Jump to content
Sign in to follow this  
sebian

Mai Este Dieselul O Afacere?

Recommended Posts

Ai cam gresit calculul era vorba de LPG vs CDTI :) )

In cazul VW nu trebuie schimbat filtrul de particule ...adica are lifetime waranty asta daca nu tii mult masina ca oricum dieselul scoate fum orice ai face .

Share this post


Link to post

Mai citeste odata ce am scris si poate de data asta intelegi ca e vorba de un motor bifuel benzina-gpl de pe opel corsa pe care l-am comparat cu al tau.Ti-a facut si BogdanG calculul cu cat este mai economic.

Erai prea concetrat la filtrul de particule?

Share this post


Link to post

Ok am gresit .Refac calculul cu GPL.Un litru de GPL este sa zicem 1,7 RON.

Deci un plus de 3 litri GPL la 100 km:

 

3litri *1,7 RON=5,1 RON /3,4678 =1.47E la 100 km

 

In 60 000 km asta inseamna 600 *1.47=882E-60E~=800E unde 60 E este filtrul de motorina

.In cazul meu particular am 360*1.47-60=~469E.

Adica im vor trebui 4 ani ca sa scot diferenta de achizitie (833E) asta in conditiile unui rulaj anual de 18000km.

Daca este sa fiu circotas...

1.Unde poti cumpara o Corsa noua cu GPL?

2.Si cit costa fata de cea standard (8200 CIP benzina 8900 CIP motorina)?

3.Daca cumperi o Corsa noua pe benzina si-i pui GPL dupa atunci la revedere garantie motor si deci primi 2 ani trebuie sa mergi numai pe benzina, nu?

Share this post


Link to post

Eu nu stiu ce calculezi tu da hai sa refacem again calculul .

Corsa LPG 1.2L =7.4L =1258 lei vechi per km

Corsa 1.3cdti =4.5L =1500 lei vechi per km .

DECI dieselul este mai scump per km cu 242lei deci dupa 60oookm diferenta in favoarea LPG va fii de 430E .

Reviziile la diesel fiind mai scumpe ajungi real la o diferenta de 600E .

Acum hai sa vezi un diesel adevarat cit consuma adica Golf 4 VARIANT TDI 90CP masina de 1400 kg cu un consum mediu de 5.35% adica 1780lei/km iar varianta LPG pe benzina de 2L @100CP consuma in medie 10.3% deci nici o diferenta .

Share this post


Link to post

@BogdanG

Sa nu mai fac calcule noaptea...

Da ai dreptate :

Corsa LPG = 1285 lei /km

Corsa CDTI= 1507 lei/km

Ai calculat corect.Insemna ca motorul pe LPG la o masina mica este mai rentabil decit motorina.

Pentru o masina cu benzina care a iesit in garantie este O.K sa-i pui GPL dar ramin intrebarile mele :

 

1.Unde poti cumpara o masina noua cu GPL? (Nu vorbesc neaparat de Corsa)

2.Si cit costa fata de cea standard (8200 CIP benzina 8900 CIP motorina)?

3.Daca cumperi o masina noua pe benzina si-i pui GPL dupa atunci la revedere garantie motor si deci primi 2-3 ani (garantie) trebuie sa mergi numai pe benzina, nu?

Singura masina cu GPL care vine din din fabrica care o stiu este Cielo.

Share this post


Link to post

Nu cred ca doar la o masina mica este mai rentabil GPL-ul, comparand cu Passatul unui prieten 1,9 TDI de 130 CP, eu pe GPL scot consumuri mai mici in valoare absoluta la acelasi stil de mers...

Share this post


Link to post

@Gabriel

Exista mai multe masini care au GPL direct de la dealer.

Toata gama chevrolet

toata gama subaru

Renault Clio 1.2 si Laguna 2.0.

Gama Volvo pe benzina.

