Jump to content
Sign in to follow this  
laurentziu83

Lada 1200 S 1981

Recommended Posts

Model BA3 21011

Date tehnice (dupa manualul de utilizare):

Capacitatea de ridicare, inclusiv 50 kg de bagaje: 400 kg

Greutatea proprie: 955 kg

Greutatea totala: 1355 kg

Dimensiuni: 4043/1611/1440(inaltime)

Raza de rotire: 5.9 metri

Viteza maxima: 143 km/h

0-100 km/h: 18 secunde (sofer+pasager)

Panta maxima: 34 grade

Distanta de franare la 80 la ora: 38 metri (cel mult)

Consumul de combustibil (de control la 100 de km parcursi pe timp de vara pentru automobilul rodat, care se deplaseaza in treapta de viteza cea mai mare, cu sarcina maxima si cu viteza constanta de 80 la ora)

(cel mult): 8.2 litri  <img src= S"> (cica e cam relativ, daca ar ajunge pe la vreo 6-7 ar fi mai bine)

4 cilindri

Alezajxcursa: 79x66 mm

Volumul util 1.2

Gradul de compresie 8.5

Putere nominala la 5600 rpm: 72

Cuplu maxim la 3400 rpm: 104

Mers in gol: 750-800

Pentru alte date imi spuneti

Masina are acum 84000 de km reali (majoritatea afara, dupa 90, cand a iesit la pensie doar GL-Bucuresti, GL-SV), a fost cumparata in 1981 de bunicul meu, care acum nu mai e. Va trebui sa-i fac la un moment dat actele de schimbare de proprietar, momentan vreau sa o pun pe picioare. Masina nu a mai fost pornita de la sfarsitul anului 2002 iar eu trebuie sa verific cam ce ii trebuie ca sa merg cu ea. Este inmatriculata, dar are ITP-ul expirat, itp pe care vreau sa-l iau corect, deoarece vreau dupa ce o fac sa ii dau ceva talpa sa vad ce poate si nu vreau sa-i sara vreo roata.

La prima vedere, ca sa circul cu ea imi trebuie ITP si RCA. Rovigneta vad mai tarziu daca ii iau sau nu.

Ieri dimineata am profitat de vremea frumoasa si m-am dus la curte unde o tin sa vad cam ce ii trebuie. M-am apucat sa deschid toate pe ea, sa vad daca sunt ceva probleme. Portierele s-au deschis ceva mai greu, prin dezlipire, dar fara probleme. La capota la fel (mi-era frica sa nu-i pocneasca mecanismul). La portbagaj a fost ceva mai greu, intrucat bunica-miu mesterise un fel de antifurt cu un lacat rusesc arhaic ce mergea cam greu, dar pana la urma, impreuna cu cheia (imi lasase in mai cand venise prin GL toate cheile masinii, actele, CIV, etc deoarece stia ca nu se mai poate ocupa de ea) si cu o surubelnita am scos antifurtul. Apoi portbagajul s-a deschis usor. incuietoarea de la rezervor mi-a dat ceva batai de cap, deoarece cheia a ramas blocata acolo. am scos-o pe breloc si sa nu uit data viitoare WD40. Busonul s-a desurubat.

Intre timp mergea compresorul si baga aer in cauciucuri, caci 3 dintre ele erau pe janta.

Ma sui la volan, sa vad cum e. Apas frana, merge destul de usor pana la podea (nu mai calcasem frana fara servo de pe vremea oltcit-ului). Apas ambreiajul, eh, aici e buba, era blocata."iau un ciocan mai mare" si merge, dar nu mai revine si parca merge si prea usor. Ma gandesc si la arc si ca am rupt cablul. Care cablu, caci imi cade privirea pe manual nu mai stiu cu ce ocazie si vad ca are ambreiaj hidraulic. In fine, voi mai vedea. Interiorul insa se prezinta bine, nu se vede nici o urma de material tocit sau obosit, geamurile fata merg chiar mai usor decat la matiz (la clio am electrice, nu stiu) iar geamurile de colt (un fel de ventilatoare pasive suplimentare) merg amandoua perfect. Comenzile din bord se pare ca merg si ele bine, mai putin comanda caloriferului, care merge ceva mai greu si cu oleaca de scart. In fine, masina de 25 de ani care se prezinta impecabil pentru varsta ei si de-abia astept sa merg cu ea pe un drum bun cu o mana pe geam, intr-adevar aer de masina clasica.

