Jump to content
Sign in to follow this  
Indigo

GPL pe Tico si/sau Matiz?

Recommended Posts

Vezi daca ai ales ce era mai ieftin?

Pacat de bani, timp, nervi. Mergi la un service civilizat sa-ti faca reglajele.

Share this post


Link to post

@rastaman, dar inainte de a o porni pe benzina(seara spre exemplu, cand ajungi acasa si nu mai pleci cu ea pana dimineata), o opresti tot pe benzina, sau pe gaz?

Gazul in carburator ajunge printr-un furtun "bagat" in corpul carburatorului, sau printr-un mixer?

Teoretic ar trebui sa mearga, si eu am avut niste mici probleme la inceput, dar acum imi reglez singur instalatia, atunci cand este cazul. Acum nu am mai pus mana pe suruburile de regla de prin luna octombrie, cand cei din benzinarii au trecut pe GPL de iarna.

Share this post


Link to post
1.Pornirea pe benzina e dezastruoasa .Abia ce o facusem de cateva zile sa porneasca ca la carte ,ii facusem sa mearga si socul automat conform celor citite aici pe forum (BTW thanks Pedala , Tolin ,Ovi _jer si altii care daca stiu mai ajuta si pe altii) , i am reglat avansul cu lampa stroboscopica si eram mandru de cum pornea.Acuma gata ,dai la cheie de te plictisesti .

Banuiesc ca e din cauza ca electrovalva de benzina este montata intre REZERVOR si POMPA , si nu intre POMPA si CARBURATOR , cum vad ca apare in pozele lui AZH .Poate cineva sa verifice si sa confirme?

2 .Butelia este inclinata la 45 si nu la 30 de grade.Ma intreb ca daca merge cu ea la 45 nu ar merge si la 15 grade fata de orizontala ca parca nu as vrea sa stric bunatate de panou de portbagaj ,care in starea actuala nu mai incape la locul lui din cauza capacului buteliei?

3.Comutatorul de aer cald /rece pentru carburator ar trebui sa fie intr o pozitie intermediara ( un sfert cald ,trei sferturi rece ). Cei de la montaj nu au suflat o vorba despre asa ceva?

4. Intre vaporizator si corpul carburatorului exista o garnitura de cauciuc ,dar mi se pare ca ar avea ceva joc si nu cred ca etanseaza perfect

5 .Cand pornesc ,chiar si pe benzina ,se aude un zgomot nou fata de cum era de obicei ,ca niste roti dintate care se invart cu viteza , reductorul ( plamanul) are si piese in miscare ???

6. Si nu ultimul ,toate reglaje la final s au facut cu ajutorul acestui organ precis care este urechea de meserias ,a accelerat la maximum , a invartit din suruburi si atat.

Ma opresc aici ca deja ma enervez singur  <img src= (">

Electrovalva de benzina trebuie sa fie intre pompa si carburator. Altfel pompa nu are ce trage si nu ai benzina pe furtun, iar daca opresti pe gaz si vrei sa pornesti pe benzina dai la cheie pana ajunge benzina in carburator.

Butelia se monteaza inclinata in functie de tipul multisupapei montate pe ea.

Comutatorul de aer cald/rece e bine sa-l tii in pozitia rece tot timpul, indiferent ca mergi pe benzina sau gaz, iarna sau vara.

Pe carburator ai mixer nu vaporizator. Vaporizatorul este "plamanul". Etanseizarea intre mixer si carburator trebuie sa fie perfecta. Vaporizatorul nu are piese in miscare, vezi sa nu atinga vreun fir/furtun de vreo piesa in miscare.

Reglajele la aceasta instalatie se pot face dupa metoda 3000 rpm, fara analizor.. Nu uita ca dupa 1000 de km sa mergi cu instalatia la reglaje.

Share this post


Link to post

@AZH Stiu ca trebuie ca putin inanite de oprirea de seara sa treci pe benzina , ca sa pornesti usor a doua zi .Mi am luat azi niste claxoane in intersectie ca tocmai acolo s a gasit sa se termine gazul si a durat un pic pana a pornit pe benzina desi am sesizat rapid ca e cazul sa comut pe benzina .Am alimentat si cand m am apropiat de casa am vrut sa trec iar pe benzina , ca sa exersez oprirea de seara .Nu a vrut si am trecut rapid inapoi pe gaz ca venea unul din spate .Deci comutarea de pe gaz pe benzina se face cu dificultate .