Insa la cei care au si diesel in oferta, greu afli ca exista si posibilitatea GPL-ului. Nimeni care vinde diesel nu promoveaza si nu incurajeaza GPL-ul ca sa nu-si dea cu stangul in dreptul. Fie trebuie sa insisti la dealer, fie gasesti o notita mica intr-un subsol de catalog ca exista si posibilitatea de GPL. Un amic in Franta a vrut musai Clio 1.2 pe GPL si a trebuit sa astepte pentru el 4 luni. Tipii fac orice ca sa-i bage pe gat un dCI.

 

@Bogdan

Consumul ala de 10.33 a fost scos de o rabla de masina din 1900 toamna cu o instalatie de gaz tot de atunci, si intr-un regim de mers in care am dubii ca un Golf TDI ar fi scos 5.35%. Sau ca unul de 90CP s-ar fi putut tine dupa mine :D Singurul TDI care a reusit sa nu se lase depasit pe traseul respectiv a fost unul cu un Leon, care s*a ambitionat sa-i dea peste 200 (la mine, limitatorul de viteza din dreapta intra in functiune pe la 180). In rest, cu tot cu cuplurile lor enorme le cam pierdeam si la demaraj, si prin urcusurile din Ardeni :D . Unii reveneau apoi cand ma opream la 180 si depaseau, altii nu. Avand in vedere ca am stat foarte mult in ambuteiaje (vezi foto :D ), nu am putut calcula o medie de viteza semnificativa.

Share this post


Link to post

@mr scuze ca ma bag da eu unul nu am auzit de Subaru sa aibe GPL poate gresesc, corecteaza-ma daca nu am greptate

Share this post


Link to post

MR era vorba de Golf IV VARIANT BI-FUEL care NU functioneaza cu GPL ci cu Erdgas iar consumul de 6.0 kg/100km sau H-GAS/L-GAS unde consumul este de 10% .

Vorbeam de masini care vin din fabrica cu BI-FUEL dar care in cazul nemtilor nu sunt GPL .Nemti nu vor accepta niciodata GPL ca o alternativa din acest motiv 70% din masinile noi vindute sunt diesel .

Subaru LPG nu s-a facut inca :) ) singurul Subaru cu LPG a fost Traviq care este OPEL Meriva .

 

@Gabriel sunt tari unde masinile vin direct cu GPL din fabrica ,in Belgia la AVEO chiar primesti instalatia GPL bonus :) )

 

Eu chiar ma gindeam zilele astea ca am neaparat nevoie de o masina mica cu un consum foarte mic .Aveam 2 alternative fie Matiz cu GPL dar care din ce am vorbit cu OVI este cu multe probleme deoarece instalatia nu prea incape fizic sub capota si creeaza probleme sau sa-mi iau SMART sau LUPO iar aceste mini masinute DACA stii ce motor sa alegi poti ajunge la consumuri ridicol de mici adica un Lupo TDI 3L consuma 3.3% in oras si are aproape 1T dar pe aceiasi masina un motor de 1.7SDI consuma 7% in oras deci depinde foarte mult de ce motorizare pui pe masina deci in concluzie nu toate dieselele sunt economice .

Edited by BogdanG

Share this post


Link to post
Idea mea este ca daca ai masina numai pe benzina clar pierzi financiar si cea mai buna solutie este sa-i pui GPL.Problema este daca cumperi o masina noua: ce faci o iei GPL+benzina sau pe motorina.

Stiu suficienti oameni care merg cu un plin de 1.5 milioane pe luna. O instalatie de GPL pentru motorul meu de DSN/SLZ costa 800 de euro, deci aproape 30 de milioane. Cum s-ar spune, de instalatia aia ar pune benzina timp de aproape 2 ani. Unde mai e economia aici, daca nu vrei sa tii masina 15 ani?

Asa ca in anumite situatii chiar si GPL-ul ala poate fi o gaura in buget.

