Jump to content
Sign in to follow this  
jimmyd

Nu Baga Caldura - Probleme La Sistemul De Incalzire

Recommended Posts

@salex. Ce vorbesti bre :D . M-am chinuit de mi-au sarit capacele in principal din cauza furtunelor care intra in calorifer, parca erau sudate si pozitia incomoda de desfacut colierele, unul l-am scos relativ usor insa pentru celalalt a trebuit sa demontez scutul stanga, timoneria cutiei si vasul de expansiune de la apa ca sa am loc sa ma desfasor, si tot nu l-am putut trage de pe stutul caloriferului, pana la urma l-am taiat.

 

Asta pe afara. In habitaclu insa a fost nebunie cu ultimul capac de plastic care acopera caloriferul, are cateva suruburi foarte greu de scos in partea din fata unul chiar imposibil cu chei sau surubelnita normala. Din cauza lui si a altuia pe care nu l-am vazut am spart acel capac in doua locuri, din fericire am reusit sa il si lipesc.

 

Trecand peste nervi si chin acum am caldura!! Vechiul calorifer de-abea se poate sufla prin el, zornaie chestii inauntru si daca il agit, curge numai rugina :o de unde nu stiu.

 

PS. Tutorial nu am mai facut fiindca nu am avut aparat la indemana si oricum nu a fost o inlocuire ca la carte am spart capacul ala, mi-au ramas vre-o 3 suruburi...etc. Sincer, la cati draci aveam numai chef de poze nu mai era.

 

PS2 Schimbati apa din instalatie macar odata la 2 ani ca sa nu patiti ca mine si nu puneti apa de la robinet.

 

PS3 Cred ca aceasta e cea mai "avansata" operatiune care se reuseste oarecum fara a da jos tot blocul de climatizare. Fereasca sfantul sa aveti probleme la evaporatorul de la AC.

 

PS4. Mi-a luat 2 zile. :D Sambata am demontat interiorul pana am ajuns la el dupa care i-am dat seama ca nu am toate sculele ce-mi trebuiesc, am plecat la cumparaturi cu matele atarnand si bancheta din spate plina de capace, capacele, scrumiera, casetofon...etc si s-a facut noapte pana m-am mosmondit eu. Timp efectiv 2 ore si o ora pauze de gandit, fumat, caterinca...etc.

 

Duminica restul operatiunilor vre-o 4-5 ore cu totul. Nu era pic de mizerie pe calorifer insa am observat o sita prin gaura de unde vine aerul in el la care nu aveam acces. Este posibil ca aceea sa fie inbacsita. Deocamdata caldure e din belsug, frige aerul de la aeratoarele centrale chiar si pe maxim cu ventilatorul si debitul e in regula.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

@Dj_Dark

am vazut operatia asta pe supernova(la vechea mea masina) si, sincer nu as fi vrut sa fiu in locul mecanicului.

cred ca doar la dacia berlina operatia asta e simpla - unde calorif. era in exterior langa capota sub o tabla cu 2 holtsuruburi daca mai tin eu bine minte.

 

revin la pb cu cielo:

inca nu am umblat la consola sa vad daca e mufa scapata, cert este ca nu mai merge nici aerul cond, ventilatorul merge numai la tr 4, nici recircularea - ceea ce ma face sa cred ca este din mufa aia de care mi-ai zis.

cred ca o sa o duc la cineva care se pricepe mai bine decat amicul asta care mi-a mesterit la ea :)

Share this post


Link to post

Treapta a 4-a e singura directa. Restul sunt prin niste rezistente care la cielo din cate stiu eu sunt in panoul cu sigurante. Daca nu e mufa aia verifica in panou. La AC se aprinde becul cand apesi butonul?

 

PS. Nu e greu de scos consola. Dai casetofonul jos, dai un plastic prins intr-un surub de la picioarele pasagerului ca sa ai acces la cablul de reglare temperatura, il demontezi din surub si de pe parghia aia apoi bagi mana prin spatiul creat prin scoaterea casetofonului si impingi in panoul de clima. Trebuie sa iasa relativ usor.

 

In spate ai:

1 mufa mare neagra in dreptul butonului de viteza ventilator. Asta de verificat.

1 mufa mica pentru iluminare.

Furtunasele de vacuum (ai grija sa nu rupi vreunul).

