Jump to content
Sign in to follow this  
Lelouche

Se Misca Greu Matizu Sau Mi Se Pare?

Recommended Posts

Sal.Am luat un Matiz de o saptamina.Adevarat ca nu prea am apucat sa-i fac rulajul,ca sa zic asa.Am facut cam 160Km prin Bucuresti si un drum de Pitesti,dus intors.Partea care ma deranjeaza e ca de abia se misca masinuta.Greu te bagi intr-o depasire,greu ajungi la 120Km/h pe autostrada,iar spre 130km/h zici ca dirdaie masina de frig si vrea s-o lasi la 100km/h.

Trecerea am facut-o de la Dacia 1310 cu GPL la Matiz.Cu Dacia aveam mai mult "curaj",in timp ce cu Matizu,parca plimb pisica.Nu sunt eu vitezoman,dar un pic de fortza nu ar strica nici la Matiz.

Care e problema de fapt? De pilotare sau nu si-a "dat drumul" masina,inca?

Share this post


Link to post

Mai stai sa treaca cativa km sa-si mai dea drumul masina, oricum sa nu te astepti la mari performante cu matizul, este mult sub tico din acest punct de vedere.

Share this post


Link to post
Care e problema de fapt? De pilotare sau nu si-a "dat drumul" masina,inca?

Schimba treptele mai sus.

Share this post


Link to post

Si eu sint cam in aceeasi situatie, luat Matiz acu 2 saptamani, si la inceput credeam ca voi incepe sa plang dupa bani. Stiam ca e puturos, dar era chiar infect!

 

Intre timp a ajuns pe la 700km, si clar masina si-a dat drumul. Daca isi mai da drumul inca putin ma declar multumit. Insa, asa cum a zis si tolin, schimba treptele mai sus, de ex nu dai a treia pana n-ai minim 40/h, a 4 pe la 55-60. Ideea e ca motorul trebuie tinut putin mai sus in ture fata de Dacie sau Tico, si ai sa vezi ca se misca OK. Iar in treptele 4/5...asta este, daca n-ai juma de mila libera ahead, las-o balta cu depasirile.

Share this post


Link to post

hmm si oricum... vrei sa ajungi repede la 120 nu ai ce cauta cu a 5-a ;)

Share this post


Link to post

Multumesc pentru sfaturi.Am sa incerc sa mai fac niste kilometri ca sa-si mai dea drumul.Deja sperante prea mari nu-mi pot face,oricum e mai mult o masina de oras.Cred ca o sa i-o las sotiei.

Am mers si pe Tico,de firma,dar avea demaraj si toate cele.Un drum de Bucuresti-Iasi l-am facut cam in 4 ore,mergind chiar si cu 110km/h,si pe portiuni scurte si cu 120km/h (dar o apuca bataiala).

Matizu nu pot sa inteleg de ce se misca mai incet.Oricum pina acum nu am avut probleme cu el si sper sa nici nu am.

Astept in fapt sa-mi "fac de cap" cu un Opel Astra Classic II Caravan,si sa-i las sotiei Matizu.

Multa bafta tuturor si la cit mai putzina probleme cu Matizu.

Share this post


Link to post

1. Daca il compari cu dacia pe gepele matizul e racheta daca schimbi treptele cand trebuie. Am mers in tandem cu un prieten daciot gepelist si mi-am smuls parul din cap pana la mare, la orice demaraj mai puternic il pierdeam.

2. Daca vrei depasiri, schimba treptele sus (vreau sa spun f sus, ce nu ai cum sa faci la dacie). Eu de ex in depasiri ma duc cu a doua pana in 50-60, a treia pana in 90-100, la peste 100 nu depasesti cu a cincea, dai a patra si bagi talpa. Foarte important este AC-ul la matiz omoara tot nervul masinii, parca iti mai agati in spate un matiz...

3. Aseapta ca masina sa se mai lase si sa te acomodezi cu ea.

4. Obisnuieste-te cu ideea ca dacia avea eroare de kilometraj MARE. 100km/h cu matizul=110-120km/h cu dacia (experiment de mers in paralel).

