Jump to content
Sign in to follow this  
paul_marines

Jante De Aliaj Moft Sau Utilitate

Recommended Posts

In mai putin de 48 de ore imi voi schimba primul set de pneuri la Kalos. Ma bate gandul sa fac un pas si catre inlocuirea jantelor de otel cu cele de aliaj. Primul motiv ar fi cel estetic care indiscutabil tine de personalitatea fiecaruia si nu mai putin si de resursele de care dispunem. Personal ma gandesc si la aspectul economic care tinde sa fie la fel de important.

O janta aliaj buna intre 280 -350 RON / o janta otel 150 - 180 RON + Capac plastic 146 RON. Eu personal am pierdut 2 capace din motive imputabile numai mie insa economic vorbind mai bine cumparam o janta aliaj din pretul acestora. Care ar fi parerea voastra?

 

Jante la Depozitul de Anvelope.

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Io am avut la Cielo jante de tabla din fabrica + capace plastic (4 mil toate capacele originale!!! Asta e ripp off!!!!). Iarna schimbam gumele de vara cu cele de iarna pe aceleasi jante. Operatiune consumatoare de timp si bani (re-balansare, plus ca in timp se strica gumele datorita faptului ca se forteaza prea des pe janta). Asa ca m-am hotarit sa-mi iau alte jante pentru gumele de vara. Am pastrat jantele de otel pt. gumele de iarna. Am optat pentru jante aliaj CMS, pret imbatabil 850 RON toate. Pt. ca daca dai intr-o groapa poti sa ai si o janta de 1000 euro, tot se strica. La calitate vedem mai incolo  <img src= S"> . Pot sa-ti spun ca de cind mi-am pus jantele de aliaj conduc mai atent :D (pt. gropi) Am si antifurt la jante. Jantele de aliaj dau un alt aspect la masina. In rest avantaje si dezavantaje sint la ambele tipuri. Daca iti alegi o janta de aliaj alege-ti un model care are spitele proiectate in asa fel incit sa nu depaseasca marginea jantei (adica spitele sa nu fie 'bombate' spre exterior), ca sa nu se zgirie de bordura. Am vazut foarte multe zgiriate: strica tot aspectul.

Citeste si asta inainte sa te hotaresti. Io as zice, la modul cum arata Kalosul tau, cumpara jante de aliaj!

Edited by hitman

Share this post


Link to post

Si eu trebuie sa trec pe pneuri de vara (deh, Bv e ultimul la rand) si implicit pe jante de aliaj. Dar am o nelamurire: am procurat din iarna niste jante noi, dar fara inel de centrare, ca "nu s-a dat". E nevoie de ele sau e doar un mit, ca am intrebat la magazin, unele loturi vin cu, altele fara ? Eu am prins lot (model) fara. Precizes ca am gasit niste CMS 0350 4x100, 6Jx14H2, ET=35. Iar daca e nevoie de inele, de unde ma pot lipi de 4 buc. ?

 

PS: de alea din reclama, stiu de unde sa iau, au la mine la non-stop, pana nu inchide.

Share this post


Link to post

De obicei jantele de aliaj aftermarket vin cu inel de centrare in functie de tipul de masina pt care se adreseaza ,in magazinele mari gen Metro se vind jante aliaj pt Matiz de exemplu si primesti si 4 inele de centrare pt Matiz.Pe mine chiar nu m-a lasat nenea de la raion sa plec fara inelele de centrare :D

La magazinele dedicate de tuning te intreaba ce masina ai si se face comanda pt inele pt masina ta .

Fara inele de centrare la peste 100km/h in cazul meu parca aveam roti patrate ,acum cu inel de centrare e altceva :banana: .

Share this post


Link to post
E nevoie de ele sau e doar un mit?

Este nevoie, altfel se descentreaza. Io am avut la CMS. Am vazut si procedeul de montaj si am ajuns la concluzia ca sint foarte necesare.

