Jump to content
Sign in to follow this  
NFS

Uleiuri recomandate - MATIZ

Cele mai utilizate uleiuri la MATIZ !  

1180 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

HApciu, poti aduce un contraargument documentat, sau doar dai din gura? Pana acum tu afirmi o chestie dar nu o poti dovedi. Daca ai citi mai bine, ai fi observat ca si linkul pe care l-ai pus amesteca motoarele. Ca sa nu mai spun ca wikipedia este informatie culeasa de la useri.

Si ca sa te lamuresc:

1. Daewoo matiz a fost fabricat la inceput cu motorul de pe tico, upgradat ca sa respecte normele E2, cu injectie & stuff.

2. Trecerea la norma E3 a adus matizului o alta aprindere si un catalizator, precum si motorul de 1 l, motor care NU s-a vandut in Romania si NU s-a fabricat in Romania.

3. O data cu trecerea la E3, matizul a primit si un facelift constand in alte blocuri optice fata spate, alta consola centrala si aparitia versiunilor de lux (cu piele si climatizare), exclusiv cu motoare de 1.0 l. Niciuna din aceste versiuni NU s-a fabricat in Romania si NU s-a vandut in Romania.

4. In Ro se face trecerea la E4 pe motoarele de 0.8, prin modificarea parametrilor din ecm si alte modificari minore (insotite de celebrul tremurat). In vest apare Daewoo Matiz 3, redenumit ulterior Chevrolet Spark, echipat cu motoare de 0.8 si 1.0. Acest model a fost vandut in Ro sub denumirea de Chevrolet Spark.

5. Apare noul Chevy spark, pe o platforma complet noua. Motoarele de 0.8 si 1.0 l sunt imbunatatite, atat din punct de vedere a emisiilor cat si din punct de vedere a managementului motorului. Motorul de 1 l primeste axa cu came pe role si distributie variabila.

Acum ai argumente, foloseste-le.

Share this post


Link to post

Asta cam ziceam si eu, ca sunt versiuni diferite pt piete diferite, se pare insa ca in UK Chevrolet Matiz (Spark i se spune cred ca doar de 1 an cu lansarea noii platforme in uk, dar masina arata la fel cu primul spark la noi, nu sunt sigur daca la noi a fost comercializat si sub numele de matiz) a fost updatat in 2005. Urmatorul link spune http://www.chevrolet...matiz/index.asp

"For the three-cylinder engine to obtain peak form for its appearance in the new Matiz, a number of fundamental new developments have been incorporated. They include the single overhead cam valve control being via aluminium rockers with steel roller cam followers instead of standard steel rocker arms. This new design reduces friction losses in the valve gear by 15 percent and reduces valve train noise." samd

Chestiile astea de obicei sunt copiate cuvant cu cuvant din comunicatul de presa ce insoteste lansarea.

Sunt mai multe site-uri unde se pomeneste despre aluminium rockers with steel roller cam followers ca update http://www.testdrive...hevrolet-matiz/ , http://www.greencarc...atizspark_.html , http://www.babez.de/chevrolet/matiz05.php , http://www.carpages....-4-30-03-05.asp dar s-ar putea ca la noi sa nu fi fost bagate pe piata motoarele respective, insa sa fi fost introduse in vest odata cu preluarea in 2005.

 

Chestia este ca Castrol UK, Total recomanda 5w-40 ca prima alegere pt motoarele de tip vechi eg daewoo matiz pina in 2005, si 5w-30 pt Chevrolet Matiz incepind cu 2005, odata cu update-ul motorului.

Edited by hap123ciu
  • Like 1

Share this post


Link to post

Numai prostul ala de fabricant recomanda 5w30.

  • Like 1

Share this post


Link to post

1. Daewoo matiz a fost fabricat la inceput cu motorul de pe tico, upgradat ca sa respecte normele E2, cu injectie & stuff.

