Jump to content
Sign in to follow this  

Recommended Posts

Hi ppl!

Vream sa vad si eu ce idei aveti in legatura cu un mic proiect pe care l-am inceput nu de mult.

Vreau sa-mi pun calculator de bord (calculator in toata regula) cu touchscreen, placa de baza, etc pe masina (am un Espero 2.0l) si eram curios sa vad daca cineva a mai incercat asa ceva pe vre-un Daewoo (mai exact Espero).

Am cumparat toate piesele, incepand de la monitor (touchscreen 8inch), sursa de curent speciala pentru masina, etc si acum vreau sa ma apuc sa le montez. (daca va interezeaza pot sa va trimit lista cu componentele pe care le-am luat)

As vrea sa pun monitorul in consola centrala, si sa arate ceva ca in poza asta, locatia fiind super pentru cand folosesti calculatorul pentru navigatie, muzica, video, etc.

http://www.burdweiser.com/Mustang/CarPC.jpg

(da da stiu ca nu este un espero) :rolleyes:

Prb e ca nu prea stiu cum sa dau jos consola centrala. Monitorul l-as pune unde acum este casetofonul si panoul de control de la aer (panou pe care l-as muta mai jos, unde poti sa pui in mod normal acte). So, aveti ceva idei in legatura cu asta?

10x

Share this post


Link to post

De ce nu-ti iei un ecran rabatabil, de 1 DIN, pe care sa-l bagi in locul de acte ?

Share this post


Link to post

Vreau lista aia de componente, la ce pret te-a ajuns? ce stie sa faca exact?

Referitor la dilema ta cu demontatul:

 

Dai jos plasticul din jurul schimbatorului (se trage pur si simplu incepand dinspre frana de mana, are niste cleme de plastic), apoi ai acces la toate suruburile care prind: scrumiera, locul de deasupra, casetofonul si apoi prin desfacerea a alte 2 suruburi poti scoate rama din jurul climatizarii apoi te descurci tu. Panoul de climatizare nu stiu ce sansa ai sa-l muti mai jos, are furtunele de vacuum si cablul de actionare, volet cald/ rece. Vezi sa nu strici ceva :) .

 

Bafta!

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

@VAXXi

 

Ecranul rabatabil costa de 2x mai mult decat am dat eu pe al meu si in plus toate ecranele rabatabile aveau o rezolutie de 800x480 px. Ce mi-am luat eu are o rezolutie standard de 800x600 px.

 

@Dj_Dark

 

Lista de componente este urmatoarea:

 

65$ : alimentare 90W intrare 12v : http://www.short-circuit.com/product/M1-ATX.html

215$ : touchscreen 8inch : http://www.short-circuit.com/product/VM80B.html

150$ : placa de baza mini ITX, procesor VIA C7 1.5GHz, memorie 512DDR2, placa video integrata, placa de sunet 5.1

http://cgi.ebay.com/Jetway-J7F4K1G5D-VIA-C...4QQcmdZViewItem

70$ : hard disk de 120Gb (pe SerialATA, de 2.5inch)

Total : 500$ + 100$ trimiterea.

Personal tot ce-am vazut pe net asematator (solutii deja facute) incep de pe la 900euro.

Mi-am mai vandut si mp3playerul care il aveam inainte si mi-am cumparat si un amplificator de 4x150W.

 

De stiut stie sa faca tot ce faci cu un calculator normal. Eu am instalat Windows XP pe el, mi-am pus 60Gb de melodii si restul am instalat aplicatii : playere media, sistem de navigatie, etc.

M-am jucat si cateva chestii (Starcraft, Worms World Party, Counter Strike) pe el si merge super fain. (nu ca atunci cand sunt la volan asta ar conta foarte mult :mrgreen: )

 

Pana la urma am reusit sa dau jos consola centrala...DAR ai avut dreptate chestia aia nu se poate muta din cauza furtunelor de la vacuum (cablul de actionare se poate muta usor). Chestie e care ma dispera putin...nu prea stiu ce sa fac. Ar intra perfect daca as putea sa mut controlul de la aer jos, dar asa...trebuie improvizat foarte mult...

 

Oricum, mersi pentru sfat. Daca mai ai nevoie de ceva informatii zi-mi!

Share this post


Link to post

Cum o sa reziste HDD-ul la vibratii/socuri/gropi te-ai gandit ?

Share this post


Link to post

@VAXXi

 

Buna intrebare :lavolan:

M-am gandit sa-i fac o incinta speciala cu ceva puf/material moale pe care sa stea hdd-ul.