Ma duc apoi la motor, baterie nu are, momentan o sa-i pun bateria pe care a avut-o taica-miu pana acum o luna, in clipa asta e pe redresor.

Uleiul buun, se vede ca a fost completat de putin timp, caci se vede pe joja ca e nerulat. Ce m-a speriat cu adevarat a fost ca la motor am gasit vreo 4-5 bidoane de ulei, aproape goale toate si ma gandesc cu groaza ca ar putea sa consume ulei masina. Eu sper sa nu, sper sa fie doar intamplare, are destul de putini km facuti majoritatea afara. Voi vedea in timp.

Ma uit la antigel si fluier a paguba, rezervorul e gol. Apas pe furtunul de la radiator si parca bolboroseste ceva pe fund. Deci o sa-mi trebuiasca ceva apa pe acolo, merita apa distilata sau sa-i pun normala, ca oricum o sa-i curat instalatia in ceva timp?

Trec apoi la carburator, asa ca demontez cele 3 piulite de la filtrul de aer. Observ ca o sa-mi trebuiasca un filtrul nou, cel actual e cam murdar. incep sa ma intreb daca are benzina sau nu masina, asa ca ma apuc sa dau la cama la pompa de benzina, dupa ce bag manivela la arborele cotit ca sa pot manevra pompa. Dau eu ce dau, ma duc apoi la carburator si ma uit inauntru in timp ce apas clapeta la acceleratie. N-am benzina oare? IN fine, mai dau ceva pompe si vad apoi cum incepe sa scuipe benzina in carburator. Boon, am zis eu, deci benzina voi avea. Montez apoi totul la loc.

Mai mult din curiozitate dau jos capacul la delcou si raman putin surprins. alaturi (adica impreuna) de luleaua clasica mai gasesc un fel de disc gros cu 2 arcuri pe el care nu vrea nici de-al naibii sa iasa tragand in sus de el. il las acolo si incep sa ma intreb cum voi verifica platina.

Mai verific apoi diferite nivele pe acolo si gata, incep sa ma mai uit pe la masina. Va avea nevoie in primul rand de o spalare serioasa, caci a stat sub coroana de vie de atatia ani, apoi de bagat ceva bani in ea. Nu multi, probabil nu voi sari de 10 milioane ca sa o fac brici, si asta pe parcurs.

Pot sa va zic ca mi-a amintit de vremurile cand stateam cu taica-miu sa reparam oltcit-ul, apoi dacia, si regretam de curand ca nu mai am pe ce sa-mi exersez talentul e mecanic. Momentan voi avea si o voi face cu placere in timpul liber.

Un punct slab al masinii ar fi ca nu poate fi vanduta deoarece trebuie facute acte de mostenire la ea, si sper ca nu ma vor ajunge mai scump decat daca as preda masina la remat. Momentan va fi ca un fel de jucarie mai mare a mea, un fel de hobby-car, de parca asta imi trebuia acum, la ce fonduri am.

In fine, sper sa fac treaba buna cu ea, mult de munca nu e, tabla are destul de putina rugina. Poze am sa pun zilele viitoare, ieri mi-au sparlit ai mei aparatul la padure.

 

Astazi am gasit pe internet pdf-urile cu manualele de reparatie de la lada si am gasit si forumul aferent pe masini.ro, asa ca sunt pe drumul cel bun.

post-79-1140458740_thumb.jpg

post-79-1140458764_thumb.jpg

post-79-1140458780_thumb.jpg

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Laure, cand te mai duci fa urmatoarea figura:

Scoate bujiile, baga in pistoane cu o seringa ulei de motor

Invarte arborele cu manivela si fii atent ca sare uleiul din pistoane pe la bujii ( sa nu pui bujiile). Invarti cate un sfert de tura si completezi cu ulei tot timpul.