 

Tico din 2000 si 2001 sunt euro2, cu carburator, s-a facut upgradarea la injectie din alte motive, carburatorul fiind perimat deja de 10 ani in 2000.

Share this post


Link to post

Numai prostul ala de fabricant recomanda 5w30.

 

...si 10w-30, si 10w-40, pina si 15w-40...depinde de clima...

  • Like 1

Share this post


Link to post

...si 10w-30, si 10w-40, pina si 15w-40...depinde de clima...

 

O luam de la capat > :)

Edited by mariustotel
  • Like 1

Share this post


Link to post

mai baieti 5w 30 doar full sintetic ,in adevaratul sens al cuvantului. :)

Share this post


Link to post

Ti se pare, e la fel de sinetic sau nu ca si 5w40. Daca vrei ulei sintetic cauta ceva de la 60 ron in sus pe litru, dar o sa ai surpriza sa nu poti pune la Matiz pentru ca e 0w, si producatorul nu recomanda in carte.

Edited by argon
  • Like 1

Share this post


Link to post

pe valvo am dat 36 ron/ litru ,cu pret de engross,problema nu e pretul ,ca poti da si 100 ron pe litru important e sa se potriveasca.

 

Argon ;data viitoare incearca acest ulei ,ca asa m-am tinut si eu contra si acum motorul parca e turbina. :thumbl:

 

off ;mai tre' sa-i un si niste bujii ngk si gata ,racheta l-am facut.

  • Like 1

Share this post


Link to post

azi am schimbat uleiul ,am trecut pe norma 5w 30 ,marca valvoline syn power.

 

greenguy.gif ma manca sa pun castrol magnatec 5w 40 c3 ,dar vanzatorul mi-a taiat elanul. si atunci m-am hotarat pe uleiul asta .

 

Acum , daca am acceptat ca e bun un 5w30 mai ramane sa vad de ce nu Castrol????

 

- Si pt ca , amice mitosu' , tie ti-a zis un vanzator ca multi se plang am intrebat si eu un vanzator .Omul de buna credinta mi-a recomandat sa citesc codul de bare (http://en.wikipedia...1_country_codes) sa verific tara si sa ma feresc de origini esteuropene( Bulg sau Ucraina ) si astfel am aflat ca al meu are 400 (adica zice la carte ca e Germania) .Nu stiu asa o fi?

- Am trecut si la opiniile de pe diverse forumuri si de acolo am inteles ca opiniile sunt diferite , dar cred eu ca cei carora nu le prieste un 5w30 (nicidecum Castrol) fie ei si posesori de BMW-uri , au motoarele uzate sau au probabil motoare mai putin stranse care nu suporta un 5w pe care il halesc( 2 litri la 2-3000 km e imens asa mi se pare) ci doar 10 w.

Eu am cu al meu vre-o 2000 si nu mi-a mancat nimic

Daca aveti ceva date in plus , pro sau contra , va rog sa-mi ziceti

Edited by VaLa

Share this post


Link to post

Castrol Magnatec era parca doar 5w-30 A1, 5w-30 A3 si 10w-40, poate era Castrol Edge 5w-40 ?

5w-30 e ok, sa nu fie insa ACEA A1 pt Ford. Cel mai bun insa dupa mine e insa tot 5w-40. Si nu neaparat din cauza vascozitatii ci din cauza aditivilor (eg nivel ZDDP mai mare). 5w-30 nu il mananca din cauza lui 5w ci din cauza 30-ului. Si daca il mananca la greu e intradevar fie din cauza ca motorul are ceva (incluzand ceva uzura) sau nu a fost conceput pt 5w-30.

