Jump to content
Sign in to follow this  
Lucian79

Calitatea pentru romani ...

La romani ...  

75 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Era Minolta.. insa nu era din centru. Asta am spsu si eu... Diferenta intre noi si ei e ca la ei atunci cand iei ceva garantat bun, chiar e original, spre deosebire de noi. Insa exista si la ei produse contrafacute, dar sunt foarte ieftine, sau produse de calitate insa scumpe. La noi, toate sunt scumpe si habar n-ai daca sunt sau nu de calitate.

Insa asta nu inseamna ca exista o calitate pentru est si alta pentru vest. Inseama doar ca comerciantii din vest sunt mai cinstiti decat cei din est, nu sunt doar pusi pe dat "tunuri" iar clientii au mai multa putere. Nimeni nu-i obliga pe comercianti sa cumpere si sa vanda produse de kkt. Daca un magazin romanesc va televizoare sony made in japan si ar fi dispus la le plateasca, nu cred ca sony le-ar vinde rebuturi.

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Diferenta de calitate e evidenta, dar nu prea poti sa iti dai seama de asta decat atunci cand pui mana pe un produs similar din afara, care, de cele mai multe ori, este superior calitativ dar si inferior ca pret la achizitie.

Un exemplu banal, a baut cineva Co.. Cola (fara reclama) din afara? Eu am baut din Austria si Italia, si e cu totul altceva.

Vina e a noastra, evident. Ar trebui ca piata interna sa isi schime conceptia si sa faca achizitii folosind ca principal criteriu calitatea, sa ajungem si noi ca in afara, unde, ce nu e bun, nu prea se cumpara. Asa sa va rezolva si problema celor ce ne baga pe gat marfa contrafacuta, piata ii va elimina, pt. ca autoritatile vad ca nu prea au de gat, deocamdata au treba sa ma cauta la licenta de Windows!

Share this post


Link to post

Mancarea, bauturile si celelalte chestii de consum nu sunt relevante pentru a putea decide. De exemplu, in USA multe mancari contin mult mai mult zahar decat suntem noi obisnuiti; evident, din cauza asta pot parea foarte bune initial, si sa te faca sa zici "uite ce mancare buna au astia", desi e evident fals.

 

Eu aveam damblaua cu tigarile; cand am fost mai demult prin afara tarii, mi se pareau de o mie de ori mai bune cele de-afara fata de tigarile romanesti. Cand am fost anul asta, mi s-au parut exact la fel de proaste ca alea romanesti. Morala ? naiba stie, corporatiile ne mananca.

Share this post


Link to post

Ce am spus cu bautura racoritoare este, dupa cum bine am precizat, doar un exemplu. Cat e de relevant, acum depinde de fiecare.

Exemple mai puternice: o masina de spalat Bosh sau Beko facuta la Turci si una, exact acelasi model, facuta la Nemti. La noi se gasesc majoritar fabricate in Turcia. Un tricou Nik. (iar fac reclama) de la noi, si unul din afara. Sa nu fiti surprins de diferenta de calitate (cele de la noi sunt facute la Siretul Pascani).

Edited by Juliaen

Share this post


Link to post

Aici revine eterna disputa "alea turcesti e mai proaste". Nu sunt neaparat de acord aici, pentru ca firmele mari au linii automatizate, si nu cred ca robotul turcesc e programat altfel fata de robotul german. Nu de alta, dar parca Turcia e mai aproape decat Germania, si e mai ieftin sa produci in Turcia, economic vorbind.

 

Mana de lucru si calitatea lucrarii nu depind de natia poporului; orice om munceste daca ii dai salariu care sa-l multumeasca si ii asiguri conditii bune, orice natie ar fi el. La noi au fabrici firme cu renume ce produc echipamente pentru moto (Shoei, Alpinestars), dar produsele nu se vand direct pe piata interna, ci sunt exportate. Volanele de lemn pentru nu stiu ce masina de lux ... Brasov. Si asa mai departe.

Share this post


Link to post

Concret, am dat exemplele de mai sus, deoarece:

- parintii au avut masina de spalat Bosch facuta la Turci, muci dupa 1 an si schimbata dupa interventia OPC (dom'le a fost prost lotul) cu una made in Germany - functioneaza impecabil; plus, mai am rude in aceeasi situatie. Cred ca nu degeaba de pacalesc cei de la marile centre de electrocasnice, cand pun in vitrina produse facute in Germania si la livrare primesti made in Romania sau Turcia.

