Jump to content
Sign in to follow this  
Salex

Un Mos ... Coreean

Recommended Posts

Bine ca nu ai cazut sa te lovesti pe nustiu unde.Masina se face.ok.gif

Share this post


Link to post

Ai grija cu astea... un prieten de al meu a atins bordura din greseala si cand s-a coborat sa vada ce sa intamplat, a alunecat si si-a rupt piciorul. A trebuit sa il opereze... Totul de la o prostie... E aiurea cu vremea asta...

Share this post


Link to post

Nasol. Bine ca nu s-a intamplat mai rau... Sa treaca mai repede caldura asta si o remediezi tu :P

Share this post


Link to post

Mda ... MOSul a scapat relativ ieftin la faza aia insa mijlocul meu si micuta hernie de disc s-au cam suparat :( .

 

Iar de mai rau am avut parte aseara in plin viscol. Pentru ca imi inghetasera stergatoarele pe parbriz si nu am avut chef sa le curat in conditiile in care viscolea de nu puteam sta cu ochii deschisi ... am ramas si fara stergatoare. Cred ca a sarit articulatia sferica de pe motoras intrucit acesta se aude functionind. Ei bine, ia imaginati-va cum am mers aseara in plin viscol intre APACA si Piata Alba Iulia... sau mai bine nici sa nu incercati sa va imaginati. Am ajuns cu bine acasa unde m-am chinuit vreo jumatate de ora sa intru pe locul de parcare. Ultimii 10 metri au fost de coma, am inaintat centimetru cu centimetru. La un moment dat mirosea a ferodou ars, nu incins ... cred ca am barbierit jumatate din discul de ambreiaj. Misto a fost ca motorul nu s-a incins de loc in conditiile in care grila era complet acoperita de gheata si zapada. Norocul meu ca un disc de ambreiaj e ieftin iar inlocuirea nu-mi ia mai mult de 3-4 ore :D .

Share this post


Link to post

 Misto a fost ca motorul nu s-a incins de loc in conditiile in care grila era complet acoperita de gheata si zapada.

Eu aşa merg de ceva vreme, n-am mai curăţat nici bara nici "ochiurile" de ventilaţie de pe capotă. Ajunge imediat la temperatura de regim  :mrgreen:

Share this post


Link to post

Pentru ca sint un tip destul de spontan, ieri am prins clipa si am ... profitat de moment :) . Privind acum afara, nu pot decit sa ma felicit ;)

 

In primul rind am inlocuit bujiile Bosch (cu 2 electrozi) pe care le-am folosit in ultimii 40.000-45.000 km cu bujiile Beru Ultra-X (4 electrozi) pe care le-am cumparat de peste o luna si pe care intentionam sa le montez de-abia prin primavara. Primele observatii: 1. pornire identica, adica foarte usoara; 2. Relantiul a oscilat putin in intervalul 1000-1050 (RPM) ceea ce nu se intimpla inainte. Imediat, insa, a scazut la 850RPM ... prea devreme, dupa parerea mea, chestie ce a putut fi observata la prima frina de motor ce s-a lasat cu niste zgiltiieli similare unei pene de benzina :) . Comportamentul asta pot sa il pun pe seama a doua lucruri: a. nu i-am resetat ECM; b. am descoperit ca am circulat in ultimele 2 luni cu un colier desfacut de la furtunul de admisie a aerului (imediat dupa filtru :( ) ... nu era ceva sever, imbinarea este destul de festa insa tot e posibil sa fi tras niste aer nefiltrat. Cum filtrul are vreo 8000km consecintele vi le imaginati. Cu ocazia plimbarii pina la Durau si inapoi o sa vad cum influenteaza noile bujii comportamentul motorului in sarcina > :) si, evident, consumul.

 

A doua chestie pe care am descoperit-o, cu tristete, a fost ca trinta pe care era s-o incasez saptamina trecuta are urmari ceva mai serioase decit ma asteptam. Pragul pe care l-am smuls in cadere a fost sever torsionat, vopseaua a crapat pe o lungime de vreo 10-15cm, necesita vopsire. Ata ete !

