Jump to content
Sign in to follow this  
VIPER

Despre calculatoare

Recommended Posts

Nu sunt afon in ale calculatoarelor, dimpotriva. DAR:

 

se dau: calculator care in februarie face 3 ani (multi inainte...hmmm...nu cred) un procesor AMD XP 1800+, placa de baza cu chipset VIA KT 266, memorie 128+256 MB DDR pe 266 MHz. In rest 2 HDD-uri, 2 CD-RW si o tona de cooler-e, toate pe o sursa de 400W. Ca soft: WIN 2K Pro Sp4 + toate update-urile (critice sau nu). Nu i-am facut overclocking sau alte nazbatii. Calculatorul merge cam 20 de ore pe zi, dar mare parte din timp e folosit pe post de mp3-player (il am conectat la o statie de amplificare) ca nici eu si nici frate-miu nu putem lucra fara un pic de muzica in fundal.

 

datele problemei: acum ceva timp, dupa ce mergea vreo 4-5 ore se bloca din senin, chiar fara sa primeasca vreo comanda. Am vazut ca procesorul se cam incingea, am luat un cooler mai bun (de firma), am mai pus si niste vaselina siliconica si totul a mers bine pana acum vreo 3 zile. Dihania mea a inceput sa se blocheze (uneori chiar si la secventa de start-up a windows-ului). Chestia e ca am verificat cam totul, mai putin procesrul si mb-ul si toate merg perfect pe alte sisteme. Procesorul nu atinge decat vreo 45 de grade si totusi se blocheaza. Cand e rece nu prea, dar daca merge vreo ora nu mai e trai cu el. Din 5 in 5 minut imi ingheata totul si trebuie sa-i dau restart. Am reinstalat windows-ul dar degeaba.

 

solutia? tare mi-e mie (sunt cam 90% sigur) ca procesorul e dus, dar asta implica si alta placa de baza, eventual si alta memorie. All in all destui bani care au alta destinatie (audio si imbunatatire izolare fonica pe masina).

 

Asa ca, am rugamintea, daca v-ati confruntat cu astfel de probleme, sa-mi dati si mie o solutie ca sa rezolv problema. De calculator am nevoie, ca trebuie sa-mi scriu proiectul de diploma, dar nici nu vreau sa bag bani (multi) in el acum.

Share this post


Link to post

Daca intr-adevar e porcesorul bulit si nu vrei sa schimbi si MB si RAM mai ai o sansa... poti da un anunt pe zona de publicitate a forumului computergames si poti gasi un AMD XP 1800+ in stare buna si la un pret ok...succes...  <img src= ">

Share this post


Link to post

Metoda tradiţională de depanare este să scoţi absolut totul din calculator (laşi doar CPU, MB, HDD şi placa video), şi să porneşti de-acolo, având în BIOS încărcate configurările implicite. Dacă nu apar bube, atunci începi să adaugi restul componentelor (sunet, unităţi cd/dvd) şi vezi care face probleme.

 

Dacă şi în configuraţia minimă face probleme, atunci încerci să faci un memtest pe memorii ( http://www.memtest86.com/ ) şi vezi dacă are vreuna bube. Dacă sunt ok, atunci încerci să mergi cu un singur stick de RAM (dacă ai două) - poate nu se înţeleg între ele.

 

Pune în BIOS alarmă la temperatură. Vaselina siliconică să fie din aceea cu argint şi nu făcături ! vezi că se aplică un strat foarte subţire între cooler şi procesor, deoarece ideea este să umple golurile de aer dintre ele, nu să îl faci sendviş :)

Share this post


Link to post

Vezi si de sursa. 400w o avea ea pe hartie. S-ar putea sa nu-i mai mearga coolerul bine. Poti sa incerci sa-l schimbi.

Share this post


Link to post

- verifica setarile din BIOS ;

- scoate-i stand-by si sterge toate *.tmp ;

- reinstaleaza playerul de mp3.

Share this post


Link to post

Multumesc tuturor pt sfaturi.

