Jump to content
Sign in to follow this  
cchrism

Spaga la politai

Recommended Posts

Incep acest thread ca si continuare logica la threadul de la Utile cu ITP-ul.

Eu sunt complet impotriva datului spagii la politai, pentru ca ii invatam prost. Dar cel mai tare ma enerveaza aia care sparg piata la spaga care practic ii intarata pe politai. Am auzit un caz in care unul a dat spaga 500k, la o chestia care era amenda 300k, doar pentru ca politaiul il ameninta ca ii ia carnetul. BTW, carnetul nu se mai ia asa usor. Pai daca iti da unul spaga 500k, cand puteai sa aduci la buget 300, pai normal ca astept spaga. Nu?

Share this post


Link to post

cum adica carnetul nu se mai ia asa usor? in ce cazuri nu se mai ia?

 

nici eu nu sunt de acord cu spaga la politsai dar nu-mi risc carnetul pt nimic in lume dar daca am facut o prostie, deh nobody's perfect :lol: , si ma prinde nea poli ii dau spaga ca n-am ce face. De vreo 2-3 ani nu a mai fost cazul dar u never know...

Share this post


Link to post

Io nu dau, ca mi-e frica ... poate nimeresc vreun incoruptibil si ma baga la tentativa de mita! in general, iau cam 2 radare pe an, urbane :shock: si stau de vorba cu ei frumos, respectuos, mai glumim, ne mai ridem ... sint si ei oameni ...

Share this post


Link to post

Pai la calea ferata se ia in continuare (sa incep cu vestile proaste), dar putem sa zicem ca e normal asa.

Nu se mai ia la: trecut pe rosu, neacordare de prioritate atat la masini si pietoni, DACA nu s-a facut accident. Eu am avut 2 incidente cu trecut pe rosu intr-un weekend (unul chiar nu l-am vazut), dar la al 2lea au fost puse spaga, si la primul tot ma ameninta ca-mi ia carnetul, nebunii, dar pana la urma a renuntat (fara sa-i dau nimic). Faza este ca ei se bazeaza ca tu nu stii exact cand poate sa-ti ia carnetul si cand nu, si atunci pluseaza. Dupa incidente am luat decretul si am citit cautand dupa faze tipice de luat carnetul sa stiu alta data, sa nu mai stau sa ma milogesc de ei. BTW, trecutul pe rosu costa 1.000.000 sau 500k in 48 de ore. Ce-o fi zis aia de la CEC cand m-am dus cu 2 buc x trecut pe rosu, habar nu am si nici nu vreau sa aflu. Pentru cele de mai sus pana la schimbarea regulamentului se lua carnetul chiar daca nu faceai accident (calca pietonul trecerea si nu opreai, erai pieton 3 luni).

In afara de calea ferata si accident nu cred ca mai sunt cazuri cand se ia carnetul. Se va lua cand se vor aplica punctele.

Si eu sunt in aceeasi categorie cu FLEX ca nu prea stiu cum se paseaza banii, si de asta nici nu incerc.

Share this post


Link to post

Mai sint infractiunile (toate), care implica automat saltat carnetul si alcoolul, chiar daca nu e infractiune (sub 8/mie in singe sau 4/mie in aerul expirat) peste valorile astea e infractiune, atasarea la o colona oficiala si daca te fugareste politia ( si te prinde :) )

Share this post


Link to post

Mda, s-o luăm pe rând:

 

1. Dacă ar fi să iau amendă şi banii din portofel nu ar fi munciţi de mine, mi-ar conveni să-i dau 500 kROL pentru o amendă de 300 kROL. Scap de alergătura la ghişee, spleenul funcţionarelor, orele de program foarte scurte.

 

2. Partea cu neluatul carnetului la roşu şi neacordare de prioritate: mare greşeală. Deja am observat eu numeroase cazuri de "forţare" a roşului: depăşesc coloana, se bagă în faţă, şi uşooooor se strecoară când prind loc. Pe-ăştia i-aş bate până obosesc.

