Jump to content
Sign in to follow this  
sebian

Mai Este Dieselul O Afacere?

Recommended Posts

Simpatici sunt si cei care vor CeBeu care sa afiseje "consumul instant" la Diesel, sa schimbe la 1.500 rpm, ca taxime-tristii.

Share this post


Link to post
Habar n-au cat de sensibila e o pompa de injectie care tre' sa faca +1600 bari... sau o turbina care functioneaza la niste temperaturi de furnal si intr-un mediu plin de mizerii fierbinti sau corozive cand se racesc. Si cat de putin e necesar sa se duca dreacu'....

Acum, nu ma pricep eu bine la turbine dar 1600 de bari e presiune ce se obtine hidraulic de multe ori. Ma indoiesc ca turbina aia face 1600 de bari. ;) Poate milibari.

Share this post


Link to post

Turbina nu face 1600 de bari dar pompa de injectie face.Citeste mai atent putin.

Share this post


Link to post
Oare merita toate astea pentru o economie de 6 lei la suta de kilometri?

 

 

 Eu m-am lasat de fumat, practic economisesc 100 de lei pe luna cu asta, economia insa nu o simt pe nicaieri (cam asa as fi economisit si din diferenta de la 1.4 8V la 1.5 dci), dar in mod sigur stiu ca n-am batai de cap cu masina.

 

Economia e mai mare decat 100Ron/luna + 6Ron/Km pentru ca 95% din DIESELari nu refuza motorina la canistra cu 2,5 Ron/litru.  =))

 

 

Eu cred ca 95% din BENZINari, in schimb, refuza benzina ieftina adusa din moldova.

Share this post


Link to post

La motoarele cu sisteme mai arhaice de injectie, mai merge pusa motorina de pe unde apuca, dar la Common-Rail in nici un caz nu se face asta. La Mert, cu motor 2.2 cdi, cu toata fiabilitatea lui dovedita in timp, nu alimentez cu motorina decat la statiile-reprezentante, nici macar la fransize nu intru, si niciodata mai jos de Mol sau Rompetrol. Poate sunt eu paranoic, dar de prea multe ori am vazut ditamai jetul de motorina pe conducta de retur a vreunui injector (semn de defectiune al acestuia, normal trebuie doar sa picure putin).

In opinia mea, un clasament al statiilor de unde s-ar putea alimenta, in ordinea calitatii, de la slab la bun, ar fi:

de la tractor/camion/vapor/locomotiva/vidanja, etc (cel mai slab)<statii in fransiza, gen Gigi SRL sau Nelu Galbenus<Lukoil<Petrom<Agip<Rompetrol<Mol<OMV.

 

Ar mai fi ceva: Toti angajatii de la service-urile auto au masini pe benzina.

Si cu asta am incheiat.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Dar totusi carburantul de la OMV e tot de la rafinariile Petrom.Oare nu o avea aceeasi calitate? :-? ?

Share this post


Link to post
Turbina nu face 1600 de bari dar pompa de injectie face.Citeste mai atent putin.

Ai dreptate. Ok, dupa ce am vazut ce poate face apa la 1400 de bari, imi inchipui ce poate face un alt lichid, fie el si motorina, la 1600...

Share this post


Link to post

Benzinarul meu de 110 CP ia 9-9.2% urban ca medie pe CB (bine, in trafic de GL), are doar 700 de km in bord (n-am terminat rodajul) nu regret nici o secunda ca n-am luat diesel, eu ma asteptam la un 11-12 consum, dar se pare ca imi consuma fix la fel ca si Clio, in conditiile unui cuplu mai bun la turatii scazute.

 

PDF-ul ala e vechi de cand lumea, de prin 2005, cand s-a lansat Loganul dci, si face intr-adevar comparatie intre diversele motorizari de la dacia, dar nu e inclus nicaieri costul inlocuirii sistemului de injectie in caz de pilitura produsa de pompa, pe care au patit-o multi, unii chiar dupa ce au terminat garantia. Si, in plus, sa fim seriosi, nu poti compara un diesel amarat de 65 CP cu un benzinar de 90 CP.

Lucrand intr-un service Dacia-Renault, nu mai stiu nici eu de cate ori am vazut injectoare blocate, picate, defecte electric, etc, etc, fara sa fie de vina motorina, ca sa-mi fie suficient sa nu-mi iau un motor dci pentru uz personal.

Cat timp n-ai o naveta de minim 30-40 de km zilnic, nu faci macar cateva zeci de mii de km pe an, nu se justifica dieselul. Iarna Clio nici nu apuca sa faca 40 de grade temperatura la antigel, ca deja ajungeam la munca.