Dupa ce ai facut o rotatie completa mai dai 2-3 ture la arborele cotit, fara sa mai pui ulei in pistoane.

Incearca sa folosesti un ulei foarte subtire, eventual il amesteci cu motorina.

Apoi dai uleiul jos din motor, schimbi filtrul si pui alt ulei.

Pui alte bujii (vezi ca la Lada merg bujii cu calota lunga, ca la Oltcit)

Desfaci delcoul si ii curati platina. Vezi ca la rusoaice merge cu smirghel de n-are aere.

Verifici daca da scanteie intai la fisa centrala si apoi la o bujie.

Bagi benzina manual (asta am vazut ca stii), tragi socul si-i bagi o cheie.

Te sfatuiesc dupa atat timp, sa-i schimbi si uleiul in CV si in diferential.

Ambreiajul e hidraulic si se aeriseste ca si frana. Mi se pare ca la Lada este acelasi vas si pentru pompa de frana si pentru cea de ambreiaj, dar nu mai stiu sigur.

Sunt sigur probleme cu toate garniturile de frana, posibil si cu cilindrii receptori sau pistonasele etrierilor.

In carte scrie mare (cel putin la Moskvitch scria) ca atunci cand masina sta, cel putin o data pe luna se apasa de cateva ori pedala de ambreiaj si cea de frana, se invart rotile si se invarte cu una doua rotatii arborele cotit.

Verifica cablurile electrice, sa nu se fi infruptat vreun soricel din izolatie, macar vizual cat poti vedea.

PS dupa sfaturile astea, cand e gata, ma lasi si pe mine sa fac niste cerculete cu ea? Ca ce dor imi e de cerculetele pe pietris sau pe zapada cu Moskvitchul...

Edited by Mircea

Share this post


Link to post

Da Mircea, nici o problema, stiu ca n-are nici pe dracu' masina asta, numa sa nu-mi fure taica-miu cauciucurile sa si le puna el la dacie, ca ale lui sunt panza. Pe fata am 2 cauciucuri de iarna, imi scapa acum ce marca, nu cine stie ce, iar pe spate montana. In buna stare toate, exceptand faptul ca au stat pe janta destul de mult timp. Dar pentru mers cu 80 la ora, cat se recomanda cu Lada in 4 viteze eu zic ca ajung pentru inceput. Si am sa le mai fac un lucru: ele sunt cu camera, le zbor camerele si le fac tubeless, o sa-i dau lui Nicu de treaba.

 

Are ceva daca pentru inceput o pornesc cu uleiul vechi din baie? Stiu ca nu mai e asa bun, dar pentru mers motorul stand pe loc in teste nu cred ca ii dauneaza cu ceva.

Si da, o sa-i schimb toate consumabilele de pe ea pe masura ce fac rost de bani, va dati seama ca nu imi permit sa schimb acum deodata ulei motor+ulei CV+ulei diferential+antigel+lichid de frana+lichid hidraulic+bujii si imi mai trebuie si filtru de aer si nici benzina nu stiu cat mai are.

Dupa ce ies din faza de teste ma bate gandul sa-i curat instalatia de racire si de ungere, sa le fac boboc, nu vreau sa vad cum merg vara si mi se incinge motorul.

Mi-am pus o intrebare: eu ma apuc de masina asta, dar nu stiu pentru ce o fac, ca doar n-am nevoie de ea.  <img src= )"> In fine, macar am cu ce sa ma joc.

 

Platina cam cat duce, ca banuiesc ca nu e modelul de la dacie care o schimbi la cateva luni? Si delcoul e mai ciudat putin, am sa-l pozez in amanunt.

