Jump to content
Sign in to follow this  
sebian

Ambasada Sua Arunca Romania La Gunoi

Recommended Posts

Terifiati. Asa au ramas profesorii si cercetatorii americani sositi in Romania cu burse Fulbright pentru a preda sau pentru a derula proiecte de cercetare in institutiile de invatamant romanesti. Americanii au participat, ieri, in Capitala, la un seminar de orientare, unde reprezentantii Ambasadei SUA la Bucuresti s-au straduit, prin exemple numeroase, sa le arate conationalilor ca, sa te afli in Romania anului 2006, e aproape ca si cum ai juca intr-un film de aventuri, in care trebuie sa fii tot timpul pe faza. ''Este aceasta o tara dintr-acelea in care trebuie sa anunti la consulat ca ai sosit, ca sa aiba grija de tine?'', a intrebat Therisa Rogers, profesoara de stiinte sociale, iar raspunsul a sosit imediat de la consulul general, Bryan Dalton: ''Da, este!''.

Copiii strazii "te inconjoara si pot fi foarte agresivi, te dau jos din picioare, iti rup hainele", "purtati in geanta biscuiti pentru cainii vagabonzi", "criminalitatea si coruptia sunt probleme la ordinea zilei", "in Romania sunteti tinte in miscare: daca nu sunteti atenti, veti fi victimele furturilor de buzunare, schimburilor valutare ilegale", "sa conduci masina in Romania e extrem de periculos, pentru ca aici e o cultura a sofatului foarte agresiva; daca vreti sa conduceti, trebuie sa aveti o polita de asigurare foarte buna", "fiecare drum din Romania e un drum de tara, de 15 ani nu s-au bagat bani in infrastructura", "faceti vaccinul antigripal ca sa nu fiti voi veriga care lipseste intre gripa umana si gripa aviara", "apa de la robinet nu e buna" sunt cateva dintre avertismentele date de oficialii Ambasadei SUA.

 

Nu va fie frica sa loviti copiii strazii!"

"Copiii. Ei sunt cel mai periculos lucru pe strada sau la metrou. O sa-i vedeti, au 7-8 ani, poate si mai mari, dar par mici pentru ca sunt prost hraniti, si pot fi foarte agresivi. Nu va fie frica sa-i loviti! Protejati-va pe strada, puteti fi inconjurat de copii, in plina strada, in miezul zilei. Daca se intampla asta, nu stati pe loc, intrati intr-un magazin, miscati-va! Nu va asteptati sa primiti ajutor de la cineva, oamenii trec pe langa voi fara sa se opreasca", le-a spus americanilor, pe un ton cat se poate de serios, Robert Weitzel, Regional Security Officer in cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti. Acesta i-a avertizat pe profesori si asupra altor pericole care te pandesc in strada: "Sunteti tinte in miscare! Vine un individ la tine, zice: I'm from the Militia! Where is your passport?, tu, ca un tip care nu vrei sa faci probleme, scoti si aia, si cealalta, si te trezesti apoi ca nu mai ai cheile de la hotel sau cartea de credit... Feriti-va sa schimbati banii pe strada, puteti fi victimele furturilor! Se mai intampla, de pilda, sa te abordeze unii ca sa schimbi bani, in cateva clipe apar si altii langa tine care zic ca sunt de la politie si ca incalci legile, dupa care 6 maini, 8 maini te buzunaresc si nu mai ai ce sa faci! Plus ca sunt mai multe feluri de bani pe piata, chiar si eu sunt dezorientat". Noaptea? Noaptea e mai bine sa stati acasa, a lasat sa se inteleaga oficialul american: "Daca frecventati cluburile sau umblati pe strazi dupa 12 noaptea, va jucati cu focul. Se intampla o sumedenie de lucruri dupa miezul noptii. E un loc foarte diferit de ceea ce stiti!". "Stati departe de cainii vagabonzi, exista cazuri de turbare in Romania. Nu incercati sa despartiti caini care se bat, purtati in geanta niste biscuiti pentru caini, pentru orice eventualitate", le-a spus bursierilor Fulbright Mary Anne Murphy, Foreign Service Nurse Practitioner de la ambasada, iar profesorul Jack Ranger Friedman, care a mai stat cativa ani in Romania, le-a oferit colegilor solutia: "Rezistati impulsului de a mangaia cainii, oricat de draguti ar parea. Pentru ca stateam intr-o zona plina de caini, obisnuiam sa car o umbrela cu mine si, cand se apropia haita, pac!, desfaceam umbrela". "Masinile foarte puternice gonesc pe strazi, aproape de asfintit, cand ar trebui sa incetineasca. E un trafic foarte diferit aici, eu sunt hipertensiv, incordat, dupa un drum cu masina. Sfatul meu e sa conduceti pe o distanta foarte scurta prima data, ca sa va familiarizati", le-a atras atentia profesorilor John Rodgers, Economic Section Chief in cadrul ambasadei. "Adica ne spuneti sa mergem numai cu trenul?", a intrebat Lou Ann Ange, care va preda la Cluj. "Cu trenul sau cu avionul!", a sosit raspunsul, cu observatia ca trenurile de noapte sunt si ele periculoase si ca nu trebuie frecventate de unul singur, "ci numai insotit de cineva, ca sa puteti dormi cu randul".