Edited by hitman

Share this post


Link to post

Este nevoie, eu le-am montat initial fara (deh, luate din Metro :-W ) si imi vibra bine masina peste 90km/h. Inelele se pot cumpara probabil de la importator (Radacini parca), trebuie masurat in prealabil butucul rotii ca sa stii ce sa le ceri. Daca nu se pot face pe strung, cele ce le am eu sunt din plastic...

Share this post


Link to post

Cum arata draciile aste si care este exact rolul lor. Pana acum am inteles efectul dar care este rolul?

Share this post


Link to post

Satori, rolul inelelor, daca la asta te referi este de a centra janta pe butuc. ele arata fix ca niste inele care au diam interior putin mai mic decat cel exterior al butucului rotii (pt a asigura intrarea un pic fortata), iar cel exterior egal cu cel interior al gaurii de centrare al jentii.

 

Eu am montat pe jantele originale de tabla anvelope pe iarna, iar pe cele de aliaj anvelopele de vara. In felul asta nu mai rup taloanele anvelopelor la dezechipare de pe janta. Si inca ceva, nu am reusit niciodata sa echilibrez ca lumea jentile de tabla, insa cu astea de aliaj CMS-uri e alta treaba, merg ...ca unse!

Edited by Florinut

Share this post


Link to post

Da, la inele ma refeream. Cum arata totusi? Nu ar fi trebuit sa am aceste inele si la jentile din fabrica?

Share this post


Link to post

Ai jenti din aliaj montate din fabrica pe masina? Ma gandesc ca ar fi prins bine asemenea inele si la jentile de tabla, de aia nu se pot echilibra cum trebuie si incep sa trepideze pe la 110km/h.

Share this post


Link to post

Da, din fabrica.

Share this post


Link to post

Florinut, se echilibreaza foarte bine si cele de tabla, dar sa nu fie lovite sau anvelopele niste jafuri sau masinaria de echilibrat vreo minune a tehnicii.

In general insa, cacuciucurile de iarna e posibil sa necesite putin mai mult plumb.

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Mai Satori si daca nu le ai, chiar iti trebuie inelele alea? Daca jentile vin fest (printr-o minune a tehnicii) pe butuc nu cred ca ar trebui sa-ti bati capul ca nu le ai.

 

Tommy este foarte adevarat ce spui, dar imi echilibrez rotile numai la aceeasi masinarie, iar anvelope jaf nu am servit pana acum. Insa daca janta e lovita, asta nu mai pot fi sigur..  <img src= (">

Share this post


Link to post

Mi-au ramas si mie ochii la cms-urile alea date de Tolin. Daca le comand la NicuBarbu le trimite cu tot cu inele?

Florinut, daca sunt lovite/indoite tablariile, se roluiesc si ies perfect.

Share this post


Link to post

@Satori ,stai linistit la jantele din fabrica nu trebuie inele

@AndreiB si eu tot din Metro le-am luat si ma alerga nenea de la raionul auto sa-mi dea inelele ,deci vin si inele dar probabil ca in cazul tau nu era un nene pe acolo asa binevoitor .

@Florinut jantele de tabla vin fest pe butuc la orice masina ,asa ca nu ai nevoie de nici un inel .

Share this post


Link to post

Ai dreptate Bogdan, in metro angajeaza orice agiamiu care nu are vreo legatura cu tehnica...

 

Jantele originale fie ele de aliaj sau tabla vin FARA inele de centrare, ele sunt facute by default dupa diametrul butucului masinii. Inelele de centrare se regasesc in genere a jantele aftermarket. Jantele de tabla se echilibreaza f bine, eu nu am avut pb la nubira decat iarna, aduna nisip pe interior si incep sa vibreze, trebuiesc date jos si curatate dupa drumuri pe sosele cu mult antiderapant.

 

PS: La nicu barbu jantele vin cu inele de centrare, de la el mi-am luat eu inelele (multumiri pentru ajutor :osanale: )

Share this post


Link to post

O intrebare.. la Cielo e obligatoriu 5.5*14 sau merge si 6*14?

