Jump to content
Sign in to follow this  
brusli

Jurnal de bord - TICO reparatii+defecte

Recommended Posts

Salut!

Am si eu un tico din '96 cu 123000Km la bord si sunt forte multumit de masina.

In urma cu 2 luni am observat ca-mi curgea ulei pe la semeringul din capacul pompei de ulei. Mi-am luat 2 zile de concediu si m-am apucat de treaba. Ca sa fac un lucru bun (sa curat si mizeria din compartimentul motor) am dat motorul jos, am schimbat toate semeringurile (inferior - superior arbore cotit / axa cu came) si cureaua de distributie. Totul a decurs normal problema s-a remediat.

In urma cu o saptamana ma plimbam cu familia prin Bucuresti si s-a oprit motorul (fara zgomote urate). Am incercat sa dau la cheie dar nimic; motorul se invartea foarte usor (la fel cum se invarte fara bujii) - am zis ca s-a rupt cureaua de distributie ... ghinion.

A doua zi, curios sa vad ce se intamplase, am dat capacul de la culbutori jos, am invartit motorul de la fulie si am constatat spre surprinderea mea ca se rupsese axa cu came (in zona de langa roata de antrenare a axului) :shock: .

Share this post


Link to post

@BogdanS - Depinde ce ulei folosea cel de la care ai cumparat masina sau la cat timp il schimba.

Share this post


Link to post

Astazi am probat presele de arcuri,pe Tico-ul meu cand m-am hotarat sa schimb ,,rulmentii" de presiune ale amortizoarelor fata ,mai ales ca in ultima vreme auzeam un zgomot la bracaj maxim. La 50000 am schimbat amortizoarele si meseriasul care a facut lucrarea mi-a zis ca a bagat vaselina si la acesti rulmenti , dar am constatat ca a facut operatia asta numai la roata dreapta ,stanga fiind pe uscat ! Pentru cine vrea sa faca aceasta operatie at home va spun ca operatia de demontare a ansamblului arc -amortizor se poate face mai usor daca demontati acest ansamblu cu totul(adica cu suport cu totul) urmand sa folositi ulterior presele operatia fiind astfel usurata pe motiv de spatiu . Mentionez ca am cumparat degeaba toate piesele ,fiind de ajuns o curatare cu un solvent si dupa aceea vaselina pe piesele in miscare, le-am pus pe cele noi totusi . Dupa aceasta operatie pot sa spun ca am alta directie !!! :) >- Va atasez cateva poze :

post-285-1159205073_thumb.jpg

post-285-1159205117_thumb.jpg

post-285-1159205148_thumb.jpg

post-285-1159205180_thumb.jpg

post-285-1159205210_thumb.jpg

Share this post


Link to post

De unde ai presele de arcuri?

Share this post


Link to post

Presele de arcuri sunt facute cu ajutorul unui strungar, dimensiuni luate la fata locului (dat roata jos si mas.),puteau sa iasa mai bine dar ma-m servit de ea ,pacat ca nu pot sa o folosesc si in spate,dar va merge in urma modificarilor pe care le voi face! :) >-

Share this post


Link to post

Am un TICO SL,an fabricatie 2000 cumparat in 2005 decembrie cu 59.000 ? km la bord. Pana acum am avut urmatoarele probleme:

- schimbat set bujii ( mergea in suturi )

- schimbat bloc comutator lumini ( tija de plastic rupta )

- echilibrat roti ( de doua ori dar din nou tremura intre 90-100 km/h )

- schimbat placute frana+rectificat tamburi frana

- reglat faruri la stand

- curatat+reglat carburator ( nu mergea rotund la ralenti)

Curios este faptul ca in conformitate cu facturile de la service-uri pe care mi le-a dat vechiul proprietar, aproape toate reparatiile de mai sus au mai fost efectuate in cursul anului 2005 ( bujiile au fost schimbate de trei ori ). Vazand halul in care aratau bujiile vechi ( schimbate cu o luna inainte de cumparare ), i-am facut si un test de compresie, dar totul a fost OK ( compresia 10 ). De atunci eu nu am mai avut problema aceasta. Dupa ultimul test efectuat la un stand ITP, s-a constatat ca toate cele 4 amortizoare sunt duse.

La ora actuala mai am urmatoarele probleme:

- motorul mai zgomotos ( in urma unui schimb de ulei cu MOBIL 5W50 )

- uruit in ralenti ( probabil de la cutia de viteze ca dispare la apasare pe ambreiaj)

Am o nelamurire poate ma ajutati. La pornirea motorului acesta se tureaza dar dupa aprox. 30 secunde se tureaza si mai mult, scazand apoi treptat pana la valoarea normala. Este acest lucru specific pentru TICO Euro 2 ? In concluzie, orice masina SH este mare mancatoare de bani, chiar si TICO.

Share this post


Link to post

Salut.