 

3. Şpaga la poliţai se dă cel mai sigur pentru ambele părţi implicate în tranzacţie băgând suma estimată pentru şpagă între coperţile talonului de înmatriculare. Dacă "ia", o să pescuiască hârtia şi n-o să zică nimic. Dacă "nu ia", probabil se va ataca şi va pretinde că încercaţi să-l mituiţi, caz în care răspundeţi nonşalant "dar care e problema, am nişte bani puşi deoparte, să nu-i încurc cu ceilalţi" (sau o minciunică asemănătoare). Et voilá !

Share this post


Link to post

Mda, alea cu infractiunile nu le-am pus pentru ca sunt de bun simt, adica atac pe fata la siguranta rutiera, mai ales alcoolul, dar asta-i alta discutie.

VAXXi legat de trecut pe rosu si neacordare de prioritate sunt complet de acord cu tine, desi dupa cum ziceam am reusit performanta s-o comit de 2 ori intr-un weekend (si astea au fost singurele mele amenzi so far). Recunosc ca a fost greseala mea, si daca era dupa regulamentul vechi tot nu as fi dat spaga (probabil). BTW, stie cineva in cazuri din astea inainte ti se mai dadea dovada de 15 zile?

Iar la punctul 1 sunt complet de acord, poate ar fi cazul si la noi sa fie amenda proportionala cu venitul (si aici se poate lungi discutia, ca practic cetatenii nu ar mai fi egali in fata legii in aceasta privinta).

Share this post


Link to post

Spaga celebra se practica pe fatza, chiar linga locul nostru de intilnire:

 

Politia de ordine (nici nu are dreptul am impresia sa te legitimeze) opreste masini in poligon sau in vecinatate, daca cel de la volan nu are carnet, spagaaaa...

 

Am vazut cum politia deranjata de faptul ca parcasem sa vb cu tipul

care-mi face Casco nu putea sa-si ridice "dreptu" l-a pus sa-l urmeze la 50m mai incolo ca sa se intelega.

 

O alta faza misto s-a intimplat cind cel prins era strain, asa ca au considerat ca e rost de malai mai la greu si si-au chemat si colegii de la circulatie.

 

Orae astora nu merita sa li se faca un flagrant?

Share this post


Link to post

Păi şi ce te-mpiedică să aranjezi un flagrant, dacă eşti sigur că situaţia se va repeta ? a se vedea emisiunile recente de la TV cu subiecte de genul ăsta.

Share this post


Link to post

Situatia se repeta cu siguranta! Am vazut-o de mai multe ori.

 

Intrebarea mea era daca merita? Pun in balanta faptul ca in tara asta spaga devine ceva normal si faptul ca oamenii aia au si ei famile etc.

Share this post


Link to post
2. Partea cu neluatul carnetului la roşu şi neacordare de prioritate: mare greşeală. Deja am observat eu numeroase cazuri de "forţare" a roşului: depăşesc coloana, se bagă în faţă, şi uşooooor se strecoară când prind loc. Pe-ăştia i-aş bate până obosesc.

De acord cu tine, dar la neacordarea prioritatii la o trecere de pietoni sunt situatii la care te contrazic. Nu stiu daca ai circulat vreodata prin Barlad, sunt altii care pot sa confirme, eu trec pe acolo de doua ori pe luna sau mai des. In oraselul ala sunt ca sa zic asa treceri de pietoni din 50 in 50 de metri. La trecerile astea pietonii trec ca oile, in sensul ca lasa o distanta suficienta intre ei incat sa nu poti sa treci fara sa-i atingi :bataie: . Sa nu mai adaug ca traverseaza ca melcii. Atunci mi se pare normal sa incerc sa fortez trecerea cand vad atata nesimtire din partea "Marladenilor" :porky: . Pot sa zic ca i-am umplut de bafta si de injuraturi ori de cate ori am trecut si vedeam ca nu e politie prin preajma. Dupa ce ca astepti un car de ani ca ei sa treaca (deh, au treburi importante duminica seara, atunci cand am trecut, probabil votarea) si cand crezi si tu ca ti-ai pierdut rabdarea asteptandu-i si vezi o bresa mica de trecere ce implica taiatul fetei vreunuia si te bagi si tu ala iti spune impasibil ca el e pe trecere si ca de ce nu il lasi. Normal ca la faza asta il rogi si pe colegul din dreapta ta sa deschida geamul ca sa se auda stereo metodele prin care sunt bagati si scosi pietonii :hammerhead: :rambo: si venite (asa cum ar crede ei) de pe meleaguri Constantene (sa ma scuze ei care s-ar simti vizati, si ei ar face la fel, dar o sa continui si dupa ce imi pun nr de GL :wink: ). Sunt poate cel mai calm om la volan dar am si eu o limita. Problema e ca la depasirea limitei mele e pericol. DOARE PROSTIA OMENEASCA.  <img src= ">

