Jump to content
Sign in to follow this  
Gerula

Repartitoare De Costuri

Recommended Posts

Sunt deja doua saptamani de cand administratorul ne preseaza sa semnam cum ca suntem de acord cu instalarea de repartitoare de costuri si inlocuirea robinetilor de la calorifere cu unii termostatati urmand ca dupa aceasta manevra, chipurile, sa se reduca semnificativ cheltuielile cu incalzirea apartamentului.

Am intrebat si eu ca profan ce sunt in domeniu, daca este eficienta metoda avand in vedere ca de la contructia blocului, adica de prin '85 caloriferele au fost demontate si curatate NEAM.

Cat de rentabil este sa montezi repartitor pe un calorifer de fonta? Nu ar fi mai interesant sa schimb intai caloriferul cu unul cu un randament mai ridicat?

Apoi daca pe scara blocului este deja montat un gigacalorimetru (sau cum s-o chema..) pentru ce mai punem si repartitor?

Am inteles ca nu este atat de simpla citirea datelor intrucat se calculeaza in functie de nus-ce coeficienti, bla-bla-bla si mai platesti niste bani si pentru "stiinta" asta de calcul. Daca tot faci o inventie d-asta, de ce nu introduci de la bun inceput coeficientul respectiv in memoria aparatului, sau daca se impune in calcul si o variabila , bun: tastezi valoarea si ti se afiseaza rezultatul.

Oricum mi se pare inuman sa-ti intre in casa in fiecare luna un neicusor de la firma de citit repartitoare si sa ti se flendureze prin toate camerele.

Astept pareri mai ales ca se pare ca situatia este presanta si nu vreau sa iau o decizie gresita.

 

Multumesc anticipat.

Share this post


Link to post

Pai e destul de simplu. Daca vrei sa stai la caldura, nu se vor amortiza niciodata. Daca opresti toate caloriferele si stai la 10 grade iarna atunci o sa platesti mai putin la caldura si se vor amortiza in cativa ani.

 

Eu personal sunt impotriva astora, mai ales datorita respectivei firme la care trebuie sa cotizezi.

 

Cu apometrele si contorul de gaz bineinteles situatia este alta, economia e evidenta.

Share this post


Link to post

:) ) nu este deloc asa Hawkeye, repartitoarele de costuri +robinetii termostatati reduc la jumatate costul facturii de incalzire fara a tremura iarna de frig . Avantajul major la repartitoarele de costuri este ca platesti exact cit consumi, iar daca vrei sa faci economie poti face foarte simplu :cind esti plecat de acasa poti da incet caldura, acest lucru este un mare avantaj .

Eu cind stateam la bloc (3 camere) inchideam caldura in camerele pe care nu le foloseam si pina seara se faceau 15-16grade, seara le deadeam inapoi la 22 grade si aveam o factura de incalzire de 50-80RON pentru 3 camere, fata de 150-200 cit plateau ai mei fara repartitor de costuri .

Edited by BogdanG

Share this post


Link to post

Repartitoarele sunt rentabile doar in acele blocuri in care este prea cald, in care deschizi ferestrestrele iarna pt. ca este prea cald.

Sau daca vrei sa stai in frig, adica sa-ti inchizi caloriferele.

Sau daca esti singur in 3 camere, si dormi/mananci/te speli doar in una.

Daca ai copii, nici nu se pune problema sa inchizi vrun calorifer iarna, ci poate sa mai pui unul in plus.

Nu-si acopera costurile.

Parerea mea: " NU SE MERITA".

Share this post


Link to post

Merita la apartamente de 3-4 camere - cum spunea BogdanG, inchizi robinetele unde nu stai.

La garsoniere sau 2 camere cam nu prea merita - demonstrat practic prin compararea cu un coleg de birou - amandoi stam in garsoniere, el are repartitoare si eu nu, el le inchidea cand pleca la servici sau din localitate, si a platit asta iarna mai mult decat mine (trebuie luat in calcul si comisionul platit firmei ce se ocupa de repartitoare).

Principiul dupa care "sfatul batranilor" din blocul meu (sunt numai garsoniere) au refuzat instalarea repartitoarelor a fost acela ca unii vor inchide caloriferele si vor da drumul la aragaz :-?

Share this post


Link to post

Asta asa e, si gazul e foarte periculos.

Pe langa asta, mie nu-mi place sa mi se plimbe un necunoscut luna de luna, prin toata casa. Apometrele mi le citesc singur, si in plus daca vine "supra-control", vede doar hol, bucatarie, baie. Atat.

