Jump to content
Sign in to follow this  
vlivius1

Schimbarea Lichidului De Racire - Antigel

Recommended Posts

Cam 6 litri intra in instalatie, poti sa cumperi gata diluat pt. temperaturi exterioare de pana la -35 grade, sa fie de firma; se schimba la 2 ani.

Share this post


Link to post
va salut! pentru un schim de antigel la un cielo din 97" cat antigel trebuie? si mai ales ce marci de produs ? ma refer la antigel nediluat .Ar trebui schimbat antigelul daca din 97 pana acum nu a fost schimbat chiar daca nu are nici o depunere pe vas?

:drinkers:

Eu am bagat Aral fara silicati.Ovi a spus ca e ok.N-am probleme absolut deloc cu el de 1 an si jumatate.E 20 ron 1 litru,solutie concentrata.Iti trebuie 3 litri antigel,restul apa distilata.

Share this post


Link to post

Confirm calitatea antigelului Aral(eu am din acela roz). Nicio problema cu pierderi sau lipsa caldurii.

Share this post


Link to post

Am gasit la statiile Petrom un antigel OMV.

Din cate am inteles eu, ar fi deja diluat si merge pana la -40 grade. Pret 18,3 RON. La culoare era verzui.

As putea sa-l bag in Leganza ?

Edited by Engine

Share this post


Link to post

Fara probleme. Insa daca n-ai facut-o pana acum, fa si o spalare a instalatiei inainte de a pune antigelul.

Share this post


Link to post

OK. Inca trei intrebari.

1. Daca exista vreo solutie speciala de spalare a instalatiei sau pot folosi apa de canal ?

2. In manualul de Leganza am vazut ca scrie "antigel pe baza de silicati" in timp ce OMV-ul parea sa zica pe el ca ar fi fara silicati. Sigur n-ar fi nici o problema utilizarea lui ? Stiam ca cel CU silicati NU ataca aluminiul.

3. Gasisem si eu Aral fara silicati nediluat la 16.5 RON. E vreo problema daca pun cei 7 litri nediluati ?

Edited by Engine

Share this post


Link to post

1. Da, exista; eu am folosit o solutie de la Metro, am golit instalatia, am pus solutia aceea plus apa si am lasat motorul sa mearga 30 minute, dupa care am spalat instalatia si am pus antigelul nou.

2. Nu pot sa bag mana in foc, daca ai dubii foloseste altceva.

3. Nu se pune nediluat, scade capacitatea de racire.

Share this post


Link to post

@Wolfman: Cred ca ar trebui sa faca totusi cativa km...eventual in afara orasului pentru a avea o viteza mai mare de circulare a solutiei de curatare in instalatie.

Eu personal as face si o spalare a instalatiei dupa ce se foloseste solutia, cu un "plin" de apa distilata.

 

Succes.

Share this post


Link to post

De la Augsburg am luat o solutie Liqui Molly pentru curatat instalatia de racire. Pentru alta masina am folosit o solutie de la 2+2, tot pentru curatat instalatia. Nu lasati garda jos cind cumparati si cititi pe cutie, pentru ca vinzatorii sint destul de varza :( Cind am cerut solutie de curatat, mi-au dat solutie 2+2 pentru ASTUPAT PORII  <img src= ("> adica ... exact pe dos

 

Ambele solutii folosite au fost f. eficiente. Imi aduc aminte ca golisem antigelul si am bagat doar apa (de la robinet, recunosc :redface: ) pentru spalare. Cind am pus solutia in vasul de expansiune peste apa, instantaneu s-a colorat in albastru si, dupa citeva minute bune de utilizare, pe fundul vasului au aparut niste depuneri de calcar.

 

Oricum, eu am lasat-o putin mai mult decit era recomandat pe cutie ... alergat masina la turatie mare. Subscriu la ce zice Bella, spal-o bine dupa, 2-3 clatiri cu apa distilata sigur o sa-i prinda bine.

 

Ar mai fi si solutia recomandata de ovi_jer ... 2-3 pastile de CALGON, apoi spalare din abundenta !

 

La Leganza mea am folosit si antigel cu silicati si fara. Masina are peste 10 ani, radiatorul e OK (original), caloriferul de asemenea ... deci cred ca orice antigel de firma serioasa e OK.

