Jump to content
Sign in to follow this  
maximus

Gripa Aviara A Sosit In Romania

Recommended Posts

Primele trei cazuri de pasari contaminate cu virusul gripei aviare au fost descoperite in localitatea Ceamurlia de Jos din judetul Tulcea.

Anuntul a fost facut vineri seara, de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

 

Pasarile vor fi trimise la un laborator special din Marea Britanie, pentru confirmarea diagnosticului.

 

Zona a intrat in carantina, persoanele nu mai au voie sa consume carne de pasare, si nici sa atinga atinga pasarile din gospodarii. Conform oficialilor din Ministerul Agriculturii, carantina va fi extinsa la nivelul intregii zone a Deltei Dunarii. Populatia din zona va fi vaccinata.

 

Conform primarului din Ceamurlia, citat de Realitatea TV, in localitate exista suspiciunea de gripa aviara inca din 26 septembrie.

 

 

Reprezentantii Comisiei Europene vor fi informati despre depistarea acestor trei cazuri care prezinta suspiciunea infectarii cu virusul gripei aviare.

 

Persoanele ale caror pasari au fost sau vor fi sacrificate vor fi despagubite de Guvern.

 

Anuntul privind cazurile de gripa din Tulcea va face ca toate exporturile romanesti de carne de pasare si oua sa fie sistate.

 

Ministerul Sanatatii a luat legatura cu Institutul Pasteur din Franta si a solicitat ca, in cazul confirmarii suspiciunilor de gripa aviara din Tulcea, sa puna la dispozitia Romaniei vaccinul Tamiflu, un produs antiviral recomandat in cazul pandemiilor de gripa.

 

Gripa aviara a fost inregistrata oficial in sase regiuni din Rusia, precum si in Kazahstan.

 

 

sursa: aici

Share this post


Link to post

mai multe informatii despre gripa aviara, tipurile de gripa aviara si cum se propaga:

 

 

Gripa aviara s-ar putea transmite de la om la om

 

Virusul care provoaca gripa aviara ar putea in viitor sa se transmita de la om la om, avertizeaza Lee Jong-Wook, presedintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Virusul H5N1 - raspunzator pentru gripa aviara - este mortal, dar nu este contagios la oameni pana in prezent.

 

Pasarile, sursa virusului

 

Gripa aviara este o boala infectioasa a pasarilor, cauzata de tulpinile de tip A ale virusului gripal. Boala a fost identificata pentru prima oara in Italia, cu peste 100 de ani in urma. Infectia produce un spectru larg de simptome la pasari, variind de la o forma usoara la una foarte contagioasa si fatala in scurt timp, ducand la epidemii severe.

 

Forma cea mai cunoscuta se caracterizeaza prin debut brusc si moarte rapida. Pana in prezent, toate izbucnirile cu forma grava au fost cauzate de virusurile gripale de tip A, cu subtipurile H5 si H7. Pasarile migratoare de apa - in mod special ratele salbatice - sunt rezervorul natural al virusurilor gripale aviare si sunt cele mai rezistente la infectie.

 

 

Pasarile de curte (pui si curcani) sunt in mod specific susceptibile la epidemiile de gripa mortale. Contactul direct sau indirect al pasarilor domestice cu pasarile de apa salbatice migratoare a fost cauza frecventa a epidemiilor. Virusurile gripei aviare pot fi transmise de la o ferma la alta prin echipament, vehicule, hrana, custi sau imbracaminte. In absenta masurilor de control, epidemiile pot dura ani de zile.

 

Doar o banuiala: transfer pe cale aeriana

 

Tendinta virusurilor gripale de a suferi schimbari antigenice frecvente si permanente necesita monitorizarea constanta a situatiei gripale globale si schimbarea anuala a compozitiei vaccinurilor. Virusurile gripale de tip A, cu subtipuri de la diverse specii, pot sa transfere material genetic si sa se uneasca. Rezulta un nou subtip diferit, pentru care nu exista imunitate.