 

"Afirmatiile lui Basescu pot crea probleme"

Americanii au mai aflat de la reprezentantii ambasadei ca Romania e un aliat puternic al Statelor Unite, ca "aici presedintele Bush e mai iubit decat in State", ca nu sunt organizatii teroriste care sa lupte impotriva guvernului, dar ca afirmatiile presedintelui Basescu ar putea sa atraga atentia. "E grozav ca avem un aliat ca Romania, dar remarcile presedintelui, foarte categorice, gen: Suntem cu voi in Irak!, Suntem cu voi in Afganistan!, ar putea sa aduca probleme. Nu vrem ca dusmanii nostri sa gandeasca: Hmm! Marea Britanie? Am fost pe-acolo... Romania? N-am fost...", a declarat acelasi Robert Weitzel. Climatul politic autohton a fost si el descris in detaliu de Theodore Tanoue, Political Section Chief: "E o tara foarte politizata, cu o cultura politica hiperactiva si cu un pic de latin drama. Veti vedea ca tot ce se intampla in tara are conotatii politice, chiar si venirea voastra aici. Este o tara proamericana, care se lupta, insa, cu multe ramasite din trecut. Se discuta foarte mult in aceasta perioada despre lustratie, despre backgroundul politicienilor actuali. De asemenea, se aduce in discutie si chestiunea alegerilor anticipate: Romania are un presedinte puternic, dar si un premier puternic, care vin, insa, din partide diferite".

 

Atentie la mancare!

"In Romania, oamenii se imbolnavesc adesea din pricina apei ori a mancarii. Beti apa imbuteliata, daca vreti sa beti apa de la robinet, fierbeti-o intai. Nu stiti ce e in apa, iar tevile sunt foarte vechi. Spalati toate fructele. Alegeti un restaurant pe care vi l-a recomandat cineva si care este curat. Comandati mancaruri gatite, chiar daca aveti chef de o salata. Gatitul omoara orice! Spalati ouale. Puiul, numai gatit, pentru ca aici au fost cateva focare de gripa aviara. Faceti-va vaccinul antigripal. Doar nu vreti sa fiti voi veriga care lipseste intre gripa umana si gripa aviara!", a starnit rumoare in sala Mary Anne Murphy, care i-a pus la curent pe profesori cu chestiunile de ordin sanitar. Sfatul final, "apelati la un terapeut daca simtiti ca nu faceti fata", a pus capac. Din sala se-auzea numai: "Terrifying! Terrifying!"

 

© Adevarul

Share this post


Link to post

Asta-i din ciclul.. spalati puicutele si cocoseii?

Share this post


Link to post

Trist dar adevarat, din pacate...

Share this post


Link to post

Interesant articol. Ma intreb de ce s-au intins asa de mult cu prezentarea cand puteau sa le eplice stimabililor Fulbrighti ca Romania este ca Los Angeles sau New York-ul noaptea.

Edited by pixelconscious

Share this post


Link to post

Bravo Pixelule, asta era raspunsul corect cu o singura remarca, cind iesi din Bucuresti este ca si cum ai merge prin SUA anilor 1890 din pacate :(

Share this post


Link to post

Si daca asa afirmatii despre romani sunt spuse chiar pe teritoriul Romaniei...ganditi-va cum suntem vazuti afara...mai ales ca 80% din cei plecati muncesc pe posturi de slugi si de oameni necalificati.

 

Si un exemplu stupid: pe mine ma intreaba un amarat de pakistanez...va dati seama..capatul lumii ...daca toti romanii sunt tigani(sau rromi..cum e acu)?????? ca la el in tara sunt doar smecherii care inseala lumea si schimba valuta si ei spun sus si tare ca sunt romani...si el asa a crezut, ca toti romanii sunt asa!!!!!!!

 

Deci acest articol nu trebuie sa mire...pot spune ca e chiar "bland".......