Share this post


Link to post

Toata presa de specialitate auto au facut statistici privind costul de intretinere ale unui benzinar si diesel,pretul de vanzare si amortizarea lui in timp.

Verdictul specialistilor a fost mereu acelasi la majoritatea dintre ei si anume.Daca persoana care-si cumpara autoturismul ,nu ALEARGA mai mult de 20.000 km anual nu isi are rostul pt achizitioanarea unui diesel.

Cineva mai sus spunea ca Lanosul ii consuma lejer 10% la 160 km/ora.Intrebarea mea este?Chiar trebuie sa mergi cu viteza aceea?Parca 130 este maximul acceptat pe autostrazi?headscratch.gif

 

PS-Fapt divers.Lucrez la o fabrica de turbine (Garrett) si nu va spun ce probleme sunt chiar si cu turbinele noi care sunt puse pe motoare cu renume(VW,Audi,Fiat etc).Axul de la turbina ajunge la 200.000 rotatii pe minut.Numai eu stiu cate retururi de turbine avem pt zeci si zeci de probleme.Dupa cum spunea cineva mai sus,parerea mea este ca un diesel se merita sa-l iei numai nou si sa-l folosesti la maximum in perioada de garantie.

Share this post


Link to post

Benzinarul meu de 110 CP ia 9-9.2% urban ca medie pe CB (bine, in trafic de GL), are doar 700 de km in bord (n-am terminat rodajul) ..

 

Cele mai mici consumuri se inregistreaza in rodaj, a fost singura data cand am avut 8.x urban  <img src= )">

Dar ia-ti gandul de la el peste 1000-2000 km :D

 

In alta ordinde de idei la aglomeratie si 1.5dci-ul ia mult, un coleg cu Clio are 9.5% urban vara din motive de trafic.

Share this post


Link to post

Dieselul nu-mi mai pare o afacere nici macar pentru masinile mici de marfa (gen doblo/kangoo etc). Kangoo-ul meu de 1.2 16v merge si trage mai bine decat doblo de 1.3 diesel... Secretul? O cutie f scurta si bine etajata, excelenta pentru ce e facuta masina cuplata la un motor surprinzator de elastic. Cum sarcina utila oricum e mica (5-600kg la ambele)pana si motorasul de 1.2 se descurca f bine.

Share this post


Link to post

Date fiind discutiile apasate despre consum am zis sa fac si eu un test. Consumul dat de producator este de 8.9 la oras, cuplu maxim la 4800, puterea maxima la 6000, masina are 65 de mii de km, aproximativ 9 mii de km de la ultima revizie, filtru de aer scuturat o singura data. Pun si un dyno pentru exemplificare, nu e de pe masina mea, una identica:

post-1549-127244154433_thumb.png

 

Am resetat computerul de bord avand un consum de 12.5, ceea ce la pompa se traduce cam in 11.2. Cam 11 este consumul real la stilul meu de mers de obicei, recunosc, nu e unul de domnisoara :)

La coyota mea BC arata mai mult cam cu 1L-1.5L fata de real, adica la un 11 pe BC real cam 9.8-9.9, la 13 pe BC aproximativ 11.5 real.

 

Asa ca am parcurs traseul: piata grigorescu, coborat splai, continuat pina la timpuri noi unde am facut stanga pe gh sincai, apoi pe dimitrie cantemir pina la fantani, b-dul unirii, calea 13 septembrie, panduri si pina la leu.

 

In urma unei linistite loganeli, dar nicidecum exagerate, a rezultat pe computer: 8.7L la suta si viteza 21kmh, asta insemnand real un consum sub 8 la suta.

Distanta a fost, pentru cei care nu stiu traseul, cred ca in jur de 14-15km.

Daca adaugam si ca eu fac revizia la 15K iar la diesel (la toyo) revizia e la 10k si diferenta de pret intre masini.. unde e bisnisul? (las deoparte placeri de condus, zgomot etc)

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Mi-am facut de curand un calcul si am ajuns la concluzia ca, in momentul de fata, dieselul este la limita cu costurile prin comparatie cu benzina + GPL.

Ceea ce spune ca in curand, avand in vedere evolutia preturilor la carburanti, benzina + GPL va fi mai rentabil.

Daca socotim insa noile motoare gen TSI sau TCE Energy (injectie directa benzina + turbo), daca la aceste motoare se pune si GPL, ies deja mai rentabile decat cele turbodiesel. In plus, fiind turbo, cuplu este, performante la fel, si se tureaza ca un motor pe benzina.

Daca ar fi sa imi iau acum o masina noua, as lua benzina cu GPL, pentru ca eu diesel cu filtru de particule nu vreau.