 

Pentru a se intampla acest lucru, noul subtip trebuie sa aiba gene de la virusurile gripale umane, care sa-l faca transmisibil de la o persoana la alta. "Se banuieste ca virusul gripal aviar se transmite la om pe cale respiratorie. In Romania nu exista insa nici un caz de gripa aviara la pasari. Expertii OMS, aflati la Bucuresti, nu considera ca Romania s-ar afla intr-un pericol iminent.

 

In cursul saptamanii viitoare se va finaliza planul national de pandemie, inclusiv al celei aviare", a declarat Mircea Popa.

Totusi, reprezentantii OMS au recomandat Romaniei masuri de siguranta privind supravegherea si monitorizarea pasarilor domestice si salbatice. De curand, Ministerul Sanatatii a transmis Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor o serie de masuri preventive.

 

In document se specifica faptul ca, desi Romania se afla pe un culoar de migrare a pasarilor salbatice de apa din nordul continentului, existand chiar o zona cu risc pentru izbucnirea epidemiei (Delta Dunarii), pericolul de aparitie a unor focare de gripa aviara este scazut.

 

Inca nu exista vaccin

 

In mod normal, virusurile gripei aviare nu afecteaza alte specii decat pasarile si porcii. Prima infectie a indivizilor umani cu un virus al gripei aviare s-a produs in Hong Kong in 1997, cauzand o boala respiratorie care a ucis sase din cei 18 bolnavi. Ancheta a dovedit ca sursa infectiei umane a fost contactul strans cu pasari de curte vii infectate.

 

Astfel, virusul a trecut direct de la pasari la oameni. Distrugerea rapida a celor 1,5 milioane de pasari a evitat o pandemie. Un alt eveniment a fost in 2003, cand o epidemie de gripa aviara in Hong Kong a cauzat doua imbolnaviri si un deces la o familie care a calatorit in sudul Chinei.

 

De asemenea, in 2003, in Olanda un medic veterinar a decedat si s-au produs imbolnaviri usoare la 83 de persoane. In Vietnam au avut loc, in 2004, teste care au confirmat prezenta virusurilor aviare la oameni. Boala la om se manifesta prin febra, tuse, dureri in gat si, in cazuri grave, pneumonie virala.

 

Expertii OMS sunt de acord ca o pandemie de gripa este inevitabila. Pana acum, 57 de persoane au fost ucise de gripa aviara numai in Asia. In prezent, nu exista un vaccin. Ultimele cazuri de imbolnaviri la pasari confirmate au fost in Kazahstan si in anumite parti din Rusia.

 

 

 

Sursa: aici

Share this post


Link to post

Virusul gripei aviare izolat in probele de la Ceamurlia. Autoritatile sunt in alerta maxima

 

Specialistii au confirmat miercuri noapte tirziu ca virusul influentei aviare de tipul H5, posibil N1 a fost izolat in probele recoltate de la Ceamurlia.

 

Daca se va confirma ca virusul este de subtipul N1, atunci este vorba de virusul gripei aviare care a ucis milioane de pasari si peste 60 de oameni in Asia de sud-est.

 

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur invitat, joi dimineata, la Jurnalul TVR, a declarat ca situatia este sub control si ca autoritatile vor lua in continuare masurile care se impun pentru a opri extinderea virusului.

 

Specialistii de la Institutul National pentru Diagnoza si Sanatate animala incep, din aceasta dimineata, teste mai complexe si, in acelasi timp, probe ale virusului vor fi trimise la Londra, pentru a se stabili gradul de virulenta si cat de periculos este pentru om.

 

Comisia Europeana ar putea notifica, joi, Romania pentru interzicerea importurilor de carne de pasare, dupa ce pentru Turcia a fost luata aceasta masura.

 

In Ceamurlia de Jos, localitatea unde au fost depistate cele 3 pasari infectate cu virusul aviar s-au intarit, joi dimineata masurile de paza. Nici un om nu mai intra si nu ma iese din comuna iar autobuzul care transporta, de obicei, oamenii din Ceamurlia in alte localitati a trecut joi dimineata prin comuna fara sa opreasca in statie.

