Jump to content
Sign in to follow this  
florinbad

Pregatirea de IARNA

Recommended Posts

Am deschis acest topic pentru necunoscatorii in ale masinilor (inclusiv eu :-D ), cerand ajutorul "guru"-silor Flex, Doru, Cchrism, NFS etc.etc.etc. :veneratie: , pentru a sti ce ne asteapta la iarna. Necunoscatorii va multumesc anticipat!

Share this post


Link to post

Ce sa ii fac?Ii pun benzina,dau la cheie si plec.Cel putin iarna trecuta asa am 'pregatit-o'.E noua ce sa ii fac?

Share this post


Link to post

Idem, ca ovidiuc. Asta iarna nu i-am facut nimic. Ba da, mint, cand a dat zapada, intai am dat-o jos de pe parbriz. :-D. Nici macar nu-mi aduc aminte sa fi ridicat capota in mod special. Si am investit intr-o pereche de lanturi (pe 24 dec. dimineata din Carrefour, daca-si mai aduce cineva aminte, am facut de la Gorjului la Grozavesti ceva de genul 50min - 1 ora), care nici la ora asta nu stiu daca sunt potrivite ca marime sau nu.

Share this post


Link to post

Puteti sa dati cu silicon pe chedere, sa nu inghete usile, un pic de ulei (pt mecanisme fine) in broaste, aruncati un ochi la vasu' de expansiune sa vedeti cam ce nivel are antigelu' (daca e nevoie, completati. Nu mai zic ca daca aveti apa tre' sa puneti antigel LA PARIU!). Altceva... sa zica "gurii" :lol: :lol:

Share this post


Link to post

singura kestie care NEAPART o sa o fac, ca iarana trecuta am patit-o e sa schimb lichidul de spalat gemul cu unul care sa reziste la temperturi mici.

Share this post


Link to post

Dar nu s-a spart nimic, nu? Ca vasul e din plastic parca...

Share this post


Link to post

Nu, dar a inghetzat lichidul in pompa :(

Se auzea motorashul cum se kinuia si nimic :(

si p'atunci nu era forumul asta  <img src= (">

Mi-a raspuns Luc pe DaciaClub :lol:

Share this post


Link to post

Nici eu n-am facut nimic special... niste solutie de dezghetat in broaste (adika la portbagaj, ca in rest le deschid din telecomanda, care n-a inghetat niciodata).

 

In rest, tineti minte, dupa ce porniti motorul, lasati-l sa mearga la ralanti cel putin vreo 2 minute, inainte de a pleca.

Eu personal, evit folosirea dezaburiciului daca am zapada sau gheatza la greu pe hayon... mai intai incerc s-o curatz.

Si in general nu folositi dezaburiciul mai mult de 10-15 minute. Este cel mai mare consumator din masina!

 

Altceva... nu-mi mai vine acu'.

Share this post


Link to post

Gresati tot ce se poate gresa inclusiv ceva ceara sau ulei in praguri nu strica (NU ULEI ARS IN NUICI_UN CAZ ESTE ACID SI MAI RAU FACE DECAT BINE)...Controlati-va directzia si aveti grija ca frana de motor (cutia de viteze) sa fie in regula ...Stim cu totii ca aici avem o buba si stiti cum e fiecare secunda conteaza mai ales pe ghetza si /sau zapada...Solutzie de parbriz in vasul de spalare (nu mai merge cu apa ca stim toti ca asta inghetza :) ))))..Verificare antigel baterie sistem de lumini...Si normal anvelopele...

Share this post


Link to post

* lichid spalare parbriz cu punct de inghet sub -20gC

* racleta PLASTIC/CAUCIUC si perie cu coada sau burete cu coada

* lopatica genist

* o punga antiderapant (sare+zgura termocentrala)

* verificare nivel lichid racire, ulei motor, incarcare baterie (ochi magic, daca are), nivel lichid de frina.

* verificare prindere ferma spoiler fata/spate (se poate agata in gheata si l-ai rupt).

