Jump to content
Sign in to follow this  
roberth

Ce Face Diferenta ?

Recommended Posts

Exemplele negative ies in fata, nu ai ce sa le faci. Eu am facut Mihai Viteazul, considerat de frunte pe la noi prin sat, dar asta nu inseamna ca acolo nu se faceau cele mai mari tampenii de catre elevi. Si noi chiuleam, si noi aveam 2 baruri vis-a-vis de liceu dar nu exista nimeni care sa zica "Ba esti prost daca inveti, ca uite cati bani au aia care nu au invatat...". Totusi nu cred ca exista vreun fost coleg de al meu din liceu (si eram mai mult de 300 in tot anul) care sa nu fi intrat la o facultate. Acum daca te uiti la un liceu de arte si meserii in care majoritatea vor ajunge prelucatori prin aschiere, nu te poti astepta la conversatii prea elevate.

 

 

Acum ca in facultati au intrat si unii care nu au nici in clin nici in maneca si o fac doar de dorul lelii asta e altceva. Oricum asta se contrabalanseaza prin numarul crescut de locuri. Si in plus in facultati majoritatea materiei predate ar trebui de multa vreme trecuta in lumea celor drepti. Si nu vorbesc de faptul ca ni se prezinta bazele ca sa nu se inceapa cu ceva complicat dar se prezinta niste idei de proiectare care nu mai sunt de decenii folosite. Unde mai pui ca dotarea este tot de pe la jumatatea secolului trecut iar 5% din PIB cat au obtinut acum sunt vax ca si asa nu stiu ce sa faca cu ei. E o hartogaraie la achizitia de materiale noi de te apuca ameteala. Tu, ca profesor ca sa cumperi ceva pentru facultate trebuie sa scrii n-spe cereri, sa te duci in ics locuri de-ti piere tot cheful si iti bagi picioarele.

 

PS: poate nu era ce a vrut initiatorul topicului sa discutam dar daca fisierul nu se poate deschide si discutia a luat-o pe fagasul asta...

Share this post


Link to post

am o vaga idee ca nu despre generatia de 22 de ani e vorba aici, ci mai degraba de generatia de 15-16 ani, generatia mea (noastra) e una inca (,) capabila, peste jumatate din colegii mei lucreaza, desi nu o duc chiar rau cu banii, dar nu le convine sa stea pe banii parintilor, dar ma uit chiar in curtea mea, unde verii mei sunt mai jos, desi am facut aceeasi scoala generala, acelasi liceu, si acum vara-mea e la aceeasi universitate si acolo vine si vara-miu, dar nu mai e la fel...

de ce au tiganii bani? pentru ca stiu sa se descurce? NU! ei au bani pentru ca sunt dispusi sa isi riste libertatea si viata, deoarece nu au nimic de pierdut, eu am foarte mult de pierdut si in plus nu ma simt bine "furand" de la altii, aici intrand toate formele de excrocare, am un standard de viata care ma multumeste, si in limitele rezonabilului pot sa am tot ce imi doresc si nu cred ca e cineva pe care sa il duca capul si care sa nu reuseasca sa traiasca decent...

Share this post


Link to post

Sa nu cumva sa comitem greseala de a considera ca respectul in invatamant se articuleaza in exclusivitate profesorilor performanti si celor c-o situatie financiara mai solida. Eu am avut si profesori nu tocmai performanti dar fiind in clase bune i-am facut noi sa dea din ei tot ce a fost mai bun. Prin urmare si elevii au un efect pedagogic a carui feeback ii poate favoriza pe termen lung. Eu consider ca respectul se acorda indiferent de cele doua variabile de mai sus. Nu m-as mai putea privi in oglinda dupa ce am fost respectuos doar cu profa al carui sot castiga nu stiu cat si are elevi olimpici, iar cu cea care are sotul pensionat pe caz de handicap, nu.

Share this post


Link to post

Hai ca ma bag si eu!

Fara indoiala ma aflu in categoria de varsta vizata, la cei aproape 18 ani ai mei.