Share this post


Link to post

Merge foarte bine Matizul pentru motorasul ala de incape intro punga de 1 RoN. Atata timp cat dupa 100000 km. inca mai urca in 140/h incarcata la 50% cred ca e bine. Daca mai vrei un pic de forta incearca co o benzina cu CO maxima.

Share this post


Link to post
..mergind chiar si cu 110km/h,si pe portiuni scurte si cu 120km/h (dar o apuca bataiala)...

 

Verifica presiunea din pneuri, si apoi incearca o echilibrare.

Share this post


Link to post

Mai aşteaptă şi tu să se rodeze - nu ştiu cum e la Matiz dar la Clio am o bănuială că este puturoşit de calculator în primii 3500km. Are un prag la 500km la 1500 şi pe urmă la 3.500 când simţi că ai altă maşină. După fiecare prag brusc merge mai bine. Am verificat pe 2 clio-uri de firmă luate de noi.

 

O fi la fel şi la Matiz.

 

Oricum faţă de orice dacie berlină cu benzină sau GPL este mai agil. Aşteptă să mai faci KM şi dacă tot aşa e atunci mergi cu ea la nişte verificări. Ce are în minus faţă de berlină se numeşte stabilitate şi toleranţă la gropi. Ai grijă cum intri în curbe şi prin gropi cu ea până te obişnuieşti.

 

Aşa cum s-a mai spus AC-ul o „omoară” - nu mai trage deloc. Asta e normal la Matiz.

Edited by alexmohora

Share this post


Link to post

Matizul e sprinten daca-l duci in ture ...

Parerea mea , bazata pe practica !

Share this post


Link to post

Acu' nu e chiar Ferarri si Mati asta da' mi nu mi se pare ca-i chiar lenes iar 110 e o viteza ca sa zic asa de croaziera poti merge si cu 130 chiar bine !....Schimba sus si o sa vezi diferenta !(ptr domnul cu 100 intr-a 3a : nu preamerge intre 90-100 intra limitarea de turatie) eu ma duc pana la 80 cu a 3-a am avut odata surpriza sa mi se taie alimentarea intr-o depasire ..Naspa rau!!!

Share this post


Link to post

Chiar naspa-rau, la mine limita in 3 peste 110 km/h.

Share this post


Link to post

Am observat ca la tine e mai sus !Ba chiar eu te suspecvtez ca i-ai anulat limitarea aia!!!!!!!! :lavolan:

Share this post


Link to post

Pai atunci inseamna ca nici la mine nu e normal. :P Eu i-am dat pana pe la 110 (cica pe acolo calculasem ca ar trebui sa intre limitarea, 110-112) si abia atunci nu a mai vrut! Vorbesc evident de treapta a 3-a.

Share this post


Link to post

Zeitate, coboara si Mata pe pamantul binecuvantat al Brasovului pe lumina si cu un tub de Carb-Cleaner in bord si Te rezolv. Filtru nou de aer pun eu, cu placere.

Share this post


Link to post

Limitarea in a III-a intra la peste 110, (din cite am citit pe forum, pe la 114kmh). Stiu sigur, pentru ca o data m-am bagat in depasirea a doua tiruri pe niste serpentine... si am ajuns la 110. Apoi m-am uitat si pe forum, sa vad la cit intra limitarea... si mi s-a incretit carnea pe mine.

:uff: That was close!

Share this post


Link to post

Da,o sa incerc sa o las mai moale cu "nervozitatea" masinii pina isi mai face rulajul si am sa incerc sa pun in practica sugestiile voastre de a ii da mai sus turatie...Are capacitate totusi mica motorul,desi eu imi inchipuiam ca fiind o masina "straina" si noua,mai merge sa fac "jonglerii" cu ea.Se pare oricum ca si-a mai dat drumul,acum o simt si eu mai bine.Pina acum cred ca mergeam oarecum cu ea si subturata si de asta e posibil sa am impresia ca merge ca melcu.Dar m-am prins ca trebuie s-o accelerezi ca lumea si in treapta inferioara de viteza.

