Jump to content
Sign in to follow this  
13nov

Tico-harait In Cutie La Rece!

Recommended Posts

Va salut!! Sunt nou pe acest forum, si de asemenea sunt nou posesor de TICO (aprox 1 luna).

Tico-ul meu e din 2000 si are 116.000 km. De ceva timp cand pornesc motorul la rece apare un harait in cutia de viteze. Acest huruit este oarecum iregulat si dispare in urmatoarele cazuri:

1. la aproximativ 1 secunda dupa apasarea pedalei de ambreiaj (ceea ce m-a dus la concluzia ca acest zgomot provine ori de undeva din ambreiaj ori din arborele primar al cutiei).

2. in momentul in care incep sa ma deplasez de pe loc.

3. cand se incalzeste un pic motorul si bineinteles si uleiul din cutie.

 

A mai avut cineva o asemenea problema, stiti care ar putea fi motivul?

Share this post


Link to post

Cred ca e uleiul prost, putin sau alterat in cutia de viteze

Share this post


Link to post

cica pinionul de a 5-a se unge prin picurare si la temperaturi scazute uleiul este mai vascos decat ar trebui si ar trebui sa folosesti unul putin mai fluid si evident unul de marca. inca nu am aflat specificatia aluia mai fluid care trebuia folosit. heeeelp pleaseeee!

Share this post


Link to post

mama ce am cautat topicu asta vro 2 zile si renuntasem... multumesc!

Share this post


Link to post

cica s-ar putea sa fie si un rulment de presiune de la ambreiaj :) >-

Share this post


Link to post

Ticolino are dreptate. Si eu acelasi zgomot la ticozaurul meu din '96 (este un zgomot de aeroterma (zumzait metalic)), si din cate am inteles este rulmentul de la placa de presiune. Cam in maxim 1 luna o sa ma duc sa imi fac revizia de 75mii km si il voi schimba atunci sau voi afla sigur daca asta este.

Share this post


Link to post

@Leutzu: la tine zgomotul iti mai si trece?

Share this post


Link to post

Aceeasi problema si la mine. Am schimbat rulmentul de presiune care era praf si a disparut o parte din zgomot, dar tot a mai ramas (Acum nu mai smuceste la debraieri). Tre' sa schimb uleiul de motor si o sa mai completez si la cutie si mai vedem dupa...

Share this post


Link to post

@Shenk

Da imi mai si trece dar doar daca apas pedala de ambreiaj sau dupa ce motorul este incalzit. Zgomotul nu se aude atunci cand merg cu motorul rece.

@Pedala

Vezi sa nu fie de la pompa de apa...lucman a avut probleme si zicea ca era un zgomot asemanator cu cel al meu.

Share this post


Link to post

Eu nu cred ca ar putea fi de la rulmentul de presiune deoarece in momentul in care debreiez, zgomotul dispare. Daca ar fi fost de la rulmentul de presiune, in mod logic zgomotul ar trebui sa apara numai in momentul apasarii pedalei de ambreiaj deoarece acest rulment lucreaza doar in aceasta situatie (in momentul apasarii pedalei de ambreiaj, cablul de ambreiaj actioneaza furca, furca impinge rulmentul de presiune, rulmentul de presiune intra in contact cu placa de presiune si incepe sa se invarta). In consecinta nu vad cum ar putea sa scoata zgomot un rulment care sta, iar in momentul in care intra in functiune sa faca liniste.

 

Teoria cu pinionul mi se pare mai plauzibila deoarece daca e liniste si masina sta pe loc, apas pedala de ambreiaj si in acel moment se aude cum zgomotul incepe sa dispara, probabil concomitent cu incetinirea pana la oprire a unei piese aflate in miscare.

Edited by 13nov

Share this post


Link to post
cica pinionul de a 5-a se unge prin picurare si la temperaturi scazute uleiul este mai vascos decat ar trebui si ar trebui sa folosesti unul putin mai fluid si evident unul de marca. inca nu am aflat specificatia aluia mai fluid care trebuia folosit. heeeelp  pleaseeee!