Fisele de la bujii par bune, dar cred ca o sa schimb cauciucaraia de pe ele, ca e putreda. In rest furtunele (cel de la benzina de exemplu) sunt un model panzat care se pare ca n-are nici pe dracu'. Traiasca mama Rusia. :)

Share this post


Link to post

Platina n-ai treaba cu ea, o cureti si gata. Uleiul eu zic sa il schimbi, baga-i un Ro3 romanesc ca n-are nici pe dracu. La prima pornire baga-i apa cu otet in radiator, incalzeste-o, apoi lasa motorul sa se raceasca, da jos combinatia aia+rugina din circuit, baga de 2, 3 ori apa, apoi pune-i antigel.

Masinile rusesti nu sunt pretentioase la consumabile, baga-i antigel romanesc, ulei romanesc, pentru ce vrei tu sa faci cu ea e suficient.

Verifica si cureaua de ventilator, s-ar putea sa fie coapta.

Share this post


Link to post

La platina, fii atent cu o cureti in asa fel incat cele doua suprafete care intra in contact sa fie cat mai plane posibil, ai grija sa nu le "slefuiesti" si sa le dai o forma bombata.

In plus probabil ca va trebui reglata si distanta. Cauta valoarea corecta in carte. Chiar daca ai senzatia ca merge bine, trebuie sa o verifici. O distanta prea mare inseamna pierderi de putere la turatii inalte, iar o distanta prea mica va uza platina prea devreme.

Ai putea schimba si condensatorul de la aprindere, daca e vechi, ca oricum costa foarte putin si se gaseste in piata, la rusi ;) E bine oricum sa ai unul de rezerva in torpedou, ca daca se impusca, ramai in drum. La propriu.

 

@Mircea

Moskwichul meu era oarecum pretentios la benzina. Cum puneam una "botezata", imi tacanea avansul... parea mai sensibil la capitolul asta decat Dacia. Insa si mergea altfel, la turatii la care dacia incepea sa gafaie, asta abia se trezea la viata...

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Da, la capitolul benzina asa este. Dar traiasca avansul cu rigla de la delco, ii bagam repede 2-3 grade in plus sau in minus si gata se rezolva tacanitul. Mai ramanea cel de la volan :D

Share this post


Link to post

La tacanit, bagam in minus. De fapt, cam asa faceam reglajul "ochiometric" Bagam plus la greu, si apoi incepeam sa-l scad cate putin pana cand disparea tacanitul. Valoarea cea mai mare la care nu tacanea era deci "optimul". :)

Share this post


Link to post

Momentan mi-am cumparat 2 litri de apa distilata si am scos bateria de la incarcat dupa ce a stat vreo 20 de ore la incarcat (taica-miu scosese si ultima suflare din ea). Nu stiu acum daca e incarcata complet sau nu, redresorul meu e un model home-made fara vreun indicator, doar firul verde=plus, firul galben=minus.

Ma duc dupa-amiaza si incep tratamentul cu ulei la pistoane si completez cu apa distilata in vasul de expansiune, schimbatul antigelului il aman pt mai tarziu, n-am acum bani pentru 10 litri de antigel cat cere instalatia de Lada.

Apoi verific nivelul la ambreiajul hidraulic, un bidon de lichid de frana vazusem pe acolo.

Dupa aceea vreau sa vad daca porneste si eu sper ca da.

 

Amestecul de apa cu otet se face in proportie de 50/50? Parca asa stiam. Tre sa-mi fac rost de o galeata. :P

Oricum am sa ii trag o curatare ca la carte.

Cureaua de ventilator e cam moale intr-adevar, am sa o trec si pe ea pe lista. Sper sa nu trebuiasca sa schimb ceva la alternator, ca n-am chef momentan sa-l dau jos, dar mai tarziu o sa-i pun carbuni noi.

La platina, daca porneste, nu umblu momentan, intai sa ma documentez cum se umbla acolo. Sa vad bujiile ce zic, ca nu am umblat la ele.

post-79-1140513194_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Pune-i apa chioara prima oara si apoi da-i drumul dupa ce o pornesti.

