Jump to content
Sign in to follow this  
tolin

Restrictor aer la Matiz

Recommended Posts

Salut,

 

@zbardoiul: Hai ca te lamuresc eu dar...asa...mai pe scurt.

 

Deci:

Daca te uiti cu atentie la tubul ala o sa vezi ca sectiunea de intrare este una si aceiasi cu sectiunea de iesire (hai sa zicem S1) iar pe undeva pe la mijloc este mai mica (sa zicem S2). Practic tu ai o trecere de la S1 catre S2 si apoi iarasi catre S1.

Tu ai inteles bine din cele doua teorii dar ai uitat sa mai aplici ceva: teoria continuitatii care spune ca ceea ce intra este egal cu ceea ce iese.

Asa ca: dinspre sectiunea S1 (prima dintre ele; alege tu una) spre S2 viteza aerului creste (datorita scaderii sectiunii) dar mai creste ceva: presiunea si temperatura (datorita comprimarii).

Acum mergem mai departe dinspre sectiunea S2 spre cealalta sectiune S1 (de la capatul celalalt al restrictorului). Acum crescand sectiunea, vei obtine ceea ce ai avut la intrare (teoria continuitatii) iar presiunea si viteza aerului vor scade la valorile avute la intrare.

In practica lucrurile sunt putin mai complicate deoarece tu acolo ai un regim dinamic si nu unul static, temperatura aerului (care intra in acel restrictor) variaza, viteza aerului variaza etc

In consecinta nu obtii...mai nimic, sau mai precis obtii un sunet putin amortizat la turatii ridicate, dar aici intram in alte teorii. O sa observi ca daca il dai jos vei obtine ceea ce tolin se chinuie sa explice si ceea ce au obtinut ceilalti care l-au scos. Practic el este un simplu...rigidizor (aici au avut dreptate cei de la fabrica) avand in acelasi timp si un rol de mic amortizor. Faptul ca se obtine totusi ceva prin scoaterea lui sa datoreaza in principal modificarii sectiunii prin care trece aerul (e drept ca modificarea este mica) dar performantele obtinute nu sunt extraordinare.

 

P.S. Vezi ca nu prea ai inteles bine ce e cu tubul Venturi si tot asa de bine l-am putea denumi si tub Pitot ca doar este pe acelasi principiu pe care il mentionezi in postul tau.

 

 

Numai bine  <img src= ">

Edited by Gizmo
  • Like 1

Share this post


Link to post
@tolin Daca masina atingea 200Km/h iar cu "restrictorul" atingea decat 160 atunci eram de aceeasi parere cu tine ,dar din moment ce viteza maxima ramane aceeasi unde este restictia aerului ?

Vitezele maxime nu sunt aceleasi, vezi postul #17.

Share this post


Link to post
@tolin Daca masina atingea 200Km/h iar cu "restrictorul" atingea decat 160 atunci eram de aceeasi parere cu tine

 

Pentru o crestere de viteza maxima de la 160 la 200 ai nevoie de 60cp in plus, tinand contul si de inevitabila crestere de greutate.

 

 

Cam 20% crestere e nevoie pentru fiecare 10 km. Evident, in cazul de fata.. trebuie cerscut cu ceva mai mult decat are de la natura :)

Share this post


Link to post

@Gismo In sectiunea ingusta a tubului presiunea scade nu creste. Am demonstartia in format gif dar nu o pot pune aici ! Daca vrei ti-o dau pe messenger. La iesirea din tub presiunea se egalizeaza dar viteza nu este egala cu cea care este la intrare . Presiunea se egalizeaza cu ajutorul by-pass-ului de care vorbea tolin .Daca tubul ar fi pentru rigidizare nu ar fi cu diametrul asa mic .Sustin in continuare ca aceasta se poate demontra prin calcule ,chiar nu avem absolventide politehnica pe aici sa ne ajute ?!

Share this post


Link to post

@tolin

apropo de ce ai spus mai sus cu motorul care "se lasa" dupa 10000. Ai putea exemplifica putin?Te rog , deoarece eu am simtit ceva de genul asta la Tico abia dupa 40000. Da niste explicatii ca ptr. profani ca sa se inteleaga fenomenul .Mersi anticipat  <img src= ">

 

Discutia ar fi offtopic.