- am avut ocazia sa compar echipament sportiv facut in afara si cel facut la Pascani. Diferenta destul de vizibila, iar ce se face la Pascani nu se exporta, ci e pentru piata interna.

 

Nu ma refer la faptul ca robotelul e programat altfel, in functie de tara, sau ca omul munceste altfel, ci doar la faptul ca, unele firme, produc acelasi tip de marfa, in centre diferite, de calitate diferita, folosind, in principal, materiale de o calitate inferioara. Si nu e vorba aici doar de Turcia; era doar parte din exemplu. In general, produsele din centrele asa zise "regionale" nu se ridica totdeauna la calitatea celor de la mama lor de acasa, iar ghinionul face ca noi, cei din Europa de Est, sa avem parte de multe astfel de produse venite din astfel de centre zonale.

 

Si exemplele pot continua: cosmetice, auto...

Asta e opinia mea, pe care o respect, cum respect si celelalte opinii. Fiecare stie prin ce experiente a trecut cu produsele achizitionate.

Edited by Juliaen

Share this post


Link to post

Referitor la auto, anul trecut a fost scandal (iar) la Reno, in Franta. Au inchis prima uzina, cea mai veche. Cu ocazia injuraturilor traditionale intre conducere si sindicate, baietii au spus ca Reno Made in Turkey respecta mai bine tolerantele si specificatiile tehnice decat cele Made in France (datorita faptului ca uzina din turcia e cea mai moderna si mai avansata tehnologic).

 

In ce priveste chinezismele sau chestiile asemanatoare au invadat si piata occidentala. De asta se chinuie sa le impuna limite, numai ca e complicat... chinezii sunt pragmatici. "Nu mai cumparati tricouri de de unica folosinta de la noi, noi nu mai cumparam Airbus sau centrale nucleare de la voi".

Foarte multe produse de imbracaminte de pe piata occidentala C&A, H&M sau chiar Benetton sunt Made in Romania.

 

Contrafacerile, chiar daca sunt mai putine decat in Ro, totusi inca exista si uneori iau teapa si unii mari. Insa totusi tepele nu sunt generalizate. Asta e singura diferenta semnificativa pe care am remarcat-o.

Share this post


Link to post

Sunt convins ca exista diferente !Exemplu , acum 2,5 ani am cumparat combina frigorifica zanussi cu 2 motoare Made In Hungary . Acum are usa de la congelator facuta varza( ruginita) iar vopseaua pe restul componentelor este mai subtire ca la Logan.

Precizez ca in bucataria unde il tin nu e deloc umezeala .

Mama are un ocean de vre-o 10 ani italian si e brici !

Problema e ca acum vre-o 2 sapt cand am fost la car4 nu am gasit NIMIC made in vest , totul numai made in est .

Share this post


Link to post

Parerea mea este ca sunt diferente intre produse V si E.

Am un amic care a lucrat ceva timp prin Italia - s-a invartit pe langa fabrica de Fiat-uri.

Politica lor era cam asa: la testarile dupa iesirea de pe banda, masinile se imparteau in 3 categorii

- f. bune, pt. export;

- bune, pt, piata interna;

- slabute, pt. angajati la pret redus si E.

Deci nu cred ca au linii separate ci e vorba de sistemul de asigurarea calitatii, unde unele produse, loturi (aici ma refer la auto), cu "mici" probleme sunt directionate catre anumite piete.

 

S-a vorbit ceva mai sus de mercedes - va aduceti aminte nu cu mult timp in urma au dat la stiri cum ca au luat foc mertanurile - unul a fost a unui ministru (nu mai retin care) si altul tot a unui VIP - amandoua SUV-uri!

O cunostiinta a preferat sa-si aduca sh - BMW X5 - din germania, dupa ce la mertanul unui amic de-al sau (tot un SUV luat tot din RO de la dealer) , i-a "crapat" motorul la 10.000km, trebuind sa il schimbe!

Asa ca trageti singuri concluziile!

 

 <img src= ">

Share this post


Link to post
Am un amic care a lucrat ceva timp prin Italia - s-a invartit pe langa fabrica de Fiat-uri.