Sa nu inghete, nu stii ce concentratie mai are antigelul care e in ea.

Amestecul da, 50% otet 50% apa, il incingi de vreo cateva ori pana ii dai drumul si apoi speli bine cu apa curata. Masinile astea au racire foarte buna si caldura in interior asemenea daca au instalatia curata si termostatul bun.

Share this post


Link to post

Eu n-as risca cu otet, ca e acid si deci coroziv. Esti sigur ca dupa ce o clatesti, reusesti sa-l elimini complet?! E posibil sa existe locuri din motor mai coborate decat busonul de golire al instalatiei.

De nu nu bagi detartran?

 

La ibiza de exemplu, raman in motor aproape 3 l dupa golire. Daca as baga odata apa + otet 50%, la fiecare golire + spalare as scadea raportul asta de 3/6.5 ori. dupa 5 spalari, tot ar mai ramane cam un procent otet...

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Detartrantul este si mai periculos si in plus ataca zdravan aluminiul! In plus, ca sa ajungi la o dilutie super, dupa ce dai jos combinatia apa+otet, completezi cu apa, incalzesti motorul, dai jos si tot asa de 2,3 ori. Nu ramane mai nimic. Apoi completezi cu antigel. Eu am facut operatia la Moskvitch de 2 ori si n-am avut nimic la motor. Golirea motorului de apa sau orice altceva este bine sa se faca prin demontarea unui furtun aflat in partea cea mai de jos si nu prin orificiile de golire de pe bloc sau radiator. Toate operatiile de spalare-golire, clatire etc se fac cu robinetul de la calorifer deschis.

Share this post


Link to post

"piesa" de colectie sa o stapanesti sanatos...cred ca arata super cu tabla impecabila si vopseaua la fel...cam acelasi plan am avut si eu cu batranul mosckwich dar nu a coincis cu planul lu taica'meu , de a o zapaci cand se duce la tzara sa n-o execute p'aia noua si...mi-am luat espero...stiu ca sunt masini rezistente, aveam eu pe cineva cu una, nu stiu daca la motor se compara cu mosckwich-ul (ala e supermotor) dar...e mai aspectuoasa la exterior...inca o data sa te bucuri de ea, e o "raritate"..

Share this post


Link to post

IT'S ALIVEEEEE!!!!!!!!!!!1

A PORNIIIIIITTT!!!!!!!!

Am pus bateria pe ea, am montat bornele si m-am dus sa aplic metoda lui Mircea cu uleiul in cilindri. Din pacate cheia mea galbena luata de la benzinarie acum vreo 2 ani n-a vrut nici in ruptul capului sa ma ajute iar alta cheie n-am gasit. am zis sa incerc sa o pornesc asa, ce-o fi o fi, oricum masina era obisnuita cu porniri odata la 3 luni.

Dau la cheie, nimic. Imi amintesc ca nu am pus fisa la o bujie. Incerc din nou iar masina porneste la sfert (am uitat sa zic ca am amorsat circuitul inainte) de raman si eu mirat. Nu atinsesem acceleratia deloc. La dacia lu' taica-miu din 98 pana nu tragi socul la maxim si nu dai pompe serioase nu reusesti sa o pornesti si apoi sa o mentii pornita. Aici doar am slabit socul putin, cat sa mearga rotund si gata. Se activeaza si nivelul de benzina, sper sa ajunga ce mai are prin rezervor. Dupa vreun minut observ ca se ridica putin si nivelul la apa, o opresc totusi. Inainte am calcat ambreiajul, sa vad daca pleaca de pe loc, deoarece miros ceva saboti blocati la frana de mana (bunica-miu o lasase cu frana de mana trasa :mda: ) si surpriza, nu merge. Dar nici schimbatorul nu caraie cand bag in viteza. Concluzia e ca ambreiajul e blocat pe undeva pe apasat. Am sa ma apuc de studiat biblia sa vad ce si cum se umbla la el. Ma uit si la nivel, gol si asta, torn lichid de frana la el, dar tot nimic. Voi vedea alta data. M-am multumit sa-i mai dau inca o cheie si sa vad ca porneste la sfert.