@Mircea :Sunt convins de acum ca electrovalva trebuie sa fie intre pompa si carburator , am vazut azi in targ o Dacie care avea instalatia montata tot de aceeasi firma si electrovalva era montata corect???Maine o sa ma duc sa port o discutie "amicala"cu tipii care mi au montat o ,sunt curios ce o sa rezolv , daca nu o sa pun mana si o sa invat sa o fac singur .

Intr adevar cilindrul ala metalic de pe carburator este mixer , sorry de confuzie . :D

Din ce am citit eu pana acum ,surubul ala mare de pe furtunul dinspre vaporizator spre carburator regleaza debitul maxim de gaz , se regleaza astfel incat sa ai putere la turatii mari , daca e prea strans masina da in nas.

Mai este un surub de bronz pe vaporizator care regleaz debitul de gaz la relanti , care nu stiu din ce motive la mine nu vrea sa se invarta??

Si mai este unul care regleaza sensibilitatea membranei , asta nu stiu cum se regleaza .

Poate este cineva dispus sa scrie un mic tutorial despre cum trebuie reglate aceste suruburi , ca nu am reusit sa gasesc pe forum?? :uff:

Share this post


Link to post

Update :Vizita mea la meseriasi a fost un semiinfrangere fata de ce ma asteptam:

1.Referitor la pozitia electrovalvei pe benzina montata la mine inainte de pompa de benzina si nu intre pompa si carburator seful lor mi a zis ca e bine pusa asa pentru ca la Tico NU EXISTA RETUR LA BENZINA! Totusi in poza de la AZH se vede clar ca e cum vrea eu si nu cum zic ei?

Aici m a incuiat ,nu ma asteptam la raspunsul asta si m a lasat fara replica.Mi a zis ca se poate pune unde vreau eu dar sa i fac retur la benzina.

2.Panoul de la portbagajul de Tico nu poate fi facut sa coboare la nivelul initial chiar daca se invarte corespunzator butelia,pentru ca butelia DEPASESTE CA INALTIME BANCHETA!  <img src= ("> .

Aviz deci celor care tin ca masina sa arate ca inainte ,luati va o butelie mai mica decat cea de 28 L pe care am montat o eu.

Am dres cumva busuiocul facand niste noduri pe corzile de cauciuc care sustin panoul si l am ridicat astfel un pic si din partea opusa buteliei si arata cumva acceptabil ,desi nu perfect.(se vede printr o crapatura destul de mare ce este in portbagaj )

3. Pornirea pe benzina a zis ca ar trebui sa fie aceeasi cu conditia sa o opresc pe benzina ,dar la temperatura de acum a zis ca nu are rost sa pornesc pe benzina .

Mai bibilesc eu reglajele de la carburator ca e cam departe de ceea ce mi doresc

Share this post


Link to post

peste o saptamana o sa ridic masina de la un dealer din ploiesti.va rog sa-mi spuneti si mie daca se merita sa-i montez o instalatie de gpl,chiar cu riscul pierderii garantiei.o sa circul foarte mult cu masina si benzina e cam scumpa :( am intrebat pe cei de la dealer dar mi-au spus ca nu mai monteaza gpl la fabrica de la craiova.astept raspuns .merci

Share this post


Link to post

Garantia la motor mi se pare prea importanta ca sa o pierzi. Nu poti sa stii niciodata, nici macar daca masina e noua. E adevarat ca problemele apar rar, dar nu cred ca merita riscul. Nu mi-ar fi frica de pagube cauzate de instalatia de GPL, dar defecte de fabricatie pot aparea oricand.

Share this post


Link to post

Revin la obsesia mea referitor la pozitia electrovalvei de benzina.Azi dimineata dau la cheie pe benzina,porneste f.greu asa cum deja incep sa ma obisnuiesc :spumelagura:

Dupa ce vad ca porneste ,o las un pic si o opresc si ma duc in fata la motor.Acolo ce sa vezi,pompa de benzina era uda toata ,si zona de sub ea la fel  <img src= ("> .

Am simtit ca turbez ,m am urcat in masina ,si m am dus drept la service cu o falca in cer si una in pamant .I am zis ca trebuie s a mi plateasca pompa de benzina, ca de ce a zis ca Tico nu are retur la benzina ,ii arat eu care nu ma pricep ca are ,uite acolo alea 2 tzevi ,una e turul si cealalta e returul > :)

Seful ala a ramas calm , a zis ca se rezolva ,cu mici modificari fata de cum montase ei initial instalatia ,desi saptamana trecuta imi spusese foarte sigur pe el ca electrovalva e bine montata asa cum e inainte de pompa ,pe motiv ca Tico NU ARE RETUR DE BENZINA @-)

Ei bine i am aratat eu, un afon , ca are =))

Solutia finala pentru o instalatie montata corect la Tico este ca electrovalva de benzina trebuie montata intre pompa de benzina si carburator ,iar inainte de electrovalva mai trebuie si un T ca derivatie spre retur si in plus la T ul care vine pe tzeava de retur mai trebuie si o supapa unisens care sa nu permite trecerea benzinei din retur spre carburator atunci cand electrovalva este inchisa.

