Jump to content
Sign in to follow this  
hitman

Centrale De Apartament

Recommended Posts

- un apartament de 64mp din Ro, construit dupa 1986 are nevoie, dupa calculele obligatorii ale proiectantului, de 7,5 KW, de cat are nevoie un ap. de 2 camere, de 48-50 mp, pentru incalzire ?

- marcile italienesti sau V&N nu sunt sinonime cu turcisme ;

- centrala Hermann Habitat are cel mai mare randament si numar de stele dintre centralele ieftine din RO, in fabrica din Italia se montau si se experimentau toate marcile de renume din Europa, iar faptul ca era etichetata doar pentru un distribuitor de renume din RO este un avantaj ;

- un sistem termostatat functioneaza la consum redus daca disiparea energiei din radiatorea se face cat mai rapid, grosimea unui material este sinonima cu inertia termica ;

- pentru evitarea depunerilor de orice fel se folosec filtre ;

- a goli o instalatie sub presiune este o greseala, abia atunci apar depunerile de orice fel si ,ulterior, se va incarca cu o cantitate noua (suplimentara) de reziduri ;

- centrala de 11,5 KW cu acumulare de ACM pana la 45 l =

http://www.protherm.cz/item.php?itid=1053

Share this post


Link to post

@Tolin> Multumesc.

@Adostar> Multumesc.

 

Acum sunt la faza de aschizitie a centralei. Oricum lucrarea o fac vara viitoare.

 

Nu am vrut sa dau nastere unei dispute, dar daca e constructiva, se pune. Tatal meu, inginer de moda veche, care inainte de a face o investitie de ordin tehnic se apuca si calculeaza totul, a facut un sondaj de opinie printre cunoscuti si si-a luat Saunier Duval. Si e convins ca e cea mai buna. Asa ca pana la urma, sunt centrale bune pe piata. Bani sa ai.

 

Ca sa fiu mai concret la punctul calorifere: sunt de acord cu teoria inertiei termice. Am ales elementi de aluminiu, sper ca n-am gresit foarte tare (de aia am si intrebat). Deja le-am cumparat. :D

 

Inca o intrebare: stiu ca la 2 ani se face o verificare a centralei de catre o firma specializata sau romgaz, dar e vorba de doi ani de la punerea in functiune sau doi ani de la expirarea garantiei?

Share this post


Link to post

Nu-i vreo disputa, Moshule, ai cerut o parere, fiecare iti raspunde cu experienta lui.

Inertia intr-un sistem de control cu bucla inchisa (termostatul de ambient in cazul micului apartament al tau) nu face decat sa-i inrautateasca performantele termice. Daca locuinta ta era impartita pe zone cvasi-independente, radiatoarele cu inertie si termostat local si un termostat de ambient in zona de living, ar fi o solutie buna de control. Cazul unui apartament de doar 50 mp pe un singur nivel este asimilabil cu o singura incapere pentru ca nu poti opri transferul termic. In plus, diferente termice pe distante atat de scurte sunt suparatoare pentru ocupanti. In cazul acesta este de preferat un singur control de reglaj a functionarii si o reactie cat mai rapida la variatiile de temperatura, motiv pentru care s-a ajuns la termostate cu sensibilitati si hysterezis de 0,25'C. Altfel, te poti afla in situatia ca temp ambienta ajunge mai greu (inertia) la valoare prescrisa de tine, de ex. 21'C, acesta opreste centrala, dar inertia elementelor degaja caldura in continuare pana se ajunge de ex. la 23-24'C. Variatia aceasta de 2-3'C, pe termen lung, poate deveni suparatoare la un moment dat. In cazul meu, variatia de temperatura este doar de 0,5'C (dictata de termostat), iar echilibrarea instalatie face ca aceasta temperatura sa fie uniform distribuita in tot apartamentul. Pentru asta am imprumutat de la un coleg de facultate care lucreaza in domeniu un termometru cu raspuns rapid, cu masurare in infrarosu in orice punct de pe o suprafata si vreo 8h de experiment la robinetii multitur de pe retur. Cu cat temperatura scade afara, centrala are cicluri mai dese, dar mai scurte, iar in ambient nu se simt diferentele. Altfel, centrala are cicluri mai rare si mai lungi, dar diferenta mare de temperatura este de 4-6x decat sensibilitatea organismului. Un alt factor important de reglaj este viteza de circulatie a agentului prin instalatie care poate fi reglata din treptele de putere de la pompa de recirculare, daca centrala are asa o pompa. A mea are 3, SDul laudat are doar 1 treapta, ca si cum ap. tau ar fi dezvoltat pe verticala si randamentul mai mic. Pe timpul iernii, in zona folclorica de resedinta, se disting 3 domenii de temperatura pe parcursul unei zile: pana la 0'C, intre 0 si -10'C si sub -10'C. Comutarea celor trei puteri de pompare imi asigura acelasi timp de raspuns pe parcursul intregului anotimp. Ca o remarca, consumul zilnic este corespunzator domeniului de temp exterioara: 3-6-12 mc.

