Jump to content
Sign in to follow this  
laurentziu83

Lada 1200 S 1981

Recommended Posts

Cu platina nu ma omor acum, doar porneste la sfert. Vorba aia: daca merge, nu te baga. Ma documentez in schimb cu ambreiajul.

NU-i problema daca o dam si pe Moskvitch-uri, chiar simteam nevoia unui topic de mecanica clasica, m-am cam saturat de resetat ECM-uri, curatari IAC, blocat EGR-uri, functionare TP si MAP, la care e mai greu de lucrat.

Sa mai adaug si ca bunica-miu a avut un Moskvitch 407 sau 408 (4 faruri oricum) din 67 pana in 82, cand l-a vandut, iar banii de pe el au constituit avans pentru Oltcit. La moskvitch-ul ala a tinut discul de ambreiaj fix 153000 de km, dacia noastra in 50 de mii e la al doilea. Imi mai amintesc ca pe vremea aia bunica-miu "facea" Braila-Bucuresti in sub 3 ore, daca masina avea maxim 120 el mergea cam cu 110-115 constant. Ce vremuri. :)

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

las ca e bine :) taica-meu ar trebui sa fie aici adevarul e ca a fost masina buna "pielea" aia rosie de pe scaune o mai are si acum (e fabricatie 78) intacta dar nemaiavand garaj s-a cam dus rstul, servofrana nu prea mai functioneaza corect, joc la directie de zici ca e tractor, mai pierde lichid pe la frana spate, motorul merge inca bine (chiar prea bine a fost segmentat de 2 ori si a fost vopsita tot de 2 ori) hai ca o dam in diverse dar ...nu pot sa m-abtin :) pe masina aia am invatat sa conduc la naiba, arata ea urat dar ma uimea de fiecare data, motorul tragea super la turatie inalta si era grea, in curbe se aseza de minune ...

Share this post


Link to post

Platina trebuie reglata chiar daca porneste la sfert. Repet, o distanta prea mica la platini nu se simte la mers, merge de rupe insa se uzeaza repede. Una prea mare merge impecabil la turatii joase (si la pornire) insa o balbaie cand urca in ture. Daca deocamdata nu umbli, las-o in pace, insa daca o scoti sa o cureti, vezi si de distanta, ca nu e mare lucru sa bagi o lera...

 

@De sistemul ala ziceam si eu la cilindrii de frana. Simplu, si foarte eficace. Si ibiza si clio au un sistem complicat, mecanic, ceasornicarie, care se imbcaseste usor cu praf si nu mai merge cum ar trebui...

Share this post


Link to post

Ziceai ceva de balbait???? Mi s-a parut mie ca la acceleratie parca nu urca uniform, asta stand pe loc. Acu nu stiu, era si motorul rece.

Share this post


Link to post

Sunt atat de multe cauze pentru asta... al naibii de complicat. Oricum, trebuie sa verifici la cald

 

Cel mai nasol ar fi sa fie carburatorul. La Lada nu stiu cum e, insa la Moskwich era destul de complicat de reglat. Insa in ultima instanta si daca n-ai de ales se potriveste weberul chior de dacie ;) Pe care il regleaza orice nene. Si Lada, si Weber sunt ciupite de la italieni si se potrivesc fara alte adaptari.

 

Probleme de aprindere daca urca greu in ture pot fi:

 

-distanta prea mare la platini (insa nu e chiar foarte tragic)

 

-avans initial prea mic.

Daca e prea mare ar trebui sa tacane, si sa faca figuri mai multe la turatii joase si relenti neregulat (cam ca la masinile de curse :D )

 

-avans vacuumatic paradit (fie furtun spart, fie panarama aia de membrana sparta sau transformata in tabla)

Asta se manifesta prin balbaiala cand accelerezi brusc, la fel ca si o pompa de sprit defectuoasa. Daca accelerezi progresiv s-ar putea sa nu simti. Asta e localizat langa delco, se vede in poza ta. Chestia aia ca o palarie in care intra un furtun care vine de la carburator sau de la galeria de admisie. AR trebui sa vezi rotindu-se partea cu platina in sensul scaderii (cred, insa nu bag mana in foc) a avansului atunci cand tragi aer cu gura pe furtunul ala. Si trebuie sa fie etans, adica daca tragi aer cu gura, vacuumul de pe furtun sa se pastreze.

 

-avans centrifugal gripat.

 

 

@Mircea, DJ_Dark

Voi mai aveti moskwichurile alea? Taica-miu l-a dat pe al meu gratuit unuia care s-a ocupat cu toata hartogaraia de a ni-l scoate din gestiune. Au mai ramas insa piese de schimb in garaj, iar tipul care a luat masina a intins-o la capsuni si n-a mai venit dupa ele. Daca va intereseaza cate ceva... ;)

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Sau "pompita de spritz" care nu pulverizeaza, ci curge...

