Jump to content

Probleme frana

Recommended Posts

Daca desfaci etrierii din fata (sau spate) e logic sa pui garnituri noi. Din cate stiu nu costa mult si macar stii ca acolo nu mai ai probleme. Mai verifica mecanismul de franare din spate (sabotii), regleaza distanta intre saboti si tambur in asa fel incat roata sa se invarta liber dar sabotii sa fie cat mai aproape de tambur. Poate autoreglabilul, nu-si mai face treaba corespunzator.

@fishy86 : pe spate nu o sa iti blocheze niciodata rotile ( daca le-ai testat pe stand ), pe fata trebuie sa ti le blocheze. Daca poti ( daca nu ai facut inca ) fa o verificare pe stand de frana si vezi exact unde ai probleme ( discuri, tamburi descentrati sau ovali tot pe stand ii vezi ).

Edited by korydon

Intre timp am facut ITP-ul. Pe standul de la ei franele par in regula. Intre timp a inceput sa prinda binisor.

Tamburul pe spate l-am luat la strung si centrat ca la carte. Ceace am facut este ca am mai deschis un pic sabotii si acuma e mult mai ok. (inainte de ITP)

Cand o sa am timp si bani , am sa cumpar set de reparatii si conducte noi de cupru. Pompa centrala o am deja , in caz ca.. aia ar fi buba desii eu optez pentru mizerie pe la pistoanele din etrieri fiindca nu mai am acel aparator de praf.. posibil ca e ruinit+depunere de mizerie in zona pistonaselor, etc.

Nu prea is genul de om care sa foloseasca frana , dar e bine sa fie acolo in caz de necaz :P

Pai trebuia sa schimbi acele garnituri in momentul cand ai observat lipsa acelui aparator de praf. El are un rol important, impiedica patrunderea prafului pe suprafata de lucru al pistonului (zona de contact intre piston si garnitura), lipsa lui duce la uzura prematura a pistonului si garniturii. Chiar daca nu schimbi conductele dar acel set de reparatii iti recomand sa-l achizitionezi si schimbi cat mai repede posibil.

• 2 months later...

Imi poate recomanda cineva o marca buna de discuri frina pentru Tico?Am bagat o pereche de blue print noi la 62 lei bucata si dupa 1000 km sint deformate amindoua.Nu le-am supraincalzit sau socat termic si am frinat usor pina s-au asezat placutele.A folosit cineva discuri Bosch?

• 4 weeks later...
  • 9 months later...

Asa cum spune si augustinionut problema e de la pistonul etrierului care are rugina sau depuneri de mazga.Nu trebuie sa cumperi garnitura la etrier ci doar sa demontezi pistonul si sa-l cureti,dupa care completezi cu lichid de frana si aerisesti etrierul cu probleme.Ca sa nu pierzi lichidul din pompa dupa ce demontezi etrierul fixeaza cu ceva pedala de frana in pozitia maxim apasat.O sa ai un pic de lucru si la manseta de praf,de aceea zic sa demontezi etrierul.Spor la treaba!

Schimba pistonasul, nu te mai chinui sa il cureti, stratul ala protector e penetrat si degeaba il cureti va face rugina din nou, sunt patit cu frana blocata din cauza asta. Si schimba si garniturile pe partea aia ca le-ai copt cu temperaturile alea.

• Like 1

Placutele de frana mai au "carne" pe ele? Cateodata se intampla sa meara greu pistonasul de frana cand placutele sunt uzate iar aceasta lucreaza pe capatul cursei (iese mai mult din cilindru). Daca schimbi placutele curata bine pistonasul cu o bucata de lemn (sa nu-l zgarii) si verifica burduful sa nu fie spart.

@vrazvanc:

Eu am curatat pistonasele etrierelor cu polish pentru metal (potrivit pentru crom, aliminiu etc, dar nu pentru vopsea) si o bucata de carpa de bumbac. Alternativ, daca ai, poti folosi polish de metal + o minifreza cu acumulator pasla de lustruit.

Cu sprayul de curatat frane sa dai doar pe discul de frana, eventual pe pistonase daca le-ai murdarit de grasime/polish, apoi stergi cu o carpa curata. Pe cauciuc/ plastic nu e bine sa dai, eu folosesc spray de-ala ca sa indepartez si depunerile de pe clapeta de acceleratie, deci este agresiv cu compusii petrolieri.

Sa verifici si daca placutele sunt uzate uniform (adica sunt plane).

Si sa te uiti si la 2-3 tutoriale pe youtube daca nu ai facut-o, punerea garniturilor noi nu e o chestie foarte usoara, nu trebuie sa fortezi si trebuie sa impingi astfel incat pistonasul sa intre perpendicular pe planul garniturii. Bineinteles trebuie sa lubrifiezi inainte cu vaselina speciala compatibila cu lichidul de frana (aluneca mai usor) sau cu lichid de frana (aluneca o idee mai greu).

@odobacu: mecanicul nu a tinut cont de liniile desenate pe garnituri cand a inlocuit garniturile la Epica si nu am gasit nici in manualul de reparatii ceva referitor la ele. Daca afli altceva te rog sa ne spui si noua.

Bafta!

