Jump to content

_escu

Membru
  • Content Count

    226
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by _escu

  1. Vand sistem complet de bare transversale Thule pentru Matiz/Spark, cu 2 randuri de chei. Este in stare perfecta, practic e ca nou. A fost montat pe masina mea, care s-a vandut ieri. Mai multe detalii aici: Poate fi folosit la mai multe modele de masini care accepta bare de 118-120 cm si nu au bare longitudinale sau sistem de prindere cu surub (fix point), dar este necesara achizitionarea unui kit de montaj care costa apox. 150 lei. Pretul pentru colegii forumisti este de 300 lei. Desigur, pot sa ajut la montaj (dureaza5-10 minute).
  2. Doua blistere x 1 buc. Osram H4 Cool Blue Intense 4200k, sigilate, 40 lei/ 2 buc. Un blister x 2 buc. led W5W Osram Led Driving Ice Blue 6800K, 1W, desigilat (unul dintre leduri a fost montat si a functionat aprox. 2 minute), 50 lei pentru setul de 2 buc. Pretul este de 80 lei daca becurile si ledurile sunt achizitionate impreuna. Ar mai fi de spus despere led-uri ca au distributia luminii la fel cu cea a becurilor (circulara, uniforma), sunt mult mai puternice decat becurile echivalente, cel probat nu s-a incalzit absolut deloc in cele cateva minute de functionare. Insa din pacate sunt mult prea albastre (si neomologate ECE, dar asta e o alta discutie) pentru a putea fi folosite la exterior: Balansul de alb al senzorului foto a fost pacalit de lumina ledului. In realitate nu e chiar atat de albastru. Prefer sa le dau in Bucuresti (Militari, Crangasi). Datele de contact pe mesaj privat.
  3. _escu

    Matiz Se / 2004

    Cum ziceam, urmeaza farurile. Adica becurile din far, dar pana sa ajung la ele am observat ca geamurile farurilor sunt varza. Cel din dreapta e matuit si ingalbenit, iar cel din stanga are in plus si o mare pata de ceva care a atacat plasticul. Prin asta din urma aproape ca nu se mai vede becul. Am zis fie ce-o fi, am gasit prin casa o bucata de smirghel de 600 (folosit, vai mama lui), am improvizat un cap de polishat pentru masina de gaurit si cu un polish lichid (expirat de 6 ani), in mai putin de o ora a iesit asta: Inainte (cel din stanga, prin care se mai vede cate ceva): Dupa - cel din dreapta, din pacate nu i-am facut poza inainte pentru ca sincer nu credeam ca va iesi ceva notabil dupa. Dar a iesit... si a iesit atat de bine (ca nou), incat a devenit greu de pozat: Stanga vechi, dreapta restaurat: Scuze de calitatea pozelor, le fac cu tableta pentru ca mi-e usor sa le postez. Maine ma apuc de stangul. A fost nevoie de ceva bariera uv si pana cand voi face rost de ceva specializat am folosit un silicon cu protectie uv. Il luasem pentru boxa Thule si a functionat - dupa atatia ani, portbagajul arata ca in prima zi. Ar mai fi de zis de becuri, dar am atatia draci din cauza lor incat voi povesti alta data.
  4. _escu

    Matiz Se / 2004

    Salutare, m-am intors. Poate-mi iau si vreun warn ca redeschid topicuri moarte de doi ani Asta e, se pare ca prin luna mai ma apuca dorul de postat pe aici. Anul trecut am fost absent pentru ca in perioada asta eram preocupat de achizitionarea unei biciclete, ulterior ghidonul trecand in fata volanului pe lista preferintelor mele. Am de recuperat 2 ani de absenta, voi fi cat mai scurt: - 63515 km - inlocuit fise bujii (Bosch), bascula dreapta fata, flanse amortizor, cauciucuri vara + iarna (Fulda) - inlocuit placute frana Bosch -cele mai sinistre mizerii montate vreodata intr-un etrier, dupa 12000 km de scartaieli si huruieli, s-au consumat pana la fier. Inlocuite cu ATE, super multumit - semnalizator dr. fata, pe motiv de contact cu usa unui Peugeot - consumabilele uzuale se subinteleg: ulei, filtre, stergatoare etc. In rest, rugina. Aripa dr. spate (grav), usa dr. fata - cantul inferior (grav), aripa dr. fata si stg. spate. Sigur, sunt constient ca in toamna implineste un deceniu in soare, ploaie si zapezi, dar tot am apuca melancolia cand vad pe prima pagina cum arata masina cu 7 ani in urma... Spuneam de bicicleta. De fapt sunt 4 biciclete si bietul Matiz n-are de ales, trebuie sa le care pe toate: trei pe hayon (vreo 45 kg de fier si aluminiu) plus a lui fi-mea in cutia de deasupra. Fara probleme, inclusiv pe Dealul Negru. Ca si imbunatatire, anul trecut am avut sansa sa intru in posesia unui set de lumini de zi + proiectoare Osram ( engineering sample ) d-astea: http://www.osram.com/osram_com/news-and-knowledge/automotive-special/automotive-design-lamps---eye-catchers-with-that-stylish-look/automotive-lighting---stylish-and-trendy/fog-lights-retrofit-or-upgrade-to-led/ledriving-fog---led-fog-lights/index.jsp Cum n-au nicio treaba cu dimensiunea si prinderea proiectoarelor originale, mi-au trebuit 7 luni sa-mi fac curaj sa le montez. Treaba realizata saptamana trecuta, cu ajutorul lui fi-miu, in vreo 10 ore. Ce a iesit: Trecand peste utilitatea luminilor de zi si peste efectele benefice ale reducerii consumului de la aprox. 170W (cu faruri si ce se aprinde odata cu ele) la 20W cu DRL, cornering assist-ul e de mare ajutor seara/noaptea. Asistarea la schimbarea directiei consta in faptul ca proiectorul de pe partea lampii de semnalizare aflata in functiune, se aprinde si ramane aprins pe toata durata semnalizarii. Desigur, asta doar cand pozitiile sau farurile sunt aprinse si implicit DRL-urile sunt stinse. Urmatorul upgrade va consta in asortarea pe cat posibil a culorii luminii farurilor cu draciile astea de 6000K. Acum arata aiurea, e ca si cum as compara niste lumanari triste si galbejite cu arcul electric de la sudura. Si zau ca nu exagerez prea mult, desi becurile actuale sunt Osram +90% iar pozitiile sunt Philips d-alea albastre. Voi incerca ceva bec albastru de la Philips sau Osram, sa vedem ce iese (varianta xenon e exclusa).
  5. _escu