 

Sa nu se inteleaga gresit, nu regret alegerea pe care am facut-o in 2007, iar la momentul respectiv cred ca a fost cea mai buna varianta pentru mine.

 

Pentru moment urmaresc atent daca vor reusi sa adapteze sistem de GPL la motoarele diesel. Caz in care se schimba iar radical problema costurilor. As monta bucuros un astfel de sistem, ca sa ma bucur inca ani buni de economia pe care mi-o ofera motorul dCi al masinii mele.

Edited by Salex

Share this post


Link to post

GPL nu mai este o solutie pentru motoarele pe banzina de generatie f noua (ultralean, injectie directa etc). Instalatiile sunt scumpe (~1000EUR), se pierd o parte din performantele masinii si apar f multe probleme de reglaj optim (care putin stiu sa le rezolve si chiar mai rari sunt cei dispusi sa stea cateva zile la un reglaj fin).

Share this post


Link to post

La mine instalatiile costa intre 2 si 2.5k€, indiferent de cat e de complexa. Pretul mare e manopera, nu instalatia in sine indiferent cat e de sofisticata.

Exista insa instalatii foarte performante, cu injectie de gpl lichid in care dozajul se poate face foarte precis. Astea chiar pe motoare turbo au niste avantaje fata de benzina - permit avans mai mare, uneori boost mai mare, plus ca vaporizarea direct in cilindru (sau in galerie chiar inaintea supapei) duce la racirea aerului aspirat care -> la randament mai bun. Chestia asta cu racirea e chiar mai interesanta la motoarele turbo la care aerul e destul de cald cand ajunge la cilindri.

Eu zic ca merita. Si se fac si pt TSI de exemplu, am vazut si italienesti si olandeze. Daca as merge mai mult, eu mi-as pune, la mine GPL-ul costa mai putin de jumatate din pretul motorinei.

Share this post


Link to post

Eu nu mi-as mai lua GPL pe masina decat daca ar fi montat si omologat de producator, de montaje artizanale si de montatori care habar n-au cum functioneaza un motor de generatie noua mi s-a luat.

Daca as face multi kilometri pe an (recte drumuri zilnice sau odata la cateva zile prin tara, drumuri prin Europa dese), as lua diesel totusi, nu m-as incurca cu GPL. Autonomia e dubla fata de GPL, consumul scazut la regimurile de viteza de pe autostrada, gasesti statii de alimentare peste tot, nu iti ocupa spatiul din portbagaj si nu trebuie sa renunti la roata de rezerva in cazul in care vrei sa-l pastrezi.

Share this post


Link to post

La momentul actual daca nu ai alte surse "neoficiale" de motorina nu prea mai e o afacere...comparativ cu benzina MPI + GPL sau TSI gen 1.2l sau 1.4l...

Sint vreo ...1 montator :) la Buzau care nu prea are plingeri... apropo de GPL...

Poate mai incolo o sa aiba experienta si pt injectie directa...

La astea dupa cite stiu vin cu calculatoarele setate pt masina...dedicate...nu se lasa la latitudinea montatorului reglajul...

Teoretic daca montarea e ok atunci ar trebui sa mearga bine...teoretic...

O instalatie buna nu variantele low cost unele "turcizate" , ar fi o varianta...dar deja preturile cresc binisor...

Autonomia daca socotesti si rezervorul de benzina e mai mare...

Share this post


Link to post

Hai bre lasa-ma cu tigania asta de GPL. Cum pana ciorii sa compari o masina care merge pe combustibilul pe care a fost proiectata cu o gaselnita de saracie, jepeleu'.

Share this post


Link to post

Jepeleul e o gaselnita de ecologie. Ca d-aia are avantaje fiscale :roll: ...

Daca punem asa problema si dieselul e o gaselnita de saracie, ca deh, a fost proiectat sa invarta pompe si generatoare, nu roti de masina :D

Problema cu jepeleul e ca intr-adevar, nu vinde nimeni masini facute din start pentru el. Si asta pentru ca smecherii de fabricanti prin europa incurajeaza dieselul. Cum au bagat un diesel in oferta, cum au scos GPL-ul, sau daca nu l-au scos, nu il vezi decat in reclamele despre cat sunt ei de verzi, insa fac tot ce pot sa te descurajeze sa-l cumperi.

 

Prin unele tari gen Italia deja devine la moda CNG-ul, adica gaz metan comprimat. Asta consuma mai putin decat pe benzen si cica rezervele sunt sensibil mai mari decat alea de petrol. Am vazut TSI convertit la metan pe taxiuri sau TCE (alea noi de la reno) pe gaz pe masini de flota, deci egzista instalatii pentru toate tipurile de motoare.

