Jump to content
Sign in to follow this  
FLEX

Amortizoare Matiz

Recommended Posts

Fi atent ca in service ducandu-ma un mecanic mi-a spus ca nu neaparat caseta de directie este de vina ci sunt niste placute distantate pe la etriere si este flencane pe acolo si dau zgomotul ce poate fi comparat cu cel al amortizoarelor. Si placutele astea mai trebuiesc batute un pic cu ciocanul. Nu glumesc deloc.

Ai dreptate, am fost la un amic, mecanic amator pe tot felul de masini si am curatzat bine de zgura locasurile de asezare a lamelelor de fixare placute fatza si marginea discului. Dupa aceasta operatiunea n-au mai zdranganit placutele pe fatza, zgomot care poate da senzatia de zgomot de caseta de directie. Discurile de matiz ne fiind ventilate favorizeaza acumularea.

In al doilea rand, amortizoarele de pe dreapta se uzeaza mai repede la noi pentru ca marginea drumului este mai denivelata decat mijlocul drumului.

Share this post


Link to post

remarca e buna, cum e si cu planetara dreapta care se duce mai repede tot intorcand masina

Share this post


Link to post

Pai atunci daca dau roata jos (cand o sa se mai incalzeasca) sa stiu dupa ce sa ma uit. Daca ai o schita din manual si poti sa tragi nishte sageti ar fi perfect. Oricum trancanitul la mine este foarte suparator si singurul lucru care l-am rezolvat prin schimbarea casetei este ca se invarte mai usor volanul  <img src= ("> .

Share this post


Link to post
De cand am schimbat amortizoarele originale cu astea koreene parca acum troncane mai abitir. Am remarcat si eu ce spunea tolin_afc, ca pe partea dreapta troncanitul este mai amplificat, dar am zis ca ma insel si auzul imi face drum la ORL. Insa constat ca si la el a aparut aceeasi problema. La service cand am fost si am pus masina la tester, amortizorul spate dreapta era terminat de tot, pe cand cel din stanga mai mergea vreo luna, doua. Este inexplicabil acest lucru, cu atat mai mult cu cat incerc sa o protejez cat mai mult de gropi si de drumuri romanesti.

Constat insa ca oricum ai rula si orice ruta ai alege tot acolo ajungi si tot in acelasi interval de timp. Mai las matizache pana da coltul ierbii si hop cu ea la test si la schmbat amortizoare. Numai cand pun vinul in spate nu se mai aude nimic.  :drinkers:

 

Pai nu ati observat ca gropile sunt pe partea dreapta? de aici si uzura prematura a amortizoarelor pe partea dreapta (si nu numai a lor)... la fosta Dacie... schimbat mai intai rulmentii pe dreapta... supa care.. dupa vreo 6-7 luni au inceput si cei de pe stanga :tongue:

Share this post


Link to post

A fost tata in 400 de km la a 3 schimbare de amortizoare la matiz care bineinteles troncane si astea, dar surpriza!! sunt koreene :o sau cel putin asa i-au spus aia de pe acolo

concluzia?! nu stiu ce sa mai cred

Share this post


Link to post

Azi, in ziua ultima a garantiei la trenul de rulare am schimbat amortizoarele spate cu unele coreene pe ulei, taria M2 (pentru schimbare am fost nevoit sa arat un test de eficienta pe stand de verificare); dupa cum ma asteptam, troncane si astea, dar masina e ceva mai supla in reactii pe puntea spate (alea vechi, Compa mixte gaz-ulei erau cam varza cu carne).

Io am fost chiar blind cu DAR, am schimbat un set de fata si 2 de spate in 38kkm si 2 ani, vad ca sint altii care la un rulaj mult inferior au schimbat si cite 2-3 seturi, in special pe spate.

Incep la modul serios documentarea pentru niste amortizoare bune. :) ) :) ) :) )

Share this post


Link to post
da, si in bacau n-am mers cu vreun taxi matiz caruia sa nu-i zdrangane etrierii.

 

Eu cand am fost la revizia de 50k km mi-au pus la etrieri niste bucati dintr-un furtun de cauciuc (s-a chinuit saracul mecanic o gramada sa le prinda) si apoi nu se mai auzea nimic, cica asta e solutia aplicata de ei (sevice Daewoo de la Taxicom din Copou, Iasi). Si ce am mai observat a fost ca frana era un mic mai moale, dar m-am obisnuit repede.