Am mai vb cu un tip de si-a pus tot la fel calculator pe un SEAT si el nu a facut nici o modificare importanta pentru sistemul de tinere HDD si deocamdata nu a avut nici o prb.

 

Ideea e ca nu prea folosesc masina pe drumurile din RO :) >- si pe unde merg eu e destul de lin drumul.

Oricum, deja a prins o tranta ca aveam calculatorul pe masa si m-am impiedicat de cabluri si au ajuns toate componentele pe jos :) deci daca a rezistat la o cadere pe jos ...sper sa reziste si le gropi. Acum asta e, om traii si om vedea.

Share this post


Link to post

Teoretic, daca ai un cache maricel la HDD, si un player care sa aiba o optiune sa citeasca urmatoarea melodie din playlist in RAM, ar trebui ca HDD sa fie oricum foarte putin accesat. Asta e metoda folosita de iPodurile cu HDD. In rest, ce sa zic - poze cu proiectul si sa-ti iasa repede !

Share this post


Link to post

Hdd-ul rezista in masina fara probleme daca este prins bine sa nu vibreze sau sa aiba joc in prindere. Eu sunt foarte curios cum functioneaza touch-screen-ul, are un soft dedicat, vre-o intrare aparte sau pur si simplu functioneaza? LA un moment dat am vrut sa-mi integrez un laptop mai vechi in masina dar am renuntat fiindca impunea modificari costisitoare, nu aveam touch si im itebuia tastatura si nu functiona muzica in paralel cu interfata de diagnosticare (se auzeau paraziti pe sunet, probabil se rezolva cumva dar am renuntat).

 

Later edit: am vazut ca are conector usb, si probabil foloseste un soft dedicat pentru touch nu?

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Softul dedicat se numeste mouse. :D

Edited by Zmeul cel rau

Share this post


Link to post
Softul dedicat se numeste mouse. :D

 

 

Daca e touch screen, de ce mai are nevoie de mouse ?

Share this post


Link to post

Pai ecranul are un conector VGA (are si AV/TV dar nu-l folosesc) si un conector USB pentru touchscreen.

Intr-adevar trebuie sa instalezi softul touchscreenului pentru ca el sa functioneze dar odata ce e instalat nu mai ai nevoie de mouse. :D

Asta a fost si ideea defapt, nu? Sa apesi pe el, nu sa fii nevoit in timpul condusului sa te joci cu mouse-ul. :P

 

Poze cu calculatorul o sa pun maine cred (bineinteles neinstalat in masina).

 

Orice alte sugestii pentru montarea lui in bord sunt binevenite :D

 

@dj_dark

As fii vrut sa-mi pun si eu pe el o interfata de diagnosticare pentru ECU-ul masinii. Ai ceva scheme/componente ce trebuiesc utilizate?

Share this post


Link to post

Pe la voi poate nu exista problema furatului, daca ar fi dupa mine l-as pune pe cu un picior ceva exact in dreapta ceasurilor, deasupra consolei centrale cumva, sa nu ma incomodeze si sa il pot deconecta usor cand am masina parcata.

 

In ceea ce priveste ECU :D http://www.daewooclub.ro/forum/index.php?showtopic=388

E mult de citit dar merita, ai si schema pe undeva pe-acolo. iti trebuie port COM (sau adaptor USB=COM).

 

@Zmeu Nu cred ca e chiar asa simplu, sa il recunoasca windows-ul ca pe un mouse USB fiindca nu prea seamana sincer :) . Oricum stii unde lucrez nu ? :P Ce-i drept nu cu touch-uri dar cu mausi ... grupa mare :D

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Mersi pentru link :D

 

In legatura cu amplasarea, m-am gandit sa-l pun si eu undeva asa in dreapta dar este destul de aiurea ca de fiecare data cand ies undeva sa imi iau si ecranul cu mine, ca sa nu mai zic de saracele mufe, ca la un moment dat ar ceda si ele. Oricum, daca nu o sa reusesc sa-l introduc in bord iti dai seama ca o sa fac cum ai zis tu ;)

Si da...exista si pe acolo hoti, mai ales prin campus pe la mine. :rolleyes:

 

Tu ai reusit sa-ti faci adaptorul pentru ECU? Cam cat timp a luat? Ce date scoti de pe el? (scuze de avalansa de intrebari :P )

Share this post


Link to post

L-am facut, a mers, in link daca citesti (stiu e mult dar...) gasesti si softul, printscreen-uri, pareri etc. Al meu mai nou nu mai functioneaza si mi-e lene sa vad ce naiba are, oicum schema este cea de pe prima pagina functionare 100%.

 

PS. Presupun ca o sa pui si GPS. Te-ai gandit cum?

