Jump to content
Sign in to follow this  
razvani

Ce tips&tricks practicati pentru un consum mic ?

Recommended Posts

Ce stil de condus practicati pentru un consum mic?

Ce "gidilati" la masina pentru un consum mic?

 

Ma refer la stilul de condus chiar si in trafic... De ex. eu incerc in trafic sa folosesc cit mai putin frina, adica incerc sa frinez mai mult din motor pina la limita,... sa schimb cit mai putin vitezele,..... sa nu turez motorul mai mult de 2.5k ... (oricum in Bucuresti la ore de virf nu prea ai unde sa forjezi motorul :wink: )

 

Ma refer la "gidilat" masina... aditivi la benzina, DURALUBE la ulei, ...

 

... poate chiar si eleroane pentru aerodinamicitate ? :P

 

Voi ce faceti ????

Share this post


Link to post

Fara o anumita ordine sau preferintza... cum mi-au venit in cap:

1. La plecarea de pe loc... evit cit mai mult sa accelerez "sportiv". :lavolan:

2. Adaptez pe cit posibil viteza in functie de semafoare... daca sunt nevoit sa opresc la un semafor, inseamna ca va trebui sa consum mai multa benzina sa plec de acolo. :smartguy:

3. Cind merg bara la bara, in aglomeratie... daca ala din fatza s-a dus cu o lungime sau doua mai incolo... nu accelerez tare ca apoi sa pun o frina sanatoasa in spatele lui... ma misc cit mai lin, aproape la turatia de relanti.

4. De cind am citit pe forum :thanks: ca se "taie" injectoarele la frina de motor, o folosesc ceva mai mult decat inainte.

5. Daca nu ma grabesc prea tare, incerc sa nu merg cu viteza prea mare... parerea mea e ca la 90 intr-a V-a consuma cel mai putin... nu pot sa merg cu 90, ca ride lumea de mine... dar o tin pe la 100 si un pic.

6. De asemenea, incerc sa merg cit mai constant.

7. Daca motorul e rece, o las sa mearga nitel la relanti, nu numai ca sa se unga ci si ca sa fie cit mai cald cind intra "in sarcina". Cu ocazia asta cred ca si consuma mai putin decat daca as pleca cu ea rece.

8. Incerc sa schimb vitezele cit mai aproape de turatia de cuplu maxim. Mersul subturat nu e bun! Benzina tot se consuma si tu nu cistigi nimic!

9. Gata cu inspiratia... :scarpin:

10. Later edit: Punctul 4 de la Shenck, mai jos! (am uitat sa-l mentionez, da'-l practic mai ales la viteza mare).

 

Aditivi in benzina n-am folosit niciodata... mi se pare prea mare deranjul... si ma rog frumos de ca sa dau nu-stiu-cit pe aditiv ca sa consum mai putin... nu-i tot aia, dpdv al banilor?

Nici Duralube n-am folosit, ca doar am ulei bun, motor nou si rodat super-bine zic eu cu modestie :oops: .

Share this post


Link to post

NFS a scris cam tot.

Se mai poate face o economie de carburant importanta renuntand la deplasarile inutile sau aproape.

La mersul urban este foarte importanta cunoasterea orasului: alegerea de drumuri mai bune, cu prioritate, cunoasterea pe traseul de deplasare a nivelului de trafic la ora respectiva, etc

Asa am reusit sa reduc consumul, vara fiind, sub 6%. Si sigur, nimeni nu se impiedica de mine.

Share this post


Link to post

1.Adopt un stil de condus cit mai linistit cit mai "liniar" fara figuri inutile , fara accelerari brushte la semafor si frinari la fel , merg pe "liber" cit mai mult cu putintza , fara frina de motor . 8)

2.Ungere si aprindere(fishe , bujii , filtru de aer) cit mai buna cu putintza shi mai nou cu comutatorul de cifra octanica pe CO91 se pare consuma mai putzin . 8)

3.Pun benzina de CO95 si din cind in cind aditiv , la Dura Lube am renuntzat momentan .