 

Ok . atunci te rog posteaza unde crezi ca merge si anunta-ma unde sa citesc. Mersi anticipat :osanale:

Edited by tolin

Share this post


Link to post
... La iesirea din tub presiunea se egalizeaza dar viteza nu este egala cu cea care este la intrare . Presiunea se egalizeaza cu ajutorul by-pass-ului ...

Foarte corect, pana aici, dar debitul de aer ramane constant. Astfel de tuburi Venturi se fac la iesirea din galeria de admisie, pentru a creste viteza de umplere a cilindrului, dar inainte de clapeta, eu nu-i vad rostul, asa cum, nici americanii de la Chevrolet n-au vazut rostul si le-au eliminat impreuna cu stupizenia de rezonator. In locul lor au pus un tub flexibil din canepa (?) ignifugat care atenueaza mai bine (mai liniar) zgomotul de aspiratie, metoda folosita decand sunt motoarele termice.

Rezonatorul, pe langa ca-i o piesa mai scumpa, mananca volum mare din spatiul restrans de la Matiz, are o hiba mare, se comporta neuniform si poate fi acordat doar pe o plaja restransa de turatie. Eliminarea lui a fost benefica pentru mine, am inceput sa aud zgomotul motorului la ralanti si n-am mai dat chei inutile la demaror cu motorul pornit (motorul meu nu vibra la ralanti, asa ca nu aveam alt reper, turometru canci, inafara indicatorului din bord, pe care nu te poti baza cand bate puternic lumina din spate si lateral). Peste un anumit nivel, cam la nivelul de turatie sub care eu nu circulam, zgomotul motorului era acelasi, asa ca nu s-a pierdut ceva, din contra, s-a castigat.

Revenind la cresterea vitezei maxime, ea nu poate fi obtinuta fara o crestere de putere, iar aceasta nu se poate face fara o masa (!) mai mare de aer. Pe motorul meu (E2) n-am avut cum sa fac masuratori, din cauza interfetei idioate cu ECM-ul, asa ca am repetat experienta, dupa ce n-am mai avut masina, pe un motor E3 a unui coleg de forum. Prin aductiunea din grila si nu de sub capota, prin tubul de Al cu sectiune marita, temperatura aerului in galeria de admisie scade cu 20'C (!!!), exista martor pe forum, deci, masa de aer pusa la dispozitia cilindrului este mai mare decat in varianta standard. Initial, temperatura ajungea in rulajul urban moderat (weekend) la 60'C, iar dupa modificare la maxim 40'C, adica o imbunatatire cu +33%. In aceleasi conditii, dar la viteza de rulaj extraurban, temperatura scadea pana la 19-20'C, adica aproape de temperatura ambienta la data respectiva. Motorul accelera mai repede si era mai elastic (cuplu marit in turatie mica), avantaje de care te bucuri in trafic mare.

Pentru carcotasii care sustin ca un aer mai rece insemna consum mai mare le reamintesc ca, pentru a te deplasa, la un moment dat, ai nevoie de o anumita putere si daca la aceeasi deschidere a clapetei ai o putere mai mare, atunci, fie apesi mai putin pe pedala, fie profiti de plusul de putere pentru a iesi din incurcaturile din trafic. Deci, consumul ar trebui sa ramana constant, dar experienta a dovedit ca in situatia amintita, timp de 5 ani am avut un consum de 6-6,5% in regim urban si sezon cald (fara A/C). In sezon rece (orientam tubul flexibil de Al spre compartimentul motor pentru a colecta aer mai cald) consumul crestea, normal, cu 1L la 100km. In extra-urban consuma 5% si, probabil ca, scadea sub 5%, daca scadeam si eu sub 130 km/h. Benzina folosita in toata perioada a fost Petrom CO95. Am probat, o data, cand a aparut, MOL CO98, adusa de afara, masina era avion, dar consumul s-a dus la 10% (sezon rece).