    Matiz Se / 2004

    Nu-mi vine sa cred de cand n-am mai intrat pe aici... In ultimii doi ani am ajuns la 46000 km, fara vreo problema majora. Minore ar fi... in primul rand mi-a ruginit aripa din dreapta spate. Nu mult, dar destul cat sa se vada si sa fie enervant. A doua ar fi ca iarna trecuta s-a rupt furtunasul de la spalatorul de luneta, exact in interiorul burdufului care face legatura intre caroserie si hayon. N-a fost cine stie ce problema sa-l repar, dar pana sa ma prind de ce nu pot spala luneta am transferat in portbagaj vreo 2 litri de lichid. A treia ar fi ca tot iarna trecuta bara fata s-a intalnit cu un maldar de zapada inghetata. Uimitor, desi afara erau minus 20 de grade, nu s-a spart ci s-a infundat. Am indreptat-o cu uscatorul de par si nu se mai cunoaste nimic, vopseaua in schimb s-a crapat unde au fost cutele mai pronuntate. Asta e, se mai intampla... Daca as putea s-o conving sa consume macar o data mai putin de 8% in oras m-as declara super-incantat. Asa sunt doar... foarte multumit
  6. Eu am Bosch pe masina. Vreo 2000 km mi-au scos peri albi cu scartaielile, acum scartaie doar ocazional la viteze mici. Franeaza foarte bine si fac praf in cantitati rezonabile, dar fac. Am rezerve in a le recomanda din cauza scartaielilor. Nici eu n-o sa le mai folosesc, la urmatorul schimb va fi ATE sau Pagid - care dintre ele va fi mai ieftin la momentul acela. Brembo nu produce decat placute de frana high performance, pentru competitii. Pe astea normale le cumpara de la TMD, cei care produc Textar si Pagid - produse premium, de prim montaj. Daca sunt si ieftine, cu atat mai bine. ATE, Ferodo, Textar, Pagid, Jurid, TRW sunt de asemenea alternative de calitate. Diferenta de pret fata de no-name-uri este de doar cateva zeci de lei, care se amortizeaza fara probleme in zecile de mii de km de exploatare. Ca sa nu mai vorbim de acei cativa centimetri in minus pe care este foarte probabil ca o placuta de frana premium sa il poata oferi la o franare de urgenta, sau rezistenta mai buna la fading etc. Nu este recomandat sa ne zgarcim la placute de frana, mai ales ca cele mai scumpe dintre cele scumpe costa mai putin decat jumatate de rezervor de benzina (de-ala minuscul, de Matiz).
  7. Nu e primul schimb de ulei, a mai fost schimbat la 10000 km de primul proprietar. Sau ma rog, asa scrie in cartea de service Asa o fi la Matiz, dar eu n-am mai vazut pilitura in halul asta si nu e prima masina careia ii schimb uleiul din cutie. Acum mi se pare chiar ciudat ca uleiul arata normal iar vitezele puteau fi schimbate fara caraieli/agatari. Revin cu precizari despre schimbari: dimineata m-a sunat sotia foarte incantata, dupa un drum de vreo 20 km prin oras. Zice ca masina toarce, la ralanti nu se aude nimic iar vitezele se schimba mult mai bine ca inainte (tot ieri am schimbat si uleiul de motor si filtrele). De-abia astept sa probez pe cont propriu diferenta, mai ales ca nevasta-mea nu a sesizat niciodata vreo schimbare in bine sau in rau, indiferent ce schimburi/reparatii am facut la oricare dintre masinile anterioare. Acum nu doar ca a vazut diferenta, dar s-a entuziasmat in asa hal incat a simtit nevoia sa ma sune cu noaptea-n cap (pentru mine) ca sa-mi spuna Azi ii schimb si bujiile.. doar ca sa ma simt eu bine, ca NGK-urile cu care merg de peste 25000 km arata si functioneaza perfect. Distanta dintre electrozi e cu foarte putin mai mare de 1,1 mm.
  8. Am schimbat si eu azi, la 46000 km, uleiul de transmisie. Am pus Valvoline 75W80. Deocamdata nu pot sa spun daca s-a schimbat ceva in bine, oricum nici inainte n-am avut probleme cu schimbatul vitezelor. Mi se pare totusi ciudata cantitatea enorma de particule metalice adunate pe busonul de golire (care este magnetic). Dupa ce am scos busonul, un strat de 4-5 mm de pilitura a ramas pe capul si partea filetata a acestuia. Afurisitul ala de magnet e atat de puternic incat mi-a luat un sfert de ora sa indepartez mizeria de pe el. Uleiul in schimb arata bine. Nu stiu ce era, dar dupa miros parea sa fi fost mineral.
  9. De obicei recitesc inainte sa dau "add reply", am facut-o si de data asta dar nu am observat ca am scris 15 in loc de 150. Scuze.
  10. O parere: La discuri as recomanda Brembo (peste 200 lei/set) sau Jakoparts (max. 15 lei/set). Saboti - TRW sau Bosch, ambele cu un raport bun calitate/pret in cazul Matizului - aprox. 100 lei. Varianta acceptabila "de buget" - LPR, aprox. 70-80 lei. Sau poti sa alegi variantele ieftine de care s-a vorbit in ultimele pagini... HI-Q (ieri as fi jurat ca astia canta, nu franeaza), BP (credeam ca e ulei), Parts Mall (ca tot sunt la moda mall-urile)... sa fim seriosi, credeam ca este topic despre franare.