Nu stiu ce ma mananca pe mine (probabil pt ca umblasem mai devreme pe la baterie sa-i completez apa distilata si pusesem mana pe ea) si desurubez busonul de la radiator, buson la care, in mod normal nu se umbla. Radiatorul era gol, cel putin in partea superioara. Ma miram eu de ce se ridica asa repede apa. Din pacate nu am apa curenta unde tin masina, asa ca am completat si eu cu ce am avut.

Si cu asta am incheiat vizita, nu mai aveam ce sa-i fac momentan. Sper ca data viitoare sa-i rezolv problema cu ambreiajul, pana nu o rezolv n-o sa pot sa o tin pornita prea mult.

Pun si ceva poze, nu va speriati ca e murdara, in schimb are vopseaua originala pe ea, mai putin unele mici retusuri si ceva puncte de rugina pe la colturi. Poate am sa ii rezolv punctele de rugina si sa o lacuiesc intr-un fel, vopseaua e mata pe ea, caci nu prea vreau sa o vopsesc complet, nu prea are rost.

Kilometrii de la bord sunt REALI.

post-79-1140528443_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Vezi ca ai o fereastra de vizitare la carterul ambreiajului, daca zici ca e blocat pe ambreiat, toarna pe acolo niste benzina, cel mai probabil s-a lipit... sincer ma mira, au tendinta inversa, ia incearca mai intai s-o bagi in viteza la rece si sa invarti la cheie, tinde sa o ia din loc?

Share this post


Link to post

Mai pun ceva poze cu masina, ca eram grabit mai devreme.

Am aflat ceva ce m-a dezamagit: masina a fost SEGMENTATA  <img src= ("> nu pot sa inteleg de ce si probabil nici nu voi afla vreodata. Sper numai sa fi fost facuta cu cap si sa nu-mi faca probleme pe viitor. Ma gandesc ca, daca ma voi scapa sa montez o instalatie GPL pe Lada... :lavolan:

post-79-1140539118_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Lada pe vremea PCR era L U X pe langa dacia.

trebuie sa o speli bine, dupa care ai aplici una bucata polish sa vezi ce luciu prinde.

Share this post


Link to post

he he, lux lux, la Lada asteptai 3-4 ani, la Moskvitch si mai mult. Moskvitch-ul avea tetiere, buton de avarie, tapiterie in imitatie de piele (care btw rezista al dracului de mult, al meu din 80 cu 100k de km la bord o avea intacta), astea bagau caldura iarna, fugeau tare si erau robuste, nu rugineau frate. Laure sa-ti sara ochii daca n-o faci sa mearga. Daca erai mai aproape te ajutam efectiv s-o pui pe roate, mie moskvitchul mi-a trecut surub cu surub prin mana...

Share this post


Link to post

Intr-adevar, n-am buton de avarie iar semnalizarea merge cam greu. Poate am sa-i adaptez un releu de matiz, ca de dacie nu-i pun nici de-a dreaku.

Am sa ma tin de cuvant si am sa o fac, mult de lucru nu e, doar am pornit motorul. Sa vad pe la suspensie daca ii trebuie schimbate pe acolo, dar dupa ce va merge. Si o sa-mi fac cont de client pe la magazinele de piese, parca de la moldoveni n-as lua.

Share this post


Link to post

Ce sa schimbi releul? Il dai frumos afara, il cureti si ii reglezi lamela pe probate, adica pana iti iese tempoul pe care il vrei. Verifica garniturile de la frane, verifica furtunele de la frane, nu te juca cu ele. Din experienta, cilindrii receptori de la astea, ca si pompele de frana si de ambreiaj, nu le repari, le schimbi. Se gasesc seturi de reparatie, dar nu sunt bune, te tin maxim 2000 km. Poti sa apelezi si la moldoveni, dar cauta piese de provenienta ruseasca sau ucrainiana, nu bulgaresti, moldovenesti sau turcesti. Spor

Share this post


Link to post

DAca ai amici moldoveni, roaga-i sa mearga cu tine in piata la rusnaci. Astia stiu sa deosebeasca piesele rusesti de cele facute pe vapor. Eu am avut nevoie de un brat de suspensie pentru Moskwich, si daca nu-mi arata un coleg de facultate moldovean ce sa iau, luam plasa...