Toate acestea sunt simple observatii si incercari de-a mentine cat mai constant regimul de temperatura din apartament. Altfel, contorul meu indica acelasi index cu a celorlalti cu diferenta ca atunci cand ma duc eu la ei imi iau o haina pe mine si cand vin ei la mine nu se mai lasa dusi. Iar experienta mea nu este singulara, a mai fost repetata si in alte case care au apelat la ea, iar rezultatele au fost aceleasi.

 

PS SD-ul acela mai are o buba pe care o s-o afli vara, cand vei da drumul la ACM si se va incalzi primul radiator de pe traseu.

Share this post


Link to post

Nu am sa mai repet "multumesc ptr raspuns", se subintelege.

Foarte pertinente observatiile tale, si din cat am incercat si eu sa ma pun la curent cu unele chestii vad ca mai am multe de invatat.

Pana aici e clar. Nu stiam chestia cu pompa si treptele... Interesant.

Share this post


Link to post

La mine este un sistem format din Ariston microtec mffi de 24 kw si radiatoare din otel (cehesti parca). Sistemul este controlat de un termostat de ambient, montat in sufragerie la distanta maxima fata de radiator. Reglat la 23 de grade, fenomenul se petrece exact cum a spus @tolin mai sus, temperatura in incapere variind intre 22,5 si 23,5 grade. In jurul acestei valori este si temperatura din restul casei, ea nefiind niciodata mai mica de 22,5 grade.

Un avantaj pe care @tolin a uitat sa-l mentioneze, in cazul folosirii termostatului de ambient este ca pompa centralei nu mai functioneaza non -stop, cum ar face fara acest termostat, rezultand o lungire a duratei de viata a acesteia. Plus faptul ca-ti permite sa lasi o temperatura mai mica pe durata in care nu esti acasa. Prin experimente succesive am ajuns la concluzia ca nu este bine sa las aceasta temperatura de noapte (cum se numeste ea in cartea termostatului - dar pe care eu o folosesc pentru intervalul orar in care nu suntem acasa), mai mica de 20 de grade, pentru ca altfel inertia termica ar fi prea mare si centrala ar functiona prea mult la prima pornire dupa trecerea intervalului orar programat.

In cazul radiatoarelor, eu am ales solutia supradimensionarii lor, rezultatele fiind evidente: un ciclu mai lung la prima pornire a centralei (generat de cantitatea un pic mai mare de apa de incalzit), dar cicluri mai scurte pe durata functionarii, rezultand un consum mai mic de gaz.

Share this post


Link to post

La un Ariston ma uitam si eu zilele trecute, dar sincer sa fiu m-a impresionat pretul, alte caracteristici nu stiu sa zic decat ca era de 23 kw. Si cu tiraj fortat.

Share this post


Link to post

Ce caracteristici te-ar coafa pe tine, Moshule ?

Share this post


Link to post

Aici e smecheria, ca nu stiu mare lucru. In afara de putere restul habar n-am. Poate sunt unele chestii importante, daca stii sa cauti. Nu numai pretul. La asta ma refer.

Share this post


Link to post

La spatiul tau, randamentul si pretul. La SD-ul ala dai in plus consumul pe 1 an. Pentru ce, pentru reclama cu "pasarica" ?

Share this post


Link to post

Model 23 SE, dintre primele importate, cu doua instrumente de masura (temp / presiune) analogice, randament = 93,4%, 3 stele.

Are 4 ani de functionare si nici defectiune.

 

Offtopic:

Sa nu fiu gresit inteles, eu nu recomand nici o marca si nici un model de centrala. Eu am spus doar ce am pus la mine, la parinti si la prietenii care stau la bloc si asta la recomandarea unui bun prieten si coleg de facultate, autorizat in domeniu de vreo 20 de ani. Nu intamplator, acesta a vizitat si fabrica din Italia, inainte de a fi cumparata de Wiessman (?) si a venit complet bulversat: "Tu stii ca majoritatea centralelor de "renume" de la noi se fabrica acolo ?". La vremea aceea aveau o capacitate de productie de 250.000 unitati pe an.

