Jump to content
Sign in to follow this  
tolin

Restrictor aer la Matiz

Recommended Posts

...Restrictorul "actioneza" tot timpul, altfel ar trebuit comandat sa intre in functie...

Volumul de aer necesar motorului este acelasi sau este proportional cu turatia ?

 

Dar lasa astea, ne-am lamurit ce face restrictorul alora, cui ii este folositor,si ce legatura are cu cel de pe Matiz, mai bine ne mai povestesti cum masori consumul cu lemntopul la Matiz pentru a sustine afirmatia facut mai inainte, cand a fost vorba despre certitudine si nu despre placebo ! Ca initiator, sunt de-acord cu deturnarea subiectului, in folosul informatiei. Am un coleg in Bv dornic sa afle formula de calcul si vad ca le ai cu formulele.

Share this post


Link to post

"Prietene"...nu am cuplat laptop-ul la masina ca sa fac un calcul,ci ca sa vad niste valori afisate automat.Formula era pentru tine care iti calculezi consumul prin metoda clasica.Daca ai nevoie de un prieten care sa iti calculeze o formula simpla , spune multe despre tine.

 

Sa nu o mai lungim,de dragul offtopicului..Am mers 10 km si programul imi arata un consum de 0.52 l cu restrictor.Pe aceeasi distanta, fara restrictor "Le Maitre" a consumat 0.65 l .Acum, punand in balanta aceleratia insesizabil mai vioaie in cazul restrictorului lipsa, cu pofta de benzina a Matizului,parerea mea e ca nu merita sa faci mutarea doar de dragul tunning-ului de parcare (cu care probabil esti obisnuit),dar fiecare face ce vrea cu masina lui(poate la tine situatia se manifesta in mod pozitiv, caz in care te felicit.)

 

P.S:citeste si posturile 8-11.. asa ca o lectura de Duminica!

Edited by glockshut

Share this post


Link to post

Graficul de care spui ar trebui sa fie identic pina in apropierea turatiei maxime...si nu e...Restrictorul "actioneza" tot timpul, altfel ar trebuit comandat sa intre in functie...

Nici nu te-am contrazis in privinta MAP.

Matizul calculeaza MAF folosind MAP si MAT.Valoarea MAF o da programul ca un parametru pur informativ,asta ca sa poti calcula(cu formula data in post-ul precedent) si singur,daca ai placerea.Programul in sine afiseaza consumul direct.Nu vrei sa discutam despre asta dupa ce faci un experiment asemanator cu ce am facut eu?in felul asta vorbele tale vor fi bazate pe ceva.

Imi place ca tu masori consumul dim MAF la acceleratii, cand ECM-ul este in bucla deschisa si cand nu cunosti raportul de amestec. Banuiesc ca tot asa calculezi consumul si in frana de motor, precis iti da unul mai mic cand el este zero. Asa este cand crezi ca programul afiseaza consumul direct, cand el il calculeaza indirect si cu aproximatii valabile doar la mersul constant. De ce crezi ca m-a busit rasul cand am citit cum masori tu prezenta sau absenta restrictorului ? Daca ai fi spus ca ai iesit pe autostrada si c-ai comparat vitezele maxime atinse, te-as fi crezut, desi, in cadrul masuratorilor mele relative rezultatul a fost pe dos. Iar o diferenta de cel putin 20 km/h la viteza maxima e greu de neglijat sau de interpretat ca placebo.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Pfa...170km/h cu Matizul e f.greu de crezut,chiar si pentru constructori!Dar acum ca ai reusit performanta asta poate se razagandesc baietii si elimina blestematia de restrictor,(cunoscandu-se problema Matizurilor de "lipsa de vlaga")aruncand pe geam ore de calcul in dinamica fluidelor pentru o admisie de Matiz.Cat de fraieri au fost constructori ca au montat asa ceva fara sa aiba vreun rost!I-au limitat puterea bietului Matiz doar ca sa nu ne ajute pe noi in demaraje si sa ne "taram" cand pornim A/C.Nu te pot cita exact din posturile pe care le-ai scris din lipsa de intentie!Discutia cu tine pe tema asta este inutila.Eu am pastrat restrictorul pt ca asa cred ca e mai bine,tu ai vandut Matizul tot din aceleasi considerente(nu as vrea sa ma gandesc ca ai fi busit ceva in urma experimentelor(gen catalizator).Simt nevoia sa ma repet:FIECARE FACE CE VREA CU MASINA LUI.Personal nu cred ca e o idee buna scoaterea restrictorului.Aviz amatorilor!

