Jump to content
Sign in to follow this  
tolin

OTTO versus DIESEL

Recommended Posts

Prindeai tu filtrul de cafea?! =))

Share this post


Link to post

... de cea mai neagră cafea...

După burnout, aş fi vrut să văd filmat asfaltul în partea din spate, la "buza" evacuării :) ) Sau, cine ştie, or fi montat mai multe filtre de particule, unu după altul > :)

Serios vorbind, un test extrem de concludent. Mai ales la partea cu lateral grip. Ar fi fost şi mai exact dacă uneia îi montau gume Montana şi celeilalte Debica.

P.S. Ăla din Prius a uitat să tragă frâna de mână la burnout?

Share this post


Link to post

Nu, a tras-o, dar nu a tinut. Vezi tu, la masinile diesel, frana pe spate este mult mai puternica. La benzinare si hybrizi e foarte slaba pentru ca nu e nevoie. Astea nu au cuplu deci nu au cum sa traga.

Share this post


Link to post

Corect. Având cuplu mare, se-nfigea în brazd..ăăăh...asfalt, în plus beneficiind de greutatea mai mare a motorului care apasă pe puntea faţă, Jetta era ajutată, în cadrul "side grip"-ului, să-şi păstreze trasa, pe când Priusul era "suflat" de turbulenţele create de înaintarea VW-ului.

Bune dizălurile astea, nici mult nu consumă, nici fum nu scot.

Share this post


Link to post

O sa radeti dar eu scoteam un fum inainte de schimbarea softului de ziceai ca am ARO 244, acum e alta viata, nici un pic de fum, concluzia mea este ca exista si ingineri idioti care isi baga nasul in motoarele diesel si mai este o problema legata de motorina din RO care este infecta si la motoarele CR chiar este o problema. Acum ca am CR ii inteleg pe posesorii de dCI care se plang de motorina din RO. Daca te apuci sa bagi motorina scumpa chiar nu mai merita dieselul, adica cea de la OMV este chiar buna dar aberant de scumpa.

Oricum dieselul merita pt linistea pe care o ai in masina la drum lung si faptul ca trage de jos, la benzinara mea ma omora zgomotul cand trecea de 3000rpm care este mai mare decat la diesel.

Oricum dieselul merita dar are problemele lui, la fel si benzinarele .

Share this post


Link to post

Iote bre trecu un an si nu a mai scris nimeni cat de economic e dieselul, mai ales astea de 2L Chevrolet cu DPF, sunt economice ca un motor pe benzina de Toyota :D

EU unu m-am convins cu dieselul, este foarte bun daca este fara DPF, daca are DPF si e folosit exclusiv in oras ajunge sa consume cat o benzinara .

Share this post


Link to post

La mine consuma mai putin in oras decat in afara.

Share this post


Link to post

In cazul tau este perfect normal, viteza aia mare de croaziera costa :D

Share this post


Link to post

Daca ar fi "de croaziera" ar consuma 8 si un pic la 180 (6 viteze FTW). Problema e ca atunci cand vrei sa urci, fie si de la 90 la 100, consumul instant creste pana pe la 20 si nu scade semnificativ decat dupa ceva "croaziera".

Edited by Zmeul cel rau

Share this post


Link to post

Bre nea Bogdan, la un 8.6% media pe ultimul an de zile, cu vreo 20.k km rulati in intervalul asta, cu un cost mediu de 4 ron pe litru fata de un posibil 8.6 % media la un benzinar cu o putere similara (si cuplu inferior  <img src= )"> ) la un cost mediu de 4,8 ron pe litru, eu zic ca dieselul iese in avantaj.

Share this post


Link to post

E mai scump uleiul si filtrul de motorina... vor zice unii :)

Share this post


Link to post

Da, revizia pe mine ma costa cu 400 ron mai mult decat la benzinar similar. Vorbim de revizii in service autorizat. Cat mai adauga asta pe km?

Share this post


Link to post

Coroborat cu 1500e in plus la achizitie etc.

 

Ideea e ca o sa ne invartim in continuare in cerc cu acest topic :)

 

Eu am si un diesel si o benzinara - si prin oras (150km pe sapt minim) tot cu Cielo merg. Imi scoate un consum doar cu 2litri/100km mai mult, iar intretinerea costa extrem de putin.