  11. Mannol este distribuitor Wolf Oil in regim "private label". Adica Wolf Oil produce uleiul iar Mannol isi lipeste eticheta pe el. Ceea ce este mai important e ca Wolf Oil este de vreo 15 ani principalul furnizor de ulei pentru GM, atat pentru prima umplere cat si pentru comercializare sub brand GM sau Ac Delco (brand subsidiar GM). In 1997 Wolf Oil a fost desemnat "furnizorul anului" de catre GM - asta apropo de "ulei prost la norma", vorba lui argon. Deci bidoanele de Mannol si bidoanele GM contin acelasi ulei, adica Wolf (ca tot intreba cineva pe pagina anterioara ce e in bidoanele GM). De cateva luni Wolf Oil nu mai comercializeaza sub brand propriu uleiul 75W85 GL4, recomandand inlocuirea acestuia cu 75W80 GL4. Nu se recomanda inlocuirea lui 75W85 cu 75W90. La transmisii sistmul de ungere este prin barbotare, nu se aplica metoda de la motoare "daca e uzat trebuie ulei mai gros". De fapt nici la motoare nu ar trebui sa se procedeze asa, dar... Valorile din tabel sunt medii, dar se poate face o idee de ce 75W80 (si nu 75W90) in locul lui 75W85:
  12. M-am gandit sa dezgrop un topic interesant dar din pacate uitat de aproape un an. Am purtat ceas de cand ma stiu, desi punctualitatea nu a fost niciodata punctul meu forte. Cred ca sunt exemplul clasic al faptului ca indicarea timpului este ultimul motiv pentru care iubitorii ceasurilor le poarta la mana... Primul ceas (un Luch sovietic de dama ) l-am primit cadou la 7 ani, apoi am avut un Orex, un Pobeda, un Seiko cu quartz... din pacate dupa ce s-au stricat m-a incercat curiozitatea sa vad daca le pot repara iar acum sunt toate gramada intr-o cutie. Nimeni nu poate sa mai spuna ce piesa de la ce ceas era. De aproape 20 de ani port ceasul de mai jos, care pentru mine are o valoare sentimentala inestimabila. A fost purtat de bunicul meu, apoi de tata... Intrucat purtatul zi cu zi lasa inevitabil urme, cu vreo 3 ani in urma am achizitionat alt ceas in acest scop. Initial ma gandeam la un Citizen sau Seiko, dar m-am indragostit de un... Casio: Este primul ceas pe care mi l-am ales singur si sunt foarte atasat de el, chiar daca pentru multi este greu de inteles de cum poti sa te atasezi de un ceas cu quartz care nu este nici macar Swatch. Ei bine se poate. Chiar nu ii inteleg pe cei care cred ca faptul ca ai dat 100 $ sau 1000 $ pe un ceas spune ceva depre tine, cu atat mai mult cu cat diferenta dintre 100 $ si 1000 $ nu mai pare atat de mare atunci cand pe aceeasi planeta exista asa ceva: 10-of-the-worlds-most-expensive-watches Abramovich poarta un Casio de 80 $, Maradona poarta la fiecare mana cate un Rolex sau cate un Hublot de 1000 de ori mai scumpe. George Bush poarta un Timex de 50 $, Fidel Castro purta 2 Rolex-uri in acelasi timp. Are vreo legatura imaginea oamenilor astia cu ceasurile pe care le poarta? Desigur, ca iubitor de ceasuri nu pot sa nu imi doresc un ceas automatic. Cam asta ar fi in plan, l-am vazut la cineva si mi-a placut enorm: Nimic nu se compara cu sentimentul de a purta la mana o minune a tehnicii, un mecanism miniatural aproape viu care oscileaza cu 6, 8 sau 10 batai pe secunda avand ca singura sursa de energie miscarile celui care il poarta. Desi precizia unui ceas automatic nu se compara cu precizia unui banal ceas cu quartz, sa ne gandim totusi ca o eroare de 10 secunde pe zi a unui ceas automatic inseamna de fapt o precizie uluitoare de 0.001%. Oare este cineva care sa nu priveasca cu admiratie sau In calitate de iubitori de masini ar fi pacat sa lasam sa moara topicul despre ceasuri, aceste mecanisme minuscule care isi fac treaba cu o precizie de 100 de ori mai mare decat cea mai buna toleranta a vreunei piese din masinile pe care le conducem. Asta este motivul pentru care mi-am permis sa redeschid topicul, in speranta ca si altii vor posta impresii despre ceasurile lor, fie ele Q&Q ori Audemars Piguet.
  13. Subscriu sugestiei lui Tommy. Mondeo este o alternativa mai buna, chiar daca in aceeasi bani cu 407-le va fi cu 1-2 ani mai vechi. Recomand motorul 2.0 TDCI 130 cp, o incantare atat din punctul de vedere al reprizelor cat si al silentiozitatii. Mondeo este cea mai silentioasa masina din clasa ei de pret, mult peste Passat, Vectra, 407 etc. Singurul neajuns ar fi predispozitia Fordurilor diesel de a avea probleme la sistemul de injectie, dar orice diesel second hand poate avea astfel de probleme. Oferte avantajoase se mai gasesc pentru Citroen C5, care teoretic este superioara oricaror modele enumerate anterior (cine a mers cu o masina cu o suspensie hidractiva stie despre ce vorbesc). La fiabilitate nu ma pronunt, as fi tentat sa arunc cu pietre doar asa, pentru ca nu sunt un admirator al masinilor frantuzesti. Dar C5 este o incantare dpdv al confortului, la un pret foarte bun pe piata second hand.
  14. _escu