Share this post


Link to post

nu merita sa faci mutarea doar de dragul tunning-ului de parcare (cu care probabil esti obisnuit),..........

 

 

Hilar. =)) Tolin e chiar ultimul coleg de pe forum care sa faca tuning ( cu un singur "n", btw) de parcare...

Iar daca ajungi sa contrezi tehnic cu el...te asigur ca vei pierde, indiferent cat de mare ti-e... ironia.  <img src= )">

Share this post


Link to post

Nu stiu despre ce pierdere vorbesti.Faptul ca imi exprim o parere si vine altcineva cu alta parere care,doamne-ajuta sa contina si adevar,si se dovedeste ca are dreptate , nu inseamna ca am pierdut ceva, ci din contra poate fi un castig(chiar si de experienta).Nu asociez discutiile contradictorii cu vreun concurs.L-as ruga pe Tolin sa scrie in modul lui caracteristic avantajele si dezavantajele demantarii restrictorului(argumentate bineinteles)...asa ca o concluzie!

Edited by glockshut
  • Like 1

Share this post


Link to post
... tu ai vandut Matizul tot din aceleasi considerente(nu as vrea sa ma gandesc ca ai fi busit ceva in urma experimentelor(gen catalizator) ...

Iti plac inchipuirile, dupa 6 ani de functionare fara admisia de aer, Matizul meu a fost vandut cu zero virgula zero pe aparatul de la ITP, fara sa-i tremure usile fata si scaunul din dreapta la ralanti (fapt remarcat si de catre altii, daca aveai memoria cititului pe topic). O ultima intrebare: in calculele tale ai tinut cont de corectiile prin FUEL TRIM ?

 

PS pentru colegul meu de forum din Bv (n-am apucat sa ne imprietenim, inca, desi locuim in acelasi oras), poti sa-i transmiti formula prin care se calculeaza MAF-ul din MAP si MAT ? El stie ca mai trebuie adaugata capacitatea cilindrica si eficienta volumetrica la acel moment (%). I-ar fi de folos pentru construirea unui calculator de consum (tot Matiz are si el), n-are incredere in programe pe PC.

 

La schimb, iti spun avantajele eliminarii restrictorului (demonstrata):

- cresterea eficientei volumetrice a motorului cand te afli cu pedala in ultima treime (demonstrata prin deplasarea spre dreapta, pe axa vitezei, cu aprox. 15%);

- o turatie de ralanti mai stabila, eliminand vibratiile specifice motorului de Matiz (constatare nebanuita si paradoxala, pana acum).

Edited by tolin

Share this post


Link to post

De aspecte negative nu ai adus vorba ceea ce ma face sa cred ca un consum mai mare si un catalizator imbatrinit fortat nu ar conta pt majoritatea oamenilor.Daca ti-a dat 0,0 pe aparat la ITP inseamna ca functiona prin forta vantului.Ar fi trebuit sa iti dea o valoare in jurul a 124g/km pt CO2(stoc), dar al tau o fi fost "green".Se pare ca nu intelegi un lucru:programelul respectiv a aratat valori diferite ale consumului pe aceeasi distanta in conditii similare,fapt ce m-a facut sa instalez restrictorul.PUNCT!

Edited by glockshut

Share this post


Link to post

Ca paranteza, merg frecvent cu 60km/h in treapta 4, si pedala e apasata cam 1 cm.

 

Pai asa merg si eu si pedala de acceleratie abia o ating, maxim 1 cm apasare(cu un cablu de acceleratie foarte atent tensionat) si am toate cele la locul lor pe admisie.

Share this post


Link to post

Se pare ca nu intelegi un lucru...

