Jump to content
Sign in to follow this  
valy

Ulei - Motor

Recommended Posts

@Salex

Martorul ulei s-a aprins la relanti sau in sarcina? Cum s-a manifestat la schimbarea regimului de mers? S-a stins la accelerare sau s-a aprins in regim de turatii mari? Nu fac reclama la Daewoo 5W30, dar la mine s-a comportat peste asteptari, 80% din drumurile mele cu masina fiind numai urban, nu am stiut ce e ala martor presiune ulei aprins, niciodata nu a stat mai mult de 1 secunda aprins dupa pornirea motorului.

Si apropo, uleiul nu se duce de tot de pe axul cu came, daca tu ai spalat motorul si l-ai curatat temeinic, detergentii din ulei nu au avut de ce sa se coloreze, iar uleiul asta necolorat e cam invizibil, prima mie de kilometri dupa schimb la mine e cam chinuitoare cand vine vorba de verificat uleiul pe la joja. Nu se vede frateee, scot de 3-4 ori joja, ma chiorasc de 2-3 ori la ea sa fiu sigur, abia atunci cand capata o nuanta mai inchisa incep sa il vad. Si te asigur ca nu am probleme cu vederea, sunt obligat sa-mi verific acuitatea vizuala cel putin odata pe an, inclusiv testul cu numerele colorate pe cartoane de nuante asemanatoare.

N-ar strica cand schimbi uleiul sa folosesti si un motor flush, nu stiu cum va reactiona noul ulei la ceea ce ti-a ramas din aditiv prin motor, asta nu se duce tot odata cu uleiul.

Putin offtopic, superb consumul la viteza aia, a mea n-a vazut inca viteze peste 140, nici n-a avut unde (autostrazile sunt cam departe de mine...).

Share this post


Link to post

@Adi_Iacob: Becul nu se aprindea complet, doar pilpiia intermitent, dupa ce motorul era f. incalzit (blocaje de Bucuresti, deh !) si fenomenul asta s-a facut prezent DOAR la relanti cu turatia undeva in jur de 850, niciodata peste 900-1000 rotatii/min. Precizarea ta legata de stingerea becului dupa o max. secunda de la pornire mi-a adus aminte ca la 5W-40 stingerea se facea practic inainte ca motorul sa porneasca efectiv. Acum, stingerea se face o fractiune de sencunda mai tirziu, practic exact cind porneste motorul.

 

Ce ti-am zis legat de uleiul de pe axele cu came nu am constatat vizual ci am sters efectiv cu degetul ... crede-ma, nu raminea aproape nimic !!! Motorul l-am curatat f.f.f bine, e bec. Ba chiar inainte sa bag noul ulei+filtru, am sacrificat 4 litri de ulei + alt filtru doar pentru a face o spalare cu Motor Flush. E OK sa fie uleiul curat, nu asta ma deranjeaza si sint ferm convins ca ai dreptate legat de culoare si de faptul ca vezi bine ;)

 

Honey Motor nu face decit sa creasca putin viscozitatea si aderenta, nu are teflon sau alte prostii din astea, eu chiar am incredere in dracia asta ca nu o sa faca probleme. Oricum, de cind l-am bagat, lucrurile sint OK, oricit de tare s-a incins motorul, nu am mai vazut becul ... sint sigur ca daca revin la 5W-40 lucurile vor fi OK.

 

@Bella: Vezi tu, dupa ce m-am chinuit 3 saptamini sa fac motorul ca la carte, sa-l curat, sa-l bibilesc cum am putut eu mai bine ... mi s-a ridicat parul maciuca in cap cind am vazut becul ala ... Nu stiu daca ai citit tot, insa i-am bagat inclusiv pompa de ulei noua, deci pune-te in situatia mea ... imi venea sa ii bag un tirnacop in capota ... Glumesc, desigur, chiar tin fff. mult la masina asta, e extrem de fidela si nu m-a lasat niciodata din motive subiective :D . E si masina de oras si de pescuit si de drumuri de munte si forestiere ...

 

Legat de consum, pe mine ma uimesc consumurile exagerat de mari (dupa mine) a altori posesori de Leganze ...