Este normal sa se tureze deoarece are soc automat care se opreste cand motorul ajunge la o anumita temperatura. Daca il lasi nemiscat se tureaza , daca in schimb te misti cu el imediat dupa ce i-ai dat cheie o sa vezi ca nu se tureaza deloc. (decat cand calci ambreiaju -scuze cacofonia)

Share this post


Link to post

Stiu ca socul automat intra imediat dupa ce-i dai cheie, dar la mine dupa aprox 30 secunde se tureaza si mai mult, si de abia dupa aia incepe sa scada turatia la normal.

Share this post


Link to post

Cand se intampla asta dimineata? La mine pornesc dimineata urca pana la 2000rpm sta circa 10 secunde apoi urca la 3000rpm si ramane acolo vreo 20 de secunde apoi scade la 2200rpm dupa aceea 2000,1800 asta sunt primele 2 minute dimineata. Apoi in 2-3 minute coboara la relantiul obisnuit.

 

Daca pornesc in alta situatie si nu dimineata nu sare nicioadata de 2000rpm.

Edited by AAdorjan

Share this post


Link to post

@AAdorjan - Acelasi lucru se intampla si la mine.

Share this post


Link to post

Deci inseamna ca asa ii normal.

Share this post


Link to post

Mai exact e un defect comun  <img src= )"> . La mine nu face asa. Dar nu cred ca e important.

Edited by ticolino

Share this post


Link to post

Vazut si testat azi un Ticolino pentru prietena mea. Mi-a placut foarte mult, iar prietena mea e chiar topita dupa el . Proprietarul ne este cunoscut, e vecinul prietenei mele, si ma gandesc ca nu ne-ar da o teapa. Pretul este de 2200 Euro pe care cred ca ii merita pe deplin.

- verde inchis, nelovit niciodata ( am tras de toate portierele, am fost atent la eventuale nuante diferite ale vopselei, totul e uniform)

- motorul foarte curat, fara nici o urma de neglijenta

- directie impecabila ( la 90km/h volanul sta neclintit !)

- haionul e putin cam zgomotos, dar cred ca se poate remedia, nu credeti?

- amortizoarele in stare foarte buna ( in special cele de pe spate)

- cauciucuri imbatranite, dar neuzate, ceea ce ma face sa cred ca masina a stat mai mult decat sa mearga.

- ceva ce ma nelinisteste : motorul destul de turat, si nici dupa o tura de 15 km nu s-a mai calmat.

- cand opresc motorul, masina se zguduie putin, oare de ce ?

- portiera din dreapta a fost putin lovita chiar sub yala si necesita reparare.

- extrem de nervoasa la acceleratie, se infige de numa` - numa`- atinge extrem de usor, fara ca motorul sa dea semne de plafonare, la 100-120km/ h .

 

Per total, cred ca am facut o afacere buna, ce credeti? O sa bag poze cat de curand .

Share this post


Link to post

@ticolino - Dar cum face la tine ? Eu nu cred ca e un defect comun, a mea face asa de noua.

Share this post


Link to post
ceva ce ma nelinisteste : motorul destul de turat, si nici dupa o tura de 15 km nu s-a mai calmat.

- cand opresc motorul, masina se zguduie putin, oare de ce ?

 

Ceva idei...cineva?

Edited by radux

Share this post


Link to post

@adostar: la mine face asa dimineata: o pornesc (porneste imediat la cheie fara sprituri si alte nebuneli), dupa 1s se tureaza, si ramane turata pana cand se incalzeste. Adica nu se tureaza la 2000 si apoi la 3000, se tureaza de la inceput la maxim (nu stiu cat o fi, n-am masurat) si se detureaza treptat.

 

LE: am uitat sa-i raspund lui radux :D

 

Motorul se zguduie dupa ce il opresti deoarece face autoaprindere. Cauze: avans incorect, benzina proasta, o electrovalva defecta.

Motorul care ramane turat => tb reglat socul, eventual si carburatorul. S-ar putea (si) sa aibe un amestec f. bogat, de asta si sa ti se para ca se "infige" bine.

Ce intelegi prin motor curat? E proaspat spalat? La mine e praf de 2 degete, pentru ca nu am motive sa-i deschid capota.

Ai spus ca e nelovit vreodata, apoi ca e lovita o portiera. De unde stii ca e nelovit? Ce intelegi prin nelovit? Ca are vopseaua originala? Eu zic ca sunt foarte slabe sanse, e imposibil in bucuresti sa nu te atinga nimeni in parcare. Si la mine vopseaua este uniforma, desi i-am revopsit niste aripi si portiere din cauza de zgarieturi. PS. acum am vazut ca esti din Roman :D

Edited by ticolino

Share this post


Link to post

@radux. Zguduirea la oprire apare din cauza turatiei de ralenti prea mare. Probabil ca nu-ti lucreaza corect socul automat.