* NU CURATATI GHEATA DE PE PARBRIZ/LUNETA FARA SA FI PORNIT DEZABURIREA! combat NFS-ul pina in pinzele albe asupra acestui aspect!

* NU FOLOSITI APA CALDA PENTRU DEZGHETARE geamuri sau usi sau broaste! putina zeama antifreeze de la Shell in broaste, de exemplu, e absolut suficient!

* !!!!!!! mult mai eficiente si mai comode decit lanturile, uzura minimala, nu agreseaza transmisia (precum lanturile).

* NU RULATI CU LANTURI PE ASFALT ... le folositi strict sa iesiti din kkt si apoi le scoateti; oricum, cu exceptia unui scenariu hard-core nu ati avea nevoie de ele, lopatica si antiderapantul sint suficiente.

* Verificati sistemul de incalzire/dezaburire; daca nu functioneaza eficient, fuga la reparatie

* Inainte de a porni la drum lung, asigurati-va ca presiunea in pneuri e corecta, ca aveti suficienta benzina pentru a sta o noapte in cimp (Baraganul se va inzapezi siguramente si anul asta!)

* Exersati un pic pornirea cu viteza a 2-a (de pe gheata pleci sigur cu a 2-a).

* Exersati ABS-ul uman si frina de motor (atentie, nu se da drumul brusc la ambreiaj!!!)

* Cind iesiti in trafic, incercati un pic aderenta la frinare, sa stiti la ce va puteti astepta ... evident, trebuie sa aveti cel putin 50m fata de orice alt vehicul cind faceti asta

* Verificati luminile si incercati sa va faceti cumva rost de proiectoare, eu le consider foarte utile

* Mergeti cu luminile aprinse daca sint precipitatii sau lumina crepusculara, chiar in toiul zilei, chiar in oras; faceti-va vizibili si asigurati-va ca vedeti perfect traficul

* Nu bruscati CV pina nu intra bine in temperatura de lucru a uleiului

* Nu bruscati comenzile, pe carosabil alunecos e cel mai rau lucru posibil

* Nu va panicati la amorsarea unui mic derapaj, incercati sa iesiti din kkt cu frina de motor, ajustari fine de directie, ABS uman.

* Incercati in caz de nasulie maxima SA NU LOVITI FATA!

* N-ar strica un polish preventiv pentru a diminua actiunea agentilor corozivi asupra caroseriei; folositi cit de des puteti spalarea sasiului la spalatoriile automate pentru indepartarea sarii

* Nu dati jos calciiele de gheata de la roti cu piciorul, ori asteptati sa se incalzeasca nitelus masina, ori le lasati acolo; altfel, puteti rupe aparatorile de noroi

* O sa inceapa sa chiraie cureaua de alternator; insistati in service pentru o intindere corecta! curentul e vital, ca si benzina!

* Mare atentie de unde alimentati, tineti in portbagaj o zeama de-aia de supt apa din benzina.

* Verificati existenta, integritatea si presiunea rezervei; daca rezerva are alt profil/dimensiune decit restul caucioacelor, mergeti cu ea numai pina la prima vulcanizare!

* Nu rulati cu caucioace diferite intre cele 2 punti, despre caucioace diferite pe aceeasi punte nici nu poate fi vorba ... urmeaza un mic comentariu: din motive pecuniare in general, multi pun caucioacele noi sau de iarna numai pe puntea fata, pentru a avea tractiune si control al directiei mai bun; merge, cu amendamentul ca in aceste conditii fuge spatele de nu te vezi in curbe, mai putin sesizabil la frinare; altii merg pe principiul "ancorei", adica aderenta mai mare pe spate la frinare ... merge si asa, cu mentiunea ca frina spate e mult mai slaba decit fata, datorita repartitorului ... oricum, o astfel de solutie ar fi bine sa fie temporara, pina la urmatoarea comoara gasita.

