Jump to content
Sign in to follow this  
dadu1976

Schimb Ulei

Recommended Posts

Am ajuns la 6100 de km si peste o luna plec la mare si nu stiu daca este timpul sa schimb uleiul sau ce verificari sa

mai fac. Intreb pentru ca pe my gm link spune ca daca mergi preponderent urban se recomanda schimbul de ulei

la 5000 km. Masina o am din octombrie 2006.

 

Rog un moderator sa il mute la revizii, am postat din greseala la pb tehnice.

Edited by dadu1976

Share this post


Link to post

Cred ca e vorba de 5.000 de mile...in carnetul de garantii scrie "Daca vehiculul este utilizat in conditii dificile:deplasare pe distante scurte, regim prelungit de relanti sau rulare pe suprafete de rulare acoperite cu praf, schimbati uleiul de motor si filtrul la fiecare 7.500 km sau 6 luni, oricare din acestea survine in primul rand."

Share this post


Link to post

Acum am verificat uleiul si este la jumatate intre semnele de pe joja...e normal?

Apa este tot la jumatatea bidonului adica la minim daca e sa ma iau dupa segeata aia.

Share this post


Link to post

E normal. Poti face inca 2000km linistit pararea mea.

Share this post


Link to post

Pai majoritatea facem cei mai multi km in oras. Cel putin in cazul meu! Sa inteleg ca la 7500 km trebuie sa facem schimbul de ulei si filtru, desi prima revizie e la 15000 km? Adica dublu?! Nu e cam prea mare diferenta??

Share this post


Link to post

@dadu1976 >

- daca in motor ai uleiul original, schimbul lui il faci la termenele reviziei, probabil 10.000 km sau 1 an. Daca la schimb introduci ulei GM LL (long life = 30.000 km), atunci urmatorul schimb il poti face dupa 15.000 km.

- lichidul din vasul de expansiune il poti completa cu lichid de racire gata preparat sub marca Daewoo. Faptul ca nivelul a scazut dupa rulaj este normal. Instalatia a fost umpluta in fabrica, dar aerisirea ei se face doar in mers. Pana la tine, motorul acela a functionat prea putin pentru a realiza auto-aerisirea.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Uleiul este cel de fabrica. Antigel am cautat la magazine daewoo dar nu am gasit rosu.

Share this post


Link to post

Ai Dex-Cool in motor. E un lichid de racire bazat pe acizi organici si nu pe silicati ca celelalte tipuri de antigeluri uzuale. Din cate stiu e folosit numai de GM. Ma cam indoiesc ca o sa-l gasesti in magazine, dar aproape sigur il gasesti la dealer. Insa sub nici o forma sa nu-l amesteci cu antigel obisnuit pentru ca ai terminat tot sistemul de racire al masinii (se formeaza un fel de precipitat care infunda celulele radiatorului, ataca cauciucul si distruge pompa de apa).

Edited by root

Share this post


Link to post

Dex-Cool este produs de producatori cunoscuti, ar trebui sa se gaseasca in magazine. Este garantat 150.000 miles sau 5 ani.

Share this post


Link to post

Am cumparat de la reprezentanta:

 

1 l ulei- 390.000

1 l antigel - 220.000

post-5028-1179768531_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Avand in vedere ca ma pregatesc de a doua revizie, iar la prima m-am ales cu ulei 10w40, are cineva ideei ce tip de ulei ar trebui sa aleg?Adica ar fi o problema daca as baga acuma cel recomadat 5w30?

Share this post


Link to post

Consider ca nu-i nevoie de antigel, intrucat amestecul a fost facut din fabrica. Prin evaporare se pierde doar apa, solutia concentrandu-se. Consider ca o aerisire naturala aproape perfecta se realizeaza in primii 100km. Baga cateva sute de ml de apa distilata si gata, sau tu vroiai sa mergi la polul Nord? :)

Share this post


Link to post

Intrebare: daca am prea mult ulei, de unde ii dau drumul sa mai curga putin? sau ce altceva sa fac?

Share this post


Link to post

Cumperi o seringa cat mai mare, un furtunel pentru perfuzii si tragi ulei pe la joja.

Edited by iulian19

Share this post


Link to post

@iulian19: ms. exact asta ma duc sa fac

Share this post


Link to post

Dupa ce am tot semnalat prin diverse topicuri faptul ca uleiul meu este murdar la 6000 km se pare ca am gasit in sfarsit un loc in care sa fiu on-topic. Nu am verificat periodic sa-mi dau seama cand a aparut aceasta situatie insa mi se pare nefireasca la doar 6000 km, ce-i drept am folosit masina 7-8 luni preponderent pe distante scurte (7km), in oras si ma intereseaza care ar putea fi explicatia. De senzori care sa-mi semnaleze ceva sau functionare defectoasa nu poate fi vorba pana acum. Am mai folosit un Spark al dealerului care avea tot asa uleiul murdar insa cel putin nu avea revizia facuta iar exploatarea s-a efectuat intre 15.000 si 18.000 km...tot asa fara sa existe vreo problema.

