Jump to content
Sign in to follow this  
VIPER

Codul Rutier

Recommended Posts

Deci 'avertismentul' e, de fapt, 'amenda'. Pe care 'amenda' o platesti dupa ce, in prealabil, te-ai chinuit pe google si forumuri vreo cateva ore. Iar pentru ca orice altceva e 'scos din context':

post-2511-126928476904_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Inteleg ca ai scapat fara puncte de penalizare, tot e bine, te tineau 6 luni cu stres :)

Se pare ca ii intereseaza numai colecta, nu si punctele "non-valorice".

Sa dea drequ daca deslusesc ce a scris ala dupa "in valoare de" si de ce "in suma de" e tot "avertisment" si nu suma de plata, trebuia sa-l intrebi :)

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Deci 'avertismentul' e, de fapt, 'amenda'. Pe care 'amenda' o platesti ...

 

De unde deduci asta?

Avertismentul e AVERTISMENT. Te-ai ales doar cu 6 puncte penalizare.

 

L.E. Priveste atent PV-ul. A fost scris cu indigo. Pe copia ta, datele sunt scrise cu un rand mai sus decat ar trebui, de ex, unde ar trebui sa scrie strada e trecuta data.

 

Tu ce si cat vrei sa platesti pana la urma? :scarpin:

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

La bani e "avertisment" si in plus ai 6 puncte penalizare... Fii cuminte 6 luni ca sa nu mai aduni nimic, ca sa se poata sterge... :mrgreen:

Share this post


Link to post

Fii cuminte 6 luni ca sa nu mai aduni nimic, ca sa se poata sterge... :mrgreen:

 

Adica, daca nu gafezi in 6 luni sa anuleaza punctele sau cum?

Share this post


Link to post

Da se anuleaza...dar daca gafezi se adauga la cele 6 si se mai prelungeste perioada de gratie cu inca 6 luni...

Share this post


Link to post

Eu stiam ca nu se anuleza punctele acumulate, ba din contra, daca acumulezi pina la 14 puncte (parca, sau 16, nu mai stiu) ti se retrege dreptul de a conduce si trebue dat examen din nou.

Share this post


Link to post

La bani e "avertisment" si in plus ai 6 puncte penalizare... Fii cuminte 6 luni ca sa nu mai aduni nimic, ca sa se poata sterge... :mrgreen:

 

Nu-i amenda mea, ci a Alinei :)

 

@Zeneseu: zici tu ca a completat dragutzu de militian dita maldaru' de hartii "de-a moaca"? Si-o stat el, seara tarziu, proptit dupa pom sa opreasCA CArdu de masini doar ca sa-si exerseze caligrafia? Punctele stiu ca se anuleaza, mai e pana'n 15 (ma rog, acolo'i destul de clar Codul), da' cu amenda vs avertisment si puncte-amenda vs. puncte-avertisment, sa dea naiba de nu ma-ncuie.

 

Ma gandeam ca, nah, in noul limbaj politienesc, tre' sa platesc intocmai punctele. Cam cum zice Tommy. Altfel...sa'i dea Dumnezeu sanatate, ca de ajuns acasa, voi ocoli orasu'. Al naibii 'marcaj longitudinal'.

Edited by Immortal

Share this post


Link to post

Adi daca era amenda, trebuia sa scrie in clar si suma care trebuie platita in 48h.

 

Daca era amenda, tot a ta era, doar punctele erau ale Alinei... =))

 

@viktor: la 15 punte se suspenda carnetul.

Share this post


Link to post

Hm, scap io fara sa platesc? Mira-m-as... :)

Share this post


Link to post

Intreab-o pe Alina ce ocheade i-a facut politaiului... :rolleyes:

Share this post


Link to post

Inainte sau dupa ce 'ma duc sa intrebam'? :|

Share this post


Link to post

Chiar daca la politie o sa iti zica ca e amenda, poti merge pe viciu de completare, intrucat nu se specifica in clar cuantumul amenzii.

Share this post


Link to post

Mai baieti, nu este amenda. Este clar AVERTISMENT. O contraventie se sanctioneaza cu avertisment sau amenda. Daca se sanctioneaza cu amenda, in PV nu se mai scrie avertisment. Am mai zis si mai zic odata, vizualizati formularul ala cu atentie. Veti constata ca, daca coborati scrisul mai jos cu un rand, va corespunde exact casutei unde este bifat avertismentul.

MCojo zicea bine ca nu e specificat cuantumul amenzii; mai mult de atat, nu este completata nici instiintarea de plata ceea ce inseamna ca nu ai nimic de platit. Nici un ghiseu din tara nu iti va incasa banii pe PV-ul ala.

Este vorba totusi de 6 puncte de penalizare, asta poate sa doara mai mult decat 180 de lei platiti in 48h.

Share this post


Link to post

E avertisment si e scris cu indigo (a dreacu' hartie autocopiativa e scumpa rau sa ne dea si noua niste amenzi completate ca lumea) si de-aia punctele de avertizare sunt trecute un pic mai sus.

Share this post


Link to post

Asta m-a confuzat si pe mine - lipsa unei oricare sume de pe PV. Ca doar deh, am mai luat si eu niscaiva amenzi...

 

Pe de alta parte, 'contravine' actiunii strict (si exclusiv) politienesti de a pandi cetatenii la colt de strada. Si, caca-m-as in ele de 'puncte de avertizare', nu scrie'n Codu' lu' peste ca's 10% * salariu minim? In fine, "ne vedem" in ianuarie viitor, cand vad dragii de ei cu ce-si mai spala pacatele si ce amenzi isi mai aduc aminte sa treaca...

