Jump to content
Sign in to follow this  
rm.popa

Vă Interesează Problema Colaborării Cu Fosta Securitate?

Vă interesează problema colaborării cu fosta Securitate?  

87 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Azi am auzit de la Cârcotaşi că şi Unguru Bulan a colaborat cu fosta Securitate :) ) . Chiar sunt curios în ce măsură problema asta mai interesează opinia publică. N-o fi forumul ăsta chiar opinia publică întruchipată, dar o oarece măsură a gradului de interes tot poate da. Deci? Vă mai pasă care-i treaba cu Stănoiu, spre exemplu?

Share this post


Link to post

Noa, dutie mah??? poaaaiiii, Ungur Bulan, mah??? Pooaaiii bah, nu-mi vini a crede, les-bulan...

'niecatu' iei de Siecuritate, ca l-o prins p-asta ca le-o spart autocaru' la aia tat,tat,tat... Sau ca or vorbit cu centralista, si i-or umflat mucii? Noa... Io cre' ca i-au ascultat convorbirile cu taxa inversa cu Debreteni, mah... si l-or spart la bena!

No ca s-o supt la directie, ca acu' ii face ERDEESHU' public dosaru'!

 

Serios : ar fi bine sa fie ca in Polonia. Totul la vedere... fara o caruta de bani aruncati pe CNSAS si alte institutii d-aste. Toate microfilmele, puse la dispozitie pe net si intr-o biblioteca. Ca oricum, cine a fost destept sau marinar sa avut grija sa-si distruga singur dosarul. Cine a fost mai fraier, si a platit pe altii sa-l distrunga, acum s-au tapit, ca se pare ca dosarele "apar". Cine isi mai aminteste dupa Revolutie, de camioanele cu dosare arse al lul PMB? Tot adevarul nu va fi cunoscut niciodata...

Edited by ASIMO

Share this post


Link to post

Nu!

Share this post


Link to post

Io unu am votat ca da, dar oricum treaba asta trebuia lamurita imediat dupa revolutie, cat problema era inca calda. Si facuta o diferenta clara intre cine era turnator de ocazie (sau mai bine spus: in general obligat de bunavoie) si cine facea din asta o meserie. Iara-si o diferenta trebuie facuta intre aparatul operativ si cel de intretinere.

Share this post


Link to post

"Nu ma intereseaza", destul de trist probabil venind din partea categoriei la care ma incadrez. De ce ? simplu, pentru ca cei care trebuiau (s-)au acoperit de mult, si toata treaba miroase a rafuieli ieftine politice. Astia suntem, astia defilam !

Share this post


Link to post

E ca si ciorba reincalzita.

Daca se facea in `90-`91 era o chestie buna, un prilej de curatenie pentru societatea romaneasca.

Acum nu ma (mai) intereseaza ...

Adevaratii tortionari sunt oale si ulcele.

Ce ni se arunca acum e plevusca.

 

Se merge pe principiul: daca nu-i paine, sa fie circ !

Share this post


Link to post

Sa crezi tu ca adevaratii sunt oale si ulcele . Adevaratii tortionari ne conduc acum ( economic si politic) . Vezi voiculescu , vezi vadim si multi altii.Ce ma irita pe mine ca au un tupeu de mori , acum se dau victime .

Share this post


Link to post

Intr-adevar, trebuia realizata intreaga operatiune in 90'-'91, dar macar mai bine mai tarziu decat niciodata.

Share this post


Link to post

Parerea mea e ca toti sunt fosti securisti in frunte cu Basescu.

 

Nu stiu prea multe despre perioada aia, dar sa nu imi spuna cineva ca Basescu putea sa fie comandor de nava ( una dintre cele maimari vapoare ale tarii ) la o varsta destul de mica ( aprox 30 ani ) fara sa fie informator.

 

E clar ca cine avea functii bune pe vremea aia trebuia sa ciripeasca. Mai ales cei care plecau peste hotare si se plimbau cu vaporu prin lume.

Share this post


Link to post

O altă sculă de ameţit oamenii şi făcut jocurile! Oricum n-o să înceteze chiar dacă am votat eu aşa. E prea profitabilă!

Share this post


Link to post

@steph Nu e chiar asa .Se vede treaba ca aveai o varsta frageda pe atunci . Oricine pleca in interes de serviciu din tara , la intoarcere dadea interviu la secu despre ce s-a facut si discutat pe perioada respectiva . Cine iti spune ca nu e asa te minte .

Astia nu is informatori ( cel putin asta e parerea mea) pentru ca in principal se scria despre chestii tehnice - nu am fost eu in aceasta ipostaza pt ca in 89 aveam 18 ani dar am numerosi cunoscuti care plecau cu jobul afara ( in petrol ).

Informatorii sunt jigodiile care pentru privilegii diverse isi turnau si rudele (parerea mea).

