Jump to content
Sign in to follow this  
Indigo

GPL pe Tico si/sau Matiz?

Recommended Posts

si totusi de unde aflu si eu cum e cu roata de rezerva la matijii din fabrica? La tine EFZ cum e cu butelia: e de forma unei roti sau e 'clasica' butelie. Nu vrei sa pui niste poze ca mor de curiozitate cu ai reusit sa ramai cu 2/3 din portbagaj.Te rog mult.

Share this post


Link to post

@padual, exista butelii mici de 28-31 litri, de obicei turcesti(asa am si eu) Samcelik, si intradevar ocupa f putin spatiu.Vezi ca pe unul din topicurile de GPL pe jucarii(Tico+Matiz) am postat eu imagini cu instalatia mea, imi pare rau ca nu iti dau direct link, dar imi este greu sa caut.

Oricum ai gandi, sa stii ca merita sa pui GPl pe "jucari", mai ieftin nu poate fi decat mersul pe jos.

Share this post


Link to post
si totusi de unde aflu si eu cum e cu roata de rezerva la matijii din fabrica? La tine EFZ cum e cu butelia: e de forma unei roti sau e 'clasica' butelie. Nu vrei sa pui niste poze ca mor de curiozitate cu ai reusit sa ramai cu 2/3 din portbagaj.Te rog mult.

 

Desigur, doar ca momentan nu am masina cu mine in Bucuresti. Cand o sa am ocazia, in shimb voi posta niste poze.

Share this post


Link to post

m-ati uitat cu pozele alea :(

Share this post


Link to post

Iaca am comis-o si eu cu instalatia de GPL :D

Detalii: Instalatie secventiala Tomasetto(italia) + electronica Stag200(polonia) + rezervor in care incap 22 litri de gaz (capacitatea ei e de vreo 30L, dar se incarca 80%). Instalatia a fost pusa miercuri, pana vineri am parcurs 225 km cu 16.34L de gaz => consum 7.26L/100 km, mers cam 50-50 in oras si in afara orasului, dar cu un trafic absolut infect in oras (facut 30 min tomis3 -> dacia -> iesire din oras spre carrefour) si mers "in lipsei de putere". Pana acum sunt foarte multumit de instalatie, vorba lui @Mike.Omega: "lipsa (de putere) lipseste ".

Costul pana acum a fost de 1900 de lei pe instalatie, mai trebuie insa vreo 30 de lei pentru un releu care sa opreasca pompa de benzina cand merg pe gpl (in manualul instalatiei de gpl scrie ca se recomanda sa ai mereu minim 15L de benzina in rezervor pentru evitarea arderii pompei), si banii cheltuiti la rar pentru omologare - asta se face in termen de 30 de zile de la instalare, dar inca nu am avut timp sa ma programez.

O sa trebuiasca totusi sa ma intorc la atelierul unde s-a montat instalatia din 2 motive:

1. un furtun n-are colier si mi se pare cam ciudat

2. am uitat sa iau romburile de pus in geam <GPL>

Atasez si poze cu insalatia sa va faceti o idee despre ce si cum se monteaza pe masina, dar din pacate nu am avut la indemana decat telefonul:

post-4428-1197113067_thumb.jpg

post-4428-1197113075_thumb.jpg

post-4428-1197113087_thumb.jpg

post-4428-1197113097_thumb.jpg

post-4428-1197113105_thumb.jpg

Edited by andrew

Share this post


Link to post

S-o stapanesti sanatos si cat mai multi kilometrii cu consum redus! Observ ca esti din Constanta si m-ar interesa unde ai montat-o eventual daca executa si pentru tico.

Share this post


Link to post

Am instalat la o firma undeva la Piata Rosu (in intersectie la boema, la semafor, faci stanga pe Tulcei cum vii dinspre tomis 3, apoi prima la dreapta si in capat faci stanga printre tarabe- ajungi in curtea atelierului). Pe Tico probabil ca monteaza aceeasi butelie, cat despre instalatie, cred ca ai nevoie de cu totul altceva. Te lamuresc cei de acolo daca te duci sa intrebi. Si nu strica sa intrebi si in alta parte, desi mie mi s-a parut ca stiu ce fac, si din discutiile lor am inteles ca lucreaza acolo cam de 7 ani toti baietii.

