Jump to content
Sign in to follow this  
VIPER

Despre calculatoare

Recommended Posts

S.M.A.R.T.-ul (mecanismul de parcare a capetelor de citire) sa se faca praf.

 

Primo, SMART nu are nici o legatura cu parcarea capetelor la HDD-uri; SMART = self monitoring and analysis reporting tools, se ocupa cu monitorizarea diversilor parametri ai discului pentru a oferi un avertisment inainte de defectarea iremediabila. Ce vrei tu sa zici este ca un soc prea puternic poate strica partea mecanica a discului, ceea ce e adevarat.

 

Secundo, de la un HDD oarecare: Shock Operating Shock (Read) 65G, 2 ms; Non-operating Shock 250G, 2 ms. E adevarat ca timpul e foarte mic, dar atata timp cat oprit rezista la socuri de 4 ori mai puternice decat pornit...

Share this post


Link to post

@mihai:

 

E destul de clar ca un desktop nu va avea niciun fel de protectie la socuri, pentru ca nu a fost proiectat la asa ceva. Daca imi arati o poza cu carcasa lovita, nu are relevanta, ca stiam ca atunci exista risc foarte mare ca anumite componente sa sara din locasurile lor. Eu iti ziceam de torsionarea carcasei doar pentru ca atunci exista sansa ca, datorita constructiei elastice din otel, carcasa sa isi revina dupa eliberarea presiunii si sa nu ramana urme.

 

Altfel, marea majoritatea a curierilor, fie ei romani sau strainezi, sunt curieri pentru ca nu au putut deveni altceva. De cele mai multe ori, pentru ca atat ii duce capul. Ca in fata clientului sunt cuviinciosi si dovedesc grija fata de colet, tine de PR, crescut mai bine in alte parti decat la noi.

 

Si sa mai adaug: nu din economie diferitele placi de pe laptop sau telefoane mobile sunt asigurate cu lipici pe toata suprafata, nu cu suruburi sau sisteme complicate de clipsuri. :)

Share this post


Link to post

Da intr-adevar S.M.A.R.T.-ul este ceea ce s-a spus mai sus. Ma gandeam la partea mecanica...si am asociat si cu S.M.A.R.T.-ul.

Dar, concret: laptop nou nout, MSI, HDD WD 320GB (in opinia mea cele mai fiabile HDD-uri). Nu dau nume si de unde a fost cumparat, oricum nu magazin IT. Dupa 3 luni a picat HDD-ul, "partea mecanica" cu date cu tot. Garantie, OK, inlocuit, dar munca de 3 luni plus poze...pa! Se putea face recuperare, dar la niste preturi considerabile. S-a renuntat.

Sau: laptop HP Pavilion, cu pretentii. Garantie 12!!! luni. Placa de baza dusa la 3 saptamani postgarantie. Nu s-a mai reparat. Si exemplele ar putea continua.

 

L.E. Trebuie sa recunosc: Asus, 2 acumulatori defecti in perioada de garantie, in atatia ani. Dar producatorul, la un acumulator de laptop nu da garantie decat 12 luni.

 

Exista o diferenta MARE si intre carcase. Una este sa vorbim de carcase "Delux" sau "Serioux" si alta este sa vorbim de carcase "Chiftec", "Antec" sau "Thermaltake". Diferenta incepe de la calitatea tablei, asamblare, rezistenta la socuri, ventilatie si pana la finisare. Personal mi-am echipat PC-urile cu asa ceva, cu costurile aferente, dar merita. Pe un desktop brandname, nu o sa gasesti decat carcase brandname, evident cu surse adecvate.

In alta ordine de idei: nu facem o polemica pe aceasta tema si pe nici oricare alta. Mai mult decat atat, nici eu nu sunt omul potrivit pentru asta. Ceea ce am vrut sa atrag atentia insa, este faptul ca daca vrei sa iti cumperi un produs IT te duci intr-un magazin specializat, unde in plus de asta mai primesti si consultanta gratuit. Cu hipermarket-urile este clara povestea. Unui salesman de acolo daca ii ceri anumite informatii tehnice despre un anume produs, ai toate sansele sa pleci nelamurit. Nu ca eu as fi vreun mare specialist, dar ei sunt departe de ceea ce ar trebui sa fie.

Edited by mihai72ro

Share this post


Link to post

Ceea ce am vrut sa atrag atentia insa, este faptul ca daca vrei sa iti cumperi un produs IT te duci intr-un magazin specializat, unde in plus de asta mai primesti si consultanta gratuit.