 

Nu-l baga nediluat, zice bine Wolfman ce zice !

Share this post


Link to post

Procedura de schimbare a antigelului descrisa mai sus, e valabila si la Leganza ?

Share this post


Link to post

Azi am schimbat si eu antigelul.

 

Am cumparat :

1. O doza (330 ml) solutie de curatare Valvoline (20 RON).

2. 4 litri antigel (verde) Castrol fara silicati (22 RON).

3. 10 litri apa distilata (1.5 RON).

 

Am bagat in prealabil solutia de curatare in vechiul antigel si am tras o tura de cativa km.

Am golit instalatia si am spalat vasul de expansiune.

Am bagat apoi in doua randuri apa distilata pt curatarea instalatiei si am tras inca doua ture cu masina. Deci am facut spalarea de doua ori.

Finalmente, am bagat cei 4 litri de antigel si cei 3 de apa distilata.

 

Mentiune foarte importanta.

Am incalzit apa distilata si antigelul inainte de a le baga in instalatie, pt a evita socul termic.

Edited by Engine

Share this post


Link to post

De curiozitate, a iesit ceva mizerie in urma spalarii ?

Se simte vreun efect legat de caldura ? Baga mai bine ?

Share this post


Link to post

A iesit ceva lichid murdar dar nu mult. Cel putin din acest punct de vedere, consider ca instalatia era destul de curata si o singura spalare era suficienta.

Eu cu caldura n-am avut niciodata probleme. Asadar nu am verificat special acest lucru dupa schimbarea lichidului de racire dar de maine, cand ies din nou cu masina, voi fi mai atent. Daca observ ceva, scriu pe topic.

Share this post


Link to post

Legat de caldura, lucrurile stau la fel ca si pana la schimbarea antigelului. Sunt la fel de incalzit, adica bine. :)

Share this post


Link to post

Pana la urma stie cineva care antigel e recomandat? Cel cu silicati sau cel fara? Care ataca aluminiul si care nu?

As vrea sa schimb si eu antigelul insa nu stiu ce sa pun. In cartea masinii scrie ceva de etilen glicol amestec cu apa. Cred ca toate antigelurile se bazeaza pe acest amestec!

Mentionez ca masina mea este Cielo EIII si are 58 000km.

Inca o intrebare: Acel robinet pentru golire antigel din partea de jos a radiatorului se gaseste si la masina mea? Am intrebat asta ca nu pot verifica zilele astea acest lucru.

 

Multumesc!

Sper ca nu am fost off topic prea mult!

Share this post


Link to post

Pai ce, ai bloc de aluminiu la Cielo ? Poti pune de orice natie, preferabil d-ala clasic (mai ieftin).

Share this post


Link to post

Eu folosesc Aral fara silicati de 1 an si jumatate fara probleme.L-am pus in ideea ca nu va coroda instalatia,nu stiu ce parti sunt din aluminiu si care din cupru,blocul motor fiind din fonta.Am zis ca e mai sigur asa,mai ales ca-l schimb odata la 2-3 ani. Un sfat,nu folositi robinetul ,a mai zis-o si Ovi in trecut. Folositi furtunul de jos de la radiator,cum scrie in manualul de service.

Share this post


Link to post

Schimbarea antigelului este o treaba relativ simpla. Este nevoie mai mult de logica si mai putin de forta. Scoateti intotdeauna furtunul gros de alimentare cu antigel a radiatorului aflat in partea stanga sus cum te uiti la motor. Antigelul vechi va curge pe acolo. Inainte de aceasta etapa trebuie scos busonul de la vasul de expansiune. Astfel presiune atmosferica va impinge antigelul pe furtunul eliberat din radiator. Atentie! Nu se elibereaza astfel tot antigelul. Ci doar cel aflat in sistemulde racire de la vasul de expansiune si pana la radiator. Mai ramane lichidul din radiator. Acesta va fi eliminat prin desfacerea futunului din partea dreapta superioara a radiatorului cum va uitati la motor. Intre timp atasati furtunul din partea stanga si suflati in radiator pe la furtunasul care eliberaza lichidul de racire din vasul de expansiune. Acel furtun se gaseste sub vasul de expansiune. Astfel aveti garantia ca ati eliminat tot lichidul de racire si din radiator. Este drept pare o treaba complicata, dar nu este asa. Aceasta modalitate nu implica desfacerea surubului din plastic aflat in partea stanga inferioara a radiatorului, in partea dinspre motor. Acesta se desface greu si riscati sa-l rupeti.

