Jump to content
Sign in to follow this  
Mircea

Probleme Motor Tico

Recommended Posts

Fratilor ajutati-ma!Am mari probleme cu Tico-ulde cand l-am cumparat de la un nene nu ma multumeste deloc!La inceput mergea turat vara vreo 7-10 min de zice-ai ca-si ia zborul.Dupa ce am reusit sa fac acel termoelement sau cum ii zice sa mearga si sa deschida clapeta de ceva vreme merge zici ca intr-un piston.Bujiile ude non stop,fum negricios la toba si tremurat.Individul mi-a zis ca cu ceva timp in urma fiusu l-a scapat la cald si ca i-a facut motorul.Dar cine unde si in ce fel nu stiu.Spuneti-mi o parere cdredeti ca este din motor ca am exasperat plus ca in 82 de Km mi-a papat 12 l de benzina parca-i Hummer.Va rog frumos sa ma ajutati!

Share this post


Link to post

Mai intai trebuie sa verifici calitatea scanteilor. Vezi daca nu e necesar sa schimbi bujiile, fisele, capacul/rotorul delcoului, eventual chiar bobina de inductie sau modulul de aprindere din delcou.

Dupa ce verifici fiecare element al sistemului de aprindere, putem merge mai departe cu banuielile.

Succes!

Share this post


Link to post

Am schimbat acu 2 saptamani fisele ,bujii acum 2 luni,capac delcou si rotor acum o saptamana bobina am verificat-o mai demult cred ca o luna si era ok cat priveste modulu de aprindere nu stiu cum sa-l verific dar am inteles ca este ca scump si la noi in Focsani nu prea gasesc piese pentru tico dar totusi se aude un tacanit mic de tacheti de aceea am zis ca poate este ceva din motor sau poate ca a sarit de la punct nu stiu dar mersul este ca intr-o bujie nu este acel mers rotund.Mentionez ca masina este non euro-1999 fabricata .Ce altceva as putea sa mai verific sau care ar mai putea fi cauza?Ce bujii sunt mai bune ca marca?

Edited by cristi_ilie

Share this post


Link to post

Se pare ca pana la urma am reusit sa repar defectiunea cu intratul apei in ulei si viceversa.Dar acum alte belele.La demontarea chiuloasei am curatit de calamina si camera de ardere,totul arata ok acum in interior.Cand am pus cureaua de la distributie inapoi m-am ghidat dupa semne,efectiv am pus semnul si dintele.Intrebare acum.La mine ghidajul la roata distributiei(cea de sus) era umpic spre dreapta.Este normal?Din pacate nu m-am uitat la inceput cum erau semnele,la remontare m-am ghidat dupa manual si ghidaje.

Totodata am depisat,din greseala,ca furtunul care vine din spatele galeriei de admisie(spatele carburatorului) si care intra in IAC era blocat dinadins de vechiul proprietar.Avea infipt un plastic pe furtun.Bineinteles ca am scos blocajul.Acum problema care se manifesta:Ezitare la accelerare in treapta 4 si 5.De exemplu: Daca accelerez in treapta 4 si schimb sau las pe liber simt ca motorul ramane turat ,iar la cuplare in viteza superioara da in nas.Acest fenomen nu s eintampla mereu.Cateodata se opreste si motorul (de 2 ori pana acum),efectiv scade turatia singura pana se opreste.Intra normal si usor in viteze,nu se aud nici un fel de zgomote din cutie.In rest motorul functioneaza impecabil pana la 70 la ora,dupa care devine brusc puturos. Sa fi ratat vreun dinte la distributie? Sau iacul este defect?

Acum s-a schimbat si ceva in mersul motorului,se aude ca functioneaza foarte silentios...si trage foarte mult aer..efectiv se aude cum suiera carburatorul,lucru pe care nu-l auzeam decat vreo 2 saptamani dupa ce schimbam filtrul de aer.Si acum nu am schimbat filtrul...

