Jump to content
Sign in to follow this  
Salex

Transalpina ... De Bucegi

Recommended Posts

In fine, dupa eforturi seculare si o tona de bug-uri :( pentru care imi cer scuze, povestea !

 

Weekendul trecut, printr-un concurs de imprejurari, am descoperit o zona super frumoasa. Initial am vrut sa mergem la Cheile Orzei, in final am ajuns la Cantonul Bratei. Pentru cei care ati batut cindva zona vreau sa va anunt ca un om de bine a cumparat si renovat cabana/cantonul, astfel ca, in acest moment, este proprietate privata. Nu se mai poate lua masa, nu se mai poate sta acolo peste noapte.

 

Weekendul asta, ramas cu pata pusa si de micul esec, am programat o iesire inspre Bolboci - Padina. Dupa ce am stat si masurat in toate partile, eram foarte decis sa fac (la urcare) traseul Cuibul Dorului -> Piatra Arsa. Proprietarul de la Lin 1400 m-a sfatuit (insistent) sa abandonez din fasa orice tentativa intrucit drumul, deja prost in trecut, a devenit impracticabil pentru orice alt gen de masina cu exceptia unui 4x4 ... L-am asculatat ... partial :mrgreen:

 

 

Am luat-o spre Moroeni si am urcat pe linga sanatoriu, pina acolo ajunsesem si saptamina trecuta insa era deja 7:30, mult prea tirziu pentru aventuri in salbaticie ;)

 

img_001.JPG img_002.JPG

 

 

Drumul este destul de bun, in stinga se vede Cariera Lespezi. La poale, ar trebui sa se afle Cheile Orzei

 

img_003.JPG img_004.JPG img_005.JPG

 

 

img_006.JPG img_007.JPG

 

 

La un moment dat, se ajunge la o intersectie iar marcajul din imaginea de mai jos mi-a dat idei ... foarte crete

 

img_000.JPG

 

 

Drumul continua si se ajunge in zona Zanoagei. Un piriu incredibil de limpede si curat, pastravii inotau in haita fara a se sinchisi de turisti (care erau in numar mare)

 

img_008.JPG img_009.JPG

 

 

Imediat dupa Zanoaga se vede barajul si apoi lacul Bolboci :

 

img_010.jpg img_011.JPG img_012.JPG

 

img_013.JPG img_014.JPG img_015.JPG

 

img_016.JPG

 

 

Unii (sau unele) aveau locomotia asigurata :)

 

img_017.JPG

 

Continuind drumul pe linga la se ajunge la Cheila Tatarului :

 

 

img_018.JPG img_019.JPG img_020.JPG

 

img_021.jpg img_022.JPG

 

 

Si aici, o apa foarte curata si limpede si, din nou, o multime de pastravi

img_023.JPG img_024.jpg img_025.JPG

 

 

img_026.jpg img_027.JPG

 

img_028.jpg img_029.JPG

 

img_030.JPG

 

 

Am dat o fuga pina la Hotel Pestera si telecabina Padina

 

img_031.JPG img_032.JPG

 

img_033.JPG img_034.JPG

 

 

Am intrat in Pestera Ialomitei, citeva imagini facute pe fuga

 

img_035.JPG img_036.JPG

 

img_037.JPG img_038.JPG

 

img_039.JPG img_040.jpg

 

img_042.JPG

 

 

Iar aici a inceput adevaratul traseu. Privelisti absolut superbe, din pacate eram foarte pe fuga si nu am putut sa ne bucuram foarte mult de ele. Din pacate s-au amestecat ca naiba cind le-am anexat la topic astfel ca nu prea mai pot sa le comentez

 

img_062.JPG img_044.JPG

 

img_045.JPG img_046.jpg img_047.JPG

 

 

Un lucru este absolut cert, daca stiam cum arata as fi ascultat pina la capat sfatul cabanierului :)

 

 

img_048.JPG img_049.JPG img_050.jpg

 

img_051.JPG img_052.JPG

 

img_053.JPG img_054.JPG img_055.JPG

 

 

Dificultatea traseului a crescut mult datorita lasarii noptii, practic devenise imposibil de apreciat din timp adincimea gropilor...

 

img_057.JPG img_058.JPG img_008.JPG

 

img_041.JPG

 

img_056.JPG img_060.JPG

 

In orice caz, nu regret deloc alegera facuta. Oricum intr-o luna maxim doua o sa vopsesc masina, probabil a fost ultima oara cind am bagat-o pe asemenea drumuri. Imi pare rau ca am pierdut mult timp pe drum si la popasuri, frumusetea zonei este greu de descris in vorbe sau chiar poze.