Cu toate astea nu stiu ce mi-as lua cand o veni vremea sa dau woo-ul - Benzinara ma tenteaza mai mult ca "feeling" si simplitate a motorului (fara turbina, fara mizeria aia de DPF, etc), se incalzeste mai repede iarna, si in general ajunge mai repede la temperatura de regim, nu pute, s.a.m.d. In acelas timp sunt momente cand urasc cuplul mic si sus caracteristic benzinarelor, si lipsa de elasticitate in ture mici...

Iar ce am descoperit (la majoritatea marcilor nu numai la Chevrolet) - problema regenerarii defectuoase a DPF-ului - in trafic urban, aproape ca ma face sa renunt complet la ideea de diesel... E absurd sa fii obligat sa scoti masina in mod regulat la drum lung, doar ca sa functioneze NORMAL...

 

benzina - plusuri - feeling, sunet, simplitatea motorului (daca nu gresesti si iei vreunul cu distributie variabila sau TB), se incalzeste repede, revizii mai ieftine

- minusuri - consum oleaca mai mare, cuplu sus in ture si mic.

diesel - plusuri - consum, cuplu mare si jos in plaja de turatie

- minusuri - cvasiimposibil de folosit zi-de-zi in oras (DPF), motor complicat, revizii mai scumpe, ingheata dosul in masina iarna (stiu ca exista incalzire electrica dar costa si asta in plus).

 

A - si mai e discutia cu remapatu' sau chiptuningu' ... dar eu personal am depasit perioada.

Share this post


Link to post

Nu stiu ce sa-ti zic, eu am diesel cu dpf si-l folosesc zilnic in oras. Eu unul sincer sa fiu nu mi-as mai lua benzinar decat motoare mici, pe masini mici, strict de oras. Pur si simplu ma incanta facilitatea dieselului de cruise la drumuri lungi, rezerva permanenta de putere chiar si pe trepte mari si faptul ca tine cu casa la consum.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Cruising... Aici e strict legat de CV - o cutie cu a 5-a bine etajata sau mai bine - cu 6 trepte face si un benzinar la fel de comod la drum lung. Eu dupa 1000 si vreo doua sute de km facuti cu cielo prin tara nu m-am intors deloc obosit sau agasat. Doar m-a enervat pe obarsia lotrului pe zapada cat de sus in ture trebuia sa tin motorul, sau sa tin din ambreiaj, ca sa ma descurc.

 

Rezerva de putere - aici depinde mult de motoare, si de stilul de condus - la Diesel e o senzatie doar - pentru ca el livreaza cuplul optim pe o plaja mica, dar "de jos". In schimb la benzinar trebuie sa schimbi in treapta inferioara. Personal nu ma deranjeaza.

 

Cu consumul iti dau dreptate, in orice regim de utilizare dieselul (daca e in mintile lui) consuma cu aprox 2 litri mai putin la 100km. Eu insa fac cam 10k km/an/masina - conditii in care diferenta se amortizeaza foarte greu. Pe Alfa am diesel dintr-un singur motiv - benzinarele de pe 156 (si voiam musai modelul asta) sunt motoare proaste si nefiabile, iar singurul bun V6 de 2,5l nu mi l-as fi permis... Dieselul era cel mai bun compromis.

Share this post


Link to post

Bre, eu la 2000 rpm in tr 5 am cam 90 la ora. La viteza asta daca vreau sa depasesc ceva e suficient sa apas pedala de acceleratie si gata. La un benzinar trebuie sa pui in 4 ca sa aibe vlaga. Crede-ma ca nu-s lenes, si eu mestec in motorina des ca sa stau pe cuplu sa ma bazez pe masina, dar la un drum de cateva sute de km conteaza. Plus ca, spre exemplu DN 1, daca ai trafic liber il parcurgi leger cap coada cu treapta 5, jongland intre 70 si 110+ fara sa-ti pese de schimbator.

Share this post


Link to post

Dupa cate grozavii am vazut in mai bine de 2 ani de lucrat in service si innegrit gulerul la camasa cand turam in limitare vreun tractor diesel, m-am lecuit de motoarele astea.