 

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dat asigurari, joi, la Radio Romania ca sunt suficiente stocuri de vaccin antigripal si a reamintit masurile preventive pe care trebuie sa le ia oamenii pentru evitarea imbolnavirii.

 

Sacrificarea pasarilor din gospodariile oamenilor va continua, joi, iar autoritatile fac apel catre localnici sa colaboreze cu medicii veterinari si sa mentina o igiena stricta in case si in curti.

 

De la rezerva de stat, oamenii din Ceamurlia primesc joi, conserve de carne, ulei, orez si paste fainoase.

Acest material poate fi preluat doar cu citarea sursei HotNews.ro

 

© HotNews.ro, 13 oct 2005

Share this post


Link to post

Inca o transa de stiri de la Mediafax

 

Este posibil ca oamenii din Ceamurlia să fi contactat virusul gripei aviare

BUCUREŞTI, 13 oct (MEDIAFAX) - Locuitorii din localitatea Ceamurlia de Jos ar putea să fi contactat virusul gripei aviare, a declarat, joi, directorul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, Nicolae Ştefan.

"Este posibil ca oamenii din localitate să fi contactat virusul gripei aviare'', a spus Ştefan, după conferinţa de presă de la Ministerul Agriculturii în care au fost prezentate ultimele evoluţii în cazul gripei aviare.

El a precizat că virusul gripei aviare (H5N1) nu se transmite la om, însă în prezenţa viruşilor gripei umane constituie un hibrid patogen pentru om.

"Populaţia trebuie vaccinată în continuare şi să se ia antivirale'', a afirmat Ştefan.

El a afirmat că a fost identificat subtipul H5 al virusului la probele prelevate de la animalele de la Ceamurlia (susceptibilitate de influenţă aviară), existând o probabilitate foarte mare ca şi subtipul N1 depistat în Asia să fie semnalat. Specialiştii Institului de Diagnostic şi Sănătate Animală au identificat miercuri noaptea subtipul H5, probele urmând să fie trimise, în cursul după-amiezii de joi, în Marea Britanie pentru confirmare.

Ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur afirmase anterior, în conferinţa de presă, că până în acest moment nu au fost consemnate cazuri de persoane suspecte că ar fi bolnave de gripă aviară în Ceamurlia de Jos.

"Nu am auzit să fie focare de boală la oameni până la această dată'', a spus Flutur.

Autorităţile au dispus instituirea stării de carantină pe o rază de trei kilometri în jurul localităţii Ceamurlia de Jos şi măsuri de supraveghere pe o rază de 10 kilometri, care cuprinde opt localităţi din judeţul Tulcea.

MEDIAFAX

 

Riscurile răspândirii gripei aviare în România, mai mici decât în UE

BUCUREŞTI, 13 oct (MEDIAFAX) - Riscurile răspândirii gripei aviare sunt mai reduse în România decât în eventualitatea apariţiei unor cazuri similare în Europa Occidentală, întrucât boala a fost semnalată într-o localitate mică, izolată, potrivit declaraţiilor experţilor Comisiei Europene aflaţi în România.

 "Dată fiind apariţia virusului într-o localitate mică, unde localnicii nu cumpără păsări din afară, şansele răspândirii bolii sunt mai mici comparativ cu situaţia apariţiei unui caz similar în Europa Occidentală'', a declarat expertul danez Jorgen Westergaard.

Comisia Europeană va oferi asistenţa României pentru eliminarea focarului de gripă aviară din Ceamurlia de Jos.

Ei au apreciat măsurile preventive luate după semnalarea cazurilor suspecte de gripă aviară, arătând că autorităţile române au acţionat conform legislaţiei europene.

 Rezultatele analizelor pentru confirmarea virusului vor fi cunoscute în următoarele trei zile, după trimiterea probelor, în cursul zilei de joi, în Marea Britanie, a afirmat Ruth Manvell, specialist britanic în gripa aviară.

"Vom afla cu certitudine dacă virusul este diferit celui semnalat în Asia, dacă este înalt patogen ori slab patogen, după efectuarea analizelor din Marea Britanie'', a spus Manvell.

