Jump to content
Sign in to follow this  
Lucian79

Dilema

Recommended Posts

Da cum masori tu ca scade? :P Chiar asa vizibila e diferenta masurata in gradele lu domnu' Celsius?

La mine acul sta mereu aproximativ in aceeasi zona, indiferent de conditii de drum, vreme sau stil de condus :D

(evident, dupa ce s-a incalzit)

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Da omule frana de motor ajuta, dar prea putin in oras, eu numai la asta m-am referit.

La dacia se vede cum urca mai ales cand merg in frana de motor, nu stiu de ce, la tico acul sta la locul lui indiferent ca merg in frana de motor sau nu. Iti dai seama ca la coborare din tr.4 in 3, si 2 sa vezi ce se tureaza motorul :) .

Share this post


Link to post

@Tommy Cred ca masura ta aproximativa nu vede scaderea cu 20 grade Celsius :) )

@Adostar ,in "frana de motor" motorul devine o pompa de aer ,de aici rezulta racirea motorului nu incalzirea lui ,faptul ca el se tureaza mult nu dauneaza cu nimic ,nu am auzit pe nimeni care a distrus motorul in "frana de motor" ,in acceleratie da .

Edited by BogdanG

Share this post


Link to post

Am zis eu ca se distruge motorul in frana de motor ?

Share this post


Link to post

Am zis eu ca TU folosesti frana de motor ?

Tocmai ca tu nu folosesti frana de motor .Citeste posturile tale ,scrie clar ca scoti masina la liber cind te apropii de semafor ...aia nu e frana de motor .

Frana de motor "ca la carte" inseamna din treapta a IV a in a II a .

Share this post


Link to post

Da. Am zis ca in oras nu folosesc frana de motor. Crezi ca sunt tampit sa trec din 4 in 2 ? :) , vrei sa ma dau cu capul de parbirz ? Ar trebui sa merg numai pe avarie.

Frana de motor o folosesc in oras, mai mult pe drum alunecos, acoperit cu mazga, cu zapada sau gheata, pe ploaie.

Acum sa va explic: Mersul subturat sau cu frana de motor gen 4-2, distrugi linia (cuzineti, arbore, paliere si alte articulatii si lagare), chiar si segmentii se uzeaza lateral perpendicular pe axul bolt bieleta. Frana de motor tensioneaza planetarele si pinioanele din cutie, alte frecari inutile cand putem sa le facem cu placutele de frana in majoritatea cazurilor de reducere a vitezei.

Eu nu recomand decat la munte in coborare, iarna si atunci doar pentru a te salva :)

Share this post


Link to post

Fiecare cu stilul lui de condus, acum nu am inteles exact ce intelegeti prin frana de motor, eu inteleg trecerea la 50 la ora dintr-a 4 intr-a 2-a de exemplu ceea ce nu folosesc niciodata in conditii normale de trafic. In cazul acesta sunt de acord cu afirmatiile colegului de mai sus. Eu de obicei ori o scot pe liber cand turatia motorului este sub 1500 ture indiferent de treapta de viteza, peste 1500 folosesc oarecum "frana de motor", nu retrogradez decat cand vreau sa fac o manevra mai sportiva si niciodata pentru a frana. Prefer sa folosesc frana, la urma urmei asta este si scopul ei. Pe gheata, mazga e alta poveste.

 

Si acum o intrebare de baraj: D.p.d.v. al consumului cum este mai bine sa mergi la munte la vale, cu motorul mai turat, a-2-a motorul intre 2000-3000 ture sau a- 4-a, frana slaba de motor completata cu frana de picior? Atentie, doar d.p.d.v. al consumului.

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post
Frana de motor "ca la carte" inseamna din treapta a IV a in a II a .

 

E frana de motor serioasa aia, dar sa nu dai ca nebunu la 130 km/h a II-a cum a facut unul cu un cielo executive de i s-au "barbierit" vreo 3 dinti de la cureaua de distributie...  <img src= S">

Share this post


Link to post

Sfat: daca aveti automobile cu tractiune spate si, eventual, motor diesel, nu folositi frana de motor iarna!