Cablul de rece/cald.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

@DJ_Dark : Desi am intentionat, spre rusinea mea am uitat sa iti trimit citeva instructiuni de demontare/montare a caloriferului. Le-am mai trimis si altor colegi si nu s-a chinuit niciunul mai mult de 4 hai 5 ore in total. Surubelnitele mici erau vitale si banuiesc eu ca te-a mai chinuit brida aia care tine tevile caloriferului. Oricum, daca la Espero ti s-a parut nasol ... sa vezi cum e la Leganza > :)

Share this post


Link to post

@ salex. Totul era simplu daca dadeam tot blocul de climatizare jos, insa ma intindeam prea mult si imi era ca n-o mai fac inapoi. Mi-ar fi trebuit o surubelnita "curbabila" :D in care sa se poata monta o tubulara de 7 mm la vre-o 3 suruburi. Nici nu stiu daca exista desi cred ca da. Vreau totusi instructiunile alea, sa vad macar unde am gresit. oricum, asta n-a fost mare lucru, a fost ceva de munca migaloasa in pozitie incomoda dar am dovedit-o. Cel mai tare a fost dupa ce am scos primul furtun din partea dreapta fiindca ma uitam ca prostul la celalalt cum vine el dupa timonerie si ma gandeam ca imi mai trebuiau vre-o 2 incheieturi la maini ca sa-l pot desface :) . pe urma m-am apucat de demontat sa-mi fac loc.

 

PS. La cielo e mai usor, la mine ma incurca al naibii admisia, fiind chiuloasa in 16 valve e pusa "invers" decat la cielo si nu ai loc de miscat sub ea decat pe sub masina, unde sunt altele care te incurca (tampon motor, timonerie cutie, conducte de frana...)

 

@flyout. E mai simplu sa verifici sigurantele desi eu sunt convins ca e de la mufa. Lumina ai cand pui pozitiile? Am explicat mai sus cum se desface, e destul de simplu daca nu ai "2 maini stangi" cum se spune :P .

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Nu ai gresit cu nimic, doar ca nu ai fost pregatit cu toate sculele necesare. Oricum, important e ca ai facut-o :) . Torpedoul l-ai demontat ? Imi aduc aminte in ce hal de pozitie trebuie sa stai, eu m-am strecurat pe spate sub bord si cu picioarele undeva pe tetiere =))

Share this post


Link to post

@flyout Eu zic sa dai jos climatizarea. Daca nu se aprinde nimic acolo si bordul se aprinde inseamna ca a uitat sa-ti conecteze o mufa. Numai pentru asta si trebuie sa umbli acolo.

 

@salex. La espero torpedoul se desface mai usor ca la cielo. Am 4 suruburi in fata doar. Si da, l-am desfacut degeaba :P . Oricum, a fost bine fiindca am avut loc mai mult. Si cu ocazia asta am descoperit si o alta jonctiune de mufe care duc la ECM :D .

Share this post


Link to post
PS. La cielo e mai usor, la mine ma incurca al naibii admisia, fiind chiuloasa in 16 valve e pusa "invers" decat la cielo

 

@salex. La espero torpedoul se desface mai usor ca la cielo. Am 4 suruburi in fata doar. Si da, l-am desfacut degeaba :P . Oricum, a fost bine fiindca am avut loc mai mult.

 

Ai tot facut referire la Cielo, insa eu tot de Espero 1,5 vorbeam :) , pe ala l-am avut si desfacut. Torpedoul e bine sa il dai jos pentru mai multa lumina si aer :D , mai ales daca esti putin claustrofob =))

Share this post


Link to post

Ok, my bad. :P . La un moment dat din cauza nervilor ma gandeam sa dau scaunele fata jos :D .

Share this post


Link to post
Ok, my bad. :P . La un moment dat din cauza nervilor ma gandeam sa dau scaunele fata jos :D .

 

 

E bine ca ai terminat treaba . Si da, ptr. cei care mai incearca aceasta operatiune, o surubulnita cu cap flexibil este esentiala.

Ptr. demontarea legaturilor din compartimentul motor este indicata o fereastra de vizitare (groapa).