După identificarea, miercuri noaptea, a subtipului H5 al virusului gripei aviare la probele prelevate de la animalele de la Ceamurlia de Jos, autorităţile au dispus instituirea stării de carantină pe o rază de trei kilometri în jurul localităţii.

De asemenea, au fost luate măsuri de supraveghere pe o distanţă de zece kilometri, care cuprinde opt localităţi din judeţul Tulcea (Ceamurlia de Sus, Boia, Panduru, Lunca, Baia Dobrogea, Vişina, Halta Codru şi Caugagia).

În acelaşi timp, Ministerul Agriculturii a solicitat  Ministerului de Interne să sprijine instituţia în acţiunea de sacrificare a tuturor păsărilor din Ceamurlia de Jos.

MEDIAFAX

 

Vânzările de produse avicole au scăzut cu 40 la sută din cauza gripei aviare

BUCUREŞTI, 13 oct (MEDIAFAX) - Crescătorii de păsări susţin că informaţiile contradictorii privind apariţia gripei aviare în România au determinat scăderea cu 40 la sută a vânzărilor de produse avicole, deşi riscurile unei epidemii sunt minime cât timp populaţia consumă doar carne de pui verificată sanitar-veterinar.

Virusul gripei aviare, confirmat miercuri noaptea în România, urmează să fie analizat în Anglia pentru a vedea dacă este patogen, dacă este vorba despre tulpina H5N1 (care a evoluat în Asia).

Crescătorii de păsări atrag atenţia asupra faptului că o confirmarea virusului gripei aviare nu înseamnă pandemie. "Pandemia se produce după ce acest virus suferă nişte mutaţii, dacă le suferă, adică o replicare incorectă a ADN-ului virusului. Dacă această replicare se produce defectuos, există şanse egale ca el să devină patogen sau nepatogen pentru om", a declarat, joi, în cadrul unei dezbateri despre măsurile şi consecinţele gripei aviare, Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

Implicaţiile apariţiei acestui virus sunt foarte mari, mai ales cele de ordin economic. Potrivit lui Van, populaţia a fost "intoxicată" cu informaţii contradictorii, care au dus la scăderea consumului de  carne de pasăre.

El spune că, în cazul declanşării unei epidemii, va fi izolată zona în care este depistată boala şi începe programul de eradicare, adică de sacrificare a tuturor păsărilor şi de creare a unor cordoane de siguranţă, fiind impuse restricţii de circulaţie în zona respectivă. Pentru restul ţării, se lansează programe de prevenţie foarte riguroase, se limitează circulaţia materialului biologic avicol, ceea ce îi încurcă foarte mult pe fermierii avicoli.

"Ne vor creşte costurile automat, pentru că vom cheltui, fiind vorba despre sistemul organizat industrial agricol. Vom creşte costurile pentru că avem nevoie de mai mulţi bani pentru prevenţie, pentru biosecuritate, vom cheltui mai mult pentru dezinfectante, pentru echipamente, utilaje de dezinfecţie, diferite substanţe chimice de tratare a materiilor prime furajere", afirmă el.

În ceea ce priveşte veniturile, "vânzările a scăzut simţitor, din cauza recepţiei greşite a faptului că această boală este imediat transmisă la om şi provoacă pandemie, căci oamenii au încetat să mănânce carne", afirmă Ilie Van, care afirmă că au scăzut vânzările de produse avicole la 58 la sută din cele din 30 septembrie.

"Nu ne putem permite să producem pe stocuri şi probabil că în etapa următoare va urma reducerea producţiei, ceea ce este foarte grav", afirmă reprezentantul crescătorilor de păsări, care susţine că exporturile au fost, de asemenea, sistate. România a exportat, în 2004, circa 4.000 de tone de carne de pasăre şi aproximativ 5.000 de tone de preparate din carne de pasăre. Pe lista exportatorilor se află doar câteva firme, potrivit informaţiilor UCPR. Principalele destinaţii la export sunt Olanda, Marea Britanie şi Germania.

"Totuşi, este posibil să nu fie o tulpină patogenă a virusului şi, în acest caz, măsurile vor fi de mai scurtă durată", a mai spus preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.

