Jump to content
Sign in to follow this  
hitman

Cielo E3 Exe: Senzorul De La Canistra Cu Vapori...

Recommended Posts

Problema de olimpiada , please help ca stiu ca avem olimpici la mecanica printre noi:

Se da Cielo E3 exe, 1.5 SOHC, 2.400 km la bord. Am constatat ca se aude un zgomot de la motor. Zgomotul era localizat jos la motor: cum deschizi capota in coltul din stinga jos, la motor. Am fost la Sebastian service si baietii au localizat sursa zgomotului (zgomotul suna ca doua metale lovite, un fel de taca-taca-taca-taca) Acest zgomot apare numai cind motorul este cald. Sursa de zgomot a fost indicata a fiind senzorul (sau supapa) de la canistra de vapori de benzina. Cica, conf. celor de la Sebastian, treaba aceasta este stiuta la DWoo Craiova :mda: . Adica acest senzor e cunoscut ca problema de zgomot. S-a schimbat senzorul, doua zile nu s-a mai auzit nimic. A treia zi a aparut din nou. Motorul merge ok, aparent nu e absolut nici o problema, consumul de benzina e la fel. Practic doar acest zgomot suparator si jenant pentru o masina noua :spumelagura: . Vreau sa ma duc din nou la Sebastian sa vad WTF?

 

Intrebari de baraj :mrgreen: :

1. Ce face acest senzor (atentie este numai pt. Cielo E3, celelalte Cielo nu il au)?

2. A mai intilnit cineva problema asta?

3. E posibil ca baietii de la service sa fi pus o piesa second hand in loc de una noua?

4. Poate nu senzorul e de vina, poate e altceva in neregula pe traseul rezervor benzina-motor?

Share this post


Link to post

Ala nu-i un senzor, ci o electro-valva, pentru purjarea vaporilor de benzina din canistra. Zgomotul poate apare de la o oscilatie. Mai multi cu masini noi se plang de asta. Acum pot fi doua "alternative", ca in mintea oamenilor de fotbal: fie electro-ventilul are nevoie de o tensiune mai mare (greseala de fabricatie), fie ECM-ul nu livreaza o tensiune suficienta si constanta in perioada de ON. Cum te stiu baiat descurcaretz, pune un osciloscop pe semnalul de comanda al electro-valvei si vezi ce se intampla. Daca nivelul este bun si corect, atunci iti trebuie alt ventil, unul bun. Altfel, treaba e de ECM. Mai ai o solutie de verificare: scoti furtunul din canistra, scoti conectorul de comanda si cu motorul pornit alimentezi electrovalva dintr-o sursa de tensiune constanta si variabila pentru a determina nivelul la care ventilul se deschide si starea lui este stabila. In acel moment turatia motorului trebuie sa se tureze, fiindca ia aer in plus. Din furtunul acela poti limita turatia sa nu fie deranjanta si sa continui determinarea tensiunii la care valva este stabila, daca este. Mai mult nu trebuie sa-ti spun. Succes.

Share this post


Link to post

Mai tolin_afc, explicatia ta este mai mult decit ma asteptam si ca de obicei se ridica la nivelul experientei tale! Deci 'as usual' se pare ca baietii de la service au ales calea cea mai usoara: se schimba electrovalva fara mai multe explicatii, decit ca 'problema se stie la Craiova'. Dupa cum descrii tu problema e putin de finete. Din pacate nu am o rampa si un osciloscop la indemina ca sa aplic celebra zicatoare 'daca vrei ca un lucru sa iasa bine, fa-l singur'. Dar explicatia ta e un excelent punct de reper, pentru cind o sa ma duc din nou la service. Daca se pling mai multi, si Daewoo stie de problema asta, de ce nu a facut o procedura de rectificare sau un 'patch' ca sa rezolve problema?  <img src= (">

Share this post


Link to post

Nu mai citaţi mesajele anterioare ! Folosiţi "ADD reply", nu "Reply" !!

 

Am avut si eu acceasi problema. La mine s-a schimbat la fabrica la Craiova cred, sau la Grad Garaj in Bucuresti. Din cate imi aduc aminte, tacane dar functioneaza (adica daca pui scanerul pe masina, o sa vezi ca merge ok). Am cam 4.000 de cand l-am schimbat si nu mai face, dar am primit asigurari ca o sa mai faca ca asa "face toate"

 

Eu as zice sa nu te stresezi din cale afara, dar daca poti, schimba-l pana nimeresti unul bun.