 

Carburatorul de Lada mai bine nu-l scimbi cu unul de Dacia. Daca reusesti sa-l reglezi cum trebuie, nu vei avea probleme muulta vreme, mai ales daca pui filtru nou pe turul de benzina.

 

Cu stima,

Costel

Share this post


Link to post

Nici gand n-am sa-l schimb cu unul de dacie, il las asa. Dar baie in decarbusolv tot o sa vada.

Daca o sa vreau economie atunci o sa-i pun GPL direct. Vreau sa merg cu masina asta (cat am sa merg) la fel de linistit cum mergeam si cu Matizul si acum cu Reno-ul, adica doar cu becuri de rezerva la mine, o platina, un condensator sa le iau mai mult de chichi la mine.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Laure, curata cu grija carburatorul, curata bine platina, schimba bujiile, verifica fisele si apoi vezi daca mai ai balbaiala. Nu incerca sa reglezi avansul empiric dupa ureche, las-o asa si dupa ce o pui in circulatie mergi si regleaza-l cu o lampa stroboscopica. La carburator sa nu umbli cu reglaje, sa demontezi cu grija jiglerele de benzina, pe cel de aer sa-l lasi in pozitia in care se afla fara a-l demonta. Fii foarte atent la ordinea jiglerelor si daca au sau nu vreo saiba sub ele. Vezi ca trebuie sa aiba 2 jiglere de relanti.

mr_, nu mai am moskwitch-ul din pacate. 1500 aka Ivan a fost prima mea masina. L-am luat de la un mosulica, era din 80, unic proprietar 98k km reali, garaj etc. Nepornita de un an, am pus baterie pe ea si a pornit la cheie :P . Avea tapiteria originala, radioul original, capacele originale (din pacate cam ciupite de rugina, am renuntat la ele si am vopsit jantele negre). Am vopsit-o (masina era alba) si am tinut-o din 97 pana in 2001. Cand am vandut-o avea roti de mercedes pe 14" pe spate, cauciucuri 195-55 R14 pe spate si 175-65 R13 pe fata, geamuri negre, casetofon Blaupunkt, statie kenwood, 2 boxe 100 kenwood pe spate si 2 de 45 Bochman pe fata. Am dat-o cu 12 mil :( , am mai pus 1 mil si mi-am luat un Moskwitch 2141S din 1993. Dupa 1500 imi pare rau si azi, mi-ar fi placut s-o mai am ca vehicul de loisir :P , 2141 a fost tare slabuta. 1500 mi-a scapat si viata cand m-a calarit un camion incarcat cu fier vechi in 2000...In ambele mi-am bagat mana, inutil sa mai zic ca aveam manuale in format electronic, vechi, rusesti si frantuzesti. La 1500 in cat am tinut-o n-am schimbat decat un set de bucsi si 2 amortizoare pe fata. In rest, ulei filtre si bujii (maxim 6000 km cu un set de bujii romanesti). Si n-am menajat-o deloc, mergeam la pescuit pe drum de tractor cu 60 la ora, iar pe autostrada mergeam 120 in mod curent. Era o placere tractiunea aia spate...

Share this post


Link to post

Taica-meu (de fapt bunica-meu) a avut o Skoda S110L ... Ce masinuta simpatica era.. Desi, din cate imi aduc aminte (deh.. eram piticot p-atunci...) avea ceva probleme.. Stiu ca iarna ii ingheta adesea apa in radiator si mai crapa cate ceva pe acolo.. Oricum.. ar fi fost interesant sa o mai fi avut.. Mesteream si eu un pic la ea.. :P Din pacate taica-meu a dat-o acum vreo 7 ani, de-a moaca.. :(

Share this post


Link to post

Din aia cu motor in spate? Haioasa, insa a naibii de zgomotoasa...

un 1000mb ar face acum bani buni...

 

@laurentiu

Ai rezolvat-o cu ambreiajul ala pana la urma? Si ai reusit sa-l descurajezi pe tatal tau sa-ti fure cauciucurile? :) )

Share this post


Link to post

N-am mai umblat la masina, momentan trebuie sa termin ceva contabilitati ca sa pot pleca maine la munte. Dupa Moeciu, ma apuc iar. Cu taica-miu inca n-am vorbit.

Share this post


Link to post

Amigo, deci daca nu te apuci de rusoaica fac 90 de minute Bucuresti-Galati si vin sa te trag de urechi; mama ma-sii, am nostalgia 1500-lui, fir-ar sa fie (Lada, da, nu Moskvitch). Ian de fii antena oleaca la ce spune mandea:

- schimba naibii cilindrii receptori de pe spate, sint gripati dupa atita stat.

