Jump to content
Sign in to follow this  
hitman

Centrale De Apartament

Recommended Posts

Eu am o propunere, dar implica praf mult (rezolvabil cu un aspirator bun) si un flex cu disc diamantat. Se traseaza necesarul de spatiu in treptul tocului, se taie cu flexul (cineva sa tina teava aspiratorului spre sensul in care zboara praful) pana la adancimea dorita, apoi cu un spit sau dalta si ciocan se sparge in no-time. Dar numai in caz de forta majora.

Si ar mai fi o solutie: daca e pragul de 2 cm, se pot trece tevile sub o tabla asemanatoare celei de separate mochet/parchet, cred ca se gasesc mai late. Dar numai daca e pragul mai inalt.

Share this post


Link to post

Lasati solutiile demolatoare, omul are gresie la suprafata.

Share this post


Link to post

@Mircea - Filtrele Y in cazul tau sunt puse doar ca sa fie acolo :) .

Am pus cateva poze cu instalatia executata de mine in apartamentul meu modest.

post-1682-1167938054_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Din categoria: "Asa DA !"

Share this post


Link to post

Am pus cateva poze cu instalatia executata de mine in apartamentul meu modest.

Sa fiti atenti si la montarea filtrului stabilizator de gaz.

post-1682-1167938016_thumb.jpg

post-1682-1167938046_thumb.jpg

post-1682-1167938092_thumb.jpg

post-1682-1167938113_thumb.jpg

Share this post


Link to post

La ce sa fim atenti ?

 

In imaginea de jos e bine ? Robinetul de gaz (din pacate nu se vede complet in imagine) este special, pe semi-holender. Se evita astfel etansarea incompleta si scurgerile de gaz (am patit-o la ai mei, unde n-am mai gasit robinet din acesta).

 

Montarea robinetilor de apa prin coturi la 45' evita coturile la 90'.

 

Din pacate, la mine am gresit ca regulatorul de gaz nu l-am facut detasabil, pe semi-holendere. Deh, omul invata doar din greselile propri.

post-402-1167938787_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Coturile ca sunt de 45' sau de 90' nu influenteaza cu nimic instalatia.

Multi monteaza filtrul stabilizator de gaz gresit, acesta lucrand defectuos.

post-1682-1167940786_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Eu l-am montat "ca la carte", dar vin si intreb: membrana de la regulator are o masa semnificativa ca sa influenteze gravitational functionarea ? Eu ma indoiesc.

 

PS pierderile de presiune intr-o instalatie nu-s proportionale cu unghiul cotului ?

Share this post


Link to post

Adostar, la mine stabilizatorul de gaz este montat exact ca la tine si tolin. Cand am facut eu instalatia, in 2003, varianta PexAl a fost cea mai economicoasa si viabila. De polipropilena nici nu se auzise, iar de cupru iti spun sincer ca m-am ferit din cauza manoperei greoaie si a faptului ca tevile se incalzesc foarte puternic (in cazul unui copil mic care pune mana peste tot, acesta este un dezavantaj major).

Apoi, am ales solutia filtrelor cu pahar decantor-nu filtre Y- pentru ca se curata usor, se schimba cartusul filtrant si fac o curatare mult mai buna.

Cand au venit de la Ariston sa-mi porneasca centrala mi-au impus filtre Y - inginerul care a facut punerea in functiune a spus textual: ''Domnle, la mine scrie filtre Y. Astea pe care le aveti dvoastra sunt mult mai bune, dar daca scrie Y, eu trebuie sa vad Y!'' Asa ca am coborat pana la magazin, am luat 2 filtre Y si pana a baut ala cafeaua, le-am montat unde a fost mai simplu. L-am intrebat daca e OK acolo, a zis da, ca oricum le aveti p-alea mari si gata.Asta-i povestea.