Share this post


Link to post

Eu am avut iarna trecuta rapartitoare pe care am dat 4 mil...am platit factura de caldura mai putin decat cei care nu aveau..e adevarat, dar mentionez ca in bucatarie am tinut inchis caloriferul toata iarna, si in camere cand plecam de acasa mai inchideam putin robinetii. S-a dovedit pana la urma ca nu este o solutie chiar buna, asa ca acum mi-am montat centrala termica. La gaz pe timpul iernii doua persoane am dat si 300mii pe luna din cauza cretinilor care se incalzeau la aragaz!

Si daca facem un calcul caldura + gaz ajung la acelasi pret ca si cum nu as fi avut repartitoare, oricum este o solutie daca cei din bloc nu se incalzesc la aragaz.

Share this post


Link to post

Adicatelea este cam obligatoriu oricum si trebuie instalate pana la anu' .

Pai e corect "musiu" prim ministru sa oferi plocon asa business bun unor oarecare SRL-uri ?

Cica injur de 1 euro / calorifer citit ori patru cate am eu ori cate apartamente are scara ori cate scari are blocul ori cate blocuri / cartier, PENTRU CE?

Nemaivorbind ca volens-nolens trebuie sa-ti faci un pic de santier in casa pana taie tzevile, pana insurubeaza robinetii si calibreaza repartitoarele.

@Juliaen : Cred ca ai dreptate. La doua camere => putine sanse sa inchizi caloriferul.

Foarte important: Am auzit de la cei care au deja: Nu mai tzine sa-ti usuci blugii /calorifer, cica inregistreaza dracovenia aia ca la balamuc :grumpy:

Apoi daca ai (ca mine) calorifere de fonta, aparatul inregistreaza si dupa ce ai inchis robinetul.

Nu mai stiu ce sa cred.

Revin la ideea initiala ca fara a schimba si caloriferul, nexam avantaj.

Share this post


Link to post

Pai iarna unde sa usuci rufele decat pe calorifer? Eu unul nu am unde.

Share this post


Link to post
Apoi daca ai (ca mine) calorifere de fonta, aparatul inregistreaza si dupa ce ai inchis robinetul.

Da dar nu inregistreaza mult timp dupa ce ai dat drumul la calorifer.

Share this post


Link to post

Eu tocmai mi-am montat caloriferele de aluminiu, urmeaza sa le montez repartitoarele. La mine s-ar merita, intrucat eu nu prea stau pe acasa si il dau la mai mic, n-am nevoie de 22 de grade in casa cat eu sunt pe coclauri. Asa ca sper sa-mi reduca factura.

La mine santier este oricum, asa ca nu ma deranjeaza, le puneam din proprie initiativa.

Share this post


Link to post

Deci aceste repartitoare sunt APA DE PLOAIE si punct.

 

Sa imi spuna mie cineva cum aparatelul ala stie ce coeficient termic are metalul din care e construit caloriferul. E o tampenie. EL citeste la fel caldura radiata de otel, fonta, aluminium etc.

 

Nu ia in calcul grosimea elementului sau cele jdemii de straturi de vopsea pe care le-a dat bunicu in tinerete odata la 5 ani.

 

Daca pui la uscat o haina uda, l-ai dat peste cap si o s ainregistreze total eronat.

 

Daca exista curent de aer pe langa calorifer de la un geam deschis iar se F** calculele.

 

Parerea mea ca asta e cel mai inexact aparat de masura si nu as accepta in veci asa ceva. :)

 

EDIT:

 

Nu mai vorbesc de cat de mult conteaza forma caloriferului. Daca e montat pe plat sau e in aer intre 2 elementi. ;)

Edited by steph

Share this post


Link to post

Nu a subliniat nimeni un aspect: daca iti termoizolezi casa ca la carte si iti pui repartitoare, ai sa ai parte de niste facturi incredibil de mici, si un confort invers proportional, adica super :D . Nu spun sumele pe care le-am platit eu iarna trecuta la apartament de 3 camere, si nici ce temperatura aveam in casa cand erau gerurile acelea de -20, numai cand ma gandesc la ele si ma binedispun :D . Oricum, o socoteala simpla arata ca termoizolatie adevarata + repartitoare = investitie mai mica decat centrala termica, cheltuieli lunare mult mai mici, confort mai mare..

 

 

 

Deci aceste repartitoare sunt APA DE PLOAIE si punct.

 

Sa imi spuna mie cineva ...

Cred ca nu ai inteles care e principiul de functionare al repartitoarelor, poate ar fi util sa explic putin. Repartitorul nu masoara decat un singur si unic lucru: cat timp caloriferul de care este atasat functioneaza. Atat!!! Nu masoara temperaturi, transfer de energie termica, bla bla. El stie doar atat: caloriferul din bucatarie a fost pornit 5 ore din luna octombrie, sa zicem. Acest lucru il masoara cu maxima exactitate, nu este deloc inexact, cum spui tu. De la "fara repartitoare" la "cu repartitoare" este o diferenta de la cer la pamant: 1. consum cat vreau. 2.: platesc cat consum.

