Jump to content
Sign in to follow this  
Cumnatu

Apartament Vs Casa

Recommended Posts

Acum stau la bloc, 42 mp, 2 camere.

Ma bate un gand :

Am posibilitatea sa iau la Mogosoaia cu banii care iii iau pe apartament teren 400 mp si casa 70 mp ( casa nu vila, ceva decent cum ar fi apartamentul dar proiectat pe iarba ).

Toate utilitatile !

 

Avantaje : multe !

 

Dezavantaje :

- costuri intretinere ( mai ales la caldura )

- distanta mai mare mai ales in timp pana la munca / oras

- unde dai copilul la scoala ? ( e gradinita / spital / scoala samd acolo dar ... sunt de provincie.

- distanta fata de parinti ( ma mai ajut cu ei )

- grea viata la casa iarna

 

Astea le vad acum. Voi ce ati face, cum ati combate dezavantajele ?

Mult mi-as dorii ca in loc sa fumez aici la birou sa fumez pe veranda ascultand iarba cum creste si sa pot trebaluii ca lumea la masina si sa pot sa ii fac fiica-mii un leagan si un spatiu de joaca samd. Dar ma cam .. nu prea imi place sa creasca cu mentalitatea de la Comuna.

In Buc este exclus terenul, prea scump si prea mici loturile.

Share this post


Link to post

Cumnate, parerea mea este ca daca te izolezi catusi de putin de civilizatie/relatie/economie risti sa ramai pe dinafara.

Eu nu m-as muta la Mogosoaia , poate decat la pensie sau cand copilul are permis de conducere sa se duca la scoala cu masina.

Share this post


Link to post

Sa fim seriosi, au trecut vremurile cand nu aveam.. "apa curenta si curent" la sate :)

Acum si internet :)

Mentalitatea si-o formeaza in primul rand acasa zic eu, apoi functie de mediu, scoala, etc.

Desi.. uneori ar fi bine ca scoala sa aiba un impact mai puternic decat familia, cel putin in anumite zone.

Educatia tine mult si de intelect si de aplecarea data de mostenirea genetica, pe linga impulsul dat in familie.

Cat priveste conturarea lor, de la un moment incolo nu cred ca mai tine de parinti, scoala ci mai degraba de vointa si capacitatile individului.

Si nu inteleg care e greutatea sa faca in oras scoala, intr-adevar scolile la sat sunt slabe sau extrem de slabe, nu inseamna ca cele de oras sunt musai bune :) )

Fara discutie, cresterea intr-o scoala buna, in care concurenta e mare, este doar un castig pentru un copil inteligent.

Nu am vrut sa imi dau o parere docta, nu am copii si nici nu imi doresc degraba, sunt simple observatii personale.

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Am trecut si eu prin dilema asta foarte recent, insa pentru mine a ales piata. Diferentele de pret sunt mici, practic metru patrat costa cam la fel in schimb la casa mai ai si o bucatica de gradina. La casa poate platest mai mult pentru incalzire (desi aici casele sunt lipite una de alta, nu au toti peretii afara) insa intr-un apartament platesti lift, administrator, gradinar, etc incat pana la urma tot acolo iesi.

 

In Buc sunt chiar asa mari diferentele?

E clar ca o casa "la tara" ofera alt confort si calitate a vietii fata de un apartament in oras, insa trebuie vazut cat timp pierzi in plus cu transportul. Aici e crima si pedeapsa sa intri dimineata in oras si sa iesi seara, asa ca daca locuiesti la doar 15km de oras pierzi lejer doua ore pe zi. Ai o gradina superba insa ajungi acasa noaptea si n-apuci s-o vezi decat duminica...

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Cat costa o casa la voi, mr_?

Share this post


Link to post

Cumnate, să-ţi spun cum a rezolvat o familie pe care o cunosc problema cu copiii:

Ei locuiesc în Săftica, într-o vilă (a cărei întreţinere îi costă destul de mult... dar nu asta e problema pentru ei; şi ai să vezi în continuare de ce).

Au amândoi maşină şi dimineaţa când vin în Bucureşti la serviciu unul dintre ei duce şi copiii la şcoală.

Când termină orele, copiii se duc (singuri, că sunt mărişori) în apartamentul cu 3 camere complet utilat în care tatăl are firma (şi care stă destul de rar pe la birou).