Ma declaram poate multumit cum era si acum montajul dar ma dispera pornirea grea pe benzina si trecerea la fel d egrea de pe gaz pe benzina.Seful mi a aratat ca trece usor de pe gaz pe benzina,dar ambaland motorul pe cand eu in trafic nu o sa fac asa ceva.

A ramas pe poimane ,sa primeasca supapa unisens ,si poate iese treaba k lumea [-O<

Edited by Mircea
Nu mai folosi limbaj IRC

Share this post


Link to post

Am tot sucit-o si am rasucit-o, da totusi, parca 40.000 de km pentru amortizarea unei instalatii secventiale e cam mult. Fac cam 17.000 pe an..

Share this post


Link to post

Amortizarea dureaza mult timp ca sa nu mai vorbim de performate care se reduc destul de mult. Si atunci cand esti intr-o depasire si se gaseste vre-un destept sa accelereze sau mai stiu eu ce, in momentele cand ai nevoie sa fuga, ce faci? Schimbi de pe gaz pe benzina... instant? Nu merita din puctul meu de vedere.

Share this post


Link to post

Dupa mine, cel mult se merita jepeleu pe matiz doar daca il bagi la taxi :)

Share this post


Link to post
Amortizarea dureaza mult timp ca sa nu mai vorbim de performate care se reduc destul de mult. Si atunci cand esti intr-o depasire si se gaseste vre-un destept sa accelereze sau mai stiu eu ce, in momentele cand ai nevoie sa fuga, ce faci? Schimbi de pe gaz pe benzina... instant? Nu merita din puctul meu de vedere.

 

Pe vremea in care aveam ticoul si aveam gpl pe el, crede-ma ca nu simteam o scadere asa de mare a performantelor...eram chiar extrem de mica. Gandeste-te ca la masinile actuale dotate cu injectie instalatiile stag200 au injectie directa de gpl, astfel reducandu-se enorm aceste pierderi de putere.

Share this post


Link to post

La mine cu Tomasetto+Stag200 nu se simte absolut deloc prezenta instalatiei pe masina, se aude doar un pacanit cand trece pe gaz si gata. La inceput eram un pic nemultumit ca se balbaia un pic motorul la trecerea pe gaz, dar s-a rezolvat din setari la prima revizie. De diferente de putere sesizabile nici vorba, am ajuns pe la 130 km/h fara probleme, dincolo de asta nu mi-am batut capul ca nu e locul acului de la vitezometru acolo. Intre 100-120 e numai bine. Se merita doar daca faci multi km, indiferent de scop, nu numai pentru taxi. Nu stiu insa cum ai facut tu calculul amortizarii, la mine iesise undeva la 25000km.

Share this post


Link to post

Mai oameni buni,toata noaptea am visat numai gepeleu,asa ca am luat hotararea sa imi alung insomniile si sa imi ard un gepeleu. imediat ma duc la peaktiker,au tomassetto la 2100 de lei. mai e o firma care are milano la 2200, da am inteles ca milano sunt turcalesti. Vorbim de secventiale in ambele cazuri. Milano e cu rez. toroidal, da nu ma intereseaza,ca vreau sa adjudec si un thule mic,si o sa fie ok,nu ne arde la degete portbagajul oricum. Si cand ma gandesc numai la avantajul psihologic,e ok. si daca mai pun si ca atunci cand o sa o vand se adauga la pret,e suuuper. gata. Am plecat la Praktiker

Share this post


Link to post

Off Topic - o butelie standard, nu toroidala,la matiz, cati litri are? Care e mai mare,cea toroidala sau cealalta? Mentionez din nou ca NU ma intereseaza spatiul din portbagaj. E vorba de instalatiile tomassetto de la praktiker

Share this post


Link to post

Am fost la Praktiker si am vazut-o,am vorbit cu cel care le instaleaza (au ei un deal cu o firma de aici, beifin gas, si mi-a zis sa nu o iau, ca aia e pt masini cu 4 pistoane si nu merge. Nu mi-a venit sa cred. Eu cred ca merge si asta,e cu butelie din aia cilindrica, lunga de 85 de cm. Eu cred ca intra in portbagaj,voi ce ziceti? Ce sa fac? Faza e ca daca sun la Agrom sa le zic si I'll scutura ei pe instalator,ala isi bate joc de masinuta mea. A, instalatorul mi-a zis ca comanda el din alta parte daca vreau,cu toroidala... Ideea era ca eu voiams a platesc in rate,si asa,pe mana instalatorului,nu mai se poate in raye. Mai este o firma, care are Milano SECVENTIALA la 2200 lei, cu butelie toroidala in pretul asta. Ce ma sfatuiti sa fac?