    Matiz Se / 2004

    Nu e chiar degeaba scaunul, intr-un final am reusit sa-i gasesc o solutie de fixarei cu centura. Este eficienta, desi in mod normal prinderea recomandata de producatorul scaunului este alta. Scaunul pasagerului este deplasat in fata cu vreo 7 cm fata de scaunul soferului (dat la maxim in spate in poza de mai jos). Nu pare mult, dar la cei 1.85 m ai mei orice cm conteaza Scuze pentru mizeria din masina, dar pana la primavara chiar nu am de gand sa fac curat inauntru. Ar fi zadarnic.
  15. _escu

    Matiz Se / 2004

    Pai acum scaunul copilului (scoica pentru 0-1 an) este in dreapta spate, fixat pur si simplu intre spatarul banchetei spate si spatarul scaunului pasagerului. Este singurul mod de fixare, din cauza ca centura nu o pot folosi fiind prea scurta. Pur si simplu scaunul pasagerului este blocat in pozitia in care spatarul acestuia exercita suficienta presiune pe scaunul de copil astfel incat acesta din urma sa stea la locul lui. Pe de alta parte, sotia isi trage scaunul foarte mult in fata atunci cand conduce... altfel nu ajunge la pedale/volan/butoane, nu vede emblema de pe capota sau naiba mai stie ce motive mai au femeile sa conduca cu nasul lipit de parbriz. Deci nu pot muta scaunul copilului in spatele ei atunci cand conduce, pentru ca n-as avea cum sa-l fixez. Varianta pe mijloc a fost prima incercata, dar cu centura in 2 puncte fixarea este imposibila. La Spark folositii scoica montata invers directiei de mers, sau scaun normal orientat cu fata spre directia de mers? Cred ca varianta 2, ca la scoica ati avea aceeasi probleme ca si mine.
  16. _escu

