Jump to content
Sign in to follow this  
FLEX

Bomba pe roti a detonat ...

Recommended Posts

Azi dimineata:

 

"Explozia unui tir incarcat cu ingrasaminte

 

Luni, la ora 4:56, pe Drumul National de pe raza comunei buzoiene Mihailesti, un Tir incarcat cu azotat de amoniu s-a rasturnat. O puternica explozie a avut loc, in urma careia mai multe persoane au fost grav ranite, printre care si un politist. Potrivit purtatorului de cuvant al IPJ Buzau, Florina Crucianu, comisar sef, in accident ar fi murit peste 8 persoane. Din primele constatari, in accident ar fi murit cinci pompieri si doi ziaristii. O comisie ancheta in frunte cu prefectul judetului Buzau, dr. Ion Vasile se afla la fata locului.

 

Data: 24-05-2004" ©TVR1

 

Era o vreme in care faceam destul de des drumul Bucuresti-Buzau ... se pare ca explozia s-a datorat faptului ca azotatul de amoniu a intrat in contact cu apa ... cumplit!

Share this post


Link to post

Acum 2 minute am vorbit cu un prieten bun, politist la Urziceni... Groapa are cam 10m adancime si vreo 40 diametru aproximativ, deci soseaua e intrerupta complet. La ora asta se stiu deja 11 morti (majoritatea pompieri si politisti, inclusiv seful de post din Mihailesti care era bun prieten cu prietenul meu...) si destui raniti...

 

Vineri dimineata plec spre Vaslui, o sa trec prin zona...

 

Dumnezeu sa-i odihneasca...

Share this post


Link to post

http://www.evenimentulzilei.ro/social/?new...156a74d56789696 ... e si un Matiz zdrobit pe acolo ... intrebarea mea este: ce poti face intr-o asemenea situatie? citi oameni stiu ca azotatul de amoniu e explozibil curat in contact cu apa? de ce nu a fost imediat izolata zona, inainte de explozia finala? cum e posibil ca un automobil particular sa ruleze INTRE 2 autospeciale de stingere a incendiului? cum au fost trimisi pompierii la moarte sigura?

 

PS: intre rasturnarea TIR-ului si explozie a trecut ~1ora!!!

Share this post


Link to post

nu vreau sa fiu rau, si sper sanu fie asa cum zic eu dae poate o vina o au si pompieri. sau apa de la ploaie , dar din acte s-a spus pana acum ei au incercat sa stinga incendiul , si nu cu spuma.

si din cate vad eu cam nu s-au respectat nici o masura de siguranta in caz de pericol de explozie.

ca naiba, cand transporti asa ceva , sti ca mai bine fugi cat te tin picioarele si anunti pe toti ca rade totul in cale, mai rau ca dinamita.

cel putin 15 morti

pompieri in general asnt militari in termen. asa ca nu au de unde sa stie prea multe

Share this post


Link to post

Azotatul de amoniu e folosit la fabricarea bombelor artizanale in amestec cu motorina. Nu e normal ca un asemena transposrt sa fie lasat sa umble de nebun, ar trebui incadrat, asigurat, conditii suplimentare de siguranta, echipa speciala de interventii care sa stie ce se face in cazuri d'astea

 

Pacat de oamenii care si-au gasit sfirsitul acolo! :(

Share this post


Link to post
pompieri in general asnt militari in termen. asa ca nu au de unde sa stie prea multe

Sunt ei militari in termen dar nu fac dupa capul lor. Daca au stins cu apa si nu cu spuma vina apartine in exclusivitate comandantului care a ordonat asta. Din cate stiu eu transporturi din astea se fac doar aprobare de la AND, si sunt curios cat de buna era starea tehnica a masinii.

Legat de faptul ca Dacia si Matizul au ajuns unde nu trebuie, nu stiu daca ati vazut aseara reportajul facut de un amator, unde pe serpentine a derapat si a fost inchisa zona pentru ca era pericolul ca sa se rupa sufa de tractare. Bineinteles ca istetii, s-au dus pana la 1m de TIR ca se grabeau rau. Noroc ca nu s-a rupt sufa, sa-i faca praf pe aia.