Politica lor era cam asa: la testarile dupa iesirea de pe banda, masinile se imparteau in 3 categorii

- f. bune, pt. export;

- bune, pt, piata interna;

- slabute, pt. angajati la pret redus si E.

 

Spune-ne te rog daca stii ce probleme rezultau la testare, cum se facea clasificarea, si ce anume invartea pe linga fabrica amicul tau.

(Cu daciile berline si cu exportul am mai auzit, dar la fiat chiar sunt curios.)

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

La testarile standard ale masinii, exista un interval f mic de eroare acceptat sa spunem pentru piata din Vest...o mica variatie a acestui interval...impinge masina spre EST...nu inseamna ca nu sunt la fel sau ca sunt mai proaste..doar ca unii parametrii au o eroare standard mai mare...

:drinkers:

Share this post


Link to post

Asta-i vrajeala :) . Care e sursa de informatii?

cum majoritatea produc pe stoc, nu cred ca au nevoie vreunii sa vanda rebuturi si sa stea cu masini bune sa rugineasca in curte.

Problema e ca unele loturi pot fi nasoale datorita unui subcontractor dubios, insa cand se intampla masinile respective sunt chemate in service si componenta e inlocuita gratuit indiferent daca e sau nu in garantie. Asta afara, in Ro o fi altceva. Insa nu inseamna ca deliberat in Ro sunt trimise masini cu probleme.

Share this post


Link to post

Scuze ca ma bag si eu in vorba dupa atata amar de vreme de la lansarea subiectului, dar chestia asta face parte din "teoria conspiratiei" care pentru noi romanii a devenit un soi de filozofie nationala.

Unii cumpara ce pot din lipsa de putinta "financiara" si pe urma injura ca "e proaste" si din spirit de statistician concluzioneaza ca "toate e asa".

Altii, mai cu mot (si Monica la un pas in urma) cumpara numai "trufandale" si zice ca restul put.

Diferenta, daca este, intre Est (sau doar Romania, daca preferati) si Vest o fac doar oamenii. De ce? De d'aia, pentru ca numai asta e diferenta.

Edited by Abram Burel

Share this post


Link to post

Ma bucur ca mai este cineva care a sesizat asta. Cand vom fi mai multi, se vor schimba si lucrurile.

Share this post


Link to post
Diferenta, daca este, intre Est (sau doar Romania, daca preferati) si Vest o fac doar oamenii. De ce? De d'aia, pentru ca numai asta e diferenta.

Pai ce poate sa faca un om ( in afara de a plati si de a lua pixa de Cola respectiva?????)...cum influenteaza el continutul ?????

 

[-X Musamalizarea si negarea unui adevar demonstrat nu e o rezolvare...ca si solutie...primul step este RECUNOASTEREA existentei respectivei problemei, apoi se cauta solutii, cat timp persoana nu accepta adevarul...un ex: la tratamentul alcoolismului cronic...acesta este primul pas...recunoasterea si constientizarea acestei boli...

 

PS: in timpul facultatii aveam un program cu Ministerul cumva lupta impotriva fumatului...si mergeam prin liceele craiovene si vb cu pustii...TOTI !!!!!! spuneau ca desi fumeaza de ceva timp...ei pot sa se lase cand vor!!!!!...dar nu e asa o probl...doar sa vrea... sa incerc eu sa le explic faptul ca nu se pot lasa asa usor??????cam greu...

 

:drinkers:

Edited by tuf5075

Share this post


Link to post

Multi inca aveti conceptia comunista cum ca daciile de export "e mai bune" doar ca acum generalizati la orice bun economic pt. est.

Share this post


Link to post

Si oare Daciile de export nu erau mai bune? De ce crezi ca se dadeau in vant romanii dupa Dacii unguresti? Am avut pe mana o Dacie ungureasca (prima mea masina) iar socrul meu are din lot pentru export Argentina. Sunt mai bune calitativ, fara indoiala. E drept, tot masina de kk, s-a dovedit cand au venit prin 90 si ceva japonezii sa ia lotul de 2000 de masini si au schimbat, aleator, 2 portiere intre ele, si nu se loveau.

Si nu cred ca are nici o legatura cu comunismul. Eram copil pe vremea aceea, iar opiniile personale exprimate sunt dobandite prin experiente din viata de zi cu zi. Din pacate, viata te invata, nu povestile altora!