    Matiz Se / 2004

    Revin cu noutati. Pana la urma am rezolvat cu reparatia, care a fost mult mai usoara decat ma asteptam. Tabla s-a tras atat de lejer incat antifonarea usii nu a fost afectata iar cantitatea de chit folosita a fost minima. Sunt multumit de rezultat, practic s-au sters toate urmele prostiei mele. Saptamana trecuta am achizitionat barele transversale si portbagajul pe care le-as fi luat inca de anul trecut daca nu investeam aiurea in operatii de tinichigerie/vopsitorie. Luna trecuta in familia noastra a aparut o noua membra, asa ca portbagajul respectiv era o necesitate nu un moft. Alegerea boxei a fost simpla, la bare in schimb am analizat mai multe variante. Finaliste au fost Thule si Mont Blanc iar Thule a iesit castigator datorita sistemului simplu si eficient de montaj plus faptului ca poate fi refolosit si pe alte masini (4 usi) fiind necesar doar un alt adaptor. Nu am montat boxa ca tot omu' pe centru pentru ca urmatoarea investitie va fi un suport pentru bicicleta lui fi-miu. Cand va fi si aia montata pe plafon bietul Matiz o sa arate cam penibil, dar n-am de ales - nu-mi permit o masina atat de mare in care sa incapa 2 adulti, 2 copii, carucior, bicicleta si jumatate de metru cub de bagaje. Dupa ce am rezolvat problema spatiului de bagaje mi-am dat seama ca am alta problema: in Matiz este foarte greu sa montezi scaunul pentru copil. Cand fi-miu era mic aveam Fiatul, in ala aveam loc sa-i pun si fotoliu in spate. Nici in Matiz nu s-a plans de spatiu pana nu i-am cumparat un inaltator, in ideea ca daca il foloseste va putea sa foloseasca centura de siguranta si va vedea pe geam fara sa fie nevoie sa se ridice mereu in picioare. Aiurea. Inaltatorul ala nu se poate monta decat la vreo 30 cm de usa din cauza ca bancheta este inclinata la extremitati. La distanta aia este aproape intre scaune si nici centura nu poate sa o foloseasca pentru ca ii vine undeva mai jos de umar. Zau ca ma intreb daca nu era mai in siguranta cand statea in picioare in spatele scaunului decat acum, cu inaltator... La scaunul de nou-nascut al lui fica-mea alta problema: pentru ca acesta sa incapa pe bancheta din spate, scaunul pasagerului trebuie sa fie dat in fata destul de mult. L-am pus in dreapta spate si cand conduc eu e ok, dar cand conduce nevasta-mea e nasol, eu nu prea am loc pe scaunul pasagerului. Ca sa nu mai spun ca scaunul copilului ar fi trebuit prins cu centura de siguranta - la Matiz este imposibil, centurile de pe spate fiind prea scurte pentru asa ceva. Nah... deocamdata asta avem, cu asta defilam. Intamplare de la ITP-ul facut in octombrie anul trecut: Venise timpul sa o fac si pe asta. Nu aveam mari emotii legate de mecanica - cu putin timp inainte schimbasem placutele, reglasem sabotii si cablul de mana, verificasem jocurile in articulatii. Temerea mea era legata de noxe, din mai multe motive: cand am luat masina nevasta-mea a facut un plic cu benzina aditivata si ma gandeam sa nu fi afectat partial catalizatorul, in general facem drumuri scurte si mi-era frica de niscaiva depuneri, benzina de la noi e cum e si in plus ma punea pe ganduri consumul urban, care in cele mai fericite calcule imi iesea 7.5 iar in lunile cu temperaturi extreme 9-10. Fiind vorba de masina sotiei, am luat-o si pe ea sa participe la eveniment, asta dupa ce am dus munca de lamurire "hai mai ca nu dureaza mult, chiar daca avem o masina sau doua in fata tot scapam in 2 ore". Era cam ora 12 cand am ajuns la service, maxim la ora 16:30 trebuia sa ajungem la gradinita sa il luam pe fi-miu. O nimerisem la fix, aveam 2 masini in fata iar cea care era deja in lucru era pe terminate. Cand ma gandeam ca scapam repede, pac! RAR-ul blocheaza pentru supracontrol masina din stand. Asta e, au la dispozitie 45 de minute sa ajunga la service pentru a face si ei verificarea. Normal ca reprezentatul RAR a venit dupa fix 40 de minute iar verificarea a durat inca pe atat. Nevasta-mea fierbea: "doua ore, ha?". Dupa inca o ora ne vine si noua randul. Verifica omul aspect/jocuri/lumini, apoi suie Matizul pe standul de franare. Eu - ciocan langa monitor, desi ma uitam la el ca vitelul la poarta noua. Probabil aveam o fata foarte ingrijorata pentru ca valorile pe care le citeam acolo pareau prea mici iar noile placute Bosch isi dadeau in petec fluierand ingrozitor, asa ca mecanicul a scos capul pe geam si mi-a spus "dom'le, e perfecta si la eficienta si la dezechilibru". Ok, urmau noxele... Il intreb cat trebuie sa fie la euro2 si zice ca problema e la CO care trebuie sa fie 0.5% la ralanti si 0.3% turata. Ma uit pe monitor si ma ingrozesc: arata 0.05 la ralanti si 0.04 turata. Imi zic e clar, e de 10 ori mai mare, la revedere ITP, deja ma vedeam cumparand catalizator, injectoare... Mecanicul repeta intr-unaca e ceva in neregula si isi tot facea de lucru cu firele pe care le legase la motor... degeaba, tot 0.05 scria pe afurisitul de ecran. Intr-un final imi fac curaj si ii zic "pai ce sa-i mai faceti daca e de 10 ori mai mare..." la care el "nu dom'le, e de 10 ori mai mica, aparatul arata direct in procente, e prea bine chiar si pentru euro 5". El de fapt incerca sa o faca sa arate mai mult, pentru ca e ridicol ca o masina din 2004 sa scoata CO 0.05% chiar daca are doar 31000 km la bord. N-a reusit sa scoata mai mult si s-a apucat sa introduca datele in calculator, acestea devenind vizibile pentru dispecerul de la RAR care... fatalitate, blocheaza masina pentru supracontrol. Nevasta-mea (insarcinata in luna a 7-a, de 3 ore in picioare la usa standului) scotea fum pe urechi