Share this post


Link to post

E o diferenţă între a forţa puţin trecerea, atunci când e aglomeraţie, şi a zburătăci un pieton singur sau a nu opri atunci când cei de pe benzile alăturate au oprit deja. Aşa am păţit la o trecere de pietoni aflată lângă o piaţă: pur şi simplu nu se mai terminau pietonii. Era şi un poliţai aproape, iar şoferul cu care eram a forţat trecerea. Bineînţeles că organul s-a sesizat, la care şoferul indignat "da' ce vrei dom'le, să aştept să traverseze toată piaţa ?!?" Poliţistul a râs şi i-a făcut semn să treacă mai departe :) .

 

Mi-aduc aminte o fază, când am traversat un bulevard cu trei benzi: maşinile de pe prima bandă au oprit, alea de pe a doua bandă au oprit, dacă nu mă opream eu înainte de a 3-a bandă mă lua în plin un Matiz cu vreo 70-80 km/h. Într-un caz de-ăsta, fii sigur că luam carnetul.

 

Pe roşu, am trecut o singură dată, din motive de influenţe feminine din dreapta :roll: .

Share this post


Link to post

De cind am carnetul am avut tot timpul un ban in talon. Tragic e ca prima oara cind mi-am luat carnetul erau 50k. In timp au devenit 100K si la un moment dat am avut si 300k. Numai ca pe aia 300 ii descompletam tot timpul de bagat benzina, sau mai luat una alta la masina (doar aveam Nova si bagam macar o platina sau un releu o data la o saptamina). Ideea e ca depinde totul de trei circumstante: infractiunea comisa, starea lor emotionala, si modul in care vorbesti cu ei. daca totul e de partea ta (ca la horoscopu' lu Netty) scapi doar cu un "sa nu se mai rpt!" daca nu ai norc tb sa le dai talonu cu banu in el, si daca chiar e o zi nasoala si mai face "Gabby" figuri ca-l mituiesti, atunci tb sa stai sa-i explici ca banii aia-s de benzina si d-aia ii tii acolo, si ca n-ai vrut sa para cine stie ce, si sa inghiti linistit amenda. Oricum niciodata nu e bine sa-l abordezi cu: "N-am putea sa ne-ntelem cumva... Fraza asta are tendinta sa le dea mustaru pe-afara.

Share this post


Link to post

NU da spaga.ro este inventat pentru altcineva nu pentru romani. La noi spaga e ridicata la nivel de institutie. Sunt pro Spaga in multe situatii

Share this post


Link to post

mda...acum juma de ora am venit de la directia de pasapoarte unde am fost in audienta pentru eliberarea altui pasaport in regim de urgenta. Bursa shpagasinilor astazi este de 700.000 lei locul la audienta...

 

:oops: ,,,i-am dat, bineinteles pentru ca altfel ar fi trebuit sa vin sa stau la coada de la 5 dimineata si nu eram sigur ca apucam sa intru..de shpagasini...

 

stiu ca nu tine de politia rutiera dar am vrut sa va spun cum mai mere treaba...