Asta ca sa nu mai vorbim ca oricum trebuie sa te prezinti anual la revizii, indiferent de cati km ai.

 

 

Deosebirea esentiala intre diesel si benzina este filtrul de motorina care se schimba la 2 ani sau 60 000km in rest este tot aia la revizii.Chestia cu reglatul avansului este la PD din cite stiu.Oricum pe mine nu ma intersea-za asta, la mine este pe lant.

Asa scrie si in cartea vw si tot am schimbat 2 filtre de motorina in 30 de mii de km. Tot o sa ti-l bage pe gat la fiecare revizie, stai linistit.

Share this post


Link to post

@Relu, Bogdan

 

Ia bagati un oki aici

http://www.cfbp.fr/?p_idref=854

Asta e lista franceza

 

In Belgia, sunt si mai multe si suspectez ca si in Italia.

Share this post


Link to post

Cum Laurentiu sa nu fie economie daca pui GPL ?Tu ai un consum mediu de 7% pe benzina deci un cost de 2400lei/km iar cu GPL o sa ai un consum de 8.1% deci 1400lei/km rezultand o diferenta de 1000 lei/km instalatia pentru byRENOul tau costa fix 2419RON deci ai nevoie de 24.190 km pentru a amortiza instalatia .Daca mergi mai mult in oras diferenta va fii si mai mare .

Share this post


Link to post

Uitati si lista belgoida:

Citroën, Daewoo, Fiat, Ford, GM, Honda, Hyundai, Peugeot, Renault, Saab si Volvo au modele pe GPL DIN FABRICA.

In plus, mai sunt si altii cum e Subaru care are instalatii montate de dealer la cerere.

 

In total, in Belgia sunt 16 importatori care au modele pe GPL, insa nu-i stiu eu pe toti :) )

Edited by mr_

Share this post


Link to post

@BogdanG > Cu cat mergi mai mult in urban cu atat mai putini km faci pe an. Calculul tau vorbeste de 3 ani amortizare la un rulaj anual de 8.000 km/an. Paradoxul este ca Dieselul sau GPLul sunt rentabile cu cat rulezi mai mult in extraurban !

 

PS: Pe mine ma buseste rasul cand aud pe cineva care zice ca si-a luat Diesel ptr. consumum mai mic in urban si nu este taximetrist sau curier.

Share this post


Link to post

PS

Am gasit pe ebay un fiat coupe TURBO cu GPL LPI (injectie de gpl lichid), 2L 220CP. Daca ma trezeam mai devreme poate puteam gheara pe el :D

Deci exista si motoare turbo cu GPL... habar n-aveam.

Share this post


Link to post

Foarte ciudat Maitre eu nu sunt nici taximetrist nici curier si tot fac 15ooo km urban si 15ooo km afara (asta din cauza lui OVI ca are mici buni prin zona)

Tocmai ca in extraurban este diferenta mica intre Benzina/GPL/motorina adica cam toate tind catre consumuri minime iar in oras este invers masinile cu GPL si Benzina sunt foarte gurmande iar dieselul se multumeste cu putin .

Vezi datele tehnice date de fabricanti :

Golf 4 Variant 1.6 16v 102cp

In the city 9,4 l/100 km

Out of city 5,6 l/100 km

Average consumption 7 l/100 km (EU)

 

Golf 4 Variant 1.9 TDI 105CP

In the city 6.8 l/100 km

Out of city 4.3 l/100 km

Average consumption 5.2 l/100 km (EU)

 

Deci se vede clar ca diferenta majora este in oras nu afara

Share this post


Link to post

Nu este cazul tau, vorbeam de cei care fac pana in 8.000 km/an si 90% din acestia in urban. De exemplu, vecinii mei de parcare fac 5.000 km/an si tanjesc dupa un Diesel !

Diferenta majora se face la multi km, iar acei km nu poti sa-i faci decat in extra-urban. Nu uita ca discutia a plecat de la cazul 1M5 de benzina pe luna.

