Jump to content
Sign in to follow this  
zalmoxis

Bujii Matiz - care sint mai bune si de ce?

Recommended Posts

Spuneam ca am dat banii degeaba pentru ca bujiile Champion aratau bine si ar mai fi mers mult si bine :) dar le-am schimbat sperand la un relanti mai "smooth" si la un tremurat mai putin vizil al scaunului din dreapta :)

Share this post


Link to post

Cu tremuratul scaunului nu prea sunt sanse... :)

La mine nu mai tremura cand fac reset/idle learn. SI am observat ca daca pui un ulei 5w30 nu tremura asa de rau.

AI scos restrictorul si rezonatorul? Tremura mai tare fara ele.

Share this post


Link to post

Inca nu le-am scos.Intentionez in viitorul foarte apropiat, dupa ce scap de multe alte cheltuieli :wallbanger: , sa pun un filtru de aer performant si atunci banuiesc ca se renunta oricum si la astea doua :D

Share this post


Link to post

Ce legatura are scosul unor piese simple cu cheltuielile ?

Share this post


Link to post

Cheltuielile aveau legatura cu filtrul de aer, voiam doar sa subliniez ca voi scoate restrictorul si rezonatorul atunci cand imi voi cumpara filtrul.

 

Si ca sa fiu si on topic: Dupa o saptamana de mers cu bujiile cele noi nu am reusit sa vad nici o diferenta fata de Champion.Asa ca le pastrez pe cele vechi pentru o viitoare echipare :)

Edited by Mengelaus

Share this post


Link to post

Astazi am schimbat si eu bujiile la Matizaurul personal. Am luat NGK BPR5EY-11, made in Japan, cu 11 lei bucata. Le-am scos pe cele vechi (acelasi model) si le-am pus pe cele noi. Dupa un reset ECM, am plecat spre casa. Am simtit imediat diferenta (desi cele vechi nu aveau decat 15.900 km) - si nu a fost placebo - in sensul ca ajunge mult mai iute la turatii inalte si nu mai face atata zgomot motorul. Am ajuns imediat la vreo 35 km / h in treapta I si 55 in treapta II, fara asa mare zgomot la motor. Sunt sigur ca nu-i o inchipuire a mea, pentru ca duminica mi-a urlat motorul ca naiba cu o sarcina de vreo 350 kg pe Mateias.

Share this post


Link to post

Esti un norocos.Dupa ce am schimbat bujiile din Champion in NGK nu am putut oberva decat ca motorul este mai galagios si scaunul din dreapta vibreaza mai tare.Asta avand in vedere ca am facut si revizie la Matiz si reset ecm si idle learn.

Share this post


Link to post

Vibratul scaunului din dreapta nu a disparut, dar mi-am propus sa nu-i mai acord atentie (ca pana la urma nu-i asa mare deranjul) si sa ma bucur de masinuta.

Edited by costinel

Share this post


Link to post

@Mengelaus, is curios daca intre NGK-urile alea si boschurile cu 4 electrozi ii diferenta mare. Ce zici, incercam odata intr-o parcare sa schimbam bujiile, sa vedem diferenta?

 

@Costinel - mie imi vibreaza de cand il am, o vreme dupa ce i-am pus bujii noi nu mai vibra, da dupa aia am scos restrictorul si rezonatorul si a inceput sa vibreze iara. CU ulei 5w30 nu vibreaza asa de tare, si nici nu mai tacane motorasul atat de rau.

Edited by muscarul

Share this post


Link to post
am scos restrictorul si rezonatorul si a inceput sa vibreze iara. CU ulei 5w30 nu vibreaza asa de tare, si nici nu mai tacane motorasul atat de rau.

Si eu folosesc acelasi ulei si restrictorul e scos din primavara lui 2006. Rezonatorul e inca pe pozitie. :-?

Share this post


Link to post

Inseamna ca al meu tremura mult mai rau decat al tau :) )

AI incercat sa cureti senzorul MAP cu alcool isopropilic? Valva PCV ai schimbat-o? Ajuta si astea pare-se.

Share this post


Link to post

:o fftopic: Le-am facut si pe astea: am spalat si senzorul MAP cu alcool, si vara trecuta am schimbat si PCV-ul.

Share this post


Link to post

Vad ca pe aici nu prea sunt fani ai bujiilor cu iridiu. In afara de Belbody, Derby si Trebor toata lumea sustine ca Matizul nu merita sa aiba asa ceva. Hai sa fiu eu al patrulea care zice ca pentru Matiz (ca si pentru orice alta masina cu motor cu aprindere prin scanteie) nu exista bujii mai bune decat cele cu iridiu.

 

1 - bujiile cu iridiu sunt cel putin de 5 ori mai rezistente decat bujiile normale. Normal ca nimeni nu isi schimba bujiile la 50000-90000 km, dar dupa 30000 km o bujie cu iridiu isi pastreaza aproape intacte caracteristicile pe care le-a avut in momentul montarii. Nu depuneri, nu electrozi erodati/consumati. Bujia construita din aliaje conventionale incepe sa se degradeze inca de la prima scanteie.