Edit: Presarea pistonaselor este ideal sa o faci cu o presa speciala, eu vroiam sa imi construiesc una, dar am gasit la Norauto una cu doar 25 lei, deci nu mi-am mai batut capul. Alternativ poti folosi o presa tip C pentru tamplarie, eu am dat 10 lei pe 3 bucati de dimensiuni diferite la Auchan chiar inainte sa gasesc presa de la Norauto: http://www.romprofix.ro/produse-stanley/produse-stanley-2/produse-stanley-3/presa-tip-g-200mm.html .

Edited by ches

Lasa presa ca nu ai ce face cu ea si la fel cu garniturile noi.Scoate pistonul si garnitura din etrier (asa cum ti-am mai spus,dar se pare ca tu vrei sa cumperi ceva) si curata canalul in care intra garnitura si gata.Zic sa nu cumperi garnituri noi pentru ca risti sa dai banii degeaba si sa nu fie pe dimensiune si sa mearga pistonul greu.Pistonul trebuie sa poti sa il bagi si sa il scoti din etrier cu un patent cu care prinzi marginea pistonului si cu mana libera ,fara alte parghii(asta cu etrierul fara lichid.si aerisitorul desfacut.).Manseta de praf iese dupa ce scoti pistonul din etrier.

Pistonul arata foarte bine. Dar culisele etrierilor cum arata? Mai au vaselina (banuiesc ca le-ai uns cu vaselina normala, nu speciala de culise), au semne de uzura?

Pistonul se scoate cu aer comprimat, sau cu riscul de a face o aerisire de cilindru apasand frana usor usor. In oricare dintre cazuri trebuie sa pui o bucata de lemn moale sau o placuta veche (de sacrificiu) si sa ai grija de degete!!!

Garnitura antipraf nu conteaza foarte mult (de fapt conteaza, dar numai dpdv al protectiei), important este ca garnitura cu sectiune patrata sa fie OK. Garniturile se scot doar dupa ce ai scos pistonasul, altfel nu prea ai cum sa le scoti (nici macar pe cea antipraf care este deasupra). Cum iti spuneam cauta pe youtube dupa "caliper rebuild" ca sa vezi operatiunea facuta de profesionisti :)

Sa tii roata sub supraveghere, mie dupa curatare mi-a mers bine cateva zile, dupa care...

Edit: Stii ce sa mai verifici daca se incinge: Cu placutele puse, etrierul dat jos, verifici ca placutele sa culiseze usor inainte-inapoi. De multe ori zona de culisare se umple de praf/mazga/rugina si ele nu mai se misca chiar daca etrierul saracul nu are nimic. Daca zona este ruginita atunci trebuie curatata bine si eventual pilite un pic placutele in zona de culisare.

Edited by ches

Salut Razvan, scuze ca nu ti-am raspuns, n-am mai intrat in weekend pe forum. E bine ca s-a oferit Sergiu sa te ajute :) .

Iti raspund totusi la intrebari, poate le foloseste altora:

- culisele sunt vopsite in negru, cand se uzeaza se ia vopseaua, se vede argintiu. Ale ele la Epica sunt nitel tocite si tot merg OK, au frecat putin pana m-am prins ca trebuie sa le ung. Cand se uzeaza mult se vede, n-ai cum sa nu vezi.

- vaselina, daca e de temp inalta (>250 grade) si nu ataca cauciucul, atunci e f OK

- furtunul se slabeste cu etrierul montat, are o garnitura de cupru pe care e bine sa o schimbi cand umbli, dar nu e jale daca o refolosesti. Nu te mai stresa atat cu culisele, sunt niste bucati de otel :)

- daca ai facut chestia cu placutele stanse cu mana, atunci e OK, asa trebuie sa mearga

- mizeria galbena nu poate fi nimic altceva decat lichid de frana, eventual amestecat cu ceva praf fin

- aer ma indoiesc ca ia pe la ganitura cu sectiunea patrata, dar cine stie...

Daca pistonasul ala a iesit relativ usor tras cu mana, atunci 99% nu e de la el...

Bafta cu Sergiu!

• 8 months later...

am schimbat azi placutele de frana .mi s-a parut cand am fost la vulcanizare ca sunt uzate.asa ca am cumparat un set nou.onnuri.si le-am schimbat.nu ereu foarte uzate doar pe jumatate.dar le-am schimbat daca tot le-am cumparat pe cele noi.cu ocazia asta am vazut ca discul de frana pe dreapta la partea exterioara are o uzura gen rugina si cateva mici sarituri din el.si are alta culoare.chiar si placutele s-au uzat dupa el.o alta problema e ca pe dosul placutelor e o chestie din tabla foarte subtire care s-a cam copt.am fost tentat sa nu o mai pun din cauza ca era foarte coapta si ruginita dar m-am gandit ca o fi avand si ea vreun rol.si cum nu am avut altele le-am pus pe cele vechi.pistoanele le-am impins inapoi cu mana goala deci merg bine.la fel si etrierul misca usor pe culise.

tabla aia cica e antizgomot, curata bine cu peria de sarma si pune-le la loc. Ajuta si sa fie gresate cu vaselina cu cupru sau cu vaselina ceratec la montare ;)