Edited by tuf5075

Share this post


Link to post

Atunci este menirea ta sa le arati ca romanii nu sunt asa ca in legenda ci altfel .

Share this post


Link to post

Bogdan: nu neg spusele acelor ofiteri (pe care intre noi fie vorba le consider adevarate intr-o oarecare proportie). Eu contest in primul rand placerea lor de a exagera lucrurile si de a nega anumite adevaruri doar de dragul de a adauga un spor de x% la diurna de pericol sau de acomodare (lucru care poate fi observat pe site-ul state.gov). In al doilea rand, acolo se pomeneste de "Militie"... ce dovada mai buna poti sa ai despre pregatirea lor? Si nu in ultimul rand, as vrea sa vad si eu americanul samaritean care sare sa-si ajute compatriotul implicat intr-un scandal/jaf de strada. Si nu vorbesc aici de Bruce Willis ci de oameni adevarati.

 

Consider ca avem foarte multe lucruri bune de invatat de la americani, dar cateodata cred ca putem sa le dam lectii de diplomatie. Pana una-alta, sa fie la ei libertatea de a aduce arme in scoli si de a-si masacra colegii de generala.

 

Imaginea romanilor de peste hotare nu este altceva decat oglinda societatii noastre: cativa oamenii muncesc, restul... "se descurca". Indiferent daca ne place sau nu, asta este adevarul.

Share this post


Link to post

Crezi tu ca se poate?

Pai cum sa incerc eu sa spun ca romanii sunt altcumva, cand el vine sa ceara un serviciu, pentru care logic plateste!!!!! si culmea uimirii pt mine...il ia pe prestatorul serviciului(care era un nimeni...dpdv al pregatirii) auzi...prima vorba a compatriotului a fost...SEFU...daca nu va suparati...

LACRIMOGEN!!!!

 

Si sa nu mergem asa departe pana in Germ...hai sa ne gandim la situatia in care un politist opreste o masina...soferul de cele mai multe ori se da jos ca un...si incepe...Sefu...s-ar putea..ca am familie...am a, milogeala...nu mai scriu ca ma enervez si nu are rost...

 

A...si opusul...eu obisnuit ca aici, cand ma opreste politia in Rom stau in masina, deschid geamul si arat actele...sa vezi ce mirare mare pe domnu politist... ca nu ma dau eu jos la el...si sa-l privesc ca pe cel mai tare si mai mare, ii lipseste combinatia aia frumoasa...Sefu...aranjam si noi ceva... :D

 

Imaginea romanilor de peste hotare nu este altceva decat oglinda societatii noastre: cativa oamenii muncesc, restul... "se descurca".

 

Sunt curios cum o sa sse schimbe situatia dupa Ian 2007... cand ipotetic o sa fie cam aceleasi drepturi :) >-

Share this post


Link to post

:o fftopic:

 

tuf: pai cum sa fie? Ne-am descurcat cu intrarea in UE, o sa ne descurcam in continuare :) )

Ce nu ti-e clar? :) )

Share this post


Link to post

Aha...deci ne descurcam... > :)

BUN ASA... :) >-

Share this post


Link to post

:D Pai ce, nu l-ai vedea pe Basescu spunand lui Olli Rehn: SHEFU, hai, bagam si noi o integrare din 2007? Ca deh, suntem si noi atenti cu matale...

Edited by Sebian

Share this post


Link to post

Slabe sanse...

Share this post


Link to post

WOW! Adica in America nu exista caini vagabonzi, oameni ai strazii, apa de la robinet e potabila, politicenii nu-s corupti, dupa 12 noaptea poti circula la fel de linistit ca-n miezu' zilei in biserica, la restaurant nu-ti scuipa nimeni in mancare? WOW! WOW! WOW! De 3 ori si-nca p-atata uou, paste cu uou. Si mai stim ca America este patria democratiei si ca acolo vin de te-ntreaba reporterii "sunteti de acord ca pentru combaterea terorismului sa va fie ascultate telefoanele?" iar raspunsul majoritatii este invariabil "yeah!"

Si inca ceva, zic, inca ceva! Puiul gatit nu face rau.

Share this post


Link to post

Cinstit era ca topicul asta sa se chema Romania versus USA :)

Mie o comparatie globala mi se pare totusi .. deplasata.

Ca si vechea problema, la o alta scara.. Mercedes clasa S versus Logan DCI.