Share this post


Link to post

Pai trage aer pe la iac,e destul de normal. Incearca sa cureti iacul si sa reglezi amestecul (daca e cazul). Vezi si furtunele sa fie stranse

Sistemul asta cu euro 2 imi da si mie batai de cap

Share this post


Link to post

Pai bine, Den, si tu te laudai ca nu ai probleme cu I.A.C-ul. Ca nu se opreste motorul daca accelerezi si apoi franezi brusc. Bineinteles ca un sistem anulat nu iti face probleme! :) )

Acum, dupa ce l-ai pus in functiune, trebuie sa reglezi amestecul si ralantiul din nou, asa cum a spus si colegul. Schimbarea zgomotului in admisie e o evidenta in plus ca s-a modificat amestecul.

Si la motorul meu am observat ca semnul de la roata distributiei este un pic dezaliniat, dar se pare ca asa trebuie sa fie. Nu cred ca decalarea cu un dinte s-ar manifesta atat de discret cum face la tine.

Toate cele bune.

Edited by Kinetix

Share this post


Link to post

Si la mine semnul e intr-o parte. Deci la punerea distrubutiei,se monteaza dupa semnul ala stramb?

Share this post


Link to post

Eu dupa reperul ala am fixat..si asa e bine!Vinovat e ala mic si negru(IAC) care s-a ales cu mufa deconectata inainte sa pornesc motorul :) ).Si totul a revenit la normal.Pai de unde sa stiu eu ca era anulat,nu mi-a trecut niciodata prin cap sa suflu prin furtun :P ..

La schimbarea distributiei se procedeaza simplu.Se slabeste alternatorul,se scoate cureaua de la alternator,se da jos fulia de jos(cea pe care vine cureaua alternatorului),dupa care se da jos capacul si gata.Eu am slabit rola presoare,am scos cureaua si reluat operatiunea in sens invers la remontare.Doar ca m-a enervat arcul de la intinzator si pe ala l-am montat inapoi dupa ce am fixat cureaua.Si a fost ceva chin..Reperele sunt usor de gasit,cel de jos e deasupra fuliei de alternator,cum zice in carte pe pompa de ulei,mai bine zis zona respectiva si nu prea se vede bine de rola presoare..iar cel de sus e pe capacul interior,semnul e inclinat umpic sprea dreapta.

Ce as atentiona : Dupa ce se da jos cureaua a nu se invarti nici de jos nici de sus.Eu am curatat partea de sus a pistoanelor de calamina,iar pistonul din dreapta ultimul a fugit in jos,a fost bucurie mare pe mine cand am vazut  <img src= )"> A trebuit la remontare sa invart de fulia de jos de multe ori pana s-au aliniat din nou pistoanele cu supapele.Dupa remontarea curelei se poate invartii motorul manual si se urmareste sa nu se blocheze.Daca se blocheaza,nu mai insistati sa-i dati si drumul,e semn clar ca un piston loveste in supape.. Eu chiar nu-mi dau seama acum,care este nr1? Primul din stanga as zice,cel de langa roata distributiei,dar nu-s sigur.

Alta atentionare: La demontarea fuliei de jos (a alternatorului) e nevoie de o cheie mai speciala genul celor folosite la schimbarea filtrului de ulei care sa blocheze fulia cand se desface surubul(e specificat si in manual).Eu am reusit sa blochez cu niste parghii(leviere) fulia,dar destul de dificil.Am mai auzit pe unii ca ei au lasat in viteza motorul si unul apasa frana iar altul desfacea surubul.Imi pare o mare tampenie,pentru ca am impresia ca se face praf ceva pe la cutia de viteze (discul de abreiaj?!) .Aviz celor care au avut probleme cu cutia la un timp dupa ce s-a umblat la distributie..

Edited by Den

Share this post


Link to post

Pistonul nr 1 stiam ca e cel de langa delco.

Pt a slabi surubul de la fulie,se poate sprijini un clicket pe undeva p-acolo si apoi se da scurt la demaror (a explicat cineva cum a procedat exact).

 

Daca ai scos mufa de la iac,ai anulat din nou sistemul :) ). Cum iese la noxe,asa anulat?