Mesajul producătorilor de produse avicole este acela că oamenii pot consuma liniştiţi şi fără nici un risc produse verificate sanitar-veterinar, care provin din ferme autorizate, care sunt supravegheate continuu.

Potrivit lui Van, gripa aviară a apărut peste tot în lume, nu numai în România, iar izolarea virusului nu presupune neapărat existenţa unui risc de extindere a lui la oameni. Trecerea de la starea de suspiciune la cea de confirmare a virusului gripei aviare impune măsura izolării păsărilor suspectate, care trebuie ucise, pentru ca virusul să nu se poată răspândi.

La păsările de apă, virusurile de tip gripal sunt foarte frecvente. "Este foarte posibil ca, în Deltă, unde coabitează adesea păsările domestice cu cele sălbatice, acestea să fie purtătoare ale unor virusuri de tip gripal, care sunt foarte multe, existând 15 variante H şi nouă N1, care pot fi combinate, nu neapărat transmisibile la om şi nu neapărat patogene pentru pasăre", a precizat, la rândul lui, profesorul Valentin Popovici.

Share this post


Link to post

Mda, desi nu vreau sa readuc in discutie subiectul asta, tocmai ce-am auzit la stiri ca localitatea Magurele (10 km departare de Bucuresti) a intrat in carantina. O fi bine, o fi rau.. habar n-am. Nu va speriati, panica nu rezolva nimic, cel mai probabil or sa omoare toate pasarile de-acolo si asta o sa fie tot.

 

Mai multe resurse despre gripa aviara aici siaici.

 

Sa traim bine !? :) >-  <img src= )">

Share this post


Link to post

TBC-ul e prezent la oamenii si se moare intr-o veselie din cauza lui !!...

Share this post


Link to post

Chiar nu imi dau seama cum s-ar putea stopa.

Au inchis cica localitati, au omorat pasari...dar nu se opreste. Un sat e usor de izolat, inchizi accesul si gata. Cum se poate oare cand ajunge in Bucuresti? Asta cred ca este urmatorul pas.

Frigul nu a oprit extinderea, suntem cam expusi...si nu se face nimic concret.

Corect, panica nu rezolva nimic...ce fac autoritatile, nici macar ei nu se panicheaza?

Share this post


Link to post

Se pare ca toate sectoarele (mai putin cel al lui Vanghelie) au luat masuri de prevenire. In ce consta.. nu stiu. Filtre, dezinfectari???

 

E ciudat totusi, amenintari au mai fost cu ceva timp in urma, atunci cand rromii au furat pasari de la oameni si pe urma au adus virusul la 60 de km de Bucuresti.

Share this post


Link to post

:) ) sa vedeti in Constanta (in judet) ce masuri au luat autoritatile: Satul Nou.. localitate de pe DN 22c (C-ta - Cernavoda) - se dadea biletel la intrare si se lua la iesire + stropirea masinii la iesire... apa de ploaie.. de ce se termina zeama aia a lor nu mai iti dadeau.. treceai doar pe covoras.

Mi se pare o prostie sa nu dai drumul la oameni sa se poata duce la servici/etc. din cauza ca in localitate intr-o locuinta/curte au murit x gaini. Ce facem cu pasarile calatoare/salbatice??? Le omoram?

In zona Cernavoda sunt o multime de ciori... se face negru cerul din cauza lor cateodata... cu ele nu are nimeni, nimic... si cum spuneam.. incep sa se intoarca pasarile calatoare...

Ce sa faca autoritatile? sa inchida un oras/cartier/sector? Sa vedeti atunci pierderi economice ale firmelor pe care cine o sa le suporte? Autoritatile? nu cred...

 

Singura solutie este ca taranul raman sa inteleaga situatia si sa tina pasarile inchise. Altceva nu putem face. parerea mea!

Share this post


Link to post

:o fftopic: Am papat azi o shaorma buunaaa...