 

Pentru ca, dupa joaca in zapada, am avut impresia ca ambreiajul nu mai tine unde il stiam eu, i-am aerisit putin cilindrul receptor. Era ceva aer pe acolo, s-a remediat usor. Totusi, judecind dupa vopseaua "coaja de portocala" din jurul "pompei de ambreiaj" sint sigur ca acesteia i-a sosit momentul schimbarii. Mai rezista pina in primavara.

 

Revenind putin la bujii, dupa cum se prezentau cele vechi am putut trage niste concluzii. Intrucit 2 din ele aratau perfect, fara nici o depunere, in vreme ce 2 se prezentau destul de urit, mi-e limpede ca zonele ruginite ale camasilor 1 si 2 sint mai adinci decit am sperat si permit patrunderea uleiului in cilindri. Cu toate ca nu vreau sa duc blocul la rectificat, teama mi-e ca voi fi nevoit sa fac asta.

Share this post


Link to post

Urata faza cu crapatul vopselei,bine ca e pe prag si dupa ce vopsesti nu se vede diferenta.

Ce invidios sant pe tine,ce vreme ai prins ieri taman buna de surubarit.Aveam si eu ceva treaba azi dar nu pot face nimic din cauza vremii asteai de rahat.headbang2.gif

Share this post


Link to post

Imi asum riscul de a trezi nemultumiri si afirm: Leganza are un sistem de frinare bun ! :) Cum am ajuns sa zic asta ? Simplu, azi am profitat vreme de vreo 30 minute de soarele de afara si am facut o scurta revizie la sistemul de frinare. Constatarile au fost destul de surprinzatoare, la 7 din cele 8 placute de frina canalul de cumulare/eliminare a mizeriei era super plin. Mai mult decit atit, din cauza jegurilor acumulate, placutele nu mai calcau pe disc decit in zona cu pricina. Evident ca, in astfel de conditii, capacitatea de frinare este mult diminuata. Desi am inceput sa simt un comportament usor anormal in pedala cu circa o luna in urma, nu s-a pus nici o secunda problema de a fi nemultumit de frine ! Daca adaug faptul ca lichidul de frina se apropie de termenul de inlocuire, cu atit mai mult ma simt indreptatit sa apreciez frinele de Leganza . Daca as fi reusit sa imi duc la bun sfirsit proiectul cu supapele de limitare pentru spate, as fi fost si mai incintat.

 

PS: momentan placutele sint in rodaj, mai au nevoie de vreo 50km ca sa se pasuiasca cum trebuie. Asa ca, daca vedeti o Leganza in spatele vostru dind flash-uri si claxonind in disperare ... feriti-va :P

Share this post


Link to post

si unde sa ne ducem :mrgreen: in ala din stanga sau ala din dreapta :mrgreen: ce placute ai pus ..ce firma

Share this post


Link to post

Dupa teste numeroase facute exclusiv pe MOS, am devenit si ramas fan inrait Ferodo. Raportul calitate pret este imbatabil, nu cred ca se mai apropie macar vreun concurent de el. Ca sa fie lucrurile clare, testele mele au inclus: OEM Daewoo, Ferodo, Bosch, Remsa, Eurobrake, Ate, Lucas. La un pret foarte bun, am incercat pe masina unui amic placute LPR. Au fost putin mai ieftine decit Ferodo insa surprinzator de bune; si acum ma suna sa imi multumeasca pentru frine.

 

De la Ferodo am Premier pe spate si SL pe fata. Ieri , la cele de pe fata, am observat o uzura de cca 70-75% in conditiile in care au putin peste 28.000km. Statistic, se incadreaza perfect in cei 30.000km pe care ii parcurg cu MOSul cu un set de placute de frina moi.

 

Discurile de pe fata sint Ferodo, cele de pe spate niste dracii coreene.