Share this post


Link to post

salutare , am momnetan pe leganza Texaco .10-w 40

Vreau sa il schimb , deja am 5000 cu el Nu va suparati da chiar nu mai inteleg nimic referitor la uleiuri masina are 100500 dekm

Vine iarna . Vreau ulei de calitate . Nu ma pricep - sintetic , semi , minLuminati-ma va rog

 

Si mai am un matiz are 40 de mii de km si am in el ELF 10-w 40 credc anu e nub

Si in acest caz luminati-ma ca as vrea ca sapt asta sa fac schimburile

Share this post


Link to post

Eu in Leganza, cat o voi avea si cat s-or mai face OMV-ul Bixxol in Austria, numai de asta bag, 5W40.

Acum am vechea gama, SynCom, deoarece am mai gasit in comert dar daca n-as fi gasit-o, bagam Bixxol Premium fara discutii.

E mai scump dar cativa RON-i pe an in plus, merita.

Edited by Engine

Share this post


Link to post

Salut, la o Leganza cu 135.000km ce ulei recomandati pt. sezonul asta? Masina va fi trecuta pe GPL in curand. 5W40 dar ce marca ?

Share this post


Link to post

@chiper_dan: Am mai zis-o si eu si altii, vezi paginile anterioare, nu ai cum sa preferi un ulei semi-sintetic in locul unuia 100% sintetic ! Asta e un subiect la care toata lumea a cazut de acord. Pentru Leganza 10W-40 este EXTREM de nepotrivit, mai ales ca acum vine iarna. Uleiul asta il bagi cind nu mai ai compresie, haleste ulei ca la balamuc si nici nu-ti mai pasa de pompa de ulei, supape, cuzineti, vibrochen, etc ... E mult pre gros pentru iarna, chiar si pentru vara e putin cam gros ... La Matiz nu ma pricep, deci nu ma pronunt. La Leganza, baga cu TOATA increderea 5W-40. Orice ulei de marca e bun. Teoretic cu cit standardul API este mai bun, cu atit calitatea e mai buna. Partea numerica (5W-40, 10W-40) iti indica comportamentul uleiului la diverse temperaturi. Calitatea o vezi la standardul API si e ceva de genul SJ/CF, SL/CF, de o vreme incoace am vazut si SM/CF. Cu cit litera a doua este mai mare, cu atit calitatea uleiului ar trebui sa fie mai buna, deci un SM/CF bate SL/CF ... Acum, eu unul o sa prefer intotdeauna un SL/CF de la Castrol sau Mobil in locul unui SM/CF de la MOL sau HEXOLL, de pilda ...

 

Ce zice ENGINE ar cam trebui sa fie litera de lege pentru toti : CALITATE CONFIRMATA inainte de toate. Daca iti spun cit te-ar costa o reparatie de motor, ti-ai da singur seama ca nu o sa amortizezi diferenta de bani de la un ulei prost la unul bun nici macar in 20 de ani ... ceea ce nu cred ca ti-ai planuit sa te prinda cu masina ta.

 

@Bimm3r: Daca motorul e OK (ceea ce e f. probabil sa fie asa la km indicati de tine) mergi linistit pe un 5W-40 de firma. Vezi ce i-am scris mai sus lui CHIPER_DAN

Edited by Salex

Share this post


Link to post

@Bimm3r

 

Eu unul, cum ziceam, OMV Bixxol Premium 5W40.

Edited by Engine

Share this post


Link to post

@ Engine: Nu am vrut in nici un fel sa te contrazic in legatura cu calitatea uleiului OMV. Am dat ca exemplu Castrol si Mobil dat fiind faptul ca sint mult mai cunoscute. Din pacate, din ce am vazut prin magazine, cu greu mai gasesti ceva produs altundeva decit Turcia, Bulgaria  <img src= (">

Share this post


Link to post

E OK, am inteles ca nu mai contrazis cu nimic. Eu pledez pt OMV tocmai pt provenienta lui, pe langa faptul ca e un ulei bun. Daca as gasi Castrol facut in Germania, la fel, nu as ezita sa-l cumpar.

Share this post


Link to post

Ce vorbesti nenea?Toate uleiurile Cartrol sunt cu cod de bare 400 (Germania) sau mai rar gasesti 800 (Italia) :D

Partea naspa la Castrol daca pot spune asa e ca il mananca,mie in 8000km mi-a luat juma de kil si inca nu am ajuns la 50.000 :mrgreen: dar la ce forje si-a luat masina la schimbul asta nu ma mir,motorul functioneaza impecabil :D .

