Jump to content
Sign in to follow this  
closchkutza

Probleme Servo-directie Matiz

Recommended Posts

De ceva vreme am observat o chestie ciudata: dupa ce iau un viraj, cu cat mai strans, cu atat mai probabil sa apara problema, indrept volanul si apoi observ ca merge foarte greu, ca si cand nu as avea servo si as incerca sa virez rotile pe loc. Daca misc un pic de volan stanga dreapta(foarte putin, efect abia sesizabil asupra directiei) dupa 2 miscari stanga-dreapta/dreapta stanga, nu conteaza, directia devine usoara ca un fulg, asa cum este normal sa fie. Problema nu a aparut azi, este de ceva vreme, dar parca se intampla din ce in ce mai des. Astazi la 90% din toate virajele luate(viraje in intersectii) mi s-a intarit volanul dupa revenire. De asemenea, fenomenul nu tine cont de turatie, apare indiferent de viteza masinii si turatia motorului iar daca nu fac miscarile stanga-dreapta/dreapta-stanga directia ramana teapana, nu isi revine.

 

Ce ar putea fi?

Masina are 11700km, 11 luni aproape vechime.

Share this post


Link to post

...

asa pateam eu cu opelu vectra...luam viraj curt si apoi parca pierdeai servo..

intrun final mie mia cazut cutia de directie...

pierdeam lichid pe la semering sau ceva de genu...nu este indicat sa virezi la maxim volanul...

sau de ce esti nevoit sal virezi maxim nu brusca capatul virajului...problema ta zic eu...este datorata curesei mici a rotii(a virajului)...incerca nu nu virezi chiar maxim si sa nu pleci turat sau in forta in viraj...

Edited by tolin
sters citare inutila

Share this post


Link to post

Nu plec nici in forta cu rotile bracate, evit cat pot sa virez pe loc si totusi mi se intampla. Cat de tare pot lua virajul intr-o intersectie in Bucuresti, 20-30km/h si totusi se intampla fenomenul si a devenit extrem de enervant. Nivelul uleiului este ok, numai ca am obsevat ca "fierbe" in borcan, la relanti, rotile drepte.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Imi cer scuze pentru postul consecutiv. Mi-am mai adus aminte de o chestie: problema asta nu apare la parcari, cand este nevoie sa me roteasca rotile dintr-o parte in alta. Apare in 90% din cazurile in care se pleaca de pe loc sau in mers, numai dupa ce volanul a ajuns la 0, dupa ce s-a luat un viraj.

 

Are cineva idee?

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Vad ca nimeni nu are nici o idee...  <img src= (">  <img src= ("> . Poate vreun proprietar de Matiz care are servo-directie in dotare sa dea o fuga pana la masina si cu motorul la relanti si rotile drepte sa vada daca bolboroseste lichidul de servo in borcan?

Raman profund indatorat... :osanale: :osanale:

Share this post


Link to post

Am dat eu la a mea adineaori si nu a bolborosit nimic :)

Share this post


Link to post

Multumesc mult.

Asta ce ar putea sa insemne, ca este aer in sistem? La mine bolboroseste de parca ar sufla cineva aer cu paiul intr-un borcan plin cu apa.

Share this post


Link to post

Am tot un se power si bolboresteste lichidul in vas de cand am luat-o. Directia functioneaza impecabil.

Share this post


Link to post

Dubios ce se intampla la mine. Am urmarit astazi bolborositul respectiv. La rece, aparent nu se misca nimic in borcanul ala, dar cand ajuns acasa, era o bolboroseala acolo de nu era adevarat. Pe drumul de la servici acasa in seara asta, nu s-a mai intamplat decat o singura data, cand dupa ce am luat un viraj am accelerat mai tare si atunci am simtit ca s-a intarit. Ma gandesc ca poate o fi din cauza casetei de directie, care are un defect de cand am luat-o si cloncane ceva la ea la trecerea peste denivelari, mai ales daca rotile nu sunt drepte.

Share this post


Link to post

Sambata am avut ocazia sa conduc putin o Nubira II. In urma acestui "drive-test" am ramas surprins de o chestie: la Nubira directia este mult mai "asistata" ca la Matizul meu, pe loc aproape ca nici nu simti ca misti de volan. Intrebarea este: asa este normal sa fie? A mai condus cineva Matiz cu servo-directie si Nubira II?