Dar de zgarieturi nu zici nimic? :) )

Edited by soferucalm

Share this post


Link to post

Am avut rabdarea si am citit ieri si alaltaieri acest topic ...si se pare ca mi-am rezolvat problema partial. Deci problema era ca masina mea (Espero 1.5 DOHC) baga caldura foarte slaba. Astazi dimineatza am golit antigerul (care nu era pus de mult timp) si am umplut cu 4 litri de otet alimentar si am inceput sa merg prin oras. Dupa vreo 50 km a inceput sa bage un aer fierbinte( am zis ca am rezolvat-o) dar acel aer a inceput sa varieze ...cand fierbinte ,cand caldut. Intr-un tarziu mi-am dat seama ca baga fierbinte numai atunci cand tin motorul turat un pic mai tare( vreo 3000 de ture cel putin). Am parcurs cu otetul in instalite vreo 100Km ...dupa care l-am dat jos ...spalat cu apa distilata si pus antigel nou inapoi. Acum se pare ca am caldura asa cum ar trebui numai daca tin motorul turat peste 3000 de ture daca il scap mai jos aerul se raceste imediat (in mai putin de 1 minut). Termostatul cred ca functioneaza bine ...in mers acul sta oarecum la jumatatea scalei, la relanti ajunge pana la trei sferturi ( adik la a 2 a linie a scalei) si atunci porneste ventilatorul si scade inapoi la jumatate.

Acum nu stiu sigur care este problema ..eu m-am gandit la 2 variante:

1. pompa de apa nu are destul debit pentru a incalzi caloriferul si numai la turatie mare a motorului reuseste sa bage lichid in calorifer cu debitul corespunzator

2. caloriferul este inca infundat si se incalzeste numai cand lichidul intra cu presiune mai mare datorata turatiei mari a motorului

Inainte de a pune otetul nu se incalzea nici daca turam mai tare motorul.

Asi vrea sa stiu cu ce anume sa incep sa schimb ...pompa de apa sau caloriferul ...care e mai probabil sa nu functioneze cum trebuie ...

Share this post


Link to post

Varianta 2 e cea mai probabila. Cind mergi cu viteza in afara (80km/h, tr.5, deci nu turat) iti mai baga caldura ? M-as risca sa zic ca nu ;) Nu te baga la pompa, caloriferul este capul rautatilor. Incearca sa mai faci o spalare asa cum s-a mai discutat pe aici, cu Calgon sau ceva similar. Cind vei face lucrul asta, tine motorul turat, mergi cel putin jumatate de ora in 4000RPM. Probabil o sa se adune multa mizeri in vasul de expansiune, spala-l si pe ala bine si repeta procedura.

 

PS: daca pompa de apa ar avea probleme de debit, ti-ai da seama imediat, motorul ar avea probleme de racire.

Share this post


Link to post

Nu baga caldura in nici o treapta daca nu e turat. Voi incerca maine dimineatza inca o spalatura cu calgon ...daca nu va merge dupa-amiaza merg sa-mi caut calorifer ...pe care sper sa reusesc sa-l si schimb ...am citit aici ca e mult de munca ...

Multumesc pentru raspuns.

Share this post


Link to post
Nu baga caldura in nici o treapta daca nu e turat.

Sa nu cumva sa ai alta bucurie ... si anume garnitura de chiulasa intepata ! Cum se prezinta lichidul din vasul de expansiune ? Ulei, benzina, spuma ?

Share this post


Link to post

Este normal zic eu ...foarte putina spuma ...dar si aia cred ca e normala ...ca orice lichid pe care-l agiti tare

Share this post


Link to post

Se pare ca am facut un pic de progres :) . Dupa inca doua spalaturi, una folosind calgon si inca una cu o solutie de curatat instalatia de la Liqui Moly (nu stiu daca am scris bine), baga caldura suficienta numai sa fie macar un pic turat (cel putin 1500 ture). La relanti vine un aer caldut ...partea buna e ca in timpul mersului acum vine aer fierbinte ...dezavantajul este ca dimineatza ca sa o dezghet tre sa stau in masina sa turez pentru a veni aer cald :) ...oricum se pare ca tot schimbatul caloriferului va rezolva problema complet ...sunt multumit ca tosi am incercat

Share this post


Link to post

Sa treci pe lista de cheltuieli si termostatul.