In mare parte aveti dreptate, ca majoritatea adolescentilor sunt cu capul in nori, nu au habar pe ce lume traiesc, nu se gandesc la ce vor face, in domeniu vor activa, insa NU TOTI. Eu privesc optimist, si cred camare parte se vor indrepta. Oricum sunt multi care chiar isi planifica viitorul (printre care si eu). Cred ca pana la 25 de ani, 70% minim din "ametiti" isi vor face un rost in viata, cand aceasta le va da o lectie dura: parintii nu te tin cu p in sus acasa (ca sa citez parazitii :P ) pana la adanci batraneti.

Nu cred ca se pune problema ca nu veti primi pensii, ca la carma ne aflam noi.

Intr-adevar, poate situatia in scoli nu e chiar cea dorita, insa ce vedem la TV sunt cazuri izolate, si ei nu or sa dea niciodata ce se intampla de bine. Eu cred stam inca bine fata de alte natiuni? Ce se intampla in Romania? Pai se mai trezeste unu' de pe la profesionala si da cu pumnu'-n tabla si injura injura proga de romana. Ce se intampla in America? Un adolescent de 13 ani (parca) isi impusca vreo 2-3 colegi, si directorul scolii. Nu e Romania cea care a inventat violenta in scoli. Si ca erau alte generatii mai elevate? Comunismul nu pemitea altfel! Uitati-va la domeniile in care violenta e in floare, si ganditi-va daca pe vremea Tovarasului Nici era la fel. Nu, nu era, pentru ca orice faceai in discordanta cu acele culori palide ale comunismului, era considerat ca atac la siguranta lor si te induceau la tacere. Astea au fost timpurile. Acum traim intr-o societate moderna, e democratie (mai grav e ca fiecare are o perceptie proprie asupra acesteia) si trebuie sa ne confruntam cu probleme sec. XXI.

Nu priviti asa pesimist, ca nu e dracu asa de negru...

 

P.S.: Va stau la dispozitie cu intrebari, poate rezolvam si aceasta polemica totusi; acest conflict intre mentalitati si generatii.

 

Stefan

Share this post


Link to post

Si eu traiesc un optimism dar e unul de factura strategica. Cred ca totul se reduce la rapoarte si proportii de fapt. Cati din 100 de tineri din aceasta categorie a varstei critice au potentialul necesar pt. a nu deveni o masa manipulabila si a nu se inregimenta in categoria cetatenilor de slaba calitate ? "Nebun" eram si eu la vremea mea (suna cam aiurea, n-am decat 31 de ani si vreo 4 luni) insa aveam un discernamant bine educat si stiam unde-i de joaca si unde nu. Stiam foarte bine cat ma pot "intinde" si cat nu. Stiam ce-i ala respect si bune maniere, in plus cultivam demnitatea si onoarea umana inca din pubertate. Mai aveam si "oribilul" obicei de a vorbi limba romana corect. Ori azi imi vin in magazin copchii de 16 ani si se tutuiesc cu mine de mama-mama. Eu ma adresez lor cu d-voastra si lor tot nu li aprinde filamentul. Optimism, optimism, dar cat... Degeaba vor fi si capete luminate, la razboi nu merg generalii ci soldatii bine instruiti si eficienti. Aia castiga razboiul, de fapt. Strategia are efect daca o ai cu cine aplica, altfel ai un desen pe hartie. Daca aia luminati vor avea o masa de putori semianalfabete, cu cine vor face un PIB consistent ?

Share this post


Link to post

Cred ca acesti "soricei" ce 13-14 ai traies

 

Cred ca acesti "soricei" ce 13-14 ai traiesc intr-o lume a lor. Intr-o lume a CS-ului si mai stiu eu ce minuni. Au impresia ca ai lor parinti or sa fie intotdeauna langa ei sa le cumpere un Hard-Disk mai mare, niste RAMI. Se duc la scoala siliti. Eu am fost educat intai acasa si apoi la scoala, asta e esentila.

Putem sa le dam profesorilor si 10% din PIB, daca odrasla nu iti vine cu o baza de acasa, degeaba... Daca el la scoala se gandeste la o noua strategie de CS, sau nu mai stiu ce strategie a acu la moda, nu are rost. Daca parintii lui nu il pun si acasa sa lucreze, chiar sa lucreze cu el, cum facea mama mea, e in zadar. De multe ori plangeam, cand maica-mea incerca sa imi faca bine. Mai tarziu am inteles rostul.

Concluzia ca daca un parinte nu are timp pt. copilul lui, acela e un om imbecil cand zice ca profesorii nu fac treaba. Multi dintre ei fac... dar asta nu e de ajuns din pacate..