 

Daca tineti excesiv la masinile voastre, la anvelope sau la amortizoare sau ambreiaj, va sfatuiesc sa nu va duceti pe acolo decit pe jos. In nici un caz sa nu va prinda noaptea prin padure, din fericire noi nu am vazut decit vulpi si ciini sfisiati (de lupi, de urs ???)

 

Un alt sfat, nu incercat sa urcati pe drumul asta cu un turism, urmele topirii zapezilor si ploile din ultima vreme si-au pus o amprenta serioasa. Eu unul nu m-as baga sa urc in acest moment, cu toate ca, de sus si pina jos nu am atins decit o singura data cu aparatoare de noroi a rotii dreapta fata. Pe linga mine a mai trecut un Opel Corsa si un Renault Kangoo (cred). Primul a fost la un pas foarte foarte mic sa se duca in ripa. La un moment dat era cu rotile din spate pe SUS, masina statea pe burta  <img src= ("> . Reanultul a dat si el rau de tot, am crezut ca se rupe in doua.

 

Cred ca se poate incerca aventura cu un ATV, momentan eu mi-am satisfacut pofta de off-road.

img_061.JPG

img_043.JPG

img_050.jpg

img_051.JPG

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Frumos, poate in week-end bag si eu o tura.

Cum domnu' dupa ce vopsesc masina nu ma mai duc? Pai de ce o am sa ma uit la ea?

La mine asta este principalul motiv pentru care nu mi-am pus suspensie sport. Locurile sunt prea frumoase si, scuza-mi expresia, ma p... pe ea de masina, tot ajung acolo. Daca ma intorc fara suspensie asta e :D . Totul e sa nu dau cu baia, in rest, nu ma intereseaza.

 

Foarte frumos!

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Eh, daca era proaspat vopsita, chiar m-as fi gindit de mai multe ori inainte sa o iau pe acolo. Din poze nu se vede, insa am niste zgirieturi de toata frumusetea pe capota, usa dreapta fata, aripa dreapta fata. Exista 2-3 portiuni unde drumul s-a surpat si o masina de-abia incape. Eram cu partea din dreapta prin padure si cu stinga la marginea ripei, asa m-am ales cu zgirieturile :)

 

Faza si mai tare, abia azi mi-am adus aminte de ea cind am gasit roata stinga spate aproape pe janta. La plecare am alimentat pe la PetromV din Nistoresti, ocazie cu care am verificat presiunea si am descoperit un surub in roata :D . Daca ramineam fara aer in roata pe la jumatatea drumului, era si mai palpitant > :) La rezerva nu am umblat de citiva ani ...

Share this post


Link to post

deci da!

Cunosc ambele trasee - la Bolboci/Pestera am ajuns acu vreo luna (am scris prin topicul masina mea) - mai mult, la intoarcere de la coada lacului pana la bolboci inapoi am pus de un mic VTM impreuna cu un prieten cu un Reno 5 :mrgreen:

 

Iar drumul spre Piatra Arsa - pentru senzatii tari recomand si la urcare traseul de la Cabana Cuibul Dorului si apoi de la Piatra arsa in continuare spre Babele - la prima vedere e imposibil, dar se poate. Cu Cielo.

 

 

edit: niscai poze - de pe la Babele in special - in ultimile doua se vede drumul...

post-1317-1245759296_thumb.jpg

post-1317-1245759300_thumb.jpg

post-1317-1245759308_thumb.jpg

post-1317-1245759316_thumb.jpg

post-1317-1245759321_thumb.jpg

Edited by madkat

Share this post


Link to post
. ...Din poze nu se vede, insa am niste zgirieturi de toata frumusetea pe capota, usa dreapta fata, aripa dreapta fata. ...

 

Am patit-o si eu tot de la crengi, ce-i drept inainte sa o vopsesc. Insa dupa ce o vopsesti e mult pana vezi prima zgarietura dupa care nu prea te mai intereseaza.

Share this post


Link to post

Nici a mea nu-i virgina, am mai vopsit-o in urma cu 5 ani :) , nu ma crizez la prima zgirietura. De fapt, la numai 3 saptamini dupa ce am vopsit-o, m-am ales cu capota ciobita, la fel si parbrizul, multumita unui vecin care isi schimba faianta si s-a gindit ca e mai simplu sa arunce molozul pe geam decit sa il care in saci pina la ghena ... in fine.