Share this post


Link to post

:o fftopic:

@tolin_afc. 23 SE modelul cu schimbator de caldura bitermic.

"autorizat in domeniu de vreo 20 de ani" ?! Centrale termice de apartament au inceput sa se monteze in Romania in anul 1996, am fost si eu la multe fabrici europene de ct., dar asta e alta poveste :) . Ca o paranteza, cea mai tare fabrica europeana de CT ramane Buderus :) >-

Scuze de off topic.

Share this post


Link to post

Precizare necesara:

Amanuntele erau in raport cu mine, nu cu alte persoane, de pe forum sau din alta parte si erau legate de faptul ca eu apelez la sfaturile celor autorizati si nu ma substituiesc lor.

 

Ontopic:

Da, schimbator bitermic. La necesarul de ACM (1-2 persoane la o singura baie si apartament mic in bloc) este suficient. Vecinul meu duce 4 persoane pe ea si nu s-a plans vreodata, dincontra, apreciaza consumul foarte redus de gaz. Simplitatea instalatiei asigura fiabilitate crescuta. Dupa mine, acest lucru este mult mai important.

In cazul necesitatii unui debit marit de ACM, a persoanelor care fac baie (nu dus) zilnic si mai ales in cazul unui necesar mare de incalzire, varianta cu 2 schimbatoare de caldura se justifica. De ex. intr-un ap. de bloc nu apare vreodata o cere de caldura la un interval de timp mai mic de 30 min, iar durata de functionare nu depaseste 20 min nici la -21'C afara. Oricum, pentru necesitati importante de ACM, varianta cu boiler de acumulare este cea mai buna solutie, incalzirea "instant" are limitele ei.

Share this post


Link to post

Pentru cine are 2 bai + bucatarie (deci 3 consumatori) recomand o centrala cu boiler incorporat pentru preparare ACM. Eu nu mi-am permis o diferenta de 1200 lei (si am zis ca ne intelegem sa nu se spele vase daca e cineva la dus, dar zis a ramas) si acum umblu sa montez boiler - o sa ma coste mai mult decat cei 1200 de anul trecut!

Share this post


Link to post

Si eu am hotarat sa imi pun CT zilele astea.

Astfel am luat la rand tot felul de oferte de centrale termice de apartament.

In final am selectat 2 oferte care mi-au parut mai bune dpdv al eficientei/fiabilitate /cost

-Baxi ECO3 Compact 240 Fi, tiraj fortat, [24kW] cca 25 mil Lei , 8 ani garantie

si Ariston MicroGenus Plus 24 MFFI [24 kW], cca 20 mil Lei, 3 ani garantie +TV cadou.

Desi Baxi ECO3 nu e atat de eficienta precum MicroGenus Plus, pana la urma am sa merg pe cea cu mai multa garantie fiindca nu o sa mai fie necesar in urmatorii ani sa fac contract de postgarantie.

Majoritatea producatorilor de centrale gen Ariston, Vaillant, Wiessmann , Buderus, etc ofera 2-3 ani de garantie si ATAT!!!

Aparent legea te obliga sa faci contract de postgarantie dupa ce centrala iti iese din garantie si in plus trebuie sa ii faci nu stiu ce certificare tot la 2 ani care costa alti 700.000 lei..

Un contract de postgarantie costa in medie 2.5 mil lei pt 2 ani - statistica pe mai multe firme din din TM.

 

In plus am un alt motiv in materie de distributie de gaze TM e cap de linie si anul trecut am tot auzit ca s-au defectat multe centrale din cauza presiunii scazite a gazului. Astfel am numai motive serioase sa prefer sa am o garantie mai mare desi e o platesc mai mult in avans.

Folclorul (Radio Shant) zice ca partea electronica se duce prima la centrale si cu cat au mai multe electronicale cu atat te arde mai tare cand o fi sa le inlocuiesti. Asa 8 ani o sa stau linistit. :mrgreen:

 

PS: Saunier Duval am vazut ceva centrala de apartament super faina cu o interfata decenta si aproape 21 mi lei -plus o prezentare deosebita a produselor lor. Desi mi-au parut bunicele ... se ofera numai 2 ani garantie ...

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Contract de abonament la service tot trebuie sa faci, asa zice legea. In privinta garantiei extinse, e bine sa te uiti ce prevede.

Share this post


Link to post

Eu am inteles ca pe durata garantiei se considera ca ai parte de asistenta si deci nu este nevoie de alt contract.