4.Eleron am(asha am cumparat-o arata bine dar mie nu-mi place) dar nu cred ca imbunatateste consumul ba din contra :wink:

Share this post


Link to post

Ar mai fi in plus:

eliminarea greutatilor inutile

eliminarea porbagajului de pe masina.

presiune corecta in cauciucuri

mersul cu gemurile inchise

Share this post


Link to post

Mama hai ca ma-ti nenorocit ce serioshi sintetzi. Am o intrebare totushi: voi mergetzi prin bucureshti cu mashina? Ce atzi spus voi aici e idealism.

Ca daca nimeritzi voi in rush hour, aia de dimineatza shi aia de seara, putetzi sa aplicatzi by the book, shi tot 10 l la suta scoatetzi 8)

Share this post


Link to post

noi carburatoristii(sau eu cel putin) evit cit pot frina de motor.

pt hitman: eu n-am cum si nici n-am scos 10% niciodata.

poate daca merg numai cu o viteza stii tu care :lol: :lol: :lol:

Share this post


Link to post
...shi tot 10 l la suta scoatetzi

Idealism, neidealism, eu scot vara prin oras 6.4%. Iarna 7.5! Cu masina din poza alaturata! :) Si sunt sigur ca se poate si mai bine!

De exemplu tu ce faci ca sa scoti un consum mai mic? :?: Sau nu-ti bati capul?

Share this post


Link to post

E uite ai pus punctul pe I. In bucureshti e cam greu de facut asta. Daca te duci la job zi de zi o sa vezi ca per total e nasol rau de tot cu economia. Normal, matizu nu ia zece la suta. Dar in general vorbind, in afara de mashiniile economicoase care consuma putzin, la restul, intr-o utilizare zilnica gen rush hour e greu, greeeuuuu de tot sa faci economie. Eu prin economie intzeleg sa simtzi EFECTIV in buzunarul tau ca nu te frige shi ca e mai greu cu 1-2 bulioane.

Share this post


Link to post

Eu prin economie intzeleg sa pastrezi un consum constant cit se poate de mic.

 

Nu vreau sa tind catre 0% cind zic economie, ... , vreau doar sa invatz de la altii cam ce trebuie facut si cum trebuie condus intr-un mod "corect" pentru a nu stresa motorul si sa pape mai multa benzina ca de obicei.

Share this post


Link to post
Eu prin economie intzeleg sa simtzi EFECTIV in buzunarul tau ca nu te frige shi ca e mai greu cu 1-2 bulioane.

Pai e clar ca nici la mine nu e chiar asa economie/luna!

Dar pe termen lung... se aduna! Aia se cheama "economie". Altfel e "tun"!

Share this post


Link to post

In primul rând, la prima pornire, o las întotdeauna sa mearga în gol 20-30 de secunde pâna când aud scaderea turatiei motorului. Apoi încerc sa ajung cât mai repede în treapta a 4-a! De unde locuiesc si pâna în oras sunt aprope 7 km si încerc pe cât posibil sa merg cât mai constant (în jurul lui 60 km/h - sunt foarte multe curbe, portiuni de piatra cubica, biciclisti, elevi, carute, Tir-uri etc). Aici, în Târgoviste, îti poti permite sa mergi cu a 4-a la 50-62 km/h pe majoritatea strazilor si foarte-foarte rar se merge cu a 2-a sau cu a 3-a, deh, oras aerisit, de provincie... Apoi, ca si NFS, folosesc (când consider ca este necesar!) frâna de motor dar primul maistru de la scoala de soferi (vezi topicul de acolo) mi-a recomandat ca înainte de orice oprire sa apas pedala de ambreiaj. O fi bine, o fi rau...

Share this post


Link to post

Mama, m-ati prins... Eu numai economicos nu merg in oras! Schimb vitezele in permanenta, franez, accelerez... Si asta ca plec tot timpul la limita si am de parcurs mirobolanta distanta de 6.5km pana la servici, dar mai jos de 20 de minute nu am reusit... Dar nici nu am facut un calcul cat consuma in oras... In afara merg cu a 5-a inca de pe la 55km/h, si asa am reusit un 6,6%...

 

Chestia cu pedala de ambreiaj mi-a ramas si mie in sange! Tot de la primul instructor, care era maistru militar... Si am aplicat-o si la Opel (care e cu cutie automata), adica franam cu stanga si acceleram cu dreapta (ca in WRC), prin asta nu am uitat sa folosesc stangul si am micsorat la maxim timpii de reactie...

