Jump to content
Sign in to follow this  
dan_m

Functionare grea a tzamburuselor de descuiat/incuiat usile

Recommended Posts

De cand mi-am montat inchiderea centralizata ma confrunt cu aceasta problema. Imi rup degetele traging de tzamburusele alea. Sunt si alunecoase si nici n-ai pozitie sa le apuci ca lumea. Nu am nici o facilitate pe telecomanda sa le deschid. M-am mai gandit la un buton (mi s-a sugerat un buton de SuperNova/Nova). Alte solutii?

 

PS: m-am mai gandit sa-i dau o gaura la cel de la sofer si sa-i pun in inel sau un latz sa trag de el. Deja aberez :eyespin:

Share this post


Link to post

Si eu ma confrunt cu aceeasi problema. De obicei, daca nu pot sa le deschid, armez alarma (implicit inchiderea) si dezarmez. Si asa mi se deschid si usile. Ideea cu gaura si cu inelul e misto. Nu mi-a venit in minte. :)

Share this post


Link to post

Pai sa va impartasesc din vasta mea experientza! :coool:

Din cele scrise de voi, imi imaginez ca si la voi e la fel ca la mine, dupa vreo cinci secunde de cind ati pus contactul (si numai daca sunt inchise bine usile) se incuie, corect?

 

Daca va enerveaza optiunea asta, vedeti ca se poate dezactiva, la cel care v-a montat-o (mi se pare ca puteti s-o faceti si singuri, da' nu mai stiu cum, parca din butonul ala ascuns... :oops: ).

 

Ideea e ca nu e bine sa mai manevrati manual tzumburushul pt ca cica se strica actuatoarele! Eu in general umblu la ele numai din telecomanda.

 

Un prieten a vrut o data sa fie de bun simt, si cind s-a dat jos din masina (statea in spate), a apasat cu mina pe tzumburush ca sa incuie usa, ca cica sa n-o uit eu asa, sau din reflex, cine stie). Cert e ca n-am mai putut sa deschid usa aia nici cu mina, nici din telecomanda decat dupa ce am armat/dezarmat de citeva ori la rind! Acuma merge ca inainte, da' totushi!

Asa ca luati aminte!

 

Vedeti de asemenea, ca exista si posibilitatea sa va puneti centralizata numai pe usile din fata! Chiar daca aveti pe toate 4, le declupeaza pe cele din spate.

 

Ca fapt divers, optiunea asta cu inchisul/deschisul automat al usilor cind pui/iei contactul, uzeaza mai repede actuatoarele... adica in loc sa tina 3 ani fara probleme, tin 2! Eu mai am cam juma de an si fac 2 ani, asa ca mai vorbim dup-aia! :)

Share this post


Link to post
Si eu ma confrunt cu aceeasi problema. De obicei, daca nu pot sa le deschid, armez alarma (implicit inchiderea) si dezarmez. Si asa mi se deschid si usile. Ideea cu gaura si cu inelul e misto. Nu mi-a venit in minte. :)

Gaura, gaura, dar stiti de ce au forma asta? Este o forma logica, de care si-au dat seama proiectantii dupa ce au avut ceva probleme cu forma de la Tico. In caz ca uiti geamul crapat, nu poate hotul sa agate tzumburucul cu nimic, spre deosebire de Tico. De aia nu cred ca e bine sa-i pui inel.

Share this post


Link to post

pai la tico, nici nu trebuia sa agatzi tzumburucul...

prietenii shtiu cum.. ;)

Share this post


Link to post

SAlut!

Noi avem Matiz fara inchidere centralizata si inca de cand l-am luat, la usa dreapta fata a functionat f. greu tamburushul ala. Noroc ca nu am unghii!! :) )

Ei, si la revizia de 1.000 km aia de la service au spus ca nu sunt probleme, ca o sa se lase... De cateva ori chiar, am iesit pe la sofer, sarind peste schimbator fiindca nu puteam sa trag de el (mai ales cand aveam mainile transpirate).

E show!...