 

m-am uitat in carte si eu am recomandat 75w90 de constructor, si cica in ea as avea shell spirax 75w80 gs (asta daca nu mi-au tras-o marlanii la service :-? ), deci teoretic n-ar trebui sa faca asa la rece, nu? alta sa fie problema sau o trebui un ulei mai subtire, dar oare exista? daca totusi e un 75w, atunci care sa fie problema (rezolvarea)???

 

p.s. ce mishto poa' sa fie sa te citezi singur...

Share this post


Link to post

Si mie i-mi huruie cand e rece afara, cu cat e mai frig afara cu atat huruie mai mult timp.

M-am luat dupa un mecanic, meserias de mecanic si am schimbat rulmentul de presiune, pacaleala, pana mi-a explicat cineva cum functioneaza rulmentul de presiune, prostia se plateste rulment + manopera, cred ca 1.4 mil.

Am schimbat si uleiul in cutie dar nu cu unul bun.

Acum am luat TAF X 75W90 de la Castrol, 2.5 l cam 1.6 mil, o sa incerc sambata sa-l schimb si va zic daca merita banii sau nu.

Share this post


Link to post

stai linistit. si mie imi haraia. am bagat aral aceleasi specificatii. acum face mai putin timp, ce-i drept, pana se mai incalzeste, dar tot mai face. oricum, mare problema nu e, ca nu prea are ce sa dauneze foarte tare.

 

eu cred ca si tie o sa iti haraie si dupa ce schimbi uleiul. da' cred ca o sa iti huruie mai putin timp.

Share this post


Link to post

Aral e la jumate de pret fata de castrol (TAF X 75w90).

Am gasit o oferta de unde am cumparat, la Aral 75W90 aveau 2 tipuri cam la 4.5 euro fara TVA jumate de litru, Castrol este dublu la pret la aceiasi cantitate, cred (sper) ca exista si ceva diferente de calitate.

Nu intodeauna ce e mai scump e si mai bun, dar...

La Castrol TAF X 75W90 specifica ca e bun si pt. temperaturi joase.

Dupa mine conteaza f. mult uleiul, acum cand sunt -16C dimineata, schimbatorul de viteza merge f. greu, m-am suit intr-un megan si la el mergea normal (ala are calorifer la cutie? are un ulei mai bun) si afara erau tot -16C si nu pornise motorul.

Share this post


Link to post

Am intrebat in service ce este cu zgomotul asta (eu i-am spus ca imi face un zgomot de la placa de presiune) si raspunsul a fost ca nu e de la placa de presiune ci ca e de undeva din cutia de viteze dar ca sa-l las asa. Fiind foarte mirat am intrebat daca e de la rulment. Raspunsul m-a cam blocat pe moment, el fiind "ca am mai schimbat la un tico toti rulmentii si tot facea. Este un zgomot de provenienta necunoscuta la tico, si am mai vorbit si la alte service-uri daewoo si nici ei nu stiu exact de la ce provine. Poti sa mergi asa cu el ca de stricat nu se strica nimic".

Share this post


Link to post

Am pus CASTROL TAF X 75W90

 

Am pus sambata castrol in cutie si la pornire tot a facut dar mult mai putin, dar sambata nici nu a mai fost asa frig. Cand a fost frig huruitul de la cutie era mai puternic decat zgomotul de la motor care mergea turat (cu socul tras).

Azi dimineata pe la 9.30 a huruit putin, trebuia sa fii atent ca sa auzi huruitul si a disparut mult mai repede.

Concluzie: s-a redus zgomotul dar nu de tot, si dispare mult mai repede ca inainte.

Acum astept sa vad daca pe geruri puternice mai face urat rau.

Share this post


Link to post

Si eu mi-am schimbat uleiul din cutie, am pus Castrol Dextron III, si haraitul a disparut complet. Cei de la service mi-au spus ca ar fi de vina rulmentii din cutia de viteze (nu este inclus aici rulmentul de presiune).