 

2 - bujiile cu iridiu au capacitate de autocuratare mult superioara bujiilor conventionale. Nu trebuie desfacute, verificate sau curatate. Daca aprinderea nu functioneaza cum trebuie problema trebuie cautata in cu totul alt loc, nu la bujii.

 

3 - datorita formei electrodului (care are un diametru de 0,4 - 0,6 mm), arcul electric se aprinde mult mai usor si scanteia este mult mai puternica. Din cauza asta producatorii pretind ca folosind bujii cu iridiu se obtin cresteri de putere, imbunatatiri ale acceleratiei, functionare mai lina a motorului si (cel mai important) economii de combustibil de circa 5 %. Cei care folosesc bujii cu iridiu la motociclete spun ca economia e chiar mai mare de 5% si putini motociclisti au altfel de bujii montate in motoarele lor.

 

Acum sa facem un calcul simplu:

 

- 3 bujii NGK clasice (BPR5EY-11) costa aproximativ 10 euro; 3 bujii NGK cu iridiu (BPR5EIX-11) costa aproximativ 45 euro - deci o diferenta de 35 de euro.

(BPR5EIX-11 este cotata de producator ca "Bic" adica "best in class" si este recomandata pentru Matiz ca alternativa la BPR5EY-11)

 

- in 10000 de km, pentru un Matiz care consuma in medie 6,5 litri benzina la suta de km, o economie de 5% la combustibil inseamna 32,5 litri - adica aproximativ 34 euro. Teoretic si-au scos banii.

Chiar daca acea economie de 5% data de producator ar fi exagerata (dar nu e), bujiile cu iridiu vor mai functiona la aceiasi parametri cateva zeci de mii de km, interval in care oricum ar trebui sa se schimbe 3 sau 4 seturi de bujii normale.

 

 

Respectand titlul topicului, ce as recomanda eu pentru Matiz ca cele mai bune bujii (nu spun ca BPR5EY-11 nu sunt bune, dar nu sunt cele mai bune):

 

1 - Denso IW16 - este mama lor. Denso este singurul producator care a reusit sa produca electrodul de iridiu cu diametru de 0,4 mm. Poate fi procurata de la Meteor (importator) sau de la dealerii Meteor. Din pacate nu am reusit sa aflu un pret pentru ele.

2 - NGK BPR5EIX-11 - diametrul electrodului este 0,6 mm. Pot fi comandate la Elit, Augsburg, Autonet si distribuitorii acestora. Pretul este 160-180 ron/3 buc.

 

 

Linkuri despre bujiile respective:

 

http://www.globaldenso.com/PLUG/power/features.html

http://www.ngk-sparkplugs.jp/english/techi.../q10/index.html

http://www.ngk-sparkplugs.jp/english/techi...m/04/index.html

Share this post


Link to post

Nu exista o economie de benzina semnificativa la bujiile din iridiu, mai scade un ordin de marime. Inafara de faptul ca sunt de 3x mai rezistente in timp, n-ai alt avantaj, iar costul lor la comercializarea in RO este mai mare de 3x.

Share this post


Link to post

Ai dreptate cu pretul, la bujiile cu iridiu e mai mare de 3, 4 sau chiar de 5 ori...

In ceea ce priveste economia de combustibil, nu am folosit pana acum si e adevarat ca nu cunosc personal pe nimeni care sa fi folosit asa ceva la o masina. Am citit doar cateva impresii pozitive pe forumul 4tuning.ro. In schimb am 4 colegi care folosesc bujii cu iridiu la motociclete si sunt incantati atat de consum cat si de functionarea motoarelor.

Pe undeva are sens, daca e sa ne gandim ca bujiile clasice se decalibreaza relativ repede, mai rateaza cate o scanteie la turatii medii si mari... In fine.

Eu am o oferta sa cumpar 3 bujii cu iridiu la 150 de ron si tot nu imi vine sa dau banii astia, mai ales ca nu sunt 100% convins de beneficii pana cand nu testez personal. Probabil saptamana asta voi lua NGK-uri normale...

 

Chiar, nu o fi folosit nimeni de pe forum bujii cu iridiu sa ne spuna impresii? Nu neaparat intr-un motor Daewoo, dar macar intr-un motor de masina, nu de motocicleta...

Share this post


Link to post

Eu am citit pe prospectele NGK. Ei nu vorbesc de o economie mai mare de 0,3-0,5%. Faptul ca cineva a inlocuit o bujie veche cu una cu iridiu si a rezultat o economie de 5% este o alta poveste. Si inca ceva, economie se poate obtine la turatii mari !!! Deci, este exclus la rulajul prin oras pentru o masina. La motocicliesti este posibil, ei merg la limita peste tot, fie oras, fie extra-urban.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Ca sa vin in ajutorul celor care au nevoie de o concluzie, am facut rezumatul urmator:

 

Bujii Clasice:

NGK BPR5EY-11 (Made in Japan)

Champion RN9YC

Champion RN11CY4

Bosh WR8DCX

Bujii Medii:

Bosh WR75X - cu 4 electrozi

Bujii Best:

NGK BPR5EIX-11 - cu iridiu

 

Va rog sa ma corectati, daca considerati ca informatia este gresita.