Share this post


Link to post
... eu nu-i vad rostul, asa cum, nici americanii de la Chevrolet n-au vazut rostul si le-au eliminat impreuna cu stupizenia de rezonator. In locul lor au pus un tub flexibil din canepa (?) ignifugat care atenueaza mai bine (mai liniar) zgomotul de aspiratie, metoda folosita decand sunt motoarele termice.

Probabil nu ai observat ca au eliminat mai multe si asta din economie.Deci rezonatorul este la fel de inutil la fel ca releul temporizator de la stergatoare sau degivrare luneta?Tubul flexibil din carton este solutie a la solenza-logan din economie si nu din altceva!

Chestia asta cu rezonatorul concureaza cu tuning boxul adica '' cai verzi pe pereti''.Masinile de serie sunt limitate intotdeauna de evacuare care este de numai 50% fata de admisie chiar si cu 2-3 rezonatoare.

Edited by ovi_jer

Share this post


Link to post

Salut,

 

@zbardoiul: fac abstractie de..."chiar nu avem absolventi de politehnica pe aici sa ne ajute ?!"

off topic: am terminat liceul de aviatie cu profilul "motoare de aviatie"; facultatea de aeronave cu specializarea "aerodinamica si mecanica fluidelor" dupa care trei ani am lucrat in cercetare (pt. aviatie) avand drept tema "optimizarea curgerii aerului in domeniul subsonic si transsonic". Deci cred ca stiu ce vorbesc.

 

Acum ca idee (nu ma apuc sa scriu ecuatii ce ne apuca dimineata):

1. Observatia ta ca presiunea scade este corecta pana la un anumit punct. Lasa demonstratia pe care o ai deoparte pt. ca nu este relevanta daca nu stii despre ce este vorba. Este vorba de presiunea statica si mai precis fenomenul poarta numele (in fizica) de paradoxul hidrodinamic care spune ca presiunea statica, adica presiunea pe pereti exercitata de un fluid în curgere laminara, creste cu cresterea sectiunii tubului si scade prin scaderea acesteia.

Prin ecuatii se poate demonstra lucrul acesta, dar ne-ar lua prea mult timp.

2. In situatia noastra este vorba de un regim dinamic in care apar mai multe variabile cum sunt viteza aerului, temperatura, densitatea, faptul ca exista o diferenta de inaltime tubul fiind inclinat, etc.

Deci in aceasta situatie prin cresterea vitezei de curgere determinata de micsorarea sectiunii, presiunea dinamica creste, iar cea statica scade. Lucrand in regim dinamic pe noi ne intereseaza presiunea dinamica si eu despre asta vorbeam (imi cer scuze ca nu am specificat de la inceput lucrul asta). In situatia noastra (si aplicand alte ecuatii si alte principii) vei vedea ca de fapt scopul acestui restrictor (in combinatie cu rezonatorul) este de a reduce zgomotul aspiratiei.

3. Egalarea presiunilor statice o faci cu ajutorul by-pass-ului de care vorbeai si in aceasta situatie egalezi si viteza de intrare cu cea de iesire (iarasi dai de ecuatii de curgere si...etc)

4. Nu ma apuc acum de calcule si de ecuatii pt. ca nu am timpul necesar si sincer nu le vad nici rostul.

5. Faptul ca scoti acel restrictor si masina incepe sa se comporte mai bine este doar datorita acelui by-pass. In aceasta situatie se schimba putin datele problemei pt. ca apare si legea lui Torricelli pe aici care in combinatie cu acel by-pass modifica regimul de curgere (alte ecuatii, alte chestii :dizzy: ).

 

Ma opresc aici pt. ca altfel o sa dezbatem subiectul asta de o sa ne uite sfintii.

Poti sa incerci tot ce vrei tu: modificari substantiale nu vei obtine decat daca faci ceea ce spune tolin: adica sa modifici toata admisia inclusiv sa schimbi motorul.