Share this post


Link to post

Da se pare ca Dieselul a ajuns ceva "trendy" ,eu unu m-am saturat sa vad diesele care sparg nuci , scot fum negru si gros si care merg cu gume de iarna vara  <img src= ("> i-mi vine sa-i trag pe dreapta si sa-i bat numai in cap cu manualul de reparatii de TDI .

 

Sunt multi tarani in tara asta care habar nu au cit costa intretinerea unui Diesel dar viseaza la asa ceva si ii vezi prin servisuri cum pling ca s-a rupt distributia =))

 

Pai daca s-a plecat de la 150RON pe luna eu am iesit din joc eu bag peste 400RON pe luna in motorina dar foarte putini bani in piese ,macar am o satisfactie ...sunt un bun consumator .

Edited by BogdanG

Share this post


Link to post

Apopo de diesele: ieri la Polivalenta, cand am plecat, pe breteaua aia ce urca pe langa parcare, mi-a tras un fum o Astra H... mai mare placerea. Mai ales ca eram pe bicicleta.

Share this post


Link to post

Cred ca am mai scris pe aici de cazul unei vecine careia i-a luat barbac-su un pejo nou Diesel sa mearga la servici. Ca la -20'C dimineata scula doar strada si pleca tot cu taxiul e alta problema, dar cati km putea face femeia pe an in situatia ca masina de familie era alta ?

PS: Dupa ce a dansat doar o iarna (un an), vad ca vecina a trecut pe un benzinar. Or fi facut si ei niste calcule, cat au dat pe taxi iarna trecuta si cat a dat pe revizie in primavara, cat a dat pe masina ...

Share this post


Link to post

Eu cred totusi ca Dieselul este o afacere, poate nu la fel de buna ca GPL-ul, dar o masina pe GPL parca nu merge ca una Diesel. Eu am avut si GPL (ce-i drept cam vechi), si acum am un Diesel, ies in plus cu vreo 20 000 lei vechi la 100 km, dar totusi merg ca omu, cu GPL in depasiri mereu comutam pe benzina, ca deh... acum abia am scapat de ticul asta, ca meru duceam degetul langa genunchi cand ma pregateam de o depasire mai din scurt. Parerea mea este ca GPL este o afacere mai rentabila ca Dieselul, dar cu Dieselul ai viatza mai usoara, pentru un cost destul de mic in plus. Eu cu 180RON fac ~650 Km, si daca merg mai linistit fac si mai mult. Oricum cu GPL-ul mergeam linistit, cu Dieselul merg ca-necatul, poate ca si de aici este consumul ala de 20 000 lei la suta de chilometrii. Ca fapt divers consumul meu mediu este 8,5 si e mixt, dar 60-65% fac in oras.

Share this post


Link to post

Pai vad ca acum ai un diesel BMW... cred si eu ca esti multumit de cum se misca. Cea veche pe GPL ce era si cati CP avea? Nu toate dieselele sunt BMW, si nu toate GPL-urile sunt Cielo :)

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Pai Bmwul are in jur de 140cp, iar Espero 90cp (minus 5-10% pierdere pe Gpl) ii clar ca nici nu se compara.

Share this post


Link to post

Dar BMWul este mult mai greu ,oricum consumul lui Test Driver este destul de mare pt un E46 cu motor de 2L ,eu cred ca s-a obisnuit sa apese pedala pina la fund :) )

 

MR_ este adevarat ca nu toate GPLurile sunt Cielo dar si la instalatiile moderne trebuie sa umbli la setari vara/iarna ,daca esti pasionat este OK dar daca esti un nepriceput ce faci ?

Share this post


Link to post

Iei ce-ti ofera dealerul. Adica versiunea mai scumpa, cu revizii mai scumpe. Afacerea cea mai buna pentru el, si nu neaparat pentru tine ;)

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...