Share this post


Link to post

La Cielo unui prieten daca schimbi la 2.500 iese un consum de nu se poate(standard nu exe).

La espero meu(16V) daca o subturez si nu schimb la 3000 consuma ca la balamuc.Asa ca prefer sa merg daca e aglomeratie chiar si la 2700 in a doua decat sa o subturez.

Vara cel putin nu-mi fac probleme de consum pt. ca a luat pe benzina 11 in oras cu AC pornit.

AM DOBORAT VALORILE DIN CARTEA TEHNICA!!!!!! :headbanger:

Share this post


Link to post

Cel mai bun trick pentru economia de benzina vi-l spun eu... se numeste RATB... :lol:

Share this post


Link to post
...dar primul maistru de la scoala de soferi (vezi topicul de acolo) mi-a recomandat ca înainte de orice oprire sa apas pedala de ambreiaj. O fi bine, o fi rau...

Pai cum sa nu fie bine?!?!?

Normal ca daca faci frina de motor, la un moment dat tre sa apesi ambreiaju... ca altfel incepe sa te scuture apoi sa opreste motoru, right? :roll:

Share this post


Link to post

Eu numai notiunea de economie nu o am: 1.5 dohc 16v consum normat in oras de 12.4 L/100km. Cum e inca sub10.000 nici nu ma asteptam sa-l ating.

 

Ce fac totusi:

- accelerez numai cu masina pe cuplu. nu o accelerez niciodata subturata (ca stiu ca atunci e jale consumul)

- mers cat mai mult cu masina scoasa din viteza (cand e posibil)

- la semafor daca ala din fata mea se misca 3 m io stau linistit. Data viitoare cand se misca inca 3 m sau pleaca coloana plec si eu. Fac asta chit ca ma mai injura unii din spate. Oricum nu e mare lucru daca tzi se baga altul in fata.

- folosesc cat mai putin ACul fara sa-mi afecteze confortul.

 

Plus chestiile spuse de voi in afara franei de motor de care nu stiam pana acum.

 

Cu toate astea sub 13.4 L/100 in oras n-am coborat vreodata, fie iarna fie vara. :(

Noroc ca spre deosebire de altii eu am sub 3km pana la servici.

Share this post


Link to post

Pt.NFS: maen, daca ma aflu în afara localitatii si am viteza mare si urmeaza o localitate (de la 90-95 km/h la 55-60 km/h) folosesc frana de motor pâna ce ajung la intrarea în localitate.

Daca sunt în oras si mai sunt 100m pâna la semafor apas pe ambreiaj mai întâi si ma duuuuucccc si ma tot duuuuucccc...Cam asta era chestiunea!

Share this post


Link to post

Sieu am acest reflex, franez cu ambele picioare, intai stangul pe ambreiaj, apoi dreptul pe frana... E chiar si tema de curs la scolile de pilotaj, franarea cu ambele picioare, si asa esti pregatit imediat sa schimbi viteza... A, si cand vad ca se opreste lumea in fata automat apas ambreiajul + frana si scot din viteza...

Share this post


Link to post

Tot asa franez si eu, cu ambreiaj si frana simultan. Uite ce-am gasit despre turatie:

 

Fuel efficiency is a difficult thing to deal with - engines have the highest efficiency (power out/fuel in) basically at the minimum point in the power band. Yes: this means that a common engine is getting terrible gas mileage if you're moving along at ~15 mph normally. This is why a car's maximum fuel efficient speed is complicated (and is rarely 55 mph, regardless of what hundreds of websites with terrible math will tell you!) and depends very strongly on the car's gearing. Many cars with overdrive will actually have a "two hump" fuel efficiency curve - that is, they'll be most efficient at about 30 mph or so if you're in 3rd gear, but also have another efficiency peak at 65-70 mph that's lower than the first (but still higher than going 55 mph in the overdrive gear).

 

The way to get good fuel efficiency with a standard design engine is twofold - make the car light, make the engine underpowered, and go slow. If the engine is always struggling, it's always in the power band, and always efficient. Hence the reason that a Geo Metro gets great gas efficiency.