Share this post


Link to post

Mare adevar. Prima scoala e familia. Criza inconstientizata a puberilor si adolescentilor de azi rezida-n lipsa modelelor de mare valoare. Iar personal consider ca indulgenta parintilor in fata concurentei pe care le-o face mass-media e condamnabila.

Share this post


Link to post

Corect. Se incred prea mult in educatia pe care o pot primi din exterior.

Multi parinti fa efortui mari sa cumpere un calculator, ca sa aiba copilu. In gandul lor "e ultimul tip, sa vezi ce o sa invete copilul meu... lucruri noi..ii trebuie la scoala". Ii pune si un internet, si da bani lunar, si la rata si la abonamentul de internet, si ala in loc sa scrie si el un referat, sa faca un proect, se duce pe www.referate.ro si da copy, paste si se duce apoi la tat-su si ii arata. Iar parintii apoi se felicita de investitia facuta. Iar acel copil de fapt cand ei nu-s acasa, sta numai cu winampul deschis, ori pe site-uri porno ( :-> ) ori se joaca, pierde vremea. si uite asa se trezesc parintii ca de fapt nu au format un einstein cu un individ standardizat, incapabil sa isi faca un rost in viata (cel putin nu asa sus cum tinteau parintii). Si apoi ne intrebam, cine e de vina? copilul sau parintele?

eu zic asa:

-35% copilul

-65% parintele.

 

P.S.: Acest gen de parinti au toata increderea in calculator, dar nu il lasa sa se uite la TV. Zic ca il strica. Pe dracu! Aia e informare, asa mai urmareste si el un Obositor, ceva... chiar daca el prefera sa se joace in timpul ala. E din nou chestie de educatie. E o serie de tineri care nu merg la vot, fiindca asa au auzit de la parinti. Ei nu voteaza cu Vadim, ca mama si tata nu au votat (pur aleatoriu exemplul :mrgreen: ). Nu stiu ce se intampla in jurul lor pt. a fis capabilil sa faca diferente, sa aleaga pt. ei ca individ in societate. Au in cap numai si numai idei preconcepute, preluate de la parinti. Oricum degeaba imi bat eu aici butoanele, ca pana fiecare copil o sa isi ia portia de " 7 ani de acasa" tot degeaba...hai, mai ziceti si voi :)

Share this post


Link to post

Da. Cred ca de fapt am putea descrie situatia si invers, adica nu - copii rai ci mai degraba parinti slabi. Mare parte a generatiei luata sub lupa de noi acum, este extensia unei generatii de parinti incompetenti. Scoala romaneasca se tot mandreste cu 5-6 olimpici dar inca nu invata elevii cum sa invete si sa socializeze sanatos. Atunci ? Intr-adevar procentul de responsabilitate copil-parinte creste direct proportional o data cu varsta in ce priveste prima categorie. Dar in acelasi timp gradul de efectivitate (importanta) scade in conditiile in care educatia a fost deficitara, tot odata cu inaintarea-n varsta.

Edited by Bolt

Share this post


Link to post

Generatia Happy-Hippie din '60-'70 a fost generatia care a "produs" cel mai mare boom economic din istoria statelor unite: anii '80... S-au scris carti despre asta. Toate fricile parintelui '50 despre copii lor nu s-au adeverit. Rock'n Roll-ul, sex-ul "la liber", Woodstock-ul in ciuda aparentelor au dezvoltat creativitatea...

 

Extrapolati un pic... Acelasi lucru se intampla si azi.

Share this post


Link to post

E asa si nu e chiar asa. Fundatia a fost pusa post-belic iar baietii de la Woodstock au ingrosat radurile categoriei non-productive. Ia intreaba-te, cine mergea in Vietnam : Woodstock sau Harvard ? Cei care papau LSD n-au contribuit cu nimic la boom ci parintii lor de fapt, tinereii au venit doar in siajul lor. Eu ma intreb retoric cum ar fi fost boom-ul daca generatia hippie nu era asa, ci mai disciplinata si mai cultivata. Japonezii si nu numai, stau marturie pt. asta. Si daca si aia nu mai sunt creativi (au ingenunchiat industria auto si electronica americana si fara hippie si fara LSD si fara sex la liber)... In plus boom-ul a fost datorat unei emigrari de buna calitate pe vremea cand lumea se-mpartea in doua (datorita concurentei acerbe cu sovieticii). America era un colector al cremei intelectuale mondiale. D'aia au facut boom, c-au avut oameni cu caractere si minti de calitate. Ori astia nu fumau iarba si nu vomau pe la concertele Woodstock.