Este directia de la Nubira mai "asistata" decat cea a matizului cu servo sau o fi vreo problema la a mea?

Share this post


Link to post

Da, servodirectia de pe nubira e mai ,,asistata'' decat cea de pe matiz dar si volanul la nubira e mai gros si mai mare in diametru (ce face invartitul colacului mai facil).

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Multumesc. Ma speriasem, ma gandeam ca matizul fiind mai usurel+servo-directie, sa se invarta covrigul cel mai usor din gama daewoo.

:o fftopic: By the way: Faina masina Nubira asta. Mi s-a parut foarte usor de condus, iar vizibilitatea este bestiala in ea.

Share this post


Link to post

Ceva totusi ma streseaza la directia masinii mele. Nu am joc pe undeva sau mai stiu eu ce, am scapat si de troncaniturile care se auzeau pe piatra cubica/linii de tramvai, etc, dar tot am impresia ca merge greu uneori, invart greu de volan si nu inteleg de ce. Astazi m-a lovit chestia asta iarasi, in urma unei intamplari.

 

Voiam sa intru in parcarea etajata de la unirii, ma grabeam super-tare, opresc la bariera, apas butonul pentru jeton, mi se da jetonul si dau sa plec, numai ca uitasem masina in treapta a 3-a si drept urmare, pana m-am prins eu care e treaba, dupa bariera mi-a murit motorul(exact cand voiam sa-l "salvez"), in timp ce eu invarteam de covrig sa incep sa urc rampa(mi s-a facut volanul lemn in mana).

Am pornit repede motorul, am bagat in treapta 1 plec de pe loc si surpriza: volanul mergea foarte-foarte usor si s-a comportat asa ceva timp(am stat putin in parcare, doar am incarcat niste bagaje si am iesit), inca vreo 5-10 minute dupa care iar a inceput sa se miste mai greoi, asa cum il stiam de obicei.

 

De asemenea, seara, cand plec din parcare de la servici am unele manevre stanga-dreapta de facut, la ralanti aproximativ, dar in mers totusi, volanul mi se pare usor de manevrat, dupa care, in drum spre casa se face greu iarasi, mai ales daca mai fac manevre stanga-dreapta rapide. La servici de obicei masina ramane cu rotile bracate putin, lasand rotile asa cum se nimeresc dupa manevra de parcare.

 

Are cineva o idee, ceva, ce ar putea fi? Nu cred sa mi se para toate astea, sincer. M-am uitat si pe topicul deschis de Mircea pentru nubira, unde rezolvarea era sa se greseze ambele cruci cardanice ale coloanei de directie. O sa incerc si eu chestia asa, dar pe langa asta, daca mai are cineva vreo idee, i-as fi foarte recunoscator.

In service daca ma duc o sa-mi spuna ca e normal, ca nu are nimic, sunt destul de putine matizuri cu servo in circulatie, majoritatea fiind fara iar directia la mine merge oricum mai usor decat la cel fara servo.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Vezi si ce asfalt ai sub roti cand merge usor :) In parcarea de care vorbesti este beton elicopterizat, cu o suprafata foarte fina, frecarea anvelopelor cu el fiind foarte mica, de unde si directia mai usoara.

Share this post


Link to post

Si totusi, care-i cauza stresului: ca n-ai servo cand nu-ti merge motorul ?

Share this post


Link to post

Nu, cauza stresului, poate nu s-a inteles din cauza postului kilometric, este faptul ca am impresia ca directia se misca greoi, mai ales dupa ceva timp de functionare si dupa cateva manevere stanga-dreapta foarte stranse.

 

@Mircea: jos, imediat cum ai trecut de bariera, mi se pare ca este ciment normal. Dupa ce mi s-a oprit motorul si l-am repornit am simtit imediat o diferenta fata se cum era inainte sa se opreasca, pur si simplu volanul se misca fara sa depun efort sa-l misc. In mod normal nu prea pot sa fac manevre(parcari, la care nu invart volanul pe loc decat in cazuri "disperate" si atunci fff putin) cu podul palmei(un fel de test, nu obisnuiesc oricum sa fac asta), trebuie sa apuc volanul ca sa-l pot misca cum trebuie. In plus, we trecut am fost prin zona si am parcat masina la Unirii si nu era atat de usoara directia, era mai greoaie.