 

Pentru cei cu Espero si Cielo, in calitate de fost proprietar de Espero si destul de cunoscator de Cielo, nu va sfatuiesc sa incercati sa urcati de la Cuibul Dorului spre Piatra Arsa. Sint absolut convins ca atingeti (a se citi dati rau) cu pragurile in stinci. Chiar si la coborire am ceva retineri, in special pentru Espero. O suspensie inaltata ar face diferenta ... Nu stiu cind a urcat madkat pe acolo insa starea drumului de acum 3 zile nu este deloc grozava. Am intilnit un Cielo verde metalizat (nu i-am retinut numarul) care parea sa se intoarca din drum dupa o tentativa de coborire (sau poate a urcat la Piatra Arsa si i-a ajuns)

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Am urcat acum 2 ani fara doua trei saptamani

Si am zis eu undeva ca nu am atins? > :)

 

Chiar in cateva locuri pana la Piatra Arsa am atins - dar nu cu pragul ci cu consolele fata/spate la trecerea prin santuri sapate de apa

 

In orice caz pe toate drumurile pe care am fost nu m-am aventurat aiurea si doar cu masini pe care le cunosc foarte bine (iar Cielo imi este ca o completare a simturilor si membrelor de atatia ani) - in plus niciodata nu mi-a fost "jena" sa ma intorc daca imi parea ca nu pot razbi

 

Dar e posibil, daca nu s-a intervenit in astia doi ani sa se fi stricat mai rau fata de ce stiu eu... e posibil intr-un weekend sa il incerc iarasi

 

Sau apropos de titlu - la o Transalpina m-as incumeta, doar sa mai gasesc inca un-doi amatori ;)

Edited by madkat

Share this post


Link to post

Cielo astea noi cu arcuri mai inalte (am si io unu d-asta cu motor DOHC) mi se par mai inalte decat Leganza(am si una d-asta).

Share this post


Link to post

A mea e putin inaltata de spate :D , deh, e preparata pentru iesirile la pescuit.

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Excelentă excursia, superbe peisaje :X

De-asta îmi doresc eu o Lada Niva :D

Share this post


Link to post

M-ar tenta si pe mine o aventura din asta, din punctul de vedere a soferului din noi va inteleg, dar cind vad un peisaj ca cele din pozele lui Madkat ma gindesc ca masina nu are ce cauta in poza...strica totul...de aceea ma abtin si folosesc picioarele pe cit posibil la incursiuni in natura.

Din pacate sint o droaie de bizoni (nici pe departe sa fac vreo aluzie la cei de aici) care dupa o iesire in natura lasa in urma lor dezastru...

Nu pot uita diferenta intre (un simplu exemplu) cheile Bicazului de acum 25ani cind le-am vazut cind eram copil si cele de acum cind am fost cu fiica-mea, traseu parcurs pe jos... te uiti in albia riului si vezi saci cu gunoaie, cauciucuri, galeti ... tone de deseuri...

Stiu, va stric cheful dar nu m-am putut abtine sa nu comentez putin...

In rest ce sa spun peisajele sint superbe...de la Bolboci e un traseu superb spre cabana Scropoasa, rezervatie naturala cheile ... nu mai tin minte exact...

Share this post


Link to post
Din pacate sint o droaie de bizoni (nici pe departe sa fac vreo aluzie la cei de aici) care dupa o iesire in natura lasa in urma lor dezastru...

... te uiti in albia riului si vezi saci cu gunoaie, cauciucuri, galeti ... tone de deseuri...

Stiu, va stric cheful dar nu m-am putut abtine sa nu comentez putin...

In rest ce sa spun peisajele sint superbe...de la Bolboci e un traseu superb spre cabana Scropoasa, rezervatie naturala cheile ... nu mai tin minte exact...

Ai perfecta dreptate, din pacate. Lucrul asta l-am mai remarcat si condamnat de multe ori. Chiar si cu ocazia iesirii din care am postat poze am gasit multe locuri extraordinare insa destul de poluate de "iubitorii naturii". Am vazut destule PETuri in Cheile Tatarului, am umplut o punga mare cu resturi dintr-o poienita de vis. In zona Padina erau zeci sau chiar sute de masini ... mi-as dori ca macar jumatate din sa-si fi adunat resturile distractiei.