 

Numai bine,  <img src= ">

Edited by Gizmo

Share this post


Link to post

Puteai aminti si de: vena contracta, numarul lui Reynolds si macar un citat din "trusa de scule a injinerului":

"The pressure recovery is limited for an orifice plate and the permanent pressure loss depends primarily on the area ratio. For an area ratio of 0.5, the head loss is about 70 - 75% of the orifice differential."

 

Deci, ipoteza de la care pleaca ecuatia lui Bernoulli (v1 x A1 = v2 x A2) nu-i valabila in cazul de fata.

 

Cea mai buna dovada ca presiunile nu sunt egale se vede pe scaner atunci cand clapeta-i deschisa la maxim, presiunea din galeria de admisie este de doar 90-92 kPa, cand presiunea atmosferica-i 101 kPa.

 

Despre binefacerile restrictiilor pe vasele sangvine, o analogie perfecta (inima = pompa de sange / motorul = pompa de aer), nici nu mai are rost sa discutam. Si in cazul acela se folosesc tot by-passurile, iar despre un om cu by-passuri nu se mai poate spune ca este la fel ca unul cu vasele curate. Diferenta este aceeasi, lipsa de vlaga.

 

Imi mentin parerea, sintetizata in semnatura: lasati motoarele sa respire si serviti-le cat mai des doar cu aer, fara benzina.

Edited by tolin
  • Like 1

Share this post


Link to post

Am scos si eu restrictorul si surpriza! 150 CP si cuplu de 300 Nm, pe Transfagarasan in sus am batut 5 Porsche Carrera si 4 Ferrari F40... ar fi fost frumos, insa realitatea e ca n-am observat absolut nici o diferenta cu sau fara restrictor. Nu dati cu pietre, dar cred ca si aste e doar efectul placebo, ca si celelalte trucuri descrise pe forum. Daca vrei sa crezi ca va merge bine va merge bine, daca nu, nu. Apropos filtru de aer nou, bujii noi, ulei etc schimbat la timp. Succes la tunat Gigantul

Share this post


Link to post

opera mea de arta :D :drinkers: ,

 

 

 

L.E.: am bagat rezonatorul la loc pentru ca zgomotul nu s-a imbunatatit substantial fata de filtrul sport K&N care l-am avut , si daca ceva nu e stricat...nu-l repara..in schimb scoaterea restrictorului a facut minuni...nu neaparat la performante ci se evidentiaza prin faptul ca in idle si in frana de motor totul e mai lin...e total diferit..e mai slefuit :)

post-6124-1182971971_thumb.jpg

Edited by sorinm

Share this post


Link to post
name='sorinm' date='Jun 27 2007, 10:19 PM' post='277896'... am bagat rezonatorul la loc pentru ca zgomotul nu s-a imbunatatit substantial fata de filtrul sport K&N care l-am avut

Ce imbunatatire la zgomot asteptai scotand rezonatorul ? Este clar ca-ti creste "zgomotul" motorului. Scoate totul, inclusiv priza de aer de sub capota. N-o sa regreti.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

ma refer ca nu suna furios deloc, are un zgomot un pic mai nervos decat cu rezonatorul dar nu se compara cu zgomotul dat de un filtru sport direct in admisie...pur si simplu nu se merita rezonatorul dat jos pentru zgomotul care il produce fara el.

Share this post


Link to post

Rezonatorul trebuie dat jos pentru ca-i o sursa de limitare a debitului de aer si ocupa un spatiu inutil, necesar la intretinere. Daca schimbi sistemul de aductiune de aer in cutia filtrului vei scapa si de zgomot. Deocamdata esti limitat de priza de aer de sub capota. Asta-i masina de penzionar in asteptarea postasului. Zgomotul trebuie sa se accentueze doar proportional cu cresterea in turatie, practic, zgomot se poate numi doar cand esti cu pedala la blana.

Share this post


Link to post

Am scos si eu restrictorul acela din carcasa filtrului. Efecte, ce sa spun: relantiul s-a imbunatatit simtitor in sensul ca nu mai tremura scaunul din dreapta, masina merge mult mai lin, nu stiu daca a castigat ceva performante.

Maine o sa scot si rezonatorul si sper sa se transforme intr-un mic m3 :) .