Share this post


Link to post

La demontarea fuliei de jos (a alternatorului) e nevoie de o cheie mai speciala genul celor folosite la schimbarea filtrului de ulei care sa blocheze fulia cand se desface surubul(e specificat si in manual).Eu am reusit sa blochez cu niste parghii(leviere) fulia,dar destul de dificil.Am mai auzit pe unii ca ei au lasat in viteza motorul si unul apasa frana iar altul desfacea surubul.Imi pare o mare tampenie,pentru ca am impresia ca se face praf ceva pe la cutia de viteze (discul de abreiaj?!) .Aviz celor care au avut probleme cu cutia la un timp dupa ce s-a umblat la distributie..

 

Astea sunt metodele chinuite pt. a desface acel surub :) ) . Metoda simpla e sa blochezi arborele cotit introducand o mica tija de otel gen coada de burghiu prin orificiul de blocare special dedicat acestui scop aflat sub carcasa volantei, in orificul corespunzator aflat pe periferia volantei :) >- .

Share this post


Link to post

Pai da..am pierdut vreo ora jumatate la surubul ala :mrgreen: Daca face cineva o poza cu orificiul respectiv..zau ca nu l-am gasit :drinkers: Stiam de blocat arborele cotit,dar nu stiu de unde.Ce e drept am lucrat la lumina becurilor dar nu am gasit orificiul respectiv si cum nu am avut pe cine sa intreb am tras concluzia ca nu prevede,mai ales cand am vazut in manual "scula" cu care se blocheaza.

 

Dr.L, pe mine ma paste o segmentare prin februarie,am sceva scapari pe la compresie,cel putin asta am observat inainte sa schimb uleiul,imi iesea ceva abur pe la joja de ulei,sau poate era de la uleiul contaminat cu apa?!.Dupa ce am schimbat uleiul nu a mai prezentat simptome,dar nici ulei 5W30 nu am mai bagat,am folosit 10w40(elf),,incepuse sa-l si "manance" in ultimul timp pe cel subtire. Iar cum sonda lamda detecteaza prea multe noxe,cred ca iacul deschide prea mult si cand nu trebuie..Deci momentan il las deconectat.Nu este deloc amuzant sa te bagi in depasire si sa te lase balta :wallbanger:

Edited by Den

Share this post


Link to post

Nasol. Si eu aveam compresie slaba (dar slaba...) si sistemul E2 functiona ok.

Oricum,dupa segmentare,alta viata are motorul. Daca mai adaugi si releul pe aprindere chiar faci o treaba buna :thumbl:

Share this post


Link to post

Pai da..am pierdut vreo ora jumatate la surubul ala :mrgreen: Daca face cineva o poza cu orificiul respectiv..zau ca nu l-am gasit :drinkers: Stiam de blocat arborele cotit,dar nu stiu de unde.Ce e drept am lucrat la lumina becurilor dar nu am gasit orificiul respectiv si cum nu am avut pe cine sa intreb am tras concluzia ca nu prevede,mai ales cand am vazut in manual "scula" cu care se blocheaza.

 

Un amabil celovek russki ne explica aici cum e cu gaura aia de blocare. M-a distrat traducerea pe care ne-o da Google Translate:

 

Textul original:

"3. А теперь фокус: как открутить болт крепящий шкив коленвала? Для этого надо найти в поддоне движка спереди примерно под номерным знаком маленькое отверстие. В это отверстие аккурат влезает плоская отвертка. Так вот просим друга сунуть туда отвертку (тем самым застопорив коленвал), а сами при помощи ключа и рычага отворачиваем этот болт. Полдела сделано… "

 

"Traducerea":

"Si acum se concentreze: cum să deşurubaţi şurubul asigurarea scripete arborele cotit? Pentru aceasta avem nevoie de a găsi în tigaie sub motor, de inmatriculare fata în jurul o mica gaura. În acest akkurat gaura urca şurubelniţe plate. Deci cere un prieten pentru a împinge o şurubelniţă acolo (deci stagnat manivela), şi de ei înşişi, folosind maneta cheie şi se abate de acest şurub. Este jumătate făcut ..."