Cilindrii receptori de frana ii poti schimba fara prea multe cheltuieli. Ultima oara cand am luat, erau la acelasi pret ca cei de Dacie.

 

@Mircea

Moskwichul are si servofrana :D asemenea "optiune" luxoasa sa uiti?! Dacia a descoperit servofrana ani buni dupa...

Share this post


Link to post

Da, servofrana, ambreiaj hidraulic, tetiere la scaune, capace la roti cu ornamente separate... he he, ce frane avea a dracului. Avea placutele duble ca grosime fata de cele de dacie si fiecare etrier avea cate 2 pistonase si 2 furtune de frana...

Share this post


Link to post

Ceva placute de frana parca gasisem pe acasa. In fine, din pacate nu prea am amici care sa se priceapa la piese moldovenesti, dar sa vad daca mai gasesc mecanicul care se ocupa de masina asta inainte si daca se mai ocupa de asa ceva si eventual sa-mi recomande de unde iau piesele. Pe sectiunea Lada am gasit locuri de magazine, iar piesele mi se par ieftine rau (sau asa am ajuns eu sa le judec dupa atatia ani de masini cu piese scumpe), ceva de genul o cutie de viteze sh cu 5 trepte 5 milioane, un diferential SH 500 de mii , pivoti cateva sute de mii maxim, etc. Si multi bani in piese nu cred ca va trebui sa bag.

Share this post


Link to post

Piesele sunt mai ieftine chiar decat cele de dacia. Eu am facut la 2141 toata fata cu 2000000, in banii astia incluzand 2 pivoti, cartusele de amortizor si toate bucsile (8 la numar). Masina avea suspensie McPherson. La lada cred ca sunt si mai ieftine, ca idee o platina era intre 25k si 50k...

Share this post


Link to post

Si eu imi amintesc ca un cilindru de frana spate original e mai ieftin decat cel de Dacie. S-ar putea ca raportul sa se pastreze si la alte piese.

Ai scos-o la capat cu platinile? Te-ai prins cum functioneaza, pana la urma?

 

 

@Mircea

Moskwichul avea doua circuite de frana complet independente: Unul pe toate 4 rotile, si unul doar pe cele din fata. De aia avea cate doua furtune si doua pistonase :) Teoretic nu puteai ramane fara frane in nici o situatie, in cazul in care pica cel principal, ramane in functiune al doilea, si frana mana... deci, frane pe 4 roti chiar si fara frane :D Paranoici rusii astia...

 

In plus, nu stiu daca lada are acelasi sistem, insa metoda de la Moskwich de a compesa uzura sabotilor de frana (si deci a pastra cursa pedalei constanta) e cea mai simpla, eficienta si fiabilia din cate am vazut pana acum... Mai inteligenta decat la Ibiza mea ('93) sau Clio lu' taica-miu ('03)... Cu nubira nu compar ca am discuri :D

Share this post


Link to post

Da, stiu ca avea 2 circuite, practic erau 2 corpuri in pompa de frana. De-aia circuitul era si supercomplicat, mai aveau distribuitor pe lonjeronul stanga si un altul in spate (repartitor). Sistemul de care zici tu pe spate era super simplu, practic se modifica volumul cilindrului receptor, care avea la interior 2 segmenti si in acesti doi segmenti se infiletau cele doua piese pe care se montau garniturile. Din acest motiv, cilindrii receptori nu se reparau se inlocuiau, atunci cand cei doi segmenti se uzau.

PS Parca topicul era despre biata Lada a lui Laurentiu, o dam pe moskvitch-uri acum :) )

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...