 

Eu nu retrogradez, cu exceptia iernii, deloc dar o las in viteza cat mai mult. Dar sa reduc din a 4-a in a 3-a si ulterior in a 2-a, vara, nu prea.

Share this post


Link to post

Pai frana de motor la tractiune spate e echivalent cu a trage frana de mana la tractiunea fata! Mai ales iarna :) ) V-o spune Stan patitul :D

Pe timp de vara si in oras nu e nevoie sa dati frana de motor sa-i sara pistoanele afara. Eu pur si simplu renunt la a mai accelera si incep sa apas usor pe frana lasand masina in viteza, fara a debreia. Daca este cazul si am spatiu, cand turatia scade suficient de mult pentru a fi nevoie sa debreiez, debreiez si introduc in alta treapta inferioara si continui sa reduc. Nu calc ambreiajul decat cand masina e aproape sa se opreasca sau turatia e sub 1500 rpm. M-am surprins si la franarea de urgenta calcand intai frana si mult dupa ambreiajul.

Share this post


Link to post

La fel ca @Mircea procedez si eu. @Alx, de ce la diesel zici ca nu e bine sa folosesti frana de motor iarna?

Share this post


Link to post

Eu folosesc si frana de motor si frana de picior. Un fel de combinatie. Daca am 60km/h si tre sa ma opresc in 50m aplic frana de motor pana la tr a 2-a. Dupa aceea frana, SAU daca nu este indeajuns ... franez in timp ce schimb treptele. Mai fac si altceva, o las sa zicem in tr a 4-a pana ajunge la vreo 20km/h, in spatele celui din fata si atunci apas ambreiaj+frana si o scot la liber, oprindu-ma in 3-4 metrii. Scosul la liber ... mergea la masinile pe carburator ... si il foloseam, acum ... am inteles ca CRESTI consumul.

Share this post


Link to post

Dat fiind faptul ca spatiile in care pot lasa masina sa curga sunt...lipsa, folosesc in mod expres pedala de frana. La inceput chiar ma obisnuisem cu retrogradari si frana de motor, insa am observat ca e destul de 'daunator' (la modul.. palpabil :D ) atat pentru pasageri, cat si pentru berbecii (*si in special taximetristii) din spate si consider ca, in traficul de oras, compromisul optim e pedala de frana ;)

Share this post


Link to post

Asta daca ai bani de placute si discuri de frana :) )

Daca ti la masina poti invata sa folosesti frana de motor si in oras .Eu nu am schimbat placutele de frana la Golf IV si am peste 20k/km cu masina si mai tin cel putin 10k/km .Toate astea datorita folosirii franei de serviciu foarte putin .

Share this post


Link to post

In afara localitatii folosesc f rar frana de serviu, 90% frana de motor. In traseu montan virajat este esentiala daca conduci mai tare pe serpentine, altfel ai zbura in decor numai cu frana de serviciu.

 

In localitate depinde de trafic, oricum incerc sa folosesc cat mai mult frana de motor si acolo.

 

In aceste conditii placutele de frana de la Matiz au 38kkm, le voi schimba probabil la urmatoarea revizie (42-43k).

Share this post


Link to post

Mai copii ceea ce ziceti voi e mult spus frana de motor, insa ceea ce trebuie sa faceti oamenii sa inteleaga e urmatorul lucru.Singurul moment cand scoti masina pe liber este cand tre sa opresti in cativa metri in rest mergi cu masinuta numai in treapta de viteza adaptata vitezei de deplasare.

EX:ne apropiem de un semafor suntem in treapta a 4 a si avem 60-70 kmh,luam piciorul de pe acceleratie lasand masina in tr a 4a pana ne apropiem de locul unde tre sa oprim si cand simti ca tre sa opresti calci frana si ambreiajul si te opresti in 5-10 m.Incercati si o sa vedeti.