 

Poate reusim sa facem si un sondaj, in genul celui de la topicul pentru uleiuri...

Edited by micutu

Share this post


Link to post

Nu neaparat ca as considera informatia gresita, dar niciun producator de bujii nu recomanda utilizarea unor bujii cu mai multi electrozi in motoare care au fost proiectate sa utilizeze bujii cu un singur electrod. In orice catalog se specifica asta.

In cel mai fericit caz se vor obtine performante asemanatoare, dar cele mai mari sanse sunt sa fie mai rau din cauza pozitionarii diferite a electrozilor si implicit a arcului care se formeaza.

Share this post


Link to post

Champion RN9YC nu-s bujii de Matiz, sunt prea reci. De la acest producator se folosesc doar RN11YC ...

 

Cazul bujiilor BOSCH WR75... este similar, doar WR78 ... merg.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

tolin,

 

Cred ca am vrut sa scriu Champion RN9YC4 cum e scris in carticica lui ... cat despre bosh asa citisem mai sus, zicea cineva ca-i merge motorul bine cu ele...

 

_escu,

 

Eu o iau logic, la 4 electrozi exista o mai mare probabilitate ca scanteia sa se produca corespunzator, de unde o ardere mai buna, de unde si economia de carburant; Pozitionarea cred ca oricum e calculata de producatorul de bujii sa vina bine din filet pt unghiul electrozilor in camera de ardere, daca la asta te referi, si de constructorul tizului, ca pozitionare in camera de ardere. Au si ei niste standarde, nu o sa vina bosh acum si sa zica de exepmlu - uite ce e, eu fac bujii modelul asta ca asa vor muschii mei, tu faci ce vrei darga GM... - tehnologia evolueaza, si probabil cand GM o sa treaca motorul asta la euro 5, o sa recomande si bujii mai destepte nu?

Share this post


Link to post
Eu o iau logic, la 4 electrozi exista o mai mare probabilitate ca scanteia sa se produca corespunzator, de unde o ardere mai buna, de unde si economia de carburant

 

Logica falsa #1: probabilitatea scade cu cat turatia este mai mare, caz in care despre ce consum mic se mai vorbeste ?

 

Despre logica falsa #2, cea cu unghiul electrozilor fata de camera de ardere cred ca era o judecata pentru bujia cu un singur electrod de masa, altfel, ce fel de unghi gasesti la o amplasare simetrica in cazul cu mai multi electrozi ?

 

Logica falsa #3: calculul producatorului la lungimea filetului s-ar face doar in cazul in care exista un singur eletrod de masa ! Oricum, grija producatorului este egala cu zero: marcheaza locul electrodului pe corpul a 3 bujii, insurubeaza-le intr-un motor de Matiz si apoi vei afla cata grija a avut producatorul !

 

Ca sa scurtez avalansa de confuzii: bujiile cu mai multi electrozi de masa se folosesc la motoare cu compresie ridicata si cu amplasarea bujiei in capul cilindrului, adica motoare DOHC. Orice asemanare cu motorul de Matiz este imposibila.

 

A fost o epoca in care puneai orice alta bujie decat cea din echiparea originala a unui motor de Matiz livrat de Craiova si motorul mergea mai bine decat cu cele initiale.

 

Concluzie: franturi de adevaruri combinate atat de nefericit incat au condus la neadevaruri pe toata linia.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Am eu pe Tico :

 

BERU - 4 electrozi (simetrici adica in cruce ) Made in Germany pentru motorul de TICO.

Mentionez ca exista asa ceva si pentru Matiz.

Am mai spus aici dar vad ca nu aveti curiozitatea sa cautati. Exista in mai multe variante inclusiv cu IRIDIU.

Ca si consum nu am sesizat diferente dar la pornire , indiferent de anotimp, trebuie sa-i arat doar cheia.  <img src= ">

Share this post


Link to post

Eu am pe Matiz bosch-uri cu 4 electrozi. Nu am sesizat nici o scadere de consum, dar pornirea e mai buna, si la turatii mari parca merge mai bine cu astea.

Share this post


Link to post

Stiti ceva? Sunt prea sarac sa iau lucruri de prosta calitate. Cu economie sau nu, am observat ca avand bujii pe irirdium masina porneste si merge mai bine. Si faptul ca 80 k km nu trebuie sa ma mai gandesc la schimbat bujii e un bun argument in favoarea lor. Deci in timp ce altii schimba bujiile de 4 ori eu le voi schimba odata. Numai din asta si va rezulta ceva economie de bani. In rest? Fiecare pune ce vrea pe masina sa. Eu pun ce e mai bun... la capitolul piese si consumabile. Sa auzim de bine.

Share this post


Link to post

Economie de bani nu ai sa faci :)

 

- 3 bujii NGK clasice (BPR5EY-11) costa aproximativ 10 euro; 3 bujii NGK cu iridiu (BPR5EIX-11) costa aproximativ 45 euro - deci o diferenta de 35 de euro.

Poate doar de timp.Momentan mie mi se par mult prea scumpe.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...