Share this post


Link to post

Tommy, sa stii ca surprize pot aparea oricand. Era, la un moment dat, cineva pe forum, care cu Loganul intrecea toate masinile parcate, inclusiv Mertz si Gip :) )

Share this post


Link to post

Imi place ca gasesc solutii americane la probleme romanesti, de genu' consulta-ti shrink-ul. Nu sufera comparatie, problemele romanilor sunt astea care sunt si pe care le stim cu totii cu toata latin dramma asta a noastra, insa nici americanii nu-s fara pata si am senzatia ca problemele lor sunt mai grave decat ale noastre, plus ca mai si exagereaza.

Share this post


Link to post

Eu cred că e făcătură sau exagerare a presei.

 

Trebuie să fii redus mintal ca să ţi se vorbească aşa. Genul de sfat : ”Nu încercaţi asta acasă ce vedeţi la TV este făcut de profesionişti special antrenaţi” etc..

 

Amercicanii şi străinii nu-s aşa de cretini pe cât credem noi încât să pună botul la toate kakturile astea. Am dicutat cu francezi, nemţi, americani, italieni care au fost la noi. Cu câţiva am lucrat direct şi nu aveau opinii dintr-astea despre RO.

 

Mie mi sau părut doar un pic nedaptaţi la realitatea din RO. Spre exemplu americanii erau foarte încurcaţi de maşinilie cu schimbător iar unul m-a întrebat dacă ”it's safe" când am mers cu un TAXI dacie 1300 obosită.

 

Imaginea RO s-a schimbat nu mai suntem chiar aşa bananieri. Şi fac bine deosebire între ţigani şi români, ştiu să vadă ca orice om dacă o persoană e dubioasă şi ştiu destul de bine că avem poliţie şi ce drepturi au.

Share this post


Link to post

Moamaaaa, si eu care ma gandeam ca e periculos in America... :) ) daca rezist in Ro, acolo e ca la manastire...

Share this post


Link to post

Mda..nu risti decat un avion in cap sau cateva gloante primite la scoala...

Share this post


Link to post

Visul american... =)) Fără câini vagabonzi, fără cerşetori,fără străzi întunecate şi copii ai străzii... Mda. Dacă aş mai fi copil aş crede că există aşa ceva. Oare nimeni nu i-a întrebat pe acei domni care este ţara cu criminalitatea cea mai mare ?

Ca să citez un foarte bun prieten de prin Chicago şi sper să nu greşesc : "Prin România mi-aş permite să merg noaptea pe străzi mai lăturalnice cu 300.000 lei în buzunar , ce se întâmplă ? Pot lua în cel mai rău caz o bătaie. Ei bine în America nu mai apuc să aflu dacă m-au mai şi bătut pentru cei 10 dolari din buzunar..."

 

Uneori realitatea poate fi cea mai plauzibilă ficţiune..

 

 <img src= ">

Share this post


Link to post

Lucrurile merg asa de prost in Romania si datorita faptului ca ne deranjeaza foarte tare ce cred altii despre noi si in mai mica masura realitatea nenorocita care ne inconjoara.

 

Ambasada Sua Arunca Romania La Gunoi.

Eu cred ca noi eram in gunoi pana la gat, iar SUA si altii ne-au intins un deget sa iesim.

 

Copiii strazii "te inconjoara si pot fi foarte agresivi, te dau jos din picioare, iti rup hainele",

Cunosc cel putin 5 cazuri concrete cu prieteni din afara talhariti de copii in centrul capitalei, in Piata Unirii si aproape de Hilton.

 

"purtati in geanta biscuiti pentru cainii vagabonzi",

Un om a murit in centrul capitalei muscat de caini. Zilnic sant zeci de persoane muscate si fugarite de caini. In zona in care locuiesc, Stefan cel Mare vad in fiecare seara haite de caini.

 

"criminalitatea si coruptia sunt probleme la ordinea zilei",

Daca cineva are alta opinie sa spuna.

 

"Masinile foarte puternice gonesc pe strazi, aproape de asfintit, cand ar trebui sa incetineasca. E un trafic foarte diferit aici, eu sunt hipertensiv, incordat, dupa un drum cu masina. Sfatul meu e sa conduceti pe o distanta foarte scurta prima data, ca sa va familiarizati", le-a atras atentia profesorilor John Rodgers, Economic Section Chief in cadrul ambasadei.

Un sfat de bun simt

Share this post


Link to post

O da...puteti calca linistiti romani trecand cu masina pe culoarea rosie a semaforului sau puteti intra cu masina dvs de teren in toate masinile taxi intalnite noaptea in Bucuresti! Nu se intampla nimic,decat o scurtare a sejurului dumneavoastra in aceasta tara de rahat...

Aceasta e realitatea neneorocita care ne inconjoara!

Share this post


Link to post

Ai punctat bine. Astea se intampla aici.. nu.. over the ocean ;)

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...