Dupa toata acesta treaba puteti sa faceti spalarea motorului cu apa simpla de la chiuveta pentru indepartarea oricaror reziduuri din sistem. Repetati oparatiunea de eliminare a apei folosite la spalare dupa indicatiile de mai sus. Conectati toate furtunasele din nou si apoi adaugati lichidul de racire. MENTIOEZ: posed Cielo Executive an fabricatie 2005, 26354 Km si am facut toate acestea pe propria masina in iulie 2008, in spatele blocului. Apoi am rulat masina 700 Km un drum Vaslui - Bucuresti - Vaslui si nu am avut probleme cu masina! SUCCES TUTUROR!!!! :) >-

Share this post


Link to post
... Aceasta modalitate nu implica desfacerea surubului din plastic aflat in partea stanga inferioara a radiatorului, in partea dinspre motor. Acesta se desface greu si riscati sa-l rupeti...

 

Aceasta operatiune este gresita .Golirea se face pe la acel robinet de golire(nu surub) cu busonul vasului de expansiune desfacut si nu pe la racordul inferior al radiatorului care este la 10 cm peste partea inferioara a blocului motor si a radiatorului.Golirea pe la acel racord se face numai pe la unele modele daewoo(mai vechi) care nu au robinetul de golire.

De la a spune asa am facut eu pina la asa este bine si normal este distanta lunga.

Edited by ovi_jer

Share this post


Link to post

Salut.Vreau sa incerc sa schimb eu antigelul.Am vazut cum se goleste instalatia.Noul antigel pe unde se pune?E necesara "aerisirea " instalatiei , ca la vechile Dacii?

Share this post


Link to post

Daca vrei,te poti risca sa umbli la robinetul de golire de la radiator,dar cel mai simplu umbli la furtunul inferior,asa zice si in manual.Apoi clatesti bine cu apa curata instalatia,pornind motorul,dupa care pui amestecul apa-antigel.Amestecul il pui in borcan.Nu e nevoie de aerisire,o face singur.Eu am pus de 3 ani aproape Aral fara silicati si e ok,nu corodeaza deloc.Amestecul isi pastreaza calitatile si culoarea garantat pentru 2 ani,eu asa il schimb.

Edited by alexinno

Share this post


Link to post

Prin desfacerea furtunului inferior nu se goleste instalatia complet exact cum zicea ovi_jer mai sus. Am vazut in service ca aia deconecteaza furtunul care vine din clapeta in vasul de expansiune si aplica aer comprimat la stutul vasului, apa iesind pe furtunul deconectat insa nu stiu cat de benefica e operatiunea.

 

Oricum, daca termostatul e inchis, apa din jumatatea de jos a radiatorului n-o sa o poti scoate niciodata decat pe la robinetul minune care apropo, este foarte prost, se rupe repede asa ca aveti grija sa nu va treziti fara apa in mijlocul drumului ca mine.

Share this post


Link to post
La mine "robinetul" e un dop filetat care intra intr-o piulita-in-carcasa-cu-cleme, din plastic. Asta s-a rupt , si tot antigelul s-a dus (in timpul mersului), la 2 zile dupa ce a fost "strans" la service. Asa ca atentie la forte ...

Se inlocuieste greu robinetul? Mi s-a rupt si mie ieri fara sa umblu la el.

Share this post


Link to post

Poti sa ajungi pina la a da radiatorul jos. Nu stiu de ce string unii in draci robinetul ala, oricum are un O-ring. Etansarea nu o face prin taria stringerii ci prin O-ringul in cauza. Daca se pierde lichid pe acolo, cel mai bine se inlocuieste O-ringul si se remediaza problema. Altfel ... nu se stie unde cedeaza

Share this post


Link to post

Daca as astupa orificiul cu altceva dacat cu robinetul ... ??!!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...