 

PS: s-au pasuit deja asa ca anuntul se schimba devenind urmatorul: daca vedeti in fata voastra o Leganza cu nr MOS, pastrati distanta, are frine f.f bune si nu isi doreste sa fie vopsita in partea din spate :mrgreen: .

Share this post


Link to post

Pai tu cand speli masina nu bagi si tu jetul de apa printre spitele jantelor directia etrieri placute? Ca mandea asa face si iese un jeg de-acolo...

Share this post


Link to post

Ba da iti dai seama ca spal si zona etrierelor insa nu poate patrunde apa in asa fel incit sa degajeze santuletul de acumulari. In plus, cea mai mare parte a mizeriei s-a datorat ruginei de pe discuri. Sare + apa + stationat 12-24 ore = multa rugina pe discuri :(

Share this post


Link to post

Am uitat sa postez impresii despre bujiile Beru. Pe baza drumului pina la Durau si inapoi ma declar multumit, nu am depistat nici un element care sa le plaseze sub Bosch sau NGK. Indiferent de benzina, motorul a pornit si porneste bine, nu am vibratii, accelereaza super bine, cu toate ca filtrul de aer a depasit 8000km. Evolutia pe 1350km a fost mai mult decit multumitoare, consumul mediu inregistrat a fost de 8,65% in urmatoarele conditii:

- 150 km parcursi in Bucuresti cu incarcatura permanenta de 250 kg

- 470 km Bucuresti -> Durau cu incarcatura de cca 350 kg, traversat Buzau fix prin centru, ora de virf, am facut cam 35-40 minute  <img src= (">

- vreo 50km facuti pe drumuri desfundate ... mers 1a maxim 2a, semafoare, drumuri forestiere

- de la Focsani la Bucuresti putine au fost momentele de extra-urban sub 140-150km/h (mers in coloana, eu inchizator :D )

 

Per ansamblu, raport calitate pret foarte bun. Nu stiu cum se comporta in timp, asta ramine de vazut. Ca idee, fostele Bosch utilizate peste 40.000km au fost curatate si arata aproape ca noi. Sint 90% sigur ca o sa le mai folosesc inca cel putin 20.000km dupa revizia din primavara a motorului.

Edited by Salex

Share this post


Link to post

De la Ferodo am Premier pe spate si SL pe fata. Ieri , la cele de pe fata, am observat o uzura de cca 70-75% in conditiile in care au putin peste 28.000km. Statistic, se incadreaza perfect in cei 30.000km pe care ii parcurg cu MOSul cu un set de placute de frina moi.

 

Nu ar fi mai corect Premier pe fata si SL pe spate?

Share this post


Link to post

Ba da, ideea a fost sa pun mai moi pe spate insa nu am gasit SL pentru spate :mrgreen:

Share this post


Link to post

SL pt spate am gasit (120 ron). Materialul pare un pic... ciudat, dar sper ca sunt ok, si nu facute cine stie prin ce atelier chinezesc.

Desi e topicul tau, atasez, totusi, 2 poze pt confirmare :) .

 

post-5587-126839957466_thumb.jpg post-5587-126839958592_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Ma enerveaza teribil de mult munca in zadar. Dupa ce am fost nevoit sa vopsesc masina din cauza matuirii vopselei (multumesc vecinilor care au pus o mina de ajutor in toata povestea asta) m-am trezit zilele trecute cu inca o bucurie - tot din partea vecinilor, desigur. Dracu' stie ce solutii au mai folosit de data asta insa ieri am observat doua dire albe pe triple. Am incercat sa le sterg cu o cirpa, n-au iesit. Solutie de spalat geamuri, WD40 ... nimic ! Mai rau este ca exact prin zonele peste care s-a prelins solutia respectiva plasticul S-A SPART, sint zeci de fisuri !!! Si cind ma gindesc ca, la Polivalenta, au fost oameni uimiti de faptul ca erau triplele originale ale masinii si se aflau in stare perfecta :(

Share this post


Link to post

Bag de seama ca,cam ai atractie la vecini dastia de kkt.Pacat,masinuta e super.Fa si tu o plingere la politie.