Sa fiu bine inteles, eu insumi sunt metalist (paradoxal dar ascult preponderent death-gore-grind), dar muzica e una iar viata, sanatatea, morala, caracterul, educatia, disciplina si demnitatea umana sunt cu totul altceva. Trebuie sa ai discernamant si vointa de a alege binele.

Edited by Bolt

Share this post


Link to post

oho, o sa intru si eu in discutie putin, s-ar putea sa nu fiu vazut cu ochi buni pe tema asta dar.. incerc.

 

Pai eu la viatza mea nu prea mi-a placut cartea in mod deosebit, cum nu a placut la multa lume. Iar pe la varsta de 14-15 ani am inceput sa-mi pun intrebari, ce o sa fac, o sa ajung cersetor, o sa fie vai de steaua mea, am puso, sunt dus, gata... Asa ca am inceput sa-mi dau un interes mai mare, nu foarte mare, dar mai mare. Pe la varsta de 16 ani, eu fiind bolnav de masini & stuff, am inceput sa ma gandesc ce ar trebuii sa fac sa-mi pot permite si eu o masina buna (BMW). Ma uitam pe drum numai BMW-uri, Mercedesuri, Audi, etc. Numai ca tata-l meu om cu meserie... hmm nu e chiar meserie este o functie foarte mare, comandant de nava, salariu imens in comparatie cu salariul mediu pe economie, nu-si permite un BMW, si... Cam naspa, am stat si m-am gandit cu scoala ce pot sa fac sa am un salariu mai mare ca al tatalui meu, si m-am gandit asa cam un an, in fiecare seara inainte de somn. Si ce credeti ca am gasit ca solutie? va spun eu, nimic. Cu scola nu o sa faceti nimic bun. Cei mai buni oameni sunt aia care fac o scoala pt. ca le place meseria pe care o vor urma, si pt ca le place si materia pe care o vor invatza, daca una din cele 2 lipseste atunci scoala e facuta degeaba. Eu acum Fac Acadameia navala, deh il urmez pe tata, pana la varsta de 24 de ani, apoi o sa fac ceea ce vreau eu de fapt sa fac pt. a-mi putea permite un BMW sau 2 sau 10, dar ceva care este destul de riscant, o sa ma apuc de afaceri, cumpar semite si le vand in piatza la pahar :) ).

 

Despre generatia Happy-hippie, spuneati ca nu ei ci parintii lor a? sa va dau 2 exemple, numai cand te uiti la figurile lor au niste fetze de hipioti nenorociti, care au borat incontinuu cand erau tineri, si care nu ai da doi bani pe ei daca nu ar fi cunoscuti. cine? Bernie Ecclestone si Bill Gates. Plus ca primii 5 din lume, nu toti doi dintre ei, au spus la inceperea anului scolar de la o universitate din America "studentilor, lasativa de scoala si indeplinitiva visele" Eu nu traiesc cu ideile astea, dar gandeam dinainte sa stiu ceva despre astia cam la fel. Un om trebuie sa faca in viatza ce-i place mai mult. Numai ca generatiile astea noi au o singura placere mare CS, si muulti dintre ei nu au nici cea mai vaga idee ce vor face in viitor, ins chimb spun ca vor pleca la capsuni in spania, probabil ca astea sunt noile hobby-uri ale natiunii.

Iar cei care au numai 10 la scoala in general ajung un director cu 5 mil lei/luna, cu niste ochelari cat casa. Si cam asa merita, pt. ca nu fac ce fac de placere, sunt doar niste tocilari, si in general sunt mai slabii ca multi colegi care au 5 si 6.

 

Stiu ca am scris cam mult, dar asta e realitatea, in capul multora nu e mare lucru, ei vad o singura chestie, tata inginer, mama Profesoara oameni cu carte si de abia isi duc traiul de pe o zi pe alta. Cunoasc oameni cu studii inalte care nu se ajung cu banii de pe o luna pe alta, este crud. De aceea cred ca multi au inceput sa-i doara in msdos.