Referitor la marirea turatiei de ralenti dupa cateva zeci de secunde de la pornirea de la rece, cred ca este normal la Tico Euro 2, acesta avand si IAC. Unitatea electronica de comanda LOVATO ( care de altfel e facuta pentru instalatiile pe gaz si se pare ca a fost adaptata pe Tico Euro 2 ), pana la incalzirea sondei lambda, lucreaza in bucla deschisa. La alte masini nu mi se pare normala cresterea turatiei de ralenti dupa un timp si apoi scaderea ei la valoarea normala.

Share this post


Link to post

Bun, merci, m-am lamurit cu motorul, o sa-i facem o vizita unui "doctor " de motoare. Zic ca e curat ca mi-am bagat nasul si pe dedesubtul ei si nici urma de scurgeri de vreun fel, la fel si sub capota.

Portiera are o infundatura in partea dreapta, ca si cum ar fi fost fortata cu o ranga, ceva- cred ca a fost victima unei spargeri... infundatura e exact sub manerul exterior el usii, si e singura pata (mica, ce-i drept) de rugina. Cam de 2 x 2 cm . Apropo, oare trebuie schimbata portiera sau merge chituita si vopsita? "Rana" de pe tabla nu e penetranta.

Edited by radux

Share this post


Link to post

"Merge" chituita si vopsita dar daca vrei sa iasa bine va trebui sa revopsesti toata portiera si sa apelezi la un service mai profi ca sa iasa exact la fel la nuanta. In afara de asta exista maaaari sanse sa nu se curete bine rugina si in timp (1-2 ani) va iesi din nou la suprafata prin stratul nou de vopsea.

Share this post


Link to post

Experienta proprie:

 

-daca rugina nu a apucat sa faca pori in tabla o poti curata cu o perie de sarma ce se monteaza intr-o bormasina sau cu smirghel;

-in cazul in care exista pori, recomand folosirea cu MARE precautie a unui polizor unghiular si apoi aducerea la forma cu ajutorul chit-ului;

 

La mine cu ajutorul acestor proceduri nu a reaparut rugina.

 

P.S. Este foarte importanta si tipul de grund folosit.

Edited by bella

Share this post


Link to post

Astazi dimineata dupa o oprire la semafor, mi-a murit brusc motorul si nu l-am mai putut reporni. Masina cu ajutorul politistului din intersectie a fost trasa pe dreapta, apoi tractata la servici cu ajutorul colegilor de munca. Verificarile pe care le-am facut au fost urmatoarele:

- verificare scanteie la fisele de la bujii

- verificare benzina la iesirea din pompa de benzina

Concluzia: pompa de benzina total nefunctionala ( nu mai scoate nici un strop de benzina ). Am inlocuit pompa de benzina ( 75 RON ),respectand metodologia descrisa in Tutoriale Tips and Tricks, iar dupa trei chei mai lungi ( pana s-a amorsat pompa ) masina a fost din nou functionala. Cu aceasta ocazie atrag atentia celor din Cluj, sa fie foarte atenti de unde cumpara piese de schimb. Magazinul de piese din mijloc de pe Dorobantilor vinde piese reconditionate din surse dubioase, care pot sa fie defecte sau se vor defecta in scurt timp ( bineinteles ca ei spun ca piesele sunt noi dar se vede pe ele ca au mai fost montate pe masina, iar un coleg de serviciu s-a ales de la ei cu un delcou de Matiz defect care s-a descoperit la service,dupa incercarea nereusita de a-l inlocui personal).Si mie astazi au incercat sa-mi vanda o pompa de benzina cu 60 RON pe care se vedea clar ca a fost folosita avand chiar urme de lucrari la capac. Bineinteles ca am preferat sa nu cumpar de la ei altceva decat garniturile necesare pentru montarea pompei, pe care nu le-am gasit in celelalte magazine.

 

Sorry, am postat gresit la rubrica Matiz. Rog administratorii sa-l treaca la rubrica TICO

Share this post


Link to post

Sorry, nu, ti l-am mutat eu gresit din neatentie la Matiz in loc de Tico. Tu facusesi un topic nou! :mda:

Share this post


Link to post

Ciudat! Nu cade asa usor o pompa de tico...mai intai se manisfesta prin miros de benzina persistent, eu am schimbat pompa la 78kkm.

Share this post


Link to post

am o problema cu pedala de ambreiaj.E foarte tare si tine foarte jos, practic langa podea. Mecanicii nu au putut

face nimic din cablu. Nu stiu daca ar trebui sa schimb discul pt asta. El inca tine bine. Daca trag frana de mana

si accelerez nu patineaza de loc. Stie cineva ceva? Precizez ca e vorba de un tico din 2000.

Edited by ardeleanu

Share this post


Link to post

Pai schimba cablul de ambreiaj, si daca tot asa tine te paste o placa de presiune :) .

Edited by adostar

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...