Jump to content
Sign in to follow this  
steph

Campanie Pentru Stoparea Violentei La Volan

Recommended Posts

Cred ca nu odata s-a intamplat sa fiti victimele unor comportamente mai mult decat necivilizate in trafic, pornind de la semne obscene sau injuraturi absolut nejustificate pana la datul jos din masina si amenintari sau poate chiar fapte (de genul impartit de pumni, picioare, bate..)

 

In acest sens, incepand din aceasta toamna urmeaza sa se desfasoare o campanie sociala impotriva unor astfel de atitudini.

stop-violentei-rutiere.gif

Detalii privind aceasta campanie

 

Probabil nici noi nu suntem usa de biserica, mai injuram, mai claxonam dar haideti sa incercam sa schimbam cate ceva.

Share this post


Link to post

Initiativa foarte buna dar care sper sa nu se rezume doar la mediatizarea pe Internet. Fara o campanie sustinuta Radio-TV ma tem ca nu o sa aiba prea multe rezultate. Oricum, felicitari initiatorilor.

Share this post


Link to post

Le-am trimis email sa vedem ce vor sa faca. Poate putem sa ii ajutam si noi.

Share this post


Link to post

Da e interesanta tema insa cand stai la ambuteiaje stupide (vezi Podu' Grant si cum a fost el "reparat") cand nu mai poti de nervi ca toti "taranii" se baga in intersectie desi vad bine ca nu au loc si tu nu maiai cum sa treci cand iti vine randul la culoarea verde ei si cand se intampla si altele si alea si alea cred ca trebuie sa te descarci cumva !Zic si eu !Personal nu claxonez nici-odata (bine claxonez in caz de extrema nevoie insa nu in oras) ..De altfel parca in Bucuresti claxonatul este interzis nu!?!....  <img src= ">

Share this post


Link to post
Cred ca nu odata s-a intamplat sa fiti victimele unor comportamente mai mult decat necivilizate in trafic, pornind de la semne obscene sau injuraturi absolut nejustificate pana la datul jos din masina si amenintari sau poate chiar fapte (de genul impartit de pumni, picioare, bate..)

 

Da. Comportament necivilizat e una, violenta la volan a alta. Unul forteaza intersectia, nu-ti da prioritate, tu opresti si-l lasi, dar injuri cu foc. Cine este cel violent? si care pune in pericol viata ta si a lui?

 

Deci intai ar trebui definita violenta la volan.

Parerea mea.

Share this post


Link to post

Eu zic că nu-i nevoie să definim mare lucru. Ştim cu toţii despre ce e vorba. Numai că noi suntem între civilizaţia din stânga (cu faţa la hartă şi nordul în creştetul capului) şi harababura acceptată sine die din unele locuri (Istanbul, cum zice articolul de pe situl ăla sau poate Roma sau prin India). Cum suntem oameni cu "pretenţii" (a se citi "orgoliu şi inteligenţă cât încape"), treaba nu e deloc simplă. Un proverb spune ceva de genul că dacă eşti bun, atunci eşti (luat de) prost, chestie care este atât de adânc implementată la români încât a devenit... binară. Sunt unii care sunt al dracu' de buni şi proşti (ăştia speră în democraţia de catifea) şi alţii la fel de ai dracu' de răi şi şmecheri (care şi ei speră să fie cât mai mulţi din prima categorie, ca să poată ei să fie şi mai şmecheri. Aveţi impresia că mai e ceva între? Aiurea!

Având în vedere această "diferenţă de potenţial" lucrurile nu sunt roze deloc. Şi ca tot tacâmul să fie complet să menţionăm că trecerea din prima categorie în a doua se face "natural", "împins de situaţie", pe când viceversa e nevoie de un mare consum de energie, voinţă şi altele.

Oricum, chestia asta are legătură cu toleranţa, atribut despre care s-a mai discutat pe ici pe colo (abia aşteptăm să sărim la gâtul cuiva, totul e să găsim un pretext).