* Nu parcati sub streasini de casa sau cornise inalte, ascutitorile noastre au tabla de doza de bere!

* Nu mergeti pe liniile de tramvai decit in caz de superultra forta majora

* Nu faceti ca mine, masinile astea nu sint dotate cu pluguri de zapada :lol: :lol: :lol:

* EU vreau sa-l vad pe zalmoxis ca-si baga ulei in praguri si usi ... METRE, NU E DACIE! :shock: :shock: :shock:

* NU FACETI CA EMI2009 :lol: :lol: :lol:

* FERITI-VA DE MOTOCICLISTI 8) 8) 8)

Share this post


Link to post

Lasa Felix n-o fi ea Dacie da' ce-i poate dauna !?!?....

Share this post


Link to post

O UMPLI DE MUCI! ii astupi gaurile de scurgere din usi si praguri cu ulei, praf si mizerii si apoi sa vezi balticaraie si rugina!

Share this post


Link to post

Pai cu sa le acopar mai Felix se poate asta s-a intamplat pe vremea cand nu stiam acum stinm ce treb facut !..SI nu vreau chiar ulei poate dau de niste parafina din aia speciala !Lasa ca vorbim noi peste 3 ani !!! :) )))) cine o sa :wallbanger: si cine o sa :tongue:

Share this post


Link to post

@FLEX: :lol: :oops: :oops: :roll: Bineeee...auzi ce sa nu faca ca mine???????

Share this post


Link to post

... ia remember ... iarna trecuta ... la Obirsie ... hai, ca nu-i greu :lol: :lol: :lol:

 

Zeule, asa mai zic si eu, parafina sau ceara :lol: da' cine are chef de asa ceva?

Share this post


Link to post

As da si eu un sfat mic:

Dupa fiecare zapada si tot ce inseamna antiderapante aruncate de edili pe strada, incercati sa o spalati la spalatorie si daca se poate pe dedesubt. Chiar daca e pe bani are efecte pe termen lung.

Share this post


Link to post

Sa mai adaug si o stanga de remorcare sa aveti in portbagaj. Nu se stie cand aveti nevoie de ea.

@NFS: Cureaua de la alternator poate sa chiraie si daca e bine intinsa? Sau numai cand e slabita?

Inca ceva: pe cat posbil evitati sa folositi raclete pentru curatarea parbrizului. Curatati zapada, porniti motorul si apoi dezaburirea. Chiar nu merita atata efort pentru 100 g de benzina in plus.

Daca puteti ar fi bine ca de cu seara cand aveti parbrizul inca ud sa cautati sa opriti stergatoarele putin mai sus, trebuie sa butonati levierul putin pana gasiti pozitia la care stergatoarele nu mai ajung jos de tot ci se opresc putin mai sus. In acest fel cand porniti incalzirea vor fi incalzite si lamelele de la stergatoare, topind gheata de pe ele. Eu am fost mancat iarna trecuta de curatatul stergatoarelor de gheata. Nu stiu exact cam care e randamentul miscarii asteia dar e de studiat si cred ca ar avea efect.

NU PORNITI STERGATOARELE PANA NU SUNT CURATATE DE TOT DE GHEATA ! Riscati ori sa ardeti motorul, daca mai sunt lipite de parbriz sau sa le rupeti ori sa zgariati parbrizul.

Share this post


Link to post
... ia remember ... iarna trecuta ... la Obirsie ... hai, ca nu-i greu :lol:   :lol:   :lol:  

 

Zeule, asa mai zic si eu, parafina sau ceara :lol:  da' cine are chef de asa ceva?

 

Aha gata...in Februarie parca, nu???

Share this post


Link to post
@NFS: Cureaua de la alternator poate sa chiraie si daca e bine intinsa? Sau numai cand e slabita?

Eu stiu ca chiraie numai daca e slabita. Dar n-am experientza, nu mi s-a intamplat. Ce-ti veni sa ma intrebi to'ma pe mine?