 

CHEILE ORZEI, cred ca la ele te refereai :) . Mda, asta a fost si obiectivul drumetiei noastre, vroiam sa facem un traseu: Zanoaga-Scropoasa-Cheile Orzei - Tabara Vinatorul (Cerbul) insa, din motive obiective, nu prea am putut merge prea mult pe jos. Asta din motivul urmator :

 

IMG_01.JPG

 

Se numeste Andrei, este finutul meu si are numai 8 luni.

 

In Pestera, lucrurile au stat cam asa (de fapt au mers cam asa) :

 

IMG_02.JPG IMG_03.JPG IMG_04.jpg

 

Iar pe drumul spre Cuibul Dorului am avut un copilot de toata nadejdea :

 

IMG_05.JPG

 

A fost foarte tare cind am revenit pe drumul asfaltat ... s-a trezit din lipsa de leganat.

 

Ma astept la voi sa nu sesizati Protectia Copilului, micul omulet a fost tot timpul in deplina siguranta :D

Edited by Salex

Share this post


Link to post

Asta pt ca nu s-a intamplat nimic rau, din fericire. Altfel, nu-mi explic ce-ai cautat cu el in pestera (oricum nu intelege nimic). Iar de dormitul intins pe bancheta, nici nu mai comentez!

Share this post


Link to post

Acu asta nu stiu, desi imi plac eu nu intentionez sa am copii, dar acu pe bune, ce faci cu copilul.. il incui in masina cand mergi undeva mai.. alunecos? :)

Share this post


Link to post

Pai...cum adica iti plac da nu vrei sa ai, ca nu prea inteleg. :o

Legat de locurile periculoase, ce poti face, le eviti...asta pana la o anumita varsta ca dupa aceea...

Share this post


Link to post

HEheeeeee..am inmceput acum 15 ani cu rucsacul in spate ...Nu exagerez dar de cateva sute de ori am mers pe acolo.Intre timp , am venit si cu masina , iar din 2000 in fiecare an , macar o saptamana ma cazez la Bolboci cu cortul sau lacabana. Peisajele sunt superbe de aceea de fiecare data gasesc cite ceva mai frumos decat am vazut cu un an inainte. Am mers si cu dacia, si cu un Tucson si cu Matizu , dar si cu barca mea Leganza. o singura data am coborit de la cuibul Dorului spre Sinaia cu Dacia ...dar a fost horor.

In rest Moroieni - Padina o minunatie .Ma bucur pt cei care au mers si stiu , dar si de cei care dupa ce vad poze si povestioare pe acest forum vor merge si ei.

Numai bine .Si apropos ...merci Salex...acum pot spune ca am si eu o Leganza.

Share this post


Link to post

@chiper_dan:

1. sa fiti sanatosi amindoi, sa ai grija de ea asa cum trebuie (din toate punctele de vedere)

2. sa nu o duci pe DJ713 daca vrei sa o mai ai :D

Share this post


Link to post

Salex.

Urari de bine pentru micutu din poza si pentru parintii acestuia.

 

 

Scuze pentru :o fftopic:

Share this post


Link to post

Eu ultima oara am fost pe acolo in 2000... drumul arata cam la fel. Oricum, nu a pus probleme unui Moskwich 1500 chiar cu suspensia stock. Cele "tunate" pentru carat (aka o foaie in plus pe arcurile din spate) sunt absolut in mediu lor :D

 

In lacul Bolboci erau niste pestisori mici si amarati. Credeam ca sunt puieti, insa in realitate sunt adulti si tipii de acolo se spuneau "verdet". Se pot pescui f eficient cu PET-ul (tai partea conica a unei sticle de 2L, o bagi invers in ce ramane din sticla, bagi niste paine inauntru si o bagi in lac. Pestisorii intra usor si nu mai reusesc sa iasa). Cu 2 sticle in juma' de ora am prins mai bine de un kil, abia goleai o sticla si se si umplea de pestisori cealalta. Se prepara la tigaie, dati putin prin faina...mmmmm... si se "servesc" ca chips. Pentru cei mai pretentiosi, sunt necesare si vreo doua fete care sa-i curete inainte sa-i arunce in tigaie, in timp ce barbatii vaneaza/fac focul insa e pot manca si intregi. Merg si cu nitel usturoi si eventual mamaliga... daca mamaliga nu, atunci cartofi copti :)

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...