Eu sunt convins de asta, motiv pentru care tu eviti sa spui pe ce traseu, la ce viteza, la ce TPS, a fost valoare instantanee, medie ? Stii, eu am un defect, am lucrat intr-un institut de cercetare (intamplator in domeniul autovehiculelor rutiere), asa ca stiu pe ce fel de masuratori sa ma bazez.

 

Daca citeai avantajele, aflai si 'dezavantajele', nu cresti performanta cu +15% doar din aer, care-i gratis.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Stii, eu am un defect, am lucrat intr-un institut de cercetare (intamplator in domeniul autovehiculelor rutiere), asa ca stiu pe ce fel de masuratori sa ma bazez.

 

Chiar ma gandeam cand aduci asta in discutie,dar nu trebuia sa mentionezi fostul tau loc de munca doar ca sa admiti cresterea de consum pe care am mentionat-o in post-urile mele.

 

PS Urmeaza sa spunem fiecare ca ne pricepem la fotbal, ca am facut parte dintr-o echipa din divizia X si ca pasiunea noastra este motorul cu ardere interna.Scuza-mi "sarcasmul" ! Pentru un baiat ce a lucrat intr-un institut de cercetare ai multe dileme pe care le dezbati pe forum...Sa nu uitam ca tu ai deschis topicul(indemnat de experienta de cercetator)...pura observatie.

Edited by glockshut
  • Like 1

Share this post


Link to post

Stai linistit, am plecat de acolo pentru ca nu faceam fata. Ti-a scapat esentialul din informatie: stiu exact cum poti sa te pacalesti singur cand faci masuratori empirice, eu eram proiectantul instalatiei de masuratori si automatizare si dusmanul meu principal era Metrologia, asa ca, primul lucu invatat acolo a fost cum sa-i fraieresc pe cei care n-au informatii suficiente sau prea subtiri.

 

Fii linistit, ador sarcasmul, mai ales cand este singurul argument.

Edited by tolin
  • Like 1

Share this post


Link to post

eu eram proiectantul instalatiei de masuratori si automatizare si dusmanul meu principal era Metrologia, asa ca, primul lucu invatat acolo a fost cum sa-i fraieresc pe cei care n-au informatii suficiente sau prea subtiri.

 

Fii linistit, ador sarcasmul, mai ales cand este singurul argument.

Imi pare rau sa o spun ,dar ai acelasi dusman ca si atunci...si faza cu fraiereala iti tine si acum cu multi dntre cititorii forumului.Pacat!Ai fi putut face ceva constructiv , bazandu-te pe experienta ta de proiectant.Ar fi mai interesant sa vii cu argumente solide si sa iti sustii cauza.Macar eu am incercat,poate ma insel in ceea ce spun,dar rezultatele experimentului m-au facut sa revin la configuratia initiala.Daca erau altfel,poate sustineam ceea ce zici tu!

 

PS Sarcasmul este ultimul meu argument!

Edited by glockshut
  • Like 1

Share this post


Link to post

ai acelasi dusman ca si atunci...

Nici aici n-am scapat ? =))

 

Ontopic acum: deci, si tu stii bine cum sa eludezi un rezultat pentru a obtine efectul dorit. Am inteles acum de ce nu-ai raspuns la anumite intrebari, noroc ca eu nu fac greseala de-a utiliza prejudecatile.

 

Revenind la limba inteleasa de catre toata lumea: evident ca va creste consumul la motor cand ECM-ul nu se mai afla in bucla inchisa (cand pedala trece de un anumit nivel), adica controlat de catre sonda de oxigen, dar acesta este si scopul propus (mai multa putere).

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Putin offtopic!Nu e cazul meu..nu mai purtam discutiile cu tine! Este ultimul argument ramas?Cred ca am raspuns tuturor intrebarilor pertinente!Nu vreau sa obtin un anumit rezultat,nu ma intereseaza daca toti ceilalti posesori de Matiz din tara isi dau jos restrictorul si nici daca il pastreaza.E problema lor.Daca li se pare ca e ok,knock yourself out! Am scris doar din constatarile mele.Daca nu aduci nimic nou in discutie(gen atomizarea benzinei :mrgreen: ,modificarea evacuarii,inlocuirea restrictorului cu altul(chiar proiectat de institutul la care ai lucrat),nu cred ca are rost sa continuam!Sunt plictisit sa dau explicatii inutile despre cum am gasit eu de cuviinta sa pastrez restrictorul de aer,unuia care a lucrat intr-un institut, pe care experienta il tradeaza si care face din discutii publice , discutii personale.Bina macar , ca dupa jumatate de zi ai reusit sa admiti ca se mareste consumul!E un pas important sa treci de negare!