In privinta Matizului si a 5w-30, cum vad eu problema: fabricantul recomanda printre altele 5w-30 API SJ adica cu ZDDP mult fata de majoritatea 5w-30 de acum . Se tinde spre folosirea uleiurilor mai subtiri si trecrea de la xw40 la xw30. Problema este ca la momentul ala 5w-30 are nivel de ZDDP mare si omoara catalizatorul, pentru ca xw-30 este mincat mai mult decat xw-40, de aceea se impune pt xw30 un anumit nivel de ZDDP. Nu e nevoie sa se impuna pt xw40 pt ca nu este consumat asa de mult si catalizatorul nu moare asa repede. Nivelul mic de ZDDP nu e tocmai bun pt anumite motoare de tip vechi fara culbutori cu role, dar sunt asa de putine masini ramase de tipul asta asa ca nu conteaza si oricum exista xw40 pt ele. Apare intre timp si 5w-40 care cam rezolva problema din punctul meu de vedere, adica este si sintetic(asa ca no sludge), si bun pt porniri la rece, si cu nivel de ZDDP mai mare, singurul dezavantaj dupa mine fiind o marire ff mica a consumului. Ar mai fi si 0w-40-ul dar nu e necesar pt ca nu suntem la Polul Nord si un 5w poate sa fie mai fluid la 40 grade decat un 0w, doar ca nu curge la temperaturi asa joase. Ca viscozitate 5w-40 e intre 5w-30 si 10w-40, nu este diferenta f mare intre un 5w-30 full sintetic bun gen Castrol Edge 5w-30 sau Mobil 1 ESP Formula 5w-30 cu cSt in jur de 12 si Castrol Edge 5w-40 cu cSt 14, cand GM super synthetic are cSt in jur de 10(nu dexos-ul)la 100 grade.

Edited by hap123ciu

Share this post


Link to post

0w40 nu e pentru polul nord, se pune si in desert, daca producatorul motorului asta zice.

  • Like 1

Share this post


Link to post

0w40 e pentru toate anotimpurile.daca ai norocu sa fie foarte frig afara te salveaza la pornire,iar daca ai norocul sa fie foarte cald afara te salveaza la ruperea peliculei.da nu ne permitem toti .apropo de salvari,n-a pus nimeni super duralube?ca atunci nici nu mai conteaza ce ulei ai pus.asa zice la reclama

  • Like 1

Share this post


Link to post
... n-a pus nimeni super duralube?ca atunci nici nu mai conteaza ce ulei ai pus.asa zice la reclama

La tine este chiar indicat s-o faci !

  • Like 2

Share this post


Link to post

Castrol Magnatec era parca doar 5w-30 A1, 5w-30 A3 si 10w-40, poate era Castrol Edge 5w-40 ?......

 

Castrol Magnatec e si 5w40 si 10w40 , Edge e 5w30 si 5w40

Insa intrebarea mea era despre caltatea Castrol si despre zvonurile ca nu-i prea bun , ca restul am priceput

Edited by VaLa

Share this post


Link to post

Problema este ca la momentul ala 5w-30 are nivel de ZDDP mare si omoara catalizatorul, pentru ca xw-30 este mincat mai mult decat xw-40, de aceea se impune pt xw30 un anumit nivel de ZDDP. ... Nivelul mic de ZDDP nu e tocmai bun pt anumite motoare de tip vechi fara culbutori cu role, dar sunt asa de putine masini ramase de tipul asta asa ca nu conteaza si oricum exista xw40 pt ele.

 

Ma bucur ca am aflat ceva nou: protectia catalizatorului, care e piesa de schimb, e mai importanta decat protectia motorului. Trecand peste informatiile asa-zis tehnice (pe care deja am inceput sa le ignor), nu e mai bine sa se tina cont de cartea tehnica si de parerea utilizatorilor?!

 

PS: Daca unul dintre "caposii forumului" a ajuns la concluzia ca Valvoline Synpower 5w30 e cel mai bun ulei dintre cele folosite, desi le-a cam incercat pe toate pe saracul motor, inseamna ca forumul a ajutat la ceva. 67000000.gif

Share this post


Link to post

Castrol Magnatec e si 5w40 si 10w40 , Edge e 5w30 si 5w40

Insa intrebarea mea era despre caltatea Castrol si despre zvonurile ca nu-i prea bun , ca restul am priceput

Scuze, acum vad si eu ca exista, nu apare pe site-ul Castrol, cred ca in vest s-a scos de ceva vreme. De bun, Castrol e unul dintre cei mai mari producatori de ulei, nu poti sa spui ca nu e bun. Mai ales Castrol Edge, care cred ca e PAO Grupa IV ...