mai ceva ca un diesel la testul de noxe, nea Luca mecanicul repeta intr-una ca stia el ca daca baga valorile alea blocheaza RAR-ul masina desi in nu stiu cati ani de cand este inspector ITP nu i s-au blocat pe stand 2 masini din 3, iar eu ma gandeam cu groaza ca trusa sanitara si extinctorul din portbagaj erau expirate de 3 ani... Din fericire cel de la RAR a venit repede, vreo 15 minute, timp in care am avut timp sa orientez o trusa si un stingator. Problema e ca verificarea lui a durat mai mult decat inspectia propriu-zisa, pentru ca nu a verificat numai masina, care oricum a scos la franare si la CO cu motorul turat valori mai bune decat la testarea initiala... Fiind prea frumos ca sa fie adevarat a verificat si ultimele valori din baza de date a calculatorului ca sa se convinga ca aparatul din service nu indica eronat, iar asta i-a luat ceva timp. Pana la urma n-a gasit nimic suspect si la ora 16:50 ieseam cu masina din stand, coplesit de scuzele si felicitarile pentru felul cum e intretinuta masina si de bombanelile sotiei. Toata povestea a avut loc in service-ul AT Augsburg Militari, am si o poza ca amintire de la fata locului dar la ora asta mi-e lene sa o descarc din telefonul sotiei. Pe fi-miu l-am luat de la gradinita la ora 17:30, bietul de el fiind lasat timp de o ora in grija paznicului. Nici pentru el n-a fost usor ITP-ul Matizului... Acum nu stiu ce sa zic.. desi franele au iesit perfect tot mi-e frica sa calc brusc pedala pentru ca masina se transforma in sanie (pe fata am Continentaluri noi); placutele Bosch inca mai fluiera ocazional si dupa 2000 km parcursi; frana de mana pe care o reglasem sa tina la 3-4 dinti acum tine la 5, desi iarna chiar n-o folosesc... Desi noxele au iesit perfect (sau poate tocmai de-aia) consumul oscileaza tot intre 9 si 10. In fine. Dupa cum spuneam, asta am - cu asta defilez si daca ar fi dupa mine n-as renunta la Matiz atunci cand va trebui sa iau alta masina. Si va trebui sa iau alta, in maxim 2 ani... deh, cresc copii... sau cine stie, poate pana atunci imi voi permite doua masini...
  17. Iata ce fac "injinerii astia de se chinuie de ani de zile sa scoata tot soiul de instalatii de iluminat auto mai puternice si mai sigure": http://www.webcitation.org/5mc0CuxTZ Clasicul "made in china"... alte comentarii sunt de prisos.
  18. Pentru mine este foarte clar: In the Department's view it is not legal to sell or use after market HID lighting kits, for converting conventional Halogen headlamps to HID Xenon. If a customer wants to convert his vehicle to Xenon HID he must purchase completely new Xenon HID headlamps. In summary it is not permitted to convert an existing halogen headlamp unit for use with HID bulbs. The entire headlamp unit must be replaced with one designed and approved for use with HID bulbs and it must be installed in accordance with the rules stated above. ceea ce ai citat tu Mircea se refera la ansamblul far-bec, singura cale legala de a renunta l;a halogen in favoarea xenonului: Therefore a HID headlamp unit sold in the after market should:...... Si la noi legislatia este clara. Se gaseste concentrata chiar pe site-ul RAR: http://www.rarom.ro/RO/article--O.C.P--19.html 2) Se excepteaza de la obligatia de a fi certificate urmatoarele: a) produsele omologate de autoritatile competente ale partilor contractante în baza acordurilor de la Geneva; b) produsele omologate sau certificate de autoritatile competente ale statelor membre potrivit directivelor/regulamentelor Uniunii Europene; c) produsele de origine sau produsele de schimb de origine; d) produsele si materialele de exploatare noi fabricate în mod exclusiv pentru a fi utilizate de vehiculele destinate competitiilor sportive, care nu sunt destinate utilizarii în circulatia rutiera ...In ce categorie de mai sus se incadreaza kiturile xenon?
  19. Eu zic ca se supun. Si inca la modul categoric, nu ca la noi unde se pare ca legea este interpretabila, de fiecare data in avantajul contravenientului sau a intereselor personale ale celor care ar trebui sa aplice sanctiuni. Comunicatul Departamentului de transport din Marea Britanie: http://www.dft.gov.uk/pgr/roadsafety/drs/hidheadlamps
  20. Se poate sa nu orbeasca Mircea, dar fizic este imposibil sa obtii aceeasi forma luminoasa cu un reflector sau lupa utilizand surse de lumina diferite, punctiforme sau liniare. S-ar putea ca reversul medaliei in cazul tau sa fie reducerea suprafetei iluminate de care dispui, impresia de lumina ok fiind data de fenomenul de glare care apare datorita faptului ca lumina este polarizata diferit. E posibil ca acea stralucire (glare) sa nu fie orbitoare pentru cei care iti vin din fata, dar suparatoare tot este. Este suparatoare si la masinile echipate cu xenoane originale, cu farurile curate etc. La putere si temperatura de culoare nu am de ce sa te contrazic. Este relativ usor de obtinut chiar si de chinezul care produce becuri H4 bixenon. De curiozitate, lumina este distribuita perfect uniform in fata masinii, sau exista puncte/linii in care stralucirea este mai mare? Oricum ar fi, faptul ca nu orbesc si ca au exact temperatura care trebuie nu le face sa fie mai putin ilegale, nu? Pe mine asta ma deranjeaza, in posturile de la Bursa nimeni nu spune ca utilizarea se face pe raspunderea clientului, kiturile retrofit nefiind nici omologate si nici certificate. Ba mai mult, li se mai dau si asigurari ca totul este ok atat cu legea cat si cu lumina. Si nu e ok...