Share this post


Link to post

In afara de geamuri termopan ce poti face sa termoizolezi un apartament? #-o

Share this post


Link to post
In afara de geamuri termopan ce poti face sa termoizolezi un apartament? #-o

termopan... a devenit asa, un fel de expresie ca "a trage la xerox". vezi sa fie sticla low e, cu argon, si profil pvc cu multe camere...

mai departe: termoizolatie de interior: nenumarate solutii, cu polistiren expandat, extrudat, cu vata minerala si rigips... se izoleaza numai peretii exteriori, fireste. Alte solutii: Inchiderea balcoanelor cu tamplarie pvc.

Solutii sunt nenumarate, si ti le amortizezi urgent. Caloriferele vor sta mai mult inchise iar temperatura in apartament va fi mare.

Share this post


Link to post

Pt. un apartament la etajul 1 unde coloana este mai groasa (la etajul 1 se subtiaza) aceste aberatii de repartitoare se dovedesc total neprofitabile, iti maresc factura in loc sa ti-o scada. Ma refer la folosirea caloriferelor in aceleasi conditii, adica sa nu umbli la ele.

Share this post


Link to post
Pt. un apartament la etajul 1 unde coloana este mai groasa (la etajul 1 se subtiaza) aceste aberatii de repartitoare se dovedesc total neprofitabile, iti maresc factura in loc sa ti-o scada.

Pur si simplu nu pot sa imi inchipui de ce ar creste factura, mai pune niste detalii te rog.

Share this post


Link to post
Solutii sunt nenumarate, si ti le amortizezi urgent.

Povestea asta cu amortizarea urgenta ar trebui demonstrata cu cifre. Bunul simt spune ca in primii 5 ani amortizezi investitia facuta. Economia apare doar dupa, pana atunci e doar o cheltuiala in avans. Asa ca daca nu-ti propui sa locuiesti o perioada indelungata in acel loc, investitia nu se justifica si nici nu se amortizeaza.

Share this post


Link to post
El stie doar atat: caloriferul din bucatarie a fost pornit 5 ore din luna octombrie, sa zicem. Acest lucru il masoara cu maxima exactitate, nu este deloc inexact, cum spui tu. De la "fara repartitoare" la "cu repartitoare" este o diferenta de la cer la pamant: 1. consum cat vreau. 2.: platesc cat consum.

 

 

Eu stiu ca repartitoarele astea masoara temperatura si nu au nici o legatura cu robinetul de inchis/deschis al caloriferului.

 

Daca e cum spui tu de ce chitaie unii si dau caloriferul pe 1 din 5 ?

Share this post


Link to post
Daca e cum spui tu de ce chitaie unii si dau caloriferul pe 1 din 5 ?

 

Uite de ce: robinetii sunt termostatati. Nu sunt robineti obisnuiti, care reduc debitul progresiv, au o functionare cu doar 2 posibilitati: inchis/deschis. Tocmai de aceea sunt impusi robinetii termostatati la repartitor, pentru ca el trebuie sa aleaga din cele doua moduri: calorifer inchis, respectiv deschis, si o face fara gres.

Edited by zet

Share this post


Link to post

Întrebarea se pune în primul rând, dacă faptul că ai un robinet care se poate închide îţi creează un avantaj în economia de căldură.

Aici răspunsul este evident: da. Eu nu aveam curajul să umblu la robineţii "originali", una la mână că nu se învârteau, a doua că unul l-am rupt încercând să-l forţez şi a treia că altul picura, deci nu prea i-ar fi făcut bine. Faptul că poţi să închizi căldura, înseamnă automat că se va consuma mai puţin, deci s-ar putea să şi plăteşti mai puţin.

A doua întrebare este dacă un robinet termostatic îmbunătăţeşte cu ceva situaţia. Şi aici avem acelaşi răspuns, dar poate e mai puţin evident. În fapt, termostatul încearcă să menţină o anumită temperatură constantă, ceea ce nu este neapărat o economie, ci mai degrabă un compromis între consum şi confort. Dacă regimurile de lucru sunt alese corect, atunci se realizează o optimizare a consumului pentru un nivel de confort dat. Din păcate mai toate robinetele ce se instalează curent se reglează manual, ceea ce face ca efectul să nu fie înttdeauna remarcabil sau efortul să fie enervant. În plus, existenţa senzorilor doar în capul termostatic nu este prea grozavă în ceea ce priveşte modul de evaluare a temperaturii medii în cameră.