Share this post


Link to post
Am pus CASTROL TAF X 75W90

 

Azi dimineata pe la 9.30 a huruit putin, trebuia sa fii atent ca sa auzi huruitul si a disparut mult mai repede.

Concluzie: s-a redus zgomotul dar nu de tot, si dispare mult mai repede ca inainte.

Acum astept sa vad daca pe geruri puternice mai face urat rau.

Ieri n-a fost mult mai cald ca inainte ? Huruitul n-a fost proportional cu durata warm-up ?

Share this post


Link to post

Mai oameni buni la mine in Iasi au fost -24 de grade. La temperatura asta uleiul(mai ales cel din cutie)e gros in draci si o sa vezi ca si cu motorul oprit si tot se misca mai greu schimbatorul. Cand pornea masinuta si la mine se auzea un huruit din cutie dar e normal pana isi face ungerea la pinioane/rulmenti cu uleiul care dureaza putin sa se subtieze. La Fiat dupa ce nu am ponit-o 2 sapt pot sa spun ca nu puteam sa misc schimbatorul(parca mestecam in vaselina) si am ulei in cutie Penzoil 75w90 made in USA(f bun/parerea mea). ;)

Edited by andreib

Share this post


Link to post

...si la mine face la fel!

Pb. este ca pinionul de a-V-cea este uns prin picurare si cum dimineata cand este frig uleiul este mult mai vascos acesta se unge mult mai greu de unde si zgomotul;

In timpul mersului zgomotul dispare mult mai repede chiar si fara sa se incalzeasca motorul/uleiul din cutie-testat de mine!

Share this post


Link to post

CRED CA AM DESCOPERIT DE CE HURUIE CUTIA LA RECE

 

Exista o piesa simering ax cautator cutie viteza

 

Faceti urmatorul test cand porniti masina si e rece afara, adica cand in mod normal ar trebui sa huruie cutia.

Cand este motorul pornit, duci schimbatorul in pozitia in care ai vrea sa bagi in viteza, (poti sa incerci pt. oricare treapta), fara sa apasi ambreiajul, dar nu bagi in viteza, misti schimbatorul doar un pic, e vorba de acea miscare pe care o face schimbatorul din punctul mort pana in momentul cand ar trebui sa intre in viteza, daca misti mai mult risti sa-ti carai cutia, cand ajungi cu maneta in locul in care daca mai misti putin iti intra in viteza si tii cateva secunde pe loc iar huruitul dispare cica e piesa de mai sus. (daca nu am fost prea clar, scuze, daca aveti intrebari, revin)

 

Daca e piesa asta, cica nu ar fi nici o problema, se poate merge cu ea pana va cade tabla de pe masina.

 

Daca e asta, va las adresa unde sa trimiteti o berica lui baiatul, ca pe mine de 4 ani ma freaca la ridiche acest huruit, si nici un mecanic meserias nu a putut pana acum sa-mi zica exact de ce huruie.

Share this post


Link to post

Intradevar asa este, am incercat si eu ce ai explicat mai sus!

Acum am si eu o intrebare: acum, cand mai este rece afara si asteptam sa se incalzeasca jucarica, stam cu maneta impinsa in spre o tr de viteza ca sa nu mai faca zgomot sau o lasam sa huruie?

 

Cinste tie ca ne-ai luminat si pe noi si intradevar meriti berica de la noi!

Numai bine!

Share this post


Link to post

la mine nu functioneaza chestia de mai sus :(

Share this post


Link to post

Pt. DAREM

 

Nu trebuie sa tii in nici o pozitie schimbatorul, daca obisnuiesti sa lasi sa se incalzeasca un pic motorul inainte sa pleci de pe loc, o lasai sa mearga scoasa din viteza, cu maneta lasata libera.

Simeringul respectiv o sa hurie pana se incalzeste, cica nu e nici o problema daca huruie.

Edited by tribunul

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...