 

More:

 

If you look at a torque vs RPM graph, you'll see that torque rises then usually falls off, but on a naturally aspirated engine, it tends (not in all cases, due to VTEC, VVT-i, cam timings, etc) to plateau for a time. In that plateau is where your fuel efficiency is greatest. Get in gear and get to the point where your torque band starts, you win. This is the idea behind constantly variable transmissions. Keep the engine in its powerband and change the gearing constantly. Only problem is you can't put too much torque to them or they fall apart.

 

Also, you almost made a full connection there: horsepower will almost always rise with engine RPM as HP = (tq*RPM)/5252. The almost meaning if the torque band falls off dramatically, the HP may go down. Looking again at a Dynamometer readout, you will always see torque and HP cross at 5252. This is why even though a Honda may have 240HP and my car has a paltry 225HP, my 310ft/lbs+ of torque will "own" most any Honda (except the S2000, because that car weighs almost half of mine, but it still would be a pretty good race).

Share this post


Link to post

Bine mai acum hai sa ne kkm pe noi !..RATB asa pot sa merg cu trotineta sau kiar cu picioarele!!!!

Share this post


Link to post

A  <img src= "> ca de stau sa ma gandesc conduc de parca as avea imprimat in creier (urme fine parerea unora ) instructiunile alea din cartea tehnica . Adevarul ca nu datorita "studierii" serioase a acestora ci de ... frica , merg destul de batraneste si nesteptat de calm (ca prin cap imi trec injuraturi cat pentru un razboi regional asta-i altceva) . Poate cand o sa ma mai obisnuiesc cu Ida si dupa ce ii fac si CASCO o sa se mai schimba si astea , dar pana atunci merg asa cum am zis , batraneste. Si spre surpriza generala (inclusiv a dealerului la care am fost sa ma "plang") si consumul merge tot asa . Pana acum media consumului este de 7,1 l /100 , iar in momentul de fata am pe "jurnalier" (la noi nu prea pusca , poate ceva saptamanalier) 720 km si inca nu e pe "rosu" - e pe la jumatea intervalului dintre 1/4 si 0 si mai are si rezerva aia de 7,5 l , la o capacitate de 62 l . Deplasari insa aproape exclusiv in afara localitatii (numai la revizie si la pus alarma am circulat mai mult inauntru) dar cu AC cvasipermanet. Cred ca este destul de bine pentru Nub .

PS Acuma nu mai ma iau dupa nici un "vitezoman" care ma depaseste . Kgb-ista mica zice ca m-am maturizat (asta pana cand ne depaseste vreo Dacie si atunci cica stau sa treaca toti pe langa noi , la ce :twisted: am dat banii pe masina daca ... , are texte pentru orice situatie )

Share this post


Link to post

Ca sa reduc consumul probabil ca trebuie sa schimb masina. A mea ia cam 13-14%. Nice huh. Si nu o alerg :D

Am remarcat un consum scazut cand pun benzol de CO98. Scazut chiar semnificativ. O sa mai fac teste si revin. Am facut un calcul si ies chiar mai ieftin daca pun benzina mai scumpa. Dar trebuie sa mai experimentez.

Stilul de condus mi-l reglez dupa cum ma simt si dupa melodia de la radio :D

Share this post


Link to post

Dupa cum am scris si la consum, matizul meu consuma destul de putin.

Sa stiti ca folosesc frana de motor destul de des si nu ma menajez sa schimb vitezele cand e nevoie. Deci sigur nu la evitarea schimbarii vitezelor se face economie, chiar invers as zice eu, ca atunci mergi ori subturat ori supraturat.

 

Sfatul meu: schimbati treapta oricand e nevoie, nu accelerati aiurea ca apoi sa franati brusc. Si schimbati vitezele cat mai lin, adica sa nu se simta o bruscare (la multi soferi simt asta cand merg cu ei).

 

Nu cred ca e nevoie sa folositi benzina cu cifra octanica mai mare de 95. Puteti sa-i puneti si de 100 ca sub 4,7 afara nu va scoate.

Share this post


Link to post
4. De cind am citit pe forum  :thanks: ca se "taie" injectoarele la frina de motor, o folosesc ceva mai mult decat inainte.

Ce parere aveti, metoda asta de economisire a carburantului este valabila si in cazul masinilor cu cutie de viteze automata, in momentul in care se ridica piciorul de pe acceleratie ?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...