Share this post


Link to post

Iote ce poti sa pui pe Cielo (nu stiu daca se vede prea bine... sunt de 17'')

23042006.jpg

Share this post


Link to post

Nu.. pe 14 vreau.. am 8 caucioace noi, ce naiba sa fac cu ele dupa..

So.. stiti cumva daca merg 6*14 ? Sunt cu 6*14 cu distanta dintre prezoane de 100?

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Tommy merg perfect jante pe 14 cu latimea 6 j pe cielo, si arata si mult mai bine! Am avut eu pe cielo meu, 6j.

Share this post


Link to post

Mersi tare Bad_mf. Nu-mi dau seama.. sunt mult mai late? Se ating mai usor la parcari laterale?

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Jante de aliaj... nu stiu ce sa spun. Am si eu la a mea, personal le-am luat pentru estetica, sincer e adevarat cum zicea cineva mai sus ca la o gropa bine "negociata" faci praf orice janta dar una e sa indrepti o tabla cu ciocanul si alta e cand iti sare buza de la aliaj (care se poate suda in cel mai bun caz).

 

Apropo de inele (care sunt de plastic la mine), am si de-astea dar sincer nu le vad utilitatea decat la montajul rotii sa nimeresti gaurile prezoanelor , prezoane care la randul lor sunt conice ceea ce ofera intr-adevar centrarea rotii zic eu. Chiar o sa le dau jos cu prima ocazie sa vad diferenta.

 

Bataile la 100-110 le-am rezolvat cu o simpla echilibrare a rotilor, dupa ce in prealabil am indreptat una strambata inexplicabil din butuc. Acum nu mai am probleme nici la 160.

 

Parere finala: Sunt mai rezistente decat par, am luat o multime de gropi, borduri, atata timp cat cauciucul este umflat bine, incat sa nu dai direct cu buza in bordura/groapa, poate si din cauza talonului de 65 la cauciucuri, oricum sunt multumit, mi s-a parut la inceput cand le-am luat ca se aseaza mai bine masina in curbe (fiind o idee mai iesite in afara) dar cred totusi ca a fost "placebo".

Share this post


Link to post

Nu e placebo.

Share this post


Link to post

Asa am vazut si eu, gaurile ptr. piulitele de la prezoane sunt conice, cum sunt si piulitele jantelor de tabla. Prin metoda asta se centreaza janta, pe prindere si nu pe butucul ei. Tocmai, la butuc ar trebui sa fie joc pentru a permite centrarea pe prezoane. Eu banuiesc ca daca se foloseste inel de centrare, fie prinderea se face pe centrul jantei, fie gaurile de prindere sunt plate. Dincontra, cu prindere pe con si inel de centrare janta se aseaza mai rau, dupa mintea mea. Daca judecata mea este gresita, va rog sa-mi spuneti.

 

PS am cautat cu ajutorul vanzatorului de raion in cutiile tuturor jantelor din stoc si in nici una n-am gasit inele de centrare, probabil ca lotul care avea inele nu avea gauri conice sau se prindeau cu piulite/suruburi plate. Jantele cumparate erau prevazute in pachet cu 4 suruburi cu asezare conica pe capul hexagonal.

Share this post


Link to post

Asa am gandit si eu, piulite conice, se centreaza din ele. In realitate lucrurile NU stau asa, experimentat pe propria piele. Din ce am inteles de la cei de la vulcanizare inelele au rolul de a centra roata la montaj, butucul sa pice perfect in centru. Le-am dat jos si remontat de vreo 3 ori i tot vibrau, pana nu am pus inelele degeaba, vibra la 100-110 sensibil, rotile echilibrate si verificate la vulcanizari bune.

 

PS: Nubira sta mult mai bine pe jante de aliaj, dar asta se datoreaza atat latimii mai mari a jantei cat si faptului ca rotile sunt ceva mai in exterior (ET35 fata de ET54).

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...