Edited by glockshut

Share this post


Link to post

Si atunci de ce iti corectezi postarile din urma dupa ce le-am remarcat ? Asta se cheama joc murdar si imi intareste o anumita convingere pe care am avut-o din momentul in care dadeai sfaturi sa traducem mai usor din engleza. Discutia era terminata de atunci, restul a fost doar un mijloc de cunoastere a ceea ce se ascunde in spatele unui ID. In absenta fair-playului, discutia se incheie aici, definitiv.

Share this post


Link to post

off topic : Ai o problema cu rabdarea.Sfatul cu traducerea din engleza iti era adresat , pt ca ai fost singurul care s-a grabit cu un raspuns la iuteala, fara sa inteleaga ce a citit.Dovada sunt post-urile tale de pina acum.

PS: Posturile erau in faza de edit(probabil fiecare isi corecteaza greselile de exprimare,gramatica ,s.a.m.d.).

 

on topic:

ECU are mai multe regimuri de functionare. Daca eliminam unele (start-up, warm-up, decelerare, frana de motor etc.) si pastram cele care ne intereseaza ramanem cu:

 

1. bucla inchisa - este probabil regimul folosit cel mai des, viteza constanta, apasarea pedalei de acceleratie constanta, ECU citeste mereu sonda lambda si incearca sa pastreze un amestec stoichiometric (9.3:1). Folosind o benzina superioara si datorita optimizarilor din ECU nu este nevoie de aceeasi cantitate de benzina ca inainte sa te mentii la viteza constanta (aici timpii de injectie pot fi mai mici ca inainte) => consumul e foarte probabil sa scada

2. accelerare - ECU intra in bucla deschisa, injecteaza mai multa benzina ca anticipare la cantitatea sporita de aer care intra in motor (puterea maxima se obtine la un amestec imbogatit de 12:1). Aici pot fi mariti timpii de injectie pentru obtinerea unor reprize mai bune => consumul poate ramane la fel ca inainte, dar poate sa si creasca

3. wot (wide open throtle) - aici din nou ECU intra in bucla deschisa, motorul va functiona cu un amestec imbogatit (pentru a preveni detonatiile), timpii de injectie pot fi mai mari ca inainte, => consumul poate sa creasca

Daca afirmatiile de sus sunt corecte(tind sa cred ca Tolin ma va corecta,doar de placere),as vrea sa stiu daca are cineva idee in ce masura afecteaza absenta restrictorului, functionarea motorului.

Edited by glockshut
  • Like 1

Share this post


Link to post

Hai cu egalarea ca sa zic asa... :rolleyes:

1.Daca volumul de aer nu conta in amestec, nu mai puneau coreeni senzor MAP /sonda lamda nici de-ai dracu.

 

 

Lipsa de cunostiinte elementare este conditie necesara pentru datul cu parerea. Matizul n-are MAF ...

Mi-e scarba de trisori.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Mi-e scarba de trisori.

No comment!Cedez primul!

Edited by glockshut

Share this post


Link to post

:o fftopic: @Glock. Avand in vedere ca-l cunosc personal pe Tolin si ii stiu pregatirea, capacitatea si varsta, esti bun sa-mi spui ce pregatire tehnica ai si in ce domeniu activezi? Varsta am vazut ca nu ne-ai facut onoarea sa ne-o comunici...

Multumesc in avans.

