Jump to content
Sign in to follow this  
sergiuhusca

Discutii Despre Religie

Recommended Posts

1- credinta este un fapt rational, altfel n-ai fi constient de ea;

Credinta este un risc al ratiunii...

Share this post


Link to post

Credinta este o alegere rationala si personala bazata pe o suita de factori ce nu pot neaparat sa fie aceiasi la fiecare persoana in parte.

Share this post


Link to post

Credinta trebuie sa o simti in suflet, trebuie sa o alegi cu sufletul caci altfel e posibil ca ratiunea sa te duca pe cai gresite ( ex. Inchizitia ).

Share this post


Link to post

Credinta este un risc al ratiunii...

Discutia era daca actul credintei este unul constient sau inconstient. Atata timp cat este constient, el este trecut prin filtrul ratiunii. La credinta se ajunge atunci cand nu gasesti raspunsurile la intrebarile fundamentale. Unde ai vazut tu un credincios cu sufletul, decand credinta este un sentiment ?

 

Si nu amesteca credinta (un fapt personal) cu religia, o dogma si un rit al unei institutii (biserica) vinovata de exemplul dat (inchizitia).

 

Observ ca religia introduce o serie de confuzii in capul practicantilor, ar trebui puse etichete avertizoare pe toate obiectele de cult: "Atentie, dauneaza grav sanatatii tale si a celor din jur !"

  • Like 2

Share this post


Link to post

"La credinta ajungi cand nu gasesti raspunsurile la intrebarile fundamentale"

 

Corect, asta a fost sute, mii de ani, cand lumea nu avea cunostintele de azi, tehnica de azi, etc, si mergea pe convingerea ca "asa a vrut Domnu". Suntem in 2010, am mai invatat si noi sa cautam pe google, nu in biblie.

 

Daca la 2 parinti blonzi iese un copil mulatru, trebuie sa vezi cu cine s-a culcat blonda, nu sa rezolvi prin "asa a vrut Domnu".

Share this post


Link to post

Crede si nu cerceta! =))

Share this post


Link to post

La credinta se ajunge atunci cand nu gasesti raspunsurile la intrebarile fundamentale.

Daca tu asa ai ajuns la credinta atunci eu ma abtin de la orice comentariu in ceea ce priveste credinta ta. Eu inteleg altceva prin credinta : este imboldul psihic care te face sa obtii ceva ( ex. mantuirea sufletului, trecerea peste un necaz, boala ). "De veti crede toate va sunt cu putinta".

 

"Credinta e un risc al ratiunii, dar nicidecum o anulare ci dimpotriva, o iluminare a ei. E o absorbire a sufletului intr-un dincolo al lumii acesteia, in modul divin al existentei "Pr. Arsenie Boca. O astfel de idee am intalnit-o sustinuta si de Dan Puric in cartea lui "Cine suntem", deci nu e o idee nascocita de un oarecare ganditor crestin. Intelepciunea omului este limitata, de aceea o trecere a credintei prin filtrul ratiunii fara o atentie deosebita pentru a nu alunceca in patima mandriei poate duce la pieirea omului( de aceea a si zis ca este un risc al ratiunii si nu o moarte a ei ). Exemplul pe care l-am dat cu inchizitia nu are nici o legatura cu religia ( se putea intampla in orice religie inclusiv in cea ortodoxa ) ci cu greseala mandriei prin care omul a vrut sa fie dumnezeu.

Edited by korydon

Share this post


Link to post

Cica au inventat roata... saptamina incepe duminica in 2011...

Edited by lascarica

Share this post


Link to post

saptamina incepe duminica in 2011

Poate sa inceapa si joia si sambata are vreo importanta ?...in fata lui Dumnezeu 1.000 de ani sunt ca o secunda, impartirea timpului este ceva conventional

Edited by korydon

Share this post


Link to post

Acum asteptam sa deschida si benzinarii! > :)

Share this post


Link to post

Spalatorii linga biserica...intri sa aprinzi o luminare si cind iesi ai masina spalata... inclus in pretul luminarii...

"Aceste valori sunt orientative, pentru a nu exista loc de interpretari si suspiciuni. In plus, cei care fac donatii pentru parohia din care fac parte au gratuitate la serviciile religioase", a explicat Constantin Stoica. "

Adicatelea cine poate mai mult sa le punem noi "talpa" ?

Cind donatia e mare si in valuta te mai pui la 2-300RON ? :) )

Share this post


Link to post

Rata criminalitatii este foarte mare in Odessa.

Share this post


Link to post

Si ce faceau, ii furau sutana popii?

 

Se confirma faptul ca biserica/religia are un rol cu atat mai important in societate cu cat populatia este mai saraca/primitiva.

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Absolut, cu cat oamenii sunt mai saraci sunt si mai usor de manipulat. Iar libertatea e scumpa, se castiga, nu te nasti cu ea.