Dar vorba lui basescu la cnn: za mit iy boiled at sevăntiin digriy celsius end is nou dengeăr tu get flu... =))

Share this post


Link to post

vezi ca ai z-ul si y-ul inversate pe tastatura :P

Share this post


Link to post

E nasol cu gripa asta aviar dar eu tare ma tem sa nu fie manevra unor mari firme farmaceutice :-? Voi va dati seama cate vaccine se vor vinde cu acest scop(cu sprijinul statului care va obliga) ?? Oricum daca pericolul este real trebuie luate masuri drastice pentru a preveni extinderea, lucru greu de realizat in tarisoara noastra.

Share this post


Link to post

Ideea cu vanzarea de vaccinuri recunosc ca mi-a trecut si mie prin minte, dar parca prea e isterie la nivel mondial pe tema asta, ca sa fie o simpla manevra romaneasca. Desi, s-ar putea sa fie profit local de pe urma unei isterii internationale, ca romanul e inventiv.

 

Problema pe care n-o pricep eu e alta: am inteles ca in esenta, pastrarea igienei personale si pregatirea corespunzatoare a carnii de pasare sunt masuri suficiente pentru a preveni aceasta boala. Nu e vorba de vreo epidemie misterioasa, care se transmite prin mijloace necunoscute, asa incat sa sperie lumea; de ce atata tamtam ?

Share this post


Link to post

Pai 1. e posibil ca virusul sa comita mutatii genetice si sa fie periculos pentru om 2. se transmite aerian 3. omenirea nu are vaccin anti pentru prevenire sau ceva sigur pentru tratament. In conditiile date, e cam naspa ... de aici si tam-tam-ul.

 

Si dupa parerea mea, autoritatile romane au actionat foarte corect si nu si-au pierdut capul ... bravo ministrului Agriculturii; ca pe plan local lucrurile sint cum sint, asta e altceva.

Share this post


Link to post

Sa va spun ce s-a facut pe plan local in comuna unde lucrez: in cele 2 scoli si 3 gradinite, cabinete medicale, farmacie, posta, primarie, politie s-au pus pus preshulete cu zeama, toti angajatii primariei au facut munca de teren vreo 2 zile si au trecut pe la toate portile anuntand sa isi tina pasarile in curte(unii mai catâri au luat amenzi), a fost izgonit un stol de lebede aciuiat pe balta de la margine satului(asta n-ar fi o masura de protectie ci de "şuu la vecini"), medicii veterinari fac permanentza in comuna, ptr orice eventuala problema, multe fluturase si afise ptr pastrarea igienei, pregatirea carnii de pasare.

Mai mult ce poate face administratia locala?! Personal nu exista suficient sa umble pe ulite si sa bage pasarile in curte, pasarile calatoare n-ai cum sa le opresti din calatorie, sa le fierbi carnea de pasare!

Share this post


Link to post

Bai da' am citit ca scot unguromanii un super vaccin pana in vara e gata !!!

Share this post


Link to post

Zeule, eu am citit ca l-au scos deja ? :scarpin:

Share this post


Link to post

Bucuresteni, v-ati uitat la stiri azi? Alearga echipajele de la politia sanitar veterinara de n-au aer la sesizari: soimi morti, porumbei, mierle etc. Primarele vostru a zis sa nu intrati in panica, pentru ca Bucurestiul nu poate fi izolat in carantina. Dar se pare ca ministrul agriculturii a fost de alta parere...

Share this post


Link to post

Poate scap si eu de sutele de porumbei care stau prin pomii din parcare,bombardand non stop masina...nu de alta dar si asta e o modalitate de transmitere a virusului...prin excremente. Mi-e si frica s-o spal singur,mai bine o duc de doua ori pe saptamana la spalatorie!

Oricum,e chestie de igiena,pt ca prin gatire am inteles ca se distruge virusul,dar daca atingi fara sa-ti dai seama o parte a masinii "infestate" si nu ai unde sa te speli pe maini...e destul de riscant!

Share this post


Link to post

Asa e. Se distruge la 70 grade. Nu stii replica memorabila a lui Basescu: fierbeti carnea de pasare la 70 grade si nu se va intampla nimic.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...