Edited by Juliaen

Share this post


Link to post

Degeaba spuneti de teoriile conspiratiei, si de marfa. Este clar ca ce este pentru est e mult mai naspa decat ce este pentru vest, pana si samponul, si sapunul, si rosiile din export, si capsunile de la spanioli si tot. A spus si la stiri despre niste legume cum se imparteau, sa nu uitam ca Mercedes face masini in Turcia pentru noi, si sunt naspa, sa nu uitam ca si Renault face la fel, indiferent ca ei spun ce spun. Dece pentru o masina de Est la standrd lipsesc multe? e clar ca au alta banda, si pe banda aia se baga ce e naspa, corect sau nu? Logan in vest pleaca cu Mishelin, si in Romania vine cu Montana, nu e nici o diferenta? doar asta e diferenta care conteaza enorm. sa nu punem si altele. sa nu uitam ca Ariston care face ce face, in Romania trimite defectele, de fapt in Est, dar in fine, traim intro tara frumoasa si egala cu restul lumii. Asta e pentru cine spune ca suntem la fel, dar nu suntem. Asta e realitatea, si se vede de la o Posta, calitatea serviceului, a drive testului unei masini. Cand intri intr-un show room, cum se comporta dealerul aici si cum se comporta in vest? mai spun? mai am.

Share this post


Link to post

Cum injuram eu spray-ul pentru gandaci, capcanele, etc. Am primit la o promotie o astfel de capcana, mi-am facut treaba. am cumparat apoi vreo 5. Niciuna nu si-a mai facut apoi treaba. Nu e clar ca sunt facute de-amboulea? De spray-uri nu mai vorbesc, sunt bune doar daca le pulverizezi in directia gandacului si tii si o bricheta aprinsa in jet. De banii dati pe solutii imi luam iguana si o mai si faceam la cuptor dupa ce termina treaba.

Am trecut la fiola de regent de 22 de mii si am rezolvat treaba.

Asadar la mine a mers principiul cu calitatea mai scazuta pentru est.

O explicatie ar mai fi nevoia de a aduce produse pe piata la preturi scazute, pentru a mai scoate un ban producatorii.

Share this post


Link to post

Eu am dubii ca atunci cand un nene care face intr-un sopron spray-uri pentru gandaci cere buletinul clientilor inainte sa incheie un contract gras: "Asta e de la Carrefour Franta, ii dau insecticid bun. Asta e la la Metro Romania, ii dau unul expirat". Daca undeva e o problema, atunci e probabil la comerciantii nostri care cumpara si vand ce vand. Apropo, io am cumparat la supermarket in Franta Raid made in Romania :D

 

Reno nu duce in Franta sau Germania masini made un turkey ca si-ar taia craca de sub picioare singuri. Nimeni din Europa de vest nu-si poate permite sa-ti festeleasca blazonul pe o piata emergenta, cum este cea a Romaniei. Daca Reno ar fi debordati de comenzi si ar lucra la 105% din capacitate, atunci si-ar putea permite sa trieze masinile pentru o piata sau pentru alta. Dar cand ei sunt obligati sa inchida uzine, mi se pare naiv sa crezi ca-si permit sa vanda intentionat ciurucuri, chiar cu toate avanatajele incorecte pe care le au fata de concurenta. Valabil si pentru fiat, sunt in kkt cu o imagine proasta in vest, ar fi absurd sa-si distruga imaginea si pe noile piete. Mercedes au ajuns mediocri in materie de calitate si fiabilitate in Europa de Vest sau in America, nu doar in Ro cu masini made in turkey.

 

Problema e ca unii comercianti autohtoni cumpara (cu buna stiinta sau nu) produse contrafacute si le vand ca fiind de marca. Si apoi, unii spun ca respectiva marca face produse mai proaste pentru romania. Problema contrafacerii produselor e una din cele mai discutate pe la sedintele de la Bruxelles... iar acum e campanie publicitara la TV impotriva cumpararii produselor "de marca" ieftine de la tarabe...

In plus, mai dau rateuri si unele marci consacrate. Insa asta se intampla pe toate pietele.

Share this post


Link to post
Problema e ca unii comercianti autohtoni cumpara (cu buna stiinta sau nu) produse contrafacute si le vand ca fiind de marca.