Share this post


Link to post

Iuzare tata, si io sunt exact in aceeasi situatie, azi am depus actele, maine trebuie sa ma duc in audienta. Zi-mi te rog din suflet niste detalii despre toata tarasenia pentru ca abar nu am ce ma asteapta acolo.

Spre exemplu eu am depus actele la o sectie de care apartin din sector, nu acolo in centru. Si mi-au dat o chestie la mana. Ce fac mai departe? CAre e faza cu 700.000? Cui ii dai, cum e faza cu coada, e pe lista, e cu numere de ordine? Zi si mie sa nu ma duc k melu' acolo.

 

Aaa, si cel mai important, cand intri e o formalitate sau iti cere acte doveditoare beton ca sa le demonstrezi ca ai nevoie urgent de pasaport? Tu ce acte le-ai fluturat pe sub nas? Sau nu a fost nevoie?

Share this post


Link to post

details on private...

Share this post


Link to post
Sunt pro Spaga in multe situatii

Si io sunt. Nu este corect, dar traim in Romania, muncim pe niste salarii de kkt, asa ca furatul statului a ajuns de nivel national si mandrie nationala, incepand chiar cu masluirea apometrelor. Printre metode se pot numi datul spagii pentru a scapa de amenda si de umblatul pt platitul ei, cumpararea de benzina de peste granita la un pret mai mic si, nu in ultimul rand, refuzarea biletului de parcare contra unei sume mai mici date agentului de parcare. Decat 5 mii cu bilet, mai bine 3 sau 4 fara. Mi se pare corect si am aplicat-o in multe faze, adica am luat bilet numai cand aveam marunti. Inca ceva: nu vreau sa supar pe nimeni, dar banuiesc ca printre cei care sunt contra spagii sunt si posesori de detectoare de radar. Cum ar proceda ei SINCER: ar da 500 k lei spaga si ar continua drumul sau ar plati 2 milioane jumate amenda si ar ramane si fara detector? Fara suparare, dar sunt niste idei ce se ciocnesc aici.

Share this post


Link to post

aici ai vorbit doar de partea auto, dar gindeste-te la doctori, profesori si altii care tb sa se descurce cu niste salarii de kkt. Ideea care ma deranjeaza si care ma face sa ma intorc 180 de grade este atunci cind dau de unu care se asteapta ca eu sa-i dau spaga, ca si cum ar fi ceva normal.  <img src= "> Atunci situatia se schimba si scandalul e pe tapet. Spaga trebuie data astfel: Tu o dai de la tine, din constiinta ca se cere, si nu impusa de ala care trebuie sa i-o dai. atunci e altceva

Share this post


Link to post

Da, cam asa e, trebuie data drept multumire si nu pentru ca e ceruta. Dar la nevoie aplici si asta. Intr-un fel politaiul iti face un serviciu pentru ca iti accepta spaga si iti pastreaza niste bani in buzunar.

Cand dai spaga, o faci pentru propriul interes, acela de a iesi per total mai ieftin, te doare undeva de onoare in acest caz pentru simplul motiv ca aici onoarea nu tine de foame.

A propos de doctori: Fosta mea prietena va iesi peste 4 ani de pe bancile facultatii de medicina (daca va termina, iar eu ii doresc asta) cu 2600 k lei (ma rog la valoarea de azi) salariu. Sa nu accepte ea spaga in cazul asta? Numai cand m-am uitat odata peste toata materia pe care o au de invatat viiorii doctori mi s-a zburlit parul din cap. Si mai vezi niste terchea-berchea intervievati prin ziare cum propum pedeapsa cu moartea doctorilor care fac greseli in sala de operatii. Si nu doctori oarecare, ci doctori cu o reputatie foarte mare. Pana la urma a gresi e omenesc. Am intalnit odata pe cineva care se lauda: "eu n-o sa accept niciodata spaga" raspunsul meu a venit astfel:"stai intai sa ti se dea". Trebuie sa fii cineva in Romania ca sa primesti spaga. Si eu as accepta sincer daca mi-ar da cineva. Dar... :oops:

Share this post


Link to post

Hai sa vedeti ce-a patit un amic in Germania.