Iar seara, după ce termină munca, unul dintre părinţi culege copiii de acolo şi se duc la Săfica. Destul de complicat, după părerea mea, dar au scăpat de problema educaţiei (de provincie a) copiilor şi de balamucul de la bloc.

Mişto, nu?

Share this post


Link to post

Depinde foarte mult de oras si cartier. Metrul patrat (a casei) poate fi la 1000euroi intru-un cartie bunisor din Liege sau intr-un cartier nasol din Bruxelles (unde n-as sta nici gratis), si ajunge pe la 4500 euroi intr-un cartier select din Bruxelles (cartierele selecte si scumpe NU sunt centrale, selecte sunt undeva spre periferie, se invecineaza cu padurea, etc). Eu am luat intr-un cartier curatzel (la 1 km de NATO) cu aprox 1800E/m2, si am si o gradinuta de aprox 100m2. Insa probabil voi mai face vreo doua luni de renovari (niste prize, vreo doua termopane si cosmetica).

In plus mai platesti 12.5% taxe...

 

Problema e ca pretul nu reflecta starea casei... cumperi practic metri patrati si pozitie; nu confort. Confortul ti-l faci dupa. Daca ai noroc si gasesti ceva in care sa te poti muta direct e un bonus in plus, pe care de obicei il platesti.

 

Apartamentele costa tot cam atat, desi pretul pe m2 poate varia mai mult.

 

"La tara" preturile sunt comparabile, adica 1000-2000E/m2, insa diferenta e ca in loc de o gradina de sub 100m2 ai una de 1000m2, iar casele sunt independete, cu 4 fatade, nu lipite ca in oras. In oras poti avea ghinion sa fie prost orientata cosmelia si sa nu ai niciodata soare in gradina sau in casa.

 

Exista si programe de constructii noi, iar preturile pot varia foarte mult functie de cartier. Am vazut apartamente de 130m2 care costau 700k+TVA... si exista unii care le cumpara.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Eu am facut deja alegerea, iar de aproape o luna stau la casa; dimineata plecam toti la 7.30, la 7.45 debarc sotia si copii in fata bancii unde lucreaza Patricia, Alex o ia la picior pana la scoala (cam 800 m) iar pe Ligia o duce mai departe la gradinita dadaca, care o si a la 12 si o hraneste, o adoarme si o aduce le 18.00 in fata bancii de unde le duc eu acasa. Alex se descurca, sunt microbuze la 15 minute. Imi pare rau ca nu m-am mutat mai demult, sincer.

Share this post


Link to post

Cumnate, ia casa, dupa aia poti da cat de tare vrei Magnat-urile.

Acum- serios: nu ma atrage un apartament in oras mai deloc. Iar la mine la casa am TOATE utilitatile, nu duc lipsa de nimic. Ba da- de niste boxe ca ale tale... =))

Share this post


Link to post

:scarpin: Şi de un sistem de deschidere a porţilor din telecomandă? =))

Share this post


Link to post

Eu sunt "provincial", la noi un apartament cu 3 camere de 90mp costa in jur de 80 000e, 90 000e daca e complet utilat, o casa la cheie ajunge undeva in jurul a 100 000e, eu cum sunt inca neinsurat si nu m-am asezat la casa mea, nu o sa-mi iau niciodata apartament, o sa-mi fac casa (am avantajul terenului), de ce ? pt ca intretinere unei case bine facuta (ma refer la izolatie mai ales) este mai mica decat cea a unui apartament, la apartament iarna nu te incalzesti numai pe tine ci si vecinii mai nevoiasi care dau drumu' la centrala cate 1 ora seara, in medie pe o luna de iarna intretinerea unui apartament costa undeva la 5 - 6 000 000, o casa consuma 3-4 000 000, alte avantaje la casa?! nu-ti mai tulbura nimeni linistea cu gauri prin pereti, cu muzica de inmormantare s.a.m.d., alte avantaje ?! faci un garaj mic, nu te mai uiti seara ca disperatu' dupa un loc de parcare si pana la urma o lasi la 3 blocuri distanta si acolo in mijlocu' strazii, deci ...casa vs apartament in opinia mea casa este mult mult mult mai avantajoasa ca si confort, achizitionarea ei presupune un efort mai mare (daca nu as avea terenul in oras ar costa in jur de 60 000e numai terenul. problema scolii... n-am copii dar i'as duce cu masina, asa cum o iau pe prietena mea in fiecare dimineata si o duc la munca la fel as putea sa-i duc si pe ei ;)