 

Ma bucur ca am aflat ceva nou: protectia catalizatorului, care e piesa de schimb, e mai importanta decat protectia motorului. Trecand peste informatiile asa-zis tehnice (pe care deja am inceput sa le ignor), nu e mai bine sa se tina cont de cartea tehnica si de parerea utilizatorilor?!

 

PS: Daca unul dintre "caposii forumului" a ajuns la concluzia ca Valvoline Synpower 5w30 e cel mai bun ulei dintre cele folosite, desi le-a cam incercat pe toate pe saracul motor, inseamna ca forumul a ajutat la ceva. 67000000.gif

Si motorul este piesa de schimb :) Motoarele de generatie noua sunt mult mai rezistente, si s-a dorit ca si catalizatorul sa tina tot cam atat, nu sa schimbi 3-4 catalizatoare la o masina pina ii moare motorul. Uite un buletin tehnic de la Amsoil in legatura cu axele cu came si nivelul de ZDDP in care se explica mai bine poate http://www.amsoil.co...at%20tappet.pdf . In legatura cu cartea tehnica mi-am spus parerea si nu ma mai repet - este scrisa pe vremea lui tataie. Producatorii auto seriosi au standarde pe care le updateaza frecvent-nu e cazul la Daewoo. Iar parerea utilizatorilor este relativ subiectiva si fara baza stiintifica "se aude mai bine", "e racheta" , "trage de rupe" samd. Da, poate se aude bine si e bun in anumite sa asigure ungere optima in anumite parti, dar eu vreau un ulei care care protejeaza peste tot.

Valvoline 5w-30 e bun, dar e API SM. Si cum a fost declarat cel mai bun ulei? "Mai merge motorul si se aude bine, e bun". Vreo analiza a uleiului pe un motor cu culbutori clasici? Oricum parca ar fi careva dealer Valvoline, Castrol nu e bun, Mobil 1 nu e bun, Total nu, Valvoline e cel mai tare...Eu zic ca, Castrol Edge 5w-30 si Mobil 1 ESP Formula 5w-30 sunt mai bune :P

 

PS Eu cred ca am cam spus ce aveam de spus in legatura cu asta, mai mult ar insemna sa poluez forumul repetandu-ma, asa ca o sa iau o pauza pina la noi informatii. Parerea mea ramane 5w-40 de la o firma mai buna.

Edited by hap123ciu
  • Like 1

Share this post


Link to post

Valvoline 5w-30 e bun, dar e API SM. Si cum a fost declarat cel mai bun ulei? "Mai merge motorul si se aude bine, e bun". Vreo analiza a uleiului pe un motor cu culbutori clasici? Oricum parca ar fi careva dealer Valvoline, Castrol nu e bun, Mobil 1 nu e bun, Total nu, Valvoline e cel mai tare...Eu zic ca, Castrol Edge 5w-30 si Mobil 1 ESP Formula 5w-30 sunt mai bune :P

 

esp formula are norma A5/B5 deci cam tare pentru motorul matizului,iar castrol edge 5w 30 este dedicat,mai mult,grupului VW.

INTRADEVAR nu ar trebuii depasita norma SL la matiz ,dar decat un flush merita o tura de ulei mai bun.

 

DEOCAMDATA se comporta bine ,dupa 600 km , dar daca ma va dezamagii o sa va spun.

in orice caz uleiurile valvoline au fost bune intodeauna.