E ceva ce-mi spune, un feeling, ca atunci cand am luat masina directia era mult mai usoara. In plus, tin minte ca atunci cand era mai noua, cand aveam motorul oprit se misca foarte greu volanul, acum se misca mai usor dar in schimb mai greu in mers.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Am fost atent astazi pe drumul de intoarcere de la servici la comportamentul directiei. Cat a fost rece masina(adica vreo 5-6 minute) directia mergea usor. Dupa aceea incet-incet s-a mai ingreunat.

Am facut un experiment la un semafor: cu volanul in pozitia 0(zero) si mana in dreptul orei 12, daca rotesc spre stanga 90 grade(ora 9) sau dreapta 90 grade(ora 3), in volan se simt vibratii si dinspre motor se aude un "marait", probabil din partea pompei. Este normal acest lucru?

De asemenea, daca atunci cand am mana la ora 3 de exemplu, dau drumul la volan, el ramane virat cu maxim 30 grade din cele 90 initiale. Este normal acest lucru?

Multumesc.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Schimba lichidul.

Share this post


Link to post

Ok, o sa-l schimb. Si asa are o culoare destul de urata(maro foarte inchis)..

Ce marca si ce tip (Dexron II/III) mi-ati recomanda?

Share this post


Link to post

Ti-as recomanda sa iti gasesti un hobby :D

Share this post


Link to post

Castrol Dexron III :)

Share this post


Link to post

Am incercat metoda "Mircea": dat cu spray WD-40 pe crucile cardanice ale coloanei de directie(la matiz ambele sunt inauntru, una exact sub bord si una jos de tot, in spatele mochetei). Am fost surprins placut sa observ ca directia mi se misca USOR, din nou. M-am uitat din nou la lichid, de data asta pe lumina ca lumea, nu este maroniu ci rosiatic inchis, nu pare sa aiba mizerie in el si este cam la minim, trebuie sa completez cu ceva lichid.

Acum trebuie sa vad cum bag niste vaselina in interiorul crucilor alora cardanice, care erau uscate-uscate, pic de unsoare nu aveau.

O sa va tin la curent cu evolutia lucrurilor.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Lichidul trebuie sa fie la minim cind e rece si undeva intre maxim si minim cind e cald.

Nu trebuie completat adica, daca e la minim cind e rece.

 

Nu inteleg de ce bolboroseste. Ar fi doua cauze: este aer in sistem sau intra aer in sistem.

 

Aerul se scoate asa:

intorci volanul la stinga-maxim si te uiti daca lichidul este la MINM;

pornesti motorul si verifici din nou nivelul - daca este necesar, il completezi;

rotesti volanul spre dreapta si spre stinga de citeva ori, fara sa atingi capatul cursei - verifici nivelul;

aduci rotile pe directia inainte si mai lasi motorul pornit 2-3 minute - verifici nivelul.

 

Daca apare din nou aer, probabil ca pompa este uzata. Totusi, incearca mai intii sa schimbi lichidul.

Share this post


Link to post

salut! revin cu o intrebare nevinovata asa ca va rog sa nu ma injurati. pot sa pun servo pe un matiz e :> ? si daca da aveti idee cam cat m ar costa? sper ca am posta unde trebuie, daca nu puteti sa ma injurati.

Share this post


Link to post

Pai..de putut orice se poate, dar de costat o sa coste.

Ai cam asa:

- fulie dubla(daca nu ai AC);

- curea accesorii;

- pompa servo - nu stiu sigur dar am auzit ca e in jur la 800 ron;

- caseta directie servo - am auzit ca ar fi in jur de 1200 ron;

- furnune inalta presiune;

- borcan lichid servo;

Costurile astea sunt generale, la care se mai adauga si manopera. Cred ca se duce toata treaba la cel putin 3.000 ron.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post
...

- pompa servo - nu stiu sigur dar am auzit ca e in jur la 800 ron;

...

:o fftopic: Fraaaate !!!! :shock: Atit de scumpa ???!?! La mine costa 350-400 lei.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...