  21. Pai in medie un american castiga de 4 ori mai mult decat noi, dar benzina este de 2 ori mai ieftina acolo. De-aia spuneam ca pentru ei pretul este neglijabil si probabil tot de-aia vor continua sa isi ia masini cu motoare de 4 litri. Si daca pretul benzinei va mai creste tot nu va fi nevoie sa renunte la V8-uri, pur si simplu vor ataca Iranul Da, ala cu ARO a fost tare... daca imi aduc bine aminte se lauda cu ce va face el cu ARO in SUA exact in timp ce astia de aici duceau fabrica la fier vechi
  22. Toata stima pentru cei care au incercat sa-i lamureasca pe membrii acestui forum de faptul ca utilizarea kiturilor de xenon este ilegala. Din pacate sunt multi membri marcanti ai acestui forum care fie utilizeaza, fie comercializeaza astfel de kituri, astfel incat bursa este plina de anunturi, nehotaratii sunt incurajati sa isi monteze cu incredere chinezariile pentru ca sunt ok, vor putea circula linistiti prin gauri negre, cei care vin de pe contrasens nu le vor da flashuri etc. pentru utilizatori (contravenienti): OUG 195/2002 Art. 101 (1): Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: 10 - montarea la autovehicul, remorcă sau tramvai a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate pentru comercianti (contravenienti): Ordonanta 80 / 24.08.2000, modif. prin legea 288 / 05.08.2009: Art. 1. - (2) Produsele şi materialele de exploatare noi, din categoria celor care privesc siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului, eficienţa energetică şi protecţia împotriva furturilor vehiculelor rutiere, pot fi introduse pe piaţă şi/sau comercializate numai dacă sunt omologate sau certificate, după caz. Art. 6. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează dupa cum urmează: a) nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (2),....... cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei; Despre omologare - este imposibil sa se discute despre asa ceva, insasi notiunea de bec tip H1,3,4,7 cu xenon fiind o aberatie. Sunt omologate doar: 1- becuri cu filament (aici intra becurile de tip H), reglementate prin ECE R37 2 -becuri cu descarcare in gaz, reglementate prin ECE R99. Sunt 8 tipuri mari si late: D1R/S, D2R/S, D3R/S, D4R/S ... de ce oare nimeni in afara de chinezi nu fabrica struto-camile de genul "bec H4 bixenon", adica "bec cu filament bixenon"? Despre faruri - acestea sunt reglementate prin ECE R48 (cele care au ca sursa de lumina becuri cu filament) si ECE R98 (cele cu descarcari in gaz). Datorita formei diferite a sursei de lumina (punctiforma pentru filament si liniara pentru descarcari in gaz) este inacceptabil sa se monteze becuri cu xenon in faruri care au fost omologate pentru becuri cu filament. Textele comerciantilor care spun ca le regleaza astfel incat becul cu xenon sa lumineze exact ca si cel cu halogen este vrajeala de 2 lei. Daca asa ceva ar fi posibil, toti producatori de becuri ar produce kituri retrofit cu xenon, ca la cat de mare e gradina ar avea cereri cu duiumul. S-a spus pe aici ca si farurile cu xenon din fabrica te pot orbi noaptea. Da, pentru ca oricat de performant ar fi sistemul de autoreglaj al acestora, tot trebuie verificat periodic si oricum nu poate compensa eventualele diferente de presiune ale rotilor, eventualele defectiuni ale suspensiilor etc. Oricat de performant ar fi sistemul de spalare al farurilor, acesta este egal cu 0 daca nu este utilizat atunci cand este cazul. Deci e normal ca si xenoanele originale sa orbeasca uneori, dar in cele mai multe cazuri cauza este intre volan si scaun. Kiturile aftermarket orbesc intotdeauna, cu sau fara flashuri primite. Citind tot topicul asta am descoperit ceva: inainte de a monta kiturile cu xenon, viitorii posesori sunt framantati de grija ca nu vor putea sa dea flashuri iar dupa ce le monteaza se mandresc cu faptul ca nu iau flashuri. Asta spune multe despre ei. S-a spus cu o pagina sau 2 in urma ca si Hella face kituri xenon, dar sunt prea scumpe. Pai normal, din moment ce contin si farurile. Hella nu are nimic in comun cu chinezariile retrofit: in America de Nord: http://www.hella.com/produktion/HellaUSA/WebSite/Channels/Drivers/Tested_and_Approved.jsp in Europa: http://dsl.torque.net/images/techdocs/Hella_No_Retrofit.jpg
  23. De ce ar vrea un navetist american sa dea 37000 dolari pe o conserva electrica atata timp cat la banii aia isi cumpara o Toyota Prius si ii raman bani pentru aproape 1 milion de km? Sau un Hyundai Accent si ii raman bani de benzina sa se plimbe si prin iad dupa ce moare? Stiu ca americanii nu sunt chiar monumente de inteligenta, dar ma indoiesc ca se vor gasi 5000 de idioti pe saptamana sa scoata atatia bani din buzunar pentru o masina de 2 locuri care merge cateva sute de km si apoi sta 12 ore la incarcat. Ce argumente ar putea sa li se aduca americanilor in conditiile in care trei sferturi dintre ei nici macar nu sunt capabili sa aprecieze care este diferenta intre costul benzinei si al electricitatii, in principal pentru ca astea sunt cheltuieli minore carora nu le-au acordat importanta niciodata? Oricum daca un asemenea proiect se va concretiza masinile nu vor fi livrate de la noi ci tot dintr-o tara din lumea a treia, dar mai aproape de ei. Cel mai probabil Brazilia. De remarcat si credibilitatea dealerului american: dupa ce Chrysler i-a dat un sut in fund (mai mult ca sigur pe merit) s-a reorientat catre vanzarea de FALSURI - masini chinezesti copiate fara rusine, de o calitate jalnica la modul incontestabil. In loc sa fie sanctionat/amendat/inchis, va trebui sa vanda 5000 de Loganuri pe saptamana la 37000 de dolari bucata - mi se pare o pedeapsa echitabila
  24. _escu