Când am zis chestia, mă refeream la ideea campaniei. În ceea ce priveşte campania, scuze, dar a pornit ca un rahat. Adică mă trimiţi pentru detalii pe un sit unde nu găsesc nimic despre campanie, ci doar un articol al unui "manager de proiect social" cu 2 exemple din cele 5-6 pe care eu le văd în fiecare săptămână. Seamănă cu "hai să facem şi noi ceva că e caldă chestia" (că tot zice prin articolul ăla aşa). Foarte frumos, numai că atunci când lansezi "zvonul", eu unul mă aştept să fie ceva în background, nu să aştept să văd cum bate vântul.

Până una alta, eu mi-am pregătit .... :D ...(n. mod.).FARA DIN ASTEA CA AM ALERGIE SI SA NU INVETE NAIBA SI ALTII!!!

Share this post


Link to post

Datorita proastei amplasari a semafoarelor, de multe ori, primul la semafor mizeaza pe atentionarea acustica din spate pentru a afla schimbarea. Asa ca, in cazul acesta, daca aceasta campanie nu este insotita de una de transformare a sistemului de semnalizare pe drumurile noastre, nu cred ca se va schimba ceva.

In ultimii 16 ani am asistat la schimbarea semafoarelor si a indicatoarelor in ritmul schimbarii bordurilor, dar nu si a locului de amplasare.

Si mai este ceva care trebuie schimbat, de data asta in comportamentul si in gandirea celor ce sunt claxonati. Datorita distantei scurte intre semafoare, a nesincronizarii dintre ele, dar mai ales datorita atitudinii egoiste a unora care lasa masina pe liber pana sa ajunga in urmatorul stop (n-are rost sa amintesc de malpraxis aici, ca sa folosesc un cuvant usor), cei din spatele lui risca sa mai stea o tura la intersectia din cauza ca nesimtitul a plecat alene si cu dureri in basca. Din aceeasi cauza sufera si cei care doresc sa iasa dintr-o strada laterala nesemaforizata. Acelasi lucru il reprosez si celor care se deplaseaza pe benzi superioare cu sub 40 km/h, fara a avea pe cineva in fata. Daca spun si ca majoritatea dintre acestia conduc o anumita marca de masina, sper sa nu fiu acuzat de rasism (ca alt cuvant n-am gasit).

Share this post


Link to post

Sorine nu prea inteleg ce vrei sa spui adica cum sunt amplasate prost!?!?Ah poate unii soferi se plaseaza prosti adica aproape trec de semafor si normal ca nu-l mai vad ia sa opreasca si eu la 2 m inainte de semafor si sa vezi cat de fain pleaca primii..Asa stau sa-i claxoneze altii !Era odata s-o patesc la un semafor cu unul din asta care trecuse bineinteles de semafor si din greseala eu am apasat pe claxon..Pai era s-o puna bietul "animal" ca el a crezut ca se facuse verde da' nu era asa si era cat p-aci sa intre un gip in el !!!...Avea o Panda nou nouta...

Singura chestie naspa in campania asta e ca e moartadin start nu are mijloacele mediatice sa-si atinga scopurile !!!...Poate daca s-ar da la TV o chestie gen "sunt smeker si-i las pe altii sa treaca in fata cand sunt la volan" atunci poate ar fi o sansa !!! ... :banana:

Share this post


Link to post

Hai ca am deviat-o deja, problema era violenta, nu un claxon la semafor. Iar mersul pe banda superioara cu viteza neadecvata, s-a discutat pe 100 pagini cred. E vorba de cei din categoria "doar n-o sa intre in mine, ca tine la masina lui" si-ti fac tot felul de sicane. Pana cineva intra in el, ca de, sunt nebuni de toate felurile. Agresivitate si violenta pe 4 roti. O injuratura cu geamul inchis si AC-ul pornit nu inseamna violenta.

Partea interesanta este ca am intalnit acest comportament inside, outside mult mai putin. De ex. am observat de la o vreme, in oras, din 10 masini doar 6-7 folosesc semnalizarea la schimbarea directiei de mers. Mergand in spatele unuia cam 1,5 km prin oras, timp in care n-a semnalizat de loc, am surpriza ca opreste la mine in parcare. Ma dau jos, ma duc la el, era un tip cu parul alb si zic: Domnule, merg in spatele d-satra de nu stiu cand, si n-ati semnalizat niciodata. (eu cu gandul ca o fi defect blocul de semnalizare) El: Da domle? Ma scuzati, n-am observat. Si pleaca. :D Ce draku sa mai zici? Ca sa nu fiu off topic, zic ca mi-a trecut prin cap sa-i f.. una cu stanga, dar m-am abtinut. (as fi dat dovada de violenta :D ).