Share this post


Link to post

Bine punctat, @pliktisit. Cu o precizare: in Piatra o garsoniera poate trece de 45k euro, un apartament cu 2 camere- trece de 80, iar unul cu 3 camere... nici nu ma gandesc sa caut prin ziare. Am stat 20 de ani la bloc, a avut tata si garaj, si doua boxe la subsol. Sincer- era bine, insa nu eram complet in largul meu intr-o camera de 2x4 m. Acum am cam 16 mp in dormitor, bucatarie mare, bucatarie mica, baie decenta, camera de rezerva (in caz ca vin musafiri), sufragerie mare (de obicei- petreceri)+ camera la intrare- pentru fumat- la noi in casa nu se fumeaza. Mai am garaj, atelier etc. Ce m-ar atrage la un apartament la bloc?!

Share this post


Link to post

Daca imi permiteti si mie sa imi dau cu parerea, ca om care a trecut printr-o astfel de mutare. Din punct de vedere al confortului, este clar ca la casa ai multe avantaje. Dar aceste avantaje sunt platite cu pretul unei oarecare izolari sociale.

 

Nu stiu care e situatia la Mogosoaia, acolo unde vrea @Cumnatu sa isi ia casa, insa va voi povesti cum a fost la mine. Asadar, cand eu aveam cam 16 ani, ai mei au luat decizia sa ne mutam la 15km de oras. Rezultatele pentru mine au fost destul de proaste. Naveta zilnic 1h dus - 1h intors nu e comoda. S-a redus timpul asta odata cu aparitia masinii in familie. Pana sa imi iau permisul tot nu m-a incalzit cu nimic. De ce? Pentru ca nu prea mai aveam libertate, nu prea mai aveam timp de prieteni. Pentru ca trebuia ca de fiecare data cand plecam de la scoala sa ma intalnesc cu mama, care ma ducea cu masina acasa, am pierdut de multe ori diverse evenimente. Peste asta puteam sa trec totusi, nu era niciodata o problema sa ajung acasa singur, mai tarziu, cu microbuzul (desi in cazul unui copil mai mic, acesta varianta nu prea e de dorit). Ceea ce ma deranja cel mai mult era ca nu puteam lua parte la tot felul de chestii marunte aparute spontan. E simplu, prietenii mei se intalneau in fata scarii si decideau sa faca ceva. Nu aveau nici ei timp sa ma astepte, si pentru mine era si incomod de multe ori sa fac o ora pe drum ca sa stau cu prietenii 1-2 ore in parc, sau la un suc undeva, apoi iar o ora pe drum spre casa. Singura varianta pe care as fi avut-o ar fi fost sa imi fac prieteni pe langa casa, dar aici pe o raza de 500m nu erau decat cativa pusti de varsta mea, si majoritatea erau... copii crescuti intr-o alta mentalitate, ca sa zic asa. Nu am fost eu cel mai destept tip din oras, insa nici nu aveam ce discuta cu tipii aia. Majoritatea se oprisera cu scoala la 8 clase, altii erau cel mult la o scoala profesionala.

 

Una peste alta, eu unul abia astept sa termin facultatea anul acesta, sa imi gasesc un job cat de cat bine platit si voi face tot posibilul sa ma intorc in oras, cu chirie. Daca imi voi permite la un moment dat sa imi si cumpar un apartament o voi face, si voi suporta bormasina vecinului, sau muzica lui, sau multe alte chestii pana cel putin in momentul in care, daca voi avea un copil, acesta va avea voie sa conduca.

Share this post


Link to post

Zi-i domle ca nu gaseai fete acolo :D :) )

Share this post


Link to post

Oh dar asta ar fi fost ultima problema, maestre. Maneloteca e la 3 pasi de casa, si sambata seara se umple de fufe. Nu prea era pe gustul meu totusi.

