Jump to content
Sign in to follow this  
keluboss

Motociclism

Recommended Posts

Sunt sigur ca asta nu mi-a acordat prioritate pentru ca majoritatea celor ca mine nu il respecta si nu se respecta si... ce o mai fi.

Nu, ala a fost un simplu gherlan ... care nu te-a respectat pe tine :) Atit si nimic mai mult. Sint sigur ca nici nu te-a vazut, probabil ca daca erai in dreptul lui se suia pe tine. Poate ca, daca in locul tau era un TIR sau o basculanta, le-ar fi observat. Poate ... dar nu sint sigur.

Share this post


Link to post
Pozitia normala nu e acolo unde era el. Daca nu ar fi fost masinile, satori nu s-ar fi aflat acolo. Era in pozitia aia doar ca sa ajunga in fata celorlalti. Soferul a gresit si e in culpa dar asta nu inseamna ca Satori nu depasea.

Dacă nu ar fi fost care maşini?

Eu văd nişte maşini parcare pe ultima bandă, cea din stânga :) Dacă nu erau acolo, se circula, bănuiesc, şi pe acea bandă. Să ajungă în faţa celorlalţi a cam vrut cel cu maşina (numai că nu i-a ajutat cu nimic "fandarea", cel cu Loganul deja se depărtase de el şi astfel nu i-a putut "lua faţa"), Satori doar se afla pe banda lui. Cel puţin asta e părerea mea, după ce am văzut filmuleţul.

În fine...

 

Sint sigur ca nici nu te-a vazut, probabil ca daca erai in dreptul lui se suia pe tine. Poate ca, daca in locul tau era un TIR sau o basculanta, le-ar fi observat. Poate ... dar nu sint sigur.

Eu am văzut multe "atitudini" de genul: "so what?! de-aia are frână, s-o folosească...". Dacă eşti cu camionul, frânează cei cu jipurili, dacă ai jipan frânează cei cu maşini "mici", ai maşină să se ferească şi să frâneze motociclistul...

Share this post


Link to post

Banda din dreapta era blocata cu masini parcate. Asa ar fi scris in orice proces verbal de accident. Circulatia nu mai se desfasura pe benzi iar satori nu se afla in niciun sir. Nu zic ca ar fi vinovat de ceva (e o intersectie dirijata, daca nu ma insel), doar ca era in depasire conform legislatiei. Este depasire si atunci cand schimbi banda pentru a trece in fata celuilalt (conform legislatiei expuse de Mircea) si revii in fata lui. In cazul de fata nu a revenit pentru ca s-a largit drumul.

Share this post


Link to post

In cazul de fata, circulatia se desfasura pe benzi. De obicei, nu se intampla asta pentru ca, desi sunt 4 benzi, 2 sunt ocupate partial cu masini parcate (1 si 4) si se formeaza 3 siruri de masini pe restul drumului. Acum, in acest film, nu era cazul, masinile ocupau benzi.

Pe de alta parte, s-ar putea sa ai dreptate. Ce se intampla atunci cand nu se respecta benzile si se formeaza sirurile si se intampla un accident? Se considera pozitionarea pe benzi sau pe siruri (daca aceasta este relevanta pentru solutionarea accidentului)?

 

 

Banda din dreapta era blocata cu masini parcate.

 

Stanga. Banda din stanga. Masinile pe care eu le depasesc pe dreapta sunt parcate, de fapt. Deci banda din stanga.

Share this post


Link to post

Da, stanga, era un reflex de limbaj dobandit dinr-un PV. :)

 

 

Nu stiu... Ce se poate intampla? Nu vine nimeni sa vada cate dungi sunt pe asfalt.

Share this post


Link to post

Eh, in unele cazuri vin, dar asta e intrebarea, tin cont sau nu de ele?