Deci e o problema comuna... M-am linistit! :roll:

Share this post


Link to post

dana... nu intzeleg de ce nu pui o inchidere centralizata...

toata lumea face asta. daca te duci in targ in vitan o sa vezi plin de matizuri noi noutze care stau la coada la montat alarme shi inchideri...

 

e chestie de confort, pana la urma.. (vii shi tu cu 5 plase de la mega,cora, carrefour, etc.. shi mai stai sa nimereshti cheia in broasca... e de domeniul trecutului, pi buni..) :D

Share this post


Link to post

Eu zic ca este excelent ca merg greu. Ai scapat de tzacanit la drumuri cu denivelari sau piatra cubica. La doua zile de la cumpararea masinii, aveam inchiderea instalata si de atunci n-am mai folosit tzaburusurile alea. Pe mine m-a costat doua milioane cu totul.

Share this post


Link to post

As fi si eu fericit daca alarma mea ar sti sa deschida inchida din buton usile (chiar si in mers). Dar nu merge  <img src= "> asa ca daca nu opresc motorul (caz in care se deschid singure) trebuie sa-mi rup degetele sa coboare cineva din masina.

Edit: de fapt as vrea ceva doar sa le deschida ca de inchis ma invrednicesc si eu

Share this post


Link to post

poti pune un boton care sa actioneze un releu shi care sa faca exact acest lucru..

Share this post


Link to post

Dar nu ma pricep :(

Share this post


Link to post

1. cautzi la dezmembrari un buton basculant la care pozitia centrala este neutra si extremele inchid sau deschid ushile. (pe reno am asha ceva, deci ar trebui sa cauti un buton de reno, de ex.. - vezi ca shi clio are..)

2. pe comutator ai doua plusuri pe extreme shi o masa pe centru. primul + va comanda un releu care cand se va cupla va da un + shi un - pe firele actuatoarelor astfel incat sa deschida ushile (sau sa le inchida (in fctz de ce scrie pe buton))

celalalt plus al butonului va comanda alt releu, care va da un + si un - invers pe fire..

am balarit'o... :roll:

DORUU!! daca poti explica tu mai shtiintzific eshti binevenit...

 

o alta varianta este sa'tzi pui alarma black widow, care shtie sa deschida shi sa inchida ushile din remote, chiar shi atunci cand e motorul pornit..

Share this post


Link to post

Daca este la fel ca la Cielo atunci ar trebui sa se regleze pe inaltzime . Se da fatza de usa jos si apoi se deshurubeaza pina ajunge la inaltzimea dorita . :thumbr:

Share this post


Link to post

Inca un Tips & Tricks in devenire de la strumf, asa ca va rog sa va concentrati sa scrieti cit mai la subiect ... miine subiectul se va inchide si se va face split ... (va marturisesc ca singura varianta prin care ar fi sa utilizez inchiderea centralizata este numai cea cu comanda manuala de la buton in bord ...)

Share this post


Link to post
va marturisesc ca singura varianta prin care ar fi sa utilizez inchiderea centralizata este numai cea cu comanda manuala de la  buton in bord...

 

pai la asta ma refeream shi io.. la montarea unui boton in bord care sa faca acest lucru...

Share this post


Link to post
... o alta varianta este sa'tzi pui alarma black widow, care shtie sa deschida shi sa inchida ushile din remote, chiar shi atunci cand e motorul pornit..

Si care costa o avere! Da' CENMAX-ul meu ce are?!?!??!

Share this post


Link to post

hai mah sergiulica... o avere de fix 3 mil...

Share this post


Link to post

Cand am pus alarma am avut de ales intre Black Widow si Spal. Din pacate am ales Spal (aveau ca acelasi pret ba chiar Widow era mai ieftina un pic). Asa cum am scris si la inceput cred ca un buton de Nova ar fi cel mai indicat - il iei din magazin, nu de la dezmembrari. Voi cauta unul prin magazinele Dacia si ma mai duc o data la bajetii cu alarma sa vad ce pot face.

Share this post


Link to post

Da nu mai bine cauti un buton de matiz? de ce de nova?!?!