Share this post


Link to post

Groaznic ce s-a intimplat... Dumnezeu sa-i odihneasca in pace, nimeni nu merita sa sfirseasca in felul acesta..

Share this post


Link to post

Nu stiu daca fac bine ce fac, dar am gasit pozele astea pe Autoshow... Oribil...

Share this post


Link to post

Eu din cate stiam nu apa il detoneaza ci focul. E adevarat ca nu se stinge cu apa ci cu spuma dar nu apa l-a detonat. De fapt temperatura e tragaciul in cazul azotatului.

Poti foarte bine sa amesteci azotat de amioniu cu apa si sa pui la plante ingrasamant.

Share this post


Link to post
Mda, poze pot fi gasite si aicihttp://www.mediafaxfoto.ro/adv_search.asp?lang=0&x=1&f=1

 

Cu conditia sa introduci MIHAILESTI in campul de http://www.gmclub.ro/forum/index.php?showtopic=15613&view=findpost&p=450382][url=http://www.gmclub.ro/forum/index.php?showtopic=15613&view=findpost&p=450382]cautare[/url]'>... Eu am dat jos toate pozele de acolo dar nu mai pot sa le pun... Deja mi s-a zbarlit parul pe spate...

Share this post


Link to post

Si aici info

http://www.revistapresei.ro/RO/articol.cfm...ential&ID=69761

 

ultimele noutati : Parchetul General va anunta, dupã finalizarea cercetãrilor, care sunt motivele reale de producerii exploziei, refuzând încã sã se pronunte în privinta vinovatilor, desi anumite presupuneri conduc la ideea cã interventia pompierilor ar fi condus la declansarea exploziei, folosind lichid de stingere impropriu, a declarat ministrul delegat pentru administratia public, Gabriel Oprea.

Acesta a precizat cã, în acest moment, Politia, Parchetul General, Prefectura, reprezentanti ai Guvernului si ai autoritãtilor locale, specialisti în criminalisticã, lucreazã serios la elucidarea cauzelor de producere a exploziei de pe DE 85.

Share this post


Link to post

Intradevar, prieteni, GROAZNIC...

Uite unde duce ignoranta si lipsa asigurarii sigurantei!!!

Shenck a mai spus-o si sunt de acord cu el: "Bomba"ar fi trebuit insotita de cel putin o masina de interventii si avertizare. Este de neconceput ca o bomba de asemenea dimensiuni sa umble pe strazile noastre, care mai si sunt pline de imbecili si inconstienti, neinsotita...

 

GROAZNIC!!!

Share this post


Link to post

Teoretic, azotatul de amoniu este o substanta inerta, de aceea nu are nevoie de masina insotitoare. Nu e nitroglicerina care sa explodeze la soc. Se vinde si la sac daca ai nevoie de ingrasaminte. Totul e sa nu vina in contact cu focul.

Share this post


Link to post

Corectie: cu apa si cu focul...

Share this post


Link to post
Se vinde si la sac daca ai nevoie de ingrasaminte.

Daca tin bine minte saptamanile trecute chiar la reporter incognito cautau astia sa ia materiale pentru o bomba si au luat un sac de asa ceva. Sau prin alta parte am vazut asta?

Asta imi aduce aminte de filmul lui Sergiu Nicolaescu, in care un vapor tot cu azotat statea sa explodeze si il udau sa nu se supraincalzeasca. De fapt asta e marea problema, focul. La peste 400 grade face bang.

Share this post


Link to post

Mda, Poseidon...Ce am mai vazut filmul ala, aproape singurul film de actiune din timpul...stiti voi cui...

 

Edit1: Poseidon se numea vasul cu pricina, filmul se numea "Explozia"

Share this post


Link to post

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Share this post


Link to post

Bun dar se stie ca la orice accident exista pericol de foc, da?