Ulterior am facut iscirizarea, o alta firma a venit si a verificat, n-a obiectat decat la faptul ca aveam termopan in camera unde este instalata (bucatarie). Le-am aratat ventilatia permanenta prin tubulatura din tavan, a zis OK si gata.

Instalatia functioneaza la parametrii din 2003, problema de acum cu robinetii fiind prima.

La inspectia de acest an mi s-a spus ca centrala mai poate functiona foarte bine inca cel putin 10 ani, date fiind uzura practic inexistenta si arderea fiind foarte buna, dar eu peste maxim 2 ani intentionez s-o schimb cu alta mai performanta.

Share this post


Link to post

Iscirizarea are treaba cu traseul gazului de la contor pana la cos si cu normele de amplasare. N-au ei treaba cu instalatiile de apa si pana acum n-are treaba cineva (slava Domnului). Filtrele mecanica (zise Y dupa forma lor) iti protejeaza traseele de apa (robineti, filtre chimice, ceasuri, pompe, schimbatoare de caldura de particule mari scapate din aductiunile de apa sau de eventualele depuneri calcaroase desprinse din instalatia ta. Ele sunt facute sa actioneze in pozitie orizontala pentru a colecta gravitational gunoiul. Altfel, cazul tau, gunoiul, fie optureaza sita filtrului, fie blocheaza un cot in momentul in care dispare presiunea din instalatie.

 

Instalatiile pe Pexal nu-s ieftine deloc, sunt doar usor de realizat. La temperatura de pe cupru, 80'C, nu-i periculoasa pentru copil, nu se arde, doar se frige o data, a doua oara sta departe. Pe considerentul asta nu tii in casa: plita, fier de calcat, soda caustica, diluant, verde de Paris, becuri, aparate de ras, ace, brice si ...

Share this post


Link to post
Eu l-am montat "ca la carte", dar vin si intreb: membrana de la regulator are o masa semnificativa ca sa influenteze gravitational functionarea ? Eu ma indoiesc.

 

PS pierderile de presiune intr-o instalatie nu-s proportionale cu unghiul cotului ?

 

 

Membrana trebuie sa lucreze pe toata suprafata, daca se monteaza gresit aceasta cedeaza in timp. Nu are nici o legatura presiunea cu unghiul cotului.

Share this post


Link to post

Frumos lucrat @adostar.

@Mircea: Eu instalatia am facuto in cupru, pe vremea aia nu rea prea costisitor si arata destul de binepost-2442-1167943123_thumb.jpg. A fost prima data cand am lipit tevi de cupru :D ... nu m a costat nimic manoprea  <img src= )"> , decat niste timp.

Pentru a preveni accidentele cu "friptu" , o sa le maschez... cand o mai fi timp.

 

Se vorbea pe aici pe undeva ca nu se merita sa ai centrala, ca gazele se scumpesc etc. , dar oricat s ar scumpi gazul, n o sa ma coste mai mult decat la radet  <img src= )"> ... Luna trecuta am platit la gaze aproximativ 75ron si intretinerea 90ron ( pe noiembrie) la 3 camere.

Share this post


Link to post
Nu are nici o legatura presiunea cu unghiul cotului.

Dar cine are ? De ce se fac sicane din 4 coturi la 90' la magistrale ?

Share this post


Link to post

Maetre, pe traseul de apa rece care alimenteaza centrala am filtru decantor mare cu pahar si filtru chimic.

Share this post


Link to post

Te cred, dar filtrul mecanic trebuia sa fie inaintea lui (vezi ce ti-am scris).

Share this post


Link to post
... pe traseul de apa rece care alimenteaza centrala am filtru decantor mare cu pahar...

Toti avem acel filtru, sau ar trebuii sa avem. :|

Share this post


Link to post

Mie mi se pare ca la mine e cam mare consumul. Am 3 camere, doua au pereti exteriori, camera unde e montat termostatul are termopan, e setat pe 21 grade si gazul a fost 230 ron. Consider ca e cam mult si n-a fost atat de frig ca-n anii trecuti si nici in casa nu pot sa zic ca a fost extrem de cald.