Share this post


Link to post

Termostatul il am cumparat deja ...e ieftin (12 lei) :)

 

Totusi mai am o nelamurire ...din capacul termostatului iese un furtun negru (mult mai subtire decat cel care intra in radiator) care intra intr-o "chestie metalica" (probabil aluminiu) de care este atasat si arcul de la acceleratie si furtunul care vine de la filtrul de aer, apoi din acea chestie metalica iese alt furtun care duce la vasul de expansiune ( in partea de sus a acestuia); debitul lichidului de pe acest furtun cand motorul este la relanti este foarte scazut sau chiar nu curge nimic, pe masura ce accelerez creste si debitul de pe acest furtun( la turatie mare chiar are debit foarte mare). Cum ar trebui sa fie debitul lichidului pe acel furtun cand motorul este la relanti? ...Eu parca imi amintesc ca debitul era destul de mare chiar si atunci cand motorul era la relanti. M-am gandit ca poate are vreo legatura cu caloriferul ...de fapt sigur are ...dar nu stiu exact cum este circuitul lichidului de racire, nu am gasit o schema clara a intregului circuit.

Edited by breakx

Share this post


Link to post

Furtunul ala este pentru incalzirea clapetei de acceleratie si trebuie sa curga apa constant. Debitul variaza cu turatia dar chiar si la relanti trebuie sa curga lichid pe acolo. Daca nu curge ori nu ai suficient lichid ori e infundat ceva pe traseu. Desfa carcasa termostatului si verifica. Ai cele 2 furtune, respectiv, de la termostat la clapeta, de la clapeta la vas de verificat, stutul carcasei termostatului si corpul clapetei in sine. Cel mai simplu e, cand desfaci termostatul scoate si capatul furtunului si sufla pe el. Ar trebui sa sufli usor.

 

Debitul acelui furtun nu are legatura cu starea termostatului, poate doar in mica masura si in nici un caz cu starea caloriferului.

 

PS. Aceleasi operatiuni le-am efectuat si eu si intr-un final a trebuit sa schimb caloriferul. Rezultatul spalarii cu calgon si detergent a fost doar de moment.

 

Bafta!

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Daca tot nu mai renteaza GPL-ul ma gandesc sa blochez cumva circuitul pentru vaporizator.

Are cineva o idee cum as putea sa fac treaba asta mai usor si reversibil?

Share this post


Link to post

Daca vaporizatorul gpl este legat in paralel caloriferul de caldura prin T-uri este suficient sa montezi un robinet pe unul din furtunele de la vaporizatorul gpl.

Share this post


Link to post

cumva stie cineva de ce la orificiile de la bord,(cele de la barbriz,) vine aer numai ptr jumatate din bord?mai exact partea stanga,primele 3 de la dreapta la stanga.in dreptul soferului nu "baga" deloc.Se pot infunda cumva sau alta e cauza?Comutatorul pornit la treapta 4 si directionarea aerul;ui catre parbriz,si totusi nimik...

ps. CIELO EXECUTIVE 2002

Edited by iulyan

Share this post


Link to post

Vezi sa nu ai niste frunze prin bord ascunse bine.

Share this post


Link to post

E posibil sa fie tubulatura de aducere a aerului din sistemul de climatizare desprinsa din orificiul plansei de bord.

E vorba de racordul 106 care seamana cu un burduf (sunt doua, stg. -dr.) din fig. 21, cap. 2 Incalzirea si aerul conditionat, pag. 2-34 din manualul de service. Din pacate nu am posibilitatea sa atasez pagina respectiva dar se poate vizualiza la www.anagabriela.ro, manuale Daewoo, Cielo sau Nexia.

Daca e vorba de partea stanga, dinspre sofer, se poate verifica fara a demonta plansa bord. Se demonteaza rama cu comutatoarele avarie si lumini ceata, se da tabloul de bord (ceasurile) jos si se vede burduful respectiv (din plastic negru, lucios) in partea dreapta a boltei unde intra tabloul de bord si se verifica daca buza lui nu intra in plansa bord (o gaura cu diam de aprox. 10 cm).

Cunosc reperele respective pt. ca am demontat plansa bord pt. alte lucruri si era sa patesc acelasi lucru la remontare (burduful nu intrase in gaura respectiva). Noroc ca am verificat cu o lanterna.

Mai mult ca sigur ca e vorba de cele ce am scris. Succes!  <img src= ">

Share this post


Link to post

am sa incerc ce mi-ai zis.Merci mult.Chiar nu mai stiam ce sa fa,operatia cu curatare diferitelor locuri am incercat-o,insa fara rezultat;chia imi faceam griji ca o sa trebuiasca dat jos bordul.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...