 

PS

Pe aici se zice ca zilele dieselului pe masinile mici si medii sunt numarate si ca prin 2015 vor disparea din oferta, si deja constructorii au reinceput sa investeasca in benzina si o lasa mai moale cu dezvoltarea dieselului (care a fost prioritar vreo 20 ani). Deja se vede, dieselul cam bate pasul pe loc in timp ce benzinarele au reinceput sa devina interesante.

Cauza ar fi ca in 2015 intra in vigoare normele Euro6 care ca sa fie respectate de diesel instalatiile de depoluare vor costa enorm. Poate la un A8 va creste pretul cu 10%, insa la o Panda s-ar putea sa creasca cu 50% caz in care nu va mai fi competitiv. Ma intreb daca asta nu va reprezenta o oportunitate sa vedem din nou GPL pe masini noi si eventual masini gandite din start pentru GPL.

Share this post


Link to post

Tommy mai intii studiaza problema si dupa aia da cu presupusul...

GPL sint si pe masini din fabrica...numai ca nu se face reclama la ele...

Multi sint reticenti , ca si tine de altfel, deoarece au auzit de la "2 vecini" ca "e bomba pe roti", "strica motorul", "scade puterea motorului cu 20-30%", si alte timpenii din astea...

A mai evoluat tehnologia de la vechile dacii cu instalatii pe carburatie ...

Cum am zis, problema e cine face montajul/reglajul...poti avea experiente triste cum a avut Laurentiu...si nu numai...

Mentalitate de om smecher cu ceva bani (sint si cu bani dar ii cheltuie folosind macar 2-3 neuroni)..."gaselnita de saracie"... daca ai putea cumpara o masina ce merge cu apa de la robinet ai zice la fel "neee solutie de saracie dom'le, eu vreau masina in care sa bag ca spartu' petrol"...

Share this post


Link to post

Care sunt masinile alea care au GPL din fabrica? Si am zis fabrica, nu dealer.

Share this post


Link to post

Tommy mai intii studiaza problema si dupa aia da cu presupusul...

 

Stai linistit, ca stie la fel de bine ca noi cum sta treaba real cu GPL-ul, cu masini care vin din fabrica pe alimentare duala sau cele care au, tot din fabrica, un rezervor de gaz mare si unul de benzina foarte mic, doar pentru pornire la rece.

La fel de bine stie ca in vest exista firme mari care monteaza GPL pe orice masina, si PREIAU ei garantia masinii. Aceasta firma poate fi una multimarca cat si un dealer specializat intr-o marca.

 

Probabil ca urmaza sa imi spuna ca asteapta exemple linkuri etc. la ce am spus. Sa astepte.

 

Faza cu CNG-ul e chiar foarte interesanta. Se cumpara un aparat la care cuplezi reteaua de gaze a casei, si care comprima gazul. Apoi alimentezi la tine acasa. Asta prin vest. Pe la noi, probabil ca daca vrei asa ceva, trebuie sa cumperi atat masina cu sistem CNG cat si aparatul respectiv, de afara.

 

Care sunt masinile alea care au GPL din fabrica? Si am zis fabrica, nu dealer.

Iti dau un singur exemplu, mai multe cauti.

Este vorba de Kia Picanto.

Are, exact cum ziceam, un rezervor de benzina mic, doar pentru pornirile la rece, rezervorul principal fiind cel pe gaz.

http://www.kia.ro/ro...nto?idModel=162

http://www.adac.de/_ext/itr/tests/Autotest/AT4609_KIA_Picanto_1_0_LPG_ISG_Spirit_Autogasbetrieb/KIA_Picanto_1_0_LPG_ISG_Spirit_Autogasbetrieb.pdf

 

Apropo, vad ca nu mai merge sa bag linkuri in post, in spatele unui cuvant.

Edited by balanel

Share this post


Link to post

Si zici sa imi iau doua maini sa le numar sau e suficenta una?

Share this post


Link to post

Care sunt masinile alea care au GPL din fabrica?

 

Uite una. (Subaru 2.5 Bi-fuel, dar nu e disponibila in Ro). Am vazut multe in Italia din astea bi-fuel din fabrica, Subaru.

 

Oricum, pretul la GPL este in crestere, nu m-as mira sa prinda din urma pretul la benzina in scurt timp, o sa aiba grija 'baietii destepti' de asta. Nu mi-as cumpara masina cu GPL in ziua de azi, chiar daca pt. moment e rentabila in teorie.

Edited by hitman

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...