Se mai stie ca acest azotat explodeaza in contact cu focul, da?

Se mai stie ca nu numai ca explodeaza dar FACE RAVAGII, da? Imaginati-va ca s-ar fi putut intampla in mijlocul unui sat sai, mai rau oras, cu blocuri in apropiere si copii la joaca... etc... fabrici care ar fi putut exploda si ele, statii de benzina, rezervoare de carburanti etc.

 

ERA UN TRANSPORT PERICULOS SI TREBUIA PROTEJAT!!!

 

Prima vina eu cred ca este a companiei care detinea camionul. Ce o fi fost asa de greu sa puna o dacie cu un girofar inaintea tirului. Vai ce multi bani ar fi costat... Nenorociti dom'ne nenorociti.

 

Eu si asa sunt destul de revoltat, daca mai si cunosteam pe cineva mort in accident, Doamne Fereste, cred ca ii ucideam pe toti din firma aia.. Nu mai am cuvinte pe care sa le suporte forumul asta pentru aprecierile la adresa animalelor, scursurilor si imbecililor care se ingrijesc numai de profitul lor si nu le pasa de siguranta angajatilor, a oamenilor de langa ei... care sunt nevinovati, ba chiar unii mai sunt si in misiune de salvare (vezi pompierii morti).

 

Este infioratoare lipsa asta de umanitate, aceasta desconsiderare a tot ceea ce inseamna om...

 

Deunazi discutam cu un prieten de multimea accidentelor de munca in constructii. Nu zice nimeni, exista accidente pentru ca este o meserie periculoasa dar macar sa-ti iei toate masurile de protectie. Voi stiati ca legea romaneasca de siguranta muncii in constructii e super-buna. E mai drastica si decat legile nemtilor care sunt un exemplu in acest domeniu, dar nu o respecta nimeni. Mor oameni pe capete pentru ca patronii sunt pusi numai pe profit, castig si spaga. Am auzit pe cineva spunand ca vai ce bine ca la cladirea connex care se construieste in piata Charles de Gaulle au murit 'doar' 3 muncitori pana acum. CUM ESTE POSIBIL DE AM AJUNS IN HALUL ASTA?

Eu unul m-am convins: eu NU mai sunt PATRIOT! Iubesc tara asta dar urasc oamenii care o locuiesc. vorba aia: Frumoasa tara, pacat ca-i locuita!

 

Aici inchei si va rog sa ma iertati daca am exagerat cu postul asta, dar chiar evenimentele de dimineatza m-au afectat rau... scuze.

Share this post


Link to post
vorba aia: Frumoasa tara, pacat ca-i locuita!

 

Corectie: pacat ca e locuita de romani....

 

Aceeasi parere o am si eu...

Share this post


Link to post

Ajung şi eu la sfârşitul zilei. Dumnezeu să-i odihnească.

 

Nu cred că se poate pune degetul pe un motiv anume. A fost o conjunctură nefericită.

 

1. "Maşina aia nu trebuia să fie singură" :arrow: fals, legislaţia nu prevede asta.

 

2. "Şoferul nu trebuia să fie singur" :arrow: nici asta nu ştiu dacă este prevăzut în lege, dar bunul simţ ar fi cerut-o. La încărcături periculoase este obligatoriu un consilier de siguranţă, dar cum deştepţii n-au încadrat substanţa asta ca fiind periculoasă...

 

3. "Şoferul a adormit la volan" :arrow: maşina a plecat din combinat pe la 00:00, deci se afla pe drum de aproximativ 5 ore.

 

Pe maşină trebuiau să existe nişte plăcuţe care descriau încărcătura, condiţiile de transportare, substanţele care nu trebuiau folosite în caz de accident. Acestea trebuiau montate la plecarea din combinat. Dacă au fost puse sau nu, nu prea se mai poate şti acum.

 

Se spune că pompierii şi poliţiştii nu au ştiut să interpreteze ce scria pe aceste plăcuţe (repet, dacă existau). Ca să fie stins, focul trebuia stins încă din cabina camionului - după aceea, se mai putea doar prin inundare.