Share this post


Link to post

@ glockshut ai intrebat in ce masura influenteaza lipsa restrictorului functionarea motorului, o sa fac referire la cazul meu. Consumul nu a crescut, nici macar in situatia in care acum merg cu 100 120 pe sectorul de drum pe care inainte mergeam cu 80-90 km/h iar acum chiar simt ca masina accelereaza mult mai lin si nu mai ma rog atat de mult de ea in depasiri, masina nu mai tremura la relanti iar cand functioneaza A/C nu mai simt masina asa lenesa chiar si pornirea/oprirea compresorului nu o mai simt foarte mult, inainte parca frana masina cand cupla. La mine nu s-a simtit nici o pierdere la turati mica ba din contra parca acum are mai mult cuplu, nu trebuie sa o mai tin din ambreiaj ca inainte sau sa schimb treapta inferioara.

Eu am mai spus,nu recomand nimanui sa dea jos restrictorul dar la mine a functionat nesperat de bine, strict parere personala bazata pe experienta mea 'infirma' de sofat si pe pe faptul ca imi cunosc foarte bine masina!

Share this post


Link to post

:o fftopic: @Glock. Avand in vedere ca-l cunosc personal pe Tolin si ii stiu pregatirea, capacitatea si varsta, esti bun sa-mi spui ce pregatire tehnica ai si in ce domeniu activezi? Varsta am vazut ca nu ne-ai facut onoarea sa ne-o comunici...

Multumesc in avans.

 

Daca imi permiti o speculatie, cred ca-ti poti raspunde singur la toate intrebarile astea observand mai atent poza cu Matizul din profil. :thumbl:

 

O minunatie de :o fftopic: : vreau si eu un restrictor din asta la Cielo ca sa-l dau jos, am asa ceva?

Edited by Englishman

Share this post


Link to post

Offtopic (pe care-l voi şterge, ceva mai târziu)

Posturile erau in faza de edit(probabil fiecare isi corecteaza greselile de exprimare,gramatica ,s.a.m.d.).

Să nu ne tragem pe "behind"(că tot eşti cu traducerile).. înainte să apeşi AddReply ai chiar lângă butonul "Preview Post" ;)

Share this post


Link to post

:o fftopic

@Mircea Sunt trecut de 38 de ani si sunt inginer in cadrul ENEL.Nu cred ca are vreo legatura asta cu ceea ce am scris pina acum.Nu am cunostine vaste in mecanica,dar cred ca pot relationa usor chestii de genul :daca ii dai mai mult aer pe unitatea de timp, va papa mai multa benzina pe unitatea de timp si prin catalizator vor trece mai multe noxe decat de obicei.Este foarte bine pentru prietenia voastra ca il cunosti pe Tolin,respectul meu pentru voi.Personal nu il cunosc , nu stiu cine este, si sincer nu ma intereseaza.Ma intereseaza doar informatiile(corecte) pe care le poate da,nu un atac la persoana.Nu stiu ce varsta are onorabilul si pe unde a lucrat , dar nu cred ca cineva cu o experienta vasta in domeniul auto(asa cum a spus el) ar incepe un topic pe tema asta.Sunt satul de "meseriasii" care iti spun ca "asa face toate"

 

@ Englishman

Nu cred ca o poza poate spune prea multe despre un om(uita-te la poza ta sau a lui Tolin(cea cu baiatu' bine mancat.) :thumbl: .Mie mi-a placut cum arata Matizul ala (cu exceptia dungilor laterale).E chestie de gust personal.

Edited by glockshut

Share this post


Link to post

Scuza-ma daca te va deranja ceea ce-ti spun, dar intre un inginer mecanic cu peste 40 de ani vechime in domeniu pe care l-am vazut la munca si cu care am avut n discutii pe aceste teme si un inginer in electrotehnica cu vreo 10 ani vechime, in materie de mecanica am incredere in primul... Daca discutam de stalpi si de izolatori electrici, dielectrice etc, aveam mai multa incredere in ceea ce spuneai tu.

 

Legat de restrictor, am si eu experienta unui matiz la care i-am scos restrictorul si i-am inlocuit bujiile originale (bosch) cu altele si care se apropie de 200.000 km (masina de firma) fara probleme la motor de niciun fel. In plus, am un spark personal, care nu are restrictor din constructie si are aceiasi mecanica ca si matizul. De ce oare or fi renuntat la el in conditiile in care masina este E4 nu 3 ca matizul??

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...