Share this post


Link to post

Ce ghinion... :(

Inseamna ca cineva are boala pe tine si nu are ce face .

Mie mi-a facut ceva de genul asta un vecin de la scara de langa, si am aflat de la altul ca el a facut. Vezi poate afli si tu de la cineva cine face glume din astea de 1 aprilie :( .

Share this post


Link to post

Ghinion ar fi fost daca ar fi cazut un meteorit fix pe MOS ... Asa, ca si in cazul tau, este vorba doar de nesimtire crunta.

 

Astazi am observat niste urmari ale solutiei respective si asupra vopselei. Am gasit vreo 4-5 puncte cam de dimensiunea bobului de griu mult mai inchise la culoare decit restul masinii. Minerul stinga spate a suferit chiar o usoara exfoliere. Probabil solutia "criminala" a fost foarte acida ...

Share this post


Link to post

Deci vezi de ce zic eu des ca nu mai fac nimic la exterior? :( Nu are cum sa reziste in parcarea de la bloc, stii pataniile mele.

Stai linistit, o vei face, nici pe mine nu ma lasa inima sa umblu cu ea asa, dupa un timp ti se face mila si va fi iar frumoasa, dupa care... :wallbanger:

 

PS. Un amic s-a trezit cu o jumatate de pepene asta vara pe geamul usii spate, aruncat de la etaj. Era naclaita de sus pana jos. Norocul lui ca nu a cazut pe cabina, om il facea.

 

Nesimtiti multi.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Dupa ce citisem cite ceva pe aici, si am vazut masina la Durau ma batea un gind la o vopsea/antifonare "ca la carte" si la a mea...

Chiar ma uitam ca ti-a vopsit-o un meserias... a iesit bine...

Intre timp m-am trezit la realitate, si am hotarit sa dau numai rugina jos...

Dus la meserias, facut operatiunea cu niste costuri minime ~400RON

In cazuri de genul de mai sus nu mai folosesti tesla din dotare...

Nu se merita sa arate bine, atrage tot felul de timpiti cu sculele/lichidele aferente...

Condoleante oricum 77000000.gif

Edited by lascarica

Share this post


Link to post

Mda..din pacate astia sunt oamenii (a se citi vecinii) pe la voi; eu ma "lupt" cu o alta clasa de nesimtiti: aia care trec pe strada, noaptea de regula si cum masinile stau cu botu'n trotuar, le mai trec prin cap niste glume proaste: se urca cu picioarele pe capota, de regula daca masina este spalata; sau arunca guma de mestecat din gura direct pe capota; sau "meseriasii" care parcheaza in regim de tranzit (eu locuind aproape de centrul orasului) si care la plecare iti mai sterge cate un spoiler sau chiar o usa. Am fost un critic vehement asupra desfiintarii poligonului in timpul scolii de sofer; nu ma consider vreun meserias, dar nu cred ca ar fi luat multi inteligenti permisul. Acolo se vede adevarata indemanare.

Edited by mihai72ro

Share this post


Link to post

Astazi am avut ceva timp liber si am facut o revizie neprogramata la instalatia A/C. Am gasit intimplator niste oameni seriosi, nu au vrut sa auda de manometre, cintare si alte chestii din astea. Deci s-a efectuat operatia completa: golire instalatie de ulei, lichid de contrast si "freon"; vidare instalatie; lasat cca 10 minute pentru testare etansare; verificare trasee cu lampa UV; introdus ulei, lichid contrast si "freon" in cantitate de 760gr (la cererea mea, +10gr. fata de specificatie care oricum era 750 +- 20gr.). Toate operatiile au fost efectuate cu "robot". Cost total: 100 lei (bon fiscal, garantie)

 

Astept cu interes cele 36-38*C anuntate pentru a vedea daca exista vreo imbunatatire a eficientei A/Cului.

Share this post


Link to post

A/Cul functioneaza ireprosabil, ma declar super multumit de operatiune :thumbl: .