Sincer, nu mi-ar fi greu sa dovedesc cu un avocat ca, chiar daca nu tinea cont in respectivul context de benzi (circulatia era organizata pe siruri si benzile marcate erau prezente) ar fi trebuit sa se tina. Circulatia pe siruri mi se pare ca este o prevedere arhaica, creata pentru ca nu existau marcaje de benzi. Nu cred ca mai e cazul acum. Sau cel putin asa interpretez eu legea si mi se pare normal sa fie.

Share this post


Link to post
Morala: uneori nu e suficient sa belesti ochii in oglinda. Degeaba vrei tu sa-l respecti pe cel de linga tine (spate, fata ta) atita timp cit el nu te respecta si nu se respecta pe sine insusi.

 

Ma respecta, nu ma respecta, asta e alta poveste. Ce a facut el DUPA ce a trecut de mine il priveste. Eu sunt impacat ca nu am fost vinovat cu nimic, nici macar moral. Daca te bagai in fata lui si ala cadea ce faceai? Nu te simteai un pic vinovat? Lasa-i sa-si rupa gatul daca asa vor, e problema lor, eu ma asigur ca nu se intampa din vina mea si atat. Restul nu ma priveste. Si iar, daca pot sa le fac loc fara sa ma pun pe mine sau ceilalti participanti la trafic in pericol o fac cu placere, daca nu, nu, sa astepte. Eu ii respect in primul rand fiindca asa ma simt eu mai bine, nu astept neaparat sa ma respecte data viitoare. Din asta se vede marlania din om.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

§ 3. Depăşirea

 

Art.45. - (1) Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial.

 

(2) Conducătorul vehiculului care se angajează în depăşire trebuie să se asigure că vehiculul care circulă în faţa sau în spatele lui nu a iniţiat o asemenea manevră.

 

(3) Atunci când prin manevra de depăşire se trece peste axa care separă sensurile de circulaţie, conducătorii de vehicule trebuie să se asigure că din sens opus nu se apropie un vehicul şi că dispun de spaţiu suficient pentru a reintra pe banda iniţială, unde au obligaţia să revină după efectuarea manevrei de depăşire.

 

(4) Nu constituie depăşire, în sensul alin.(1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.

 

(5) Depăşirea se efectuează numai pe partea stângă a vehiculului depăşit. Tramvaiul sau vehiculul al cărui conducător a semnalizat intenţia şi s-a încadrat corespunzător părăsirii sensului de mers spre stânga se depăşeşte prin partea dreaptă.

 

(6) Tramvaiul aflat în mers poate fi depăşit şi pe partea stângă atunci când drumul este cu sens unic sau când între şina din dreapta şi marginea trotuarului nu există spaţiu suficient.

 

Art.46. - Obligaţiile conducătorilor vehiculelor care efectuează depăşirea şi ale conducătorilor vehiculelor care sunt depăşite, precum şi cazurile în care depăşirea este interzisă se stabilesc prin .

 

 

http://bpr.b.politiaromana.ro/Legislatie/C...Rutier-2007.htm

 

Deci mai nou ne pot arde daca ne prind intre coloane la semafor ... :(

Edited by pantera

Share this post


Link to post

Legislatia s-a schimbat, e o eroare pe motociclism.

Si nu, nu ne pot arde.

 

--------

 

 

S-a bagat pe jumatate, s-a uitat la mine, "ah, doar o motocicleta" si a continuat. I-am vazut fata perfect.

Share this post


Link to post
Deci mai nou ne pot arde daca ne prind intre coloane la semafor ... :(

 

In august/septembrie anul trecut, am condus timp de o luna de zile in California, intr-o zona la vreo 60 km sud de San Francisco.

Ma aflam la semafor cand am observat o scena greu de imaginat pentru mine: motociclete stand la semafor in rand cu masinile. Erau doua,

una in fata mea iar una pe o banda alaturata mai in fata.

Eram singur in masina, nu puteam face o poza (poate ca merita - macar pentru cei care cred ca eu acum spun povesti

educative pentru scuteristi).

Benzile erau late, spatiu intre masini mai mult decat suficient pentru ca o motocicleta sa avanseze usor intre coloane.