 

Bafta!!

P.S. E ceva inteligibil sus sau nu, ca am scris cam mult.

Edited by test_driver

Share this post


Link to post

Eh tocmai asta e, o perspectiva gresita a ansamblului. Azi traim in epoca consumismului feroce, printre altele. A face alegeri in viata in functie de aceasta realitate e o eroare de fond. De ce ? Pt. ca imediat ce ai cumparat un produs afli in scurt timp ca departamentul R&D al firmei care l-a produs lucreaza deja la altul. Prin urmare bucuria e scurta si frustrarea e lunga. Ca la droguri.

La scoala nu se merge pt. a consuma si a face uz de produse ca sa te simti om. Traseul e recurent, adica mergi sa devii om si ca urmare a acestui lucru iti vei cumpara ceva care te va reprezenta si nu va face nota discordanta cu caracterul si intelectul tau.

Situatia valorilor si prioritatilor din Romania e doar una temporara, nu va tine la nesfarsit iar elevii mertsanizati si manelizati vor simti din plin afectul acestor alegeri proaste pe la jumatea vietii lor. Cand vor fi respinsi si li se vor inchide usile in nas datorita "agramaticalitatilor" (vorba mentorului) si a manierelor grobiene. Ce n-au cultivat ani de zile n-o vor face peste noapte. Trebuie sa ai suficient discernamant si maturitate sa-ntelegi ca tara in care traiesti nici n-a fost asa si nici nu va fi asa. E doar un intermezzo nefast dar pe termen lung lucrurile vor sta la fel cum stau deja de mult in tarile catre care aspiram. Importanta scolii nu consta-n capacitatea ei de ati oferi cel mai scurt drum spre BMW ci cel mai consistent drum spre o viata personala si sociala de buna calitate. Daca urmare a acestui lucru ajungi la masina visata vei fi un om complet, dar daca ajungi la ea pe cai scurte si smecheresti, vei face nota discordanta. Uita-te la palatele nu stiu carui rege al rromilor si la diplomele lui "universitare" obtinute prin coruptia celor care le-au eliberat. N-au scoala si caracter dar au BMW - iti sunt dragi, i-ai lua ca model de viata ? Mie imi pare rau ca membri onorabili ai etniei lor nu se vad datorita grotescului afisat de o majoritate cu masini dar fara scoala.

Legat de Bill Gates & Co. Sa facem distinctie intre ce-i adevarat cu adevarat si ce ne-ar place noua sa credem pt. ca-i confortabil si ne aproba tendintele. Una e sa fii un fan al muzicii respective, poate si din motive gregare (eu sunt death-metalist din '90 dar nu din acest motiv) si alta e sa-ti asumi modul de viata propus si emblematic pt. acea categorie. Mie imi place muzica punk printre altele, dar crede-ma ca daca ma pui alaturi de un tip care TRAIESTE punk, n-ai sa vezi decat un contrast urias. Prin urmare, muzica e muzica, zbenguiala e zbenguiala dar educatia, cultura, caracterul slefuit e pe primul plan. E cam ca la condimente, nu-s sanatoase, le papam, dar cu masura si niciodata-n exclusivitate. Cu atat mai putin pe primul plan. Asa ca marii oameni ai lumii nu-s fosti hipioti. Daca intrebam studenti eminenti ce mentori au avut, cu siguranta ca vor da multe nume deloc prezente pe la concertele cu pricina. Faptul ca printre ei se vor numara si o manuta de exponenti ai genului constituie o exceptie fericita si nu o regula buna de urmat. Noi vedem doar ceea ce vrem sa vedem si retinem dupa interes dar uitam ca peste 70-80% din reprezentatii sadea ai genului sunt demult sub pamant, prin clinici de dezintoxicare, abandonati de familii sau prin cine stie ce aziluri de boli psihice. Cinci fericiti ii tinem minte, 500.000 de nenorociti nu-i vedem.

Eu zic ca un om nu trebuie sa faca in viata "ce-i place mai mult", ci sa invete ce sa-i placa intai, cum sa traiasca si abia apoi sa porneasca in implinirea viselor lui. Si aici e nevoie de "know how", mai ales aici.

