ches Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 Din ce vad Tico are etrierii altfel decat Matizul si Cielo. In principiu, daca vrei sa ii reconditionezi ca lumea iti trebuie: - set bucsi ghidaj (asa numitele culise) - 60 lei/etrier - set reparatie etrier - garnitura antipraf si garnitura cu sectiunea patrata - 14 lei/etrier - (optional, desi la ce povestesti mai mult ca sigur sunt ruginiti) piston etrier - nu am gasit pret Dupa cum vezi piesele sunt relativ scumpe, dar daca schimbi tot dn prima, nu platesti de 2 ori manopera. Daca te pricepi sau esti dispus sa inveti (sunt pline youtube-ul si forumurile de tutoriale), atunci poti sa iti faci singur constatarea si sa schimbi doar ce este necesar. Marea problema este sa repui pistonul etrierului la loc fara sa ciupesti garnitura cu sectiune patrata. Simptomul la Matiz era asemanator cu ce ai tu la Tico - dezechilibru la franare si frana slaba in general. Plus discul ovalizat pe care il stiam demult . Cand mecanicul a desfacut etrierii, ambii erau blocati, doar ca unul era mai rau decat celalalt . De asta ti-am dat si indicatiile acelea pe PM, te vor ajuta sa identifici corect problema. 1 Link to comment
gowriel Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 (edited) Din ce vad Tico are etrierii altfel decat Matizul si Cielo. In principiu, daca vrei sa ii reconditionezi ca lumea iti trebuie:- set bucsi ghidaj (asa numitele culise) - 60 lei/etrier- set reparatie etrier - garnitura antipraf si garnitura cu sectiunea patrata - 14 lei/etrier- (optional, desi la ce povestesti mai mult ca sigur sunt ruginiti) piston etrier - nu am gasit pretDupa cum vezi piesele sunt relativ scumpe, dar daca schimbi tot dn prima, nu platesti de 2 ori manopera. Daca te pricepi sau esti dispus sa inveti (sunt pline youtube-ul si forumurile de tutoriale), atunci poti sa iti faci singur constatarea si sa schimbi doar ce este necesar. Marea problema este sa repui pistonul etrierului la loc fara sa ciupesti garnitura cu sectiune patrata.Simptomul la Matiz era asemanator cu ce ai tu la Tico - dezechilibru la franare si frana slaba in general. Plus discul ovalizat pe care il stiam demult . Cand mecanicul a desfacut etrierii, ambii erau blocati, doar ca unul era mai rau decat celalalt . De asta ti-am dat si indicatiile acelea pe PM, te vor ajuta sa identifici corect problema. Tocmai azi ce am fost pe la tara si la vecinul ce a renuntat la matiz si si-a luat un mitsubishi colt din 2009 iar matizul e cu rotile fata demontate chiar eu l-am ajutat sa scoata fuzeta stanga si am studiat un pic etrierul de matiz ,dar la tico nici ca mai stiu cum arata etrierii aia! I-am vazut doar cand am pus cauciucuri de iarna si n-aratau prea bine... O sa vad ce pot sa fac mai ales ca dezmembreaza vecinul matizul,nu prea mai ai ce face cu masina aia,e mult prea ruginita(e din 1999),dar are frane bune ca m-am plimbat un pic cu ea!O sa merg la un alt amic de pe la tara in Plevna ce se pricepe destul de bine! Are 3 tico-uri toate functionale si inca vreo 4 masini(doua mercedes,un iveco si un volvo 2.5). Sigur stie cum se reconditioneaza etrierii astia... Nu inteleg cum naiba sa se ovalizeze discurile,ca sunt ditamai groase,la motocicleta n-am vazut asa ceva sau la alti amici bikeri! Rotile cand e masina pe cricuri/ridicata de fata,se invart usor,la mana,deci nu-s blocati,si nici nu se incalzesc butucii/jantele dupa vreo 20 km sau franat mult prin oras! Sper sa nu fie grava problema!Multumesc mult pentru sfaturi si recomandari!Cum se incalzeste mai bine ma apuc de treaba! Edit moderator: Citare inutila post anterior ! Edited February 18, 2016 by Salex Link to comment