Edited by Alezz

Share this post


Link to post

Daca e asa, atunci e OK si cu Castrol-ul.

Eu pe de o parte nu-s familizrizat cu semnificatia cod bar-ului iar pe de alta am fasonul "Made in...". :)

Share this post


Link to post

Ce legatura are codul de bare alocat pe eticheta cu tara de origine?

 

Fiecare isi are experientele proprii cu diferite tipuri de uleiuri. La noi, din experimentele altora am invatat: nu ARAL pt ca face depuneri prin motor, NU Castrol pt ca mai tot ce e in ro e de o calitate indoielnica (cel putin in ultimul timp asa este/ la regimuri ridicate de sarcina uleiul se arde si duce la consumuri ridicate de ulei, lucru vazut pe numeroase masini noi iar pe masini vechi aduce efecte mai grave- tacheti care nu se amorseaza//probabil difera de la lot la lot).

 

Uleiuri folosite cu succes pana acum au fost OMV si MOL, dar si alte brand-uri de renume.

 

Folositi intotdeauna ulei SINTETIC (nu semi/natural etc).

 

Folositi un ulei adaptat masinii pe care o detineti si conditiilor climaterice in care traim: 5w30/5w40 in functie de sezon (10w.. e mai totdeauna semisintetic, 5w40 bixxol este si sintetic si semi). Pentru masini mai vechi se recomanda rezolvarea problemelor tehnice in prealabil si apoi utilizeza unui ulei bun. Cel mai bun ulei intr-un motor pacatos nu poate sa faca miracole iar la o masina care consuma 1l/1000km nu cred ca iti poti permite sa pui ulei de 35ron+/l. Pe aceste tipuri de motoare merita incercat un ulei high-mileage (a NU se confunda cu long-life).

 

Efectele duralube sunt open to discussion, parerile sunt impartite dar sigur nu este wonder-drug ce vrea sa para. Alti aditiv cu teflon, engine honey si alte prostii nu se recomanda decat pe barba/buzunarul propriu.

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Tot din auzite(de pe forum) se mai spune ca vine o varsta(in general dupa 100k km) de la care e indicat sa se foloseasca 10w-40

Cu aralul,parerile sunt unanime,despre Castrol insa numai de bine,cel putin la mine functioneaza perfect motorul cu el..

Iar despre 5w-30,la Leganza cel putin,in cartea masinii scrie clar ca trebuie utilizat doar in cazul mentinerii sub -20 gradeC a temperaturii mediului ambiant pentru o perioada lunga de timp.(deci doar daca locuiesti pe la Mirercurea Ciuc de ex. :) )

 

In rest..e clar ca 5w-40 de marca buna,e cel mai indicat ulei pt motoarele in stare perfecta.

Edited by Miste_R

Share this post


Link to post

Da,eu am spus de acu 3 anu ca 10W-40 se baga in motor de la 100.000km in sus.Dar atunci cand masina mea din 2005 are sub capota motor cu design in anii 80 nu e nici un pericol sa bag 10W-40.

Treaba cu 5W-40 este o inventie a celor din service pentru a le asigura lor intervalul de revizii de 10.000km sau 15.000km.

M-am documentat despre Castrol Magnatec destul de bine si despre Castrol Edge care e cel mai bun ulei de pe piata.Iar dovada ca e un ulei mai mult decat bun e ca nu am avut aceleasi belele ca si cu OMV si motorul functioneaza mai mult decat ok.

Share this post


Link to post

Da da, de astea vezi motoare ce ar trebui sa duca 200 de mii fara interventii ca sug ulei la 100 de mii.

Cum stii tu ca Edge e cel mai bun uklei de pe piata? Si pentru toate motoarele? :)

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Nu am de unde sa stiu ce ulei bagi tu.Eu am studiat problema pt Daewoo Cielo :D .

Am avut OMV 5W-40 bagat de service si la 7000km nu mai aveam ungere in motor,dimineata cand porneam motorul nu sarea ralantiul de 1200rpm :mda: si cand l-am scos din motor...m-am crucit de uimire,era orice numai ulei nu.Uite ca pe Castrol nu am avut problema asta.