E doar o chestiune de timp ca cei care iau nota 10 la scoala azi (sau au luat pana acum) sa ia si miile de euro mai tarziu. Multi dintre noi suntem prada prejudecatilor si a unui soi de folclor lipsit de corespondenta in realitate. Cei cu 10 la scoala si 5 mil. salariu nu castiga doar atat pt. ca au luat 10 la scoala ci pt. ca ori nu au avut INCA sansa, ori asta e structura personalitatii lor. Ar trebui sa-i vedem in acelasi timp si pe droaia de eminenti plecati peste granite care-si fac vacantele la Burj Al Arab in Dubai. Ei ? Aia au luat 4 la scoala ? Sintagma "ai carte - ai parte" nu functioneaza la unii doar pt. ca ori inca n-au avut sansa, ori pt. ca au inteles gresit rolul cartii.

 

P.S.

Incercati sa intelegeti ca societatea romaneasca nu e una normala ci una profund anormala. De aici si deductiile gresite ale cetatenilor ei. Faptul ca ai "patriei conducatori" au lasat sa se instaureze acest climat, conform caruia frauda duce la imbogatire fara a fi pedepsita, faptul ca justitia nu numai ca nu actioneaza punitiv dar chiar incurajeaza prin lipsa de profesionalism completat de prezenta intereselor personale si de grup, nu inseamna ca asta e ordinea fireasca si de durata a lucrurilor. Prin urmare valorile inverse si cheia catre succesul ilicit nu trebuiesc insusite. Vremurile cand scoala va conta din nou cu adevarat iar buna educatie il va reprezenta si pe roman cu adevarat, bat la usa.

Edited by Bolt

Share this post


Link to post

Nu vreau sa acaparez acest topic, de aceea ma voi limita la doua opinii:

 

1. De scoala si de cultura ai nevoie in viata muuuult mai mult decat iti imaginezi.

2. Nu judeca oamenii dupa CP de care dispun! Viata este mai mult decat o liniuta improvizata la semafor, iar fericirea o notiune pe care o intelegi doar pe masura ce trec anii si te poti uita in urma la ceea ce ai realizat.

 

De acord ca trebuie sa faci in viata ceea ce iti place, dar credeti-ma ca nu este suficient.

Si nu spun asta din pozitia unui ratat ci, dimpotriva, din pozitia unui om care este chiar multumit de realizarile sale.

Din pozitia unui om care este obligat sa analizeze activitatea altora si care este obligat sa se inteleaga atat cu parveniti sau frustrati, cat si cu oameni de succes, cu avere imensa obtinuta pe merit, desi poate pentru tine este greu de crezut ca acestia exista.

 

 

 

P.S. Scuze Bolt!

Ai dreptate. Mesajul tau a fost postat in timp ce scriam eu.

Am reparat greseala.

 

Completare importanta: Sa faci ceea ce iti place cu conditia sa ai si aptitudini!

Edited by DIO

Share this post


Link to post

Pai eu sustin EXACT acelasi lucru. Atat punctul 1 cat si punctul 2 plus altele de acest fel. Atentie - nu eu am spus ca-n "viata trebuie sa faci ce-ti place". Eu am spus ca-n viata trebuie sa faci ce e bun si util (desigur cu alte cuvinte) iar pt. asta e nevoie de un exercitiu consistent. Cred ca-i vorba de o confuzie intre posturi. Eu nu am spus nici o clipa ca nu exista oameni cu averi imense realizate cinstit ci DIN CONTRA. Repet, e o confuzie intre posturi. Sau mesajul meu a fost inteles gresit, desigur neintentionat.

Edited by Bolt

Share this post


Link to post

corect ce spuneti voi mai sus. ultimii 2.

 

dar asta e o gandire matura, pe care un copil de 14 ani nu o va intelege decat in circumstante deosebite. copiii vostri o vor intelege, pt ca vor avea de la cine.

 

dar cei pt care acest moment a trecut, nu vor mai avea sanse. si cei care acum nu inteleg sunt cei care vor vinde in piata, la kiosk, vor face "manareli si smecherii", sunt cei care daca vor fi prinsi ii vom vedea dupa gratii, iar daca nu vor fi prinsi, ii vom vedea in BMW langa noi la semafor. sau sunt cei care se vor chinui toata viata sa traiasca de pe o luna pe alta.