Edited by VAXXi

Share this post


Link to post

Cica astia de la Craiova au scos (sau vor scoate?) Matiz E3 si Nubira E3. Pai daca o sa tzacane la fel ce o sa faca? :dizzy: Jenant!!!!!!!

Share this post


Link to post

Baietii de service, chiar daca ar sti cum sa afle cauza, tot nu pot s-o rezolve. Daca-i electrovalva, ei n-au cum sa afle care-s bune si care-s proaste (un fir mai gros in bobina, citeva spire in minus, un material mai slab, instabilitate termica). Asa ca schimba si ei cu ce au prin magazie. Daca problema este in ECM, atunci iar o iau in mana, ca din scaner nu poti face remedierea. Din pacate, ce "s-a facut la Craiova" tot n-am aflat. Din pacate, valva este prinsa ciobaneste si nu se poate demonta si remonta elegant. E nevoie de metoda fortei, din fizica. In rest, poate nu este asa, pentru ca piesele astea vin pe loturi si poate lotul rau s-a epuizat. Dar postul tau m-a nelamurit: canistra si valva ar trebui sa se gaseasca deasupra nivelului bushunului de la rezervor, nu ? Asa-i la Matiz si asa am inteles din alte postari. Atunci de ce la Cielo tau se gaseste in stanga-jos de ai nevoie de rampa?

 

De chestia cu "asa fac toate" sunt satul, parca am fi in Franta sau USA unde mecanici auto se angajeaza numai handicapati mintal. In afara de Matizu lui Claz, care-i de citeva luni, n-am mai auzit la nimeni altcineva. Atunci cand circul cu taxiul, adica atunci citesc cu prietenii etichete din cele mai renumite tipografii, aleg Matiz pentru a mai afla ceva de la soferii cu experientza.

Edited by tolin_afc

Share this post


Link to post
Atunci de ce la Cielo tau se gaseste in stanga-jos de ai nevoie de rampa?

 

Da, in stinga jos si acces numai cu rampa, ca altfel nu se poate (parca ar fi la maternitate :mrgreen: ). Am vazut de departe cum l-au demontat (la Sebastian nu am acces in atelier, nu pot sa urmaresc ce se intimpla decit de sus, dintr-un bar unde firma da cafea pe gratis :mrgreen: ) As scrie un email la Craiova, desi tare imi e ca, consum energie keybordiala :mrgreen: degeaba As indrazni sa intreb daca au un patch oficial pentru treaba asta cu electro-valva.

Share this post


Link to post

Mai, care stie cum arata fizic electro-valva asta pentru Cielo E3? Ca daca stau si ma gindesc acum, aia de la service poate au schimbat numai partea mecanica de la electro-valva, pastrind electrica. De aia poate tacane din nou, poate trebuia schimbata cu totul si mecanica si electrica. Posibil tolin_afc?

Edited by hitman

Share this post


Link to post

Nu, nu se poate. Ia-o pe furtunul subtire de cauciuc (asa-i la Matiz) care iese din canistra si te duce la valva. N-am poze sau desene sa te luminez.

Share this post


Link to post

Ok. Mai, boys and girls, cine cunoaste pe undeva vreo rampa statica ca sa ma benoclez pe sub masina si sa fac niste poze?

Share this post


Link to post

Dupa cum bine v-ati dat seama este vorba intradevar de "supapa de purjare canistra de vaporii".Aceasta supapa este prezenta, intradevar si pe Matiz,Nubira si Leganta numai ca spre deosebire de masinile enumerate la Cielo E III aceasta supapa este controlata de ECM prin impulsuri PWM[ pulse wit modulation]. Pt. a obtine o deschidere procentuala a supapei cu pricina ECM-ul aplica impulsuri de tensiune variabile ca fregventa si durata spre deosebire de matiz,nubira la care ECM comanda aceasta supapa pe doua stari "ON" sau "OF".Teoretric nu ar trebui sa se auda acel tacanit dar din pacate la marea majoritate a masinilor se aude si dupa inlocuirea supapei.Acest tacanit nu afecteaza in nici un fel functionarea motorului ci doar deranjeaza auditiv acest tacanit manifectinduse in toate regimurile de functionare dar se distinge doar la relantii pt. ca atunci zgomotul produs de motor este cel mai scazut.

Share this post


Link to post

NINI, am citit toate mesajele tale si vad ca esti un tip cu experienta in masinutele astea ale noastre. :) >- La servisull care lucrezi, au mai venit oameni cu problema asta? Chiar asa fabrica de la Craiova nu are nici o solutie la treaba asta? Adica sa puna niste garnituri sau niste arcuri ca sa estompeze sau sa amortizeze tzacanitul supapei. O lasa asa pe piata cu zgomot de axe cu came de Oltcit? Io am schimbat odata supapa asta, ce fac o mai schimb odata, poate nimeresc una mai buna?