Share this post


Link to post
Rezonatorul trebuie dat jos pentru ca-i o sursa

 

 

Tolin'e paradoxal sau nu sa stii ca si la noua mea kia ceed am desfacut circuitul de admisie aer si m-am uitat - curios deh antrenat pe daewooclub - si am gasit la intrarea racordului flexibil in cutia filtrului ...RESTRICTOR ...bine cotele sunt diferite dar era ACOLO ( rezonator n-am, doar priza + racord + cutie filtru).

sincer nu-mi explic ca totusi la 1396cc are 109CP - benzina.

scuze daca sunt off topic cu "modelul" de masina dar ... prima iubire nu se uita.

Edited by PYF

Share this post


Link to post

Precum am mai scris, producatorii de motoare sunt obligati sa puna restrictoare pe ele. Interesant este ca, la multi, restrictorul se poate scoate.

 

Problema era ca la Matiz I, ori e prost calculata si neverificata admisia de aer, ori nu-i nevoie de restrictor pentru ca motorul plafoneaza natural peste 150 km/h. Argument pentru asta am comportamentul diferit la turatii joase, unde restrictorul n-ar trebui sa influenteze. In mod normal, restrictia suprema este data de catre diametrul supapelor si gradul lor de deschidere combinate cu diametrul evacuarii.

 

Avand experienta Matizului, poti verifica si comportamentul motorului actual pe care sa le postezi in rubrica asta.

Share this post


Link to post

Salutare...am citit si recitit tot topicul asta de vreo 3 ori si inca nu m-am hotarat daca sa scot sau nu restrictorul si (sau) rezonatorul...eu am un matiz din 2005 SE euro3 cu 64.000 km..de mentionat ca pana in ziua de azi cand postez la acest topic nu am facut nici o reparatie..doar revizii...revenind la subiect am citit mai sus ca dupa scoaterea restrictorului apar niste modificari la matiz cum ar fi ceva zgomot la motor si ceva putere in plus..eu am mers cu matizosul meu cu 70km in treapta a II-a si cam 110 cu a III-a...si asta cu motorul de la mama lui...sincer sa fiu cred ca cei care l-au scos au fost entuziasmati de sunetul care il scoate motorul si atunci l-au calcat mai tare de unde si impresia ca merge mai bine...avand in vedere ca e un "tuning" de curtea scolii nu stiu cata putere ar putea sa castige un motor care zic eu isi face treaba bine asa cum este el...recunosc in acelasi timp ca nu am testat personal un matiz cu modificarea asta facuta deci ce am spus pana acum este parerea mea proprie si personala..si poate ca am sa scot si eu restrictorul doar asa ca sa incerc...deci inca o data nu va contrazic, este doar parerea mea personala...bafta

Share this post


Link to post
Tolin'e paradoxal sau nu sa stii ca si la noua mea kia ceed am desfacut circuitul de admisie aer si m-am uitat - curios deh antrenat pe daewooclub - si am gasit la intrarea racordului flexibil in cutia filtrului ...RESTRICTOR ...bine cotele sunt diferite dar era ACOLO ( rezonator n-am, doar priza + racord + cutie filtru).

sincer nu-mi explic ca totusi la 1396cc are 109CP - benzina.

scuze daca sunt off topic cu "modelul" de masina dar ... prima iubire nu se uita.

 

Off-topic si eu.. caii aia la 6200 sunt un pic din burta, de unde si cuplul mic pentru o asemenea putere, de unde si timpul de la 0 la 100 de 90 de cai :) )

Share this post


Link to post

@m.marcel > desi spui ca ai citit tot topicul de 3x, tot ti-a scapat ceva esential: din relatarile multora rezulta un cuplu mai mare la turatii joase, inclusiv o imbunatatire a comportamentului la turatia de ralanti si asta a incantat cel mai mult, lucru care darama supozitiile tale. Acest lucru nu este un paradox pentru ca admisia de la Matiz I este un filtru trece banda, deci, taie aerul atat jos (debit minim), cat si sus (debit maxim). In plus, acesta modificare (eliminarea rezonatorului) si modificarea (cresterea in suprafata) prizei de aer, fara pretentie de tuning, a fost adoptata si de catre constructor la modele urmatoare (Matiz II, Matiz III si Spark).