Share this post


Link to post

De 9 luni incerc sa construiesc o casa. Am avut norocul sa am un teren in Bucuresti. Nu se poate decrie nerabdarea cu care astept sa ma mut. Sa scap de multii vecini pe verticala, orizontala si din preajma. Stau intr-un apartament relativ spatios (3 camera 80 mp). Totusi nu as fi ales sa ma mut la casa in afara Bucurestiului. Si asta in principal deoarece imi doresc copii. Si aici cred ca este principala problema. Mi-ar fi teama sa fiu cu un copil mic undeva intr-o comuna si sa am o problema medicala. Si sa fie iarna. Asta iarna am stat 3 zile in Bucuresti cu masina blocata de zapada. Nu vreau sa ma gandesc ce o fi prin jurul Bucurestiului prin comune si sate (prin unele locuri am auzit ca e mai bine dar cum poti fi sigur?). Creste un pic copilul, mama vrea sa merga inapoi la munca. Ce faci cu bona? Ori iei una din sat (daca ai pe aproape) ori aduci copilul in Bucuresti dupa tine ori mai faci o casa pentru bunici (daca ai). Am fost la niste amici in Corbeanca, la altii in Snagov etc si recunosc ca aerul e altfel, e liniste dar daca nu te lipesti de o comunitate care a dezvoltat si ceva infrastructura gen scoala, gradinita, ceva medical o sa fie greu si costisitor.

In alta ordine de idei cu casa trebuie sa te gandesti bine daca o faci sau o cumperi. Am constatat ca sa iti construiesti tu casa (chiar si cu firma) are niste costuri in plus fata de ce platesti in bani si anume nervi, nopti nedormite, stres, timp pierdut, alergatura pe care nimeni nu le contorizeaza. Pe de alta parte vazand ce fac muncitorii chiar si cand esti cu ochii pe ei mi-ar fi tare teama sa iau o casa facuta spre vanzare.

Daca ai deja copii, ia si analizeaza tot ceea ce fac ei timp de o saptamana sau doua si cu cine si cum fac. Si transpune asta la locatia la care te gandesti. In oras sunt niste lucruri pe care noi orasenii le luam "for granted" (gen transport in comun, taxi, spitale, scoli etc -chiar si proaste tot e mai bine decat nimic-, entertainment).

Edited by dan_m

Share this post


Link to post

Eu zic ca, atata timp cat locul unde te muti nu iti ofera suficiente utilitati, adica scoala, centru medical, market, etc, etc, cam vei avea probleme si nu prea merita doar de dragul de a scapa de vecinii de pe verticala. Deplasarea spre centrul orasului o faci doar pentru a te duce la munca si atat, nu sa-ti iei si copii dupa tine. La un moment dat copii vor vrea intr-adevar sa iasa si cu prietenii, care si-i fac in scoala, normal, si le-ar fi cam greu sa bata 10 km la 3 dimineata pana acasa cand ies de la discoteca.

Situatia lui Wolfman e totusi diferita de cea din Bucuresti, nu ma indoiesc ca el de acasa, cel putin cu masina, ajunge in 20 de minute oriunde in oras. In Bucuresti e cu totul altceva.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

De acasa pana aproximativ oriunde in oras si eu fac cu masina 20-25 minute. Dar nu imi aduc aminte cand am baut ultima data o bere in oras cu prietenii (bere d-aia cu alcool), pentru ca transportul public mi se termina la ora 22, si un taxi imi ia cam 35 de lei pana acasa, ca urmare nu prea ma despart de masina.

Share this post


Link to post

Da, in B ai sansa ca in 20 de min sa parcurgi maxim 4-5 km, iar la ore de varf- ai timp sa faci cam orice in acei 3-400 m cat poti inainta prin trafic.

Share this post


Link to post
:scarpin: Şi de un sistem de deschidere a porţilor din telecomandă? =))

 

Il are masina inclus :P Deschidere garaj din telecomanda masinii :D

 

Acum revenid.

Este evident ca majoritatea celor care au postat ( si va multumesc ) nu ati fost pe la ora 8.00 prin Bucuresti :P

Teoretic Mogosoaia este mai departe de centru cu doar 10 km fata de cum stau acum. Ai zice, no biggie ! Dar la ora 8.00 s-ar puea sa te coste 1-2 ore in +

Nu asta ar fi problema.