 

Am ras de m-am umflat cand am vazut traducerea, apoi cand am schimbat personal distributia, ce sa vezi??? Domnul russki avea dreptate, traiasca familia lui, gaura aia e acolo cum a zis el : in tigaie, sub motor :) ) !!! Iaca si poza lu' dom' Russki atasata aici.

post-1922-055764400 1291586491_thumb.jpg

Edited by Tetea

Share this post


Link to post

Pai trage aer pe la iac,e destul de normal. Incearca sa cureti iacul si sa reglezi amestecul (daca e cazul). Vezi si furtunele sa fie stranse

Sistemul asta cu euro 2 imi da si mie batai de cap

 

E montat ulterior? Stiam ca IACul s-a montat pe modelele incepand cu anul 2000.

 

@Tetea: acum ne spui? :) ) Eu practicam metoda sprijinitului cheii de planetara si dat scurt la demaror.

Share this post


Link to post

Nu,masina e din 2000.El functioneaza,tin minte ca l-am si curatat odata si nu gasisem mai nimic de curatat  <img src= )"> ,dar nu mi-a trecut prin cap sa verific furtunele,stiam ca trece doar aer pe acolo.Era un dop de plastic in furtun,a trebuit sa-l scurtez umpic ca sa scap de el :) ) .Si eu eram convins ca functioneaza bine instalatia euro 2.In mod clar,dopul ala nu a fost pus degeaba.

 

Cred ca nici daca stateam toata noaptea nu gaseam orificiul respectiv..

Share this post


Link to post

Astazi am fost si eu la service, am reusit sa stau pe langa mecanic, si am vazut si eu acel orificiu, mi au inlocuit si mie curelele de la alternator si compresor AC, uleiul la cutie si semeringul de la arbore, mi au curatat si motorul de ulei, carburatorul, cate un reglaj pe ici pe colo... Service ul este Filaret, sunt extraordinari si recomand cu caldura, pretul: 165 Lei (manopera), piesele le am luat eu, dar nu recomand sa mergeti cu piesele voastre, nu prea fac reparatii cu piesele clientului.

 

Numai bine.

 

 

Share this post


Link to post

Buna seara

De cateva zile am o problema la tico si nu prea mai stiu ce sa ii fac ,prin urmare masina merge parca (spun parca pentru ca nu ma pricep prea bine la mecanica)inecat ,nu mai trage deloc,daca reusesc sa depasesc 60 km/h este ok ,initial nu a mai vrut sa porneasca dupa cateva balbaieli ale motorului ,am verificat daca pompa baga benzina,verificat scanteie pe fiecare fisa,schimbat bujii,dupa aceaste operatiuni a pornit pana la urma dar impinsa pentru ca dadusem prea mult la cheie in fiecare zi sa vad daca vrea sa porneasca ,am mers cu ea maxim 10km dar numai intr-o balbaiala si nu trage deloc-motorul este destul de obosit (175000km)fara segmentare de pe la 1600000 am inceput sa bag ulei destul de des -posibil sa faca aceste figuri pentru ca nu mai este bun motorul si trebuie segmentat sau...Va rog sa imi spuneti ce mai pot verifica sau este cazul sa vizitez un service ,nu strica si cateva recomadari de service sau persoane particulare din bucuresti care se pricep.

 

 

multumesc frumos si o seara calduroasa tuturor

Share this post


Link to post

Nu mai are cine sa porneasca. Nu mai are compresie. Ai nevoie de un RK la motor.

Share this post


Link to post

Piciule, eu nu cred ca ai nevoie de R.K. pentru ca 175kkm nu e mult pentru motorul de Tico iar problemele legate de uzura nu apar asa, in cateva zile. Spun asta pentru ca eu am vazut motor de Tico desfacut prima oara la peste 600kkm cand inca functiona si tragea destul de bine exceptand bataile datorate uzurii cuzinetilor de palier si evident consumul mare de ulei. Trebuie sa fie altceva. Poate modulul electronic din delco e pe duca, poate o dereglare a carburatorului sau mizerii in el, poate bobina de inductie, oricum cred ca e altceva, multe motive pot duce la comportamentul descris, vezi de un mecanic bun si nu te repezi sa desfaci motorul. Despre compresie nu se poate spune nimic pana nu e si masurata. In privinta asta pot spune din experienta ca desi in manual scrie ca compresia trebuie sa fie peste 9, si cand e 7 motorul inca merge foarte bine si porneste usor, doar creste consumul.