Share this post


Link to post

@Miste_R: In manualul de service de Leganza pe care il am (PDF-ul) se recomanda clar uleiul Daewoo 5W-30 pentru DOHC si 10W-30 pentru SOHC ... cam de asta am mers si eu dupa reparatie pe uleiul asta ... Sigur nu o sa mai fac greseala asta ! Oricum, lasind la o parte cele citeva zile in care am circulat cu apa in ulei (datorita chiulasei), NU AM VAZUT niciodata becul de presiune aprins. Am scris intr-o pagina anterioara toate uleiurile pe care le-am incercat pe pielea mea.

 

@andreib: Paradoxal, am folosit destul de mult ARAL sintetic si nu am avut depuneri nici macar notabile la 160.000 km. Pentru ca ma simt direct vizat ;) ma vad nevoit sa precizez inca o data: nu recomand folosirea de aditivi pentru uleiurile serioase, eu am fost fortat de imprejurari sa bag acel Motor Honey intrucit uleiul nu avea nici macar 500km iar proprietatile sale clar sint mai mult decit indoielnice. Cert este ca dupa jumatate de flacon de aditiv, nu s-a mai aprins deloc becul, dupa 1200 km consumul de ulei este ZERO, nu bate nici un tachet, totul e super OK. Evident, am facut totul pe buzunarul meu, daca se intimpla ceva rau, nu dau vina pe nimeni ! Liber arbitru, daca vrei sa ii spui asa.

 

PS cind ajungi la consum de 1L/1000km, poti sa ii bagi si aditiv si apa sfiintita ... tot la RK se ajunge O :)

Share this post


Link to post

In manualul(de hartie) :) original al masinii, scrie ca se pot folosi 3 tipuri de SAE: 5w-30 (cu mentinunea clara de temperaturi sub -20 grade pt o perioada lunga de timp) ,10W-30 si 10w-40

 

Ma uit in cartea de service a masinii si vad ca in prima tinerete s-a folosit numai 5W-40,iar dupa 100k km 10W-40.

Ps.revizii doar la service daewoo.Deci niciodata 5w-30!

Share this post


Link to post

gata domnule, am inteles . Sincer eram putin debusolat , prea erau discutii tehnice . De aceea am intrebat .5w-40 Castrol sau mobil sintetic.

Multumesc mult deja sunt la magazin :)

CAt despre matiz o sa incerc 5w-30 ca are doar 40 de mii la bord

o zi buna

Share this post


Link to post

@ Miste_R : Merci de informatie, sincer habar nu aveam de recomandarile din cartea tehnica (cea de hirtie). Leganza mea a fost adusa direct din Coreaa, iar cartea tehnica e in ... coreeana  <img src= (">

 

Deci ... in primavara 5W-40 va urma, oricum pe asta il folosisem inainte.

Share this post


Link to post

Salex,n-ai pt ce! Cartea tehnica in romana, sa traiasca! :)

Edited by Miste_R

Share this post


Link to post

Observatie legata de Castrol TXT 5W40, Made in EU, cod de bare cu 800. Am schimbat uleiul acum vreo 500km, si mi se pare ca acum, la rece, bate cam mult timp un tachet (nu se amorseaza?). Motorul are numai 25000, inainte am avut acelasi ulei si iarna trecuta parca nu am auzit tachetii :scarpin: .

Share this post


Link to post

Codul de tara din codul de bare reprezinta tara unde e intregistrata fiorma, nu unde e produs produsul :)

So.. ori scrie made in germnay.. ori scrie made in eu :D

 

800 are trebui sa fie italia.

Share this post


Link to post

Dl Perfidus poate fii si cod de bare TZA ca tot pe MARTE este produs, CASTROL nu mai fabrica TXT Softec de ceva timp, nu stiu ce ati achizitionat dvs dar ori este ceva tinut prin depozite(se poate vedea data fabricatiei) fie este ceva contrafacut . Explicatia in acest link http://www.amiauto.ro/index.php?page=article&id=16

Share this post


Link to post

Uleiul e pus la revizie si este TXT Softec.

Si eu banuiesc ca il au cam de mult pe stoc la service. Cred ca il las iarna asta si la primavara il dau jos.

post-1361-1195168331_thumb.jpg

post-1361-1195168366_thumb.jpg

Edited by perfidus

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...