 

 

in tara asta extremele sunt mult prea departate pt a se mai rezolva ceva. parerea mea este ca sincer nu mai exista salvare pt neam. exista pt 2 categorii de oameni:

 

1. cei care isi vad de treaba lor si reusesc in viata prin mijloace corecte

2. cei care vor fura de la restul lumii. (borfasii)

 

bugetarii nu o sa mai aiba sanse, si vor fi victimele categoriei 2.

 

in tara asta sunt prea multi oameni cu averi ilegale si prea multi oameni saraci.

si sunt prea multi oameni care fac "ciubucuri" ca sa traiasca mai bine.

 

iar invatamantul e intr-un stadiu arhaic, are un handicap prea mare, parerea mea este ca e irecuperabil.

 

ganditi-va ca toti vor sa faca facultate, numai repetentii mai "invata" o meserie.

 

vorba unui prof de mate din liceu: " numai repetentii o sa mai ajunga sa fie profesori. nu exista motivatie. dascalii generatiilor viitoare sunt corigentii si repetentii de azi"

Share this post


Link to post

Pe cat de dramatica pe atat de sustenabila observatia domnului profesor. Din pacate are o carenta. Care anume ? E circumstantiala. Adica e valabila doar intr-un anumit context, cel actual. Schimbarea acestuia va schimba si prognoza. Si lucrurile incep sa se miste, greu da' sigur.

Share this post


Link to post

EU am spus ca in viatza trebuie sa faci ce-ti place, si tot eu am spus ca o sa vand in "buticul" personal, bine nu asta era ideea, asta era un exemplu. Si cand am spus ca o sa vand seminte in piatza, am vorbit oarecum serios, nu o sa fac asta, am alt plan, dar asta nu inseamna neaparat manareli si talharie, si sunt total impotriva furtului si neplatii taxelor.

 

Cand am spus ca in viatza e bine sa faci ce vrei nu am vrut sa spun ca e bine sa stai pana la 80 de ani in casa si sa scrii pe forumul Daewooclub.ro, sau sa te joci NFS undergraund pana il termini de 1000 de ori. Am vrut sa spun ca in viatza e bine sa faci meseria, sau sa ai functia pe care iti face placere sa o ai. Altminteri vei fi un om care daca ai noroc o sa ai bani cu carul, dar vei fi un nefericit, in fiecare dimineatza te vei trezi sa pleci la munca cu un nod in gat si cu gandul la ora 17:00 cand vei pleca din iad. Problema e ca multi copii mai mari, ca mine la 22 de ani se gandesc ca vor pleca in Spania, sau in Germania sau vor pleca pe mare ca motoristi sau ca timonieri, doar pt. banii care vin de acolo, pt. ca pe mare e singurul loc unde se castiga banul la adevarata valoare a muncii depuse. Si asta nu e bine, uite am prieteni care adora sa repare masini de exemplu, unde te poti angaja ca mecanic pe un salariu decent? nicairi, oriunde vei lua maxim 4-5 mil/luna, astia-s bani, nu prea cred. Eu cu 5 mil/ luna desi nu am sotie si copii as fi un om mort, abia as avea bani de drum pana la scoala si inapoi.

 

Romania inca este intr-o groapa adanca, ma intreb daca copii mei se vor putea gandi ca o sa-si permita o cariera in viatza, chiar si o meserie nu neaparat o functie, dar cat timp salariile vor fi cum vor fi, toti vor vrea la facultate, pt. ca macar de acolo iesi cu un salariu cu care cu chiu cu vai poti supravietuii, fara facultate nu ai cum sa supravietuiesti. fara ea salariul este maxxxximmm minimum / economie. sau 3-400 000 lei in plus maxim de maxim.

Share this post


Link to post

Am terminat liceul in '88. Si pe vremea aceea se chiulea, se luau peste picior profesorii, la chefuri cine avea chef sa bea, bea pana il carau ceilalti in baie. Cine nu avea chef de baut dansa fetele. Nu cred ca societatea s-a schimbat foarte mult din acest punct de vedere (probabil acum nu mai are cine sa danseze fetele).

 

Si atunci erau colegi care aveau respectiv colegi care nu aveau, privitul cu jind la combina/casetofonul/bicicleta/masina colegului se practica poate la fel ca acum.