- schimba tot ce e racord elastic la instalatia de frinare, sigur sint coapte toate marafeturile

- schimba garniturile la cilindrul receptor si pompa de ambreiaj

- schimba garniturile la pompa de frina

- schimba garniturile de la pistonase la frina fata

- pune niste bani deoparte pentru ce o sa pice dupa ceva mers cu ea:

* pompa de apa (se bulesc rulmentul si presetupele, decit sa schimbi rulmentul mai bine cumperi capacul cu tot cu rulment, presetupe si rotor)

* termostatul poate fi bulit

* robinetul de caldura e aproape sigur gripat

* carbunii de alternator

Despre ce sa faci la motor, te-au sfatuit baietii, nu insisit.

 

Ai nevoie de ceva piese, da-mi telefon si le cumpar de la magazinul Lada din Pantelimon (au si piese de woo, hehe).

 

Daca nu vei mai vrea sa te ocupi de ea, O CUMPAR.

 

PS: vezi ca modelul e 2101, dupa codul motorului, 21011 era kombi-ul, alta nazdravanie si aia. (1500 era 2103).

Share this post


Link to post

Salut Felix, chiar ma asteptam sa intri la un moment dat aici.

Momentan astept temperaturi pozitive afara si ceva soare pe cer. Acum nu e nici una, nici alta.

Ma voi ocupa de masina normal, surubareala la motor o am in sange dupa atatia ani de stat alaturi de taica-miu la suflat la jiglere, reglat aprinderi etc. Acum simt ca imi lipseste, am intrat in sevraj :dizzy: , mai ales cand vad sigilii de garantie sau obligatii de a face reviziile la service, in loc sa schimb eu uleiul in parcare. :mda:

Poate ca o voi vinde mai tarziu, in nici un caz acum, vreau sa o vad mergand intai, si oricum nu am facut acte de mostenire la ea, deci pot sa o conduc daca ii fac itp, rca, etc, talonul si CIV le am. Dar nu pot sa o vand, nu ma deranjeaza. Ca idee, e obligatoriu sa-i fac rca? Sa nu ma trezesc naibii ca mi-o radiaza, ca n-a mai vazut rca din 2003 si teoretic nici nu-i trebuie.

Ovijer imi spunea ceva cum ca ar trebui sa schimb aproape tot ambreiajul, masina se comporta ca si cum n-ar exista. S-ar parea ca nu numai pompa hidraulica. Prima data am confundat-o cu pompa de frana :D

 

La rotile din spate ma voi uita sigur, se pare ca e ceva blocat acolo, am gasit frana de mana trasa :mda:

Cilindri receptori, racorduri le voi lua si schimba pe toate odata, bani sa am. De vizitat magazinul lada pot sa ma duc si eu, numa bine am un motiv sa mai vizitez si :X . Numa bani sa am, din fericire piesele sunt multe mai ieftine decat un plin de benzina. Daca pot sa-mi permit sa merg cu Clio, atunci pot sa-i rup de la gura cate 10 litri de benzina sa mai iau o piesa la Lada. Ca benzina tot se arde.

Share this post


Link to post

Verifica daca nu cumva bunicul tau i-a pus o cala la pirghia ambreiajului care pleaca din cilidrul receptor, fa aerisirea ca lumea la sistem (schimba si garniturile) si mai vezi. Da un search si pe DaciaClub la forumul Diverse, sint acolo vreo 2 baieti cu 1200, te pot ajuta si ei. Bafta si ai grija de rusoaica.

Share this post


Link to post

Afla daca poti daca racordurile de la frane (si ambreiaj) se potrivesc de la moskwich 1500. La Moskwich, e un singur tip de racord la toate franele si la ambreiaj. La taica-miu era unul care pica periodic, iar el avea o sacosa de racorduri de rezerva, pana s-a prins din ce motiv crapa si a remediat-o. Sacosa aia de racorduri de rezerva o are cred inca prin garaj, asa ca daca se potrivesc, poate te-ar scuti de-o cheltuiala...

 

Ar merita vazut daca se potrivesc si discuri de ambreiaj - placi de presiune, desi nu cred... insa am senzatia ca si din alea mai are unele in garaj...

 

Daca-l prind pe messenger diseara il intreb ce piese de schimb mai are, si care ti se potrivesc, si le poti recupera, ca ruginesc degeaba la el in garaj...

 

 

Apropos de masini de epoca, acum cativa ani, cand imi cautam niste piese de schimb, am dat peste un mos care avea un 412... piesa de muzeu, nu alta! Nebunul alamise pe interior toata tabla, antifoane la greu, cred ca a muncit la ea ca un erou, insa sclipea si nu avea nici un fir de rugina... Daca as gasi sa cumpar undeva asemenea rabla...

Share this post


Link to post

Back

Am vorbit cu taica-miu... din pacate nu se potrivesc racordurile alea de frane de la Moskwich la Lada. El cand cauta pentru el a incercat sa ia de Lada si nu s-au potrivit. Pacat, ca avea 7 bucati.