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Libertatea e mai scumpa decat ne imaginam, iar pentru ea avem nevoie de un For Interior educat. Cand realizam , in urma unui exercitiu de educatie si a nevoii de "mai bine", ca am gresit , iar noi ne putem ierta mai putin decat cei din jur, avem nevoie de o "entitate" care sa ne asigure ca "nu-i bai" si ca de acum va fi mai bine, deindata ce stim unde si cu ce am gresit. Din pacate, asta nu are nicio legatura cu puzderia de fetze barboase si aparent pioase care ne bat pe la usi. Este un exercitiu de CREDINTA! Si DA avem nevoie de CREDINTA! Daca n-ar fi credinta, n-am mai iubi, n-am mai lupta cu o sarcina sperind ca va iesi un copil sanatos, n-am mai face credite la banca, daca n-am avea credinta ce facem tot ce trebuie pentru ca nimic rau nu se poate intample. Religia e o optiune. CREDINTA este motorul care ne aduce " bujori in obrajori" si dorinta de a face tot ce facem, cu mult curaj :) Religia e o doctrina:proasta, contestabila, propovaduita de oameni mici si cu interese meschine. Si chiar si asa, pentru unii functioneaza ca un decodor pentru credinta...din pacate. Sa va povestesc despre niste enoriase care il venereaza ( ca sa nu mai spun ca sunt total indragostite de el) pe Popa Mortu' ? Chiar asa il cheama, dar asta nu le zdruncina credinta intru implinirea multor dorintze, deloc pioase :rolleyes: Fiecare cu decodorul lui...

Share this post


Link to post

Si ce faceau, ii furau sutana popii?

 

Crezi ca n-ar putea obtine bani frumosi pentru rascumparaea lui?Putin cam offtopic dar cred ca merita:-intr-o noapte m-am oprit sa dorm la intrare in Cernauti(pauza obligatorie)langa un post de Politie(cam 100 m)si au inceput sa arunce cu ceva petarde sub masina.Colegul meu ce stia un pic ruseste le-a strigat ca le lasa 25 de dolari pe o piatra sa stam linistiti cateva ore.S-a rezolvat. Politistul nici macar n-a plecat din fata usii.

Share this post


Link to post

Crezi ca n-ar putea obtine bani frumosi pentru rascumparaea lui?

 

Si nu numai asta. Patriarhul este oarecum echivalentul Papei. Daca e si un formator de opinii puternic, vreau eu sa vad un astfel de om fara paza. :)

Share this post


Link to post

Paradoxal eu mai simtit mai sigur in Ucraina decat in Romania. Bine, acum nu m-am dus nici eu noaptea prin cine stie ce cartiere, dar pe unde am mers era plin de politie, si in orase, si pe sosele, si prin urmare nu se apuca nimeni sa te sicaneze in trafic, nu face nimeni pe nebunul, etc. La Odessa m-as intoarce si maine, merita.

 

Kiev-ul e plin de biserici, catedrale, lacase de cult, etc. Nu eram eu cine stie ce pasionat de ele, dar cum nu eram singur, m-am conformat. Lacasele de cult se bucura de o inalta popularitate in randul ucrainenilor si probabil si altor vorbitori de limba rusa din zona.

 

@DGT: la cata foame e in Ucraina, si cu 5 dolari ziceau aia saru'mana si iti faceau cafeaua dimineata.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Zece milioane de lei de la Guvern

 

Între timp, Guvernul a alocat în şedinţa de miercuri, 10 milioane de lei pentru acest proiect [...]

 

Patriarhul solicitase în decembrie printr-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, înscrierea în bugetul de stat pe 2011 a 20 de milioane de lei pentru proiectul Catedralei Mântuirii Neamului.

 

El a argumentat că în 2010 „nu s-a alocat nicio contribuţie de la bugetul de stat pentru acest obiectiv important", deşi Primăria Sectorului 2 a dat 10 milioane de lei. În urmă cu doi ani, Patriarhia a primit, prin legea bugetului de stat, 5 milioane de lei, pe care le-a folosit integral.

 

Contactaţi de reporterii ziarului „Adevărul de Seară", reprezentanţii Patriarhiei nu au spus câţi bani s-au strâns până acum din donaţiile enoriaşilor, ci doar că proiectul total ar avea nevoie de aproximativ 200 de milioane de euro pentru a fi finalizat.

 

Catedrala Mântuirii Neamului, construită în stil bizantin românesc, va avea o înălţime de 100 de metri şi o capacitate de 5.000 de pelerini şi va fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade.

Ansamblul arhitectural al bisericii va cuprinde, în afară de clădirea propriu-zisă, alte patru corpuri. În partea din faţă-stânga va fi Casa „Sf. Apostol Andrei", unde va fi un cămin pentru pelerinii clerici, în partea din faţă-dreapta va fi Casa „Sf. Apostol Pavel", unde va fi un cămin pentru pelerinii mireni, în spate-dreapta va fi Centrul Cultural Misionar „Sf. Apostol Pavel", pentru românii din ţară şi din străinătate, iar în spate-stânga va fi Centrul Social Medical Casa Sf. Apostol Luca", pentru pelerinii bolnavi şi pentru bătrâni.

Pt. "pelerin-sulerin-pulerin" cât mai multe corpuri de clădire. Pt. bătrâni/săraci/copiii străzii e suficientă o singură clădire construită din cei 200 de milioane de Euro (sper să mă-nşel şi să fie într-adevăr ceva de dimensiuni corelate cu nevoia reală în "domeniul" ăsta)

de aici

Share this post


Link to post

Catedrala si bisericiile construite asigura mijloacele necesare pt. prostirea populatiei, unul din scopuriile stapinirii. Plus mai culege ceva bani si BOR, sa faca popii burta mare.

 

Par 'ecsamplu' in Buc. au rasarit biserici ca ciuperciile dupa ploaie. Popii infloresc. :mda:

 

Cite adaposturi pt. copii strazii si persoanele in virsta s-ar fi putut construii cu banii acestia? Cite scoli imbunatatite? etc.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...