Cu aceste chestii nu strici nimic la ambreiaj(tata lucreaza in domeniu si e deacord cu astfel de manevre).incercati sa vedeti consum dupe aia.

La toate dar absolut toate masinile care au comp. de bord in momentul in care ai luat piciorul de pe acceleratie si masina e intr-o treapta de viteza consumul e 0%.

Share this post


Link to post

Eu am schimbat placutele de frana si sabotii pe spate la 70 mii km \, si nu am folosit frana de motor in oras adica sa retrogradez din 4 in 2, procedez asa cum a scris Kornelus mai sus, daca sunt in tr. 4 si ma apropii de un semafor o las pe liber cand mai am 10 - 15 metri, si apoi calc frana.

Share this post


Link to post

Si eu tot cu a 4 ma apropii de semafor, nu mai stau sa schimb vitezele. Pana la urma e si confortul la mijloc, nu? Si nu e deloc placut sa schimbi a 2a la 50 la ora.

Confirm faza cu consumul zero. In general ma folosesc de treptele superioare unde terenul mi-o permite, ex la vale a 5-a cu 60 la ora, dar altfel mestec la greu schimbatorul unde situatia mi-o cere, astfel am ajuns sa consum chiar sub 8.5 % in oras, folosind si AC-ul din cand in cand. Daca as fi condus Clio in stilul in care conduceam matizul cred ca imi consuma 10%.

Share this post


Link to post

Cand retrogradezi, ca sa intri in frana de motor, cum ridici piciorul de pe ambreiaj? Brusc sau lent? Lent nu inseamna ambreiaj patinat = uzura ambreiaj? Brusc nu inseamna uzura distributie?

Share this post


Link to post

Ba cam asa e. De asta prefer oricum sa nu prea retrogradez prea violent adica sa nu trec de 2500-3000 dupa schimbarea treptei de viteza.

Prefer uzura ambreiaj, daca eliberezi brusc nu se simte bine nici masina si nici pasagerii. oricum uzura ambreiajului e insignifianta daca n-ai berlina (unde pica oricum ambreiajul), un ambreiaj bun trebuie sa tina suta de mii de kilometri fara probleme.

La retrogradare brusca fortezi putin cureaua de distributie, n-are rost sa intru in detalii despre ce implica asta.

Share this post


Link to post

Eu oricum practic frana de motor, sa nu se inteleaga gresit.

Nu pot insa sa nimeresc deloc debreierea treptata pe frana de motor. Poate din cauza ambreiajului hidraulic, naiba stie...

Share this post


Link to post

Te referi la eliberarea ambreiajului dupa ce ai introdus intr-o treapta inferioara? Nici mie nu-mi iese intotdeauna, si am ambreiajul "pe sarma" si cu o furca cu probleme.

La plecarea de pe loc ambreiajul elibereaza constant sau scapa (asa mai patesc eu si imi moare motorul, tre sa merg la service)?

Daca nu-ti iese si te enerveaza, lasa masina in treapta aia de viteza, sau cel mult schimba in treapta imediat inferioara. Eu nu-mi mai bat capul.

Share this post


Link to post

Da, ma refer la eliberarea ambreiajului dupa ce ai introdus in viteza inferioara pentru a avea frana de motor mai eficienta.

Share this post


Link to post

Dacă te "concentrezi" asupra manevrei nu iese. Piciorul stâng trebuie să "meargă" natural, cam la fel de repede ca la schimbarea a II-a la a III-a, fără nici o pauză în zona de "cuplaj".

Share this post


Link to post

Eu am mers cu un passat mai vechi care era automat si cind luam piciorul de pe acceleratie scadea instantul in 0 dupa care arata 1L/h, eu eram pe atunci fascinat de acel 0 :) Oricum se stie ca automatele sunt gurmande tocmai de aceia nu prea sunt cautate de romani :)

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...