La noile motoare cu DPF de pe Koleos deja am clienti care vin la a 3-a regenerare DPF, regenerare care se lasa cu inlocuit litri de ELF Solaris RNX la 55 de lei litrul si filtru de ulei de 100 de lei bucata. Si motoarele astea sunt doar euro 4. Unul dintre ei are cutie hidramata, face destul de des drumuri de Bucuresti si nu intelege de ce trebuie sa faca regenerarile astea, ba chiar se infurie cand ii spunem ca s-ar putea sa crape de tot filtrul ala de la prea multe regenerari. Pe langa binecunoscuta problema a injectoarelor de pe 1.5 dci (problema ce nu a aparut la 1.9 sau 2.0 dci decat foarte rar), mai "beneficiem" si de electrovane de pilotare turbo care pica, de electrovane egr care pica, de turbine care pica dupa ceva kilometri, iar vibratiile dieselului uzeaza suportii de la motor, care costa 600 de lei cel superior si 200 cel inferior. Mai notam aici filtre de motorina care costa de la 150 de lei la 1.5 dci la 350 de lei la Koleos (comparativ cu 44 de lei filtrul de benzina la toate modelele) baile de ulei mai mari la diesel, cam cu 1-2 litri, reviziile mai dese la diesel (la benzinar la 20 de mii, la diesel la 15 mii sau la Koleos la 10 mii), si deja nu mai e chiar asa suparator un 7-8% consum extraurban la benzinar, comparativ cu 5-6% la diesel. Eu unul am preferat benzinar deoarece m-am obisnuit cu ele si la nici un benzinar pe care l-am condus pana acum (exceptand dacia pe carburator) n-am avut nevoie sa umblu pe parte de motor sau sa-mi fac griji ca nu va porni vreodata. Cand au dat frigurile mari, de sub -15 grade, era coada la mine la service de dieseluri care nu porneau, sau porneau greu, la benzinare n-aveau probleme decat cele cu baterii vechi.

Megane-ul meu cel putin, in anumite regimuri de mers, e mai economic decat Clio (care nu consuma sub 6.5% nici batut), si in altele se simte rezerva de putere, in plus pleaca lin de pe loc, zici ca-i electric, comparativ cu echivalentul diesel mai scump cu 1500 de euro.

Cat despre distributia variabila si vestita fulie defazoare, n-am mai schimbat asa ceva la modelele de dupa 2007 si, sincer, daca incepe sa caraie la rece, pot astepta pana la schimbul de distributie, unde voi pune 700 de lei in plus deoparte. Si cam asta ar fi tot.

Pot sa zic ca acum merg mai economic decat mergeam inainte cu Clio pe GPL, cu care aveam destule batai de cap si economie nema, ba nici nu gaseam statii gpl deschise peste tot. De cand alimentez doar benzina nu mai am problema asta.

In plus, de cand cu noile scumpiri ale carburantilor, nu poti sa mai spui ca ori dieselul, ori benzina, ar fi mai economice, ambele sunt foarte scumpe, economii nu se mai simt la niciuna din variante cand oricum te costa plinul peste 200 de lei.

Share this post


Link to post

Din punctul de vedere al unui service-man: un turbo-Diesel cu DPF este masina ideala pentru mers la servici si la s'permarket in RO ?

Share this post


Link to post

Eu dupa 1 an de condus Golf-ul, apreciez tare mult acest motoras 1.4 TSI 160 CP. Consum mic 8.5% urban cu ceva autostrada si 5.5% extraurban. Foarte elastic, cuplu din plin pe o plaja larga (ceva de genul 1.700-4.000 rpm). Practic are toate avantajele diesel-ului dar este mult mai silentios si as spune mai performant. Singurul impediment este pretul usor mai mare decat al versiunii diesel 2.0 TDI 140 CP.

Share this post


Link to post

Din punctul de vedere al unui service-man: un turbo-Diesel cu DPF este masina ideala pentru mers la servici si la s'permarket in RO ?

...doar daca e iesit din garantie si proprietarul e dispus sa plateasca.  <img src= )">

La fel, nu ne suparam daca cineva a pus motorina proasta si ne plateste 1500 de euro pe un set nou de injectoare. De obicei ii dam testul pe calculator bonus (95 de lei). :D

Share this post


Link to post

Dupa cate grozavii am vazut in mai bine de 2 ani de lucrat in service si innegrit gulerul la camasa cand turam in limitare vreun tractor diesel, m-am lecuit de motoarele astea.