Nici termostatul nu se potriveste.

Share this post


Link to post

Flex, la toata lista pe care ai pus-o un mic amendament: la ambreiaj trebuie schimbate pompa si cilindrul.

Mr_ furtunele alea de pe fata aveau o boala: se frecau intre ele pana se toceau suficient de mult. Erau suportii prea apropiati :) si eu i-am modificat. Flex, daca vrei sa-l tragem de urechi impreuna, I'm in :) )

Share this post


Link to post

Gata, am priceput, ma apuc de masina. Peace !

Am studiat putin schema ambreiajului aseara. Am o vaga banuiala ca, atunci cand am gasit pedala de ambreiaj intepenita (in pozitia neapasata), eu "am luat un ciocan mai mare" adica am apasat mai tare si cred ca am blocat cilindrul din pompa de ambreiaj si a ramas decuplat. Azi cred ca ma duc sa desfac racordul hidraulic de legatura dintre pompa si ambreiaj. Daca dupa ce pornesc motorul si o sa vreau sa bag in viteza o sa caraie, e de bine, inseamna ca e ambreiajul bun si ma scot doar de o pompa pe ambreiaj. Daca nu...  <img src= ("> , atunci suit masina pe capre, dat jos cutia de viteze, carcasa ambreiaj, centrat ambreiaj, dar poate am noroc si il las acolo. Cum a tinut la Moskvitch peste 150000 de km poate n-o fi nevoie sa-l schimb la 84000.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

E posibil sa fi fost gripat pistonul, iar tu cand ai apasat ai decuplat ambreiajul, insa pistonul s-a intepenit si n-a mai revenit.

Share this post


Link to post

Asta sper sa fie. ma duc dupa-amiaza dupa ore sa vad.

Mersi mult pentru interventia cu racordurile.

Share this post


Link to post
Dar traiasca avansul cu rigla de la delco, ii bagam repede 2-3 grade in plus sau in minus si gata se rezolva tacanitul.

 

Dispozitivul la care faceai tu compensarea se numeste selector octanic! Traiasca inginerii!

Share this post


Link to post

Exact! In carte ii spune altfel... parca compensator avans...

Share this post


Link to post

Oricum s-ar chema, tot avans initial inseamna. Cu cat CO a benzinei e mai mare, cu atat avansul initial poate fi marit, crescand teoretic performantele.

Share this post


Link to post

Se pare ca astazi am avut ghinion. Ma duc eu, muncesc vreo 10 minute sa dau toata zapada de pe masina la o parte si pe cea din jurul ei ca sa am loc de manevra si apoi ma apuc sa demontez racordul hidraulic de la ambreiaj. NU a tasnit cu presiune insa lichidul. Ma duc eu sa dau o cheie, dar se pare ca nu mai am baterie. Am luat bateria si am sa o pun la incarcat. Sper sa mai pot sa fac ceva cu ea, intrucat este ABSOLUT DESCARCATA, nici macar nu face scanteie la scurtcircuitarea bornelor.

Asta e, sper sa nu fie nevoie sa scot 1 milion acum din buzunar, dar nici perspective prea bune nu am.

Introduc intr-o treapta de viteza, apoi bag manivela cu gand sa invart motorul. Nici asa nu merge, motorul se invarte, masina nu se misca. Asadar mai ramane sa verific daca nu e blocat pe la cutia de viteze. Momentan e zapada pe jos, asa ca aman aceasta treaba pentru vremuri ceva mai uscate.

Cu racordul desfacut am apasat pedala de ambreiaj, iar lichidul tasneste pe acolo la apasarea pedalei, deci pompa (la prima vedere) este buna.

Asadar pe astazi n-am facut mai nimic. Doar am adus vreo 5 litri de apa cu care am completat in vasul de expansiune si am constatat ca trebuie buson nou la radiator ori cel vechi putin mesterit. Cred ca voi lua unul nou pana la urma.

Share this post


Link to post

Salut!

 

Sfatul meu este sa verifici furca de la ambreaj. Ca orice metal, se poate fisura sau rupe inauntru la ghearele de impingere a rulmentului de presiune. De afara nu poti vedea fenomenul, dar proba o faci decupland cilindrul de ambreaj cu parghia aferenta si miscand de parghie fata spate, asa cum lucreaza ambreajul. Daca se misca usor tb. data cutia jos si schimbata furca. Daca se misca greu sau deloc e OK.

Cum cutie de Lada nu am vazut stricata in viata mea ( si am avut cateva ) singura pb. ar putea fi furca, pompa sau cilindru. Incearca un set de garnituri pt. fiecare inainte de a da bani pe pompe.

Bineinteles si lichid nou DOT4 chiar daca in carte scrie DOT3.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...