Pai chiar si de la reprezentanta sau de la magazinele consacrate sa le cumpar contrafacute? Inteleg de la nea Serghei din piata, dar si de la supermarket? Am cheltuit o mica avere pe deodorantele alea cu miros de spray de gandaci luate din toate sursele posibile. De ce nu si-au facut treaba?

Share this post


Link to post
Sunt convins ca exista diferente !Exemplu , acum 2,5 ani am cumparat combina frigorifica zanussi cu 2 motoare Made In Hungary . Acum are usa de la congelator facuta varza( ruginita)

Daca dadeai peste un angajat serios la magazin si iti spunea ca 1/2 din zanussi s-au intors la garantie nu ai mai fi luat :) .Eu am arctic si merge de rupe, fara nici un fel de pb in 4 ani.

 

Mercedes au ajuns mediocri in materie de calitate si fiabilitate in Europa de Vest sau in America, nu doar in Ro cu masini made in turkey.

Am venit de la Bucuresti cu un Vito si mi se pare ca si-au facut de cacao imaginea cu asa o masina. Masina noua huruia transmisia cardanica de rupea (peste 120 numai asta auzeai) iar banchetele sunt mai nasolae decat cele de logan (sunt lux cele de logan, astea nici macar reglaje nu au, plus ca din una iesise deja un arc :o ).

 

Nu stiu cat difera produsele pentru est/vest, dar acest lucru poate fi cauzat si de o strictete mai ridicata a normelor de calitate in UE, poate cand ne integram asa o sa fie si la noi :) (sau nu :mrgreen: ).

 

PS: Traim intr-o societate de consum, lucrurile nu se mai fac durabile ca pe vremuri .

Share this post


Link to post

Suntem cosul de gunoi al Europei fiindca ne complacem in situatia asta si ne mai furam si caciula singuri cu mentalitati gen Miorita ("asa face toate", ghinion, lasitate, spagi, tepe, tunuri, caritas, fuga de raspundere, promovarea nepotismelor, coruptie cat cuprinde, invarteli de doi lei, asta e "bazat" nu-i poti face nimic etc..).

 

Exemplul pietei de legume fructe de import este elocvent, s-a dat la stiri!

 

Alt exemplu de incompetenta si nesimtire recent: gripa aviara a umplut toata tara (teroristii de stat). cati si-au dat demisia? Daca era in Belgia (sa spuna MR...) ce se intampla la asa o situatie? cred ca se ducea dracu tot guvernu in puscarie :grumpy:

 

Methodu m-a ingrozit ieri cu faza cu accidentul in care l-au scos pe el vinovat - cu un gigel care avea relatii la politie (asta in situatia in care avea si martor implicat in accident, in favoarea lui).

 

M-am descarcat :uff:

Edited by lucian14

Share this post


Link to post

Eu cred ca se pot lua plase si cu produse cumparate de la magazine consacrate sau reprezentante. Pai, s-ar putea ca nea' gigel finu' senatorului care e dealer exclusiv Sony din comuna Valea din Deal, e mai interesant sa vanda 10 televizoare made in japan cu 10$ profit la bucata ca sa adoarma vigilenta japonezului, si pe langa alea ica 100 made on vapor cu 90$ profit/bucata... Ca nu cred ca sta Yakuza cu okii pe el sa vada daca le ia de la firma mama.

 

Exemplul cu Daciile de export nu e concludent. Sa nu uitam ca Dacia avea monopol, si se astepta 5 ani pentru una. Acum, orice marca de masini isi doreste sa vanda cat mai mult, ar vrea Reno sau Fiat sa fie asa de debordati de comenzi incat sa-si permita sa aplice politica celor de la Dacia din anii '80...

 

@Politicianismul n-a murit nicaieri... iar in UE e chiar in floare. :(

Cursa de F1 de la Spa e anulata taman din cauza unor politicienii, care atunci cand au semnat contractul cu FIA s-au batut cu caramida in piept, si acum cand a iesit nasol s-au dat toti la fund si nu vrea nici unul sa-si asume raspunderea...

Edited by mr_

Share this post


Link to post

Apropo de produsele de marca.

Puma face echipamentul sportiv pentru 12 din echipele de fotbal de la CM din germania. Jumatate sunt facute in Turcia, jumatate in Romania :banana:

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...