Share this post


Link to post

Sfatul meu e sa ii contactezi pe cei de la Agrom. Faza cu 4 pistoane e cel putin dubioasa. Service-ul de care spui tu este probabil un service agreat de ei. Pe site la Agrom apare Praktiker pe reteaua de distribuitori, dar cum aia sunt magazin de .. de toate.. nu prea au cum sa se priceapa.. Eventual incearca sa iei legatura direct cu cei de la service-ul de care ti-au zis aia de la Praktiker. Cu siguranta sunt cei mai in masura sa iti raspunda la intrebari, poate chiar mai mult decat cei de la Agrom.

Share this post


Link to post

Pai cei de la service-ul care se ocupa cu montarea mi-au spus de faza cu 4 cilindri...

Share this post


Link to post

Poate n-ai inteles. Instalatia din Praktiker e pentru 4 cilindri, adica are 4 injectoare iar electronica este tot pentru 4 injectoare. Vorbeste cu instalatorul, e posibil ca instalatia pentru motoare cu 3 pistoane sa fie chiar mai ieftina. Nu-ti recomand Milano.

Share this post


Link to post

Mda... am vazut pe GPL club ca Milano e un fel de varza turceasca, hehe. Ata ete. Le-am scris celor de la Agrom, si i-am intrebat cum pot face sa am un Tomassetto Stag 2 la Cluj. Astept raspunsul...

Share this post


Link to post

Salut

AM tot citit pe aici, si m-am hotarat sa imi pun o instalatie GPL pe al meu matiz euro II din 2004. Investitia se justifica, deoarece fac ceva km pe an, si cand o voi vinde, valoarea instalatiei se va adauga a cea a masinii.

 

AM vazut ca Tomassetto sunt cele mai recomandate. Din pacate in CLuj nu am cum sa imi montez asa ceva, deoarece nu am cine sa le instaleze. Le gasesc la Praktiker, dar se pare ca firma care se ocupa de instalari nu mai instaleaza, si deocamdata nu e nimeni care sa se ocupe de problema. Aternativa e o instalatie Milano, care din cate am inteles eu e turceasca si e cam hulita, mai ales pe motoarele mai puternice.

 

Are cineva pe matiz instalatie Milano? Daca da, va rog postati impresii.

 

P.S. Scopul topicului este de a primi informatii de la cei care au asa ceva pe Matiz, nu de a mi se spune ca e proasta, e turceasca etc.

Alternativa ar fi sa ma duc in alt oras sa montez un tomassetto, dar vreau in rate, si e mai greu...

 

 

Later Edit: Chiar nu are nimeni pe Matiz instalatie Milano???

Edited by muscarul

Share this post


Link to post

Asteptam si noi :) Dar in fabrica nu se mai fac cu GPL ? In oferta pe site exista... Si am inteles ca din februarie au reluat productia de matiz ...

Share this post


Link to post

A venit raspiunsul... cica merge si asta,da trebuie alta butelie. Peste 30 de zile o sa fie la Praktiker o instalatie de matiz cu toroidala. DAr peste 30 de zile... mult de asteptat. Nenea de la service mi-a propus o instalatie Marini,da decat aia,mai bine Milano...

Share this post


Link to post

Adica in reteaua Prakticer o sa fie instalatii GPL pt. matiz, cu butelie toroidala? Sau o sa-ti aduca tie o instalatie la comanda in Prakticer?

Share this post


Link to post

Omul a zis: In aproximativ 30 zile in Praktiker va fi instalatie speciala pt Matiz cu rezervor cilindric de 28l, instalatie recomandata.

Deci va fi instalatia acolo, nu pentru mine special. Oricum, am ajuns la concluzia ca daca nu si nu, ma duc la ei la Bucuresti si o montez acolo.

 

Nu stiu insa cum ai facut tu calculul amortizarii, la mine iesise undeva la 25000km.

 

Pai am facut calculul cu fisierul ala excell care era mai in fata, pe topicul asta, care lua in considerare si benzina pana trece pe gaz, revizii, lichid de curatat injectoare, etc. Oricum, am vazut dimineata la stiri ca pana la sfarsitul anului e posibil sa se faca 4,5-5 lei litrul de benzina, deci clar, gepeleu scrie pe mine :) )

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...