Share this post


Link to post

Din pacate aproape la toate cielo E III apare acest "tacanit" si la cei care nu-i deranjeaza ramine masina asa cum este la ceilalti mai pretentiosi se inlocuieste respectiva supapa cu speranta ca nu va mai tacanii.Craiova din pacate nu prea are ce face, supapa respectiva fiind livrata de GM si nu fabricata pe la noi prin tara,cit despre modificarea amplasamentului si sis. de prindere in scopul reduceri zgomotului nu prea exista preocupare din partea celor de la Craiova considerind ca este mult mai ieftin sa inlocuiasca supape decit sa modifice proiectul.La inceput habar n-aveau de unde provine tacanitul si la Cielo al lui CDROB trimisesera special supapa EGR cu mentiunea ca daca nu se rezolva sa se schimbe axa cu came.Deci sfatul meu: daca nu dispare tacanitul mai inlocuieste-o odata si inca o data pina vei gasii una care nu produce zgomot pt. ca exista si din astea.Bafta :thumbl:

Share this post


Link to post

Pai, daca ea este comandata in pulsuri, este normal sa tzacane. Eu cred ca-i o greseala de programare la ECM pentru ca acolo nu este nevoie de PWM. Valva aceea ori este o deschisa, ori este inchisa. N-are ce cauta modulare pe acolo, ca numai rau ii face, adica nu tine mult, ca nu a fost proiectata pentru asta. Hitmane, eu zic sa faci scandal rau, sa vina un baiat cu laptop de la Craiova si sa remedieze programarea din ECM. Pandurii astia de la Craiova nu stiu sa faca recall cand fac prostii !

Share this post


Link to post

Probabil craiova a inceput sa faca economie de inteligenta umana si materiala legand solenoidul de purjare la canistrei de carbon in paralel cu vreun injector de benzina :-?

Share this post


Link to post

Sau au gandit ca o electro-valva construita ca un releu poate functiona in regim de injector.

Daca nu ma insel, la masinile "straine", purjarea canistrei se face printr-un injector montat in galeria de admisie aer. Probabil ca ECM folosit era programat pentru acele motoare si nu pentru sistemul romano-koreean.

Share this post


Link to post

O schema electrica ne-ar lamurii. Dar de unde pot sa cumpar un manual cu electromecanica de Euro3?

Share this post


Link to post

Si la leganza solenoidul este alimentat de ECM si tot cu impulsuri de latime variabila (PWM) dar aceasta se afla pe motor iar canistra in spate langa rezervor.

Poate asta e problema la cielo :solenoidul este montat pe canistra iar aceasta intra in rezonanta la functionarea solenoidului.

Share this post


Link to post

@ hitman > azi am vazut electro-valva de purjare de la un Matiz E3. E altfel decat la Matizul E2 si probabil se preteaza la o comanda PWM. Din pacate n-am aparat de luat imagini, ca-ti faceam poze. Cea de la E2 seamana cu un releu (cred ca la principiu nu difera mult), pe cand cea de la E3 seamana cu o valva de vacuum de la pompa de frana care are o extensie laterala pentru partea electrica.

Share this post


Link to post

Mai deci niste pictures pt. ECU, daca ajuta

Din pacate pt. ECU, cind o sa fie frumos afara o sa-l demontez de tot ca e cam nasol de scos. Nu am putut sa vad nici o eticheta, dupa ce il scot de acolo cred ca pot sa vad (e pe spate).

Later edit: Locul de la ECU l-am dibuit de abia dupa ce mi-a soptit ov_jer unde e, io l-am cautat fo juma' de ora.

post-124-1106683554_thumb.jpg

post-124-1106683570_thumb.jpg

Edited by hitman

Share this post


Link to post

Dupa forma ei pare sa fie OBD2 dar la coltul din stanga jos pare sa aiba o forma mai ciudata cel putin asa apare in fotografie.

Share this post


Link to post

Nu e ca ECM-ul de pe Leganza ?

Share this post


Link to post

Nu.E diferit la leganza ecm-ul.Cred ca au pus pe exe E3 ECM-ul pe Lanos.

Hitman ce cod are motorul tau?Ceva de genul A15SMS sau A15DMS ?

Share this post


Link to post

tipul de motor e A15SMS. ce inseamna asta?

Share this post


Link to post

E vorba de codul motorului.Il gasesti in certificat sau cartea de identitate.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...