 

Aici sunt total de acord cu tine, si predic acelasi lucru tuturor :) in Ploiesti exista o firma micuta dar veche si cu traditie de unde mi-am cumparat tot timpul piesele de calculatoare, pe numele ei Platin Systems. De la ei mi-am luat primul DVD-Writer cand abia aparusera (un Toshiba), care s-a dovedit a fi incompatibil cu anumite modele de blankuri din cauza MCC-ului (si nu exista firmware update pentru el inca). Mi l-au schimbat cu alt model pe loc, desi el nu era stricat la propriu :)

Share this post


Link to post

@mihai:

 

1. dupa 3 luni de zile de utilizare, mai conteaza cum a fost manevrat in depozit?

 

2. in hipermarketuri (si ma refer aici la Cora si Carefour, nu Domo/Altex/MediaGalxy) te duci pentru pretul cel mai bun, nu sa te informezi cu privire la produse. Daca stii ce cumperi, sansele sa ai probleme sunt la fel ca si la magazinsul specializat. Ai dreptate, nu te duci pentru desktopuri. Desi, datorita numarului mai mare de sisteme similare vandute, sansele de incompatibilitate intre diverse componente ale unui sistem sunt mai mici la un retailer mai mare, care nu vinde PC-uri custom made...

Share this post


Link to post

@Zmeul cel rau:

- Persoana careia i-a picat HDD-ul dupa 3 luni, nu m-a consultat inainte de cumparare. Dar dupa achizitie, macar i-am facut "instructajul" personal; asa i-a fost "norocul" pana la urma.

- Daca (scuzati cacofonia) cauti pretul, atunci nu trebuie sa emiti nici pretentii; cumperi ce ti se ofera iar la garantie nu te duci cu scandal: "vai ce am cumparat"; sau "ce hal de produs este si asta, ca doar l-am cumparat nou".

- In general in hipermarket-uri se vand ce nu se vinde pe raft intr-un magazin specializat; ma refer la produse "low level", sau "end of life" sau chiar "refurbished" (nu crezi, a?).

- Cat despre desktop-uri: stii tu ce de placa de baza sau video are?; sau ce memorii RAM sunt in interior atata timp cat sistemul este sigilat? Nu. Deabia dupa ce ii pui un sistem de operare si un "Everest", vezi, asta daca stii. Pe cand la un magazin specializat iti faci configuratia dupa oferta de componente; daca nu te pricepi cauti pe cineva in domeniu care sa te insoteasca.

- Problema incompatibilitatii este mai rar intalnita. Majoritatea producatorilor de componente/chipset-uri si-au facut temele in ultimii ani, iar un salesman cu experienta va sti cum sa iti imbine componentele astfel incat sa elimine acest aspect.

Share this post


Link to post

In hipermarket se vand produse care se vand ( :D ) adica fie cele mai ieftine (nu de ultima generatie), fie cele mai cautate, carora li s-a facut reclama (am luat acum mai bine de un an PS3 la oferta cu 1000 de RON, cand sub 1200 nu gaseai pe nicaieri. De altfel, am cautat prin 3 Carfururi pana am mai gasit pe stoc) etc. Nu ii place nimanui sa stea cu stoc vechi. Hipermarketurile profita de discounturile maxime oferite de catre importatori, ca fiind retailerii cu cel mai mare volum. Daca ai vreo informatie ca s-ar vinde produse refurbished (in afara de cele care au fost folosite ca demo de catre ei, marcate si puse in cosul corespunzator), te rog spune-ne si noua, cu exemple, sa ii ocolim.

 

Cumparatorii de desktop din hipermarket nu sunt interesati de producatorul ultimei componente. Vor cel mult placa video nu stiu de care, procesor nu stiu de care, RAM cat mai mult si cam atat. Asta nu inseamna ca producatorul poate sa zica ca foloseste o sursa brand name dar sa foloseasca ceva ieftinache. Nici nu se lauda cu asta si vor folosi mereu componente de buget. Si eu prefer sa imi fac propriile configuratii tocmai din ce vrei tu sa sugerezi, dar, ironic, pentru ca asamblatorii de la magazinele specializate mi-au pus, de exemplu, in trecut fise ATA 66 la HDD uri ATA 133. MAi vreau ca PC-ul meu sa nu zdrangane si tot asa. Dar nu fac parte din marea masa de utilizatori de PCuri...