 

Sezonul restantelor s-a incheiat de ceva timp, motiv pentru care mi-am zis ca e cazul sa imi rezolv si eu restanta pe care o aveam fata de MOS de mai bine de 2 ani. Cei cu care m-am mai vazut la Polivalenta cunosc povestea cu camasa cilindrului 1 usor ruginita, motiv de "disparitie" a uleiului in cantitati cam mari. Ajunsesem sa ii bag cca 500ml la 1000km in conditii de forja si 300-350ml in mers normal (ma rog, normal, vorba vine > :) ).

 

Testele de compresie "pe uscat" au fost si sint foarte OK, undeva intre 12,5 si 13 la toti cilindri. Banuiala mea este ca segmentii raclori nu-si fac treaba cum trebuie insa am sperante ca voi rezolva problema fara a ajunge la rectificare, honuire, etc. De fapt, asta a fost si motivul pentru care nici in urma cu 2 ani nu am dus motorul la R2, n-am avut si tot nu am chef sa scot blocul de la locul lui.

 

Mi-a luat o groaza de timp sa imi gasesc toate sculele si sa pregatesc terenul insa pe la ora 14:30 m-am apucat de treaba. Din pacate asistentul (da, bine, asistenta) este la munca asa ca ma vad nevoit sa aplic tactica "Pauzele lungi si dese, cheia marilor succese". Pe de-o parte spatele nu ma ajuta deloc, pe de alta parte cred ca e ceva in atmosfera ... prea ma deshidratez repede :D .

 

Bun !

 

Pacientul, la inceputul operatiunii

img_01.jpg]

 

Prima surpriza foarte placuta am avut-o la golirea instalatiei de racire. Lichidul recuperat este curat ca lacrima ceea ce imi spune ca si instalatia de racire + incalzire este in stare foarte buna. Nici un strop de rugina si nici pierderi de lichid. Oricum, la montare, MOSul va beneficia de inlocuirea tuturor furtunelor, ca bonus. Furtunele stau si asteapta cuminiti de aproape un an (pe dulap :D ) ) intrarea in scena. Se apropie !

img_02.jpg

 

A doua surpriza (oarecum supriza...) mi-a facut-o cureaua de accesorii. Pina acum am avut intotdeauna incredere in Lemforder si nici de data asta increderea nu mi-a fost inselata. Cureaua are cca 50.000km (ca si kitul de distributie, de altfel) si nu prezinta nici macar o singura crapatura. As putea chiar sa o refolosesc insa ... noua curea (evident, tot Lemforder) s-ar simti neglijata

img_03.jpg

 

Bujiile Beru (pe care nu le am deloc la inima) arata destul de bine la cei aproximativ 8.000km. Nu prezinta depuneri insa par a avea o culoare nu tocmai grozava. Lucrul asta se datoreaza faptului ca am dat la cheie cca 1,5-2 minute, cu bobina deconectata, deci sint usor umede.

img_04.jpg

 

Motorul arata excelent ! Nici o depunere in partea superioara a chiulasei si nici in capacul culbutorilor. Am uitat sa fac poza cu asta insa o sa revin intr-un episod ulterior. Avind in vedere faptul ca nu am mai schimbat uleiul de 15.000km (fiind suficienta completarea la fiecare 500km :D ) sint chiar foarte multumit de ce am gasit inauntru. Ramine sa vad ce gasesc in baie insa am senzatia ca lucrurile vor sta la fel.

img_05.jpg img_06.jpg

 

Ochiometric, injectoarele arata, la rindul lor, impecabil. Intrucit functionarea motorului este foarte linistita si consumul este foarte in regula o sa mizez ca totul e OK si nu o sa le duc la curatare.

img_07.jpg img_08.jpg

 

Motivul pentru care MOSul nu lasa nici o pata pe locul de parcare este ca ... toate garniturile isi fac treaba si nu exista nici o piedere. Umezeala de pe capacul diferentialului se datoreaza antigelului care, inevitabil, a mai curs si pe linga bidon :mrgreen:

img_09.jpg img_10.jpg

Edited by Salex

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...