La noile motoare cu DPF de pe Koleos deja am clienti care vin la a 3-a regenerare DPF, regenerare care se lasa cu inlocuit litri de ELF Solaris RNX la 55 de lei litrul si filtru de ulei de 100 de lei bucata. Si motoarele astea sunt doar euro 4. Unul dintre ei are cutie hidramata, face destul de des drumuri de Bucuresti si nu intelege de ce trebuie sa faca regenerarile astea, ba chiar se infurie cand ii spunem ca s-ar putea sa crape de tot filtrul ala de la prea multe regenerari. Pe langa binecunoscuta problema a injectoarelor de pe 1.5 dci (problema ce nu a aparut la 1.9 sau 2.0 dci decat foarte rar), mai "beneficiem" si de electrovane de pilotare turbo care pica, de electrovane egr care pica, de turbine care pica dupa ceva kilometri, iar vibratiile dieselului uzeaza suportii de la motor, care costa 600 de lei cel superior si 200 cel inferior. Mai notam aici filtre de motorina care costa de la 150 de lei la 1.5 dci la 350 de lei la Koleos (comparativ cu 44 de lei filtrul de benzina la toate modelele) baile de ulei mai mari la diesel, cam cu 1-2 litri, reviziile mai dese la diesel (la benzinar la 20 de mii, la diesel la 15 mii sau la Koleos la 10 mii), si deja nu mai e chiar asa suparator un 7-8% consum extraurban la benzinar, comparativ cu 5-6% la diesel. Eu unul am preferat benzinar deoarece m-am obisnuit cu ele si la nici un benzinar pe care l-am condus pana acum (exceptand dacia pe carburator) n-am avut nevoie sa umblu pe parte de motor sau sa-mi fac griji ca nu va porni vreodata. Cand au dat frigurile mari, de sub -15 grade, era coada la mine la service de dieseluri care nu porneau, sau porneau greu, la benzinare n-aveau probleme decat cele cu baterii vechi.

Megane-ul meu cel putin, in anumite regimuri de mers, e mai economic decat Clio (care nu consuma sub 6.5% nici batut), si in altele se simte rezerva de putere, in plus pleaca lin de pe loc, zici ca-i electric, comparativ cu echivalentul diesel mai scump cu 1500 de euro.

 

Daca vrem sa fim fair-play si sa ne legam de defecte ar trebui sa amintim si de celebrele fulii defazoare Renault care tot pica, cred ca si motorul tau are in dotare asa ceva.

 

Este un topic pe forum-ul marcii de cateva zeci de pagini despre problema respectiva.

 

Si ar mai fi si altele.

 

Cred ca o discutie diesel vs benzina trebuie privita la modul general, facand abstractie de la o marca anume.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Fuliile defazoare proaste s-au montat pe Megane doar pana la sfarsitul anului 2006, dupa aceea n-au mai fost probleme. Cum sunt destule Megane-uri 2007 benzinare care au trecut de 120 de mii de km fara sa aiba respectiva problema, iar cum eu nu prognozez sa tin masina pana la kilometrii astia, dorm linistit.

Oricum, fii sigur ca pentru amarata aia de fulie de 800 de lei nu alegeam eu tractorul, care nici macar nu imi place cum se misca. Daca era sa am un buget ceva mai mare pentru carburant, alegeam motorul 2.0 de 150 CP. La cum se misca nenorocirea aia de motor pe o caroserie relativ usoara, de 1300 kg, la care la peste 3000 de ture trebuie sa tii strans de volan sa n-o scapi de sub control, si la ce sunet are motorul cand ciupesti acceleratia si te lipeste de scaun, nu iti mai trebuie never tractor diesel.

 

Mie imi plac cei care ridica in slavi dieselul, pentru cat e el de bun, de puternic, de plin de cuplu, etc, etc, dar ei au probabil vreun amarat 1.5 dci de 65CP (3 cp mai mult decat dacia berlina) pe Clio, sau de 85CP pe Megane, si nu trag in nici un fel. Daca vrei sa te lauzi cu dieselul din dotare, vorbeste de un 1.9, 2 litri, etc, care are peste 100-130 cp, altfel proprietarul doar arata ca e zgarcit.