Share this post


Link to post

Stiri, ora 19:00.

 

Un microbuz s-a acrosat usor de un TIR. Soferul microbuzului s-a dat jos cu levierul. Soferul TIR-ului s-a urcat in masina, a bagat in viteza si l-a omorat pe soferul microbuzului cu TIR-ul.

 

 

Welcome to Romania.

Share this post


Link to post

A circulat cineva prin Istambul ? :-?

Share this post


Link to post
Stiri, ora 19:00.

Asta-i stire de ora 17:00.

Share this post


Link to post
Asta-i stire de ora 17:00.

 

 

Eu am auzit-o la ora 19. :P

 

Eu una "l-as apara" pe soferul cu tirul . :D

Share this post


Link to post

In istambul am stat langa sofer, si dupa un timp incepi sa vezi niste reguli, de fpt seamana cu bucurestiul in "rush hour" cu deosebirea ca nu i-am vazut o data injurandu-se, desi se intra deseori la limita...

Share this post


Link to post

Adica se incearca ceva pentru a nu mai vedea asta:

 

Poza e de acum 2 zile pe ... nu stiu cum se cheama, trece pe langa Poli, Semanatoarea si se intersecteaza cu Virtutii (la Ford BDT). E un semafor acolo si numai o banda, una singura nu trei (insuficient, ce-i drept). Acolo sunt masini pe trei randuri iar cand se face verde toti la tupeu, care e mai tupeist intra. Sunt cred ca mii de cazuri de acest gen pe strazile patriei. Acum ceva vreme in aceasta inersectie am fost injurat de mama si toate neamurile mele de un nene, cam de varsta mea intr-o Dacie 1300 aproape dezintegrata "ce baaaa, nu poti sa ma lasi si pe mine bip bip bip"

Poti fi luat la bataie pe strada daca nu il lasi sa se bage si sa profite de prioritatea data de statutul de smecher.

Aceeasi problema la Gara de Nord. Se merge pe linia de tramvai si pe celalalt sens al tramvaiului, iar politaiul din intersectie nu face decat sa se fereasca ca sa nu-l calce cineva pe bombeu.

 

Acum ceva vreme, am expus aici faza cu soferul RATB care mergea pe contrasens. Va spuneam ca am trimis la Politie si la RATB atunci sesizari. RATB l-a penalizat salarial dar Politia nu a facut absolut nimic.

 

Sunt multe, foarte multe de rezolvat, din pacate daca circuli corect esti luat de fraier...deci CUM REZOLVAM??????

 

ps :o fftopic: : cum inserez poza in text (acolo unde am lasat loc liber)?

 

Merci

post-1446-1154678172_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Violenta :lavolan: poate sa dispara doar daca dispar 85% dintre masinile marca Logan de pe sosele, nu stiu cum de s-au adunat toti care habar nu au sa conduca si s-au reprofilat cumparandu-si dacia Logan.

Incerc sa nu fiu subiectiv, insa in ultima perioada daca e vre-un tampit care merge in fata mea cu 30 km/h si pune frana la fiecare gropita, nesesizabila, de pe carosabil si o ocoleste cu 5 km/h sigur e proaspat posesor al unei imense comori ce ar trebuii protejata de lege, numita dacia logan. Se comporta ca si cum nu ar avea amortizoare, de parca ar fi trecut de la caruta direct la logan.

Pe de alt aparte daca e unul care se baga ca un nebun, nerespectand nici o regula de circulatie sau de bun simt, fara sa realizeze ca incurca toata circulatia... si ala sigur are dacia logan, insa achizitionata mai demult trecand si el prin perioada de 'rodaj' (a se intelege 30km/h cu viteza a 5-a ocolind chiar si gropile imaginare din mintea bolnava), si se simte buricul pamantului.

M-am saturat de ei... #-o

 

Acest mesaj se vrea a fi un No offence pentru nimeni in mod particular dar mai ales pentru cei care se simt citind mesajul acesta. :dizzy:

Share this post


Link to post

Au dat o groaza de banii pe masina (pentru ei) si... se comporta ca atare. Nu despre asta e vorba aici.