 

Altfel, combinatii de componente si software sunt practic infinite. Poti fi cu adevarat sigur de lipsa problemelor de incompatibilitate numai daca respectiva configuratie s-a mai facut inainte.

 

PS: sper ca e clar ca m-am referit la laptopuri/sisteme de producator, nu de "Flamingo" in primul alineat. :)

Share this post


Link to post

@Zmeul cel rau:

Nu ca o lauda pentru mine, poate ca nu ai lucrat in garantii IT sa vezi cu sunt oamenii cu care interactionezi. Sunt foarte multe de spus, dar cel mai important este faptul ca majoritatea clientilor sunt revoltati de stricaciuni, chiar daca stiu ca au cumparat la hal de pret. Asta este ceea ce majoritatea nu inteleg: atata dai, atata face.

Share this post


Link to post

Cand e vorba de garantie, putini oameni se uita la cat au dat pe produs. Daca exista garantie, li se pare normal sa fie respectata (soc, si mie mi se pare la fel de normal). Idiot e sa ii reprosezi reparatorului faptul ca produsul e stricat.

 

Oricum, nu despre asta discutam. Vorbeam de produse similare vandute in hipermarket sau alt tip de magazine.

Share this post


Link to post

Pana la urma eu cu cine votez? :)

 

Pe Fujitsu as merge si eu tinand cont ca mai am doua in casa.

 

Dar dintre HP si Fujitsu care este mai performant? Ma refer la placa de baza, procesor, ram...

 

PS: Nu mai sunt la curent cu noile aparitii din domeniul IT...

Share this post


Link to post

Dintre cele enumerate mai sus eu cred ca as merge pe HP. Parerea mea e ca sunt mai fiabile decat Fujitsu. Am avut 2 (unul inca il mai am) si am fost multumit de ele. Laptop fujitsu n-am avut, in schimb am niste desktopuri FS la job si la multe a crapat sursa fix la iesirea din garantie.

Despre Allview n-am cunostinte, dar oricum nu m-as uita la el, oricum are specificatiile cele mai slabe dintre cele 3.

 

 

Si eu iti recomand sa fugi de FS-uri si iti recomand fie HP fie Lenovo.

Am la birou niste desktopuri FS-uri carora le-au picat fie placile de baza fie sursele nu cu mult dupa ce au iesit din garantie (din 60 de bucati cam cu 20 am avut probleme). La fel am patit si cu niste laptopuri Dell pe care le avem. Toate din cele 20 au ajuns in garantie cu probleme la placa video (NVidia Quadro NVS 120M), iar in acest moment am 6 defecte cu aceeasi problema dupa ce au iesit din garantie...deci problema este inca prezenta.

Share this post


Link to post

Ai intrat vreodata intr-un depozit de hipermarket? Nu mai adaug ca, pentru transportatori, orice colet este manevrat la fel, chiar daca pe unele scrie FRAGIL. Repet, vorbim doar de Romania.

As vrea sa iti pun si eu o intrebare: cit timp ai pierdut prin vami ? Eu am pierdut vreo 7 ani si nu cred ca este cazul sa incep sa povestesc ce am vazut in materie de "manevrare" de produse "fragile" ! Ma durea pe mine, de multe ori, sufletul vazind cum sint trintite coletele marcate, asa cum ziceai si tu, FRAGIL sau/si This side up, etc. In ce priveste transportatorii, tot cam 7 ani am avut de-a face cu ei, e clar ca nu folosesc manusi din matase fina. Insa tot ei se ocupa si de transportul marfurilor si in cazul magazinelor specializate in comercializare tehnica de calcul. Astia or avea ceva transporturi proprii insa doar livrari locale ... In ce priveste comportamentul pe care il caracterizezi specific Romaniei, eu unul nu sint 100% de acord cu tine. Am vazut destule si prin alte parti pentru a sustine acest punct de vedere.

 

@ Leutzu: Am si eu ceva experiente si cu desktop-urile FS. Dupa aproape 5 ani de mers in continuu functioneaza ireprosabil, nu a picat absolut nimic la ele. Oricum, discutia era despre laptopuri :) .