 

off; am avut o dacie 1310 ,i-am facut motorul dupa ce am cumparato si am folosit numai valvoline 15w 40 ,iar cel care a luato de la mine a folosit acelasi tip de ulei ,masina are in jur de 140 000km si merge.

deci se poate sa nu ai probleme daca nu te abati de la regula.

Share this post


Link to post

API SM inseamna ca are 3 aditivi in plus fata de API SJ

  • Like 1

Share this post


Link to post

Nu prea, inseamna ca uleiul a trecut o serie de teste si indeplineste anumite conditii.

Share this post


Link to post

tu spui ce vrei dar io am citit lucrurile astea in urma cu mai multi ani si mai mult de cat atat am vorbit cu un inginer care lucra la lubrifin bv si m-ia explicat ca asa e .ca unele uleiuri au aditivi detergenti ,antiacizi .anti depresanti,etc iar altii nu au sau au mai putini ,si ca fie care litera de dupa API-S indica cati aditivi contine uleiul.ex:API SE ARE 5, API SH ARE 8 si tot asa.mai mult am participat la un concurs in urma caruia am castigat un bidon de ulei de 5 l 15 w 40 texaco ,un breloc cu lubrifin si inca ceva ,nu-mi mai aduc bine aminte ce

 

pe vremea aceea aveam un oltcit 11r (model francez)upgradat de mine personal cu manuta mea cu un motor de citroen gsa 1300cmc 65cp .asta era in 99.super astea.oltciturile.

Edited by Salex

Share this post


Link to post

esti mare domle.exact asta incer eu sa spun dar nu aveam argumentele.1-5w40 superior fata de 5w30(plaja mai mare de temperaturi),2-api-sm pt toate autoturismele,3-ACEA nespecificat in cartea de matiz(doar API SJ net inferior fata de API SM),4=CONCLUZIE:5w40,API-SM,ACEA A3/B3 ulei bun ,actual ,de calitate ,net superior fata de 5w30 API-SJ,ACEA A3/B3/B4

 

P.S. cu cat a doua litera se apropie mai mult de sfarsitul alfabetului cu atat mai performant este uleiul ,asa scrie si ma repet :a doua litera arata cati aditivi are uleiul

Share this post


Link to post

Tu degeaba citesti ceva, tu nu intelegi notiunea de vascozitate si nici comportarea ei in functie de temperatura:

- clasificarea dupa temperatura este pentru uleiurile minerale, ai pe acest totpic clasificarea SAE actuala care are cuprinsa grupa C, grupa uleiurilor sintetice actuale cu gama extinsa de temperatura;

- la uleiurile sintetice domeniul de temperatura este acelasi la SAE30 si SAE40 (> 200'C);

- tu nu citesti la ce motoare se folosesc SJ si SM, asa ca pentru motorul de Matiz (motor din mileniul trecut), SM nu este "net superior";

- tu te bucuri la aditivi de care motorul tau n-are nevoie sau (poate) ii fac rau;

- tu nu intelegi ca uleiurile moderne (superioare dupa mintea ta) se fac pentru motoarele moderne, fiecare clasa rezolva cerintele motoarelor produse pana atunci.

Deci, orice concluzie pe care o tragi tu, este gresita, in cazul motorului de Matiz.

 

Vascozitatea este o cerinta impusa si nu o calitate !

Edited by tolin
  • Like 1

Share this post


Link to post

nu ca ma bucur,dar un ulei cu mai multi aditivi face treaba in motor orice probleme de exploatare ar avea.daca aditivii nu conteaza atunci cei care nu doresc ulei cu aditivi n-au decat sa isi puna in motor ulei de rapita si sa alimenteze cu benzina de 70 cu care mergeau sr-urile ,s-apoi daca manualul scrie API-SJ si atat ce ne mai tot stresati cu ACEA,ca poti lua API-SJ si nu mai sti ce clasa de vascozitate ACEA sa iei.ca nu toata lumea umbla pe forum ca sa-i lamureasca altii ca ala-i bun si alalaltul nu ,s.a.m.d.

Edited by calinjack

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...