Motociclistii pareau tineri si nu cred ca erau amandoi in prima lor

zi pe doua roti. M-am intrebat de ce stateau pe loc la semafor in rand cu masinile?

Politie in zona? Camere de luat vederi? Respect deosebit pentru ?

Am inteles mai tarziu de la cei care se afla de multa vreme acolo, ca cei care "te ard" acolo

ar fi companiile de asigurari si modul lor de a interpreta accidentele - care difera cu mult, zic eu,

de ceea ce suntem noi obisnuiti.

Share this post


Link to post
Ce a facut el DUPA ce a trecut de mine il priveste. Eu sunt impacat ca nu am fost vinovat cu nimic, nici macar moral. Daca te bagai in fata lui si ala cadea ce faceai? Nu te simteai un pic vinovat?

Nu la asta ma refeream, am fost inteles gresit. Respectiv nu ma apuc eu sa fac educatie sau sa stabilesc niste valori ce ar trebui respectate. Astea exista si, cum bine ziceai si tu, pot sa scoata la iveala mirlania din noi si din altii.

 

Nici pe departe omul nu ar fi fost in pericol daca as fi intrat in fata lui, era la peste 100 m distanta de mine. Daca era o masina in loc de motocicleta as fi intrat de cel putin 5-6 ori. Ideea era ca m-am abtinut sa fac o manevra corecta, perfect legala pentru ca mi-am zis in sinea mea "Hai sa nu-l incurc pe ala care merge probabil cu de 2 ori viteza legala ...". Motocicletele nu ar trebui sa respecte aceleasi reguli ca si ceilalti, in cazul asta limita de viteza? De ce imi stresez eu neuronii apelind la fizica de liceu, facind conversii si dind in cafea sau in mai stiu eu ce ca sa pot sa imi dau seama daca am timp sa fac o manevra ???? Eu mergeam cu +60 cind am vrut sa schimb banda, limita era de 60, daca el ar fi mers cit de cit corect, nu ar fi fost in nici un pericol, nici nu m-ar fi ajuns ... Am stat si m-am gindit la intrebarea ta si raspunsul , in situatii punctuale si concrete de genul asteia, este ca nu m-as simti deloc vinovat. O posibila cazatura s-ar fi datorat exclusiv din cauza nerespectarii de catre cetateanul in cauza a unor reguli, regulamente, restrictii, etc. Un lucru bun tot pot sa spun la adresa lui, mergea cu farurile aprinse, ceea ce ii ridica f. mult gradul de reperabilitate. Nu stiu daca e obligatoriu la motociclisti, insa lucrul asta chiar face bine pentru sanatatea lor.

 

Atitudini de genul celor descrise de Nardi sint absolut normale in tarile cu apa calda. Cu exceptia noastra si a Greciei (acolo motociclistii mi s-au parut absolut haotici, sinucigasi) cam peste tot motociclistii sint considerati conducatori de vehicule cu drepturi depline si tratati ca atare. E drept ca si ei se comporta ca atare.

Edited by Salex

Share this post


Link to post
Atitudini de genul celor descrise de Nardi sint absolut normale in tarile cu apa calda.

 

Franta si Italia nu au apa calda?

In Italia se lasa spatiu intre prima masina de la semafor si acesta tocmai pentru a se strange acolo motocicletele si scuterele, avand in vedere demarajul superior. Si ghici cum ajung scuterele alea in fata masinilor? Da, sar peste, zboara, ati ghicit.

 

Da, si eu stau in spatele unei masini la semafor, daca nu am nimic de castigat sau e prea periculos sa "impart banda" cu ea.

Si asta faceau si motociclistii din California. http://www.chp.ca.gov/html/answers.html

 

Can motorcycle riders "split" lanes and ride between other vehicles?

Lane splitting by motorcycles is permissible but must be done in a safe and prudent manner.

 

Asa arata traficul in Roma.