Si atunci erau colegi ai caror parinti nu aveau timp sa se ocupe de ei (parca procentul era mai mic, totusi)

 

Ce vad eu la diferente:

pe mine nu ma verifica tata sau mama la teme decat din an in Pasti. Si mai ratam si eu cate o tema (a uita e omenesc), poate eram prins cu tema nefacuta la scoala si profu' ma lua peste picior, treceam la tabla, va imaginati continuarea. Nu-mi amintesc sa fi invatat de frica profesorului, poate de rusinea data de expresia "branza buna in burduf ce caine", sau de faptul ca ma puneam in locul tatei cand il chemau la scoala.

 

Profesorii erau PROFESORI, aveau un salariu care le ajungea sa traiasca bine, aveau un statut bine precizat in societate (nu mai aud des expresia "sa traiti dom' profesor"). Pana si la tara, unde structura sociala e greu de modificat, copii ii aud pe parinti barfind "sarantocul asta de profesor n-a fost in stare sa-si repare casa pe afara, a mai facut si o facultate, bani cheltuiti de pomana" si normal ca intelege "carte multa nu se cere, sa fii prost, sa ai putere".

Share this post


Link to post

eu tin minte ca inca din liceu priveam cu tristete generatiile noi (clasele mai mici) care erau varza. cu cat au prins mai putin din comunism, cu atat erau mai varza.

 

ce inseamna varza? lipsa de respect, invatau mai putin, mai salbatici, anarhici, obraznici, etc.

 

parerea mea, care doare: prea multa libertate strica :(

Share this post


Link to post

Aparent.

Au mai multe posibilitati de dezvoltare, mai multe domenii la dispozitie, mai putine limite. Au de ales. Ceea ce aleg depinde de noi (ma bag si eu la batrani :) ). Dar noi nu stim sa comunicam pentru ca nu am fost invatati in comunism si imediat dupa, deci nu stim sa ii sfatuim.

A cui e vina?

Share this post


Link to post

Nu fac in nici un fel apologia comunismului , dar pe vremea cealalta ( am terminat liceul in 90 , odat' cu revolutia sau ce o fi fost) era , indiferent de liceu o urma mai mare sau mai mica de respect pt profesori si pentru scoala in general. Examplu: clasa mea ( Liceul Mihai Viteazul Ploiesti - la vremea respectiva un excelent liceu ,de fapt cel mai bun ) din 36 au intrat in 90 , parca, 31 la facultate din prima , iar in 90 se intra destul de greu.

Din clasa noastra a fost primul intrat pe Poli si altii asemenea .

E drept , atunci se invata ( uneori ) si pt ca alternativa baietilor era armata la non TR ceea ce suna destul de nasol.

Acum ce am auzit ca se intampla prin liceul asta ...

In sfarsit o fi o tranzitie si asta , dar nu stiu unde poate duce !

Bafta

Edited by body

Share this post


Link to post

Cum adica prea multa libertate strica?!

Libertatea nu strica, ci te ajuta vezi partea mai dura a vietii si sa stii sa te autoeduci ;)

Ai mei mi-au accordat libertate deplina zic eu, adica puteam sa fac ce vreau eu in timpul meu liber, nu m-au controlat niciodata la teme si puteam sa hoinaresc pe unde vroiam dar cu conditia sa stie si ei cam pe unde umblu. Credeti ca mi-a stricat aceasta libertate? NU! Pentru ca am inteles cum sa-mi aleg grupurile de prieteni si am invatat mult mai multe decat daca as fi stat toata ziua in spatele blocului pe maidan sau la birou cu nasu in caiet ;)

 

Libertatea multa si necontrolata absolut deloc, aia strica!

 

Eu stau si ma uit la colegii mei cum li se pare absolut normal ca parintii lor sa le dea 1 mil pe zi ca au ei nevoie si nu le pasa cum de castiga ai lor bani sau ce sacrificii fac pentru banii aia :rolleyes:

Share this post


Link to post
Nu fac in nici un fel apologia comunismului , dar pe vremea cealalta ( am terminat liceul in 90 , odat' cu revolutia sau ce o fi fost) era , indiferent de liceu o urma mai mare sau mai mica de respect pt profesori si pentru scoala in general.

 

Aveai de ales?

 

Mitul lui Gyges, people. In el shade explicatia.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...