In ceea ce priveste oferta Baxi se discuta de garantie 8 ani si nu de garantie + garantie extinsa in anumite clauze.

O sa mai intreb ce si cum la furnizor si apoi mai revin cu detalii

 

Later edit: Am intrebat si mi-a spus ca orice se intampla in 8 ani si este din vina lor si nu a mea se inlocuieste.

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Mai bine intrebi la furnizorul de gaz, el este pus sa inchida robinetul in cazul nerespectarii legii.

Share this post


Link to post

Atentie, fara Ariston, cel putin modelele mai noi (camera de ardere inchisa). Eu ori am avut ghinion cu carul ori sunt proaste. S-a intervenit de 4-5 ori in 2 ani (placa electronica, schimbator de caldura si altele.

Share this post


Link to post

E uite cred ca ai avut ghinion. Eu am Ariston, tatal meu are ariston, socrul meu are ariston, fratele meu are ariston de circa 3 pana la 1 an cea mai noua, si nici una nu a avut probleme. Nici cea mai mica.

Share this post


Link to post

Soacra mea si a luat Beretta Ciao de 34 kw la casa in regiune mai racoroasa.

Casa are 3 dormitoare, bucatarie si baie cu dimensiuni ok si o camera de zi cu usa direct afara (aici pierde multa caldura).

Faza e ca iarna trecuta se plangea ca-i consuma enorm. Platea cam 7 mil pe luna gazul si nici nu facea sauna. Doar pierderile sunt vinovate de consum ridicat sau faptul ca e o centrala mai mare aduce consumul acesta la normal?

 

Anul acesta a pus geam termopan cu pvc. Inca nu avem o situatie a consumului.

Mansarda e doar inchisa aparent si placa de la tavanul parterului mai pierde din caldura prin racirea aerului.

 

Mai are cineva asa centrala?

Share this post


Link to post

Depinde despre ce casa e vorba, depinde apoi de cati metrii patrati incalzeste simultan si daca utilizeaza sau nu ceva automatizare pt. mentinerea temperaturii la un anumit nivel in toata casa sau in camerele unde sta. Izolatia casei este iar un factor important ...

 

Beretta am inteles ca sunt centale reusite. Totusi daca nu ai dimensionata instalatia corect si ceva termostat electronic pentru controlul ei ... cred poti sa ai surprize cu orice centrala.

Eu am dat de o firma in TM care vinde si monteaza Bretta, e un sens giratoriu la capatul lu Iuliu Maniu spre Cl Sagului, chiar acolo langa ceva mag de piese auto este localizata firma. Poate poti sa iei legatura cu ei si iti dau ceva sfaturi mai avizate.

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

sorin77,

 

"In plus am un alt motiv in materie de distributie de gaze TM e cap de linie si anul trecut am tot auzit ca s-au defectat multe centrale din cauza presiunii scazite a gazului"

 

eu in 3 ierni de cind folosesc centrala nu am avut probleme cu presiunea la gaz (stau in Josefin) ...

... singura problema a fost toamna trecuta cind s-a defectat contorul de gaz (dupa doar 3 ani de functionare) dar s-a rezolvat foarte repede: am sunat pe la h 19 la distribuitor, mi-a integistrat tanti cererea si a zis ca pina la h 24 se rezolva ... dupa 10 minute de cind am facut apelul au sunat la interfon "am venit sa va schimbam contorul" (ceea ce au si facut in urmatoarele 10 minute ... )...

 

cind s-a defectat contorul eram in bucatarie la masa ... se auzeau niste ciocanituri in teava de gaz si am vazut ca piilpie niste leduri la centrala (care s-a oprit din functionare) ... nu s-a defectat nimic la ea !

Share this post


Link to post

Merci sorin pt ideea cu cei de langa viitorul kaufland. O sa i intreb.

 

Soacra sta in caras si casa are la parter (singurul incalzit) cam 80 mp.

Are si termostat electronic dar nu-l foloseste cred.

Sper sa gasesc si pe cineva cu acelasi model de centrala.

Edited by rue

Share this post


Link to post

Consumul ridicat se datoreaza in special firmei care a executat proiectul pentru necesarul de caldura. Sunt multe firme in Romania care executa instalatii de incalzire, dar foarte putine care fac mai intai un proiect pentru necesarul de agent termic.

Omul vine si spune ca in camera cutare vrea un radiator monstru, asa crede el ca o sa aiba caldura mai multa...etc... si se iau dupa tot felul de sfaturi primite de la prieteni, vecini, rude, etc.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...