S-a dus omul sa-si ia un Passat, l-a cumparat si pe autostrada l-a oprit politia autostrazii pentru un control de rutina. Ghinionul lui, avea permis model nou dar prima varianta (valabil pana in 2004, pe care Guvernul roman l-a prelungit automat printr-o OG pana in 2008). Neamtu l-a dus la sectie unde l-a tinut 4 ore, timp in care i-a asigurat si un translator, dar culmea nu a vrut sa-l amendeze, nici sa-i dea drumul pana nu s-a edificat cum sta treaba cu carnetul. Amicul a insistat sa plateasca amenda, dar sa plece mai repede, fiind refuzat in mod repetat de politist (daca aveti dreptate?). Dupa 4 ore politistii au primit confirmarea ca permisul e ok, dar numai in Romania si i-au dat drumul omului, fara sa-l amendeze. Si-au cerut scuze si l-au rugat sa-l lase sa conduca, pana la intrarea in Romania pe colegul care avea actele in regula.

Partea frumoasa: doua saptamani mai tarziu a primit acasa o scrisorica (in romaneste) in care Departamentul de Politie xx isi cere scuze pentru neplacerile pricinuite... etc...

:shock:

Share this post


Link to post

E o alta lume la ei, insa chestia cu translatorul e ceva nu ai norocul peste tot sa se intimple sa aiba la dispoztitie un vorbitor de limbi straine. Oricum in Munchen cit ma stat eu, unul, dar absolul nici unul nu trecea de 60 in oras, Spuneti-mi voi sincer cind e ultima oara cintd ati incalcat viteza legala. :rambo: E o lupta la noi noi contra ei, in care incercam sa ne facem unii pe altii, la nivel oameni - institutiile statului

Share this post


Link to post
Si io sunt. Nu este corect, dar traim in Romania, muncim pe niste salarii de kkt, asa ca furatul statului a ajuns de nivel national si mandrie nationala, incepand chiar cu masluirea apometrelor.

 

coruptia, daca vrem sa dispara trebuie atacata la toate nivelurile. Coruptia mare si mica sunt aceleasi. Trebuie atacata atat marea coruptie cat si mica coruptie. De obicei mica coruptie este generata de legile proaste si proasta organizare administrativa . De ex. daca puteai sa intri in mod civilizat in posesia unui pasaport in max 24 h, nu mai era nevoie sa dai spaga .Daca sistemul este bine pus la punct functionarul respectiv nu avea cu ce sa intervina asupra procesului , deci nu avea pentru ce astepta sau cere spaga . Atata timp cat legile sunt proaste spaga este indispensabila .Politaii care stau la vanat spagi ar putea fi rapid potoliti daca sefii politiei ar face cateva echipaje de politisti in civil in masini civile care ar incalca reguli de circulatie minore special ca sa fie opriti si apoi sa ii spaguiasca pe impricinati cu bani marcati si aia de sunt prinsi ca iau sa fie dati afara din politie si tarati prin tribunale. Dar cine vrea asta ?

 

Nu sunt de acord sa dai spaga la politai ! Nu e o chestie normala sa dai spaga, asta se numeste incurajarea coruptiei !. Ai gresit , trebuie sa -ti asumi responsabilitatea faptelor tale si sa suporti consecintele ! Poate ca daca se gasesc din ce in ce mai multi "prosti" ca mine o sa se schimbe ceva si la noi.

:aloooecineva:

Share this post


Link to post

nu esti prost, numai ca sistemul se schimba doar din radacini (revolutie lovitura de stat si alte miscari abrupte) niciodata prin vointa celor multi. De-aia nu va fi nici o schimbare de mentelitate la noi... asa ca

 

 

 

Cind voi vedea niste legi corecte si respect din partea Sistemului voi fi primul care va fi corect, pina atunci il ard cum pot, si pe unde pot pentru ca el face acelasi lucru cu mine prin impozite, taxe, cozi, dispret, salarizare, nivel de trai, securitate, CORECTITUDINE

 

ULTRAS :rambo:

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...