 

A, si ca tot vorbim de economicitatea dieselului. Megane-ul meu, pe ultimii 2 mii de km (10500 km pana acum), are consumul mediu de 7.4% pe CB, cu mers urban in afara orelor de varf (ca n-am altfel nevoie de masina), si extraurban pana in 130-140. Nu merg deloc subturat, ba din cand in cand ma mai enerveaza cate-un prost care trece cu 5 la ora peste linii de tramvai perfecte, si il depasesc de ajung la 84 km/h in a 2-a, unde intra limitarea. Iar senzatia aia de "lipit in scaun", cand ciupesc acceleratia in a 3-a pe la 80-90 e priceless. Insa si folosesc mult frana de motor, cand trebuie sa intru intr-un viraj intai cuplez intr-o treapta inferioara (uneori urc motorul vreo 2000-3000 de ture asa), si abia apoi vad daca mai e nevoie sa calc frana. La Clio m-au tinut placutele de frana 48000 de km, la Megane sper sa le tin mai mult.

 

Iar ca sa privim diesel versus benzina la modul general, cred ca suntem cu totii de acord ca dieselul din ziua de azi a ajuns mult prea complex pentru traficul solicitant din ziua de azi, avand mult prea multe componente pe el comparativ cu benzinarul, componente ce pot sa pice.

Pe benzinar n-am turbina sa o stric iarna cand fac balans la 6000 de ture sa ies din zapada cu motorul rece, n-am bujii incandescente de 100 de lei bucata trecute la categoria consumabile, n-am filtru de particule care sa aiba nevoie sa fie curatat, n-am injectoare care sa pice de la motorina proasta si, nu in ultimul rand, n-am un motor mai greu si mai plin de vibratii, si la care sa ajung pana la Braila iarna cand incepe si el sa bage caldura inauntru, care sa-mi uzeze mai repede suportii motorului si trenul de rulare fata, oricum foarte solicitat la drumurile noastre.

Eu alte avantaje decat un consum cu 1-2 litri mai mic la extraurban (ca in urban, iarna, poate sa consume chiar mai mult decat un benzinar), si posibilitatea tractarii unei rulote in conditii mai bune decat cu un benzinar, la diesel, nu vad. Altii mai vad si ceva cuplu mai bun la turatii joase, fiecare cu preferintele lui, dar putini recunosc ca tot spre consum se uita.

Si, cand dai peste 15000 de euro (si implicit 1000 ron pe luna rata la leasing, 200 de lei pe luna CASCO, 1150 lei pe an RCA) pe masina, sa zici ca iti iei diesel ca sa economisesti 4 lei la suta de kilometri, nu te mai crede nimeni. Daca intr-adevar te macina economia, iti luai un Cielo bun cu 3500 de euro si nu mai conta prea mult consumul, restul erau ca si gratis.

 

Sa nu se creada ca n-am condus diesel prea mult. In familie ai mei sunt la al doilea diesel, merge ok, intr-adevar, dar pentru mine tot benzinarul merge mai bine, tot mai bine ma simt in Megane cand o calc decat in Mercedes.

Edited by laurentziu83
  • Like 2

Share this post


Link to post

Eh, hai ca la drum lung, are si dieselul cateva avantaje si din punctul de vedere al cuplului, spre exemplu, iar eu nu am motorul de 1.9. Intr-o depasire este exact acolo unde trebuie (cu minus de consum la momentul ala). In oras e cam nasol (fata de espero) ca are a intaia si a doua scurte si te specializezi in mamaliga.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Eh, hai ca la drum lung, are si dieselul cateva avantaje ...

Care, sa stai mai mult timp in zgomot ? De asta se mira toti dizelarii care se urca la mine de linistea din habitaclu. Iar zgomotul este suficient sa-l simti (vibratiile, nu trebuia sa auzi, decat.

Share this post


Link to post

Ciudat, zgomotul si vibratiile motorului se simt deranjant doar la relanti. Si asta ti-o spune cineva care atunci cand s-a suit prima data in diezelul pe care il conduce acum, a crezut ca e deja stricat din cauza vibratiilor. :)

Edited by Zmeul cel rau
  • Like 1

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...