 

Cat despre amortizoare nu stiu ce sa zic, am fost zilele trecute ca si eu am niste zgomote pe spate cand merg singur in masina, dar cica sunt bune si nu are rost sa le schimb inca. Sunt originale Daewoo si am 54k km. Au verificat si bucse si tot, doar la toba cand au miscat-o au observat ca batea putin, au folosit tehnologia laser cu ranga si au rezolvat toba :D

Share this post


Link to post

Azi am aflat dintr-o sursa destul de avizata si relativ credibila (ca n-avea de ce sa minta), cum ca amortizoarele Sachs care se comercializeaza la noi sunt fabricate in Turcia!

 

Gasesc Sachs facute pe undeva mai prin Germania? [-O

 

Andreib - ale tale unde-s facute, ca ziceai ca esti multumit!

Share this post


Link to post

Pai pe cutie scria Made In Germany...Cat e de real nu stiu...Oricum merg f bine :D .Beneficiez de o linistein spate rar intalnita la Mati. :thumbl:

Totusi se pare ca Sachs are o fabrica si in Turcia  <img src= (">

Siteul Sachs

Edited by andreib

Share this post


Link to post
Cat despre amortizoare nu stiu ce sa zic, am fost zilele trecute ca si eu am niste zgomote pe spate cand merg singur in masina, dar cica sunt bune si nu are rost sa le schimb inca.

Nu le schimba, ai amortizoare bune pe spate. Daca vrei intr-adevar sa le schimbi atunci schimba-le cu Sachs, nu cu romanesti. ai vazut si la intalnire cum facea a lui Andrei (liniste), a ta (sunet slabut), de uzura, asta e si a mea (l-am terorizat pe Andrei, si apoi el pe mine cu intrebari de genul "cum poti sa suporti asa ceva"). Dau muzica mai tare, rezolva multe probleme la Matiz :banana:

Share this post


Link to post

Laurentiu are de departe cele mai galagioase amortizoare pe care le-am auzit vreodata...Norocul lui este ca e o fire calma...Eu as umbla cu xanaxu in torpedou si la fiecare semafor as mai lua cate o pastila. Eu am si o ureche f fine, pot sa dau muzica cat de tare daca trancane ceva in pauza de la basi tot aud si :wallbanger: :spumelagura: . Astazi ,la intalnire, vom vedea o pereche de amortizoare Monroe pe un mMatiz, luate cu diferenta(ca si mine) de numai 400k la garantie. Sa vedem ce pot si alea :D .

Share this post


Link to post

Numa ca astazi vin pe jos ca n-am bani de bagat gaz. Nia, nia, nia si nu mai aveti de ce rade. :thumbl:

Nu Andrei, nu foarte calm, da am avut Oltcit cu placa de pal la protbagaj si stiu cum facea aia la drumuri proaste. Se poate deci si mai rau si de asta-s multumit de zgmot.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

eu sunt noua pe aici.

am un matiz e cu 1150km la bord si din cauza unui terbilist care nu a respectat un cedeaza trecerea acum sunt nevoita sa conduc masina altuia.

insa politistul constatator nu a dorit in nici un chip sa treaca in procesul verbal ca a fost lovita si roata,drept pentru care ma chinui acum sa il conving pe nenea constatatorul de la asigurare ca din cauza socului s-a modificat unghiul de fuga si trebuie schimbat amortizorul pe fata. el sustine una si buna: "de unde sa stiu eu ce ati facut cu masina de cand ati luat-o? de unde stiu eu ca nu ati lovit-o dvs si mi-o puneti in carca acestui accident?" ...de parca iti cumperi o masina noua si te apuci sa dai cu ea de ziduri doar-doar s-a strica ceva la ea...

ce ma sfatuiti sa fac?

multumesc anticipat.

Share this post


Link to post

Pai vezi ca unghiu de fuga ala modificat n-are nici o treaba cu amortizoru!

Da fugutza la un service sa-ti faca o geometrie... sa vezi dup-aia ce amortizoare bune o sa ai!

Share this post


Link to post

NU nu nu, intrebarea e: DE UNDE STII TU CA E BULIT AMORTIZORUL?

ce simptome are? ca daca doar directia e afectata, pot exista mai multe cauze si poti schimba amortizorul si el sa nu aiba nimic...