Recomandarea din cartea tehnica este schimbarea uleiului de motor si a filtrului de ulei mai frecvent decat recomanda programul de intretinere daca masina a functionat in conditii severe.

Conditiile severe includ, dar nu se limiteaza la:

- porniri la rece frecvente

- parcurgerea de distante considerabile in trafic aglomerat, cu opriri frecvente

- curse scurte frecvente

- conducerea frecventa cand temperatura in exterior se situeaza sub limita de inghet

- functionarea prelungita a motorului la ralanti

- conducere frecventa cu viteza redusa

- conducere in zone cu mult praf

De asa conditii severe se pare ca avem parte cel putin majoritatea dintre noi si cum uleiul isi pierde capacitatea de lubrefiere cand e murdar sunt in mari dubii sa mai plec in luna mai in afara cu uleiul asta...chiar sa fac revizia la 10 luni cu ~8000 km la bord? Nu de alta dar parca nici nu e de mers peste 3000 km in conditiile date.

O sa fac si o verificare ca la carte a nivelului de ulei adica dupa oprire cu motorul cald si cateva minute de asteptare pana cand uleiul coboara in baie.

Edited by starsteel

Share this post


Link to post

Inafara de nivel nu poti face nici o verificare. Pentru linistea ta schimba-l daca e prea negru.

Mai ales ca e primul ulei .. pererea mea e ca nu trebuia sa se inchida asa tare la culoare in 6 mii de km, dar e doar o parare personala. Banui ca faci bine diferenta intre maro si negru.

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Ai pus aditiv de curatare in benzina ?

Share this post


Link to post

Nu am pus aditiv.

 

... Banui ca faci bine diferenta intre maro si negru.

Asta e banuiala cea mai corecta...daca pe o vreme intunecata culoarea uleiului pe joja care e un cupru-auriu parea negra astazi la lumina soarelui deja maroniu era culoarea reala. Nu va mai spun ca am luat proba, precum cea de la copii mici, pe un servetel si culoarea a iesit un maro mai mult decat evident. E clar ca am suferit de daltonito-negrito-maronita, era chiar culmea sa ma duc in service pt. asa ceva. In privinta nivelului totul ok se incadreaza intre limite.

Edited by starsteel

Share this post


Link to post

Sa incerc si o poza cu uleiul "afisat" pe o hartie zerox...am pus in mijloc un creion de culoare neagra. Culoarea postata e chiar putin mai inchisa decat originalul.

post-8576-1203417455_thumb.jpg

Edited by starsteel

Share this post


Link to post

Mi se pare o culoare normala mie pt. 6000 km cum zici.

 

Dar stati ca am si eu intrebari legate de ulei.

 

1. "Porniri la rece" dese, se refera la motor sau la masina (plecat cu masina fara sa se incalzeasca motorul) ?

Adica eu stau macar 5 -10 min dimineata inainte sa plec (la 0 grade Celsius sa zicem afara), tocmai pentru a evita chestia asta:"pornire la rece".....Sau m-am agitat degeaba ?

 

2. Nu stiu pe unde am citit ca la masinile noi e bine sa te duci la service sa iti faca revizia de 1500 km, gratis, doar vizual, asa de preventie... M-am dus la dealer la DIBas, am intrebat la receptie service de chestia asta si mi-au zis ca asta era valabil la masinile Daewoo, acum la Chevrolet nu mai e valabil. Sa vin la 1 an...sau 15000 km. Voi ce stiti ?

Share this post


Link to post

1. Incearca aici.

2. Asa este, cum ti-au zis cei din service. Daca nu ma insel la motorul de 1,2 se cerea pe la inceput o "mini-revizie' dar nu cred ca mai este.

Share this post


Link to post

Nu se mai cere "mini-revizie" nici la motorul de 1.2. Tot la 15000 sau un an se face.

Share this post


Link to post

Nu s-a cerut "mini revizie" la motorul de 1,2L, ca doar nu-i Matiz facut la Craiova, sa nu stie aceia ce au livrat pe piata. Schimbarea uleiului la cutia de viteze la 10k km este o problema tehnologica.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Pai la asta m-am referit prin "mini-revizie'...dar nu stiam la cat, ca nu eram implicat direct...

Share this post


Link to post
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...