 

NU PORNITI STERGATOARELE PANA NU SUNT CURATATE DE TOT DE GHEATA ! Riscati ori sa ardeti motorul, daca mai sunt lipite de parbriz sau sa le rupeti ori sa zgariati parbrizul.

Cel mai bine sa le scoateti cind va duceti seara la culcare si sa le puneti in masina. A doua zi dimineatza le aveti curate si frumoase, ca sa nu mai zic ca incetiniti si procesul de imbatranire a lamelelor!

Share this post


Link to post

Da bine mai Sergiule tu cat puii mei stai pe lang amasina pana sa pleci la servici!?!?...ca eu nu cred c astau mai mult de 5 minutzi puii mei dayu drumu' la motor (+ aeroterma pe parbriz la maxim + dezaburire) dau zaada incepand cu spatele apoi fatza (trag de stergatoare sa le dezlipesc de pe parbriz si le cutratz de gheatza) apoi lateralele..Si pa puiu !....

 

Chiar mai oare nu se pot pozitiona stergatoatrele astea altfel asa sa ramana mai sus pe parbriz sa bata aerul cald in ele !.....

Share this post


Link to post
Chiar mai oare nu se pot pozitiona stergatoatrele astea altfel asa sa ramana mai sus pe parbriz sa bata aerul cald in ele !.....

Esti de nota 10!

Buna ideea. Doua distantiere de bagat sub brate, in asa fel incat lama sa nu mai atinga parbrizul. In felul asta nu se mai lipesc macar cu ghiata. Daca tot am masina parcata in curte, merge faza. :thanks:

Share this post


Link to post

Exersatzi manevra HELLMUT.

Adica: daca cumva ramanentzi impotmolitzi, si nu avetzi listele de accesorii propuse de guruishti, introducetzi in treapta 1 de viteza sau R (bine-ntzeles ca mashina patineaza, deci nu se deplaseaza) coboritzi (nu inchidetzi portiera) si impingetzi mashina in directzia dorita. Cind mashina a ieshit din bucluc fugutza saritzi in ea si astfel va continuatzi drumul.

Am practicat cu succes aceasta manevra pe strazile Buc. si a mers (nu stiu daca pe alte mashini decit Tico si Matiz merge)

Recunosc ca am furat aceasta manevra (nu am inventat-o eu).

Share this post


Link to post
Exersatzi manevra HELLMUT.

     Am practicat cu succes aceasta manevra pe strazile Buc. si a mers (nu stiu daca pe alte mashini decit Tico si Matiz merge)

 

:rotfl: Buna manevra! Intr-adevar, te scoate din rahat, da' iti trebuie nitel simt de raspundere!

Si... merge si la Oltcit! :rotfl:

Share this post


Link to post
Eu stiu ca chiraie numai daca e slabita. Dar n-am experientza, nu mi s-a intamplat. Ce-ti veni sa ma intrebi to'ma pe mine?

Daca tu ai deschis discutia asta... :wink: Deci drum la service sa-mi stranga cureaua aia. Cred ca le platesc, ca-s satul sa-mi zica cum ca e buna. Cat naiba se dau? O strangeam eu, da nu mi se potrivesc cheile.

Ideea demontarii stergatoarelor e foarte buna, numai ca trebuie sa intre in reflex. Eu de ex folosesc intensiv, chiar excesiv stergatoarele (am consumat toata apa si inca ceva pana la IS luni, Gabi stie cum arata masina mea acum) si m-ar enerva sa nu mearga k-lumea, pentru ca ele nu merg bine de ce sunt inghetate.

Si inca ceva: verificati antigelul in perioada asta, eu a trebuit sa completez ieri cu aproape juma de litru (l-am luat din Gima ca mi-era lene sa mai caut prin IS).

Share this post


Link to post
Ce-ti veni sa ma intrebi to'ma pe mine?

Daca tu ai deschis discutia asta... :wink:

Uite cum intri in belea nevinovat!!!! :shock: De unu' Florinbad... ai auzit?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...