Share this post


Link to post

Da cam cati km faci pe an de merita sa dai 20 de bulioane pe instalatia de gaz?

Share this post


Link to post

Daca la mine te referi, binisor peste 30.000km/an. Si instalatia se amortizeaza dupa calculele mele undeva pe la 25000. Deci se merita.

Share this post


Link to post

Am facut 45000km in 1,5 ani de cand o am, destul cat sa ma faca sa ma gandesc ca nu merita sa dau bani in plus pe deplasare daca se poate mai putin! Dupa ce pun gpl poate o sa caut ceva si mai ieftin, dar fara mers pe jos. (:

Share this post


Link to post

Matiz E 4, GPL, AC, ABG -atat de nou...incat.. o sa-mi vina in max o saptamana...hihihi...de la cunoscatori...cam la ce sa ma astept? Mi se tot spune sa nu-mi iau...ardere uscata (care dauneaza)..piese de schimb peste cativa ani (nu se prea stie ce si cum), etc..si alte pareri contra! Astept va rog pareri, sfaturi pro sau contra! Multzam!!!

Share this post


Link to post

Salut

Am si eu o rugaminte... imi recomandati si mie o instalatie de GPL pentru un Matiz EURO II? AM inteles ca are nu stiu ce galerie de plastic si trebuie o instalatie mai deosebita, sau ceva de genu asta...

Multumesc

Share this post


Link to post

Eu am sa iti dau raspunsul pe care la randul meu l-am primit pe mail atunci cand m-am interesat la o firma cand a fost vorba sa imi montez instalatie:

"se pot monta 2 tipuri de instalatie de alimentare cu gpl.una clasica aspirata la pretul de 1600 ron sau ultima generatie la pretul de 1950 ron instalatie secventiala.din punct de vedere eficienta va sfatuiesc sa optati pt ultima varianta cea secventiala"

Acest raspuns l-am primit acum mai putin de doua luni de la un inginer care raspundea la e-mailurile unui service care se ocupa de montaj in Constanta. Nu garantez ca sunt singurele variante, dar apoi am mers la inca un service si am primit acelasi raspuns. Eu am optat pentru cea de-a doua, pe care am achizitionat-o cu pretul de 1900 RON., montaj inclus, garantie 2 ani. Cred ca diferenta de bani o scoti intr-o perioada suficient de scurta, dar asta depinde si de cat mergi cu masina.

Share this post


Link to post

pai din moment ce vreau gpl, merg destul, catre 25.000 pe an :)

Consumu cum e? oras/extern?

Share this post


Link to post

Oras nu stiu sa iti zic.

Eu circul mixt pentru ca fac naveta si pe traseul pe care pe benzina scoteam cam 6% vara si ceva mai mult iarna, luna trecuta la fiecare plin de gaz a oscilat intre 7,1 si 7,3 - am calculat la fiecare plin, si am facut destule pana acum. O singura data am scos 8% dar in perioada cu multa zapada cand faceam 1km in 45min - 1 ora.

La benzina nu prea am tinut cont, dar am mai bagat de aprox 100-150 RON cred in 4000km. Consuma destul in perioada asta pentru ca e frig si pana trec pe gaz fac vreo 2km.

Share this post


Link to post

Dar de tras cum trage? Cu ce viteza mergi extraurban?

Promit ca asta e ultima intrebare :D

Share this post


Link to post

Revin cu precizare si pt rapido83:

Despre consum, ramasesem dator...si fac aici calculul...3 beculete gpl...la 290 km parcursi. Am folosit ca reper 1 beculet egal 7 litri gpl..imi da un consum de 7,24 l/ 100 km. Din cei 290 km..mai mult de jumatate au fost in afara orasului (dar pe soseaua targoviste-ploiesti, adica  <img src= (">  <img src= (">  <img src= ("> )

Acum am 239 km parcursi...si 2 beculete gpl aprinse..deci tot cam pe acolo sunt.

Share this post


Link to post

Aha,mersi...