Viktor Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 Nu neaparat ca un etrier sa se blocheze pe deschis asa zis, sa-ti incinga sau infrineze roata in mers, gowriel . Cu mare usurinta poate ramine blocat pe inchis, piston blocat in camasa etrierului din diverse motive avind "inamic" comun rugina , ce din punctul meu de vedere se datoreaza (si localizeaza) garniturii antipraf deteriorata in timp (si de ce nu, chiar o garnitura noua si ciupita la montare nu-i asigura viata lunga) . Daca esti atent la pozele cu etrierul (etrier punte spate cu doua pistoane de pe cu totul un alt model, dar asta nu prea are nici o importanta, toate functioneaza la fel in ce priveste pistonasele, ca e cu sau fara culisante ... e alta poveste) ce le-am atasar anterior, se observa foarte clar ca pistonasele sint blocate la interior , cel putin unul din ele complect blocat , iar celalat culisa dar foarte putin si foarte greu . Daca socuri de aer de ~8 bari nu-l miscara din loc ... iti dai seama ce intepenit o putut fi. 2 Link to comment
TICOlos Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 (edited) Etrierii si placutele sunt diferite la Matiz si Tico, principiul este acelasi. Edited February 17, 2016 by TICOlos 1 Link to comment
ches Posted February 19, 2016 Share Posted February 19, 2016 Am in portbabaj 2 discuri de Matiz, groase si ovalizate, Initial le-am rectificat, m-a costat 100 lei, a mers foarte bine cateva luni, apoi s-au ovalizat din nou. Apoi le-am schimbat cu unele noi, facute de febi-Bilstein, cost discuri - 130 lei + aprox 100 lei montajul. Daca otelul este prost, pot fi oricat de groase se vor ovaliza la prima frana puternica sau la prima baltoaca luata cu franele incinse. Cu alte cuvinte morala este ca nu merita sa te zgarcesti la discuri, cel mai bine este sa le schimbi. Ti-o spune unul care a patit-o . Etrierii nu sunt rocket science, dar trebuie sa citesti nitel si sa vezi cateva tutoriale inainte sa te apuci. Sincer, eu cand ma duc la mecanic cu o problema pe care o stiu, nu ma intereseaza cate masini a facut si cata experienta are, tot imi fac temele inainte, citind manualul de service sau forumurile. Sunt destui oameni care fac lucrurile dupa ureche si nu tot timpul corect. Am in minte povestea cu mecanicul care folosea vaselina normala, cu calciu, la montarea pistonaselor de etrier, ceea ce este complet gresit si periculos (pe termen lung) pentru ca lichidul de frana reactioneaza cu vaselina normala. Noroc ca adusesem cu mine vaselina speciala. I-am lasat si lui jumatate de tub gandindu-ma la urmatorii clienti care puteau sa o pateasca. 1 Link to comment
TICOlos Posted February 19, 2016 Share Posted February 19, 2016 Sunt din fonta discurile, fonta necesita atentie deosebita la reteta, prelucrare, necesita mai mult timp, de aici si pretul. La produsele ieftine se comporta ca si cum ar prelucra otel si astfel nu are ce produs bun sa iasa. Link to comment
Viktor Posted May 13, 2016 Share Posted May 13, 2016 Si-un etrier de Matiz . Fereasca cita rugina si mizerie in canelul garniturii de etansare si nu doar. Compresor setat pe 10 bari si nici nu a clintit pistonul din loc, astfel, apelind la metode neortodoxe . Si din nou fereasca ! Link to comment
calinjack Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 De cateva zile aud cateodata un fel de fluierat intermitent gen fiu,fiu,fiu si pe care-l aud venind din dreapta spate cred.asta s-a intamplat in special cand a fost cald afara si dupa ce am stationat putin mai mult.ieri l-am auzit din nou dar dupa ce am trecut o cale ferata si am pus mai multe frane consecutiv a disparut.in urma cu cateva zile a facut la fel cand veneam de la job.a doua zi dimineata nu a mai sunat.sunetul fluierat il aud doar la viteze mici.cu cat creste viteza nu-l mai aud.ce sa fie oare? Link to comment
Myg Posted June 20, 2016 Share Posted June 20, 2016 Verifica tamburii daca se incalzesc,probabil,pe o parte, cilindrul de frana nu lucreaza in ambele capete si sabotii nu revin in repaus Link to comment