Problema reala care o vad e mediul copilului. Este cunoscut ca desii mai calm si linistit , mediul provincila este mai non pragmatic si putin constructiv pentru educarea unui copil.. bataios pe piata.

Pe apartament iau 80 miii E. Terenul ar costa 50 mii euro. Cu ceva imprumuturi ma gandeam la o casa micuta, simplista .

Este exclusa pozitionarea in Buc din cauza preturilor.

Pana la urma cred ca o sa fac mai degraba migrarea care 3 camere. Din fericire investitia in apartamente in mara majoritatea din cazuri e mai buna decat cea in terenuri. ( Ma refer la cat au crestuc preturile apartamentelor versus mp de teren ).

 

Ca sa concluzionez.

NU m-ar deranja o naveta mai mare ( de dormit nu dorm mult iar GPLul e o solutie ).

Dar.. e vb de copil. Deci ramane apartament 3 camere si mai vedem, poate cine stie ma lipesc vre-odata ( nu stiu cum ) de vre-un teren de 300-400 mp in Buc. NU prea il vreau la mai mult de 13 km fata de centru.

Share this post


Link to post
Nu stiu care e situatia la Mogosoaia, acolo unde vrea @Cumnatu sa isi ia casa, insa va voi povesti cum a fost la mine. Asadar, cand eu aveam cam 16 ani, ai mei au luat decizia sa ne mutam la 15km de oras.

15 km intr-o ora????

Avem (eu si viitoarea) in planuri(foarte serioase) sa ne facem o casa la "tara" care e la 5 minute de oras pe un teren pe care il avem deja.Comuna se cheama Vanatori si in ultimii ani foarte multi au migrat in acea zona, deoarece e in partea opusa iadului din combinat.Metro e la jumatatea distantei , si aveam amandoi masini .Avantajul in cazul nostru(nu stiu daca e aplicabila si in cazul lui cumnatu) e ca orasul se extinde spre zona respectiva si in cativa ani o sa fie cartier al Galatiului.Avind in vedere categoria sociala din care fac parte cei ca au deja case acolo inevitabil vor aparea scoli,gradinite spitale etc.Deja exista apa si gaze la terenul respectiv si avem si un proiect de casa 3 camere si living cu mansarda locuibila(mi s-a recomandat acest gen de constructie deoarece folosesti spatiul la maxim)

Aglomeratia de la noi nu se compara cu aglomeratia din Buc. iar cand vor aparea si copii vom vedea.

Concluzii daca beneficiati de astfel de avantaje NU MAI STATI PE GANDURI.

http://www.metro.ro/Images/storeMapGalati.jpg

Edited by kornelush

Share this post


Link to post

Stai, man- poate avea autobuzul/microbuzul probleme si impingeau pasagerii.

Share this post


Link to post

Banuiesc ca nu ati facut in veci naveta cu un microbuz pe distanta asta, nu?

Credeti-ma... se poate! Si nici nu e prea greu. Pe partea cealalta vine adrenalina parcurgerii aceluiasi drum, cu acelasi microbuz, in 20 de minute, cu statii. Situatia e simpla, sunt vreo 3 firme care au microbuze pe ruta pe care circulam, fiecare cu graficele ei. Daca vine ala din spate calc-o Gicule, daca nu se vede nimic, mergem cu 2 km/h pana apare in retrovizoare.

Share this post


Link to post

Eu as merge pe varianta casa + naveta.

Ceea ce o sa se si intample in curand. :)

Share this post


Link to post

@kornelush: ideea e ca Bucurestiul e mult mai aglomerat decat orice oras din provincie. Si intrarile sunt foarte aglomerate la orele la care lumea incepe/termina serviciul tocmai datorita faptului ca multi s-au orientat catre localitati din imediata apropiere. Asa se ajunge la situatia ca la orele de varf faci ore bune de la intrarea in Bucuresti pana in centru. In plus, @Cumnatu nu se poate baza pe ce va fi intr-o zi. El deja are un copil la care trebuie sa se gandeasca.

 

Parerea mea ramane ca nu exista o varianta "cea mai buna" pentru toti. Si ca daca ai un copil pe care trebuie sa il duci la scoala la mai mult de 15-30 de minute de mers pe jos de acasa, deja e nasol. In schimb, daca exista o scoala la nivelul celor din oras in apropiere, go for it.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...