 

Interventii s-au facut la central pe data de 1 ianuarie(am scris si aici) de catre firma autorizata, ar fi putut regla ei ceva prost pe acolo?

Edited by andy

Share this post


Link to post

Despre ce gaz vorbesti tu, ala din Noiembrie ? Ala a fost la mine 167 ron, factura pe Decembrie inca n-a venit, iar observatia era facuta pe Ianuarie. Apropo, consumul pe ziua de 04.01.2007 a fost de 8,533 mc (tocmai am citit indexul). Daca ma uit la consumul pe Decembrie, am tocat 248 mc. N-a fost foarte frig, dar probabil ca temperatura medie lunara a fost mai mica decat in anii trecuti.

Share this post


Link to post

Cat timp suprafetele incalzite, centralele si suprafetele vitrate nu sunt egale, sau aproximativ egale degeaba comparam consumuri. Asa ma pot lauda si eu ca am consumat gaz de 720.000 ROL in Nov cu 4 camere si 5 persoane dar la cat soare a fost in luna aia... of ce misto era! :)

 

@Mircea: eu am vazut si robineti montati fara zgarieturi sau alte semne, dar astea sunt detalii, totul e sa nu cedeze.

 

Fac si eu maine poze la robineti ca vad ca e la moda, la prima vedere atat celebrul filtru cat si regulatorul de gaz sunt montate corect.

Intrebare, sper sa nu fie off-topic: Filtrele de genul celor comercializate de Family Aqua sunt bune de ceva sau platesc reclama?!

Ma intereseaza astfel de filtre care sa opreasca cam tot ce vine pe teava si nu e apa si daca se pot monta in camin langa apometru.

Edited by mike.omega

Share this post


Link to post

Ca sa nu ramana urme de zgarieturi pe robineti folosit cu incredere chei franceze, cu falcile drepte. Nu mai folositi clesti mox sau alte prostii. Eu folosesc moxul doar la tevi sau unde e ceva intepenit rau.

Share this post


Link to post

Dar chei fixe nu mai exista ?

Share this post


Link to post

Pai cine se deranjeaza sa-si achizitioneze un set de chei- ala e om destept si bogat pe deasupra. Eu cu cheia franceza si cu moxul fac treaba oriunde si nici nu raman zgarieturi (ca nu strang eroic sau pana se striga : Hooooo!). Am lucrat cu "sculele" alea la baie, bucatarie, la hidrofor, camin din curte, in apartamentul lui taica-meu, facut baia lu' socru-meu, umblat si la baia matusa-mii (i-am facut si o masca de chiuveta - la comanda, pe loc), la scoala uneori (ca nu avem oameni de serviciu care sa faca treaba buna si sa lucreze si ingrijit). Si mai e o forba:nu conteaza ca esti mic, conteaza sa te pricepi un pic. Restul vine cu timpul. Iar meseria se mai si FURA !

Share this post


Link to post
Mie mi se pare ca la mine e cam mare consumul. Am 3 camere, doua au pereti exteriori,....

Am uitat sa specific. Blocul este din 94  <img src= )"> ... bine izolat, am termopane. Pierderile nu sunt prea mari :) .

Pe noiembrie am platit 75ron.

Share this post


Link to post

Nu compara Bucuresti cu Bv sau CJ la temperatura exterioara, diferenta mare.

Share this post


Link to post

Si blocul unde locuiesc eu e de prin '90, dar stau la parter, asta am uitat sa zic.

 

Am gasit facura, e pe noiembrie si zice asa:

31.10.06-10.11.06 82 mc

11.11.06-29.11.06 142 mc

si de aici iese un total de 224

Nu stiu ce sa zic, mi se pare mult 8 mc/zi, acum am citit postul lui @tolin si am vazut ca are o situatie similara in data de 4? noiembrie.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...