Share this post


Link to post

:o fftopic:

 

"proaspat posesor al unei imense comori ce ar trebuii protejata de lege, numita dacia logan"

 

pai, din pacate, cam este protejata de lege "comoara" asta

Share this post


Link to post
Violenta :lavolan: poate sa dispara doar daca dispar 85% dintre masinile marca Logan de pe sosele, nu stiu cum de s-au adunat toti care habar nu au sa conduca si s-au reprofilat cumparandu-si dacia Logan.

 

Stiu, ai dreptate, nu te contrazic dar putem extrapola si la toantele cu matiz pe mana, si la jmekerii cu Cayenne si la... si la... etc.

 

Violenta la volan, in opinia mea, vine din urmatoarele motive:

 

1. Popor necivilizat, barbar.

2. Nerespectarea legilor

3. Stupiditate.

 

Le elimini pe astea si nu vei mai avea violente pe strazi din sau din afara masinilor.

Share this post


Link to post

As adauga:

 

4. Necunoasterea legislatiei in vigoare (si aici e si vina "alesilor", care o modifica la fiecare mandat)

5. Sistemul drumurilor din marile orase, care a fost conceput acum 30-40 de ani, pentru un volum muuuult mai mic de masini

6. Starea acestor drumuri, care pur si simplu te umplu de draci, sau care nu iti lasa alternativa (se lucreaza pe carosabil => gropi imense => trebuie sa intri pe contrasens pentru a le ocoli => garcea te opreste => amenda sau spaga+injuraturile de rigoare)

Share this post


Link to post

brainiac@, dupa parerea mea punctele 5 si 6 nu sunt relevante! Mai mult decat atat starea descrisa de tine "aia cu dracii" nu are ce cauta la volan indiferent de starea drumurilor. Iti amintesc ca la orice dosar depus pt. obtinerea permisului de conducere se anexeaza si un aviz psihologic al celui care solicita eliberarea permisului de conducere. Or, daca solicitantul ar manifesta o asemenea stare la volan ("reprezinta un pericol public" vezi accidentul de ieri de la Ovidiu, cel cu levierul) ...ar fi clar incompatibil pt. a conduce un vehicul!

La urma urmei la volan trebuie sa manifestam toleranta fata de ceilalti conducatori auto din trafic...numai asa se pot evita multe lucruri nedorite!

Edited by law

Share this post


Link to post

Teoretic...corect. Practic, sunt curios cat de calma poti sa ramai dupa ce ti-ai rupt planetara intr-o gura de canal neacoperita, sau ai asteptat 2 ore intr-un blocaj pe Magheru, cand afara sunt 40 de grade...

Share this post


Link to post

Ei vezi am sa-ti explic...

1.Daca ai suferit un preudiciu datorita faptului ca o gura de canal nu a fost acoperita (in trafic asa ceva este inadmisibil ..eventual trebuia semnalizata!!!).. simplu, te indrepti cu o actiune in raspundere civila delictuala impotriva administratorului drumului.

2. Daca afara sunt 40 de grade, dai drumu' la aer conditionat :) ) sau nu iesi din casa...ai ma brainiac tu chiar nu asculti recomandarile medicilor...cand e caldura mare stam in casa ... :) ) (no offence...am divagat si io oleaca :D ...insa primul raspuns este cat se poate de serios..parol)

Edited by law

Share this post


Link to post

Cred ca e nevoie de mai mult decat o campanie pt a stopa asa ceva http://www.libertatea.ro/index.php?section...&sid=159508. Din pacate. Asa cum spunea alx, suntem inca barbari la acest capitol, si cred ca singura solutie ar fi amenzile maaaari pt a-i potoli pe idiotii de la volan. Am stat 12 zile in Franta si nu am vazut nici un sofer/pasager (cel putin din dreapta soferului) care sa nu poarte centura de siguranta. Motivul? 90 euro amenda. Nu am auzit nici un claxon in trafic, chiar daca mai uita cate un boem sa plece de la semafor cand se facea verde, sau vreo doamna trecuta bine de a 2-a tinerete se lupta cu o parcare laterala cu spatele. Motivul? Civilizatie, respect, foarte mult bun simt.

Si totusi, as sustine orice campanie pentru stoparea violentei la volan. Chiar daca nu se face primavara cu o floare.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...