calinjack Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 Am pus mana pe roata dar nu era mai calda decat cealalta. Azi am dat cateva tura prin oras si ba fluiera ba nu.rotile nu sunt fierbinti.cele din fata sunt la fel iar cele din spate idem dar mai reci Link to comment
0neFlash Posted August 4, 2016 Share Posted August 4, 2016 Buna seara. Am si eu niste probleme cu matizul meu de 64.000 km din 2006, si nu pot deschide un topic nou asa ca incerc sa va cer un sfat aici. Roata stanga fata este blocata ( se misca extrem de greu ). Cu masina ridicata, bagata in viteza 1, roata stanga nu se invarte nici daca o turez. Am fost la service si i-am schimbat : rulmenti, discuri, placute, distributie + curele accesorii. Crezand ca roata este blocata din cauza pistonasului am cumparat pistonas nou si garnituri si le-am inlocuit pe cele vechi (partea stanga). Iar mai apoi mi-am dat seama ca vechiul pistonas nu avea nicio problema, pentru ca roata nu se invarte nici dupa ce am dat etrierul si placutele jos. Ambele roti se incing in mers destul de rau, dar mai ales roata stanga (abia poti pune mana pe ea dupa un drum de 10min). Problema poate fi de la rulmenti? Nu au fost montati cum trebuie? Ar mai fi ceva de luat in calcul in afara de a cumpara rulmenti noi (din nou) si schimbat rulmentii din nou? Dupa service nu am rezolvat cu roata blocata... Ba chiar masina se comporta foarte ciudat cand plec de pe loc cu ea foarte lin, simt in podea si in pedala de ambreiaj o bataie (numai la viteza mica). A inceput sa bata la gropi sau denivelari, si pe langa asta se aude ca un troleibuz in treapta 1 si 2 (e cureaua stransa prea tare, sau este slabita?) As fi super recunoscator daca m-ar putea ajuta cineva care a intampinat asemenea probleme! Va fac un mic rezumat cu problemele pentru cine nu are timp sa citeasca tot postul: 1. Roti incinse - roata stanga blocata - discuri, placute, pistonas etrier stanga NOI 2. Tremurat sau bataie intermitenta pe care o simt in podea si pedala dupa schimbarea rulmentului, la viteza mica. 3. Dupa schimbare de: discuri, placute, rulmenti, distributie, masina bate la gropi (pana ieri nu batea) 4. In treapta 1 si 2 suna ca un troleibuz dupa schimbarea distributiei. O seara buna! Link to comment
buburuza vesela Posted August 4, 2016 Share Posted August 4, 2016 Daca vrei as putea sa te ajut doar facandu.mi o vizita la garaj zilele astea. Link to comment
0neFlash Posted August 5, 2016 Share Posted August 5, 2016 O sa iti dau un PM daca nu se rezolva nimic sambata cand o duc inapoi la service sa o verifice mecanicul. Mersi frumos. Link to comment
aiptek Posted August 5, 2016 Share Posted August 5, 2016 Nu ti s-a indoit discul de frana de pe partea opusa de pe fata?Si eu la la matizache meu, 2006 cu 140000km imi ardea roata stanga si se bloca efectiv.Am facut schimbul de placute si atunci am vazut ca discul de pe partea dreapta era stramb si franele erau moarte complet pe dreapta, intepenit , efectiv masina numai cu roata stanga frana, mi-a mancat in draci placutele.130 ron discurile si 70 placutele, curatat si merge ok acum. Rulmenti nu am schimbat niciodata la el pe fata, nu stiu sa ma pronunt sa te pot ajuta.Ce iti bbate tie la gropi sunt flansele de la amortizoare.Si eu am schimbat de vreo 2 ori, lucru mult si inutil, in cateva luni iar troncane, asa le-am dat pace. La schimbul de distributie ai schimbat si pompa de apa? Link to comment
slim_daddy40 Posted September 16, 2016 Share Posted September 16, 2016 unde gasesc si eu un tutorial cum se schimba sabotii la matiz pas cu pas...am ramas cu roata blocata si a rupt tot prin interior..a scapat doar pistonasul intreg, vreau sa le montez eu personal ca am masina imobilizata si nu stiu cum sa aranjez arculetele alea din interior... undeva un tutorial sau niste poze?? Link to comment