Faptul ca ai atins vitezele maxime in treptele 2 si 3 nu spune ceva, asta atinge orice Matiz cu motorul in ordine, important este in cat timp ai atins !

Oricum, pastrand priza originala, locul ei de amplasare nu vei obtine rezultate spectaculoase, chiar eliminind rezonatorul si restrictorul, daca nu schimbi locul de aspiratie a aerului. Pe testele facute pe motorul unui coleg, temperatura aerului in galeria de admisie (euro3) a scazut cu 10'C ! asta insemna ca, oricum, in cilindru intra o masa mai mare de aer la care ECM-ul (prin sonda de O2) reactioneaza si introduce o cantitate de benzina corespunzatoare raportului optim. Rezultatul nu poate fi altul decat mai multa putere. Cat, doar o masuratoare poate sa spuna.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

tolin cu siguranta ca ai dreptate...sa iti povestesc ceva...acum vreo 2 zile mergand prin oras cu un prieten care stie ca merg linistit, mi-a venit sa-l calc pe micul gigant atingand vitezele maxime in treapta a II si III fapt la care prietenul meu exclama (el conducand un opel vectra B din 98) spunand ca nu se astepta ca matizul sa fie asa sprinten...si asta ca m-am suparat si l-am calcat...si pe viitor sunt tentat sa fac o proba de agilitate intre un matiz fara restrictor bla bla ce mai e pe acolo de scos si al meu sa vedem diferenta de timp cum ai spus tu...eu zic ca daca va fi o diferenta ea va fi minora...in rest respect pt tine ca esti printre cei care au ceva in cap si stiu sa explice

 

P.S Tolin nu este singurul care are ceva in cap...mai sunteti si altii pe aici pe forum...dar el s-a obosit sa imi raspunda la post...bafta

Share this post


Link to post

Putin de offtopic nu strica:

 

Hai dom'le, ca nu-i forum de balerine, vorba lui To Macaragiu, pe post de regizor: "... pe alea le lasam asa, in capul gol."

Share this post


Link to post

i-am dat 163 Km/h la matiz cu restrictorul scos iar acum cateva luni pe aceeasi portiune abia treceam de 145 cu restrictorul pus, atasez poza care arata doar 154 Km/h ca a trebuit sa franez din cauza unui vectra :wallbanger:

 

 

mai mentionez ca eram in linie dreapta si cu pasager in dreapta, acum nu stiu daca viteza e reala dar aveam 163-164 Km/h si masina are 17.000 Km

post-6124-1191567065_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Daca aveai si rezervorul gol dadeai vitezometrul peste cap!! =))

Una peste alta, Matizul meu, cu restrictor => 156-7 pe bord, fara restrictor => 160 pe bord. Mach3 si alta nu!

 

PS: o sa'l pun la loc, ca parca e mai zgomotos motorul fara restrictor. parca.

Share this post


Link to post
Off-topic si eu.. caii aia la 6200 sunt un pic din burta, de unde si cuplul mic pentru o asemenea putere, de unde si timpul de la 0 la 100 de 90 de cai :) )

 

 

sa inteleg ca te off-tici, :wallbanger:

 

nu am laudat masina ... doar am citat din detaliile tehnice ... plus observatia existentei restrictorului - ce face obiectul topicului acesta.

 

oricum cred ca aia de la kia sunt prosti si dau asa cai putere la misto ... ... sa cumparam noi kia si nu ... toyota

 

si se mai pare ca ... restrictorul e si la ... IQ ... sa nu ia aer ... mult

 

 

si timpul pana la 100 ... e de la masa ca "e grea" ... 1250kg

 

scuze de rautate ... dar ... sunt "restrictionat" de respectul pt profesionistii prezenti pe acest site ...

 

PS ... si cioara isi vede puiul vultur ... :o fftopic:

Edited by PYF

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...