 

VAXXI, testul ala nu merge, nu vrea sa scrie discheta. Discheta buna, ca am incercat sa trag altceva pe ea si merge. Poate nu s-o impaca cu win 2k. In c priveste vaselina siliconica, i-am pus cand am luat cooler-ul.

 

Player-ul l-am schimbat. Aveam winamp 3 (stiu ca multi spun ca e prost si cam asa e, dar imi place faza cu playlist-urile) si acum am pus winamp 5.08 dar nu s-a schimbat nimic singura treaba a fost ca a trebuit sa stau 15 minute sa imi incarce din nou cele cam 5000 de mp3-uri.

 

Sursa merge. Am facut-o bucati si nu nimic stricat in a (condesator explodat sau altceva). Cei 400W sunt probabil pe harti, ca e o sursa no-name, deci... Chestia e ca am mai scos din cooler-e si acum nu mai sunt decat cel din sursa, cel al procesorului si ala de pe placa video. Restul de 3 le-am scos. Am scos alimentarea si de la cel de-al doilea hdd. CD-RW-urile le-am lasat in pace, ca si asa alea nu consuma decat cand merg.

 

Totusi, degeaba...

Share this post


Link to post

- la setarile memoriei din BIOS te-ai uitat?

- reset la CMOS ai incercat?

-scandiskul ce zice?

Share this post


Link to post

Ai incercat sa faci o proba cu o alta sursa? Eu eram intr-o situatie oarecum asemanatoare: pe un barton 2500+, 2x256mb ram imi dadea variatie de tensiune in partea de 3.3v vazut din Asus PC probe, ajungea tensiunea la 2.7v si atunci se reseta sau mergea ca ochii mortului. Am facut proba cu sursa no name a unui coleg si problemele au disparut din senin.

Si mi-am luat o sursa cica de firma HiperPower de 360w cu 36 luni garantie.

Share this post


Link to post
Asa ca, am rugamintea, daca v-ati confruntat cu astfel de probleme, sa-mi dati si mie o solutie ca sa rezolv problema.

 

Mai, uite care e treaba: combinatia aceasta (adica placa de baza cu VIA si AMD si Windows) e foarte foarte mofturoasa. De ce:

1. Dupa cum stii tre' sa ai toate updaturiile la VIA (celebrele 4 in 1 driver) la zi

2. Tre' sa-i faci la BIOSUL placii firmware upgrade la zi

3. Sint tot felul de probleme la combinatia VIA-AMD-WINDOWS de mai sus care pot apar: toti cei trei producatori au avut probleme intre ei cu compatibilitatea pe care le-au rezolvat cu patchuri mai mult sau mai putin empirice.

 

Iti spun din experienta: io am de vreo 4 ani numai placi cu VIA+AMD si sint patit.

Io in locul tau ias scoate windows 2k si ias pune XP home sau professional.

Alta chestie, combinatia VIA-AMD face figuri cind ai o placa PCI care are 4 iesiri USB. Combinatia VIA-AMD-WINDOWS mai e f. sensibila la cabluriile pe care le folosesti prin calculator. Acestea tre' sa faca contact foarte bine in socluriile pe care le ai. Io, in locul tau as pune altele noi.

Uite, de curiozitate baga un ochi AICI sa vezi ce poate sa faca simpla prezenta a driverului Novell din Windows 'Mup.sys' la combinatia VIA-AMD-Windows. Toti ce din din forumul respectiv au VIA-AMD-WINDOWS.

 

c.u. arround

Edited by hitman

Share this post


Link to post

Memtest merge sigur şi pe 2000. Din păcate, cred că Gugle m-a păcălit, am scris pe fugă. Programul se găseşte la http://www.memtest.org/ ! :mda:

 

Hitman are dreptate, combinaţia VIA+AMD este de obicei cam delicată. Pe la IRQ-uri, DMA-uri n-ai nici un conflict ? (verifică în System Properties / Device Manager).

 

Cred că bănuiai deja că tre' să ai ultimele drivere şi ultimul BIOS.