Eu dupa o recalibrare am obtinut un 6% afara si cam 8.5% in oras(calcule facute de la plin la plin la aceeasi pompa).Acum dupa problemele avute cu bujiile si erorile din ECM, tre sa ma duc iar la service pt. o recalibrare(sper totusi sa gasesc softul pt BRC sequent 24, interfata o am).

Edited by Mircea
Nu mai cita inutil mesajul anterior.

Share this post


Link to post

sunt posesor de matiz e classe cu gpl din fabrica, nu am probleme cu el sau cu instalatia, ba chiar sunt multumit de el, dar am si io o intrebare pt cunoscatori...

 

Daca ii fac chip tuning, modificarile se fac si pe benzina si pe gaz, instalatia fiind secventiala?

 

Sau...poate fi setata instalatia de gaz astfel incat sa fie echivalenta cu un chip tuning?

 

> :) nu strica niciodata un cuplu mai mare si vreo catva caluti in plus, mai ales cand ai a/c-ul pornit :) )

Edited by DarkAngeL

Share this post


Link to post

Stai cuminte ca doar nu conduci vreun porsche...

Share this post


Link to post

Nu vreu sa conduc porsche, nu ma duc la curse cu masina, dar chiar sunt de parere ca lui maty i-ar mai trebui vreo 10-15 cp ca sa-i acopere necesitatile(poate si ala mele :) ), plus vreo 10% la cuplu, si nu-mi trebuie 200 km/h, 150-155 cat prinde imi sunt suficienti(si lui maty).

Edited by DarkAngeL

Share this post


Link to post

So stai tu linistit ca dintr-un chip tuning mai mult de 3 maxim 5 ponei nu scoti

Share this post


Link to post

chip tuning== 4cp , filtru sport ==3cp , evacuare sport==5-7cp ... se apropie de 15 :D

Share this post


Link to post

Din toate modificarile alea scoti 5-7 cp :) . De banii aia de'i bagi in "modificari" mai bine iei gaz si te bucuri de consumul redus.

Share this post


Link to post

Am facut ceva calcule si am ajuns la concluzia ca la Tico al meu ii trebuie o instalatie de gaz .Am ales pe cei mai ieftini din targ ( Marini cu 850 RON) , au lucrat destul de ingrijit...dar :

1.Pornirea pe benzina e dezastruoasa .Abia ce o facusem de cateva zile sa porneasca ca la carte ,ii facusem sa mearga si socul automat conform celor citite aici pe forum (BTW thanks Pedala , Tolin ,Ovi _jer si altii care daca stiu mai ajuta si pe altii) , i am reglat avansul cu lampa stroboscopica si eram mandru de cum pornea.Acuma gata ,dai la cheie de te plictisesti .

Banuiesc ca e din cauza ca electrovalva de benzina este montata intre REZERVOR si POMPA , si nu intre POMPA si CARBURATOR , cum vad ca apare in pozele lui AZH .Poate cineva sa verifice si sa confirme?

2 .Butelia este inclinata la 45 si nu la 30 de grade.Ma intreb ca daca merge cu ea la 45 nu ar merge si la 15 grade fata de orizontala ca parca nu as vrea sa stric bunatate de panou de portbagaj ,care in starea actuala nu mai incape la locul lui din cauza capacului buteliei?

3.Comutatorul de aer cald /rece pentru carburator ar trebui sa fie intr o pozitie intermediara ( un sfert cald ,trei sferturi rece ). Cei de la montaj nu au suflat o vorba despre asa ceva?

4. Intre vaporizator si corpul carburatorului exista o garnitura de cauciuc ,dar mi se pare ca ar avea ceva joc si nu cred ca etanseaza perfect

5 .Cand pornesc ,chiar si pe benzina ,se aude un zgomot nou fata de cum era de obicei ,ca niste roti dintate care se invart cu viteza , reductorul ( plamanul) are si piese in miscare ???

6. Si nu ultimul ,toate reglaje la final s au facut cu ajutorul acestui organ precis care este urechea de meserias ,a accelerat la maximum , a invartit din suruburi si atat.

Ma opresc aici ca deja ma enervez singur  <img src= (">

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...