Share this post


Link to post

pai...matizul power are boton ptr asha ceva??...(power fiindca ala are inchidere centralizata..)

Share this post


Link to post

Nu ma pricep prea bine, dar are ceva special butonul ala? nu ajunge unul de matiz (de la ac de exemplu, pt noi care avem masca acolo)?

Share this post


Link to post

Nu, trebuie unul basculant, cam cum sint cele de geamuri electrice la Cielo/Espero, respectiv sa aiba o pozitie neutra, una de deschis si una de inchis ... poate chiar asta e botonul :lol: :lol: :lol:

Share this post


Link to post

Data fiind diversitatea mare a sistemelor de inchidere centralizata (nici macar Daewoo nu a folosit aceiasi solutie la modelele fabricate), trebuie analizat fiecare caz in parte, mai ales la cele mai multe dintre masinile noastre (E-klasse) care au montate diverse sisteme de pe piata.

 

Din punct de vedere functional, cam toate sunt la fel: un actuator master, care contine si senzorul de pozitie (incuiat-descuiat) pentru usa soferului, trei actuatoare slave pentru celelalte usi, eventual actuatoare pentru portbagaj respectiv capacul busonului de benzina si releul de actionare (un fel de generator de impulsuri polarizate de durata determinata). Acesta din urma, poate sa se gaseasca in instalatia electrica a masinii, in actuatorul master de la usa soferului, ca functie a centralei de alarma sau in senzorul de stare al incuietorii soferului in cazul cand aceasta nu este echipata cu actuator.

 

Acest releu comanda actuatoarele cu un impuls suficient de lung pentru a-si face cursa, dupa care le lasa nealimentate. Pentru cursa in sens invers se aplica acelasi impuls dar de polaritate inversa. Comanda releului se face prin conectarea la masa a doi pini destinati acestui scop: descuiere respectiv incuiere. Indiferent cat de lung este tipul de actionare a releului, acesta va actiona actuatoarele doar timpul prestabilit. Aceasta comanda a releului este data de senzorul de stare al incuietorii de la usa soferului (practic niste contacte chioare) si se poate multiplica si cu un buton suplimentar sau instalatia de alarma.

Butonul ar trebui sa fie din cele cu o pozitie centrala inactiva si cu doua pozitii, stanga-dreapata sau mai bine sus-jos, unde cate un contact poate sa inchida catre masa cei doi pini ai releului. Din schemele electrice rezulta ca cele pentru actionarea geamurilor sunt potrivite.

Conexiunile electrice se pot face in interiorul usii de la sofer unde se gaseste si senzorul de stare. Daca si butonul se monteaza pe usa, atunci este o treaba de cateva minute (excluzand demontarea tapiteriei si adaptarile cat mai estetice). Spune cineva ceva de un buton de AC pentru cine are locul gol, dar se poate folosi doar puntru o singura comanda, probabil descuierea. Poate mai potrivit ar fi unul de lumini de ceata care nu are autoretinere si ar fi disponibil un loc. In acest caz ar trebui prelungit firul de descuiere din usa pana sub bord, al doilea fiind o masa locala.

 

Parca la Matiz Power care are geamuri electrice, comanda lor se face de undeva dintre scaunele din fata unde exista instalat un modul suplimentar cu doua butoane??? Alea ar fi numai bune si arata si bine. Conectarea lor presupune doar trei fire care nici nu sunt incarcate cu curenti importanti (ceva mA). De studiat.

Share this post


Link to post

Mah tata mah ... ce treaba ai cu tzamburushurile alea ? Daca ai inchidere centralizata ?

 

Voi blocatzi usile cand va aflatzi in masina? Phoah ... in primul rand ar trebui sa va corectazi habbitul asta, si sa nu mai datzi vina pe tzamburushe ... Da-o dracu de treaba, ca n-are nici-un sens sa blochezi usile cat timp esti in masina, iar daca ai copii/persoane in spate, poti sa le blochezi usile sa nu le poata deschide din interior ...

 

Inca o data ma bucur ca n-am avut Dacie, sa ma deprind cu tot felul de apucaturi ciudate.

:play:

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...