Share this post


Link to post

Depinde de cum a fost folosit! Eu i-am facut segmentare la 145k km si se simte mult diferenta! Si nu prea imi consuma ulei

Edited by Dr.L

Share this post


Link to post

Asa e.

A mea a fost segmentata pe la 60 mii de km si fanta segmentilor in cilindru avea vreo 2mm! Intra un chibrit prin ea...

Share this post


Link to post

buna seara

 

multumesc frumos pentru info ,trebuie sa gasesc un mecanic care se poate deplasa macar pentru o constatare ,imi este teama sa plec cu ea pentru ca aseara am avut mari probleme si este atat de nasol cand stai doar intr-o masina ,mai ales ca se apropie sarbatorile.

 

 

sunt cateva service prin zona (baba novac/libertati)sa vad care dintre ele este dispus la deplasare

 

o seara placuta tuturor

Share this post


Link to post

buna seara

scuze pt deschiderea unui topic nou ... insa sunt destul de disperat|! Am un tico din 2000 sx si problema este ca il am in Italia pentru ca am fost cu el aici la munca! Ideea este in felul urmator ... am schimbat motorul pentru ca mi s'a rupt axul cu came si ... acum nu prea mai vrea sa porneasca ... are toane si o sa va explic cam ce face si va rog frumos sa ma ajutati sa depistez buba pt ca trebuie sa aduc masina in Romania la revizie Deci masina dimineata porneste foarte greu sau deloc cateodata... ma rog daca porneste .. zici ca merge in 2 bujii de parca ar fi umede... o mai accelerez putin si apoi isi revine la normal motorul merge destul de rotund apoi...insa problema mare este ca daca o opresc nu mai vrea nici in ruptul capului sa porneasca si ce am observat... daca ridic capacul la filtrul de aer si ma uit in carburator curge benzina intr-una pe ciocul de papagal ...Ideea este de ce lucrul acesta? deci e normal saraca sa nu pornesca pentru ca se ineaca ? mentionez ca pompa de benzina cand a fost montata s'a montat fara garnitura aceea a ei ... si in locul ei s a pus mastic ° pasta din aceea neagra° sa fie oare acesta motivul ca nu are pompa de benzina garnitura originala? si de ce nu porneste daca opresc motorul si dupa oprire curge benzina in carburator timp de cam 30 de sec? Va rog frumos sa ma ajutati sa depistez problema ca sa pot comanda in tara piesele sa mi le aduca cineva...Ce mai pot spune ca in mers masina se comporta bine... insa am observat ca ..., consuma cam mult. capac de delcou nou ,bujii noi , borne noi baterie , pompa benzina noua ..

Multumesc!

Share this post


Link to post

Simti miros puternic de benzina venind dinspre motor cand incerci s-o pornesti?

Ma gandesc ca o fi o problema cu returul benzinei. Incearca urmatoarea chestie: incearca sa reproduci problema cu picuratul benzinei pe ciocul de papagal. Imediat cum a inceput sa picure, scoate-i busonul de la rezervor si verifica daca se opreste picuratul. E posibil sa ti se fi infundat aerisirea rezervorului, sa faca presiune si benzina sa nu se mai poata intoarce in rezervor.

Daca nu e asta problema, urmareste furtunul de la pompa de benzina la carburator. Ai sa vezi ca pe langa furtunul asta, mai e inca unul (returul). Scoate-i celalalt capat si baga-l intr-o sticla. Porneste motorul si verifica daca scoate benzina pe furtun.

Share this post


Link to post

Nu-i returul ,nu mai functioneaza supapa de la pompa de sprit (a ramas deschisa)care este de fapt o biluta !Trage benzina pe acolo intr-o veselie ,consum mare fum negru ! S-a umblat in carb .?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...