Share this post


Link to post

Eu am VIA + AMD + Windows 2000 si merge fara cea mai mica problema. DAR sursa este Antec + latest VIA4in1.

hitman ce ai gasit tu este cam neadevarat, deoarece: MUP.SYS nu este driverul de novell, la Properties zice asa Multiple UNC Provider si este cam necesar in general, fara a avea novell, atata timp cat vrei sa folosesti fisiere din retea cu notatie \\server\share\file (LATER edit: necesar doar pt. DFS, la sharing simplu nu e).

La boot se listeaza un driver DUPA incarcarea lui, deci problema este la primul driver care se incarca dupa mup.sys. Daca mup.sys apare in lista inseamna ca s-a incarcat deja. Faptul ca la unii merge dupa dezactivarea lui inseamna in general o problema de timing la memorii/IDE.

Edited by cchrism

Share this post


Link to post
Guest Mecmar

De cateva zile (1 saptamana) atat conectarea la internet dar mai ales incarcarea paginilor dureaza foarte, foarte mult. Pana sa vina cei de la RDS sa ma conecteze la cablu (am incheiat contractul dar au zis ca dureaza o luna) am cumparat o cartela de 50 ore de la rdslink. Merge foarte foarte foarte greu si vreau sa iau legatura cu ei sa fac reclamatie undeva caci nu se poate. Adica in 10 minute nu reuseste sa se descarce o pagina.

Este posibil sa am probleme cu calculatorul? De descarcat pagini sau altceva nu prea am facut cu el decat daewooclub.ro si e-mail-uri. In rest nimic.

Heeelp!

Share this post


Link to post

Da, e posibil. Ceva troieni/viruşi care fac trafic de proşti (încearcă să trimită SPAM sau să se multiplice). Încearcă un antivirus (ce vrei tu, dar să fie cât de cât mai răsărit) şi un program anti-adware (de exemplu de la http://www.lavasoftusa.com/support/download/ ).

Share this post


Link to post

- Incearca sa schimbi sursa si vezi cu o sursa noua.

- Coolerul l-ai pus cum trebuei? =)) ca se mai intimpla :"> si accidente

- Muta ramu in alt slot

- Lasa doar o configuratei minima, scoate COMPLET tot pune un windows curat+drivere ok pe un hdd si vezi cum merge.

 

Bafta!

Share this post


Link to post
- Coolerul l-ai pus cum trebuei? =)) ca se mai intimpla  :"> si accidente

 

Shenck ştieeeeee ! :banana:

 

A, ce mai poţi să încerci este să pui plăcile în alte sloturi (să le mai amesteci).

Share this post


Link to post

Va multumesc la toti pt ajutor. :osanale:

 

Problema s-a rezolvat pana la urma. Cum? Pai am curatat contactele memoriilor cu alcool tehnic in lipsa de spray de contacte (l-am consumat pe masina si fiind duminca nu aveam de unde sa iau altul). Rezolvarea poate parea hilara si nici eu nu stiu sigur ce mi-a venit sa le curat. Poate am stat cam mult pe langa masini. Cine stie. Oricum, ideea e ca acum merge.

 

In legatura cu platforma AMD-VIA-Windows. Intr-adevar e mai mofturoasa, dar pana acum nu am mai avut probleme (nu se pune faza cu incinsul procesorului, ca aia e oarecum normala). Ce ma mira pe mine era ca desi procesorul nu era foarte cald (45-47 de grade) totusi se bloca. Bine ca am scapat ieftin si mai trag de el putin.

Share this post


Link to post

Am redeschis topicul asta ca sa nu incep altul, fiind tot vorba de probleme PC...

 

MI-A MINCAT FICATIII!!!!!!! :mda: X(

 

A mers super 2 ani de zile dar de o luna incoace ma dispera...in fiecare zi am de-a face cu vestitul ecran albastru :mda: ...imi da urmatoarele 2 erori, can una cand alta:

 

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL - asta e o eroare cam vaga, din cate am inteles de pe situl microbsoft... implica mai multe investigatii

 

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA cu STOP 0X00000050 (0XFEDEB1E8, 0X00000001, 0X804E3495, 0X00000000) - asta am inteles ca e asociata cu memorie najpa...dar aici intra Cache-ul, RAM-ul si VideoRAM-ul...