 

Ciudat este că exploziile au avut loc la distanţă de aproximativ 1 minut între ele, după cum au înregistrat seismografele.

Share this post


Link to post

Legea spune ca masina trebuia sa aibe un insotitor langa sofer(consilier se numeste), special pregatit,a.i. daca i se intampla ceva soferului sa stie ce are de facut.

Deasemenea,soferul trebuia sa aibe niste cursuri speciale pt. a conduce astfel de vehicule.

Pe langa toate astea, banuiesc ca a avut si oarecare viteza,pt.ca o masina de 20 de t. chiar daca face explozie la un cauciuc(avnd in vedere ca de-abia intra in sat), la 50 de km/h, n-avea voie sa se rastoarne.

Deasemenea,de ce a facut explozie?pt. ca era Mercedes camionul si banuiesc ca n-au camere.Mai mult daca stiai ca ai niste transporturi mai dubioase,ca patron,iti echipai masina cu cauciucuri din acelea impartite in 7 compartimente,chiar daca iti intra un kg. de cuie in cauciuc,se sparge un compartiment-doua,dar masina merge inainte(ca la tancuri,adica).Aceste cauciucuri sunt puse pe camioanele Renault din fabrica.

Deasemenea,firma de transporturi era obligata sa instiinteze politia si pompierii de incarcatura si de ruta ce o va parcurge camionul.Din ce am inteles(ca sunt din Buzau si s-a intamplat la 20 de min. de mine), pompierii s-au dus sa stinga incendiul,avand informatii prin telefon ca este un banal accident de circulatie in care un camion a luat foc, si l-au intrebat pe sofer in momentul in care au scos furtunele, si de-abia atunci au aflat ca acolo zace o bomba(la max.1 min.dupa a explodat).

In ultimul rand legea spune ca in cazuri ca cel de ieri,pompierii trebuiau sa evacueze zona ,sa incercuiasca locul si s-o ia la fuga!

Dar se pare ca a fost prea tarziu...

Share this post


Link to post

Treaba a pornit de la un incendiu cauzat de instalatia electrica, in cabina (de aia port eu animalul ala de extinctor, ati vazut la intalniri! Scrie pe el ca duce incendii cauzate de instalatii electrice pana la 1000V!!!) iar omul a fugit la seful de post sa-l cheme in ajutor (iar revin, de ce nu avea extinctor???) iar cand s-au intors cabina a facut poc cu tot cu sofer... Focul a incins incarcatura (iar conjunctura, putea foarte bine sa bata vantul invers...) si a atins temperatura critica... Pompierii nici nu au mai apucat sa se desfasoare ca lumea...

Si, intr-adevar, incarcatura NU este periculoasa. Decat daca... Si acel daca a fost prezent...

 

Dumnezeu sa-i odihneasca in pace si sa aiba grija si de cei ce inca se mai chinuie...

Share this post


Link to post

Bunul simţ îmi zice mie că "dacă" se poate întâmpla ceva atât de naşpa cu respectiva substanţă în "anumite condiţii", atunci trebuie considerată periculoasă oricum ! Şi nitroglicerina e total inofensivă, atâta timp cât nu e supusă şocurilor mecanice.

 

Cât despre viteză, nu am cum să fiu sigur, dar la ora aia nu prea cred c-avea doar 50 km/h. Merg TIRurile ziua în amiaza mare pe DN1 cu 80-100 km/h (iresponsabili ? eu betcha), darmite la 5 noaptea pe drum drept.

Share this post


Link to post

Fotografii si capturi necenzurate: http://www.jurnalul.ro/modules/pnCPG/coppe...?album=9&page=1 .

 

Cele aeriene sint oarecum neutre, dar cele de la nivelul ochiului si capturile de pe caseta sint cutremuratoare ... e inclusiv o fotografie cu Elena, reportera A1 si cred ca si cu Ionut, cameramanul si ... proprietarul Matiz-ului albastru ... Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei morti ...

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...