Share this post


Link to post

Eu nu inteleg ce tot atata tam-tam cu securitatea asta, bani aruncati pe apa sambetei, alaturi de banii aruncati pe subventii la incalzire sau mai stiu eu ce si dupa aceea cica de ce nu iese bugetul.

 

Ce ma freaca pe mine ce a facut Mona Musca acu treijdeani? Ma afecteaza cu ceva? Si eu daca as fi trait pe atunci as fi dat declaratii pentru o paine in plus sau juma de kil de salam pe luna, chiar ii inteleg pe astia, la ce vremuri erau. Si acu, cine avea tupeu sa se impotriveasca pe atunci si sa zica: dom'le eu nu declar? Apoi aveai parte de o invitatie la secu pentru seara urmatoare cu program artistic interzis minorilor sub 16 ani si scene de violenta extrema drept pedeapsa ca ai avut tupeul sa te impotrivesti partidului si multiubitei conducatoare.

Partea nasoala e ca se dadea in gat chiar pentru nimica, la fel cum te dau in gat vecinii, colegii de camera, birou, facultate, etc, ei nu castiga nimic, tu te trezesti exmatriculat sau dat afara. Pe astia i-as arde pe rug.

Share this post


Link to post

Eu am votat ca nu, de fapt acum nu ma mai intereseaza. Daca era ceva de facut era acum 15 ani. Oricum e mai mult fum, eventual mai cad prada securisti feroce ca M Musca sau alti fraieri care pana acum nu s-au acoperit. Vorbim de un picior cu cangrena la care unii se chinuie sa puna gips.

Share this post


Link to post

Energii aruncate aiurea, chiar nu ma mai intereseaza, imi este clar ca toti din spectrul politic au avut sau/si au legaturi cu institutiile statului alea mai putin transparente ca vor sau ca nu vor ei!Si asa e peste tot nu numai in Romania ..Altfel nu cred ca se poate sa te catari acolo...

Pe mine ma intereseaza sa faca autostrazi. parcari, sa creeze conditii de dezvoltare cu tot ce atrage asta (nu sa ne dam mari cu mama ce crestere economica avem - pe seama consumului si consumului de curent ca sa vad la TV circul cu CNSAS si Musca Mona!....Ar fi misto sa fie cu virgula jos "s"-ul de la MuSca...Mona MUSHCA, ar suna fain nu !?.... :D

 

Am votat sa se incheie mai repede circul, ma doare-n basca cine si ce-au fost cand eram eu la liceu sau la gradinita!!!....

Share this post


Link to post

Nu ma mai intereseaza. Pentru ca nu cred ca se va mai afla vreodata ceva. Si daca se afla, ce folos? Oricum fac ce vor muschii lor.

Share this post


Link to post

Păi, dragi colegi, de interesat ar trebui să vă intereseze, că pe banii noştri se joacă ăştia de-a "uite popa, nu e popa".

Trebuie să recunosc însă că, din ce în ce mai mult, revolta se transformă în sictir!

Share this post


Link to post
pe banii noştri se joacă ăştia de-a "uite popa, nu e popa".

Acu'... dacă eu am deschis topicul ăsta, nu e nevoie şi ca cineva să se joace cu mine... :) )

Share this post


Link to post

Este normal sa nu intereseze, mai ales daca persoana nu a fost implicata in mod direct in nemaipomenita si fericita relatie Cetatean - Securitate. Mai exista si oameni care au avut de suferit de pe urma "binefacerilor", dar in timp victimele si-au iertat calaii sau poate pur si simplu s-au saturat sa mai astepte deconspirarea acestora.

 

Va propun un mic teste de constiinta:

Inchipuiti-va ca sunteti un copil de 12 ani care ii povesteste colegului sau de banca ce a ascultat impreuna cu tatal lui la Europa Libera cu o noapte in urma. Doua zile mai tarziu, la orele 3 dimineata ("orele mortii" cum le placea gestapovistilor sa spuna), la orele 3 copilul si parintii se trezesc cu batai puternice in usa si celebrul "Deschideti! Securitatea". Ce-a urmat nu mai conteaza, dar daca ati fi in locul acelui copil nu ati avea macar curiozitatea sa stiti cine a fost in spatele acestei amintiri ?

Edited by pixelconscious

Share this post


Link to post

Cu certitudine colaboratorii trebuie sa raspunda pentru faptele lor, desi multi dintre ei au fost la randul lor victime. Marea majoritate au fost recrutati pe baza de santaj.

 

Ii pedepsim pe cei care i-au sprijinit pe tortionari, de voie, de nevoie, insa tortionarilor le platim salarii sau pensii consistente.

Share this post


Link to post
Cu certitudine colaboratorii trebuie sa raspunda pentru faptele lor, desi multi dintre ei au fost la randul lor victime. Marea majoritate au fost recrutati pe baza de santaj.

Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar nu prea e deloc aşa. Dacă până prin '64 raportul recrutărilor prin şantaj faţă de cele prin convingere era de aproximativ 1:1, după 64', pe măsură ce au trecut anii, recrutarea prin convingere ("pe baza sentimentelor patriotice") a prins teren la greu. Asta poate pentru că românii au înţeles ce avantaje le poate aduce postura de colaborator şi au început să accepte benevol. Ca să nu mai zic că unii s-au cerut colaboratori.

Ii pedepsim pe cei care i-au sprijinit pe tortionari, de voie, de nevoie, insa tortionarilor le platim salarii sau pensii consistente.

Aici ai şi n-ai dreptate. Legea tratează egal atât colaboratorii cât şi ofiţerii fostei Securităţi. Întâmplarea face că în prim-planul scenei politice avem foarte mulţi colaboratori şi doar un ofiţer (Merce). Ar mai fi ei vreo 2, dar acoperţi. Sigur că sunt ofiţeri şi pe alte paliere, dar mass-media le acordă o mai mică atenţie. Poate merită menţionat şi faptul că, încet, încet (mai repejor, în ultima vreme), numele lor încep să fie publicate în Monitorul Oficial. Cât despre salariile sau pensiile ofiţerilor... nu ştiu ce să zic. Colaboratorilor le-a cerut cineva înapoi banii şi zecile de avantaje pe care le-au avut de pe urma colaborării cu Securitatea (eventual încadrarea într-un serviciu mai bun, care azi le asigură o pensie mai mare)? Nu vreau să iau apărarea nimănui, dar nu mi se pare incorect un demers de genul "săracii informatori, au fost nevoiţi să facă asta, doar securiştii sunt de vină". Nu, fraţilor, trebuiesc pocniţi în mod egal. Şi mai repede.

 

PS: sunt o "sursă sigură".

Share this post


Link to post

Hai că s-a rezolvat.

Cred că se poate închide.

Share this post


Link to post

Voi ati vazut filmul lui Alexandru Solomon, scos acum cativa ani, despre filmul "reconstituirea" de acum 40 ani? Eu l-am vazut aici, proiectat de o asociatie evreiasca.

E interesant sa vezi acolo victime si tortionari intervievati acum cativa ani, reali, in Romania moderna a secolului 21, locuind probabil la cativa km unul de altul...

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Este foarte normal intr-o tara in care Curtea Constitutionala hotaraste una in 1999 si alta in 2008, in completul numit "pe viata" (avand in vedere varsta lor) de catre prietenul lor, fostul #3 in P.C.R., nemuritorul tovaras Ion Iliescu, al doilea comunist in putere din lumea politica mondiala actuala, alaturi de Fidel Castro. Iar miza nu este naparlitul motan Felix, cum se incearca deturnarea atentiei, el a fost declarat militian politic de catre doua instante judecatoresti ! Ramane celebra gafa Prostanacului la intrebarea unui ziarist: cati ofiteri acoperiti se afla in structurile politice ? "Nu stiu, nu ne-am numarat".

Ce se petrece azi in justitie n-au indraznit nici sa viseze macar cei dinainte de '90. Si asta in conditiile in care justitia romana se afla sub monitorizare. Raspunsul la acestea se regaseste intre paginile dosarelor aflate la CNSAS.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Până de curând habar n-aveam cine lucrează în justiţia română, pentru că n-am avut de a face cu ei şi cu "admirabila" lor instituţie. Numai că, după cum spunea şi Ticu zilele astea, de ceva vreme i-am luat la verificat. Şi am tot belit dintre ei, unul câte unul. Şi mai urmau. Gârlă. Numai că sistemul s-a repliat şi a înlăturat virusul. Simplu ca supravieţuirea.

Şi, personal, cred că s-au aliat şi cu sutele (de fapt, cred că miile) de foşti ofiţeri de securitate şi moştenitori ai ofiţerilor de securitate morţi în revoluţie, pe care am început să-i belim, verificându-i în calitate de revoluţionari. By the way, una tare: pensionarii din SRI şi Secu' sunt grupaţi într-o asociaţie care se cheamă "Patrie şi Onoare" - hăăăă. Ce-i drept, ăsta e sloganul SRI-ului , dar cel puţin în cazul lor poţi să presupui (să speri) că nu mai sunt securişti acolo.

Am fost trataţi ca un virus din următoarele motive simple: magistraţii îşi pierd jobul, securiştii-revoluţionari îşi pierd banii şi multele alte privilegii. Şi mai e o categorie, cea mai periculoasă: securiştii care la revoluţie erau tineri şi pe care i-a reciclat SRI, care au cam fost trecuţi în rezervă cu forţa în ultimul an cu ordin direct de la Băselu. Deja oamenii politici sunt cei mai inofensivi... deşi unul din ei ne-a pus cruce. Dar Felix the cat a fost doar paravanul.

Om trăi şi-om mai beli. Că avem ceeee!!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...