DSCF0657.JPG

DSCF0489.JPG

Share this post


Link to post

De ce se duc scuteristii/motociclistii pana in fata la semafor? Pentru ca "utilajul" le permite. :)

In oras este net superior transportul pe 2 roti, insa in caz de ploaie, stropeala pe jos, caldura mare cine se afla intro stare marita de disconfort? Cei pe 2 roti.

Asa ca pierzi pe de o parte, castigi pe de alta, nu trebuie sa fie soferii suparati ca cei pe 2 roti merg mai repede in oras intre pct. A si B, ba chiar ar trebui sa le faciliteze dinamica in trafic. Cum ar fi ca toti cei cu motoare/scutere si'ar lua masina zi de zi? S-ar sta si mai mult in trafic la cozi interminabile.. ;)

Share this post


Link to post

Unde pot sa cumpar abtibild-uri din alea galbene cu 'motociclistii exista in trafic' sau ceva de genul asta?

Share this post


Link to post

Sunt pe la magazine moto. In general, nu se cumpara, le primesti gratis :)

Share this post


Link to post

Si era cu mana pe frana :D

Share this post


Link to post

Astazi am avut ocazia sa ma dau asa cum trebuie cu un Z750...primul naked pe care ma urc, dealtfel ( m-am mai dat cu el o tura acum cateva sapt. ) Geniala motoreta ! Numai cuvinte de lauda am ! Este ideala pt oras, super manevrabila, cuplu cat China, frane super, raspunde excelent la absolut orice comanda. Am mers prin oras in mare, dar am scos-o si pe curbe putin, sa vedem ce bicicleta are. In cele cateva ore petrecute impreuna , nu i-am gasit nicio hiba :) Bine, nu m-am putut bucura foarte mult de jucarie, pt. ca avea gumele cam varza si rulmentii de jug dusi, asa ca am lasat-o mai moale...dar la mers civilizat e bestiala ! Am mers si cu proprietarul in spate din motive de beri prea multe luate la bord, si nici n-am simtit cele 91 de kile de pe saua din spate !!!!!

 

Concluzii : Me like it !  <img src= )"> ...a lot ! :D

post-7295-1241562626_thumb.jpg

Edited by pantera

Share this post


Link to post
Din ciclul sint motociclist, deci merg repede. Dar vorba aia, astia nu sint motociclisti, ci sint vai de mama lor.

 

Vorba lui steph, omul frana.. plus ca daca te uiti in stanga jos a pozei, radarul era in Teste (T), adica era abia pornit si putea sa arate oricat. Politia p*lii! Presa pi*dii! Ma mir cum copilul ala de pe motor nu a zis nimic cand a auzit de 230km/h. Sau poate a castigat si procesul dar ce sa stie libertatea... nici macar nu au bagat poza aia in photoshop sau in paint ce au ei la redactie.

Edited by titus

Share this post


Link to post
...era in Teste (T), adica era abia pornit si putea sa arate oricat.

Cred ca 'T' inseamna target, adica vehicolul a carui viteza se masoara.

Share this post


Link to post

Ala din stanga nu e ambreiajul ?

 

PS. In poza nu se vede nici un alt participant la trafic. Drumul pe 2 benzi, linie dreapta, daca era liber si avea vizibilitate buna nu-l condamn. Stiu si eu drumul ala :D .

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Ba da. Se si vede cum mesteca la schimbator cu pingeaua stanga. Probabil retrograda :)

 

Ma mir cum copilul ala de pe motor nu a zis nimic cand a auzit de 230km/h.

Ce sa zica? "Fraierilor, aveam 250"?

Share this post


Link to post

Adica e stanga ambreiaj si dreapta frana?

Share this post


Link to post

Daca esti motociclist, da. Daca esti victima, e invers.

Share this post


Link to post
Adica e stanga ambreiaj si dreapta frana?

 

 

Din cate stiu, frana pe roata din spate e actionata de picior iar pe roata din fata e actionata de mana, parghia fiind montata pe ghidon. Din experienta de biciclist, la viteza aceea nu e prea indicat sa folosesti frana de mana...dar poate ma insel.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...