Share this post


Link to post

@Salex: te cred in totalitate; suntem oameni mari iar aici este o discutie serioasa, nu doar ca sa ne afla in vorba. Intamplator tot vreo 7 ani am avut tangenta cu transportatorii, interni cei drept. Am vazut si un filmulet cu camera ascunsa facuta de catre niste parteneri ai nostrii, care gaseau marfa la usa magazinului gata descarcata la ora deschiderii, cu soferul langa, asteptand sa faca receptia. Sa arunci de la cativa metrii coletele cu marfa fragila ca pe niste saci, mi s-a parut foarte revoltator. De aceea tot ce am afirmat, spun ca am vazut (defapt se cam stiu aceste lucruri) si pe calea rationamentului am extrapolat la nivel national. Magazinele specializate au avut si ele transport propriu, dar in ultimii ani au cam externalizat acest serviciu pentru ca au aparut si multe firme de curierat si probabil costul acestor transporturi versus cel personal, este net inferior fata de intretinerea unui parc auto. In afara tarii nu stiu, dar asta nu inseamna ca nu se poate intampla.

Share this post


Link to post

Eu prefer sa-mi cumpar un leptop de la un magazin specializat,nu din supermarketuri.Cum bine se zice,un produs fragil se trateaza ca atare,nu cu picioarele.Indiferent ca le arunca aia la vama,sau transportatorii,macar stiu ca nu le arunca si ala din magazin.Asta pentru ca de obicei in magazinele specializate sunt angajati oameni care chiar le place ceea ce fac.Spre deosebire..de.

Iar cutia aia protejeaza doar exteriorul,nu si interiorul.Pentru ca in interior inca se gasesc componente masive(grele) la care se aplica legea gravitatiei.Adica ar dorii sa zboare din cutie.Sa vezi ce frumos trage radiatorul de chipseturi si de placa de baza..

 

La ora actuala,un leptop trebuie sa aiba ceva de genul: Slot separat pentru placa video pe placa de baza.

Si nu va lasati pacaliti de asa zisele placi video consacrate cu memorie independenta.Majoritatea sunt incluse in chipset.Iar aceastea nu au viata lunga si nici nu se pot schimba decat cu tot cu placa de baza.Din cauza temperaturii mari degajate,la majoritatea placa de baza are tendinta sa se umfle ,sa se curbeze,Astfel chipsetul se va dezlipi.In service se pot repara de la caz la caz,dar pentru scurte perioade de timp.

Share this post


Link to post

Am cumparat un HP 635, cu 4 GB memorie RAM si 320 GB HDD + o geanta HP cadou.

Pretul a fost 1199.00 RON

 

Am oscilat intre acesta si acel Fujitsu, dar Fujitsu mi s-a parut mai slab decat HP-ul.

Va multumesc tuturor pentru recomandari.

Share this post


Link to post

Ai facut o alegere foarte buna din punct de vedere al brandului, dar procesorul este cam slabut. Daca il folosesti pentru internet si filme este ok :D Sa il stapanesti sanatos.

Share this post


Link to post

din pacate procesorul este mult mai slab decat la fujitsu...

cache-ul este mai mic decat la un amarat de dothan. E la nivel de celeron :(

Share this post


Link to post

Si la banii aia nu prea ai la ce sa te astepti. Dar dupa cum ziceam este slab mai slab decat celeronul. Nu zic eu uite cine zice procesoare

Share this post


Link to post

@mihai72ro:

 

Link relevant despre cum fac curierii de afara:

Share this post


Link to post

@Zmeule: Ahh, mi-ai luat-o inainte...tocmai vroiam sa postez acum link-ul si sa confirm spusele lui Salex.

 

L.E. No comment.

Edited by mihai72ro

Share this post


Link to post

Am facut o gafa azi. :| Am scapat, de la o inaltime de aproximativ 40 de cm, un HDD extern de 1 tb LG. Era pornit, nu apucasem sa bag usb-ul in PC, dar, cu toate astea, n-a mai vrut sa mearga absolut deloc, adica porneste, dar scoate sunete anormale, de zici ca sare ceva prin el si nu-l mai vede PC-ul. Imi pare rau pentru muzica pe care o aveam pe el, adica vreo 25 de GB de albume in format .wma, trase numai de pe CD-uri originale.

 

Mai am garantie 1 an la el si nu are decat o urma de 1 mm intr-un colt de la cazatura. Credeti ca am vreo sansa sa mi-l schimbe?

Share this post


Link to post

Daca sunt suficient de perversi sa citeasca informatiile din SMART (daca mai sunt accesibile) s-ar putea sa strambe din nas. Da' poate nu or sa-si bata capul, n-ai nimic de pierdut

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...