Asa,toate ca toate,da unde pot gasi si eu in Bucuresti niste elemente de tuning,ca sa zic asa? M-ar interesa un eleron si pleoape...si mai tirziu o sa vreau cred si temporizator de stergatoare,etc.Am gasit ei eleron si pleoape,la preturi bunicele,dar magazinele sunt prin Iasi,Brilad,Galati,Oradea...As vrea totusi sa gasesc prin Bucuresti...Stiti pe unde?

Multumesc.

Share this post


Link to post

Motorul este mic, dar incearca sa aplici schema 25-40-55-70 km/h la schimbarea treptelor de viteza.

Share this post


Link to post

Zeitate Suprema, jur pe neglijeul lui Bendis ca limitarea in tr.3 intra la 110 si o litra ...

Share this post


Link to post

Inseamna ca treb' sa-l duc pe Mati la Bv pe ziua !!!!....  <img src= ">

Share this post


Link to post

Si mie mi se pare foarte lenes Matizul. E exasperant uneori. Vreau si eu sa o zbughesc la un stop, in aglomeratie, si nu vrea si pace. Nu pot sa-i dau un scart cat de mic acolo...cred ca doar la vale si cu vant din spate e posibil...

Share this post


Link to post

Eu cred ca mai bine inveti sa folosesti ambreiajul. Poti sa iei scart si unu si doi dar la ce iti foloseste? Garantat scoate 0-100 cat sau un pic sub ce scrie in carte. Nu ai vazut ce acceleratie are inainte sa il cumperi?

Share this post


Link to post
... Vreau si eu sa o zbughesc la un stop, in aglomeratie, si nu vrea si pacel ...

Pune bujii corecte, schimba mai des filtrul de aer si nu calca pedala la blana. Altfel, cand face scart, adica cand rupi aderenta, nu pleci mai repede.

Share this post


Link to post

Tin sa va zic faptul ca stiam ce demaraj are Matizul cand am cumparat-o, dar nu stiam ce demaraj are Dacia, considerata o masina slabuta in general, dar care e in stare sa dea scarturi, si fata de care puteam sa fac cea mai buna comparatie. In plus, degeaba imi scrie in carte ca prinde suta in 17s, pentru ca pe mine ma intereseaza sa ajunga la 40-50 km/h mai repede, ceea ce teoretic ar fi posibil, chiar daca in cartea tehnica scrie ce scrie.

Ieri am fost la Autoklass Constanta. Am inlocuit curelele de transmisie toate, filtrele toate, bujiile, curatat injectoare la bancul cu ultrasunete, curatat IAC, cablul de ambreiaj schimbat, uleiul de asemenea, pus rotile de pe spate pe fata, si echilibrate. Multe din operatiuni le-am facut ca sa scap de o grija nu de nevoie neaparat. Credeam ca e si placa de ambreiaj uzata, dar a condus mecanicul ala masina si a zis ca nu e cazul. Si dupa toate astea, mi se pare foarte putin mai sprintena. Oricum nu scot scarturi nici asa. Azi noapte am prins strazile libere si ma opream din cand in cand sa dau scarturi, da nimic. Poate ca trebuie sa ma mai scolesc pentru treaba asta, cine stie ;)

La scarturi nu trebuie sa ai si rotile de diametru mic? Asa mi se pare logic, ca doar nu dai scarturi cu motor de Matiz si roti de camion. Eu am cauciucuri mari, diametrul fiind si el mare, dar prefer asa ca e mai bine la gropi. Ma uit la alte Matizuri pe strada si cand vad ce roti mici au...

Si ca si cum asta nu mi-ar crea o nemultumire suficienta, cand trec masina din a3a in a2a(la viteze de 10-25km/h nu va ganditi ca la 30km/h sau mai mult) intra in frana de motor mai tot timpul, uneori chiar si cand iau piciorul de pe ambreiaj foarte lent.

Si as mai avea o intrebare. Apasarea brusca pe acceleratie ar trebui sa duca la tractiune imediata nu? Eu, acum ceva vreme cand obisnuiam sa apas brusc pe acceleratie, reactiona cu intarziere si in vreo doua suturi, apoi isi revenea la tinuta de drum si accelera normal. Acum nu mai apas brusc, de aia nu prea stiu daca mai face asa, ca m-am lecuit.

Edited by vonLeeb

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...