augustinionut Posted September 17, 2016 Share Posted September 17, 2016 unde gasesc si eu un tutorial cum se schimba sabotii la matiz pas cu pas...am ramas cu roata blocata si a rupt tot prin interior..a scapat doar pistonasul intreg, vreau sa le montez eu personal ca am masina imobilizata si nu stiu cum sa aranjez arculetele alea din interior... undeva un tutorial sau niste poze?? Link to comment
slim_daddy40 Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 (edited) Ms de ajutor colegu...revin cu o noua intrebare cat de tare trebuie sa strang piulita care vine peste rulment ? am inteles ca nu trebuie stransa prea tare pt ca risc sa blochez rulmentul. sai ai dau cateva spire s-au sa-l strang cu mana? Edited September 18, 2016 by slim_daddy40 Link to comment
Viktor Posted September 18, 2016 Share Posted September 18, 2016 Ii stringi finut la cheie pina incep a se invirte greoi , apoi slabesti piulita o idee sa se invirta usor si fara a capata joc. Cu sfertul de tura (catre inapoi dupa stringere) tine vrajeala in cazul folosirii unei chei dinamometrice , altfel ... "la mica intelegere", dupa simt. Banui ca ai curatat si gresat cele necesare: platoul (curatat) , punctele de sprijin a sabotilor curatate, slefuite chiar de se cere apoi gresate cu vaselina expres pentru (pe baza de cupru) intinzatorul (sau cum naiba-i zice ca nu-mi vine-n minte momentan ... ). Link to comment
slim_daddy40 Posted September 24, 2016 Share Posted September 24, 2016 Sa va zic ce am patit..dupa ce am schimbat sabotii si am montat rulmentul exterior ,am plecat din pitesti catre bucuresti, dupa 20 km sa blocat roata la 80 la ora, problema era rulmentul interior care s.a spart cost pana acum 520 ron platforma de pe autostrada pana in bucuresti si urmeaza reparatia...cauciuc inutilizabil dupa blocarea rotii Link to comment
Nicu001 Posted September 25, 2016 Share Posted September 25, 2016 Posibil sa-l fi strans prea tare. Link to comment
buburuza vesela Posted September 25, 2016 Share Posted September 25, 2016 Asta ar fi una din explicatii, dar posibil ca la momentul montajului rulmentului sa fi prins/lipit de vaselina de pe role ceva pietricele sau praf. Astfel sau deteriorat rolele si calea de rulare(camasile) ducand pana la distrugerea coliviei rolelor. Posibil sa se fi intamplat si asta... Link to comment
slim_daddy40 Posted September 25, 2016 Share Posted September 25, 2016 am specificat ca e vb de rulmentul INTERIOR (de care nu m-am atins ala intra la presa) cel la care am lucrat eu a scapat intreg , explicatia logica pt mine este ca dupa blocarea de prima data a sabotilor toata vaselia a curs in urma cresterii temperaturii , cand am montat tot ansamblul am uitat sa dau cu vaselina si pe rulmentul cu pricina am dat doar pe cel conic(cel exterior) si uite asta a dus la blocarea rulmentului si la o paguba de cca 1000 lei cu tot cu platforma si piese si cauciuc deteriorat. (jumatate din valoarea masinii) Link to comment
Viktor Posted September 26, 2016 Share Posted September 26, 2016 Slim, http://www.gmclub.ro/forum/index.php?/topic/31092-probleme-cu-rulmentul-de-la-roata/ Link to comment
VaLa Posted December 8, 2016 Share Posted December 8, 2016 (edited) Buna ziua , Am o problema cu sistemul de franare , si anume PEDALA TARE si cursa scurta (din cauza asta nu merg nici luminile de frana ) dar eficienta la franare e in regula.. Cam pe unde ia aer, avand in vedere ca supapa functioneaza ??? Am uitat un amanunt, adica masina e Matiz , evident Edited December 8, 2016 by VaLa Link to comment
VaLa Posted December 9, 2016 Share Posted December 9, 2016 Buna ziua , Am o problema cu sistemul de franare , si anume PEDALA TARE si cursa scurta (din cauza asta nu merg nici luminile de frana ) dar eficienta la franare e in regula.. Cam pe unde ia aer, avand in vedere ca supapa functioneaza ??? Am uitat un amanunt, adica masina e Matiz , evident Multumesc , nu mai e nevoie ..., s-a rezolvat Link to comment
Recommended Posts