În concluzie, utilizarea robinetelor termostatice este benefică şi dacă le exploatezi cum trebuie vei reuşi să faci economie la căldura consumată pentru producerea aceloraşi efecte utile.

Să presupunem că nu se instalează şi repartitoare de costuri.

Dacă doar tu ai robineţi deştepţi, atunci e nasol: economia făcută de tine se va "împărţi" la toţi. Dacă toţi au robineţi (dar nu şi repartitoare), atunci economiile realizate de fiecare se vor distribui conform regulii standard a cotei parte indivize şi iarăşi nu-i bine. Dacă te enervezi şi vei da robineţii la maxim, creşte consumul la valorile iniţiale (cu robineţi standard) şi am ajuns de unde am plecat - că vor ajunge toţi să facă la fel. Nu intră aici în discuţie cazul în care oricât ai răsuci de robineţi este tot frig.

Rezultă că trebuie repartitoare. Un raţionament similar, conduce la concluzia că vor ajunge toţi să aibă repartitoare, pentru că altfel vor plăti ce "nu e al lor". În realitate, în final vor ajunge să plătească "proporţional" cu ce au consumat.

Nu are rost să discutăm dacă repartitorul are un algoritm bun sau rău. Ceea ce este esenţial este că el reuşeşte să determine un "ceva" care este proporţional cu "cantitatea medie de căldură radiată" de calorifer, care este la rândul ei într-o relaţie oarecum proporţională cu energia termică "pierdută" în calorifele tale, adică "consumată" de tine.

De asemenea, este important că toţi locatarii/proprietarii să utilizeze acelaşi dispozitiv, pentru a asigura că "ocaua" este aceeaşi pentru toţi.

Dacă lucrurile stau aşa, atunci:

- se va consuma (la nivelul blocului) mai puţină energie termică, pentru că fiecare va căuta să umble la robineţi ca să regleze regimul termic ambiental

- se va împărţi consumul (tot la nivelul blocului) după cum indică repartitoarelor, ceea ce înseamnă, cu o aproximaţie net mai bună decât orice regulă administrativă (cum e cea cu "cota parte indiviză"), proporţional cu ce a consumat.

Evident nu va fi "exact" ce a consumat, în principal deoarece, pe lângă erorile de măsură inerente, mai sunt şi... pierderile. Şi aici stăpân rămâne tot RADET-ul, în pofida "contorului" general şi a tuturor măsurătorilor făcute la instalare (diametre ţevi, număr elemenţi, etc) şi complexităţii algoritmilor aplicaţi pentru calcul.

Şi acum într-o concluzie generală (nu lucrez şi nici nu sunt acţionar la vreo firmă de "profil"): montarea robineţilor termostatici şi a repartitoarelor de costuri este de natură a economisi cantitatea de căldură consumată pentru a obţine confortul termic dorit (sau posibil), ceea ce creează premizele unor costuri de încălzire mai mici.

Dacă chestia asta se şi realizează, depinde mai mult de factorul uman:

- folosire improprie a robineţilor şi chiar a repartitoarelor (vezi exemplele cu ferestre deschise şi blugi la uscat - deşi se pot face cum trebuie ambele)

- jmecherii administrative

- onestitatea RADEt (!?)

Am şi lucruri mai concrete :D

Share this post


Link to post

Dar la nivelul unei spatiu comun, cu izolatie precara, ca sa nu zic buna conducatoare, economia unuia nu se face in detrimentul altuia ?

Share this post


Link to post

Multumesc mult tuturor celor care incearca sa ma "despotmoleasca" din incurcatura, mai ales ca problema devine presanta.

Am inteles de aici urmatoarele:

1. Vrei nu vrei, pana la urma tot pui repartitor+robineti.

2. Importante sunt si celelalte amenajari in sensul imbunatatirii gradului de confort termic, adica geamuri/usi termopane, pereti izolati termic, balcoane inchise etc. ( Unde sunt banii promisi de guvern ? parca era vorba sa se deduca ceva..)

3. Asa cum am presupus, un calorifer nou face investitia si mai rentabila.

4. Nu am aflat inca daca este strict necesar sa-i las in casa pe neicusorii aia sa calculeze consumul.

 

In rest om trai si om vedea.

 

Multumesc.

Share this post


Link to post

Mie pe oferta de repartitoare am "citire lunara", citire odata la 2 luni, 3 luni, 6 luni, si la fiecare interval creste tariful/calorifer, deci cred ca nu e nevoie chiar lunar.

pliantele pentru repartitoare le am in masina, am sa cobor sa trec tarifele pentru fiecare interval de citire.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...