Share this post


Link to post

va dati seama ca eu nu m-as pricepe sa fac astfel de afirmatii...aia de la service asta au spus.ca e amortizorul de vina...

Share this post


Link to post
Pai vezi ca unghiu de fuga ala modificat n-are nici o treaba cu amortizoru!

Da fugutza la un service sa-ti faca o geometrie... sa vezi dup-aia ce amortizoare bune o sa ai!

Poti sa gresesti, nu fii asa sigur. Se poate stramba amortizorul de la roata opusa si nu se poate aduce totul din geometrie ! S-au vazut cazuri.

Share this post


Link to post

Pai clar ca daca-i amortizoru strimb nu se mai poateaduce din geometrie.

Da' nu mi-e prea clar de ce zici de ala de la roata opusa. :-?

Share this post


Link to post

Pentru ca sunt si cazuri din acestea, de tipul: unde dai si unde crapa. Depinde unde a fost lovita roata. Banuiesc ca in cazul cand este lovita chiar in butuc. Din acest motiv si din altele, la lovirea laterala a unei roti din fatza este bine de verificat toata directia si toata suspensia fatza. Cineva trebuie sa preia acea energie.

Share this post


Link to post

M-am intalnit "intamplator" cu niste soferi de Dacii sambata si, printre altele am facut o mica intrebare: Care se pricepe dom'le la amortizoare, in ce stare sunt, merg, mai merg, le mai am acolo, etc.

S-au speriat baietii, concluzia a fost ca eu, cel putin pe spate NU AM AMORTIZOARE, decat cu prezenta. Daca ar fi sa ma iau dupa testul facut cu apasatul portbagajului ar insemna ca le am lipsa la inventar de cel putin 25000 km.

Acu mi-a trasnit ideea sa le demontez cu totul, :dizzy: sau macar sa le mesteresc si sa le scot tuburile dinauntru. :dizzy: daca tot amortizare nema macar sa scap de troncanit.

Oricum cred ca mai bine de 75% din Matizele de pe soselele Romaniei se gasesc in aceeasi situatie.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Bre ai innebunit? Sari de pe sosea la primul damb daca le scoti de tot. Oricat de slabe ar fi sa stii ca inca mai au putina influenta asupra mersului, daca le scoti ai sansa sa te culeg de prin vreun copac :dizzy: . Lasa-i pe cei de la dacia, ca n-or fi tocmai experti si asa abia astept sa-mi iau Nubira sa vin si eu cu tine la intalnire sa vad daca mai au ce comenta :mda: .

Share this post


Link to post

Ideea mi-a trasnit mie :dizzy: , oricum nu ma bag sa le scot, ca mie lene :D

Experti, nexperti, stii si si tu ce tulumbe, aaa, amortizoare am (bag picioarele-n ele) :D si ii cred ca nu-s bune. poti sa vii, dar dupa Pasti, ca plec maine acasa.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Mai, sa nu-ti treaca prin cap sa le scoti. Cand le-am schimbat eu pe ale mele i-am rugat sa ma lase sa fac o tura cu masina prin service fara nimic. Vreau sa spun ca nu poti sa o tii pe drum. Dupa ce am oprit s-a mai balansat fundul 2 minute. Si nu de alta, e pacat sa te sinucizi asa :) )

Share this post


Link to post

Am carat azi dimineata vreo 60 de sticle de bere ambalate in cutii de cate 9, fara cartoane intre ele, vreo 30 de km prin zone mai industriale din Galati, gen piata, depozite etc. Dupa ce le-am descarcat am ajuns la concluzia ca nu ma mai deranjeaza amortizoarele, acu ma deranjeaza boxele, ca am mers cu muzica la maxim :dizzy: Si acu imi mai tiuie urechile de la sticlele alea.

Share this post


Link to post

Evrika!

S-a rezolvat enervantul troncanit pe spate. De cind am luat Matiz-ul am crezut ca se rupe, sau desprinde ceva in spate pina m-am lamurit ca sunt amortizoarele.

Am fost la service si mi le-au schimbat cu unele poloneze ( model nou, cu tija mai lunga ) si ce sa va spun , s-a facut liniste in masina. Eram sceptic la inceput dar intr-adevar nu se mai aude nimic.Sper sa tina si in continuare. Va salut.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...