 

Eu la o repezita am gasit asta https://buy.garmin.com/shop/shop.do?pID=6445

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Well scuze ca am pornit asa cu intrebarile, dar sunt mai lenes din fire :P

Oricum mersi.

 

Well...gps-ul e super usor. Aveam deja un receptor bluetooth cumparat care-l foloseam cu telefonul (receptorul este QStarz BT-Q818: http://www.qstarz.com/Products/GPS%20Products/BT-Q818.html si tot ce a mai trebuit a fost sa cumpar un adaptor bluetooth usb pentru calc (a costat 15e). L-am incercat si merge fain cu Microsoft Autoroute 2007 Europe.

De curiozitate, stii cumva si alt soft de navigatie pentru Windows?

Edited by stormlv

Share this post


Link to post

Sincer nu, nu m-a interesat in mod special, oricum am impresia ca exista pe-aici un topic despre asta.

Share this post


Link to post
@Zmeu Nu cred ca e chiar asa simplu, sa il recunoasca windows-ul ca pe un mouse USB fiindca nu prea seamana sincer :) . Oricum stii unde lucrez nu ? :P Ce-i drept nu cu touch-uri dar cu mausi ... grupa mare :D

 

Pai nu credeam ca intrebi de driver. Exista un driver pentru el dar windowsul il va vedea dupa instalarea driverului exact ca pe un mouse.

 

PS: Eu lucrez (si) cu touch-uri. :mrgreen:

Share this post


Link to post

Uitati cateva poze cu componentele nepuse inca pe masina.

 

post-5765-1187606303_thumb.jpg Placa de baza si sursa de alimentare.

V-am zis cumva ca sursa e speciala? Are intrare intre 6v si 26v asa ca atunci cand dai cheie nu ti se reseteaza calculatorul. In plus poate sa porneasca calculatorul odata ce ai bagat cheia in contact si monitorizeaza si bateria masinii si daca vede ca voltajul scade sub 11v iti taie de tot curentul la calculator (ca sa nu ramai detot fara baterie).

 

post-5765-1187606455_thumb.jpg Comparatie intre LCD-ul meu si touchscreen.

 

post-5765-1187606378_thumb.jpg Touchscreenul si minikeyboard.

 

post-5765-1187606525_thumb.jpg Am pus si poza asta pentru a va intreba daca credeti ca punand hdd-ul pe niste material din acesta cu bule as putea reduce vibratiile transmise de masina.

Share this post


Link to post

Pacat ca acolo nu sunt chibrite...ci tranzistori :lollol:

Share this post


Link to post

Mai citeste o data de la inceput :) O sa afli rezultatul. Garantat!

Share this post


Link to post

Vezi sa nu supraincalzesti hdd-ul cu bulele alea, eu l-as prinde ferm de ceva de aluminiu la randul lui prins ferm de carcasa masinii, sau direct de carcasa masinii undeva. Gndeste-te ca exista mp3 playere portabile de exemplu creative jukebox cu hdd de 2,5 inch si in viziunea mea acel hdd este supus la mult mai multe socuri decat asta.

Frumoase pozele, m-ai innebunit gata, fac pe dracu si ... vedem noi :D .

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Salut, super tare jucaria, eu am un P3 pe care nu il folosesc. Daca imi comand si eu TFT-ul ala si sursa merge sa-mi adaptez P3-ul in viitorul espero ?

Share this post


Link to post

HDD-ul trebuie "fixat" astfel incat:

- sa se poata misca "inertial", dar intr-ul ritm mai... amortizat decat masina (de exemplu, o fixare ferma de elementele fixe nu e buna, la fel cum nu e bine sa il atarnati de un elastic, in timp ce, a-l pune intre doua perne de puf de gasca, poate fi o solutie ideala din aceasta perspectiva, dar...)

- sa poata sa "respire" (adica daca-l puneti intre perne l-ati... asasinat, pe cand daca-l atarnati de elastic va respira cu voiosie, pana-si rupe gatul)

Pentru asta trebuie fixat cumva pe niste tampoane elastice, care sa-i confere o oarecare independenta de miscarea masinii, fara insa al lasa sa se... de-a huta prin masina, iar in acelasi timp sa-i lase suficient spatiu pentru a se aerisi.

Sunt multe feluri in care se pot respecta cele doau criterii. Cand va vine o idee, verificati daca le indeplineste. Nu exista masuri exacte, pentru ca nu se stiu datele exacte ale problemei si chiar daca s-ar sti, calculele ar fi prea complicate. Cam asta este si :vraja" intre producatori (stiintifici) si amatori (empirici) :D

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...