 

Inainte sa ma apuc sa cumpar de nebun piese, ma poate dumiri si pe mine vreun meseriash ce anume sta sa imi crape? MB, placa video sau RAM-ul?.... sau porcesorul?

 

plizzzzzzzzz... va duc in Hunedoara daca ma ajutati :D

Share this post


Link to post

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL de obicei are legatura cu un driver incompetent. Ce ai instalat de curand asa mai lowlevel? Gen schimbat firewall, antivirus, and so on? Eu tind sa cred ca problema e software si nu hardware, daca zici ca 2 ani de zile a mers excelent.

Cand au inceput sa apara problemele ai facut ceva upgrade, adaugat RAM, etc?

Share this post


Link to post

Singurul lucru pe care l-am facut in ultima jumatate de an a fost sa reinstalez driverele de tunner ca nu mai mergea...si cred ca saracul a crapat ca imi zice no video signal cand il pornesc... in rest nimic deosebit

 

 

...aaaaa, si am schimbat firewall& stuff, acum am Agnitum&KAV dar nu mai tin minte daca facea si inainte sa fac asta...

Share this post


Link to post

Pai e destul de posibil sa fie de la firewall / AV. Probabil ala vechi a uitat sa-si scoata si hookurile de prin sistem si se bat driverele intre ele.

Share this post


Link to post

Sugerez un reinstall cinstit, de la zero, cu ultimele drivere pentru toate componentele...

Share this post


Link to post

La mine merg amandoua programele amintite de Iuzar. Nu am avut erori de genul asta, dar, nu mai vedeam pe nimeni in retea. Acum, nu stiu care este adevarata problema, pt ca imediat dupa firewall si KAV am instalat si SP2. Am dezinstalat firewall, SP2 si reinstalat SP2. Acum merge reteaua. Nu stiu daca cele doua softuri au legatura cu erorile amintite. Tunerul mai este in calculator ? Mie imi facea figuri cu driverele vechi si-mi dadea nenumarate erori "albastre". Am luat ultimele drivere de pe siteul producatorului si acum merge si tunerul foarte bine. Si tot ceva de genul lipsa semnal video imi dadea.

Share this post


Link to post

Gata! Brand new WinXP sp2 integrated and installed... am reinstalat, nu am mai pus TVTunerul, am scos si optiunea de TvOut de pe video, singurele placi ramase pe sloturi sunt video si retea. nu am mai pus Agnitum+Kav, am pus 2in1 BitDefender 8 Profesional...antivirus si firewall... acum astept sa vad daca mai face figuri... a incercat cineva BitDefender-ul, in special partea de firewall? e eficient?

 

Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns pentru rapiditatea lor :D ... si cand ne vedem la Dirste sau unde s-o tine intilnirea, va invit la o calatorie iin Hunedoara :drinkers: ...

Share this post


Link to post

1. Iuzare, eroarea aia pe care o ai tu se poate manifesta si cind ai clustere busite pe hard. XPul nu mai e capabil sa citeasca un driver care poate e pe clusterul cu eroare. Ar fi fost bine daca incercai si un format total, nu quick sa vezi daca ai baduri. Asa am patit si io, ca tine, si am avut baduri pe hard. Aventura respectiva s-a terminat pina la urma cu un hard nou nout cumparat.  <img src= (">

 

2. Bitdefenderul il am io, ver 8 prof cu firewall, necracuit. Merge brici, sint foarte multumit de el, mi-a oprit ceva virusi pe de ce++. :banana:

 

Bafta!

 

ps: treaba cu hardul s-a intimplat si la laptopul meu si la desktop! Tot reinstalam driverele care faceau figuri si la o luna-doua iar aparea eroarea!

Edited by hitman

Share this post


Link to post

... :o fftopic: Snipere :D , eu cred ca de fapt eroarea aia vinde din lipsa de pizza aia pe care ti-am promis-o...te prind eu... :D

 

... :ontopic: am dat un low level format, din ala barbar, si n-a mirosit nimic bad clusters prin harduri...deocamdata e ok, n-a mai crapat

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...