    Lista Tunarului

    Inlocuirea grilei de radiator si a grilelor din bara cu plasa de tantari, sau si mai cool - cu filtru din aluminiu pentru hote. Rezultatul este de mare spectacol, eficienta garantata pentru minim 500 barzauni. Stickere clasice: "Turbo", "Sport", "Turbo Sport", "V8", "16V", "GT", "GTI", "RS", "AMG", "M" etc. Ornamente de toba cu leduri, rama luminoasa pentru unitatea audio. Ambele neaparat cu lumina albastra. Volan "sport" cu diametru mic, maxim 30 cm, imitatie Momo confectionata din imitatie de aluminiu invelita in imitatie de piele. Efect de mare angajament mai ales cand masina nu are servodirectie, avand impact maxim atunci cand este insotit de scurtarea tijei schimbatorului de viteze cu minim 10 cm. Acum tunerul poate sa se considere imitatie de pilot de curse si sa isi etaleze indemanarea declarand "am schimbator cu cursa scurta si ma kc pe el de airbag de pe volanul original, oricum nu l-am folosit niciodata". Modificarea garzii la sol - se poate face prin mai multe metode, cea mai populara fiind scurtarea arcului prin taierea unei spire. Tunerii prevazatori scurteaza doar arcurile de pe fata, ca pe spate nu se stie niciodata cand apare de cacarat un portbagaj de cartofi, 17 damigene de tuica etc. Odorizant de camera cu gel utilizat in habitaclu. Din acela mare, in cutie de plastic, cu folie deasupra care se indeparteaza obligatoriu toata odata. Dupa popularitate, se pare ca cei mai multi cp se castiga prin utilizarea aromelor ocean fresh si pin. De-a dreptul ametitor. Pedale "sport" din aluminiu prinse cu suruburi peste pedalele originale. Eliminarea catalizatorului. Face parte din ciclul "astia ne vrajesc cu poluarea doar asa, ca sa ne fure vreo 5 cp". Folosirea markerelor cu vopsea alba pentru a scrie pe anvelope. La urma urmelor, daca tot scrie pe ele Montana 165/70-R13 79T, de ce sa nu poata citi si vecinul de la scara 3? Fraierul ala care are Michelin, da' nu stie nimeni pentru ca scrie negru pe negru.. Utilizarea distantierelor la roti. Pentru cine nu stie, sunt acele flanse de 10-40 mm grosime care se pun intre fuzeta si janta pentru a mari ecartamentul sub pretextul unui pretins castig in stabilitate. Unii tuneri se cred mai destepti decat proiectantii de autovehicule, ignorand efectele daunatoare asupra manevrabilitatii si a fiabilitatii suspensiei/directiei in numele imbunatatirii placebo a stabilitatii. Un caz clasic de triumf al prostiei tunerului asupra propriului bun simt, alaturi de folosirea anvelopelor de iarna pe timp de vara sub pretextul obtinerii unei tractiuni superioare. Ar fi cate ceva de spus si despre montarea bull-bar-urilor, dar mi se pare ca am vazut pe forum un Matiz cu astfel de dotare, asa ca ma abtin. Oricum este surprinzator cum bull-bar-ul, aparut ca un rau necesar in anumite conditii de off-road, a ajuns sa fie considerat un accesoriu cool de catre posesorii de masini mai mult sau mai putin "de teren", 90% dintre acestia neavand habar care-i este cu adevarat utilitatea. Ciudat este si faptul ca unul din testele Euro Ncap este protectia pietonilor la impact, dar nicio tara europeana nu reglementeaza conditiile de utilizare a bull-bar-urilor. Tot in ideea de mai sus, probabil 90% din carligele de remorcare existente pe masini nu au agatat vreodata vreo remorca, fiind montate exclusiv in scop de "autoaparare". La cat de periculos a devenit tuningul in zilele noastre, zau ca mi se face dor de cel din anii 80... mileul de pe bord, catelul care isi clatina capul pe polita din spate, capul de schimbator din policarbonat cu insertii florale sau potcoava din grila radiatorului nu erau mai putin kitchoase, dar macar erau inofensive atat pentru tuner cat si pentru ceilalti participanti la trafic.
  25. Practic uleiul pe care il bagi acum in motor este uleiul cu care vei merge toata iarna. Eu nu as merge in niciun caz pe 10W40 din urmatoarele motive: 1-calitate ulei: este un ulei semisintetic, inferior ca si proprietati de ungere unui 5W40 sau 5W30 2-costuri: desi este mai ieftin si producatorii spun ca ajuta la scaderea consumului de ulei, adevarul e ca (in special iarna) utilizarea uleiului 10W40 este mai costisitoare decat utilizarea unui 5W40, in conditiile in care diferentele de consum de ulei intre sunt infime. 10W40 este mai vascos la temperaturi joase, adica atunci cand consumul de combustibil al oricarui motor este mai mare. Este suficient sa iei in calcul iarna un consum mai mare cu 0.25 litri de benzina la 100 km in cazul folosirii lui 10W in locul lui 5W si vei constata ca din diferenta de bani pe care o dai pe benzina ai fi achizitionat 5W40 gratis. 3- calitate ungere: folosind iarna un ulei cu vascozitate mai mare la rece, la pornirea motorului uleiul ajunge cu oarecare intarziere in toate locurile care necesita ungere. Asta duce in mod inevitabil la accelerarea uzurii. In conditiile astea, merita sa folosesti iarna 10W40? Eu ti-as sugera sa te intorci la 5W40. Un consum de 0.3-0.4 litri de ulei la 10000 km este foarte acceptabil pentru un motor mic, de turatie, care are peste 100000 km si colac peste pupaza mai are si pierderi externe de ulei. Subscriu la ceea ce spunea cineva mai sus, ca ar trebui sa iei in calcul refacerea motorului. Un motor de mic litraj nu are cum sa functioneze 600000 km (spunea tot cineva mai sus) fara sa fi fost refacut de cel putin 3 ori.
 

×
×
  • Create New...