 

Mulzam tuturor de pareri ;)

Share this post


Link to post

:o fftopic:: Mircea, nu le da idei !! In momentul in care o sa foloseasca hirtie autocopiativa nu o sa mai dea avertismente ... doar amenzi, ca sa-si amortizeze cheltuielile :mrgreen:

 

ON: Cred ca nici 25% din PVurile care au intrat de-au lungul timpului "in posesia" mea nu au avut cele scrise pe pozitia corecta. In cazul de fata si eu zic ca e avertisment fara amenda insa ceea ce ma uimeste este numarul mare de puncte de penalizare. La aproape jumatate din numarul de puncte la care iti pui permisul in cui pentru o vreme, sa scapi fara amenda ... lucru mare, lucru mare :) >-

Edited by Salex

Share this post


Link to post

... Si, caca-m-as in ele de 'puncte de avertizare', nu scrie'n Codu' lu' peste ca's 10% * salariu minim?

Nu. Alea-s puncte amenda. Punctele de penalizare e alta mancare de peste; in codul rutier scrie ca un punct amenda este 10% din salariul minim pe economie, nu scrie ca nu poti primi mai multe puncte amenda...asta pentru unii care s-ar putea sa inteleaga altceva... 10000000.gif

@Mircea Chiar si cu hartie autocopiativa se poate intampla sa nu nimereasca bine randurile. :)

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

Bai fratilor, eu scriu de mana groaznic de urat, da' ce-o scris nenea gushteru' acolo io nu prea pricep.

 

Treaba cu punctele e destul de simpla:

puncte AMENDA cum zicea si @zeneseu mai sus, reprezinta amenda fiscala de platit la ghiseu sau pe loc, si asa stiam si eu ca un punct este 10% din minimul pe economie.

puncte PENALIZARE sunt acelea care se aduna pana la maxim 15, moment in care se suspenda dreptul de a conduce pe o perioada de 3 luni (poate nu mai tin eu bine minte perioada). In cazul in care azi, sa zicem ai luat primele tale 6 puncte, peste 6 luni, ele vor disparea si vei avea din nou 0. Daca peste 3 luni mai iei 3 puncte de penalizare, peste 6 luni si o zi vei avea 3 puncte, ele disparand cand au "scadenta". Dar pana la primele 6 luni vei avea 9. Eu asa am primit iesplicatia de la un nene militian la circulatie, amic de altfel.

 

Parerea mea.

Share this post


Link to post

Nu punctele le-am adus in discutie vreo clipa, ci amenda. Care, conform militianului de la Pol. Mun. CT, nu exista-pas :) Deci am puncte, am PV da' n-am bani de dat. Ceea ce mi se pare minunat.

 

Cel putin pana la urmatoru' impozit... :lavolan:

Share this post


Link to post

Si iata ca se pregatesc (pare-se) modificari la codul rutier.

 

"Vor exista în mod clar sancţiuni pentru şoferii agresivi, pentru cei care pun frâne nejustificat. Pedepsele variază în funcţie de pericolul provocat. Cred că punctele de penalizare şi amenda sunt suficiente pentru a pedepsi un şofer agresiv", consideră, pe de altă parte, un alt membru al Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, care nu a dorit să i se publice numele.

[...]

"În ultima vreme, au fost mai puţine cazuri de comportament agresiv la volan, dar iată că ele persistă. Cel mai recent este cel de la Craiova, unde un pieton băut şi care traversa neregulamentar a fost bătut de un şofer. Trebuie să găsim o soluţie pentru a stopa violenţele din trafic. Modelul spaniol este unul riguros şi ar fi necesar şi în România, pentru a stopa valurile de agresiuni între participanţii la trafic", a declarat, pentru gândul, Lucian Diniţă, şe-ful Poliţiei Rutiere.

Articol Gandul

Share this post


Link to post

Care e modelul spaniol?

Faza cu violenta in trafic se poate transfora in bomba atomica. O simpla manevra de evitare a unei gropi poate fi transformata in incercarea de a intimida un alt participant la trafic. Wouldn't that be cool? :rolleyes:

Share this post


Link to post

Pai:

 

Astfel, în Codul Pe-nal spaniol au fost introduse o serie de infracţiuni specifice circulaţiei pe dru-murile publice.

 

Potrivit articolului 380, e comportament agresiv "conducerea unui autovehicul sau ciclomotor într-un mod temerar şi punând în pericol viaţa şi in-tegritatea persoanelor sau manifestând dispreţ pentru normele şi securitatea rutieră".

 

În acest fel, nu doar şoferii agresivi, ci şi cei care încalcă în mod evident regulile şi chiar sfidează orice normă în domeniu pot ajunge după gratii între o lună şi cinci ani. Aceeaşi pedeapsă o primesc şi cei care, potrivit articolului 379, conduc un autovehicul sau ciclomotor cu o viteză care depăşeşte cu 70km/h în zonă urbană sau cu 80km/h în zonă interurbană viteza legală de pe sectorul respectiv de drum.

 

În Spania, străinii care nu plătesc amenda pe loc rămân fără maşină.

 

Share this post


Link to post

"Conducerea intr-un mod temerar a unui vehicul"? o_O Ce e asta, Star Trek?

Share this post


Link to post

TEMERÁR, -Ă adj. Îndrăzneț, cutezător peste măsură, până la nesocotință. [Cf. fr. téméraire, lat. temerarius].

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...